web₪zseb

Zenében utazik a Sony

A zeneiparból húzott hasznot a Sony. 

Zenekiadói üzletágának köszönhetően nőtt a japán Sony elektronikai és média konszern nyeresége 2018 harmadik negyedévében, működési eredménye azonban elmaradt a piaci várakozásoktól, írja a Világgazdaság.

Jelentése szerint a Sony Corp. pénzügyi évének 2018 október-decemberi harmadik negyedévében az egy évvel korábbinál 45 százalékkal magasabb, 429 milliárd jen (3,9 milliárd dollár) nyereséget ért el.

Működési eredménye a negyedévben 7,5 százalékkal 377 milliárd jenre emelkedett, miközben értékesítési árbevétele 10 százalékkal 2,4 ezer milliárd jenre csökkent. Elemzők az elért 377 milliárd jennél magasabb, 383 milliárd jenes működési eredményt vártak a Sonytól.

Nyereségének növekedését részben zenekiadói üzletága eredményességének, részben pedig az Egyesült Államokban lecsökkentett társasági adónak köszönhette a Sony.

Zenekiadói üzletágának a forgalma az EMI kiadóvállalat 2,3 milliárd dolláros akvizíciójának köszönhetően emelkedett.

Az éveken keresztül a Sony nyereségének a nagy hányadát kitermelő számítógépes játékok üzletág eredményessége viszont veszített lendületéből.

Pénzügyi éve decemberrel zárt első kilenc hónapjában a Sony 6,5 ezer milliárd jen, az előző évinél 0,8 százalékkal kisebb értékesítési árbevétel mellett 13,9 százalékkal magasabb, 811,5 milliárd jen működési eredményt ért el. Nyeresége pedig 63,2 százalékkal 828,4 milliárd jenre emelkedett.

A Sony a márciussal záró folyó pénzügyi évre az előző prognózisával megegyező 870 milliárd jenes működési eredményt tervez, bevételi előirányzatát azonban félvezető áramkör üzletágának nehézségeire, ezen belül is a képszenzor-értékesítések csökkenésére hivatkozva 8,7 ezer milliárd jenről 8,5 ezer milliárd jenre mérsékelte. A teljes pénzügyi évre vonatkozó nyereség-előrejelzését 835 milliárd jenre (7,7 milliárd dollár) emelte meg a Sony a korábbi 705 milliárd jenről.

(Világgazdaság, 2019. február 1.)

 

Nem rossz a Sony Xperia XZ3, sőt

A Sony Xperia XZ3 egész jó kis telefon, a csúcskategóriában persze, ahol azért van némi tolongás. Jól néz ki, erős, kijelzője ragyogó, csúcsra futtatott kamerák. 

A Sony eszméletlen régóta próbálkozik, hogy maga alá gyűrje a mobilpiacot, de eddig valami miatt mindig elbukott a terv. Pedig a cég évről évre előáll legalább egy ütős telefonnal, és ez 2018-ban sem történt másként. írja az Origo.

A vállalat az egyik legnagyobb szakkiállításon, a berlini IFA-n rántotta le a leplet új csúcsmodelljéről, az Xperia XZ3-ról, amely már hazánkba, sőt hozzánk is eljutott. Nézzük tehát, hogy a Sony mivel is akarja leigázni az okostelefonok univerzumát, indítja tesztjét az Origo.

Dizájn

A telefon hozza a japán gyártótól megszokott, csúcsos sarkokra épülő formavilágot, amelynek köszönhetően első pillantásra felismerhető, hogy itt egy Sony mobilról van szó. De ez nem jelenti azt, hogy a XZ3-ra ne hatottak volna a friss trendek. Így a készülék kellően vékony, és a képernyőt fedő hajlított üveglap olyan hatást kelt, mintha lefolyna a frontfelületről. A rendkívül keskeny kávák miatt a képernyő teljesen kinyúlik a készülékház széléig.

FORRÁS: ORIGO

Ennek köszönhetően pedig extra szolgáltatással is ellátták, hiszen ha valaki ezt a részt megüti az ujjával, akkor azzal különféle funkciókat csalhat elő úgy, hogy egyébként nem kell a „rendes” gombokat nyomkodnia. Tehát például fényképezésnél vagy szelfizésnél foghatjuk úgy a telefont, ahogy az a legkényelmesebb, elég csak rákoppintani a készülék oldalára, és máris exponál a kamera. Mindent mérlegre téve ki lehet jelenteni, hogy a dizájn jól sikerült, az összhatás remek, egyedül azt sajnáltuk, hogy a mai divatnak megfelelően a 3,5 mm-es analóg audio csatlakozót lespórolták a telefonról.

Ragyogó OLED-kijelző

A Sonynak az volt a célja, hogy a lehető legjobb képminőséget garantáló kijelzőt építse ebbe a telefonba, és ennek érdekében a 1440 × 2880 képpontfelbontású OLED-panelt a cég megbolondította a Sony Bravia tévékhez kifejlesztett, saját képfeldolgozó technológiájával. A terv bevált, hiszen az XZ3 kijelzője az elit kategóriát képviseli.

FORRÁS: ORIGO

A betekintési szög hibátlan, a pedig fekete a képalkotási eljárásból fakadóan tökéletes, azaz 0 nit fénysűrűségű, ezáltal a valós kontrasztarány végtelen. A maximális fényerő egyébként 389 nit, ami a világcsúcstól messze elmarad, de arra tökéletesen elég, hogy napfényben is jól látható maradjon a hathüvelykes képátlóval bíró képernyő. A tónusok alaphelyzetben szépek, természetesek, de aki akar, az babrálhat a színhőmérséklettel. A mozgásmegjelenítés remek, akadozásba nem futottunk bele, és egyéb anomáliákkal (pl. remegés, pixelesedés, vibrálás) sem találkoztunk az egyhetes tesztidőszak alatt.

Erős proci

A nyolcmagos Snapdragon 845 processzor a 4GB RAM-mal és az Adreno 630 grafikus chippel megtámogatva nagyon komoly teljesítmény leadására képes. Az ennek mérésére szolgáló AnTuTu benchmark szoftveren 293.246 pontot ért el nálunk, ezzel pedig ebben a rangsorban az első helyre került az egész világon, megelőzve minden más mobilt! A gyakorlati használat során is bebizonyosodott, hogy van itt erő. A legdurvább számítási kapacitást igénylő videószerkesztő szoftverek és a csúcsgrafikájú játékok is zökkenőmentesen futottak. A legújabb, Android 9 Pie operációs rendszert használó telefon maximálisan stabil, hisz fagyást, újraindulást nem produkált, emellett kellően gyors, hiszen az alkalmazásokat, vagy a weboldalakat egy pillanat alatt betölti.

Aksiidő: átlagos

A vállalat a termékkommunikációban külön kihangsúlyozza a 3300 mAh akkumulátort, azonban az igazság az, hogy ez a kapacitás egyáltalán nem mondható világrengetőnek. És az energiacella ilyen felbontás, valamint teljesítmény mellett nem is garantál kiemelkedő akkumulátoridőt. Átlagos használattal, tehát böngészéssel, játékkal, videózással, zenehallgatással 10 óra alatt le is merítettük az akksit, ami ma totálisan átlagosnak számít.

FORRÁS: ORIGO

A beépített hangrendszerre szintén nagyon büszke a vállalat, és tény, hogy jobban szól az integrált hangszóró, mint amit általában a telefonoktól megszokhattunk. Erőteljesebb, tisztább a hangzás, de a végeredmény még mindig elmarad attól is, amit egy olcsó, hordozható Bluetooth hangsugárzó produkál. Ennek egyértelműen fizikai okai vannak, hiszen a túlzsúfolt lapos készülékház egyáltalán nem nyújt ideális feltételeket a „hangteremtéshez”. Fül- vagy fejhallgatóval viszont már egészen elsőrangú hangminőséget produkál a telefon, gyakorlatilag képes felvenni a versenyt a direkt e célra tenyésztett hordozható audio lejátszókkal, ami azért igen nagy szó!

Csúcskamerák

A Sony mindig is híres volt a mobilos kameráiról, így az nem lepett meg, hogy az Xperia XZ3 nagyon erős e téren is. A termék hátlapjára 19 megapixeles felbontású, díjnyertes, 25 mm-es széles látószögű, F2.0 G Lens objektívvel ellátott, hibrid autófókusszal megtámogatott Motion Eye kamerát építettek, ami remek felvételek elkészítését teszi lehetővé. Az automatika nagyon jó munkát végez, akinek ahhoz van kedve, babrálhat a különféle beállításokkal (fényérzékenység, expozíciós idő stb.), amivel egészen különleges fotók lőhetőek (a galériában akad erre konkrét példa). A természetesen lehetővé teszi a nagy dinamikatartományú (HDR) képek és videók létrehozását, és papíron támogatja az úgynevezett bokeh (a fő téma éles, minden más homályosabb, mint a nagy mélységélességű fotókon) módot is. A bibi ezzel csak az, hogy itt nem kétkamerás rendszert használtak, és emiatt a végeredmény nem annyira meggyőző.

A 13 megapixeles másodlagos, előlapi, azaz szelfikamera is rendben van, ami a bloggerek, vloggerek számára nagy jelentőséggel bírhat. Nem hiányoznak a mesterségesintelligencia-funkciók sem. Ennek aktiválása után a képernyőn megjelenik, hogy mit is látunk, aminek egyelőre még sok értelme nincs. Ennek a technológiának ugyanis akkor lenne értelme, ha egy autóra irányítva a kamerát, megmondaná annak pontos típusát, paramétereit. De ehelyett még csak annyit látunk a kijelzőn, hogy „car”, azaz autó, amivel azért nem vagyunk sokkal beljebb.

Milyen is akkor

A Sony Xperia XZ3 egy igazi zászlóshajó. Az akkumulátora közepes, ám a kijelzője pazar, a teljesítménye hatalmas, a kamerái elsőrangúak, a dizájn pedig kellően elegáns és egyedi. Csak a vásárlók kiszámíthatatlansága miatt nem jelenthető ki, hogy aratni fog ez a telefon, hiszen a közelmúltban jó pár olyan modellel találkoztunk, amely sokra lett volna hivatott, ám végül az érdektelenség szürke ködébe veszett.

(Origo, 2018. október 3.)

 

Nagyon jött a pénz a Sonyhoz

Csúcs pénzügyi évet zárhat a Sony.

A japán Sony elektronikai konszern működési eredménye rekordszintre emelkedett a cég 2017 decemberének végével záródott pénzügyi harmadik negyedévében, írja az MTI nyomán a Világgazdaság. 

A Sony Corp. pénteken azt közölte, hogy a három hónapban a működési profitja mintegy négyszeresére, 351 milliárd jenre (3,2 milliárd dollárra) ugrott az egy évvel korábbi 92 milliárd jenről.

Elemzők jóval szerényebb, 241 milliárd jen negyedéves működési eredményre számítottak.

A japán cég február 2-án 630 milliárd jenről 720 milliárd jenre javította a 2018 március végével záródó pénzügyi évre tervezett nyereség előrejelzését. Amennyiben teljesül a várakozás, ez lesz a cég 72 éves fennállása óta a legnagyobb profit.

(Világgazdaság, 2018. február 2.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.