iparospiac₪próbafülke

Zenében utazik a Sony

A zeneiparból húzott hasznot a Sony. 

Zenekiadói üzletágának köszönhetően nőtt a japán Sony elektronikai és média konszern nyeresége 2018 harmadik negyedévében, működési eredménye azonban elmaradt a piaci várakozásoktól, írja a Világgazdaság.

Jelentése szerint a Sony Corp. pénzügyi évének 2018 október-decemberi harmadik negyedévében az egy évvel korábbinál 45 százalékkal magasabb, 429 milliárd jen (3,9 milliárd dollár) nyereséget ért el.

Működési eredménye a negyedévben 7,5 százalékkal 377 milliárd jenre emelkedett, miközben értékesítési árbevétele 10 százalékkal 2,4 ezer milliárd jenre csökkent. Elemzők az elért 377 milliárd jennél magasabb, 383 milliárd jenes működési eredményt vártak a Sonytól.

Nyereségének növekedését részben zenekiadói üzletága eredményességének, részben pedig az Egyesült Államokban lecsökkentett társasági adónak köszönhette a Sony.

Zenekiadói üzletágának a forgalma az EMI kiadóvállalat 2,3 milliárd dolláros akvizíciójának köszönhetően emelkedett.

Az éveken keresztül a Sony nyereségének a nagy hányadát kitermelő számítógépes játékok üzletág eredményessége viszont veszített lendületéből.

A Sony székháza Tokió Ginza negyedében
Fotó: MTI/EPA/Franck Robichon

Pénzügyi éve decemberrel zárt első kilenc hónapjában a Sony 6,5 ezer milliárd jen, az előző évinél 0,8 százalékkal kisebb értékesítési árbevétel mellett 13,9 százalékkal magasabb, 811,5 milliárd jen működési eredményt ért el. Nyeresége pedig 63,2 százalékkal 828,4 milliárd jenre emelkedett.

A Sony a márciussal záró folyó pénzügyi évre az előző prognózisával megegyező 870 milliárd jenes működési eredményt tervez, bevételi előirányzatát azonban félvezető áramkör üzletágának nehézségeire, ezen belül is a képszenzor-értékesítések csökkenésére hivatkozva 8,7 ezer milliárd jenről 8,5 ezer milliárd jenre mérsékelte. A teljes pénzügyi évre vonatkozó nyereség-előrejelzését 835 milliárd jenre (7,7 milliárd dollár) emelte meg a Sony a korábbi 705 milliárd jenről.

(Világgazdaság, 2019. február 1.)

 

Nagyon jött a pénz a Sonyhoz

Csúcs pénzügyi évet zárhat a Sony.

A japán Sony elektronikai konszern működési eredménye rekordszintre emelkedett a cég 2017 decemberének végével záródott pénzügyi harmadik negyedévében, írja az MTI nyomán a Világgazdaság. 

A Sony Corp. pénteken azt közölte, hogy a három hónapban a működési profitja mintegy négyszeresére, 351 milliárd jenre (3,2 milliárd dollárra) ugrott az egy évvel korábbi 92 milliárd jenről.

Elemzők jóval szerényebb, 241 milliárd jen negyedéves működési eredményre számítottak.

A japán cég február 2-án 630 milliárd jenről 720 milliárd jenre javította a 2018 március végével záródó pénzügyi évre tervezett nyereség előrejelzését. Amennyiben teljesül a várakozás, ez lesz a cég 72 éves fennállása óta a legnagyobb profit.

(Világgazdaság, 2018. február 2.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.