iparospiac₪próbafülke

Felfújták a barkácspiacot a hurrikánok

A vártnál jobb eredményeket ért el a Home Depot amerikai barkácsáruház-lánc. 

2017 harmadik negyedévében a vártnál jobban nőtt a Home Depot, miután a pusztító erejű Harvey és az Irma hurrikánok nyomán az újjáépítéshez szükséges termékek kereslete megugrott, írja a Napi.hu.

Az atlantai székhelyű vállalat bevételei 8 százalékkal, 25 milliárd dollárra nőttek az október végéig tartó három hónapban az egy évvel korábbihoz képest. Az elemzők kevesebbet vártak.

A Home Depot közlése szerint 5 százalékkal emelkedett a vásárlások száma a harmadik negyedévben, és az egy vásárlásra jutó összeg 2,5 százalékkal nőtt.

A világ legnagyobb barkácsáruház-hálózatának nyeresége 2,2 milliárd dollárra, részvényenként 1 dollár 84 centre nőtt az egy évvel korábbi 2 milliárd dollárról, ami akkor részvényarányosan 1 dollár 60 centet jelentett. Elemzők ennél kevesebb, átlagosan 1,82 dolláros nyereséget vártak részvényenként.A New York-i tőzsdén jegyzett Home Depot, amely a Dow Jones Ipari Átlagot (DJIA) alkotó cégek egyike, az év eleje óta több mint 27 százalékkal drágult.

Az ingatlanpiac erősödésére és a hurrikánok okozta károk helyreállítására hivatkozva a Home Depot javította éves előrejelzését. Így már arra számít, hogy a 2018 január végén befejeződő üzleti évében a bevételek 6,3 százalékkal emelkednek. Korábban 5,3 százalékos növekedést jeleztek előre. A profit várható mértékét a részvényenkénti 7,29 dollárról 7,36 dollárra emelte a cég.

 

A web nagyon megy a Praktikernek

Megugrott a web a Praktikernél, már 5%-nál tart.

Húsz üzletegységgel rendelkezik Magyarországon a Praktiker, de van egy „huszonegyedik” is, azaz az online áruház, melynek fejlődése a legdinamikusabb. A webshop 2009 tavaszán kezdte meg működését, 2016 májusában teljesen megújult és immár a cég bevételeinek több mint 5 százalékát adja.

A barkácsáruház webshopjának részaránya 2015-ben a teljes forgalomhoz képest 1,6 százalékos volt, 2016-ban ez a szám már 4,1 százalékra emelkedett, 2017-ben pedig már több mint 5 százalékot tesz ki, miközben a forgalom is dinamikusan nő. 2017 első három negyedéve alapján az online áruház fejlődése töretlen: míg 2015-ben 50 ezer, 2016-ban 80 ezer, addig 2017-ben már 120 ezer megrendelést rögzítettek a webshopban, és az utolsó negyedév még hátravan.

A Praktiker tapasztalatai szerint a hagyományos áruházi vásárlás többszörösét költik a vevők online, az átlagos vásárlói kosár értéke meghaladja a bruttó 30 ezer forintot.

A Praktiker webshopjában jelenleg több mint 30 ezer termék érhető el. A legnépszerűbbek a csempék, a szaniterek, a bútorok, a kerti bútorok, az ajtók, valamint az olyan szezonális árucikkek, mint a medencék és kandallók. Ezekből összesen mintegy 30 ezer raklap, körülbelül 40 ezer köbméter mennyiség fogy évente házhoz szállítással. A fogyasztóknak - mérettől függően - lehetőségük van futárszolgálattal, Foxpost csomagpontokon, hamarosan pedig postákon és postai csomagautomatákon is átvenni megrendeléseiket. A regisztrált vásárlások mintegy fele személyes átvétellel történik a Praktiker 20 áruházában országszerte, ahol 4 munkaórán belül összekészítik a munkatársak a megrendeléseket.

Az online forgalombővülés 2016-ban az előző évhez képest több mint 30 százalék volt, 2017-ben pedig még nagyobb arányban nő. Ez az eredmény jóval az iparági átlag felett van. A Praktiker Magyarország több mint 1.400 embernek ad munkát.

(Napi.hu, 2017. október 30.)

 

Nagy bajban a Praktiker, a lengyel

Fizetésképtelen. Több áruházát már bezárták.

Fizetésképtelenné vált a Praktiker lengyelországi cége, a dolgozók már nem kapnak bért és bezárták a kiskereskedelmi lánc legtöbb áruházát. A cégvezetés nem tárgyal a szakszervezetekkel, sőt senki mással sem, a menedzsment fantommá vált, tudósít a Napi.hu.

A Praktiker dolgozói nem kapták meg áprilisi fizetésüket, miközben fel sem mondtak nekik és azt az igazolást sem kapták meg, amelyre az új állás kereséséhez szükségük lenne. A Szolidaritás szakszervezet a szakminisztertől kér segítséget a helyzet rendezésére, erről írt a gazeta.pl.

A bajos ügy 500 dolgozót érint, akik nem tudják, megkapják-e a nekik járó elmaradt béreket, viszont új munkahelyet sem tudnak keresni, mondta a Praktiker Polska Szolidaritás szakszervezet vezetője. Az érdekvédők arra is panaszkodnak, hogy a cégvezetés nem áll szóba velük. Javaslatukra május elején az Állami Munkafelügyelet ellenőrei megjelentek a Praktikernél, de még nekik sem sikerült a vezetőség tagjaival érintkezésbe lépni.

A cég ellen 2016 novemberében kezdődött a szanálási eljárás, amit a varsói bíróság 2017 áprilisában felfüggesztett. Eközben az még februárban végrehajtók foglalták el a hálózat egyes boltjait. Jelenleg már csak Gdanskban, Nowy Saczban és Grudziadziében vannak nyitva a barkácslánc áruházai.

(Napi.hu, 2017. május 12.)

Nagyot emelt az OBI

Két év alatt 40%-kal emelték a béreket.

Tovább emelkedik az Obi-dolgozók bére, 2017-ben mintegy 23-25 százalékkal növekszik az OBI összes áruházi dolgozójának fizetése. Így a bérfejlesztés nyomán a barkácslánc minden dolgozójának a fizetése eléri a garantált bérminimum megnövelt kötelező mértékét, írja a Napi.hu.

Két éves távlatában az Obi több mint 40 százalékkal emelte az alkalmazotti fizetéseket, ezzel a hazai kiskereskedelmi láncok közül élenjárónak számít.

2016. elején - azt követően, hogy előtte hét évig be voltak fagyasztva a bérek - az Obi Hungary Retail Kft. 4 százalékos fizetésemelésről írt alá megállapodást a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetével (KASZ), azzal az ígérettel, hogy, ha az értékesítési számok javulnak, akkor további évközi emelés jöhet szóba. A forgalom jelentős mértékben nőtt, a cégvezetés azonban nem tért vissza a bérfejlesztés kérdésére, ezért az üzletláncnál 2016. év nyarára sztrájkhelyzet alakult ki. A sztrájkfenyegetés következményeként végül újabb 15 százalékos béremelésben sikerült megállapodni 2016. júliusában, így az Obi dolgozók bére közel 20 százalékkal nőtt ebben az évben összesen.

A 2017-es bértárgyalások már gördülékenyen zajlottak le, az új megállapodás értelmében pedig a barkács-lánc mintegy 1.700 dolgozójának körülbelül 23-25 százalékkal emelik ebben az évben a béreket. Ezzel a cégvezetés elkerülte, hogy összetorlódjanak a fizetések a garantált bérminimum-emelés következményeként. Az áruházi dolgozók többségének fizetése mostanra már eléri, vagy felül is múlja a szakmunkás bérminimumot (ami idén bruttó 161 ezer forint), míg a minimálbér-környéki kategóriákban már csak a takarítók keresnek az üzletekben.
(Napi.hu, 2017. január 11.)

 

Fúrja magát a Home Depot

Előre. Nőtt a bevétele és a nyeresége is.

Az amerikai Home Depot barkács áruházlánc a vártnál jobb eredményt ért el 2016. harmadik negyedévében, amit a lakáspiac élénkülése és a növekvő bérek nyomán bővülő lakossági fogyasztás is segített, összegzi a Napi.hu.

A világ legnagyobb barkácsáruház hálózatának nyeresége közel 2 milliárd dollárra, részvényenként 1,6 dollárra nőtt, az egy évvel korábbi 1,7 milliárd dollár után, ami akkor részvényarányosan 1,35 dollárt jelent. Elemzők ennél valamivel kevesebb, átlagosan 1,6 dolláros nyereséget vártak részvényenként.

Az atlantai székhelyű cég bevétele 6 százalékkal, 23 milliárd dollár fölé nőtt a 2016. októberének végéig tartó három hónapban, az egy évvel korábbihoz képest.

A Home Depot közlése szerint 2,4 százalékkal emelkedett vásárlások száma a harmadik negyedévben, ráadásul az egy vásárlásra jutó összeg 3 százalékkal nőtt, ami két éve a legerősebb bővülés.

(Napi.hu, 2016. november 15.)

 

Hízlalja hálózatát a Praktiker

Nagyot nyitott a barkácslánc.

Megnyitotta huszadik, egyben legnagyobb magyarországi áruházát a Praktiker, de a társaság a közeljövőben további új üzletek nyitását tervezi, a HVG beszámolója szerint. A Praktiker arra számít a jövőben, hogy az ingatlanpiac fellendülésével egyre többet vásárol a lakosság a barkácspiacon is.

Az Újpesten, egy korábbi barkácsáruház helyén megnyitott legújabb áruház 12 ezer négyzetméteres és csaknem 80 embernek ad munkát. A Praktiker az ingatlan tulajdonosával hosszú távú bérleti szerződést kötött.

A Praktiker Kft. egyébként 2015-ben 32,5 milliárd forintos árbevételt ért el, 7 milliárd forinttal többet, mint az előző évben, és a cég 2015-ben - hat veszteséges év után - ismét nyereséges lett. A társaság 2015-öt 916 millió forintos üzemi eredménnyel zárta az előző évi, 1,2 milliárd forintot meghaladó veszteség után.

A barkácsáruházlánc többségi tulajdonosa 75 százalékban a Wallis Asset Management Zrt., amelynek a teljes kiskereskedelmi vállalkozás, az ingatlanok és a márkanév is a tulajdonába került az év elején. A kisebbségi tulajdonos 25 százalékban Karl-Heinz Keth ügyvezető igazgató.

A Praktikernek az új, Váci úti egységgel együtt 20 áruháza van az országban, közel 1300 embernek ad munkát, és több mint 300, többségében magyar beszállítóval dolgozik együtt. Az új tulajdonosok korábban azt közölték, hogy a barkácsáruházlánc hálózata két-három éven belül három-négy egységgel tovább bővül.

(HVG, 2016. október 6.)

 

Javított a Praktiker

Jól jött a barkácsáruházaknak a lakásprogram.

A 2016 elején tulajdonosváltáson átesett Praktikernek is bejött, hogy folyamatosan tolják a hazai építőipart, végül pedig 32 milliárdos forgalmat hoztak össze 2015-ben. Ez hétmilliárddal több, mint előző évben, ráadásul az elmúlt hat év legjobb eredménye. Igaz, hogy az elmúlt hat évben folyamatosan csúszott vissza a cég.

A Praktiker tapasztalatai szerint az ingatlanpiacon megnőtt az érdeklődés az új építésű és használt lakások iránt. Ennek nyomán a csempe, szaniter értékesítése átlagon felül nőtt, de erős volt a bútor, építőanyag, világítástechnikai és lakberendezési cikkek, valamint a szabadidős nyári termékek forgalma is.

Az 1998 óta Magyarországon tevékenykedő kiskereskedelmi barkács cég már több mint 1200 embert foglalkoztat, 13 saját ingatlanon lévő boltjuk mellé pedig bérelnek még hatot. A tulajdonos Wallis 2-3 új bolt nyitását tervezi a jövőben.
(Index, 2016. május 24.)

 

Jól fogy a Praktiker

Megint eladták a magyar barkácsláncot, egy évvel ezelőtt is már egyszer gazdát cserélt.

A Wallis-csoport és a magyar Praktiker-cég ügyvezetője vették meg a magyar Praktiker-barkácsláncot. A nevet megtartják és a beszállítókat sem tervezik lecserélni. A magyar Praktiker legutóbb 2015 elején cserélt gazdát. A Wallis csoport és Karl-Heinz Keth ügyvezető abban állapodtak meg, hogy az áruházakat üzemeltető operatív céget, valamint az ingatlanokat a jövőben együtt kívánják működtetni egy, a Wallis csoport többségi tulajdonában álló közös cég keretében. A felek azzal számolnak, hogy a Gazdasági Versenyhivatal az ehhez szükséges engedélyt még 2016. első negyedévében megadja.

A hazai Praktiker német anyavállalata még 2013-ban kezdeményezte a németországi működés felszámolását. Ez azonban nem volt kihatással a hazai Praktiker-láncra. A magyar leányvállalat legutóbb 2015. elején cserélt gazdát, a Praktiker Építési- és Barkácspiacok Kft.-t. a scájci Papag AG vette meg.

A befektetők a magyarországi üzletmenetet továbbra is Praktiker márkanév alatt folytatják, és a beszállítói körben sem várható változás. A Praktiker 1100 embernek biztosít munkát országszerte. A társaságnak jelenleg 19 áruháza van Magyarországon.

(Origo, 2016. január 21.)

 

Fűrész helyett komód

Kivonul Magyarországról a BauMax is, jön helyette a XXXLutz Bútorlánc.

A Baumax kivonul Magyarországról, jelentette be a barkácslánc 2015. január 21-én. A cég a nehéz gazdasági körülményekkel indokolja a lépést, áruházépületeikben pedig bútorértékesítés lesz, egy új befektető égisze alatt. A Baumax inkább az osztrák, cseh és szlovák piacra összpontosít a jövőben. A Baumax 14 áruházat áprilisig bezárják. A telephelyek ingatlanjait a XXXLutz Bútorlánc veszi át.

A magyar piacon jó ideje bajban vannak a barkácsláncok, szakértők szerint a piac legfeljebb két nagyobb céget képes eltartani. A cégadatokból kiderül, hogy míg 2008-ban az akkor ötszereplős barkácspiac együttesen 3 milliárd forintnyi adózott eredményt termelt, ez 2011-re hatalmas veszteségbe fordult, a Baumax is évek óta veszteséges. A Bricostore már korábban, 2012. végén kivonult és bezárta áruházait.

A Baumax 1991-ben lépett a magyar piacra. 2013-ban 22,8 milliárd forint forgalmuk volt, a céginfó adatai szerint közel 800 embert foglalkoztatnak. A barkácsláncok helyzetét egyébként a vasárnapi zárva tartás is nehezíti, egyik legnagyobb vesztese szakértők szerint a barkács és a lakberendezési terület lesz.
(Forrás: Index, 2015. január 21.)

 

Vitték a magyar Praktikert, így marad

A felszámolás sorsára jutott Praktikerből a magyar láncon is túladott a német csődgondnok.

A svájci székhelyű stratégiai befektető, a Papag AG veszi meg a Praktiker Építési- és Barkácspiacok Magyarország Kft.-t, jelentette be a cég január 16-án. Az átvételhez még szokásos módon Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyása is szükséges.

A magyarországi vevő a svájci Papag AG stratégiai befektető, aki 2014. márciusában már átvette a lengyel Praktikert. A Papag Magyarországon is Praktiker márkanéven folytatja az üzleti tevékenységet. A tulajdonosváltással a hazai Praktiker a 19 áruháza jutott új tulajdonoshoz. Úgy tűnik, magyar befektető nem tudott labdába rúgni, egyes korábbi híresztelésekkel szemben.

A csődgondnok egyébként mind a hét Németországon kívüli társaságot sikeresen értékesítette, amelyek a 2013. októberi csődkérelem időpontjában a BM Praktiker International GmbH tulajdonában voltak. A Praktiker csődgondnoka 2014. februárjában az Ukrajnában, Bulgáriában és Romániában működő Praktiker-társaságokat értékesítette, márciusban és áprilisban pedig a lengyelor, valamint a görög Praktikereket.

A magyarországi Praktiker 2014-ben mintegy 90 millió eurós éves forgalmat ért el. A magyar áruházi ingatlanok bérlemények egyébként.

(Népszabadság, 2015. január 16.)

 

Szétkapták a német Praktiker áruházakat

Következik: a magyar Praktiker?

A Praktiker csődje után a versenytársak lecsaptak a barkácsáruház legjobb üzleteire, így a konkurens cégek bevételei 2014ben nőhetnek is majd az összességében nem is bővülő német piacon.

Egy évvel ezelőtt még 300 üzlete volt a Praktiker csoportnak Németországban (Praktiker, Max Bahr, Extra-Bau+Hobby), 2013 júliusban azonban az eladósodott vállalat fizetésképtelenné vált, a céggel szemben megindult a csődeljárás. A vállalat elsősorban abba bukott bele, hogy rosszul pozícionálták a márkát, a sorozatos árdiszkontok leamortizálták a márkaértéket, és mivel a forgalom nem emelkedett érdemben, évről-évre veszteséges lett a vállalat.

A versenytársak kihasználták a Praktiker csődjét, több barkácsáruház is lecsapott a jó elhelyezkedésű, nagyobb forgalmú Praktiker üzletekre: az Obi, a Bauhaus, a Hagebaués a Hornbach a Praktiker legjobb üzleteit vették át. A Hornbach bevételei 2014 első negyedévben 16 százalékkal emelkedtek, a Hagebau árbevétele 17 százalékkal nőtt 2013-hoz képest január és május között, a Praktikertől átvett üzletekkel 35 százalékos volt a bevételek bővülése.

A Praktiker néhány korábbi üzlete zárva tartott egy darabig, összességében azonban ezzel a kieséssel együtt is a 2013. évinek megfelelő lehet a barkácsáruházak forgalma 2014-ben. A vevők számára végül is nagy változást nem jelent a Praktiker márka eltűnése, a legtöbb helyen továbbra is működik barkácsáruház, igaz más cég égisze alatt. Az alkalmazottak nagy részét az üzletek új tulajdonosai vették át, de több ezren lehetnek, akiknél egyelőre nem tudni, lett-e állása.

A magyar Praktikert német felszámoló biztos igyekszik értékesíteni, lapértesülések alapján több érdeklődő is vinné a vállalat 19 magyarországi üzletét.

(Portfolio.hu, 2014. július 9.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.