autó₪szalon

A PSA nem találja a gázpedált

Nagy visszaesés a francia járműgyártónál. 

A PSA francia járműgyártó konszern 12,8 százalékkal kevesebb autót adott el a 2019-es első fél évben 2018 azonos időszakához képest, írja a Napi.hu.

A PSA-csoport - amelynek öt brandje a Peugeot, a Citroen, a DS Automobiles, az Opel és a Vauxhall - 1,9 millió járművet értékesített a június végével záródott első hat hónapban az egy évvel korábbi 2,2 millió után.

A cégcsoport értékesítése Európában, amely messze a legnagyobb piaca, 0,3 százalékkal nőtt. Mindenütt másutt ugyanakkor jelentősen csökkent az eladása, így például Kínában 61 százalékkal, Latin-Amerikába pedig 29 százalékkal zuhant.

A PSA 2018-ban 3,9 millió járművet adott el, ami 6,8 százalékos bővülés volt a megelőző évvel összevetve, amikor az eladások jelentősebben, 15,4 százalékkal bővültek.

(Napi.hu, 2019. július 15.)

 

Ment a PSA most már az Opellel

Felpörgött a PSA-csoport autóértékesítése.

A PSA francia járműgyártó konszern 38 százalékkal, rekordszintre növelte autóeladásait 2018 első fél évében, írja a Világgazdaság.

A PSA-csoport – amelynek öt brandje a Peugeot, a Citroen, a DS Automobiles, az Opel és a Vauxhall – 2 millió 182 ezer járművet értékesített a június végével záródott első hat hónapban.

A cégcsoport értékesítése Európában 62 százalékkal, 1,7 millió járműre ugrott. A hat hónapban különösen az Opel és a Vauxhall eladásai nőttek, a két márkából 551 ezer kelt el.

A PSA-csoport értékesítése Kínában és Délkelet-Ázsiában 7 százalékkal 163 ezerre, Latin-Amerikában 1,7 százalékkal, 98 ezerre, Indiában és a csendes-óceáni térségben 25 százalékkal 13 ezerre, az eurázsiai térségben pedig 18 százalékkal 8 ezer járműre emelkedett.

Alexander Pohl / NurPhoto

A Közel-Keleten és Afrikában eladott járművek száma éves szinten 19 százalékkal, 226 ezerre csökkent a 2018-as első fél évben. A PSA 2017-ben 3,6 millió járművet adott el, ami 15 százalékos bővülés a megelőző évvel összevetve.

(Világgazdaság, 2018. július 13.)

 

Most francia lett az Opel

A General Motors eladta, francia PSA csoport megvette.

A Peugeot és a Citroën márkákat felölelő francia PSA-csoport megvette az amerikai General Motorstól az Opel és Vauxhall autómárkákat.

A franciák 2,2 milliárd eurót fizettek az Opel-Vauxhallért, és azt azt remélik, hogy a mostani felvásárlással a beszerzésben, gyártásban és kutatás-fejlesztésben rejlő lehetőségek összehangolása révén 2026-ig 1,7 milliárd eurót faraghatnak működési költségeiken, számol be az Index a fejleményekről. Az Opel gyártóbázisáért 1,3 milliárd eurót fizet a PSA, további 900 milliót pedig a GM európai pénzügyi szolgáltatási üzletágáért adnak ki, a BNP Paribas francia bankkal közösen.

A brit sajtó máris úgy értékelt, hogy elbocsátások jöhetnek a cégcsoportnál, így a jobb kormányos Opeleket gyártó Vauxhallnál is. A PSA ennek kapcsán azt közölte, hogy a korábbi tulajdonos minden, a dolgozók felé vállalt kötelezettségnek eleget tesz.

Az Opelnek tíz gyára van Európában, köztük egy Szentgotthárdon, ahol motorokat gyártanak. Az Opel Szentgotthárd Kft. a 2015-ös beszámolója alapján 1.200 embert foglalkoztatott teljes munkaidőben.

A felvásárlással a PSA a Volkswagen után, a Renault-t megelőzve a második legnagyobb európai autógyártóvá vált. 2016-ban a PSA és az Opel együtt 4,3 millió autót adott el. A General ezzel az eladással kivonult Európából.
(Index, 2017. március 6.)
 

Többet adott el az Opel

2016-ban több autót adott el az Opel, de veszteséges volt.

Az Opel 2011. óta nem adott el annyi autót Európában, mint 2016-ban. Az Opel és brit leányvállalata, a Vauxhall 2016-ban 1,2 millió autót értékesített, 46 ezerrel, négy százalékkal többet, mint 2015-ben, számolt be az MTI  a márka előzetes értékesítési adatairól.

Az Opel 2016-ban is az előző évivel megegyező 5,7 százalékos piaci részesedésre tett szert Európában.

Az előzetes adatok alapján az Opelnek 2016-ban nem sikerült teljesítenie tervét gazdálkodásának nyereségessé tételére. A harmadik negyedévet veszteséggel zárta a General Motors (GM) európai leányvállalata és valószínűleg az éves eredménye sem lesz jó, mert a font-sterling Brexit miatt gyengülő árfolyama csökkentette árbevételét Nagy-Britanniában.
(MTI, 2017. január 10.)

 

Jót húzott az Opel 2015-ben

Minden kereke jól gurult. Opelben Mokka volt a legmenőbb.

Az elmúlt négy évben a legtöbb autót értékesítette, valamint a legnagyobb piaci részesedést érte el Európában az Opel 2015-ben. Nem számított, hogy az orosz piacot elhagyta, ennek ellenére is növelte forgalmát.

Az Opel 2015-ben 1,1 millió autót értékesített, 3%-kal többet, mint az előző évben. A növekedés meghaladta az európai autópiaci átlagot, ráadásul 2011. óta a legnagyobb, közel 6%-os piaci részesedést és értékesítési számot érte el.

Az Opel és brit testvérmárkája, a Vauxhall tavaly 20 európai országban növelte eladásait, többek között olyan nagy volumenű piacokon is, mint Németország, Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország, vagy Spanyolország. A legnagyobb növekedéssel - 16%-kal - az Opel Mokka számolhatott el a modellportfólióban, míg az Opel Corsa eladásai 7%-kal nőttek.

Kishaszon járműből több mint 100 ezret értékesítettek az Opel jelvénnyel, ez 24%-kal több, mint 2014-ben. A márka ebben a kategóriában is felülmúlta a piac átlagos bővülését, ami 2014-ben 9% volt.

(Portfolio, 2016. január 8.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.