kirakatles₪plázarítus

Szorgosan nyitogatják a boltokat a diszkontok

A Lidl és az Aldi is karácsony előtt nyitogatja az új boltokat. 

A Lidl a főváros XIII. kerületében, az Aldi pedig a XX. kerületben nyitott új boltot, írja a Napi.hu. A Lidl közben egyezkedett több, a CBA-hoz tartozó üzlet átvételéről, eközben bővítette a hálózatát az új egységgel. A legújabb Lidl üzlet a XIII. kerületi Victor Hugo utcában kapott helyet.

A versenytársak is persze ott vannak a környéken, az üzlettől egy sarokra van már egy Aldi, de konkurens lehet többek között a Lehel piaci Penny is. A Lidl-höz hasonlóan egyébként az Aldi is lépett, a XX. kerületi Székelyhíd utcában nyitott új boltot december közepe táján, majd Sátoraljaújhely egy másik új egység helye.

A három boltlánc - Aldi, Lidl, Penny - közül a Penny áll a legjobban, több mint 200 üzlete van országszerte. A Lidlnek több mint 170 egysége van, az Aldi 110 felett jár. Az Aldi egyébként be is jelentette, hogy közép- és hosszú távon további üzletekkel számol, egy 200-250 üzletből álló hálózat kialakítását tűzték ki célul.

(Napi.hu, 2017. december 18.)

 

Most egy Coop boltra tenyerelt rá az Aldi

A Polus Coop gyengén muzsikált, már harmadik boltját adja el az Aldinak: úgy tűnik, nem mindegyik hazai vállalkozás tud nagyáruházat üzemeltetni. Balatonalmádi csatatér lesz: a Pennyre rányit az Aldi.

Az Aldi november 10-én Balatonalmádiban nyitja meg 115. áruházát. Az Aldi a 2008. évi magyar indulását követően 2011-ben már 75 áruházánál tartott a láncépítésben. Hiába van 2012. óta plázastop (két szakaszban, az első 2014. végéig tartott, a második 2015. elején indult némileg átkozmetikázva, jelenleg is tart), az Aldi 2014. decemberében már a 100. áruházánál tartott, most novemberben pedig a 115. boltját nyitja meg.

A multi láncok, akik ellen a plázastop igazából megszületett, elég csavaros észjárással kerülgetik az áruházépítési akadályokat. A plázastop kezdeti időszakában egyszerűen átépítettek egy teljesen más szereppel felruházott helyiséget, például bankfiókot, mozit. A jogalkotó sem volt persze rest utánajárni a dolognak, így rövid idő után az építési tilalmat megtoldotta az átalakítási tilalommal, sőt, erre még rátett egy lapáttal és az élelmiszerboltok parkolóhely szabályait is megszigorította (egyebek mellett az önkormányzatoknál már nem lehet pénzzel megváltani a kötelező parkolóhely építést).

Ja, akkor majd boltot veszünk

Furfangban nincs hiány, így az elmúlt időszakban a diszkontláncok megcélozták a bevásárlóközpontokat, valamint a piacokat, és mivel a vásárlók kedvelik őket, kevés ellenállásba ütköztek a terjeszkedésnek ezen a terepén. Az Aldi mellett a Penny is választott ilyen ösvényt a hálózatbővítéshez.

De hát ez kevés, hiszen a piac feszes tempót diktál, így megkezdődött a nehezebb sorsra jutott hazai áruházak felvásárlása is. Ez a másik legtisztább terepe a plázastop kikerülésének, amihez persze nem csekély mértékben hozzájárult egyes hazai boltosok döcögős üzletmenete.

Az Aldi már több CBA bolt helyén ott van, így Budapesten a Pasaréti téren, valamint a Csepel és a Szeged plázákban, de van boltja a Vásárcsarnokban is.

A Polus Coop, a Coop lánc egyik zászlóshajója a balatonalmádi áruházával már a harmadik hadállását adja el az Aldinak

Az önkormányzatok kimutatásai szerint a Polus Coop már két boltját eladta az Aldinak, 2016-ban Balatonfüreden és Szántódon meg is nyitotta helyükön új áruházait (az önkormányzati boltnyilvántartásokban persze felelhetők pontatlanságok).

A Polus Coop piaci helyzete beszámolói szerint folyamatosan romlott az elmúlt években. A Polus Coop a Coop üzletlánc nyolc nagykereskedelmi központjának egyike, cégközpontjával Ajkán. A mérlegbeszámolók szerint árbevétele az elmúlt években csendben olvadozott. 2015-ben 12,4 milliárdos árbevételt könyvelhetett el, ez azonban 2012-ben még 16,9 milliárd forint volt. Ez azt jelenti, hogy árbevételének negyedét bukta a Polus Coop az elmúlt években. 2011-ben még nyereséges volt a cég, de 2012-ben már nem. A veszteséghullám folytatódott 2013-ban és 2014-ben is. 2015-ben már újra eredményes volt a cég gazdálkodása, de ennek ára volt. Az éves beszámoló szerint 2015-ben tizenegy telephelyen fejezték be gazdasági tevékenységüket (év közben 47 kiskereskedelmi üzletet működtetett a cég).

A Polus Coop egyébként 2012. előtt a CBA lánchoz tartozott, ekkor pártolt át a Coop csoporthoz. De hát a nagyáruházhoz nagy lánc, komoly logisztika és erős beszerzés kell, ami a diszkontoknál nemzetközi szinten szervezett. Úgy tűnik, ettől sok hazai boltos messze áll.

És indulhat a Penny-Aldi csata

A Polus Coop balatonalmádi áruháza a több ezer négyzetméteres Tempo üzletközpont legnagyobb boltja. A 71-es út mellett helyezkedik el, tehát jól elérhető. De hát a Penny áruháza ugyanezen az útvonalon van, csak éppen a város központjában. A két áruház közötti távolság egyébként nem nagy, főleg nem autóval, de biciklivel is csak pár perc. Örülhet a vásárló, diszkontból jó lesz a választék, de a többi élelmiszerbolt kapaszkodhat rendesen.

(blokkk.com, 2016. november 7.)

 

Rálépett az Aldi a CBA tyúkszemére

A diszkont láncok gyarapodtak, a hazaiak töpörödtek a vasárnapi boltzár időszakában is. Az Aldi több CBA bolt helyébe lépett. Szigorúak a vásárlók.

Nem véletlen, hogy záporoznak a kereskedelmet szabályozni szándékozó ötletek. Tapossák egymást az áruházak szerte a világban, ez a piaci verseny. Jó ez a vásárlónak, hiszen ő dönt a boltválasztásról, végső soron pedig az áruházak sorsáról, de nem kedvez annak, aki alulmarad a megmérettetésben.

A diszkontok szerte a világban a legszaporább iparosai a bolti, áruházi kiskereskedelemnek. Magyarországon is a boltos kiskereskedelem leggyorsabban bővülő csatornája a diszkontpiac. Az elmúlt években is nőtt a diszkontok piaci részesedése az élelmiszer kiskereskedelemben, ráadásul a hálózatuk is fokozatosan továbbépült. Ismeretes ráadásul, hogy 2012-től az úgynevezett pláza-stop alapján 2014. végéig a 300 négyzetméternél, 2015-től a 400 négyzetméternél nagyobb áruházak építése tilos, persze azért felmentés adható. A pláza-stopról köztudott, hogy a nemzetközi élelmiszer áruházak, ezen belül pedig elsősorban a diszkontok gyors röptéjét hivatott fékezni, de mások közül azért többen is kaptak végül építési engedélyt. A diszkontok építkezését lefékezte ugyan a pláza-stop, de terjeszkedésüket megállítani nem tudta. Nem véletlen, hogy némelyikük működő élelmiszer áruházat vett át, vagy más lánc helyett már ő bérel üzlethelyiséget bevásárlóközpontban.

A külhoni élelmiszer áruházak a pláza-stop ellenére nem is olyan lassan ugyan, de folyamatosan terjeszkednek. Az Auchan 2012-ben meglévő 13 hipermarketje mellé felvásárolta a Cora 7 nagyáruházát, a Spar a Tesco mellett megjelent a benzinkutak shopjaiban, emellett pedig százas nagyságrendben építi ki franchise rendszerét. Egyedül a Tesco kényszerült fogyókúrára. A diszkontok minden résbe benyomulnak, a korlátozások ellenére (pedig még a parkolóhely építési kötelezettséget is megszigorították, egyebek mellett megtiltva az önkormányzatoknál a megváltási lehetőséget) folyamatosan hizlalják hálózatukat. A hazai láncok közül egyébként a CBA és a Coop bevásárolt a Magyarországról kivonult Match és Profi üzletekből (2012-ben a CBA 48, a Coop 62 profi és Match üzletet vett meg).

Olvadozik az élelmiszer boltok hálózata

A Központi Statisztikai Hivatal kimutatása szerint 2015. végén közel nyolcezerrel kevesebb kiskereskedelmi értékesítőhely volt, mint 2013. végén (149 ezerről 141 ezerre esett a számuk). Ezen belül viszont az élelmiszer boltok hálózata csak kisebb mértékben zsugorodott. Számuk 2015. végén 42.271 volt, 1.376 darabbal kevesebb, mint 2013. végén (tíz évvel ezelőtt 48 ezer volt a számuk, ami lassú, de folyamatos csökkenést jelent hosszabb távon).

Az előbbiekhez képest a három külhoni diszkont esetében más kép rajzolódik ki. A diszkontok 2013-2015. között együtt 26 új árusítóhelyre tettek szert. A hazai láncok viszont nem lógtak ki a sorból, hálózataik száma félezer darab üzlettel (505-tel) csökkent:

külhoni diszkontláncok 2015 2013 hazai élelmiszer láncok 2015 2013
Aldi 107 93 CBA 2.267 2.538
Lidl 164 159 COOP 5.260 5.480
Penny 200 193 Reál Hungária 2.300 2.314
együtt 471 445 együtt 9.827 10.332

Trade Magazin, láncok üzleteinek száma,

 

A 2014-15. évi időszak a külhoni áruházakat korlátozó különböző szabályok mellett az online kassza bevezetésének és a vasárnapi boltzár indításának az időszaka volt.

Rálépett az Aldi a CBA tyúkszemére
Érdemes néhány példát kiragadni arról, amikor éppen a legnagyobb hazai üzletláncok helyén jelent meg a külhoni diszkont. Az okok sokrétűek, de a lényeg hasonló minden esetben: a hazai láncnak nem volt gazdaságos az áruházának működtetése.

Hozzátartozik a képhez, hogy a diszkontok szigorú rendje arra irányul, hogy egy kiflit, egy liter tejet, vagy egy kiló lisztet a legkisebb költséggel tudjanak eladni a vásárlónak, persze a legalacsonyabb, legkedvezőbb áron. Ehhez a szupermarketnél, vagy a hipermarketnél szűkebb választék, raklapos árukihelyezés, kevés eladó tartozik, az áru mozgatása pedig óramű pontossággal megtervezett. A pénztárnál is ügyelnek arra, hogy a vásárló mielőbb túljusson a pénztárcája megcsapolásán (a pénztárosok keze villámgyorsan jár a rövidebb sorban állás érdekében).

Néhány árusítóhelyre az elmúlt időszakban végül rátenyereltek rá a diszkontok, közülük az eddig megismertek a következők:

Csepel Pláza, Budapest
1211 Budapest II. Rákóczi Ferenc út 154 -170.
A CBA Cent 2016. áprilisában bezárt, az Aldi 2016. augusztusában kinyitott.
Balatonfüred
Petőfi Sándor utca 80.
Az Aldi 2016. júniusában nyitott, a Pólus Coop Delta ABC helyén (itt sem egyértelmű az önkormányzati kimutatás).
Szeged Pláza
Kossuth L. sugárút 119.
A CBA cent 2016. januárjában bezárt, az Aldi 2016. májusában nyitott.
Szántód
Május 1. utca 10.
A Pólus-Coop 2016. februárjában végleg bezárt, az Aldi 2016. júniusában kinyitott.
Budapest IV. Óceánárok u. 3-5.
Bonyolultabb történet, mivel az önkormányzat kimutatásai a házszámokat illetően nem egyértelműek. Több üzlet is megfordult az Óceánárok utca elején, volt itt CBA és Profi diszkont is. 2016. áprilisában az Aldi nyitott itt üzletet (de egy helyet a Rossmann is elfoglalt a környéken).
Budapest, II. Pasaréti tér
A CBA 2015. nyarán bezárt, az Aldi 2015. decemberében kinyitott.
Savaria Plaza
Szombathely, Körmendi út 52.
Itt a Spar nyit boltot, 2016. szeptemberében, a CBA 2015. december bezárt.
 
Budapest XIII. Lehel Csarnok
1134 Budapest, Váci út 9-15.
Döntetlenre áll a Lehel csarnok. Korábban a CBA Lehel Csarnok indította itt a boltját, de időközben, 2016-ban megjelent a Penny Market is.
Pécs Plaza, Sopron Plaza
2015. decemberében a CBA mindkét helyen bezárt, még nyitott, jön-e és kicsoda a helyére. A Debrecen Plaza CBA üzlete 2014. nyarán zárt be, helyén kaszinó nyílt.
 


(blokkk.com, 2016. augusztus 16.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.