webzseb₪égbolt

Samsung özönvíz

Elárasztanak minket  a Samsunk mobilújdonságai. 

A Samsung a 10 éves születésnapját három új, prémium mobillal ünnepli: a Galaxy S10, a Galaxy S10+ és a Galaxy S10e-vel. Emellett bemutattak egy új termékkategóriát is a mobilpiacon, a Galaxy Fold kihajtható mobileszközt, írja a Napi.hu.

A most bejelentett csúcskészülékekre az előrendelést már le lehet adni, eddig Magyarországon két mobilszolgáltató, a Vodafone és a Telenor jelezte, hogy a honlapján lehet regisztrálni március 7. 23:59 óráig, a megvásárolt készülékeket pedig 2019. március 8-tól kaphatják kézhez a vásárlók. Ezt követően a szolgáltatók kínálatából lehet megvásárolni a készülékeket.

A függetlenített, szolgáltatói szerződéshez nem kötött készülékek ára a Galaxy S10 esetében 899 dollártól (309.990 forint), a Galaxy S10+ esetében 999 dollártól 344.990 forint), az S10e esetében pedig 749 dollártól (257.990 forint) indul majd.

Van itt minden

A CNN szerint a most bemutatott készülékek az iPhone XS, XS Max és az XR sorozathoz hasonlóak. A Samsung új készülékei között van azonban néhány lényeges különbség.

A Galaxy S10 6,1 colos, az S10+ 6,4 colos Dinamikus AMOLED Infinity O kijelzővel rendelkezik, amelybe szenzorok és kameratechnológiák egész sorát integrálták. A  Galaxy S10 kijelzője például - a Samsung közleménye szerint a világon először - olyan ultrahangos ujjlenyomat-olvasót tartalmaz, amely az ujjlenyomat vonalait 3D-ben olvassa be, szemben a korábbi 2D-s megoldással. A telefonon tárolt adatok így egy zárható széf védettségi szintjét kapják.

Fotó: Samsung

A CNN szerint az egyik nagy változás, a jobb sarokban lévő pici kamera, amely a szelfiket és a videohívásokat hivatott kezelni, de az iPhone néhány modelljével szemben nincs arcfelismerős zárfeloldás.

Az S10 és az S10+-ban viszont van három kamera: egy ultraszéles látószögű kameralencse, amelynek látómezője az emberi szemhez hasonlóan 123 fokos, így pontosan az kerül a képre, amit a felhasználók látnak, van egy normál látószögű lencse és egy 2-szeres optikai zoommal rendelkező lencse. A Samsung szerint e két modell akkumulátorai - szoftveroptimalizációnak köszönhetően - 24 órán át bírják a nyüstölést újabb töltés nélkül.

Egymást is töltik

Szintén újdonság, hogy a Galaxy S10 eszközök a vezeték nélküli töltésmegosztási funkcióval is rendelkeznek, ami annyit jelent, hogy a Galaxy S10 egyszerre tudja tölteni saját magát és egy másik, kompatibilis eszközt is.

Az S10e-nek 5,8 colos Super AMOLED Infinity O lapos kijelzője van, az elején egy kamerával. Szintén van benne ujjlenyomatolvasó a bekapcsológombjába építve és különféle trendi színekben lesz kapható. Ebben a készülékben is van egy szuperszéles látószögű és egy normál lencsés kamera, viszont nincs benne 2-szeres optikai zoom.

Van virtuális asszisztens

A készülékekben van egy virtuális asszisztens is, Bixby, amely nyomon követi a felhasználók napi rutinját és személyre szabott javaslatokat kínál. A Bixby a különböző szokások alapján személyre szabja a napi rutin legfontosabb aktivitásait, például a vezetés vagy a lefekvés előtti aktivitásokat, amellyel csökkenti az egyes feladatokhoz szükséges telefonhasználatot, de előre is beprogramozhatunk rutinokat, összetett feladatokat.

A Galaxy S10 készülékek vezeték nélküli gyorstöltés 2.0-val, IP68-as por- és vízállósággal, újgenerációs processzorral és olyan Samsung-szolgáltatásokkal érkezik, mint a Bixby, a Samsung Health és a Samsung DeX. A Galaxy S10+ 1TB beépített tárhelyet biztosít, amely microSD kártya segítségével további 512GB-tal, összesen 1,5TB-ig bővíthető.

Az előrendeléshez csáberő lehet, hogy a Samsung most minden, az előrendelés során megvásárolt Galaxy S10 és Galaxy S10+ készülék mellé ajándék Galaxy Buds fülhallgatót is ad. A fülhallgató ajánlott fogyasztói ára 48.990 forint lesz.

A Vodafone-nál a Galaxy S10e fehér, míg az S10 és az S10+ készülékek fekete színben érkeznek. Mindegyik készülék 128 gigabájtos memóriával és Dual SIM-mel lesz kapható.

A Telenornál a Galaxy S10e és S10 128 GB, fekete és fehér; S10+ 128 GB fekete és kék, S10+ 512 GB fekete színekben lesz elérhető, a Samsung Galaxy S10+ pedig kék színben kizárólag a Telenornál lesz kapható 2019. június 30-ig.

A magyar mobilszolgáltatók felhívják a figyelmet, hogy az ajándék fülhallgató a Samsung Members alkalmazáson keresztül lesz elérhető, a Vodafone-nál az igénylés érvényesítéséhez a Vodafone előrendelésnél kapott dokumentumok szükségesek.

Hajlik a mobil: tablet lesz

A Samsung előállt egy, a mobilpiacon teljesen új mobileszközzel is, a Galaxy Folddal. A készülék egy okostelefon és egy tablet egyben, amely összehajtva 4,3 colos képernyőt mutat, míg kihajtva 7,3 colos dinamikus AMOLED Infinity Flex kijelzőt rejt. A Galaxy Fold új, erőteljes szintet hoz el a multitasking, a fotózás és videózás, valamint a játék terén - állítja a Samsung.

A gyártó szerint a készüléken egyszerre három applikációt is lehet futtatni, azaz például egyszerre tudunk a térképen útvonalat nézni, éttermeket keresni, és közben csevegni. Ráadásul azt is megoldották, hogy a külső kis kijelzőn megnyitott app használatát megszakítás nélkül tudjuk a belső kijelzőn is használni, zökkenőmentesen.

A készüléknek hat kamerája van, három a hátlapon, kettő bent a nagy kijelző fölött, egy pedig a külső kijelző fölött, hogy összecsukva is lehessen videocsetelni.

Fotó: Samsung

A Samsung közleménye szerint a készülék nagy teljesítményű, újgenerációs AP chipkészlettel, 12 GB RAM-mal és a számítógépekhez hasonló teljesítménnyel rendelkezik, ráadásul elsőként kapott UFS 3.0 tárhelyet, ami kétszer gyorsabban kezeli a fájlokat, mint bármi más eddig a piacon.

A BBC szerint a Galaxy Fold 4G-s verzióját globálisan április 26-tól, Európában május 3-tól lehet megvásárolni, 1980 dollárért, de a vállalat egy ennél is drágább, 5G-s verziót is ígért.  A Samsung közleménye szerint a Galaxy Fold LTE és 5G készülékek világszinten limitált mennyiségben kerülnek forgalomba, Magyarországon a készülékek, annak bejelentésekor még nem lesznek elérhetőek.

(Napi.hu, 2019. február 21.)

 

Hozza a pénzt rendesen a Samsung

Ötödével nőtt a Samsung bevétele. Azért lesznek döccenők is majd.

A Samsung nyilvánosságra hozta 2018 harmadik negyedéves jelentését, amelyből kiderül, hogy a dél-koreai vállalat 15,5 milliárd dolláros működési profittal zárta a szeptemberben véget ért időszakot.

A Samsung bevétele az előző év azonos időszakához mérve 21 százalékot emelkedett. A világ legnagyobb telefongyártója azt közölte, az erős számok mögött az egyre csak fejlődő termékek állnak, emellett pedig az adattárolási technológiákban is előreléptek, és az OLED kijelzők iránt is megugrott a kereslet.

A jó negyedéves eredmény miatt a Samsung részvényei 0,94 százalékot erősödtek a tőzsdén.

Ugyan összességében jól teljesített a cég, de a telefonok területén bevételcsökkenésről számoltak be, annak ellenére is, hogy a vállalat húzóneve, a Samsung Galaxy-vonal eladásai megfeleltek a várakozásoknak.

A Samsung jóslata szerint a negyedik negyedévben valamelyest romlani fognak az eredmények, részben annak köszönhetően, hogy ebben az időszakban csökken a kereslet a félvezetők iránt. Szintén csökkent a kereslet a memóriakártyák iránt,viszont az OLED továbbra is nagy népszerűségnek örvend.

A Samsung hozzátette, hogy az év végén a megnövekedett marketingköltségek miatt romlani fog a profitabilitás, így az eredmények annak ellenére is valamennyivel rosszabbak lehetnek, hogy a cég több telefont fog leszállítani, mint a harmadik negyedévben.

(Origo, 2018. október 31.)

 

 A Samsung félvezetője nagyot húzott

Rekord nyereség a Samsungnál.

Több mint 20 százalékkal emelkedett, rekordszintű volt a Samsung Electronics nyeresége a 2018 szeptember végével záródott negyedévben, írja a Napi.hu az MTI nyomán. A cég mobiltelefon-gyártó ágazata fékezte a nyereségnövekedést, a félvezetőgyártó ágazat ugyanakkor jól teljesített.

A dél-koreai elektronikai konszern nem végleges adatként azt közölte, hogy a működési eredménye 17,5 ezer milliárd won (15,5 milliárd dollár, 100 won=24,96 forint) volt. Ez 20,4 százalékos növekedés éves összevetésben, ami minimálisan felülmúlta a szakértők által várt 17,2 ezer milliárd wont.

2018 második negyedévében szerényebben, 6 százalékkal nőtt a Samsung működési eredménye. A szeptember végével záródott három hónapban a cég bevétele az elemzői várakozásoknak megfelelően 4,8 százalékkal, 65 ezer milliárd wonra emelkedett éves szinten.

A dél-koreai vállalat október végén ismerteti a végleges adatokat és azt, hogy pontosan miként szerepelt a negyedévben a cég mobil- és félvezető-gyártó ágazata.

(Napi. hu, 2018. október 5.)

 

Egy csomó pénzzel lóg a Samsung az Apple-nek

A Samsung félmilliárd dollárt fizethet az Apple-nek. De még nem biztos.

A világ két legerősebb mobilgyártója közt évek óta húzódó perben arra kötelezte a bíróság a dél-koreai Samsungot, hogy 539 millió dollár kártérítést fizessen a kaliforniai Apple-nek az első iPhone funkcióinak lemásolása miatt, írja az Index.

Az Apple eredetileg 2,5 milliárd dollárra számított a 2011-ben megkezdett perben, és egy évvel később 1,05 milliárd dollárt ítéltek meg neki a szabadalmak illetéktelen felhasználásáért. A per azonban nem csak a pénzről szól, hanem arról, hogy nem lehet csak úgy mások szellemi termékét, kemény munkával létrehozott fejlesztéseit lemásolni.

A Samsung szerint legfeljebb 28 millió dollárt kéne fizetnie, amit azzal magyaráz, hogy az Apple szabadalmai által védett funkciók és alkatrészek közvetlen módon kis mértékben járultak hozzá az érintett telefonokkal szerzett nyereséghez - írja a BBC. 

Ez alapján elképzelhető, hogy a döntéssel elégedetlen Samsung fellebbez, és tovább húzódik az eljárás.

(Index, 2018. május 25.)

 

Most a profitja robbant a Samsungnak

Hároméves csúcson lépett túl a dél-korai gyártó.

A Samsung több mint három éve nem ért el akkora profitot, mint 2016. utolsó negyedévében. A cég nyeresége 50 százalékkal nőtt 2016. negyedik negyedévében, derült ki a dél-koreai gyártó beszámolójából, amelyről az Origo számolt be a Reuters nyomán. Az előrejelzéseket is meghaladó növekedés hatására a cég részvényárfolyama is erősödött.

A 2016. október–decemberi időszakban a Samsung üzemi eredménye 9,2 billió dél-koreai von (7,8 milliárd dollár, 2.250 milliárd forint) lett, az előzetes számítások szerint. Ez a legmagasabb negyedéves nyereség 2013. harmadik negyedéve óta.

Az elemzők szerint az is előmozdította a magas profitot, hogy az utolsó negyedévben a dél-koreai von 9 százalékkal gyengült a dollárral szemben.

Dollármilliárdokban mérhető ugyanakkor a robbanó mobilaksi. A korábbi előrejelzéseiben a Samsung azt közölte, hogy
a Note 7 visszahívása várhatóan 2 milliárd dollárral veti vissza az utolsó negyedéves profitot. A dél-koreai gyártó 2016. szeptemberében kezdte visszahívni ezt a típust, miután több Note 7-es akkumulátor felrobbant.

A Samsung hírnevét azonban nem csak a robbanó akkuk tépázták meg az elmúlt időszakban, mivel a cég a dél-koreai államfőig érő korrupciós botrányba is belekeveredett.

(Origo, 2017. január 6.)

 

Vett egy nagyot a Samsung

Nyolc milliárd dollárért vett egy amerikai céget.

A Samsung Electronics 8 milliárd dollárért megveszi az amerikai Harman International Industries céget, amely minden idők legnagyobb dél-koreai vállalatfelvásárlása a tengerentúlon, számol be az üzletről az Origo.

A Harman az internetre kapcsolt autós szórakoztató rendszerek gyártója. A világon csaknem 30 millió autóban használják a Harman termékeit. A Harman egyike a száz legnagyobb első körös autóipari beszállítónak a világon.

A Harman árbevétele a szeptember végével végződött 12 hónapban 7 milliárd dollár volt, ennek csaknem 65 százaléka az autóiparhoz kötődik. A Harman már több mint húsz éve van jelen Magyarországon, ahol prémiummárkás autókba gyárt navigációs berendezéseket, szórakoztató elektronikát, akusztikai rendszereket és erősítőket.

A Harman, amely mintegy 30 ezer embert foglalkoztat, a jövőben a Samsung önálló leányvállalataként működik tovább, és a céget továbbra is Dinesh Paliwan vezérigazgató irányítja.
(Origo, 2016. november 14.)

 

Most a mosógépe robban a Samsungnak

Ha nem is robban, de a fedele lerepül. Működés közben, de csak Észak-Amerikában.

Az amerikai történelem legnagyobb mosógép visszahívását jelentette be a robbanó telefonokat gyártó Samsung, tudósít a 444.hu. A gépek, ha nagyobb cuccokat mosnak bennük, annyira vibrálni kezdhetnek centrifugázás közben, hogy némelyik akár szét is eshet. A cég 733 fogyasztói bejelentést kapott, 9 vásárlója pedig konkrétan megsérült az elszabadult mosógépek miatt. Akadt állkapocstörés és kificamodott váll a listán, de voltak olyanok, akik a táncoló mosógéppel lelökött tárgyaktól sebesültek meg.

Volt gép, amelyik felrobbant és a szétrepülő darabjai okoztak sérülést, valamint kitépték a falból a csatlakozót. A visszahívás 34, 2011. márciusa és 2016. novembere között eladott felültöltős modellt érint, elöltöltőseket nem, Észak-Amerikában.

A vásárlók három lehetőség között választhatnak, így a Samsung szerelőt küld hozzájuk, aki ingyen megerősíti a gépet és egy évet hozzáír a garanciához. A 30 napon belül vásárolt gép ára visszajár, ha ezt választja a vásárló. A régebben vásárolt mosógépek esetében készpénzt kérhető egy új mosógép vásárlásához, legyen az Samsung, vagy más márka. A Samsungot választók 150 dollárral többet kapnak.

A Samsung arról tájékoztatta 444-et, hogy a magyar vásárlók nincsenek veszélyben. A Samsung Electronics Magyarország közölte, hogy ez a probléma az Észak-Amerikán kívül értékesített felültöltős mosógépeket nem érinti.

(444.hu, 2016. november 5.)

 

5 milliárdot kell benyelnie a Samsungnak

Dollárt. Ennyit robbantottak a Note 7 aksijai. Itthon is visszacserélnek.

Egyre súlyosabb veszteségekre derül fény a Samsungnál a Note 7 aksik fiaskója nyomán. Pár napja már közzétett egy figyelmeztetést a cég a harmadik negyedévre, most pedig kiderült, hogy sokkal nagyobb a baj, összesen 5,3 milliárd dollárba is kerülhet a termékvisszahívás, így összegzi a fejleményeket a Portfolio.

A jelenlegi ismeretek szerint ennyibe kerülhet a Samsungnak, hogy mindössze két hónap után ki kellett vonnia a forgalomból legújabb csúcsmobilját, ennek a lépésnek pedig lesz hatása a profitra is.

A 2016 szeptemberében lezárult negyedév eredményeit 2,3 milliárd dollárral csökkentheti a robbanó mobilaksi, a következő két negyedévre pedig további 3 milliárd dollár körüli profitveszteséget vár a cég. A Samsungnál 2016-ban összesen 25 milliárd dolláros eredmény várható, így a robbanó aksik a profit ötödét vihetik el.

A Samsung még a visszahívási költségek ellenére is bőven nyereséges lesz, de ami sokkal veszélyesebb (és egyelőre nehezen számszerűsíthető), hogy milyen hatása lesz az esetnek a Samsung márkanevére. Az egyelőre kérdéses, hogy a többi modell értékesítését hogyan befolyásolja majd a Note 7-botrány.

A Note 7 visszahívásával kieső bevételeket némileg azzal tudja pótolni a Samsung közölte, hogy igyekszik felpörgetni a Galaxy S7 és a Galaxy S7 edge értékesítését. Természetesen jelentős változások vezet be a minőségbiztosítási folyamatokban.

Ez minden idők legsúlyosabb termékvisszahívása a technológia-szektorban, pont egy egyébként is mozgalmas időszakban. Elemzők szerint a Samsung mobilgyártó üzletága számára kulcsfontosságú lesz, hogy sikerül-e visszanyerni a bizalmat és vissza tudja-e szerezni a vásárlókat a következő csúcsmobil tavaszi bemutatásáig. A visszahívás hírére egyébként estek a cég részvényei a tőzsdén.
(Portfolio, 2016. október 14.)

 

Bezuhant megint a Samsung

Profitja sehol. Hiába, nyomulnak a kínaiak.

A visszaeső okostelefon értékesítések megviselik a Samsungot is, profitja 40 százalékkal csökkent a 2015. negyedik negyedévében. A kilátások sem biztatóak.

A dél-koreai elektronikai óriás, a Samsung 2015. negyedik negyedévi árbevétele összességében alig változott, 53 milliárd wont tett ki. A társaság az időszak során 2,7 milliárd dollár nettó profitot termelt, ami 40 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbi azonos időszak profitjánál. Ez alulmúlta a piaci várakozásokat is.

Az egyes üzletágakat tekintve a chipgyártás stabil növekedést mutatott 2015-ben, ellensúlyozva a mobil üzletág meredeken eső profitját. Jelenleg azonban a chip üzletág is problémákkal szembesül, a piaci túlkínálat miatt az árak esnek, ez pedig már az alaptevékenységet is rombolja.

A mobil üzletágban továbbra is az olcsó kínai gyártók előretörése okoz problémákat, ami csökkentette a részleg eredményességét és a Samsung okostelefon piaci részesedését.

A kilátások sem éppen bíztatóak, a Samsung az idei évben nehéz üzleti környezetre számít, mivel általánosságban véve az IT-termékek iránt csökken a kereslet.

A Samsung a világ legnagyobb memóriachip gyártója. Előrejelzések szerint (végleges adatok csak később lesznek) 2015-ben a chip eladások 1,9 százalékkal csökkentek a világpiacon, ami 2012. óta az első visszaesés.

(Portfolio, 2016. január 28.)

 

Kettéfűrészelte a nyereségét a Samsung

Majd a chipgyártás rángathatja előre?

A felére esett a Samsung profitja 2014 harmadik negyedévben, elsősorban a mobilpiaci nehézségei miatt. A cég a marketing erősítésével próbálja piaci helyzetét javítani, ami viszont költségekkel jár. A Samsung kevesebb okostelefont adott el a harmadik negyedévben, mint egy évvel ezelőtt, ráadásul az értékesített készülékek átlagára csökkent az erős verseny nyomán. Kínában a Xiaomi már leelőzte a Samsungot az okostelefon értékesítésben. Kína pedig fontos a mobilgyártóknak, hiszen mostanra a világ legnagyobb okostelefon-piacává vált.

A Samsung bevétele 20%-kal csökkent, működési eredménye 60%-kal, nettó eredménye közel 50%-kal az előző év azonos időszakához képest. A nettó eredmény 49%-kal esett, 4200 milliárd dél-koreai won lett. A mobilgyártás 74%-os profitcsökkenést mutatott, nyeresége 1750 milliárd won lett.

Az erős verseny az Apple-lel és a kínai okostelefon-gyártókkal mind a felső kategóriás, mind az olcsóbb készülékek piacán lehúzta a Samsung eredményeit.  A Samsung (a cég pontos értékesítési számokat nem közöl a gyorsjelentésben) a Strategy Analytics becslése szerint 78-81 millió darab okostelefont adhatott el a július-szeptemberi időszakban, szemben az egy évvel ezelőtti 88 millióval.

A mobilgyártásban bizonytalanok a Samsung kilátásai a következő hónapokban. A marketingköltségei megugorhatnak a negyedik negyedévben, a karácsonyi vásárlási szezonban. Az év utolsó hónapjai a legerősebbek a fogyasztói elektronikai cikkek piacán. A Samsung stratégiája arra irányul, hogy az alsó-középkategóriában növekedjen gyorsan, új termékeket dobva piacra. A cél eközben fenntartani a kétszámjegyű profit marzsokat a készülékgyártásban.

A mobil üzletág gyengélkedését ellentételezheti a chipgyártás. A Samsung ebbe az irányba terjeszkedik, ennek érdekében 15 milliárd dolláros beruházást jelentett be, amelyből Dél-Koreában építene új gyárat. A harmadik negyedévben a chipgyártás profitja meghaladta a mobilgyártásét a Samsungnál. A divízió működési eredménye az egy évvel ezelőtti 2100 milliárd wonról 2300 milliárd wonra emelkedett.

(Portfolio, 2014. október 30.)

Samsung még mindig nyomott hangulatban

A Samsung dél-koreai óriás profitja csökkent 2014. első negyedévében, a 2013. utolsó negyedévi időszakhoz hasonlóan.

A legnagyobb tőzsdei értékű dél-koreai vállalat működési nyeresége 2014. első negyedévében éves alapon 3,3 százalékot csökkent, 8500 milliárd dél-koreai vonra. Piaci elemzők 8400 milliárd vonos nyereségre számítottak. A fogyasztói elektronikai eszközöket gyártó üzletágnál 18,2 százalékkal csökkent a működési profit, az információtechnikai és mobilkommunikációs üzletágnál 1,3 százalékkal, de az elektronikus chipgyártással foglalkozó részlegé 1 százalékkal nőtt.

Elemzők szerint a Samsung számára bizonytalan lehet a 2014-es év, mert olcsó mobiltelefonjait minőségi szinten kezdik beérni a kínai gyártók készülékei, míg a drágább és nagyobb okostelefonjaival egyre jobban veszik fel a versenyt az Apple termékei. Az okostelefonok gyártásánál egyre kisebb a haszonkulcs, ráadásul már a piac se bővül olyan dinamikusan a fejlett országokban, mint korábban. Elképzelhető, hogy éves szinten csökken a Samsung nyeresége, bár a cégnél bíznak az áprilisban megjelent Galaxy S5 okostelefonban, az eladásoktól a nyereségmutatók javulását várják.

Bízik abban is a Samsung, hogy a brazíliai focivébé megdobja a televíziókészülékek és a mobileszközök keresletét.

(Napi Gazdaság, 2014. április 29.)

 

Csökkent a Samsung profitja

A Samsung dél-koreai mobilóriás profitja csökkent a 2013. szeptember-decemberi időszakban az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Ezzel a kilenc negyedéve tartó emelkedő trend tört meg:

- 5%-kal növekedett a Samsung negyedik negyedéves bevétele év/év alapon, ami 2011 harmadik negyedéve óta a leglassabb dinamika.
- A működési eredmény csökkent, amire kilenc negyedéve óta nem volt példa.
- 91 millió okostelefont adhatott el a Samsung az időszakban, ami 4%-os növekedésnek felelne meg a harmadik negyedévhez képest.
- A Galaxy S4 értékesítései csökkenhettek az erős piaci verseny közepette.
- Továbbra is a mobilgyártás a fő profit driver, ami a cégszintű működési eredmény háromnegyedét adhatta a szeptember-decemberi időszakban.

Csalódást okozott a Samsung, mivel az elemzői várakozásoktól elmaradó számokat közölt a lezárt negyedévre. A dél-koreai mobilpiaci óriás bevételei 5,3%-kal emelkedtek az előző év azonos időszakához viszonyítva, ami 2011 harmadik negyedéve óta a leglassabb növekedési ütem. Az elemzők ennél valamivel erősebb növekedésre számítottak.

A Samsung a működési eredmény szintjén már csökkenésről számolt be, amivel a kilenc negyedéve tartó emelkedő trend tört meg. A negyedévben 8.300 milliárd dél-koreai won működési eredményt könyvelt el, ami számottevően alulmúlja az elemzői várakozásokat, ugyanis 10.000 milliárd won profitra számítottak a szakértők. Az elemzők alulbecsültek olyan költségeket, mint például az év végi bónuszkifizetések, ennek az eredménye volt, hogy a negyedéves profit elmaradt a várttól. A szeptember-decemberi időszakban összesen 700 milliárd wont fizethetett ki a Samsung a dolgozóknak bónusz címén becslések szerint.

A profitcsökkenésben szerepet játszott az is, hogy erős verseny folyik a felső kategóriás okostelefonok piacán. A társaság csúcsmobilja, a Galaxy S4 értékesítései lassultak. A Galaxy S4 készülékből 13 millió darabot adhatott el a Samsung a negyedik negyedévben, míg a július-szeptemberi időszakban még 17 millió darabot értékesíthetett elemzők számításai szerint. A nagy rivális, az Apple szeptemberben piacra dobta legújabb csúcstelefonját, az iPhone 5S-t, valamint az olcsóbb iPhone 5C-t, emellett a feltörekvő kínai gyártók folyamatosan nyomás alatt tartják a piac nagy szereplőit olcsó készülékeikkel.

Elemzők szerint a Samsung 91 millió okostelefont adhatott el 2013. negyedik negyedévben, ami mindössze 4%-os növekedést jelent a harmadik negyedévhez képest, pedig a negyedik negyedév hagyományosan erős a mobilgyártók számára a karácsonyi vásárlások miatt.

A fogyasztói elektronikai üzletág, amely a televízió-értékesítéseket is tartalmazza, profitcsökkenést könyvelhetett el az időszakban: 40%-kal eshetett a nyeresége. Az egész globális televízió piac lejtmenettől szenved, az IDC becslései szerint 2014-ben csaknem 5%-kal csökkenhettek a televízió-értékesítések.

A mobiltelefonok mellett a chipgyártás a profit másik húzóereje a Samsungnál, a társaság nem csak saját készülékei számára gyárt chipeket, de nagybeszállítója többek között az Apple-nek is. Az üzletág jó negyedévet zárhatott, miután az SK Hynix egyik gyárában kitört tűz miatt a mobil chipek ára három éve nem látott magasságba emelkedett. A becslések szerint a divízió működési eredménye duplázódhatott.

(Portfolio, 2014. január 7.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.