web₪zseb

Samsung: egymillió már okés

Máris eladtak egymilliót a Samsung összehajthatós telefonjából. 

A Samsung Galaxy Foldra talán többet kellett várni a kelleténél, írja az Index. És nem is úgy indult az egész, ahogyan azt a Sasmung elképzelte, de úgy tűnik, hogy a végeredmény mégiscsak pozitív lett. 

Egyrészt sikerült egy tényleg jó készüléket összehozni, másrészt úgy tűnik, hogy az embereknek is bejött az összehajtható mobil koncepciója.

YOUNG SHON, A SAMSUNG ELNÖKE MOST AZT IS ELÁRULTA, HOGY MÁR EGYMILLIÓ DARABOT ELADTAK BELŐLE. 

Alapvetően az egymillió darab nem lenne olyan kiugró, hiszen a Samsung éves szinten ennél azért jóval több készüléket ad el, azonban a Galaxy Fold a maga 700 ezer forintos árával nem éppen egy átlagos darab, és mindenképpen meglepő, hogy a magas ár ellenére már most ennyit sikerült eladni. 

Hivatalosan szeptember óta lehet kapni a készüléket, de most már itthon megvásárolható. 

(Index, 2019. december 13.)

 

Galaxy Note 10, Plus: többet tudnak

Megérkezett a Samsung Galaxy Note 10 és Note 10 Plus, a dél-koreai gyártó legkülönlegesebb telefonjai.

Ezekről sokan azt mondják, hogy csupán a tavasszal bemutatott S10 tollal is kezelhető, kicsit módosított változatai. Ennél viszont jóval többről van szó, másban is újítanak a méregdrága készülékek, írja az Index. Tóth Balázs írása.

Nyolc éve jelent meg az első Galaxy Note, és akkoriban még megkérdőjeleztük a péklapát méret létjogosultságát - pedig ma már az az 5,3 colos kijelző egyáltalán nem számítana nagynak. Idén először két méretben kerül a boltokba a Note 10, és a nagyobbik már súrolja a tablet kategória határát. Az árak is a csillagos eget verdesik, bár ehhez már hozzászokhattunk, a Samsung jó ideje ezen az árszinten indítja el a frissen bejelentett mobiljait, és fokozatosan csökkenti az árat a következő verzió megjelenéséig.

A kisebb méretű Note 10 alapváltozatában 8 GB RAM és 256 GB tárhely van, ezért 330 ezer forintot kérnek majd a boltban, a Note 10 Plus 12 GB RAM-mal, és szintén 256 GB tárhellyel 380 ezer forintba kerül. Az 512 GB-os verzió 415 ezer forintért vihető. 

Október közepén megjelennek az 5G mobilhálózaton is működő változatok. EZEK BIZTOSAN MÉG DRÁGÁBBAK LESZNEK.

A Samsung most még nem árulja el a forintosított árakat, megvárja a 5G szolgáltatás elindítására kiírt állami frekvenciatender végeredményét. Mi arra tippelünk, hogy van esély a félmilliós álomhatár átlépésére. Azt viszont már most tudni lehet, hogy az 5G-s Note 1 TB-os tárhellyel is kapható lesz.

Méretre mennek a pixelek

A normál méretű Note 10 kijelzője 6,3 colos, ám a Samsung olyan ügyesen alakította ki a telefon formáját, hogy a készülék fizikai mérete csak tizedmilliméterekkel nagyobb a 6,1 colos kijelzőjű S10-nél. A gigantikus, 6,8 colos kijelzővel ellátott Galaxy Note 10 Plus pedig nagyjából akkora, mint a tavaly bemutatott Note 9, pedig annak csak 6,4 colos a kijelzője.

Ennyit számít, hogy a szelfikamera csak egy kis kivágott karikát foglal el a kijelző közepén, és nem hagyták meg neki a teljes fölső sávot. 

Felbontásban is van némi különbség, a Note 10 kijelzője csupán full HD+, ezzel szemben a Note 10 Plus megjelenítője 2K-ra méretezhető. A Samsung egyébként azzal magyarázza a kétféle kijelzőméret bevezetését, hogy sokan kipróbálták a Note tollát, vonzónak is találták, ám elrettentette őket a telefon hatalmas mérete.

Vannak még formai változások, például minden gomb átkerült a készülék bal oldalára. Bizonyos értelemben megszűnt a sokat kritizált Bixby-gomb, de alapértelmezett beállításoknál ez nem igaz: a hangerőállítón kívül csak a Bixby-gombot kapjuk, és a kikapcsológomb tűnt el a telefonról. Szerencsére a Samsung sem őrült meg teljesen, és ezt az egy szem gombot átkonfigurálhatjuk, hogy ne a Bixby asszisztenst hívja elő, hanem mégis működjön kikapcsológombként. Sőt, akár egy általunk választott app indítását is ráprogramozhatjuk, ha mondjuk a Snapchatet vagy a Netflixet szeretnénk egyetlen gombnyomással elérni.

ELTŰNT A JACKDUGÓ. A Samsungnál ez újdonság, és biztosan felháborodnak páran a cég döntésén. Mostantól vagy a gyári usb-c fülest használjuk, vagy veszünk magunknak usb-c–jack adaptert pár ezer forintért. Esetleg egy bluetooth headsetet tízszer annnyiért. 

Toll, ami mindent tud

A Samsung pár éve rájött, hogy az erőforrásait érdemes az amúgy is egyedi S Toll fejlesztésére fordítani, hiszen az adja el ezt a készüléket. Tavaly a vékony kiegészítő beépített akkumulátora volt a nagy újítás, amivel a toll bluetooth távirányítóvá változott, ezzel lehetett exponálni a fényképezőben, vagy lépkedni a Spotify lejátszási listáján. Most pedig még több vezérlési lehetőséget kapunk, és ehhez csak mozgatni kell  a tollat. 

ÚGY RAJZOLHATUNK A LEVEGŐBE, MINTHA HARRY POTTERTŐL LESTÜNK VOLNA EL NÉHÁNY VARÁZSLATOS MOZDULATOT. 

Miközben lenyomva tartjuk a toll gombját, suhinthatunk vele jobbra és balra, fel és le, vagy mindkét irányban körkörös mozdulatot tehetünk, és máris végrehajtódik az általunk megadott parancs. Ezeket a légi gesztusokat magunk állíthatjuk be, és alapból csak néhány gyári alkalmazással működnek, de a Samsung más appfejlesztőknek is ad hozzáférést.

Könnyen lehet, hogy a Harry Potter: Wizards Unite mobilos videojátékban tényleg varázspálcaként fog működni a toll.

Bár a Galaxy Note mindig komoly munkaeszközként volt pozicionálva, erről sem hiányozhat a móka: az AR Doodle nevű funkcióval dolgokat rajzolhatunk a kamera előtt megjelenő emberekre, és az ábra folyamatosan követi az illetőt, mintha tényleg rárajzoltuk volna. 

A Samsung Notes jegyzetelőapp elvileg digitalizálni tudja a kézírásunkat (majd a hosszabb tesztben kiderül, mennyire pontos), és úgy tudunk új jegyzetet nyitni, hogy közben a háttérben más alkalmazás is fut. Hasznos lehet például akkor, ha egy éppen futó videóról kell jegyzeteket készíteni. Szegről-végről ide tartozik az is, hogy a Note 10 végre gyárilag tud kijelzőfelvételt készíteni, ráadásul úgy, hogy közben egy picike szelfivideót is odatehetünk a fölső sarokba, vagy könnyen lehet a telefonnal tanácsadó vagy bemutató videókat gyártani.

Számítógépet is tud

Ma már aligha kell bemutatni a Samsung Dex módot, amit két és fél éve indított el a Samsung a Galaxy S8-on, és azóta finomítgatja. A Note 10 is ráköthető egy számítógépes monitorra, egérre és billentyűzetre, hogy nagy kijelzőn úgy használjuk, mint egy számítógépet.

Ezen is csavart egy nagyot a Samsung, így a Dex mód már nemcsak külső kijelzőn működik, hanem be lehet húzni a Windowsba és az macOS-be. Rákötjük a telefonunkat a számítógépünkre, engedélyezzük a Dex módot, és egy ablakban felbukkan előttünk a mobil teljes rendszere, mintha egy virtuális gépet futtatnánk. Ezzel a megoldással nagyszerűen megoldható a vállalati és a magánfiókok kettéválasztása, hiszen úgy tudjuk a számítógép kijelzőjén kezelni a saját Facebookunkat, levelezésünket és más tartalmainkat, hogy semmibe sem kell bejelentkezni az általában rendszergazda által menedzselt vállalati gépen.

Az sem utolsó szempont, hogy ezzel a módszerrel a Windows és a Mac környezetében hozzáférhetünk a kedvenc androidos alkalmazásainkhoz, nem kell mindegyiknek megkeresni a számítógépre kifejlesztett változatát. Kíváncsiak vagyunk, hogy milyen az a legolcsóbb számítógép, amelyen ez tényleg jól működik, újraéledhet-e egy elavult laptop hordozható kijelzőként.

Fotózgathatsz rendesen

A Note 10 kamerája az előlapon és a hátlapon is pont ugyanolyan, mint az S10-en, csak megváltozott az elrendezés, középről átkerültek a lencsék a készülék oldalára, amivel az iPhone X és a Huawei P30 formatervét követi a Samsung. A Note 10 Plus kamerái egy kicsit fejlettebbek, mert a három lencse kapott egy kiegészítő TOF (time of flight) szenzort, amely a mélységérzékelést segíti, pontosabb lesz tőle a bokeh-hatás, a háttér elhomályosítása.

Ezekben a telefonokban már alapból megtalálható az éjszakai mód, amely az S10-ekbe utólagos frissítéssel került bele, és a szuperstabilizátor már ultraszéles látszószögnél és normál módban egyaránt működik. A korábbi két mikrofon helyett már három van a Note 10-eken, amitől javult a videók hangminősége, és lehetővé vált az AudioZoom funkció: amikor a kamerával ráközelítünk egy emberre, egy gombnyomással kiemelhetjük az illető hangját.

A Note 10 akkumulátora 3500 mAh-s, a Note 10 Plus pedig minden eddiginél nagyobb, 4300 mAh-s kapacitású energiatárolót kapott. Töltésben is jobb a nagyobb méretű Note 10 Plus, az opcionálisan választható 45W-os adapterrel egy óra alatt nulláról száz százalékra érhet a mutató.

(Index, 2019. augusztus 8., Tóth Balázs írása)

Samsung is hajtogat

Galaxy Fold 1.980 dollárért és még össze is hajtható.

Javította a kezdetben felmerült gondokat, és új biztonsági elemeket is beépített összehajtható mobiljába a Samsung. Ami így már a gyártó szerint nyugodtan piacra dobható. A dátum: most 2019 szeptember, írja a HVG.

Újabb fontos bejelentést tett Galaxy Fold mobiljával kapcsolatban a Samsung, ami az új hírek szerint immár biztosan nem csúszik jövőre, a gyártó még idén kiadja – ezt néhány órával korábban maga a Samsung jelentette be.

A gyártó mindemellett közölte azt is, hogy úrrá lett a kezdeti tervezési gondokon, különféle fejlesztéseket is végrehajtott, hogy a képernyő (és vele a készülék) is nagyobb biztonságban legyen. A Samsung tételesen felsorolta, mi mindent végeztek ennek alapján a lényegében újratervezéssel egyenértékű fejlesztések során.

A cég ennek ellenére csupán termékfotót közöl vonatkozó hírében, a módosított készülékről pedig sem kép, sem használat közbeni videót nem adott ki a gyártó. Mindezt azzal igyekeznek ellensúlyozni, hogy a feljavított Galaxy Fold az extra munka ellenére sem kerül majd többe, az ár ugyanis maradt: 1.980 dolláros áron fogják adni, méghozzá szeptembertől. Ennél pontosabb startot egyelőre azonban nem jelölt meg a gyártó, ami a bejelentés fényében kissé furcsának tűnik.

A dél-koreai cégnél hetek óta folyik a munka a Galaxy Fold kijavítása miatt. Nemrég egy fotó is bizonyította, hogy közel lehet a második bemutató. A hiba elkövetését egyébként maga a Samsung-vezér DJ Koh ismerte el, aki nem félt bejelenteni, hogy ő erőltette a megjelenést, holott az eszköz erre még nem állt készen. A probléma abból adódott, hogy a sajtónak kiküldött tesztpéldányok képernyői egy nap után tönkrementek.

Az utolsó pillanatban kiderült probléma miatt a dél-koreai gyártó kénytelen volt bizonytalan időre elhalasztani a készülék április végére tervezett piacra dobását. Ami így tehát végül szeptemberben jut majd a boltok polcaira.

A Samsung sietségét indokolhatja az is, hogy a Huawei hasonló terméke megjelent a TENAA, a kínai hírközlési hatóság adatbázisában, vagyis megkapta a hatósági jóváhagyást. Ez pedig egy dolgot sejtet: a készülék a vártnál hamarabb érkezhet. Érdekesség, hogy a kínai gyártó – pont a Samsungnál történt fiaskó miatt – június közepén még azt közölte, hogy várnak kicsit, mert egyelőre ők sem merik piacra dobni a szintén nem olcsó Mate X-et.

(HVG, 2019. július 25.)

 

Samsung özönvíz

Elárasztanak minket  a Samsunk mobilújdonságai.

A Samsung a 10 éves születésnapját három új, prémium mobillal ünnepli: a Galaxy S10, a Galaxy S10+ és a Galaxy S10e-vel. Emellett bemutattak egy új termékkategóriát is a mobilpiacon, a Galaxy Fold kihajtható mobileszközt, írja a Napi.hu.

A most bejelentett csúcskészülékekre az előrendelést már le lehet adni, eddig Magyarországon két mobilszolgáltató, a Vodafone és a Telenor jelezte, hogy a honlapján lehet regisztrálni március 7. 23:59 óráig, a megvásárolt készülékeket pedig 2019. március 8-tól kaphatják kézhez a vásárlók. Ezt követően a szolgáltatók kínálatából lehet megvásárolni a készülékeket.

A függetlenített, szolgáltatói szerződéshez nem kötött készülékek ára a Galaxy S10 esetében 899 dollártól (309.990 forint), a Galaxy S10+ esetében 999 dollártól 344.990 forint), az S10e esetében pedig 749 dollártól (257.990 forint) indul majd.

Van itt minden

A CNN szerint a most bemutatott készülékek az iPhone XS, XS Max és az XR sorozathoz hasonlóak. A Samsung új készülékei között van azonban néhány lényeges különbség.

A Galaxy S10 6,1 colos, az S10+ 6,4 colos Dinamikus AMOLED Infinity O kijelzővel rendelkezik, amelybe szenzorok és kameratechnológiák egész sorát integrálták. A  Galaxy S10 kijelzője például - a Samsung közleménye szerint a világon először - olyan ultrahangos ujjlenyomat-olvasót tartalmaz, amely az ujjlenyomat vonalait 3D-ben olvassa be, szemben a korábbi 2D-s megoldással. A telefonon tárolt adatok így egy zárható széf védettségi szintjét kapják.

A CNN szerint az egyik nagy változás, a jobb sarokban lévő pici kamera, amely a szelfiket és a videohívásokat hivatott kezelni, de az iPhone néhány modelljével szemben nincs arcfelismerős zárfeloldás.

Az S10 és az S10+-ban viszont van három kamera: egy ultraszéles látószögű kameralencse, amelynek látómezője az emberi szemhez hasonlóan 123 fokos, így pontosan az kerül a képre, amit a felhasználók látnak, van egy normál látószögű lencse és egy 2-szeres optikai zoommal rendelkező lencse. A Samsung szerint e két modell akkumulátorai - szoftveroptimalizációnak köszönhetően - 24 órán át bírják a nyüstölést újabb töltés nélkül.

Egymást is töltik

Szintén újdonság, hogy a Galaxy S10 eszközök a vezeték nélküli töltésmegosztási funkcióval is rendelkeznek, ami annyit jelent, hogy a Galaxy S10 egyszerre tudja tölteni saját magát és egy másik, kompatibilis eszközt is.

Az S10e-nek 5,8 colos Super AMOLED Infinity O lapos kijelzője van, az elején egy kamerával. Szintén van benne ujjlenyomatolvasó a bekapcsológombjába építve és különféle trendi színekben lesz kapható. Ebben a készülékben is van egy szuperszéles látószögű és egy normál lencsés kamera, viszont nincs benne 2-szeres optikai zoom.

Van virtuális asszisztens

A készülékekben van egy virtuális asszisztens is, Bixby, amely nyomon követi a felhasználók napi rutinját és személyre szabott javaslatokat kínál. A Bixby a különböző szokások alapján személyre szabja a napi rutin legfontosabb aktivitásait, például a vezetés vagy a lefekvés előtti aktivitásokat, amellyel csökkenti az egyes feladatokhoz szükséges telefonhasználatot, de előre is beprogramozhatunk rutinokat, összetett feladatokat.

A Galaxy S10 készülékek vezeték nélküli gyorstöltés 2.0-val, IP68-as por- és vízállósággal, újgenerációs processzorral és olyan Samsung-szolgáltatásokkal érkezik, mint a Bixby, a Samsung Health és a Samsung DeX. A Galaxy S10+ 1TB beépített tárhelyet biztosít, amely microSD kártya segítségével további 512GB-tal, összesen 1,5TB-ig bővíthető.

Az előrendeléshez csáberő lehet, hogy a Samsung most minden, az előrendelés során megvásárolt Galaxy S10 és Galaxy S10+ készülék mellé ajándék Galaxy Buds fülhallgatót is ad. A fülhallgató ajánlott fogyasztói ára 48.990 forint lesz.

A Vodafone-nál a Galaxy S10e fehér, míg az S10 és az S10+ készülékek fekete színben érkeznek. Mindegyik készülék 128 gigabájtos memóriával és Dual SIM-mel lesz kapható.

A Telenornál a Galaxy S10e és S10 128 GB, fekete és fehér; S10+ 128 GB fekete és kék, S10+ 512 GB fekete színekben lesz elérhető, a Samsung Galaxy S10+ pedig kék színben kizárólag a Telenornál lesz kapható 2019. június 30-ig.

A magyar mobilszolgáltatók felhívják a figyelmet, hogy az ajándék fülhallgató a Samsung Members alkalmazáson keresztül lesz elérhető, a Vodafone-nál az igénylés érvényesítéséhez a Vodafone előrendelésnél kapott dokumentumok szükségesek.

Hajlik a mobil: tablet lesz

A Samsung előállt egy, a mobilpiacon teljesen új mobileszközzel is, a Galaxy Folddal. A készülék egy okostelefon és egy tablet egyben, amely összehajtva 4,3 colos képernyőt mutat, míg kihajtva 7,3 colos dinamikus AMOLED Infinity Flex kijelzőt rejt. A Galaxy Fold új, erőteljes szintet hoz el a multitasking, a fotózás és videózás, valamint a játék terén - állítja a Samsung.

A gyártó szerint a készüléken egyszerre három applikációt is lehet futtatni, azaz például egyszerre tudunk a térképen útvonalat nézni, éttermeket keresni, és közben csevegni. Ráadásul azt is megoldották, hogy a külső kis kijelzőn megnyitott app használatát megszakítás nélkül tudjuk a belső kijelzőn is használni, zökkenőmentesen.

A készüléknek hat kamerája van, három a hátlapon, kettő bent a nagy kijelző fölött, egy pedig a külső kijelző fölött, hogy összecsukva is lehessen videocsetelni.

A Samsung közleménye szerint a készülék nagy teljesítményű, újgenerációs AP chipkészlettel, 12 GB RAM-mal és a számítógépekhez hasonló teljesítménnyel rendelkezik, ráadásul elsőként kapott UFS 3.0 tárhelyet, ami kétszer gyorsabban kezeli a fájlokat, mint bármi más eddig a piacon.

A BBC szerint a Galaxy Fold 4G-s verzióját globálisan április 26-tól, Európában május 3-tól lehet megvásárolni, 1980 dollárért, de a vállalat egy ennél is drágább, 5G-s verziót is ígért.  A Samsung közleménye szerint a Galaxy Fold LTE és 5G készülékek világszinten limitált mennyiségben kerülnek forgalomba, Magyarországon a készülékek, annak bejelentésekor még nem lesznek elérhetőek.

(Napi.hu, 2019. február 21.)

 

Egy csomó pénzzel lóg a Samsung az Apple-nek

A Samsung félmilliárd dollárt fizethet az Apple-nek. De még nem biztos.

A világ két legerősebb mobilgyártója közt évek óta húzódó perben arra kötelezte a bíróság a dél-koreai Samsungot, hogy 539 millió dollár kártérítést fizessen a kaliforniai Apple-nek az első iPhone funkcióinak lemásolása miatt, írja az Index.

Az Apple eredetileg 2,5 milliárd dollárra számított a 2011-ben megkezdett perben, és egy évvel később 1,05 milliárd dollárt ítéltek meg neki a szabadalmak illetéktelen felhasználásáért. A per azonban nem csak a pénzről szól, hanem arról, hogy nem lehet csak úgy mások szellemi termékét, kemény munkával létrehozott fejlesztéseit lemásolni.

A Samsung szerint legfeljebb 28 millió dollárt kéne fizetnie, amit azzal magyaráz, hogy az Apple szabadalmai által védett funkciók és alkatrészek közvetlen módon kis mértékben járultak hozzá az érintett telefonokkal szerzett nyereséghez - írja a BBC. 

Ez alapján elképzelhető, hogy a döntéssel elégedetlen Samsung fellebbez, és tovább húzódik az eljárás.

(Index, 2018. május 25.)

 

5 milliárdot kell benyelnie a Samsungnak

Dollárt. Ennyit robbantottak a Note 7 aksijai. Itthon is visszacserélnek.

Egyre súlyosabb veszteségekre derül fény a Samsungnál a Note 7 aksik fiaskója nyomán. Pár napja már közzétett egy figyelmeztetést a cég a harmadik negyedévre, most pedig kiderült, hogy sokkal nagyobb a baj, összesen 5,3 milliárd dollárba is kerülhet a termékvisszahívás, így összegzi a fejleményeket a Portfolio.

A jelenlegi ismeretek szerint ennyibe kerülhet a Samsungnak, hogy mindössze két hónap után ki kellett vonnia a forgalomból legújabb csúcsmobilját, ennek a lépésnek pedig lesz hatása a profitra is.

A 2016 szeptemberében lezárult negyedév eredményeit 2,3 milliárd dollárral csökkentheti a robbanó mobilaksi, a következő két negyedévre pedig további 3 milliárd dollár körüli profitveszteséget vár a cég. A Samsungnál 2016-ban összesen 25 milliárd dolláros eredmény várható, így a robbanó aksik a profit ötödét vihetik el.

A Samsung még a visszahívási költségek ellenére is bőven nyereséges lesz, de ami sokkal veszélyesebb (és egyelőre nehezen számszerűsíthető), hogy milyen hatása lesz az esetnek a Samsung márkanevére. Az egyelőre kérdéses, hogy a többi modell értékesítését hogyan befolyásolja majd a Note 7-botrány.

A Note 7 visszahívásával kieső bevételeket némileg azzal tudja pótolni a Samsung közölte, hogy igyekszik felpörgetni a Galaxy S7 és a Galaxy S7 edge értékesítését. Természetesen jelentős változások vezet be a minőségbiztosítási folyamatokban.

Ez minden idők legsúlyosabb termékvisszahívása a technológia-szektorban, pont egy egyébként is mozgalmas időszakban. Elemzők szerint a Samsung mobilgyártó üzletága számára kulcsfontosságú lesz, hogy sikerül-e visszanyerni a bizalmat és vissza tudja-e szerezni a vásárlókat a következő csúcsmobil tavaszi bemutatásáig. A visszahívás hírére egyébként estek a cég részvényei a tőzsdén.
(Portfolio, 2016. október 14.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.