autórengeteg₪márkazuhatag

A földkerekség legnagyobb autógyártói

Top'10. Az annyi, mint 35 millió darab.

A világ 10 legnagyobb autógyártójáról adott közre egy kis ismertetést a Portfolio. Az első a Renault csoport. Íme az összegzés:

1. Renault / Nissan / Mitsubishi

A Volkswagen és a Toyota harcolt az elmúlt években az elsőségért, amiből most a Renault, Nissan és Mitsubishi-együttműködés került ki nevető harmadikként. 5,1 millió értékesített járművel az első lett a francia-japán hármas. A francia márka az európai autópiac fellendüléséből profitált és ennek köszönhetően globális értékesítéseit 10 százalékkal tudta növelni.

2. Toyota

A Toyota folyamatosan harcban van az első helyért, de most a versenytársak voltak az erősebbek. Három százalékkal nőttek az eladásai, 5,1 millióra, amivel a második helyet szerezte meg. 

Itt a világ 10 legnagyobb autógyártója!

3. Volkswagen

Az eladott autók száma alapján a Volkswagen a harmadik legnagyobb autógyártó volt az első félévben, 4,9 millió járművel. 

Itt a világ 10 legnagyobb autógyártója!

4. General Motors

4,5 millió autót adott el az amerikai autógyártó, ahol az elmúlt évek a fordulatról szóltak a 2009-es csődvédelem után. A csoport kivonult Európából, miután megegyezett az Opel eladásáról. A cég mottója, hogy a profitabilitás az első a volumen helyett, így szívesen beáldozzák a veszteséges márkát és egy kis piaci részesedést az értékesítésből, cserébe a magasabb profit marzsokért. Az év első felében 2 százalékkal csökkentek az értékesítések. 

Itt a világ 10 legnagyobb autógyártója!

5. Hyundai-Kia

A dél-koreai csoportnak jó féléve volt, 8 százalékkal ugrottak meg az eladásai, 3,6 millió járművet értékesítettek. 

Itt a világ 10 legnagyobb autógyártója!

6. Ford

Bár a Ford eladásai csökkentek az első félévben, még mindig bekerült a világ 10 legnagyobb autógyártója közé: 3,4 millió eladott autóval a hatodik helyet szerezte meg. 

Itt a világ 10 legnagyobb autógyártója!

7. Honda

A japán autógyártó főleg a hazai piacán és az Egyesült Államokban sikeres. Az év első felében 5 százalékkal nőttek az eladásai, így 2,6 millió autót értékesített. 

Itt a világ 10 legnagyobb autógyártója!

8. FCA Fiat-Chrysler

2,2 millió autót értékesített az olasz-amerikai autógyártó, amely olyan márkákért felel, mint a Jeep szabadidős-terepjáró, vagy a Maserati. A cég gyengén teljesít a főbb növekedési piacokon, ezért értékesítései nem tudtak növekedni. 

Itt a világ 10 legnagyobb autógyártója!

9. PSA

A fő márkákon kívül, mint a Peugeot és a Citroen, az Opel is a francia cégcsoport része lesz majd néhány héten belül. Összesen 1,6 millió autót adtak el. 

Itt a világ 10 legnagyobb autógyártója!

10. Suzuki

A japán autógyártó 1,5 millió autót adott el világszerte az első félévben. Nagy kitettséggel rendelkezik az indiai piacon, ennek köszönhetően pedig a versenytársaknál dinamikusabban, nyolc százalékkal növekedtek az eladásai. 

Itt a világ 10 legnagyobb autógyártója!

(Portfolio, 2017. augusztus 27, fotó: Shutterstock)

 

A Renault-Nissan a csúcson

Rekord jó első féléve volt 2017-ben, át is vette a vezetést a világ autógyártói között a Renault-Nissan. ₪₪₪

Az egy ideje már a VW és a Toyota vetélkedéséről szóló versenyben új szereplő tört a csúcsra, a Renault-csoport, írja a Totalcar.

452332992.0

 2017 júliusának végére az autógyártók nagy része kiadta első hat hónap alapján összesített eredményeit. A féléves állás első négy szereplőjének léte nem meglepő, a sorrend viszont annál inkább. Az utóbbi években megszokottá vált, hogy a Toyota és a Volkswagen-csoport szoros meccsben elhozza az első két helyet az autóeladásokban. Jellemzően - ha kicsivel is, de - a japánok szoktak elöl végezni, utánuk a német óriáskonszern, majd a General Motors. Ezt forgatta fel alaposan a Renault és a Nissan közös konszernje.

Az eladásokat tekintve az első helyhez a csoportnak hat hónap alatt összesen 5,27 millió autót kellett eladnia. A második VW-csoport ezzel szemben 5,16 millió, a harmadik Toyota 5,13 millió, míg a negyedik General Motors 4,68 millió autót adott el június végéig bezárólag idén.

A Renault-csoport élre ugrásához házi rekordra volt szükség. Mint mondják, soha ekkora árbevételt és nyereséget nem könyveltek még el első félévben, mint 2017-ben, és ezt javarészt a külföldi érdekeltségeik révén érték el. A Renault márka jó számai mellett a Lada és a Dacia eladásainak növekedése is sokat lendített a számaikon, és a jelek szerint jól fogyott a Nissan is, a csoport nettó nyeresége ugyanis 58 százalékkal 2,4 milliárd euróra szökött föl, nagyrészt a Nissan 1,23 milliárd eurós profitja nyomán.

 

Most a bogár lökte le a Toyotát

2016-ban a Volkswagen lett a világ legnagyobb autógyártója, pedig a dízelbotrányt rendesen megszívta.

Már nem a Toyota a világ legnagyobb autógyártója, hanem a Volkswagen. A német autógyártó a dízelbotrány ellenére 2016-ban tovább növelte eladásait és így ebben az évben a világ legnagyobb autógyártója lett. Az elmúlt 4 évben egyébként minden alkalommal a Toyota állt az első helyen, és bár voltak olyan időszakok (negyedév, félév), amikor a Volkswagen megelőzte a japán gyártót, de éves összevetésben csak most sikerült megelőznie a VW-nek a Toyotát. A General Motors a dobogó harmadik helyén tanyázik.

A Volkswagen-csoport, amelyhez jelenleg már 12 márka tartozik (Volkswagen, Audi, Seat, Skoda, Bentley, Bugatti, Ducati, Lamborghini, Porsche, Volkswagen haszongépjármű, MAN, Scania) összesen 10,3 millió járművet értékesített tavaly, amely 3,8 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A bogár növekedését elsősorban a kínai eladások húzták.

A Toyota-csoport a kisautókat gyártó Daihatsuval és a haszongépjárműveket előállító Hino Motors-szal együtt összesen 10,2 millió járművet adott el 2016-ban, amely 0,2 százalékkal több, mint 2015-ben.

A General Motors később teszi közzé 2016. évi számait, ezek azonban várhatóan elmaradnak a Toyotáétól és a Volkswagenétől.
(Portfolio.hu, 2017. január 30.)

 

Toyota az első

Megint. A dízelcsalás betett a Volkswagennek a világelsőségben. Esik a bogár piaca.

A Toyota Motor újra a világ vezető autógyártója lett, három hónap után fordítva a Volkswagennel szemben. A VW a 2015. szeptember végén kirobbant károsanyag-kibocsátási botrányt nyomán kevesebb megrendelést kap, eladási mutatóin már látszik a visszaesés. Az autókereskedők között akad, aki visszautasítja a VW gépjárművek értékesítését.

Az adathamisítási botrányba keveredett német autógyár értékesítése 1,5 százalékot esett. A 2015. január–szeptemberi időszakban a Toyota 7 és fél millió eladott gépjárműről, míg német versenytársa ennél százezer darabbal kisebb értékesítésről jelentett. Egyébként a Toyota is 1,5 százalékos visszaesésről számolt be, de ezzel együtt előzött a topért folytatott versenyben.

A japán gyártó mostanában épp feljavított hibridjének piaci bevezetésére készül. A sportosabb design mellett a Toyota gazdaságosabb üzemanyag-fogyasztást ígér. A Prius még 2015-ben elérhető lesz Japánban. A Toyota további 1400 munkással bővít a japán gyáraiban, hogy az új Priusok és a Land Cruiserek időben elkészülhessenek. Az egyre keresettebb Prius az ázsiai szigetország exportjára is jótékony hatással van.  A Land Cruiserből 80 ezresértékesítéssel számol az autógyár.

A VW közel fél évet díszeleghetett világvezető autógyártóként, amit hét évvel ezelőtt célzott meg. A német autógyártónak a dízelmotorok félreprogramozása miatt 11 millió autót kell saját költségén megjavítania. A károsanyag-kibocsátási adatok manipulálása, amint kiderült, azonnal visszavetette a dízelek vásárlását. A Volkswagennél sorra söprik ki a csalásban érintett vezetőket.

A harmadik legnagyobb autógyártó, a General Motors mutatói októberig 1,9 százalékot estek vissza.
(Investor.hu, 2015. október 26.)

 

Most éppen Volkswagen a világ legnagyobbja

Előzött a bogár 2015 első félévében a világelsőségért, lenyomva a Toyotát. A különbség nem sok.

A Volkswagen már három éve megcélozta az autógyártók legnagyobbja címet, amit 2015. első félévében el is ért. A különbség nem nagy, mindössze 20 ezer darab, de hát most éppen ennyi. A Népszabadság beszámolója szerint a VW-csoport márkáiból az első félévben világszerte 5 milliót és 40 ezer darabot adtak el, a miközben a Toyota-csoport 5 millió és 20 ezer darabos piacot mutatott fel.

A német bogár sikere az öt és fél éve nem látott ütemben bővülő európai eladásokra vezethető vissza, bár a világ legnagyobb autópiacán, Kínában csak bukdácsolnak a németek is.

A világ autópiaca 2009. óta eddig folyamatosan növekedett, leszámítva a válságát élő eurózónát, ahol az értékesítések hosszas visszaesést követően csak 2014-ben lódultak meg. Most viszont Kínában minden nagy autógyártó csak küszködik, a gazdaság elerőtlenedése, a kereslet mérséklődése miatt. A VW Kínából származó nyeresége 2015-ben akár egymilliárd euróval is csökkenhet. Legnagyobb piacán, Kínában a VW 2015. első félévében 1,7 millió autót adott el, ez 3,9 százalékos visszaesés az egy évvel korábbihoz képest, egyben tíz éves mélypont a cég történetében. A lanyhuló kereslet mellett az egyre jobb és olcsóbb kínai autók konkurenciájával is meg kell küzdeniük a a külföldi autógyártóknak.

A topról most éppen bukó Toyota viszont erősödött: Kínában, az első félévben tíz százalékkal, 513 ezer darabra növelte forgalmát. A teljes kínai autógyártás egyébként 94,3 százalékos kapacitáskihasználtsággal működik, de piacelemzők szerint csökkenő trendet mutat. A gyártókat az oroszországi gazdasági szankciók és Dél-Amerika pangó autópiaca is nyomasztja.

Az Egyesült Államok is lassuló pályára állt, az első féléves 4,4 százalékos bővülés a gazdasági kilábalás kezdete óta az egyik leggyengébb adat. Itt a Toyota a piaci átlagot meghaladó, 5,6 százalékos növekedést mutatott fel, miközben a VW csak 2,4 százalékot. Európába fordított a helyzet, a hat százalékos többleteladást elkönyvelő VW-t 5,7 százalékkal követi a Toyota. Japánban viszont a 2014. évi áfa-emelés miatt a VW-nél 17, a Toyotánál 8 százalék volt a visszaesés. Ráadásul a VW-nek 16 év után át kellett adnia az első helyet a Mercedesnek az importautók versenyében. Elemzői szerint az autógyártók alulbecsülték a piac veszélyeit az autóiparban. A luxusmárkák iránt eddig a távol-keleti országokból volt a legnagyobb kereslet, ami viszont az utóbbi időszakban gyengült, elsősorban Kínában.
(Népszabadság, július 28.)

 

Kik is az igazi tulajok a guruló márkaerődökben?

A világ legnagyobb autógyártóinak tulajdonosi körei olyanok, mint a csalamádé, van bennük minden.

Nem érdemes sokat vacakolni. Megjegyzés csak annyi szükséges, hogy a közkézhányad, ami igencsak jellemző, a részvénysorozat azon része, amely tulajdonosainak egyenként a sorozat teljes névértékének 5%-ánál kevesebb értékpapír van a tulajdonában.

BMW
A BMW legnagyobb tulajdonosa a Quandt-család, a cég részvényeinek 46,7 százalékát birtokolják. A Susanne Klatten név ne tévesszen meg senkit, Johanna és Herbert Quandt lányáról van szó, aki a 46,7 százalékos részarányból 12,6 százalékot tulajdonol.


Kik állnak a világ legnagyobb autógyártói mögött?

Daimler
A Daimler tulajdonosai között az intézményi befektetők dominálnak. Rajtuk kívül meghatározó részesedése van Kuvaitnak és a Renault-Nissanak. Utóbbinak köszönhetően egyre szorosabbra fűzi a két vállalatcsoport az együttműködését. Ennek eredményeként hamarosan piacra dobják a Nissan Navara alapokra épülő Mercedes pickupot a világ több piacán.
Kik állnak a világ legnagyobb autógyártói mögött?

Volkswagen
A Volkswagen legnagyobb tulajdonosa a Porsche. Biztos sokan emlékeznek még arra, hogy 2008-ban a luxusautó-gyártó megpróbálta bekebelezni a Volkswagent, az akció végül csúfos kudarcba fulladt és a Volkswagen olvasztotta végül magába a Porsche-t. A Volkswagen részvényeiből két sorozat van forgalomban: 180,6 millió darab elsőbbségi részvény és 295 millió darab törzsrészvény. A legfrissebb elérhető adatok alapján a szavazati arányok az alábbi ábra alapján alakulnak.
Kik állnak a világ legnagyobb autógyártói mögött?

Renault
A Renault döntően befektetők kezében van. Őket követi a francia állam, aki a mostani részvényvásárlási akciójával 19,7 százalékos részesedést szerzett az autógyártóban. Illetve fontos szava van még a társaság működését illetően két másik autópiaci szereplőnek, a Nissannak és a Daimlernek.
Kik állnak a világ legnagyobb autógyártói mögött?

Peugeot
A csőd szélére került Peugeot tulajdonosi struktúrája alaposan átrendeződött az elmúlt években. A társaság megmentésében a francia állam mellett Kína vállalt meghatározó szerepet. A segítségért persze nagy árat kellett fizetni, mindkét szereplő jelentősen növelte tulajdonrészét a francia autógyártóban, aminek hatására elsősorban a Peugeot-család befolyása csorbult.
Kik állnak a világ legnagyobb autógyártói mögött?

Fiat Chrysler Automobiles
Az FCA, a Fiat Chrysler Automobiles legnagyobb tulajdonosa az Agnelli-család. Vagyis az egykori alapító, Giovanni Agnelli leszármazottai, akik annak ellenére meg tudták tartani meghatározó pozíciójukat a vállalatban, hogy pénzügyileg többször is nagyon nehéz helyzetbe kerültek. Érdekesség még, hogy a kínai állam az olasz-amerikai autógyártóba is beférkőzött már.
Kik állnak a világ legnagyobb autógyártói mögött?

 

Toyota
A világ vezető autógyártójának, a Toyotának a tulajdonosi struktúrája rendkívül felaprózódott. Elsősorban vállalati és intézményi befektetők tulajdonolják, amelyek közül a legnagyobb részesedése is alig haladja meg a 6,5 százalékot.
Kik állnak a világ legnagyobb autógyártói mögött?

Ford
Az amerikai autógyártókról is elmondható általánosságban, hogy tulajdonosi szerkezetükön belül jelentős a közkézhányad. A Ford esetében is néhány nagyobb vállalat és intézményi befektető emelhető ki csupán. Közülük a legnagyobbak az Evercore Trust Company és a Vanguard-csoport.
Kik állnak a világ legnagyobb autógyártói mögött?

General Motors
A General Motorsnál pont nemrég történt jelentős változás a tulajdonosi szerkezetben. A kanadai állam 4,7 százalékos részesdését ugyanis megvásárolta a Goldamn Sachs, ezzel pedig a harmadik legnagyobb részvénytulajdonossá lépett elő.
Kik állnak a világ legnagyobb autógyártói mögött?
(Forrás: Portfolio.hu, 2015. április 9.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.