butikpórázon₪vásárlóktere

Három milliárdos számlagyár

Hétszázmilliónyi áfát visszaigényeltek. Hamis számlákkal.

Őrizetbe vették a Nemzeti Adó- és Vámhivatal dél-alföldi pénzügyi nyomozói annak a bűnszervezetnek a vezetőit és tagjait, amely több mint hárommilliárd forintról állított ki fiktív számlákat, írja az Origo.

A NAV tájékoztatása szerint a számlagyárat három férfi koordinálta, a bűncselekményben részt vett a szervezet egyik vezetőjének felesége és sógora is, valamint egy testvérpár cége is fogadott be hamis iratokat. A jellemzően reklámtevékenységről szóló fiktív számlák áfatartalmával különböző cégek csökkentették fizetendő adójukat.

A számlák alapján közel hétszázmillió forint áfát igényeltek vissza, amelynek megtérülésére a NAV pénzügyi nyomozói ingatlanokat, bankszámlákat, járműveket és törzsbetétet vettek zár alá.A bűnszervezet három vezetőjét és nyolc társukat őrizetbe vették, valamint még további négy személyt gyanúsítottként hallgattak ki. A harmadik vezetőt az autópályán "kapcsolták le", mert a helyszíni intézkedések alatt Romániából hazaindult.

A bűnszervezetben, különösen jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás esetén akár húsz évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható.

(Origo, 2018. április 17.)

 

Mossák a számlát

Számlagyár bukott meg. A jó ügyvezető nem is létezik.

Pénzmosó számlagyáros csapat, egy budapesti férfi irányításával működő bűnszervezet több mint száz cégből álló számlagyárat működtetett, amely fiktív számlakibocsátásokkal hatmilliárdos forgalmat segített lepapírozni ügyfeleiknek. A NAV pénzügyi nyomozói kétnapos akcióban buktatták le az elkövetőket.

A fiktív számlákat kiállító elkövetői kör hierarchikus szervezetben működött, a feladatok és szerepkörök pontosan meghatározottak voltak. Két budai irodában folyt a háttérmunka, ott intézték a pénzelosztást és az adminisztrációt.

A gyanú szerint a megrendelők igénye szerint kiállított fiktív számlákon szereplő összegeket - a valós szolgáltatás látszatát keltve - első körben olyan általuk létrehozott cégek számláira utalták, amelyek általában bejelentett munkavállalókkal is rendelkeztek és adóbevallást is benyújtottak. Ezek a cégek azért, hogy a pénz eredetét leplezzék, a számlájukra érkezett összegeket továbbutalták olyan stróman cégeknek, amelyek egyáltalán nem folytattak semmilyen tevékenységet, ügyvezetőik pedig külföldi állampolgárok, vagy nem létező személyek voltak. A valótlan tartalmú számlák alapján elutalt summát a végén készpénzben felvették, és levonva a számlák kiállítása után járó jutalékot, a megmaradt összeget visszajuttatták a számlát befogadó társaságok vezetőinek.

A pénzügyi nyomozók az akcióban több mint ötven, főként Pest megyei és fővárosi helyszínen tartottak házkutatásokat. Több mint négyszázharminc millió forint értékben zároltak bankszámlákat és ingatlanokat, lefoglaltak készpénzt, egy motort, és autókat.

Az ügyben eddig tizenhét gyanúsítottat kihallgattak, közülük az irányító férfi és három társa előzetes letartóztatásban van. Az ügyben költségvetési csalás és pénzmosás miatt folyik a nyomozás.

(NAV, 2016. március 29.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.