butik₪pórázon

Duplázott a csótányos pékség

Engedély nélkül újranyitott a Nébih eljárásban egyszer már bezárt csepeli csótányos pékség. 

Súlyos hiányosságokat, rágcsálóürüléket, élő csótányokat találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei november elején egy csepeli pékség ellenőrzése során – írja az Index a Nébih közleményenyomán.

A beszámoló szerint a Nébih ellenőrei a II. Rákóczi Ferenc út 142. szám alatt található pékségben megdöbbentő higiéniai körülményekkel szembesültek. A termékpaletta alapján egy az "albán pékség" kategóriába tartozó üzletről van szó, ezekből több tucat van Budapest-szerte.

A csepeli egységben többek között az emeleti feldolgozó részen a padozat, az oldalfal, a mennyezet egyaránt erősen szennyezett volt. Több nyitva levő ablakról hiányzott a rovarháló, de előfordult, hogy maga az ablak sem volt a helyén. A higiénikus kézmosást a csaptelep hiánya és a kézmosó előtt álló hulladéktárolók lehetetlenné tették. Az élelmiszer-előállítás során használt gépek és berendezések (nyújtógép), valamint a további eszközök (keretek, tálcák) rendkívül koszosak, szennyezettek voltak.

Félkész tésztaalapanyagokat az egyik – az ellenőrzéskor használaton kívüli – fagyasztóláda tetején is tároltak, melyek így közvetlen érintkeznek a hűtő elhasználódott, kopott tetejével. A feldolgozótérből nyíló lisztraktár padozata és oldalfala szintén koszos, erősen szennyezett volt. Az ellenőrzés idején rágcsálóürüléket is találtak a szakemberek. Az eladóteret – beleértve a kínálópolcot is – nem takarították rendesen.

A HELYISÉGEKBEN TÖBB, ELTÉRŐ FEJLETTSÉGI ÁLLAPOTBAN LÉVŐ CSÓTÁNYT LÁTTAK AZ ELLENŐRÖK.

Az eladótér kézmosójában nem volt folyóvíz, a papír kéztörlő és a hulladéktároló, a sütőtérben pedig erősen koszos, szennyezett gépek, eszközök voltak. És ha mindez nem lenne elég, a dolgozók érvényes egészségügyi könyvet nem tudtak bemutatni. Az egység – bár nyilvántartásba vétellel rendelkezett – az előállított termékek nyomon követhetőségét nem tudta igazolni.

A Nébih a súlyos élelmiszerbiztonsági problémák miatt azonnali hatállyal felfüggesztette az pékség tevékenységét. A helyszínen fellelt 394 kg jelöletlen, nem nyomon követhető terméket az ellenőrök kivonták a forgalomból.

És most jön a végső csavar: a Nébih szakemberei nemrég ismételt ellenőrzést tartottak a pékségben, ami ekkor még nem is lehetett volna nyitva, de ehhez képest a szemle megkezdésekor azzal szembesültek, hogy a kiszolgáló pultokon péksütemények vannak, az egységben pedig vevők tartózkodnak. Emellett az is nyilvánvalóvá vált, hogy A TEVÉKENYSÉGET EGY ÚJ VÁLLALKOZÁS KEZDTE EL, AMI MÉG NEM IS RENDELKEZETT NYILVÁNTARTÁSBA VÉTELI ENGEDÉLLYEL.

A létesítményt az ellenőrök ismét alaposan átvizsgálták és megállapították, hogy – néhány kivételtől eltekintve – a korábbiakban megállapított hiányosságok változatlanul fennállnak. Sőt, az eladó- és a földszinti manipulációs térben ismét több helyen élő és elhullott csótányt találtak.

A pékséget zár alá helyezték, az eljárás folyamatban van, mindkét vállalkozás milliós bírságra számíthat.

(Index, 2019. november 26.)

 

Piszkos, pókhálós pékség

Se nyomonkövetés, se tisztaság, se HACCP, rozsdás gépek. Bezárták. 

Egy 2017 óta működő Pest megyei pékségben, a Neu-Frisch Kft. üzemében végeztek ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei október elején. Az ellenőrök a helyszínen megállapították, hogy a vállalkozás semmilyen nyomon követési dokumentációt nem vezet, ezért 45 nem nyomon követhető élelmiszertételt kivontak a forgalomból. Az üzemben tapasztalt elégtelen higiéniai körülmények miatt, a súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatokra tekintettel a hatóság azonnali hatállyal felfüggesztette a sütőüzem működését.

Sokkoló látvánnyal és rendkívül hiányos adminisztrációval szembesültek a Nébih ellenőrei abban a Pest megyei sütőüzemben, ahol október első felében folytattak helyszíni vizsgálatot. A vállalkozás ezen túlmenően sem a HACCP dokumentációt, sem az előállított termékek nyomon követéséhez szükséges dokumentumokat nem tudta bemutatni a Nébih szakembereinek.

A sütőüzemben piszkos, rendezetlen körülmények között folyt a termelés. A helyiségek padozata takarítatlan, falai festékhiányosak és pókhálósak voltak, néhol rovarok is akadtak. A termelő részlegben az ablakok esetenként nem záródtak, az üveg betört, az ablakkeretek rozsdásak voltak, a nyílászárók mellett több helyen ki lehetett látni a szabadba.

Az üzemben használt gépek rozsdásak, takarítatlanok, az eszközök – köztük a sütőszekrény, a sütőberendezés és a tálcák – erősen szennyezettek, a termék-előállításra használt asztalok tisztíthatatlanok voltak. A 4 dolgozó közül 3 igen szennyezett munkaruhában, 1 dolgozó utcai ruhában tartózkodott a termelőhelyiségben. Az adalékanyag-raktárban elkülönítetlenül sorakoztak a mosó- és tisztítószerek.

A Nébih az egységben tapasztalt súlyos higiéniai, élelmiszerbiztonsági és nyomon követési hiányosságok miatt azonnali hatállyal felfüggesztette annak működését. A hatóság 45 tétel nem nyomon követhető terméket – amely mintegy 394,55 kg kenyeret és ömlesztett árut, valamint 1809 db finom pékárut (kifli, bukta, kakaós csiga, virslis croissant, kalács) ölel fel – vont ki a forgalomból. A vállalkozás a forgalomból kivont állati és növényi eredetű termékeket az ellenőrzés ideje alatt elszállíttatta.

(NÉBIH, 2018. október 17.)

 

Mocsok és macska a pékségben

Penész is volt. Ezt is bezárták.

Egy budapesti pékségben tartott ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). Az üzemben súlyos higiéniai problémákat, rovarokkal szennyezett alapanyagokat és félkész termékeket is találtak az ellenőrök. Az akció során több mint 500 kg, többek között jelöletlen, szennyezett, valamint lejárt élelmiszert vontak ki a forgalomból és a már kiszállított termékek visszahívását is elrendelték a szakemberek. Az üzem működését, a hibák kijavításáig, azonnali hatállyal felfüggesztette a NÉBIH.

Súlyos higiéniai problémákat találtak a NÉBIH ellenőrei a budapesti pékségben: az üzemben nagyfokú rendetlenség, takarítatlanság uralkodott, továbbá a higiénikus kézmosásra sem volt lehetőség. A NÉBIH szakemberei az ellenőrzés során rovarokkal szennyezett alapanyagokat és félkész termékeket is találtak. Több berendezés erősen szennyezett, pókhálós volt. A helyiségekben többfelé penészedés nyomai látszottak. A mennyezeten lévő világítótestek műanyag burkolata hiányzott.

Az öltözőkre - amelyben oda nem illő tárgyakat is tároltak - szintén a rendetlenség és kosz volt a jellemző. Az üzem feldolgozó terének nem volt ajtaja, csupán egy szennyezett műanyag szalagfüggöny választotta el az árukiadó résztől. Az ellenőrzés kezdetén két macska is az üzemben volt. A pékségben nem vezették a nyomon követéshez szükséges dokumentációt.

Az akció során 34 tétel, összesen több mint 500 kg élelmiszer forgalomból kivonását rendelték el jelöletlenség, a címkén szereplőtől eltérő tárolás, szennyezettség, penészesedés, valamint lejárt minőségmegőrzési idő miatt. A cég több kiskereskedelmi egységbe is szállított Budapesten. Az ellenőrök az üzem működését felfüggesztették. A tevékenység folytatásának feltétele a higiéniai hiányosságok kijavítása, valamint a nyomon követési rendszer kidolgozása és a hiányzó dokumentumok bemutatása, amit a NÉBIH ismételt helyszíni szemlén is ellenőriz majd. Mindezt pedig a Leader Pékség Kft. követte el, a főváros IX. kerületében.

(NÉBIH, 2016. november 23.)

 

Lakat a pitásra

Sok penész, egér és semmi papír. Be is zárták a pékséget.

Súlyos higiéniai problémák és a nyilvántartás teljes hiánya miatt azonnali hatállyal bezárt egy fővárosi péküzemet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Kiemelt Ügyek Igazgatósága. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Kelet-budapesti Adó- és Vámigazgatóságával közösen tartott ellenőrzés során több mint egy tonna készterméket – pitát – is kivontak a forgalomból az élelmiszerlánc-biztonsági ellenőrök.

Az üzemben a falakat, a padozatot, az ajtókat és a berendezési tárgyakat vastagon, és nagy felületen ellepte a penész. Az épület takarítatlan volt, a padlót eldobott cigarettacsikkek és egérürülék borította. Az ellenőrök döglött és élő egereket egyaránt találtak a helyiségekben.

Az egységben kizárólag pitát gyártottak, amit a tulajdonos nyilatkozata szerint vendéglátóhelyeknek értékesítettek, de erről – más kötelező adatokhoz hasonlóan – semmilyen nyilvántartást sem vezettek. A NÉBIH szakemberei a helyszínen több mint egy tonna készterméket foglaltak le, valamint az üzem működését azonnali hatállyal megtiltották.

A NAV a foglalkoztatottak bejelentését vizsgálta, de ezen a téren sem volt minden rendben. Kilencből hármat egyáltalán nem, egy alkalmazottat pedig késve jelentett be a vállalkozás.

Az eljárás folyamatban, az ügyben mindkét hatóság részéről milliós nagyságrendű bírság kiszabása várható.

(NÉBIH, 2016. január 25.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.