web₪zseb

Döccent a Xiaomi

A vártnál kevésbé nőtt a Xiaomi profitja. Nem ment olyan jól a mobil.

A Xiaomi kínai mobilgyártó profitja az elemzői várakozásoknál kisebb ütemben nőtt 2019 harmadik negyedévében, írja a Világgazdaság. Az eredményt rontotta, hogy csökkent a mobiltelefonok eladásából származó bevétel.

Fotó: AFP

A szeptember végével záródott három hónapban az eladott készülékei alapján a világ negyedik legnagyobb mobilgyártója azt közölte, hogy az adózott eredménye 2,53 milliárd jüanra (360 millió dollár, 1 jüan=43,44 forint) emelkedett az egy évvel korábbi 2,48 milliárd jüanról. Szakértők nagyobb, 2,58 milliárd jüan profitra számítottak.

A cég bevétele 5,5 százalékkal, 53,7 milliárd jüanra nőtt, felülmúlta az elemzői várakozások átlagában szerepelt 53,3 milliárd jüant.

A harmadik negyedévi bevételnövekedés a legkisebb volt a cég eddigi történetében.

A 2010-ben alapított Xiaomi bevétele az okostelefonok eladásából 7,8 százalékkal, 32,3 milliárd jüanra csökkent a harmadik negyedévben.

Az internethez kapcsolódó berendezések értékesítése 44,4 százalékkal, 15,6 milliárd jüanra nőtt, az internetes szolgáltatások értékesítéséből származó bevétel pedig 12,3 százalékkal, 5,3 milliárd jüanra emelkedett a harmadik negyedévben.

(Világgazdaság, 2019. november 27.)

 

Xiaomi Mi Mix Alpha: na, ezt forgathatod

Szenzációs csúcsmobilt készített a Xiaomi. 858 ezer forint.

Majdnem teljesen körbefut az érintőkijelző a 108 MP-es kamerájú készüléken, írja az Origo.

Az elmúlt években elsősorban a kínai gyártók igyekeztek egyedi és különleges modellekkel gazdagítani az androidos telefonok egyhangú felhozatalát, a dupla kijelzős Nubia után most a Xiaomi jelentett be egy rendkívüli terméket. A Mi Mix Alpha az elmúlt évek talán leglátványosabb csúcsmobilja: az érintőkijelzője a hátlapjának egyik széléről indul, majd megszakítás nélkül végigfut az egész mobilon a hátlapon lévő függőleges blokkig, amelyben a kamerák kaptak helyet.

Xiaomi Mi Mix Alpha FORRÁS: XIAOMI

A készülék test-képernyő arányát 180 százalékosnak mondják a Xiaomi marketingesei, a megjelenítőt pedig zafírüveg védi a sérülésektől. A mobil oldalai érintésérzékenyek, azonban elvileg csak értesítésekkel kapcsolatos műveletek végezhetőek rajtuk, és persze a készülék próbálja megakadályozni a nem szándékos érintésekből fakadó kellemetlenségeket.

Előlapi kamera nincs a telefonon, helyette a hátlapi kamerákkal lehet szelfizni, ilyenkor a kamera képe a kijelző hátlapi részén látható. Ha épp nem a kamera képét kell mutatnia, akkor a kijelző hátlapi része vagy inaktív, vagy a telefon hasznos információkat próbál mutogatni rajta.

Xiaomi Mi Mix Alpha FORRÁS: XIAOMI

A kameráknál tartva a Xiaomi Mi Mix Alpha a világ első 108 megapixeles képalkotóval szerelt mobilja, bár a pixelek egyesítése miatt ténylegesen csak 27 megapixeles képek készíthetőek vele. Az elsődleges képalkotó egység mellett egy 20 MP-es széles látószögű, továbbá egy 12 MP-es telefotó kamera kandikál ki a hátlapból.

A telefon további érdekesebb specifikációi közül kiemelhető a Qualcomm Snapdragon 855+ lapkakészlet, az 5G-kompatibilitás, a 12 GB memória, az 512 GB háttértár, továbbá 40 wattos gyorstöltést is támogató, 4050 milliamperes akku.

Egyelőre nem világos, hogy a Xiaomi Mi Mix Alpha kapható lesz-e Kínán kívül, a gyártó hazájában decemberben kerül majd piacra, limitált példányszámban. Árát tekintve pedig még a Galaxy Foldnál is drágább lesz: 19.999 jüant, azaz 858 ezer forintot kér majd érte a Xiaomi.

(Origo, 2019. szeptember 24.)

 

Megszívta a Xiaomi

Nemrégiben még a kínai Apple-nek nevezték, most viszont lejtőn a Xiaomi.

A kínai Xiaominak néhány éve fényes jövőt jósoltak, a szakértők pedig a kínai Apple-nek nevezték. Azóta viszont az okostelefon-gyártó megindult a lejtőn és már 40 százalékot vesztett értékéből, írja az Origo.

A 2010-ben alapított vállalat azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy hihetetlen ütemben volt képes növelni piaci részesedését egy olyan szektorban, ahol a Huawei, a Samsung és az Apple komoly vetélytársnak számítanak.A Xiaomi minőségi okostelefonokat kínált elérhető áron.

A vállalat tavaly júliusban vonult tőzsdére és akkor még 54 milliárd dollárra becsülték az okostelefon-gyártó értékét. Azóta viszont a Xiaomi 40 százalékot veszített értékéből, részvényeinek árfolyama pedig rekord alacsony szinten van és már 25 százalékot esett csak az idén.

Összességében az árfolyamcsúcshoz képest jelenleg 50 százalékos mínuszban vannak a Xiaomi értékpapírjai és csak egyszer emelkedtek a tőzsdei bevezetés óta.

A gyenge teljesítmény egyik oka, hogy a globális kereslet az okostelefonok iránt csökken. Egyre kevesebben váltanak a legújabb modellekre, a meglévő telefonokat pedig sokkal tovább használják az emberek, mint korábban. Mindemellett a kínai gazdaság is lassult, ez pedig komoly hatással van a Xiaomira, hiszen a cég bevételének 70 százalékát Kínában szedi össze.

(Origo, 2019. január 23.)

 

Csúszik lefelé a Xiaomi: veszteséges

Közben részvénykibocsátásra készül.

Folytatódik a negatív széria napjaink harmadik legnagyobb okostelefon gyártójánál, a Xiaominál, amely 2017-hez hasonlóan eddig 2018-ban is jelentős veszteséget halmozott fel. A cég eközben rekordnagyságú részvénykibocsátásra készül, s kérdés, hogy a lefelé tartó spirált hogyan fogják értékelni a befektetők, írja az Origo.

A kínai okostelefon-gyártó, a Xiaomi 2018 első negyedévében hétmilliárd jüanos (kb. egymilliárd dollár) veszteséget termelt. A bejelentés nem sokkal a cég rekordnagyságú részvénykibocsátása előtt született.

A CNBC beszámolt arról, hogy a nyereséges 2016-os év után 2017-ben a társaság meglehetősen sikertelenül gazdálkodott, hiszen összességében csaknem 44 milliárd jüanos passzívumot volt kénytelen elkönyvelni. Igaz, az okostelefon-üzletágból származó bevétele 65 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

A negatív fordulat a Xiaomi életében azért különösen érdekes, mert az elmúlt négy év legnagyobb részvénykibocsátására készül a kínai tech-cégek közül. Ennek révén körülbelül egymilliárd dollárnyi forrásra szeretne szert tenni, ami körülbelül százmilliárd dollárra értékelné a társaságot, megduplázva ezzel az eddigi cégértéket.

Az IDC szerint 2014-ben a Xiaomi a világ harmadik legnagyobb okostelefon-gyártója volt a Samsung és az Apple mögött, megelőzve a Lenovót és az LG-t. Ugyanebben az évben a Xiaomi a legnagyobb okostelefon-gyártó lett a kínai piacon.

(Origo, 2018. június 11.)

 

A Xiaomi nagyon menne Amerikába

2018 végére tervezi a Xiaomi a belépést az Egyesült Államok piacára.

Már 2018 végén megjelenhetnek az Egyesült Államokban a Xiaomi okostelefonjai – többek között erről beszélt a társaság vezérigazgatója, Lei Jun a The Wall Street Journalnak, írja a Világgazdaság. Mindig is szerepelt a terveik között az amerikai terjeszkedés, ugyanakkor az is előfordulhat, hogy mindez csak 2019-re valósul majd meg.

A társaság elsődleges részvénykibocsátásra (IPO) is készül, ez is segítheti a készülékeik hivatalos forgalmazásának megkezdését az Egyesült Államokban. A kínai alapítású cég várhatóan 2018 második felében megy tőzsdére, az IPO értékét nagyjából százmilliárd dollárosra becsülik. Ez mindenképpen figyelemre méltó, de a teljesítményük értékét tovább növeli, hogy mindezt amerikai piaci jelenlét nélkül érték el.

A 2010-ben alapított társaság kezdetben kizárólag a kínai piacra összpontosított, és speciális értékesítési modelljének, valamint az olcsóságuk ellenére meglepően nagy tudású készülékeinek köszönhetően villámgyorsan növelte értékesítését. Az IDC adatai szerint 2014-ben már a harmadik legnagyobb gyártó volt az okostelefonok piacán, igaz, ezt követően veszített pozíciójából az olyan, feltörekvő, szintén kínai riválisok ellenében, mint a Huawei, az OPPO, valamint a Vivo.

Sőt 2016-ban még csökkent is a forgalma. A 2017-es év ismét sikereket hozott, az IDC elemzése szerint ekkor már az ötödik legnagyobb gyártó volt a cég, és majdnem megduplázta eladásait.

A Xiaomi ma már Kína mellett számos ázsiai országban, Afrikában és Európa egyes államaiban is értékesíti a telefonjait. Az egyik legdinamikusabban fejlődő piacon, Indiában a közelmúltban a Samsungot megelőzve az első helyre ugrott a gyártók rangsorában.

(Világgazdaság, 2018. március 8.)

 

A Xiaomi a tőzsdére húz

Xiaomi 50 milliárddal megy a tőzsdére. A mobilosoknak India is jó piac.

Egyre népszerűbb a világon, különösen Ázsiában a Xiaomi márkájú okostelefon. A cégnek annyira jól megy, hogy várhatóan 2018-ban tőzsdére mennek, írja az Origo. Az IPO, a bevezetés mértéke akár 50 milliárd dollár is lehet.

A Bloomberg arról számolt be, hogy a nyilvános részvénykibocsátás értéke 50 milliárd dollár lehet, és a hongkongi tőzsdén történhet meg. A pekingi cég felvette a kapcsolatot több bankkal is, hogy megcélozza a tőzsdére lépést. A Xiaomi rendkívül dinamikusan növekszik. 2010-ben alapították, azonban 2012-ben gondoltak egy nagyot, és azzal a stratégiával húzott nagyot, hogy elkezdték kizárólag online értékesíteni a telefonjait. Így árban alá tudott menni a riválisoknak.

Az online értékesítés hatalmas előnye, hogy így kimaradnak a kis- és nagykereskedők az értékesítési láncból, akik szintén ráteszik egy-egy termékre a maguk hasznát. Ráadásul a cég saját boltokat sem nyitott, amivel megspórolt egy csomó bérleti díjat, nem kellett berendezésekre költenie, és kevesebb alkalmazott is el tudta látni a napi teendőket - írja a Quartz. Akkor ez nagy újdonságnak számított, és előrevetítette az online boltok előretörését.

A Xiaomi stratégiája rávilágított egy fontos kérdésre. A XXI. században már nem vágynak a vásárlók arra, hogy egy boltban maguk próbálják ki a terméket.

A vállalat sikerének másik kulcsa az árrés meghatározásában rejlett. Míg a legnagyobb mobilgyártók tisztességes haszonkulccsal értékesítik a telefonjaikat, addig a Xiaomi kisebb haszonkulcsa – és ezzel az olcsósága miatt – rengeteg vevőt csalogatott magához.

A modell sikere nyomán hamarosan megjelentek a vetélytársak is a kínai piacon. Az Oppo és a Vivo feltűnése miatt a Xiaomi értékesítési számai elmaradtak a várttól 2015-ben. A konkurencia miatt a Xiaomi rákényszerült az offline értékesítésre is, még akkor is, ha továbbra is az online értékesítés a cég fő profilja. 2016-ra már 220 üzlete (Mi Home) volt Kínában, ahol az okostelefonok mellett más technikai eszközöket is árusítanak.

A döntés bejött, az IDC felmérése szerint a 2017-es harmadik negyedév végére a Xiaomi piaci részesedése öt százalékkal nőtt a korábbihoz képest. 

A Xiaomi Indiában is betört a piacra, az első Mi Home, amely Bengalaruban nyílt, már a nyitónapon – bármennyire is hihetetlen – de 74 millió dolláros forgalmat hozott a South Chine Morning Post szerint. A Xiaomi hosszútávú terveiben az szerepel, hogy 2019-ig további 200 üzletet nyit Indiában.

(Origo, 2017. december 7., Fotó: Xiaomi, Getty Images Bloomberg/ Origo)

 

Mindenre rátenne a Xiaomi

Elindul a világ meghódítására a kínai mobilóriás, a Xiaomi.

Mintegy kétezer új üzlet nyitását tervezi világszerte a következő három évben a kínai mobilpiaci óriás, a Xiaomi, írja a Portfolio, a CNBC tudósítása nyomán. Ezek felét Kínán kívül nyitja meg a külföldi terjeszkedés jegyében. Öt éven belül nagy szereplő akar lenni a világpiacon és majdnem minden országban jelen lesz, ígéri a cég.   

 Elindul a világ meghódítására a kínai mobilóriásA Xiaomi olcsó, de nagy tudású okostelefonokkal tört be a mobilpiacra és pár év alatt a világ legnagyobb mobilgyártói közé emelkedett fel. Tartja az egy nap leforgása alatt legtöbb eladott készülék Guinness-rekordját: egyszer összesen 2,1 millió darab készüléket értékesített egyetlen nap alatt.

Azóta bővítette termékkínálatát, okoskarkötőkkel, légtisztítókkal és egy technológiai óriáscéggé nőtte ki magát. Piacvezető szeretne lenni az "Internet of things" készülékekben, mindennel összekapcsolná az okostelefonokat, a televízióktól kezdve a kávégépekig.

Például el kell képzelni el egy olyan lámpát, ami lekapcsol, ha mély álomba zuhansz, vagy egy rizsfőzőt, ami elindul, mielőtt hazaérsz.

Már a világ 40 országában jelen van, termékeit online értékesíti közvetlenül a vásárlóknak, vagy partnereken keresztül. 2017-ben a külföldi terjeszkedés nevében olyan országokba lépett be, mint Oroszország, az Egyesült Arab Emírségek, vagy Egyiptom. Indiában és Indonéziában helyi gyártás is van, jövőre pedig Délkelet-Ázsia, valamint Kelet-Európa lesz a cél. Bár az olcsó telefonokkal a fejlődő piacok jelentik a célközönséget, nyugat-európai országokba is be akar törni a Xiaomi. 

(Portfolio, 2017. július 1.)

 

A mobil piac ördöge a kínai Xiaomi

2014-ben már 12 milliárd dollár volt a bevétele, 66 millió darabot adott el.

2014-ben 12 milliárd dollár árbevételt számolhatott el a kínai Xiaomi, miközben 2013-ban még csak 5 milliárd dollárnál tartott. Az eladott telefonok száma 2012-ben 7 millió darab, 2013-ban 19 millió, ezt követően 2014-ben már 66 millió darab volt, ami három év alatt közel tízszeres növekedés.

A Xiaomi üzleti modelljét nagy részben az olcsó eladási árak jelentik, amivel így tud egyre növekvő piaci részesedést szerezni. A 2014 szeptember 30-án zárult negyedévben már csak a Samsung, és az Apple előzte meg őt.

A Xiaomi egyébként 100 millió darab okostelefon eladással számol 2015-re, amivel megerősítheti harmadik helyét a mobil piacon. A második helyezett Apple-t vélhetően nem érik majd utol egyhamar, mivel az amerikai vállalat a legutóbbi 12 hónapos időszakban 170 millió darab telefont adott el, ez a szám pedig feltehetően tovább nő majd 2015-ben is. A Xiaomi piaci értéke 45 milliárd dollár lehet, egyenlőre viszont nem tőzsdei cég a társaság, az esetleges bevezetés sincs napirenden.

(Investor.hu, 2015. január 5.)

 

Xiaomi az új mobil csillag lenyomta a Samsungot

Ma még csak Kínában az első, de máshol is nyomul rendesen.

A mindössze négy évvel ezelőtt alapított Xiaomi 2014. második negyedévében megháromszorozta kínai okostelefon-eladásait, ezzel a világ legnépesebb országában megelőzte a globális piacvezető dél-koreai Samsungot.

A Xiaomi 15 millió mobilt értékesített az áprilistól júniusig tartó időszakban, s ezzel részesedése a kínai piacon 14 százalékra nőtt, a Canalys piackutató jelentése szerint. A Samsungnak 13,2 millió darabos forgalmával 12 százalékos a részesedése, így 2011 záró negyedéve óta tartó piacvezetése megtört. (A dél-koreaiak őrzik világelső helyüket, 26 százalékkal - ma még.)

A kínai mobil piacon harmadik lett ebben a negyedévben a Lenovo 13 millió darabbal. Az Apple eladásai a China Mobile-lal tavaly év végén kötött egyezség nyomán nőttek, a 6,8 millió eladott iPhone 6 százalékos piaci részesedést jelent.

A kínai gyártók közül is kiemelkedik a Xiaomi, amely 2013. első félévében még csupán 7 millió mobilt adott el, míg 2014-ben eddig már 26 millió darabot. A cég piaci értéke ennek megfelelően négyszeresére, tízmilliárd dollár körülire nőtt egy év alatt. A cég 2015-ben százmillió okostelefon értékesítését tűzte ki célul.

A fő piac Kína - a termékek 97 százaléka itt talált gazdára -, de a feltörekvő országokban is vgyorsan terjeszkedik a Xiaomi: Indiában július  végé jelentek meg, úgy, hogy az Mi3-s modelljükre a nyitást követő öt másodpercen belül húszezer megrendelést adtak le. Brazíl, oroszországi, törökországi, mexikói és indonéziai megjelenésük is előkészület alatt áll. A Xiaomi gyors piacszerzését nagyban segíti agresszív árpolitikája, s az internetes értékesítéssel a költségeit is alacsonyan tudja tartani. Honlapján számos letölthető szolgáltatást is kínál felhasználói számára. 

A kínai piacon a legjobb tízbe a Samsung mellett csupán az Apple tudott beférni. A Lenovo, a ZTE és a Huawei neve ismert már az európai piacokon is, de hamarosan újabb gyártók megjelenésével is számolni kell, így a Yulong, a BBK, az OPPO és a K-Touch. Kínában, a világ legnagyobb mobilpiacán a második negyedévben 108,5 millió készüléket adtak el, ez a teljes, 292 milliós globális forgalom 37 százalékát teszi ki.

Az okostelefonok iránti kereslet egyébként nem csak Kínában nő, a teljes piacon 23 százalékos bővülést mutatott ki a Canalys. A Samsung piaci fölénye 32-ről 26 százalékra mérséklődött, de ez még így is több mint a kétszerese a mögötte 12 százalékos részesedéssel következő Apple-ének. Az átrendeződés nyomán a harmadik helyért már a Huawei (7 százalék) és a Lenovo-Xiaomi páros (5-5 százalék) verseng, amelyből rövid távon a Lenovo kerülhet ki győztesként (ő a globális tizedik, a Motorola mobilgyártó egységének megvásárlásával pedig 8 százalék fölé tornászhatja részesedését).

(Népszabadság, 2014. augusztus 5.)

 

Okosak a kínai okostelefonok

Kapkodják a Xiaomi okostelefonjait.

Kiderült, hogy melyek voltak 2014. február legnépszerűbb okostelefonjai az értékesítések volumenét tekintve, a Counterpoint Technology Research közzétette havi jelentését. A kínai mobilgyártó, a Xiaomi két készüléke is bekerült a top 10-es listára, a cég története során először. A Redrice és az Mi3 elnevezésű okostelefonok a hetedik, valamint a tizedik helyet foglalták el februárban.

A két telefon a csúcskategóriás készülékekkel veszi fel a versenyt, az Mi3 például 5 collos, full HD-kijelzővel rendelkezik, 2 GB RAM-mal és egy 13 MP kamerával. Az őszi piacra dobáskor kezdetben kevesebb mint másfél perc alatt elérte a 100 ezer darabos értékesítést a telefon. 

A Xiaomi elsődleges piaca Kína, ami mostanra a világ legnagyobb okostelefon-piacává nőtte ki magát. Nemrég megkezdte Szingapúrban is az értékesítést a cég. Az olcsóság a társaság sikereinek kulcsa, az Mi3 készülék ára például 330 dollár, kevesebb mint a fele a legnagyobb tárhellyel rendelkező iPhone 5C-nek. Pedig az Apple kifejezetten a fejlődő piacokat célozta meg az olcsóbb okostelefonnal.

A Xiaomi 11 millió darab okostelefont adott el 2014 első negyedévében és erre az évre 60 millió darabos eladást tervez.

A 2014-es prognózisát pont most módosította felfelé a cég, korábban ugyanis 40 millió darabos értékesítést várt. 2015-ben már 100 millió darabos eladást célzott meg. Az IDC várakozási szerint idén 1,2 milliárd okostelefont adhatnak el a világban, így a Xiaomi 5% körüli piaci részesedésre tehetne szert.

A világ legnépszerűbb okostelefonja 2014. februárjában is az iPhone 5S volt, már a hatodik hónapja sorozatban, amióta piacra dobta az Apple a legújabb csúcstelefonját. A második helyet az olcsóbb iPhone 5C foglalta el, míg a harmadik helyért a Samsung Galaxy S4 és a Galaxy Note 3 készülék versengett. 

Az elmúlt hónapok nem szolgáltak túl nagy változatossággal a márkák tekintetében, a trend oedig, hogy a kínai gyártók előretörnek. Ez annak az eredménye, hogy a hardver és a szoftver tömegcikké vált, az egyes készülékek nagyon hasonlóak lettek tudásban, ezen a téren nehéz differenciálni. Miután a kínai gyártók okostelefonjai vonzóbb árszintet kínálnak, a fogyasztók inkább azokat választják a nagy nevek helyett.

(Portfolio.hu, 2014. április 3.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.