kirakatles₪plázarítus

Kevésbé menő a horvát tengerpart

Elmaradtak a júliusban várt tömegek a horvát tengerparton. 

2018 júliusának elejétől 15-ig a vendégéjszakák száma egy százalékkal nőtt, míg a belföldi és külföldi vendég száma három százalékkal csökkent a tavalyi azonos időszakhoz képest – írja az Index a Vecernji list című horvát napilap nyomán.

A Horvát Turisztikai Szövetség (HTZ) abban bízik, hogy a foci-vb végével többen indulnak majd el nyaralni, és biztatja a turizmusból élőket, hogy nemsokára jönnek majd a vendégek. A lapnak nyilatkozó szakértők szerint viszont a foci-vb elég sovány kifogás a júliusi kezdéshez, és júniusban sem nőtt a vendégéjszakák száma tavalyhoz képest. Szerintük néhány turista a rossz időjárás miatt kerülte Horvátországot, a többséget viszont Törökország és Egyiptom szívta el, ezek a nyaralóhelyek ugyanis a vártnál korábban nyerték vissza a turisták bizalmát a korábbi terrortámadások után.

Törökország az idén rekordszámú turistára számít, többre, mint az eddigi csúcsnak számító, 2014-es 36,8 millió fő. 2018 elején már 35 százalékkal több turista ment Törökországba, mint 2017 első két hónapjában. A számok Egyiptomban is nőnek, tavaly 8,3 millió turista nyaralt ott

A nyilatkozók szerint azért az Adria nem lesz üres, de olyan szezonok jöhetnek, amikor nagyobb erőfeszítéseket kell tenni azért, hogy több turista nyaraljon a horvát tengerparton.

(Index, 2018. július 17.)

 

Minden tizedik centet a turizmus tol

A turizmus 10%-kal dobja meg a világgazdaság teljesítményét. És sokan élnek belőle.

A világ által megtermelt hazai össztermék (GDP) 10,4 százaléka származott tavaly a turizmusból, és az idegenforgalom biztosította minden tizedik munkavállaló megélhetését – írja a Világgazdaság, az Utazási és Turisztikai Világtanács (WTTC) kutatásáról szóló híradás alapján.

A londoni székhelyű nemzetközi turisztikai lobbiszervezet adatai szerint a turizmus 2017-ben 8.300 milliárd dollárral járult hozzá a globális GDP-hez. Ebből 2.700 milliárd dollárral az ázsiai-csendes óceáni térség részesedése a legnagyobb, majd Észak- és Dél-Amerika következik 2.200 milliárd, Európa 2.100 milliárd, Afrika és a Közel-Kelet pedig 402 milliárd dollárral.

A 2017-es rekordévben 4,6 százalékkal nőtt az idegenforgalmi szektor, jóval gyorsabb ütemben a világgazdaság 3 százalékos bővüléséhez képest.

Az ágazat hétmillió új munkahelyet teremtett, az összes új állás egyötöde jutott a szektorra. Az ágazati befektetések értéke 882 milliárd dollár volt, ami a világgazdaság összberuházásainak 4,5 százalékát tette ki.

Az előrejelzések szerint 2028-ra a turizmus 12,5 ezer milliárd dollárral járul hozzá a világ GDP-jéhez, ami közel 12 százalékos arányt jelent.

A világban 313 millió munkavállaló dolgozott 2017-ben az idegenforgalmi ágazatban, számuk 2028-ra várhatóan 414 millióra emelkedik. Főleg Kínában, Indiában, Indonéziában és az Egyesült Államokban nő majd a turizmusból élők száma.

Magyarországon az idegenforgalom 2017-ben összességében 3000 milliárd forinttal (992 millió dollárral) járult hozzá a GDP-hez, ami 8 százalékos aránynak felel meg. A foglalkoztatottak 7,3 százalékának, 324 ezer embernek biztosított megélhetést.

Az ágazati beruházások értéke 381 milliárd forintot (1,4 milliárd dollár) tett ki, ami az összes befektetés 4,5 százalékát jelentette. Az előrejelzés szerint 2028-ra a magyar GDP 8 százalékát (3.668 milliárd forintot) termeli meg a turisztikai iparág, míg a foglalkoztatottak száma 359 ezerre (8 százalék) nő, a beruházások részaránya viszont 4,4 százalékra süllyed.

(Világgazdaság, 2018. március 28.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.