web₪zseb

Kapkodják az okosórát

Roham indult az új Honor okosóráért. 

A Honor új okosórájából 166 darab kelt el másodpercenként, egyetlen perc alatt pedig 10 ezer darabot adtak el belőle, írja a Napi.hu a HVG nyomán. Globálisan is egyre népszerűbbek a viselhető eszközök, hasonló jelenséget tapasztalható, mint néhány évvel ezelőtt, amikor az okostelefonok váltak a mindennapok részévé.

Már 2019 is fontos év volt a viselhető eszközöket illetően, és 2020-ban mindez talán még inkább fontossá válik. Jó példa lehet erre a Honor (a Huawei almárkája) MagicWatch 2 nevű, 2019 december elején bemutatott okosórája, amelyből az új év első értékesítési napján 10 ezer darabot adtak el egyetlen perc alatt.

Korábban is néhány perc alatt elkelt a 10 ezres csomag, s hasonló várható január 7-én is, amikor a következő értékesítésre sor kerül. Az Honor MagicWatch 2 15 különböző sport módot kínál az eltérő fizikai aktivitásokhoz. A klasszikus karórákat idéző kerek formájú kijelzője van, és a házon belül készült Kirin A1 lapkakészlet gondoskodik a munkavégzésről. Az óra képes Bluetooth-támogatott hívásokra, és 50 méterig vízálló.

Folyamatosan figyeli a felhasználó pulzusát, és jelzi, ha túl kevésnek vagy túl soknak tartaná a szívverések számát. Mindemellett még az alvás figyelésére is bevethető. A gyári leírás szerint akár két hétig is bírhatja egy feltöltéssel.

(Napi.hu, 2020. január 4.)

 

Okoskodik a Puma

A Puma is belép az okosórák piacára.

Elsősorban atlétáknak szánja a pehelykönnyű termékét, írja az Origo.

A jelek szerint a divatmárkák után lassan a sportmárkák is belépnek az okosórák piacára, a IFA-kiállításon bemutatkozott a Puma első ilyen terméke. A Fossil által tervezett Puma Sport Connected legnagyobb érdekességét és vonzerejét a súlya jelenti: csupán 28 grammot nyom, így a viselőik pillanatok alatt elfelejthetik, hogy egyáltalán a csuklójukon van.

Puma Sport Connected FORRÁS: PUMA

Ettől eltekintve nem egy világmegváltó szerkezet: a Google Wear OS rendszert futtatja, a kör formájú AMOLED kijelzője 1,19 hüvelykes és 328 PPI felbontású, a beépített NFC-nek köszönhetően pedig érintés nélküli fizetésre is alkalmas. Az elvárhatónak megfelelően a meghajtásáról már a Qualcomm Snapdragon Wear 3100 rendszerlapka gondoskodik, 512 MB memória és 4 GB háttértár mellett.

A Puma Sport Connected novemberben kerül majd piacra, az ajánlott fogyasztói ára 275 dollár, olyan nettó 82 ezer forint lesz.

(Origo, 2019. szeptember 6.)

 

Okosban cuccolunk

Felével nőtt a viselhető okoseszközök piaca.

A leggyorsabban az okos fülhallgatók iránti kereslet nő, írja a Világgazdaság. 2019 első negyedévében 49,6 millió viselhető okoseszközt adtak el világszerte, ez 55,2 százalékos bővülés az egy évvel korábbihoz képest – derül ki az IDC elemzéséből.

A kutatócég adatai szerint továbbra is a csuklón viselhető készülékek – okosórák és -karkötők – uralják a piacot, részesedésük a teljes forgalomból 63 százalékos, ugyanakkor a leggyorsabban az okos fülhallgatók iránti kereslet nő. Ezekből idén január és március között majdnem két és félszer annyit adtak el a gyártók, mint 2018 hasonló időszakában.

A hagyományos fülhallgató-csatlakozók kihagyása egyre több készülékből, valamint az intelligens asszisztensek egyre gyakoribb alkalmazása mind az otthonokban, mind azokon kívül, kedvező feltételeket teremt a fülön viselhető okoseszközök elterjedéséhez. A csuklón hordható készülékek kapcsán pedig egyértelműen az egészséget és a mozgást támogató megoldások térhódítása a meghatározó trend – mondta el Ramon T. Llamas, az IDC viselhető eszközök kutatásáért felelős igazgatója.

Fotó: AFP

A gyártók rangsorát az eladott készülékek alapján továbbra is az Apple vezeti, a cég majdnem a felével tudta növelni az értékesítéseit. Ugyanakkor figyelmeztető jel lehet számára, hogy piaci részesedése, ha kismértékben is, de csökkent, igaz, még mindig csaknem 26 százalékos.

(Világgazdaság, 2019. június 13.)

 

Az okosórák nagyot húznak

Negyedével nőhet a viselhető okoseszközök forgalma 2019-ben.

2019-ben több mint negyedével nőhet a világszerte eladott viselhető okoseszközök száma a Gartner előrejelzése szerint, okos­órákból vesznek legtöbbet a fogyasztók, írja a Világgazdaság.

Számottevő bővülésre számít a Gartner a viselhető okoseszközök forgalmában, a piackutató cég prognózisa szerint jövőre 225 milliót adhatnak el belőlük, a növekedés 25,8 százalékos lehet. A legnagyobb kategóriát az okosórák képviselik majd, ezekből az idei 53 millió után jövőre már 74 millió találhat gazdára világszerte. A látványos fejlődés a következő években is folytatódik, és 2022-ben, a vizsgált időszak végéig 115 milliónál is többet értékesíthetnek a készülékekből. A piackutató cég szakemberei azzal számolnak, hogy jövőre 42 milliárd dollárt hoznak a viselhető okoseszközök, ebből az okosórák 16,2 milliárd dolláros szeletet hasítanak ki.

A prognózis szerint a kereslet bővülésével a gyártók között négy fő kategória alakul ki az okosórák szegmensében: a most is meghatározó szórakoztatóelektronikai termékeket és okoskészülékeket gyártó cégek; a divat területéről és a hagyományos órák piacáról érkező márkák; a kimondottan gyermekeknek szánt megoldásokat fejlesztő és gyártó vállalkozások; végül a kisebb részterületet lefedő társaságok, például az egészségmegőrzést, felügyeletet támogató okosórákat előállító startupok.

Egyelőre a nagy gyártók – az Apple, a Samsung vagy a Fitbit – uralják ezt a területet, de a Gartner elemzése szerint a következő években a többi piaci szereplő is sokat fejlődik.

Az olyan hagyományos óramárkák, mint a Fossil vagy a Casio, a stílus és a választék szempontjából előnyben vannak a nagy technológiai brandekkel szemben. Éppen ezért arra számítunk, hogy 2022-ben az eladott okosórák ötödét a divat területéről érkező cégek és az órapiac hagyományos szereplői értékesítik majd – mondta Alan Martin, a Gartner igazgatója.

A szakember a társaság előrejelzése kapcsán kifejtette azt is, hogy a következő években folyamatos csökkenés várható az okosórák átlagos árában, ha nem is túlságosan nagy mértékű. Az idén ez az összeg 222 dollár körül alakul, 2022-re 210 dollárra csökken. Ez részben annak a következménye lesz, hogy egyre több társaság jelenik meg ebben a szegmensben olcsóbb termékekkel, és a termelés felfutásával együtt csökkennek az előállítási költségek.

A Gartner elemzéséből az is kiderül, hogy 2022-ben már nem az okosórák lesznek a legnépszerűbb viselhető eszközök, hanem a fülön vagy fülben hordható készülékek,

amelyekből 158 milliót adhatnak el. Az Apple AirPodshoz vagy a Samsung IconX-hez hasonló megoldások a teljes piac mintegy harmadát adják majd a vizsgált időszak végére, legalábbis az értékesített darabszámot figyelembe véve.

(Világgazdaság, 2018. december 3.)

 

Nem bírja az Apple Watch

A sok megrendelést. Olyan sok megrendelést kap az Apple, hogy újabb gyártósort kellett beindítson.

Folyamatosan érkeznek a jelentések, amelyek szerint az Apple Watch Series 4 a magas vételára ellenére hatalmas sláger lett a vásárlók körében, többek között az új funkcióknak és a nagyobb kijelzőnek hála. Az eladások még a szakértők várakozásait is felülmúlták.

A jelek szerint a hatalmas kereslet még magát az Apple-t is meglepte. Iparági források szerint az okosóra gyártásáért felelős Quanta Computer már jelenleg is maximumon pörög, de az Apple szerint a megfeszített tempó sem lesz elég.

A helyzet megoldására az Apple a Compal Electronicshoz fordult. A Compal jelenleg a harmadik-generációs, tavalyi modell gyártását végzi, de hamarosan az új modellt is termelnie kell. Bár a két verzió hasonló, valójában komoly munka kell ahhoz, hogy átálljanak az új modellre is. A Compal leghamarabb novemberben indíthatja be a gyártást.

Okospiac: a blue­toothos fejhallgató a legmenőbb

Okosórában az Apple Watch viszi a legtöbbet. Az okosórák nagyot nyomnak majd.

2017-ben várhatóan 310 millió viselhető okoseszközt adnak el világszerte, ez 17 százalékos növekedést jelent a korábbi évhez képest, ismerteti a Világgazdaság a Gartner előrejelzését. A piackutató cég prognózisa szerint az okos készülékek értékesítéséből 30 milliárd dollárnyi bevételük lesz a gyártóknak. Bár az eladott darabszámot tekintve az okosórák 2017-ben még csak a harmadik legnagyobb kategóriát jelentik, a belőlük származó bevétel messze felülmúlja majd a többi eszköz piacán hozott összeget, és elérheti a 9 milliárd dollárt. A viselhető okoseszközök forgalma 2021-re meghaladhatja az 500 millió darabot.

A Gartner szerint 2017-ben már 150 millió blue­toothos fejhallgatót vásárolnak világszerte, ezzel ezek a készülékek vezetik majd az értékesítési rangsort, és előnyük megmarad a vizsgált időszak végéig, vagyis 2021-ig. Abban az évben egyébként már 200 milliót tudnak majd eladni belőlük. A vezeték nélküli technológiát használó fejhallgatók növekvő népszerűsége annak is köszönhető, hogy az okostelefon-gyártók kezdik megszüntetni a 3,5 milliméteres csatlakozót, így a fogyasztók alternatív megoldást keresnek.

A kategória növekedésében fontos szerepet játszik, hogy ha nem is túl gyorsan, de csökken az átlagos eladási áruk. Míg 2017-ben még 223 dollár körül van, 2021-ben már 215 dollár lesz. A piacrész meghatározó szereplője jelenleg az Apple, és a piackutató cég várakozásai szerint ebben nem is lesz változás a következő években, többek között az 2017 szeptemberében érkező új Apple Watchnak köszönhetően, amely a hírek szerint már 4G-képes lesz. A társaság piaci részesedése azonban visszaesik majd, míg 2017-ben a becslések szerint a világszerte eladott okosórák egyharmada köthető a céghez, addig 2021-re ez az arány 25 százalék körüli szintre csökken.2017-ben még a főleg sportolásnál használt okoskarkötők jelentik a második legnagyobb kategóriát a viselhető okoseszközökön belül, ám ezt a pozíciót a következő években elveszítik. A Gartner prognózisa szerint ugyanis nagyon látványos felfutás várható az okosórák keresletében. 2017-ben még csak 41 millió eladásával számolnak a társaság szakértői, ám 2018-ban már 48 milliós, 2021-re pedig 80 milliós forgalmat prognosztizálnak, vagyis majdnem a duplájára nő az értékesítésük.

A Gartner elemzéséből az is kiderül, hogy a virtuális- és kiterjesztettvalóság-megoldások esetében rengeteg új fejlesztésről érkezik hír, az ezekhez használt speciális sisakok kereslete is nő majd. A cég prognózisa szerint 2017-ben 22 millió ilyen eszközt adhatnak el világszerte, 2021-re pedig az eladások száma elérheti a 67 milliót, ezzel a harmadik legnagyobb kategóriává válhat a viselhető okoseszközök között.

(Világgazdaság, 2017. augusztus 31.)

 

Nagyot mennek a kínaiak az okospiacon

Xiaomi, Fitbit a sorrend. Pedig az Apple Watch okosórából 5 millióval többet adhatnak el 2018-ban.

A 2017. évi  15 millió után 2018-ban akár 20 millió Apple Watch okosórát is eladhatnak világszerte, írja a Világgazdaság. A Digitimes ázsiai portál az Apple okosórájához alkatrészeket szállító vállalkozásoktól szerzett információk alapján tette közzé ezt az adatot, az amerikai társaság ugyanis – eltérően a többi eszközétől – a készülékek forgalmáról nem közöl információkat. A beszámoló szerint csak 2017 utolsó negyedévében 4,5 milliót szállítanak majd le az Apple és más kereskedők üzleteibe az okosórából. Bár konkrét adatok nem állnak rendelkezésre az Apple Watch forgalmáról, Tim Cook, az Apple vezérigazgatója időnként megoszt néhány információmorzsát arról, hol is tart az eszköz piaci térnyerése. Legutóbb az április–júniusi időszakra vonatkozó üzleti eredmények ismertetése kapcsán beszélt a készülékről, akkor azt nyilatkozta, hogy az Apple Watch messze a világ legjobban fogyó okosórája.

A Digitimes összeállításában szereplő számottevő, egyharmados bővülés elsősorban az új modelltől várható. Az eddigi hírek alapján úgy tűnik, hogy már szeptemberben (az új iPhone bemutatásával egy időben) megismerhetjük a harmadik generációs Apple okosórát, mely a Bloomberg egy korábbi beszámolója szerint komoly meglepetéseket tartogat majd a felhasználóknak. A legizgalmasabb újdonság egyértelműen az lehet, hogy várható olyan modell az új generációban, amely képes lesz csatlakozni a 4G-s mobilhálózatra. Ez hatalmas változás lenne, hisz jelenleg az Apple Watch vezeték nélküli kapcsolattal tud csatlakozni az okostelefonokhoz, és a felhasználók így tudnak zenéket, képeket letölteni, illetve internetes hozzáférés mellett használható alkalmazásokat futtatni.

Ha igaza lesz a Bloombergnek, és valóban 4G-képes okosórával lepi meg a piacot az Apple, alapjaiban változik majd meg a helyzet, hiszen a készülék önmagában, okosmobil támogatása nélkül is alkalmas lehet multimédiás tartalmak elérésére. További érdekesség az új készülék kapcsán, hogy a mobilhálózati csatlakozáshoz szükséges LTE-chipet az Intel szállítja majd az Apple készülékéhez. Ez is komoly változás lesz, eddig ugyanis a Qualcomm volt a fő beszállító az amerikai társaság mobileszközeihez, a két cég között azonban éles vita alakult ki a szabadalmi jogok miatt, ezért is kerülhetett előnyösebb helyzetbe az Intel.

Nagy kérdés, mi kell majd ahhoz, hogy az Apple Watchokat tényleg használhassák a tulajdonosaik önállóan is képek, zenék letöltésére. Az eddigi beszámolók szerint valószínűleg külön előfizetést kell majd vásárolni hozzájuk, és a Bloomberg például úgy tudja, hogy a forgalmazás megkezdésekor csak a mobilszolgáltatók egy viszonylag szűk körénél lesz elérhető az eszköz. A kiszivárgott információk alapján egyébként úgy tűnik, hogy még 2017-ben elkezdik forgalmazni a harmadik generációba tartozó eszközöket.

Viselhető okoseszközök: a kínaiak hozzák a javát

Bár az okosóráknál – legalábbis Tim Cook magabiztos kijelentése szerint – az Apple Watch iránt mutatkozik a legnagyobb kereslet, a viselhető okoseszközök esetében már más a helyzet. A Canalys nevű kutatócég elemzéséből kiderül, hogy 2017 második negyedévében a kínai Xiaomi adta el a legtöbbet az ilyen készülékekből, és még a Fitbit is megelőzte az Apple-t. Persze a két rivális nem a drágább okosóráknak, hanem az olcsóbb, főként sportoláshoz használt intelligens karkötőknek köszönhetően ért el jó eredményeket. A Canalys adatai azt mutatják, hogy a Xiaomi 3,5, a Fitbit 3,3 millió viselhető okoseszközt adott el a második negyedévben, míg Apple Watchból a cég becslése szerint 2,7 milliót értékesítettek.

(Világgazdaság, 2017. augusztus 24.)

 

Minden nagyon okos lesz

Megkétszereződik az okoscuccok piaca 2020-ig. Az okosóra lenyomja az okoskarkötőt.

Több mint duplájára nő a következő években a viselhető okoseszközök piaca, az IDC előrejelzése szerint. A 2016. évi 100 millió feletti értékesítés 2020-ra már 210 millió felett lesz. 2016-ban közel 30 százalékos növekedést vetít előre a piackutató, míg középtávon évente átlagosan 20 százalékost.

Az okospiacot az okosórák mozgatják, amelyek várhatóan átveszik a vezető szerepet az okoskarkötőktől. Az IDC szerint 2015-ben az okoskarkötő eladások több mint felét adták a piacnak, ez 2016-ban még nem változik, de 2020-ra viszont 30 százalék alá csökken a részesedése. Az okosórák értékesítése ugyanis több mint 2,5-szeresére nő 2016. és 2020. között, a 2016. évi 40 százalék után a vizsgált időszak végére már 50 feletti szeletet hasítanak ki a piacból.

Bár talán a vártnál lassabban, de az Apple Watch meghozza azt a hatást, amelyre a szakértők számítottak és felpörgeti az okospiacot. Az amerikai cég fejlesztései is jól jelzik, hogy milyen irányba kell elmozdulniuk a gyártóknak, ha növelni akarják az okosóráik iránti igényt. Az ilyen készülékek egyre több egészségmegőrző és sportfunkciót kapnak, ma már rengeteg alkalmazást fejlesztenek rájuk, és például az új watchOS, az Apple okosórákra szánt operációs rendszere már arról is gondoskodik, hogy ezeket az applikációkat gyorsan érhessék el a felhasználók.

Az IDC elemzésében kiemelte az okosszemüvegeket, amelyek a legnagyobb növekedést hozhatják a következő években. Igaz, egyelőre nagyon szűk piacról lehet beszélni, azonban már az idén bejelentettek néhány olyan fejlesztést - például a Microsoft a Windows Holographic platformmal, amely megnyitja a technológiát más fejlesztők előtt -, ami megteremti a gyors fejlődés lehetőségét. A piackutató előrejelzése szerint 2020-ban világszerte közel 19 millió okosszemüveget értékesítenek majd, ami a viselhető okoseszközök piacának közel 9 százalékát jelentheti. Ez az előrejelzés a Google Glass bukásának fényében meglepő, igaz, a virtuális és kiterjesztett technológiák, valamint a holografikus kivetítés fejlődése révén megjelenhetnek piacképes újdonságok.

(Világgazdaság, 2016. június 23.)

 

Kinek az okoskarkötő, kinek az okosóra

Amerikában a karkötő, Európában az óra az okosmódi.

Az amerikai fogyasztók körében lényegesen nagyobb a viselhető okoseszközök elfogadottsága, mint a legnagyobb európai gazdaságokban, ez derül ki a Kantar Worldpanel felméréséből. A kutatás szerint a megkérdezett amerikaiak 12 százaléka jelezte, hogy van már okosórája, vagy okoskarkötője, míg a vizsgált négy nagy európai országban – Egyesült Királyság, Németország, Franciaország, Olaszország – jóval alacsonyabb, mindössze 7 százalékos volt ez az arány.

Komoly eltérések vannak abban is, hogy milyen típusú készülékeket részesítenek előnyben az amerikai és az európai fogyasztók. A tengerentúlon a sportoláshoz, egészségmegőrzéshez használható okoskarkötők a menők, ugyanis a kutatás szerint a viselhető okoseszközzel rendelkezők háromnegyede rendelkezik ilyen berendezéssel. Európában ugyanakkor népszerűbbek az okosórák, a hordható készülékkel rendelkezők 55 százaléka jelezte, hogy ilyen eszköze van. Az okosórát vásárló európaiak közel 40 százaléka az új technológiával hagyományos óráját cserélte le.

A Kantar felméréséből kiderül az is, hogy eltérések vannak az egyes európai országok között is. A hordható okoseszközök az olaszok körében hódítanak leginkább, a fogyasztók 10 százaléka rendelkezik ilyen készülékkel, míg a briteknél 8 százalék az arányuk.

(Világgazdaság, 2016. május 10.)

 

Feltúrja az okospiacot az Apple Watch

Nyomul az Apple Watch és az Android Wear, zuhan a Pebble.

Jelentős felfutás várható a következő években az okoseszközök piacán, középtávon pedig egyértelműen az Apple okosórája uralja majd. Az IDC előrejelzése szerint 2016-ban 110 millió darab okoscuccot adhatnak el, ami 38 százalékos bővülést jelenthet 2015-höz képest. Elsősorban az okosórák és -karkötők iránt van nagy kereslet, ezekből 100 millió találhat gazdára 2016-ban, míg az intelligens ruházati termékek, okosszemüvegek és -fejhallgatók részesedése 10 százalék alatt lesz ebben az időszakban. Utóbbiak azonban lassan meghódítják a felhasználókat és a piackutatók azzal számolnak, hogy 2020-ra a mostani duplájára nő piaci részesedésük. Az IDC szerint a következő években is gyorsan bővül a viselhető okoseszközök piaca és 2019-ben már átlépi a 200 milliót, míg 2020-ban 237 milliós lehet a forgalom.

A legnépszerűbb az okosórák piacán az Apple Watch lesz a következő években. 2016.ban 14 millió olyan készüléket adhatnak el, amelyen a watchOS operációs rendszer fut, vagyis a teljes szektor majdnem felét uralja majd az Apple, és bár részesedése a következő néhány évben csökken majd, még így is 2020-ban 37 százalék fölött lehet.

A következő évek nagy nyertese az Android Wear lehet, ami annak fényében nem okoz különösebb meglepetést, hogy több nagy gyártó, így az LG és a Huawei okosórái is ezt a rendszert használják. 2016-ban még a piac alig több mint ötödét tudhatja magáénak, viszont négy év múlva ez az arány már eléri a 35 százalékot.

Az egyik nagy vesztes az okosórapiac egyik úttörője, a Pebble lehet, amelynek 7-ről 2 százalékra zuhanhat a részesedése. A társaság ugyan folyamatosan mutat be új termékeket, de a nagy riválisok megjelenése miatti problémák már most is érezhetők. A cég munkatársai 25 százalékát elküldi a költségek csökkentése érdekében.

(Világgazdaság, 2016. március 25.)

 

Rakétasebességen az okospiac

Nyomul okosóráival a Pebble.

A viselhető okoseszközök kereslete ugrásszerűen megnőtt 2015-ben: közel háromszor annyi ilyen készüléket adtak el, mint 2014-ben. Az IDC adatai szerint a 78 milliós 2015. évi forgalomból a legnagyobb gyártó, a Fitbit 27 százalékos részt könyvelhetett el magáénak. Berobbant 2015-ben az élmezőnybe a kínai Xiaomi, amely tízszeresére növelte értékesítését, igaz, igen alacsony szintről indulva. A gyártói rangsor harmadik helyére pedig az Apple jött fel, amely mindössze 9 hónap alatt érte el ezt az eredményt, hiszen 2015. áprilisában kezdte forgalmazni okosóráját. Bár az amerikai társaság nem tett közzé hivatalos adatokat arról, hogy mennyit adtak el az Apple Watchból, az IDC becslése szerint közel 12 millió találhatott gazdára a múlt évben.

Jelentősen csökkentette március elején két okosórájának is az árát a Pebble. Bár a fogyasztók korábban megszokhatták az akciókat a cégtől, ezúttal a lépés a piaci pozíciójuk megerősítése miatt is fontos lehet. A társaság a Time és Time Round elnevezésű készülékek árait egyaránt 50 dollárral csökkentette. Az új tarifákkal már közel jutottak az olyan olcsó okosórák, valamint okoskarkötők árszintjéhez, mint például az Asus ZenWatch2, vagy az új, március elejétől kapható Fitbit Blaze.

A Kickstarter közösségi finanszírozási oldal a történetének eddigi legsikeresebb kampányát csinálta meg a Pebble, kedvező árú, ugyanakkor jó teljesítményű okosóráival. A Pebble jóval kisebb marketing-költségvetéssel dolgozik, mint a legnagyobb technológiai cégek. Jelenleg nem szerepel az öt legnagyobb, hordható okoseszközt gyártó cég között az IDC legfrissebb, a 2015. utolsó negyedéves és egész éves adatokat tartalmazó listáján. Az árcsökkentés mellett a Pebble úgy döntött, hogy meghosszabbítja az Egyesült Királyságban és az Európai Unió többi országában a típus elérhetőségét.

(Világgazdaság, 2015. március 4.)

 

Okospiac: Firbit, Apple

Ketten húzzák az okoscuccok piacát.

Háromszorosára nőtt a világszerte eladott hordható okoseszközök száma 2015. harmadik negyedévében az egy évvel korábbihoz képest. A készülékek itthon is hódítanak, a nagy gyártók okosórái már kaphatók.

2015 harmadik negyedévében 21 millió hordható okoseszközt értékesítettek világszerte az IDC becslése szerint. Az ugrásszerű fejlődés alapvetően két céghez köthető, emellett a kínai vállalkozások is gyorsan erősödnek.

A legtöbb hordható eszközt a Fitbit adta el, amely okoskarkötőivel uralja a piacot. A társaság 4,7 millió készüléket értékesített a 2015. július–szeptemberi időszakban. Legnagyobb megrendelői nagyvállalkozások, így a Target kiskereskedelmi üzletlánc 375 ezer, az egészségmegőrzésben fontos szerepet játszó okoskarkötőt rendelt munkatársai számára, de a Bank of America, a Time Warner is élt már ezzel a lehetőséggel, valamint a Fortune 500 listán szereplő cégek közül már több mint 70.

A második legnagyobb gyártó az Apple, amelynek áprilisban piacra dobott okosórája igen sikeres. A társaság ugyan nem hozta nyilvánosságra, hogy mennyit adtak el az Apple Watchból, az IDC becslése szerint 2015. harmadik negyedévében akár 3,9 millió is elkelhetett belőlük. Ez 300 ezerrel több, mint amennyit a második negyedévben értékesítettek. Az elemzés szerint főleg az olcsóbb, Sport változatot vásárolják a felhasználók. Az Apple szeptemberben mutatta be az okos­óra új operációs rendszerét, amely lehetővé teszi, hogy sokkal több alkalmazás készüljön az eszközre, s ez tovább növelheti piacát. Az Apple 2016. márciusában mutatja be az Apple Watch 2-t, amely valószínűleg keskenyebb lesz elődjénél, és egy feltöltéssel hosszabb időt bír majd.

A kínai cégek előretörését mutatja a Xiaomi harmadik helye, aki elsősorban hazai piacán ért el jó eredményeket Mi Band nevű készülékével. A július–szeptemberi időszakban eladott 3,7 millió eszköz 97 százalékát a távol-keleti ország fogyasztói vették meg.

A magyar piacot is kezdik meghódítani a viselhető okoseszközök, a Samsung új generációs okosórája, a Gear S2 2015. novemberének közepe óta kapható két változatban. Az LG Watch Urbane is megérkezett már Magyarországra, hamarosan pedig újabb rivális jelenik meg a piacon, 2016. január 20-án kezdik itthon is forgalmazni a Huawei Watch okosórát.

(Világgazdaság, 2015. december 11.)

 

Nyomja a piacot az Apple okosórája

Többet vesznek, mint várták.

Jobban fogyhatnak az Apple okosórái, mint amit előre jeleztek, vélik a 2015. második negyedéves gyorsjelentés közzététele után az IDC kutató elemzői. A Portfolio tudósítása szerint az értékesítés volumene nem sokkal marad el az okosóra piacvezető FitBittől, ráadásul az Apple csak most kezdet árulni okosholmiját.

Az IDC becslése szerint 3,6 millió darab okosórát értékesíthetett az Apple 2015. második negyedévében, amikor piacra dobta a készüléket. Ez mindössze 800 ezer darabbal marad el a piacvezető FitBit értékesítéseitől az időszakban. Ezzel az Apple 20%-os piaci részesedésre tett szert már a piacra dobás negyedévében, eközben a FitBit részesedése az egy évvel ezelőtti 30%-ról 24%-ra esett le.

Az Apple nem közölt eddig számokat az okosóra értékesítéséről, az IDC több forrásból szerzett értesülések alapján számolt eladási volument, például az alkatrészek beszállítóitól kapott információk alapján.

A 3,6 millió darab negyedéves értékesítés jobb, mint amit eddig az elemzők becsültek, például a Munster szakértői az Apple negyedéves gyorsjelentése előtt még 3 millió darabot vártak.

Az Apple Watch a társaság teljesen új terméke, így a befektetők a második negyedéves gyorsjelentés idején értetlenül fogadták, hogy a cég nem adott pontos információt az okosóra értékesítéseiről.

(Portfolio, 2015. augusztus 30.)

 

Tépnek az okoscuccok

Nyomják a Fitbitet, itt is jön a Xiaomi.

2015 első negyedévében 11,4 millió viselhető okoseszközt – okosórát és okoskarkötőt – adtak el világszerte az IDC kutató adatai szerint. Ez háromszoros növekedést jelent az egy évvel korábbi időszakhoz képest. A számítástechnikai, szórakoztató elektronikai készülékek piacára jellemző, a karácsonyi vásárlási szezont követő visszaesésnek nyoma sem volt a viselhető eszközök piacán, ami azt mutatja, hogy a fogyasztók körében egyre ismertebbé és kedveltebbé válik ez a termékcsoport.

Az IDC elemzése szerint a fejlett országok mellett a feltörekvő piacokon is egyre több gyártó jelenik meg termékeivel, így az ottani eladások is nagy ütemben bővülnek. A piackutató cég ugyanakkor úgy ítéli meg, hogy miután az Apple áprilisban megkezdte a saját okosórája árusítását, még nagyobb ütemben bővülhet az okoscuccok piaca. Az amerikai cég új terméke a várakozások szerint nagyot lök majd az egész piacon.

Az IDC adatai szerint egyébként nem egy okosóragyártó, hanem még mindig a főként sportoláshoz használt okoskarkötőiről ismert Fitbit uralta a viselhető eszközök piacát 2015. első negyedévében, a társaság részesedése meghaladta a 34 százalékot. Jellemző az okospiacra ugynakkor, hogy a versenytársak sokat erősödtek, hiszen a Fitbit részesedése egy évvel korábban még 45 százalék volt.

A Fitbit egyébként elsősorban fitnesz karpántokat gyárt, jelenleg 6 különféle modell vásárolható meg, 60-250 dollár közötti árakon. A fő különbség közöttük az egyes szolgáltatásokban van, így lehet bennük GPS-vevő, folyamatos pulzusmérés, automatikus ébresztés. Emellett még okosmérleget is gyárt a társaság, ami többek között testtömeg indexet (BMI) is számít. A szolgáltatások nem akármilyenek, na meg persze pénzbe is kerülnek, így a karpántok tulajdonosai 50 dolláros éves díj mellett prémium tagok lehetnek. Ennek keretében személyes online edző és részletesebb statisztika segítségével jobban nyomon követhetik egészségügyi állapotukat, és könnyebben fejleszthetik azt. Főleg az USA-ban népszerű a Fitbit, ahol 85 százalékos piaci részesedéssel rendelkeznek, és bevételeik 75 százaléka az országból származik. Ugyanakkor világszerte közel 45 ezer üzletben lehet kapni a termékeket, köztük Magyarországon is, és aligha lenne meglepetés, ha az egészségesebb életmód térhódításával a kevésbé fejlett országokban is jobban elterjednének a Fitbit eszközei. A legfontosabb versenytársak a Garmin, a Xiaomi, a Jawbone, és a Samsung.

A második legnagyobb gyártó a Xiaomi, ami nem csak az okostelefonoknál, hanem ebben a kategóriában is jól használja speciális, az internetre és a közösségi platformokra alapozó értékesítési modelljét. A kínai társaság előretörése azért is figyelemreméltó, mert 2014. első három hónapjában még nem is szerepelt az okospiaci hírekben. A gyártók közül még a Garmin – amely az autós navigációs eszközök területén számít meghatározó szereplőnek –, továbbá a Samsung is ott van az öt legnagyobb gyártó között az IDC elemzése alapján.

(Világgazdaság, 2015. június 12., Investor, 2015. június 18.)

 

Okosórák: az okostelok is így kezdték

Tízezer dolcsiért aranyozottat kaphatsz.

2015 áprilisában indul az Apple az okosórája, amiből az első hétvégén akár egymillió darabot is eladhatnak, elemzők szerint. A Samsung 2014-ben összesen ennyit adott el. Az első iPhone-ból sem fogyott több az elején. Ez lesz 2010. óta az első olyan termékbevezetés az Apple-nél, amikor egy teljesen új termékkategóriába tör be az amerikai technológiai óriás.

Az iPhone-tulajdonosok 5-7%-a vehet Apple-okosórát, az iPhone 6 tulajdonosoknál ennél nagyobb is lehet ez az arány. Az Apple 2015. márciusában három változatát mutatta be az okosórájának: a 349 dollártól kezdődő Watch Sport készüléket, az 549 dollártól induló rozsdamentes acélból gyártott okosórát, valamint az aranyozott Apple Watch Editiont, amiből a legolcsóbb 10 ezer dollár.

Egyébként 2014-ben a Samsung összesen 1,2 millió darab okosórát értékesített.

A várakozások szerint hatalmas növekedés előtt áll az okosórák piaca, bár sokan vitatják, mennyire életképesek ezek a termékek. Egyes prognózisok szerint 2020-ban már több mint 350 millió darabot értékesíthetnek világszerte okosórákból. A legtöbbet Észak-Amerikában adhatják el, de Ázsiában is nagy népszerűségnek örvendhetnek a készülékek az előrejelzések szerint. Az elmúlt években azonban a technológiai óriásoknak nem sikerült elérniük az áttörést az okosórák piacán, bár egyetértés alakult ki szakmai berkekben abban, hogy a hordható okoseszközök jelentik a fogyasztói elektronika fejlődésének következő lépcsőfokát.  Jelenleg az a fő kérdés, vajon az Apple meghozza-e várt áttörést a piacon és elkezdik-e venni a fogyasztók az okosórákat nagyobb hullámban. Az okostelefonok térhódítását az iPhone kezdte meg, hasonlóképpen az iPad a táblagépekét.

(Portfolio.hu, 2015. április 2.)
 

Kilőnek az okoscuccok 2015-ben

Nincs messze a 100 milliós álomhatár.

2014-ben az előzetes becslések szerint több mint háromszor annyi viselhető okoseszközt adtak el világszerte mint az előző évben. A legtöbb a sporttevékenységekhez kapcsolódó készülékekből fogy, így nem véletlen, hogy az okosmobil gyártók is beléptek a piacra.

A 2013. évi közel 6 millió darab után 2014-ben mintegy 19 millió, internetkapcsolatra képes hordható okoseszközt adtak el világszerte a Berg Insight elemzése szerint. A piackutató cég előrejelzése alapján a következő öt évben évente átlagosan több mint 50 százalékos fejlődéssel lehet számolni az okoseszköz piacon, így 2019-re az eladható készülékek szám már 170 millió darab felett lesz. A legtöbb felhasználó a különböző sporttevékenységek monitorozására is képes, komplex edzésprogramok megvalósítását is támogató eszközöket keresi, amelyekből 2014-ben 13 millió, ebbe a kategóriába tartozó karpántot, okoskarkötőt értékesítettek. A Berg Insight elemzői azt valószínűsítik, hogy a sporttevékenységeknél használt viselhető okoseszközökből 2019-ben több mint 40 milliót adnak majd el.

Az okoseszköz piac legnagyobb forgalmazói jelenleg a Fitbit, a Jawbone és a Garmin cégek. A világ vezető okostelefongyártói ugyanakkor egyre nagyobb figyelmet fordítanak a hordható készülékekre. Megjelent már a piacon a Samsung, az LG, a Huawei, a Sony, a Microsoft, valamint a Xiaomi. Egyre komolyabb kihívást jelentenek az okosórák is, amelyekbe szintén kezdik beépíteni a sportolást támogató alkalmazásokat. Eddig már számos gyártó lépett az okosóra piacra új, az Android Wear operációs rendszert használó modellekkel, így a Samsung után a Sony, az LG, a Motorola is. 2015-ben érkezhet az Apple saját készüléke is. 

Az okosórák jelenleg is a második legnagyobb területet képviselik a hordható eszközök között, azonban előrejelzések szerint 2019-re átvehetik a vezető helyet. Ezt elősegítheti, hogy a következő években újabb telefongyártók léphetnek be a piacra, emellett pedig a hagyományos óramárkák megjelenésére is számítani lehet. 

Az okosszemüvegek egyelőre visszafogott sikert értek el, amiben szerepet játszik a technológia összetettsége és a jelenleg még igen magas ár, továbbá a korlátozott hozzáférés. Ugyanakkor a Google Glass-hez hasonló készülékek előtt komoly jövő állhat, bár nem elsősorban a lakossági, hanem inkább az egészségügyben, valamint az üzleti szférában. A Berg Insight várakozásai szerint ez a kategória 2019-ra a harmadik legnagyobb lehet a viselhető eszközök között. Tovább gyorsíthatja a viselhető okosmegoldások elterjedését, ha nem csak technológiai eszközökként, de divattermékként is kezelik őket. A Google például saját okosszemüvege, a Glass kapcsán összefogott a többek között a Ray-Ban és Oakley napszemüvegeket gyártó Luxottica-val annak érdekében, hogy divatosabb formában és jóval szélesebb körben váljon elérhetővé a termék.

(Világgazdaság, 2014. december 30.)

 

Okoskodik itt mindenki

Egyre több az okos óra, okos karkötő, okos cipő az áruházak polcain.

Okosórák, okoskarkötők, okoscipők: a várakozások szerint robbanás előtt áll a hordható készülékek piaca. A CCS Insight szakértői arra számítanak, hogy 2014-ben duplázódhatnak az eladások, 2018-ban pedig már több mint 130 millió darabot adhatnak el a készülékekből.

Az új termékekből 22 millió darab eladása várható 2014-ben, miközben okostelefonból közel 1 milliárd darabot vásároltak 2013-ban. Tavaly még csak alig 10 millió darab hordható eszközöket adtak el, így 2014-ben 100% feletti növekedés várható. A következő öt évben összesen 370 millió darabot érhetnek el az eladások a különböző okosholmikból.

A legnagyobb növekedés a fitnesshez és az egészséghez kötődő készülékekből várható, különösen a karácsonyi szezonban. A közeljövőben az okoskarkötők, a fitness-készülékek az összes értékesítés felét is elérhetik.

A technológia szektor nagyjai mind a hordható eszközök felé fordultak a fejlesztésekben. A Samsung a Galaxy Gear okosórával, a Google pedig a Google Glass okosszemüveggel jelent meg a piacon, bár a technológia még mindig csak a kezdeti szakaszban jár. Előreláthatóan az óraszerű eszközök az elemző szerint át fogják venni az okoskarkötők helyét a piacon.

Jelenleg a legfontosabb piac az Egyesült Államok, ahol a készülékek 40%-át adták el eddig: Nyugat-Európában a várakozások szerint 2016-ban már többet adhatnak el, mint a tengerentúlon.

A technológia folyamatosan változik, egy új termékkategória megjelenése más kategóriákat szoríthat ki a piacról. A vásárlók nem fogadnak el minden eszközt. Nagy várakozás előzi meg az Apple is megjelenését. 

(Portfolio.hu, 2014. augusztus 19.)