étek₪áruda

Mézpiac: nekik

Óriási üzlet a kínai mézhamisítás. 

Egyre nehezebben szűrhetők ki a kínai műmézek, ugyanis gyakorlatilag eltűntek a hamis áru és az eredeti mézek közötti, laboratóriumokban kimutatható különbségek, írja a Magyar Nemzet. A technológiai fejlődés révén a kínai vegyészek a magyar akácmézet vagy a spanyol narancsmézet is tökéletesen le tudják másolni, egyedül a termék íze árulkodik az eredetéről. Az európai méhészek szerint a huszonnegyedik órában van az ágazat, sürgősen meg kell tisztítani a piacot. Ennek érdekében a januári tüntetéssorozat után ősszel újabb demonstrációs hullámot indítanak majd.
 

Forró őszre számítanak az európai méhészek, a januári tüntetéssorozatot követően a nyár végén újabb, kiterjedtebb demonstrációhullám elindítását tervezik az ágazati szereplők. Fulmer Takács Ferenc, az Egyesület az Európai Méhekért nevű szervezet elnöke a Magyar Nemzetnek elmondta: az Euró­pa nagyvárosait érintő fő megmozduláshoz számos helyi szimpátiatüntetés is csatlakozik majd. A méhészek célja továbbra is az, hogy felhívják a figyelmet az ágazatot érintő legnagyobb nehézségre, a mézhamisításra, és elérjék, hogy az európai uniós döntéshozók végre megoldást találjanak.

A főként Kínából érkező, szintetikus, laboratóriumokban előállított hamisítványok ellen évek óta igyekeznek fellépni a méhészek. Fulmer Takács Ferenc szerint részeredményeket sikerült elérni, végleges megoldás nem született.

Óriási üzlet a kínai mézhamisítás

Fotó: Kurucz Árpád

– Amint fogást találunk az aktuá­lis hamisítási módon, egy kis szünetet követően újabb módszerrel állnak elő a kínai gyárak – fogalmazott az elnök. Emlékeztetett arra, hogy néhány évvel ezelőtt sikerült megtisztítani a magyar piacot a hamisítványoktól, akkor laboratóriumi mérésekkel ki tudták mutatni, mely termékek azok, amelyek nem valódi mézet tartalmaznak. A törekvésben az áruházláncok is partnerként működtek együtt a méhészekkel és a hatóságokkal, polcaikról pedig eltüntették a kétes eredetű árukat.

Az elmúlt öt évben jelentős fejlődésen ment át a kínai mézipar, ennek következtében például magyar akácmézet vagy spanyol narancsmézet is kínálnak a kínai exportőrök. Természetesen nem az történt, hogy a magyar méhészek egy kínai partneren keresztül adják el a mézet, csupán arról van szó, hogy a távol-keleti vegyészek tökéletesen le tudják másolni az adott termék paramétereit.

A laborvizsgálatokkal pedig gyakorlatilag lehetetlen különbséget tenni az eredeti és a hamisított méz között, csupán az íze árulkodik az eredetéről. A sors fintora, hogy ebben épp az az eszköz segített a kínaiak­nak, ami eredetileg a csalást hivatott leleplezni. Egy olyan műszerről van szó, amely a mézben levő összes mérhető és ismert komponenst képes kimutatni.

Bár a Távol-Keletről érkező mézszállítmányok nagyobb része még mindig vállaltan kínaiként érkezik az európai kikötőkbe, az elmúlt egy-két évben elindult a burkolt export is. A kínai kereskedőnek csak egy uniós partnerre van szüksége ahhoz, hogy laboratóriumban előállított áruját európai eredetű, kiváló minőségű áruként tudja eljuttatni a nagy csomagolócégekhez.

Ebben pedig óriási üzlet van: míg a gyárakban egy kiló hamis mézet – a cukorszirup árától függően – 20-30 eurócentért állítanak elő, az EU-s piacon már öteurós akác- vagy narancsmézként, esetleg két-három eurós virágmézként jelenik meg. A profit mértéke a drogkereskedeleméhez mérhető, nem csoda tehát, ha a mézhamisítás felszámolásában nem sokan érdekeltek.

Kínában ugyanakkor csupán a nyereségnek egy kisebb része marad. Az EU-s kikötőkbe jellemzően egy euró körüli kilónkénti áron érkeznek a szállítmányok, a többit a köztes szereplők, valamint a nagy európai csomagolócégek fölözik le.

Az egyesület elnöke szerint a magyar agrárminiszter által beterjesztett javaslat rövid távon segítséget jelenthet az ágazatnak. A megemelt támogatások és a jelölési szabályok szigorítása hozzájárulhat ahhoz, hogy a méhészek levegőhöz jussanak.

– A jelölési rendszer rendbetételével a piac jelentős része megtisztulna, a vásárlók ugyanis tisztában vannak azzal, hogy ami Kínából érkezik, az hamisítvány. Ha pedig nem lesz a polcokon egyetlen kínai méz sem úgy, hogy közben több százezer tonna érkezik a kikötőkbe, akkor a hatóságoknak is feltűnhet majd a turpisság – fogalmazott az elnök.

Hosszabb távú megoldást az jelenthet, ha a termelőknek sikerül közvetlenül elérniük a fogyasztókat. Ezt célozza annak a védjegynek a bevezetése is, amely teljes körű garanciát ad a vásárlóknak arra, hogy amit a kosarukba helyeznek, az biztosan közvetlenül a termelőktől származó, valódi méz.

– A vásárlók nem szeretik, ha átverik őket: mézet akarnak venni és nem vegyészek által előállított szintetikus szemetet – mutatott rá a szakember. Majd hozzátette: az ágazat helyzetének rendezésében mindenki érdekelt: méhészet nélkül ugyanis nincs mézelő méh, méhek nélkül pedig az egész ökoszisztéma jövője kerül veszélybe.

(Magyar Nemzet, 2020. január 30.)

 

Mici mackó mézét elnyomja a kínai méz

Egy év alatt húsz százalékkal csökkent a méz ára.

Egy év alatt húsz százalékkal csökkent a méz ára, az elmúlt tíz évben pedig euróban számítva hatvan százalékos volt az árcsökkenés – írja a Világgazdaság az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnökének nyilatkozata alapján.

Bross Péter hozzátette, hogy az olcsó kínai méz uralja a piacot: 85 ezer tonna jött be belőle az elmúlt évben, és ennek is 11 százalékkal csökkent az ára.

Ilyen kevés pénzért európai méhész nem tud mézet előállítani – hangoztatta.

Fotó: Pixabay

Az elnök kitért arra is: a kínai szabályozás nem tiltja, hogy a mézhez hozzáadjanak vagy abból elvegyenek valamit, ezért ők akár gyantaszűrhetik is a mézet, amivel eltüntetik a méz azonosíthatóságát adó összetevőket, a virágport, a szermaradványokat és egyéb, a méz meghatározására alkalmas elemeket. Ez Európában tilos, a kínai méz mégis bejöhet – mondta.

Bross Péter beszélt arról is, hogy a magyar méhészek az idén méhcsaládonként 500 forint jövedelempótló támogatást igényelhettek, jövőre ez 1000 forintra emelkedik.

(Világgazdaság, 2019. november 26.)

 

Mici mackó szomorú, hamis a méz

Belefullad a hamis mézbe a piac.

Összeomlott az európai uniós mézpiac a silány minőségű, hamis készítmények nyomása alatt, írja a Magyar Nemzet. Az exportra termelő méhészetek – köztük a magyarok – nagy bajba kerültek, a felvásárlási árak olyan szintre süllyedtek, ami a termelési költségeket sem fedezi. A hazai fogyasztók ennek ellenére nem várhatnak áresést, a gyenge idei termés akár enyhe drágulást is eredményezhet.

Bajba kerültek a főként exportra termelő kelet-európai méhészek, jelenleg olyan alacsony árat kínálnak a mézért a közösségben, ami a termelési költségeiket sem fedezi. Az ágazati szakemberek szerint mindez egyértelműen az uniós piacra áramló olcsó és gyenge minőségű külföldi mézek számlájára írható.

Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke lapunknak elmondta: az Európai Unió legtöbb tagországában az elmúlt hatvan évben olyan szintre esett vissza a termelés, ami még éppen fedezi a belső keresletet, hazánk – több kelet-euró­pai országgal együtt – azonban még mindig háromszor több mézet termel, mint amennyit a honi piac fel tud venni. Éppen ezért a magyar méhészetek különösen érzékenyek az uniós és a világpiac alakulására. – A méz a világon a harmadik leggyakrabban hamisított élelmiszer a tej és az olívaolaj után.

A hamisítás pedig időről időre olyan mértékeket ölt, amit a piac már nem bír el és összeomlik. Ennek a tanúi vagyunk most is – hívta fel a figyelmet az egyesület elnöke. Míg korábban szinte kizárólag a kínai méz okozott zavarokat az uniós piacon, az idén Ázsia mellett Ukrajnából, valamint Közép- és Dél-Amerikából is dömpingáron áramlik a gyenge minőségű termék a közösségbe.


– Ezek ugyan megfelelnek a mézdirektívában lefektetett néhány paraméternek, így a hatóságok nem tudnak fellépni ellenük, ugyanakkor egy aprólékos laboratóriumi vizsgálat bebizonyítaná, hogy hamisítványokról van szó – mutatott rá Bross Péter. Az Amerikai Egyesült Államokban hasonló folyamat játszódott le a 2000-es években, akkor a kínai méz csaknem tönkretette az ágazatot, a méhészetek mellett pedig azokat a zöldség-gyümölcs termelő farmokat is veszélybe sodorta, amelyek eredményessége nagyban függ a beporzó rovaroktól. Végül a szenátus által bevezetett büntetővámok vetettek véget a kínai nyomásnak.

Bross Péter szerint bár az uniós termelők helyzete is aggodalomra ad okot, Brüsszeltől nem várható hasonló lépés. – Az Európai Unió a vámok leépítésére, a szabadkereskedelmi egyezményekre törekszik, és egyáltalán nem védi meg az ágazatot – emelte ki.

A silány minőségű áruk miatt a magyar méhészek kilónként két euró alatti áron szállíthatnak vegyes virágmézet a külföldi partnereiknek. Bár az áresés alapesetben csupán ötszázalékos volt, a gyenge forint miatt további 10 százalékkal nő a méhészek vesztesége. Mindez azonban csak a nagyobb kiszerelésben exportra kerülő árura igaz, a belföldi fogyasztók az áresésből semmit sem éreznek majd meg. Sőt, mivel az idén a legtöbb mézfajtából kevesebb van, ezért a kiszerelt mézeknél akár még enyhe drágulás is elképzelhető.

– Furcsa ellentmondás uralkodik 2019-ben a mézpiacon. Ha egy termelőnek egy átlagos évben 50 ezer mázsa méze szokott lenni, az idén viszont csak 25 mázsát tud eladni, érthető módon árat kell emelnie – magyarázta kérdésünkre Bross Péter. Az időjárás a legkevésbé sem kedvezett a mézelésnek ebben az évben, a repcevirágzásnál az aszály, az akácnál a sok eső, a napraforgónál pedig a forróság okozott gondot. Ennek ellenére a mintegy 10 ezer tonnára tehető hazai fogyasztást bőven fedezik a készletek, import tételek így nem is kerülnek az országba.

Több lesz a pénz

Az előző ciklushoz képest mintegy húsz százalékkal több támogatás jut az ágazatnak az új magyar méhészeti nemzeti program keretében – hívta fel a figyelmet Nagy István. Az agrárminiszter közölte, a következő három évben uniós és hazai forrásból mintegy hatmilliárd forint juthat el a méhészeteknek. Jövőre a jövedelempótló támogatást is a duplájára emelik.

(Magyar Nemzet, 2019. október 18.)

 

Nem ürül a termelők mézesbödöne

Nincs kereslet a magyar mézre.

Nincs kereslet a magyar mézre, a visszaeső európai kereslet és a magyarországinál olcsóbban termelő ukrán, román és bolgár konkurensek miatt áll a kivitel. A 2018-asnál gyengébb termés ellenére estek az árak, a méhészegyesület elnöke szerint az ágazatban a válság jelei mutatkoznak - írja az Index az MTI nyomán.

Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke elmondta:

MAGYARORSZÁG A GYENGE TERMÉS MELLETT IS MINIMUM KÉTSZER ANNYI MÉZET TERMEL, MINT A BELFÖLDI FOGYASZTÁS,

és az exportárak határozzák meg a belső felvásárlási árakat is. Míg korábban azt szokhatták meg a magyar méhészek, hogy bármikor el tudták adni a terméküket, most nincs kereslet a mézre, és a forintgyengülés hatásait sem érzik, sőt csökkennek az árak - tette hozzá.

A vegyes méz - amely a belföldi bolti forgalom 80 százalékát adja - termelők részére átadott, kompenzációs felárral kiegészített felvásárlási ára kilogrammonként 580-600 forint, ez 542-561 forint nettó árat jelent. A világpiacon is a vegyes méz adja a tömeget, ebben a szegmensben pedig most az ukrán méz a meghatározó. Idén Ukrajnában 60-80 ezer tonna termésről beszélnek, és kilónként 2-2,1 eurós áron szállítják le az árut a vevőknek. A magyar vegyes méz ezzel szemben – 580 forintos felvásárlási áron, és még gyengébb forintárfolyamon is – 60-70 forinttal drágábban juttatható el ugyanazokhoz a vevőkhöz.

A konkurensek alacsony árain túl az is oka a kereslet visszaesésének, hogy az unióban csökkent a mézfogyasztás, és a piac telítettsége a hamisításoknak is betudható, ami 10-30 százalék többletterméket is kitehet.

(Index, 2019. október 8.)

 

Csak félig lesz a mézesbödön

Egy átlagos évhez képest alig fele terem akácmézből 2019-ben.

Ez legfeljebb csak a hazai szükségletet fedezi, exportra nem jut - mondta az InfoRádióban az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke. Bross Péter szerint az utóbbi hetek csapadékos, hűvös időjárása miatt volt olyan területe az országnak, ahol egy csepp akácmézet sem tudtak betakarítani, így biztosan több méhész is tönkremegy majd.

Katasztrofális a termés, ami nagyon rég volt ilyen rossz Magyarországon - fogalmazott az InfoRádióban Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke.

Az ok egyértelműen az időjárás, pont az akácvirágzásra érkezett meg Magyarországra a várva várt csapadék, esőben viszont a méh nem tud kirepülni - ráadásul a 10-15 fokos nappalok sem voltak ritkák.

"Ilyen időben napok kellenek, míg magához tér a növény, 25 fok körüli, napsütéses idő kellett volna. Vannak méhészek, akik idén nem tudtak akácmézet pergetni, vannak, akik egy átlagos évet talán megközelítő termést, de az országos eredmény azt mutatja, hogy egy átlagos év felét sem sikerül letermelni. Ez 4-6 ezer tonna akácmézet jelent, ami talán kielégíti a hazai fogyasztást, de exportra nem jut, miközben ez a legfőbb terméke a magyar méhészeknek. Ezt a kiesést nem tudjuk pótolni" - világított rá Bross Péter.

Az akácméz felvásárlási ára közben duplája, mint az egyéb mézeké, ami különösen is érzékenyen érinti a magyar méhészeti ágazatot.

A méhcsaládok száma amúgy is nagyon alacsony, sok család elpusztult télen, a repcét pedig az aszály tizedelte a tavasz elején, tehát - mint Bross Péter megismételte -, ez az év katasztrófa a méhésztársadalomnak.

Több méhész a válságban úgy reagál, hogy befejezi a tevékenységet, és a kormány lehetőségei is végesek ebben a helyzetben.

"Hátravan még a nyári méhlegelés, a hárs, a selyemfűkóró, a napraforgó, reménykedni még lehet, de ez az év fekete év lesz" - nyomatékosította az egyesületi vezető.

(Inforádió, 2019. május 28.)

 

Az időjárás nagyon megtréfálta a méhészeket

Kisebb lett a méztermés.

Gyenge, közepes évet zárhatnak idén a hazai méhészek, írja a Magyar Idők. A korán érkezett felmelegedés miatt a mézelési időszak nagyon rövid volt, ráadásul szinte az egész évet végigkísérő folyamatos méhpusztulás is gondot okozott. Bár a minőséggel így sincs probléma, a mennyiség elmarad a megszokottól. Ráadásul az exportpiacokon az árak is alacsonyabbak, ami az ágazati szereplők megélhetését veszélyezteti.

Nehéz időszakát éli a hazai méhésztársadalom, az idén sem a mennyiségek, sem az árak nem alakultak kedvezően. Így összességében gyenge, közepes évet zárhatnak az ágazat szereplői. Bross Pétertől, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke szerint az időjárás nagyon megtréfálta a méhészeket.

A hirtelen jött tavaszi felmelegedés hatására már április közepén virágozni kezdett a repce, ám mivel két héttel korábban még fagypont alatt volt a hőmérséklet, a méhcsaládok igencsak legyengülve kezdték meg a szezont.

Ezt követően eddig nem látott gyorsasággal zajlott le a mézelési időszak. Míg az első növény, a repce április közepén indult, a szezon július tizedikén véget is ért. Emellett 2018-ban a korábbinál nagyobb mértékű méhpusztulást tapasztaltak az ágazat szereplői. Bross Péter szerint a magyar méhészek egyre jobban érzik a nagyüzemi mezőgazdaság egyik nagy hátrányát, az intenzív növényvédelmet. Június közepétől tömegével hullottak el a méhek.

– A kaptáron belül nagyon megcsappant a nektárhordó, úgynevezett gyűjtőméhek száma, ezért a méztermelés is elmaradt – fogalmazott a szakember. A kirívóan nagyszámú pusztulás miatt a hatóságok kiemelt ellenőrzést indítottak. Bár a végleges vizsgálati eredmények még nincsenek meg, Bross Péter szerint az előzetes adatokból megállapítható, hogy nem valamely betegség áll a probléma hátterében. – Az elhullott méhek vizsgálatakor nem találták betegség nyomát, így szinte biztosan kijelenthető, hogy a növényvédelem okozott pusztulást – emelte ki. Az, hogy konkrétan mely vegyszer, vagy milyen szerek együttes használta jelentette a veszélyforrást, még nem derült ki.

E tényezők miatt 2018-ban a megszokottnál kevesebb méz került ki a kaptárakból, a minőséggel azonban ebben a szezonban sem volt gond. A hazai ellátás biztosított, hiszen a magyar méhészetek egy jó évben a belső fogyasztás háromszorosát viszik piacra, de az idén is dupla annyit értékesíthetnek, mint amennyi itthon elfogy. Az állandó kínálatnak köszönhetően a hazai piacon az árak sem változnak, sem drágulásra, sem áresésre nem kell számítani.

A magyar méhészek megélhetését nagyban befolyásoló exportpiacokon azonban már korántsem ilyen jó a helyzet, a külföldi felvásárlók ugyanis nagyon nyomott árat kínálnak a mézért.

– Bár a gyenge forint révén jövedelmezőbbnek kellene lennie a kivitelnek, ez még sincs így, mivel a korábbinál jóval alacsonyabb áron veszik meg a mézet a külföldi felvásárlók – hívta fel a figyelmet Bross Péter. Majd megjegyezte: a világ méhésztársadalma döbbenten áll azelőtt, hogy mindenhol a méhcsaládok veszteségéről beszélnek, a nyári pusztulás ugyanis nem csak magyar jelenség, mégis alacsonyak az árak. A jelenséget elsősorban az Euró­pai Unióba tömegével áramló importméz okozza. Évente csaknem negyedmillió tonna méz érkezik a közösségbe, ebből százezer tonna Kínából.

Fotó: Kurucz Árpád

– A mézhamisítás világszerte óriási mértékeket ölt, ami az árakra is nagy hatással van – emelte ki az egyesület elnöke. Magyarországon a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és az OMME folyamatosan ellenőrzi a forgalomba kerülő termékeket. Ennek alapján kijelenthető, hogy itthon csak természetes eredetű, magyar méz kapható a boltokban.

Az Európai Unió egészében azonban már más a helyzet. Nem véletlen, hogy a méhészek az elmúlt években számtalanszor kérték arra az Európai Bizottságot, hogy tegyen lépéseket a mézhamisítás megfékezésére. Az Euró­pai Parlament nemrég nagy többséggel elfogadta az Erdős Norbert fideszes EP-képviselő által beterjesztett mézjelentést.

Az EB azonban ennek ellenére azóta sem tette meg a megfelelő intézkedéseket. Bross Péter közölte: azt kell végre megértenie a bizottságnak, hogy nem egy marginális termékkörről van szó, hanem az egész mezőgazdaság alapját jelentő beporzás van veszélyben. Ha a méhész nem kap megfelelő pénzt a mézért, abba fogja hagyni a tevékenységét, s nem lesz, ami beporozza a növényeket.

(Magyar Idők, 2018. szeptember 8., Köpöncei Csilla írása)

 

Pusztulnak a méhek, de még nem tudni, miért

Tömegesen pusztulnak a méhek, megdrágul a méz.

A hazai 25-30 ezer tonnás méztermelés 2018-ban akár 5.000 tonnával is csökkenhet, írja a Népszava. Az élelmiszerbiztonsági hatóság is vizsgálja az okokat, de egyelőre nem tudni, pontosan mi történt.

A tömeges méhpusztulás megdrágíthatja a népszerű és egészséges élelmiszer, a méz árát. A legkeresettebb akácméz ára jelenleg kilónként 2.200-2.500, a szintén sokak által vásárolt vegyes virágméz átlagosan 1.500 forintba kerül. A különlegesebb mézek ára még ezeknél is magasabb lehet. A termeléskiesés miatt az árak tovább emelkedhetnek.

A tömeges méhpusztulásra már tavasszal több megyében is felfigyeltek a méhészek, de igazán csak júniusban vált egyértelművé, hogy baj van, amikor a méhészek kitelepültek a napraforgótáblák mellé. A néha előforduló mérgezéses esetektől eltérően a rovarok nem a kaptárakban, vagy azok környékén hullottak el. Becslések szerint kaptáranként a benne élő méhek átlagosan kétharmada tűnt el. A gazdák főként a napraforgóföldek mellett bukkantak rá az elpusztult méhekre. 

A tavaly őszi hivatalos összeírás szerint 20 ezren méhészkednek Magyarországon, s bár eltérő mértékben, a termelők felét érintette a kár - mondta a Népszavának Bross Péter, a 14 ezer tagot számláló Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke.

Az egyesület hivatalosan is értesítette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt (Nébih) a méhpusztulásról és a szaklaboratóriumokban megkezdték a rovartetemekből, a virágzó növényekből, a kukorica címeréből és a napraforgó tányérjából, valamint a begyűjtött talajból vett minták vizsgálatát a szervezet velencei laboratóriumában.

Ezidáig nem derült ki a különös tömeges méh halál oka. A napraforgótányérok már üresek, így azokból nem lehet megállapítani az estleges mérgezés eredetét. Nem zárható ki, hogy a szántókon a talajba jutott sok vegyszer valamelyike a ludas, de ez ma még nem bizonyított. Annyi kiderült, hogy a pusztulás ott volt nagyobb, ahol jól mézelt a napraforgó. Ez az olajos mag talajtípustól függően ugyanis eltérő mennyiségű és minőségű termést hoz. A méhészek pedig tudják, melyik talajtípuson ad több nektárt a napraforgó, a repce, vagy más szántóföldi növény. Így természetesen igyekeznek odatelepülni a kaptáraikkal. A legtöbb méh elhullást emiatt Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Fejér, Csongrád és Békés megyéből jelentették, de ha kisebb mértékben is, más megyékből találkoztak hasonló gondokkal.

Az egyik bűnös: a neonikotinoid

Öt éve az Európai Unió három neonikotinoid - a Bayer-féle imidakloprid és klotianidin, valamint a Syngenta által kifejlesztett tiametoxám részleges tilalmát vezette be a méhek számára vonzó termények (repce, kukorica, napraforgó) esetén. A mostani döntés ezt a korábbi tilalmat terjeszti ki minden szabadföldi felhasználásra.

A Greenpeace Magyarország közölte, hogy az Európai Unió tagországainak többsége megszavazta három méhgyilkos rovarölő szer használatának gyakorlatilag teljes körű tilalmát. Csupán négy ország, köztük Magyarország szavazott a tilalom ellen, mellyel az agrovegyipari lobbi érdekeit helyezték a beporzórovarok, a környezet és az emberek védelmének érdekei elé. Nagy István agrárminiszter Tordai Bencének, a Párbeszéd országgyűlési képviselőjének a méhpusztulással kapcsolatos kérdésére válaszolva egyebek mellett kifejtette, hogy az EU-s tiltás hatására neonikotinoid típusú csávázó anyag helyett többszörös mennyiségű foszforsavésztert, vagy piretroidot fognak a gazdák kipermetezni állománykezelések formájában védekezésre. Ez pedig az egyéb rovarölő szerek mennyiségének drasztikus emelkedésével jelent agroökológiai kockázatot, továbbá az érintett növényi kultúrák termesztésének gazdaságosságára is hatással van.

A képviselő felvetette, hogy az Unió a tiltások mellett nyitva hagyott egy kiskaput. A közösségi rendelet ,,Növényvédelmi szükséghelyzetek" fejezetében lévő szükséghelyzeti engedélyek fejezete kiskapuként szolgál a nagyobb cégek számára, hogy olyan nem engedélyezett szereket is forgalmazzanak (például neonikotinoidokat), amelyek veszélyeztethetik a méhállományt. Hány engedélyt ilyen engedélyt adott ki a Nébih - tette fel a kérdést.

A miniszter elöljáróban hangsúlyozta, hogy az EU növényvédőszer engedélyezéssel kapcsolatos szabályozása világviszonylatban az egyik legszigorúbb. A  tagállamok, így Magyarország is különleges körülmények fennállása esetén (például olyan károsító jelenléte, amely más ésszerű eszközzel nem hárítható el) bizonyos növényvédőszerek korlátozott és ellenőrzött felhasználását lehetővé teszi a termelők részére. A szükséghelyzeti engedélykérelmeket előzetesesen értékelik, és döntenek a befogadásáról, vagy elutasításáról. A fő szempont az emberek és az állatok egészsége, valamint a környezet védelme - írja a miniszter. A kiadott szükséghelyzeti engedélyek naprakészen elérhetők a Nébih honlapján - tette hozzá.

Az ágazat termelési értéke évente eléri a 25 milliárd forintot. Az elhullás miatt legalább 3 milliárd forintos veszteséget kénytelen elkönyvelni eddig az ágazat, de ez összeg még emelkedhet. Egy termelő átlagosan 60 méhcsaláddal dolgozik, s tavasszal kaptár nélkül egy ilyen család értéke 35-40 ezer forint. Akácvirágzás után 20-25 ezer forint egy méhcsalád ára.

A méhcsaládok országosan átlagosan évi 25 kiló mézet készítenek. Aki csak helyben gyűjteti a nektárt ettől inkább kevesebbet, aki vándoroltatja a kaptárait, és jó évet zár, ennél többet is pergethet. A termelés egyharmada akác, egyharmada napraforgó, a fennmaradó harmad egyéb, mint hárs, repce, gesztenye, mustár, selyemkóró és más virágféle. A termelőket nemcsak a 8 ezer tonnás belső fogyasztás árualapjának drámai csökkenése sújtja, de a 15-25 ezer tonnás export teljesítése is veszélybe kerülhet.

A kivitel négyötöde négy országba, Németországba, Olaszországba, Franciaországba és Ausztriába irányul, de jut a magyar mézből Japánba is. Az exportpiacokon a pozíciók megőrzése azért is fontos, mert a sokkal gyengébb minőségű és jóval olcsóbb kínai mézzel is fel kell venni a hazai termelőknek a versenyt. A méhészek ezt a nyár végi veszteségüket már nehezen tudják enyhíteni, s a méhpusztulás a 2019-es teljesítményüket is rontja. Az egyesület szántóföldi kísérletekre protokollt dolgoz ki, hogy fölkészülhessenek a jövőben az idei súlyos méh elhullás megelőzésére. A méhek kiváló indikátorai a környezet állapotának, és már 10-15 éve jelezték, hogy baj van, de igazán súlyossá az utóbbi időben vált a helyzet. A méhek nemcsak Magyarországon, de Európában, sőt, a világ több pontján is megfogyatkoztak. Ukrajnában idén a méhcsaládok 70 százaléka károsodott a napraforgó virágzásakor, de Erdélyben is hasonló jelenségekről számoltak be. A méhek száma és állapota azonban nemcsak a méz miatt életbevágóan fontos, hanem a mezőgazdaság egyéb ágazataiban is. A gyümölcsösökben a beporzás nagy részét is ezek a rovarok végzik. Albert Einsteinnek tulajdonítják az a mondást, hogy ha eltűnnek a méhek, hamarosan követi őket az emberiség is.

Vizsgálati eredmény: lesz, jövőre

A Népszava kérdésére a Nébih azt írta, hogy a vizsgálat ki fog térni többek között a méhészetek méhegészségügyi állapotára (például az atkafertőzöttségre), az elmúlt időszak időjárási anomáliáira, a méhek gyógyászati kezelésére, és emellett természetesen a környéken található növényállományok, kultúrák növényvédelmi kezelésére. Az ország 14 megyéjéből összesen 28 méhmérgezéses esetet jelentettek be a gazdálkodók, és sokan a méhészeti egyesületen keresztül jelezték a problémát. A Nébih az OMME által rendelkezésre bocsájtott lista alapján már megkeresték a méhpusztulással érintett méhészeteket, és részletes adatszolgáltatás kértek a pusztulások körülményeiről.

Közben a megyei kormányhivatalok is megkezdték a helyszíni ellenőrzéseket, mintákat vettek laboratóriumi vizsgálatokhoz. A hatóság olyan méhészeteket is megkeres, ahol nem tapasztaltak pusztulást, hogy az ott nyert adatokat egyfajta kontrollként alkalmazhassa. Az eddigi eredmények elemzése még folyamatban van, és további vizsgálatokra van még szükség - írták. A vizsgálatok során nyert adatok elemzése sok időt vesz majd igénybe, ezért csak a jövő évben várhatók eredmények, következtetést levonni egyelőre korai. Általánosságban elmondható, hogy jelenleg nemzetközi szinten is foglalkoznak a méhcsaládok gyengülésével a nemzetközi szervezetek, valamint kutatók.

(Népszava, 2018. augusztus 17.)

 

Sok a silány, a hamis méz

Sok pollen és kevés víz kell bele. Az unió egész területén rengeteg hamisított mézet találnak az ellenőrzéseken, a szabályozás pedig laza.

A jelenleg hatályos irányelv szerint elegendő csupán azt feltüntetni, hogy egy méz uniós tagállamból, vagy unión kívüli országból származik. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület ezért szigorítást javasol: a gyártókat kötelezzék arra, hogy pontosan jelezzék a méz csomagolásán a származási helyét. Szerintük ezen túlmenően elő kell írni a méz egyértelmű azonosításának és a növényi eredet szerinti besorolásának követelményét is, írja a Világgazdaság.

Az európai élelmiszerkönyvben egyértelműen szabályozni kellene azt, hogy a méz csomagolásán pontosan szerepeljen, mely országokból származik, szemben a mostani irányelvvel, amely szerint az „EU-s tagországokból származó”, valamint „EU-n kívüli országokból származó” felirat is elegendő, mondta Győrffy Balázs, a NAK elnöke.

Kínából jön a legtöbb veszélyes méz

A Közös Európai Kutatóközpont ellenőrzései szerint az EU külső határain és az importőröknél vizsgált mézek 20 százaléka hamisított volt, a kifogásolt készítmények túlnyomó része pedig Kínából érkezett. Az ilyen termékekből hiányoznak a biológiailag értékes anyagok, és sokszor jó minőségű mézhez keverve jutnak forgalomba. Ezt a mai laboratóriumi technikával gyorsan ki lehet mutatni. Nemcsak a pontos összetevőket, de a pollenek alapján még azt is meg tudják mondani, hogy pontosan melyik országból származik az adott termék.

Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke azt mondta: a méz keverésében többnyire Kínából és Dél-Amerikából származó mézet használnak fel az EU-ban, és ezzel nemcsak a fogyasztókat tévesztik meg, hanem a magyar és az uniós méztermelőket is kiszorítják a piacról, rontják exportlehetőségeiket. A Kínából származó méznek három éve még negyven százaléka volt hamisított, de a többi is olyan gyenge minőségű, hogy gyakorlatilag nem felelt meg a termék alapvető elvárásainak sem. Ma már valamivel szigorúbb a laborvizsgálat, de még így is minden ötödik üveg hamisított mézet tartalmaz. Alaposabb és szigorúbb elemzéssel ezeket is ki lehetne szűrni. A méz annál értékesebb, minél kevesebb benne a víz és minél több benne a pollen.

Felére csökkent a felvásárlási ár

Az uniós piacon, a boltok polcain található keverékmézek 20 százaléka készül Európában, 40 százaléka kínai, 40 százaléka pedig egyéb importból származik, jelentős része Délkelet-Ázsiából. Van olyan ország Európában, ahol a boltban kapható mézek 99 százaléka kínai. A NAK közreműködött az Erdős Norbert néppárti európai parlamenti képviselő jelentésének elkészítésében is, amely 2017 augusztus 31-én jutott az Európai Parlament mezőgazdasági és vidékfejlesztési bizottsága elé, és ott komoly támogatást kapott. Ennek értelmében az EP egységesen fel akar lépni a nemzetközi mézhamisítás és a méheket bizonyítottan károsító növényvédő szerek alkalmazása ellen is. Ez ugyanis nemcsak az egészségre veszélyes, a gazdaságra is káros: a nagy méztermelő tagállamokban a méz felvásárlási ára a 2016-os év végére a felére esett a 2014-es árakhoz képest.

Tudni kell mézet venni, ez is benne van

A méhészek azt mondják, a tudatosabb vásárlás is segít. Csak egy kis időt kell fordítani arra, hogy megismerjük a mézfajtákat. Kevés rutinnal is megkülönböztethetőek színük és állaguk alapján. Az akácméz nagyon világos és áttetsző, a repceméz a gyors kristályosodása folytán a kacsazsírra hasonlít, a napraforgómézben is pár hét alatt beindul a kétfázisú kristályosodás, ettől opálos a fénye.

A vegyes virágmézet a legnehezebb megkülönböztetni, mert sokféle lehet, de általában a többinél sötétebb színű. A fajtamézek nemcsak ránézésre, de ízben és illatban is különböznek. Az akácméz enyhén aromás, kevéssé savas, a repceméz nagyon édes, jellegzetes zamatú, a napraforgóméz savanykásan édes, a gesztenyeméz inkább kesernyés és nagyon karakteres ízű.

Sokat termelünk belőle, de keveset fogyasztunk

A méhészet a mezőgazdaság szerves része, hiszen a méhek beporzásától függ a növény­fajok 84 százaléka, az európai élelmiszergyártás 76 százaléka, mondta el Bross Péter.

Magyar­országon folyamatosan nő a méhészetek száma: jelenleg több mint 20 ezren foglalkoznak méhészettel, de a beszállítókkal együtt 100 ezer embert tart el ez az ágazat. A méhcsaládok száma meghaladja az egymilliót.

Ezt mutatja az úgynevezett méhsűrűség is, amely a négyzetkilométerenkénti méhcsaládszámról ad tájékoztatást: Magyarországon ez 12 méhcsalád/négyzetkilométer, ami a legmagasabb szám Európában. Ennek ellenére kevés mézet eszünk. Az éves 0,7 kilogrammos fejenkénti magyar átlag a nyugat-európai felhasználás harmadát is alig éri el.

A magyar méz biztonságos és kiváló

A hazai méztermés évente 25 ezer tonna körül alakul, és ebből mintegy 6 ezer tonna méz fogy el idehaza. Ebből adódóan 15-20 ezer tonna méz exportra jut, a legtöbb – 98 százaléka – az uniós országokban talál vevőre. A legtöbbet Olaszország vásárolja, majd Francia­ország következik, a harmadik helyen pedig Németország áll, de az osztrákok és a japánok is szeretik a magyar mézet. Az Európai Unió amúgy is a világ legnagyobb mézimportőre. A legtöbb mézet Spanyolország termeli, az unió méz­előállításának pedig mintegy 12 százaléka Magyarországon zajlik. Bross Péter elmondta: a nemrég lefolytatott magyar­országi mézvizsgálatok eredménye szerint 75 termelői és 43 bolti minta közül valamennyi magyar és természetes eredetű volt.

Az igazi méz

A méz teljesen természetes, értékes anyag, hetekig dolgoznak érte a méhek, csak védett, járművektől, vegyszerektől mentes területeken gyűjtik, nagy hozzáértés és sok kézműves munka kell hozzá, mire elkészül. Ezért aztán nem is lehet olcsó. Ha mégis túl olcsó mézzel találkozik, gyanakodjon!

A valódi mézek természetes tulajdonsága a kristályosodás, ez nem befolyásolja a minőségét. A hamisított méz nem, vagy csak sokkal lassabban kristályosodik, mint a többi. Ha a polcról levett üveg több hónapos mézet tartalmaz, de teljesen áttetsző, vagy nagyon folyékony, ne vegye meg!

Ha megvette, fogyasztásakor az árulja el a hamisítványt, hogy túl folyós és nem marad egyben, a folyadék alján, hanem nagyon gyorsan elegyedik vele.

Ha a két ujja között dörzsöli egy kicsit, a valódi méz felszívódik, a hamisított ellenben csak ragad és kenődik.

Cukorszirup a legnagyobb mézcsapda

Leggyakrabban úgy csapják be a fogyasztót, hogy kristálycukrot vízben feloldanak, majd felforralva megfelelő sűrűségű szirupot főznek belőle – ilyen szirupot egyébként rizsből is előállítanak –, és ezt egyszerűen hozzákeverik a valódi mézhez. Arányaiban ezzel a benne található értékes tápanyagok drasztikusan csökkennek. Gyakorlatilag színezett cukorszirupot kapunk méz helyett. Ezt azért nagyon nehéz észrevenni, mert a méz 80 százalékban maga is cukor. Persze nem répa­cukor, hanem fajtától függően különféle egyszerű és összetett cukrok egyedi keveréke. Laboratóriumban ugyanakkor könnyű kimutatni belőle a répacukrot. Hamisításnak számít az is, ha vizezik a mézet, vagy amikor cukorsziruppal etetik a méheket, hogy nagyobb hozamot érjenek el.

Szintén elterjedt formája a vásárlók becsapásának, hogy a magyar mézhez Kínából, vagy Dél-Amerikából származó, jóval olcsóbb, gyenge minőségű mézeket kevernek, és úgy adják el, hogy erre nem hívják fel a figyelmet.

Nemsokára jön a mézszezon

A méz a sejtek táplálásához szükséges minden anyagot tartalmaz, emellett természetes immunerősítő, baktériumölő, gyulladásgátló. Jótékony hatása a benne található 100-nál is több aromaanyagnak, 28-féle aminosavnak, 12-féle ásványi anyagnak, 10-féle szénhidrátnak, 8-féle vitaminnak, továbbá enzimeknek, szerves savaknak és baktériumölő anyagoknak köszönhető.

Mindegyik méz jót tesz, de a mézek összetevői között van különbség. Megfázásra például bármelyik méz jó választás, de az akácmézet tartják a leghatékonyabb segítségnek, kiemelkedő vitamin- és kalciumtartalma miatt is. Torokfájásra a napraforgóméz a legjobb, de akinek érzékeny a gyomra, ezzel vigyázzon, mert savat termel. Az akácméz és a repceméz is hatásosan fertőtlenít, ezért segíthet. Köhögésre legjobb a hársvirág méze, mert nemcsak hogy segít felszakítani a lerakódást, de izzasztó hatású is. Általános immunerősítésre pedig kitűnő választás a vegyes virágméz.

(Világgazdaság, 2017. szeptember 24.)

 

Veszélyes a hamis méz

Az egészségre is veszélyes lehet az ismeretlen eredetű, hamisított méz. ₪₪₪

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület egyértelmű eredetjelölési és a magyarországihoz hasonló nyomonkövetési rendszer bevezetését javasolja az Európai Unió számára, írja a Napi.hu.

A NAK azt javasolja, hogy a gyártók pontosan jelezzék a mézek csomagolásán a származás helyét, hiszen a mostani irányelv szerint elegendő csupán azt feltüntetni, hogy a termék uniós tagállamból, vagy uniós kívüli országból származik-e. Ezen túlmenően egyértelművé kell tenni a mézek azonosítását és a növényi eredet szerinti besorolását is.

A NAK a méhészet rangjának és finanszírozásának emelését is javasolja és támogatja, hogy a 2020 utáni Közös Agrárpolitikába kerüljön be a méhcsaládszámon alapuló közvetlen támogatás. Dolgoznak emellett méhészeket segítő mobilalkalmazás létrehozásán, az OMME-vel pedig közös munkacsoportot hoznak létre az aktuális teendők áttekintésére és kampányokat szerveznek annak érdekében, hogy emelkedjen a mézfogyasztás Magyarországon. Az évi 0,7 kilogrammos fejenkénti magyar átlag a nyugat-európai felhasználás harmadát is alig éri el.

A Közös Európai Kutatóközpont ellenőrzésein az EU külső határain és az importőröknél vizsgált mézek 20 százaléka hamisított volt, a kifogásolt készítmények túlnyomó része Kínából érkezett. Az ilyen termékekből hiányoznak a biológiailag értékes anyagok és sokszor jó minőségű mézhez keverve jutnak forgalomba.

A méhészet a mezőgazdaság szerves része, hiszen a méhek beporzásától függ a növényfajok 84 százalékának sorsa és az európai élelmiszergyártás háromnegyede.

(Napi.hu, 2017. szeptember 6.)

 

Mézpiaci kerengő

Kiszűrni nehéz. És csökkennek az árak is, a termelők bánatára. Jönnek az újak is, közben kevernek a kínaiak.

Elöntötte Európát és Amerikát is a hamis méz, új országok jutottak a mézhatalmak élmezőnyébe, ráadásul folyamatosan csökkennek a mézárak, ami a magyar termelőknek is fájdalmas, hívta fel a figyelmet a Takarékbank Agrár Központja.

Fájó pont, hogy egyelőre még nincs elfogadott módszer az úgynevezett a hamis méz kiszűrésére.

A 2015. évi termés mintegy 1000 tonnával jobb lett, mint a 2014-es igen tragikus méretű magyar méztermelés. Az ágazat exportorientált, viszont a nemzetközi piaci helyzet miatt jelentősen csökkennek a mézárak, ami a fogyasztónak jó, de a mélyére ásva kiderül, hogy a világon egyre több a kétes eredetű méz.

A méz iránti kereslet napjainkban világszerte és az Európai Unióban is növekszik. Sajnos azonban olyan méreteket öltött a méz hamisítása, így felértékelődnek a közvetlen termelői kapcsolatok, amellyel leginkább biztonsággal lehet mézhez jutni. A hamis viszont olcsóbb.

A világ egyik legnagyobb mézimportőre egyébként az Egyesült Államok, ahol az elmúlt években gyakorlatilag lecserélődött a beszállító országok névsora. Míg korábban Argentína, Brazília, Uruguay és Chile volt az, ahonnan az amerikaiak a mézet vették, most Thaiföld, Tajvan, India és Ukrajna jelent meg óriási mézmennyiségekkel a piacon.

A kínaiak állítólag egy új technológiát dolgoztak ki, amivel eltüntetik a méz azonosíthatóságát adó összetételeket, a virágport, a szermaradványokat és egyéb, a méz meghatározására alkalmas elemeket. Az úgynevezett gyantatechnológiával készült méz elöntötte a világpiacot. Nagyon jellegtelen mézről van szó, amiről nem lehet megállapítani, honnan származik. Ráadásul ez a technológia világosítja a mézet, tehát egy magasabb árkategóriának megfelelő világos méz keletkezik, ami teljesen összezavarta világpiacot. Ezért hiába termett magyar akácmézből több tavaly, mint egy évvel korábban, mégis nagy bajban vannak a termelők, mert megállt a piacuk.

Kifejlesztés alatt áll egy vizsgálati módszer, a mágneses magrezonancia, amely alkalmas lehet a gyantaszűrt mézek kiszűrésére, ezt a mérést kell általánossá és elfogadottá tenni, hogy kiderüljön, manipulált mézről van szó vagy sem. Az európai méztermelők érdeke, hogy ez a mérés általánossá váljon és feltétele legyen a forgalomba hozatalnak. Na de addig, kérdezhetjük.

(Inforádió, 2016. február 18.)

 

Mézpiaci keserű

Sok az import a hazai termelők szerint, mások drágállják a magyar mézet.

Sok az importméz a boltok polcain, az Európai Unióból és unión kívülről egyaránt hoznak be a szállítók. Az egyik hazai cég 2014-ben kevés méz termett itthon, ráadásul a hazai méz drága. A méhészeti egyesület szerint viszont nincs hiány, az importtermék vásárlása ugyanakkor szerintük kockázatos a vásárlóknak.

Hiába számít hazánk méznagyhatalomnak Európában, mégis jelentős mennyiségű importtermék jutott az országba az elmúlt időszakban. Egyes becslések szerint napjainkban már az itthon eladott méz fele a külpiacokról származik, többségében mézkeverék. Ennek oka egyes méhészek szerint, hogy 2014-ben annyira kevés méz termett Magyarországon, hogy az a hazai piacnak nem elég. A magyar méz november-december tájékán eltűnt Magyarországról, a nyugati országok nagy cégei jó áron felvásárolták a termelőktől.

A világ minden tájáról szállítanak Magyarországra mézt, így kínai, brazil, argentin és mexikói terméket is vásárolhat a hazai fogyasztó. Ezek a mézek komoly vizsgálaton esnek át, mielőtt átlépik az unió határait, így a minőségükkel elvileg nem lehet probléma. Szakemberek szerint a magyar méz drága, a kereskedelmi forgalomban hozzávetőlegesen 4500 forintba kerül kilónként, a hazai fogyasztóknak ez sok.

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület szerint 2014-ben 17 ezer tonna méz termett Magyarországon, ami az egy főre jutó nyolcvandekányi fogyasztás mellett bőven fedezi a hazai igényeket, így nincs hiány a magyar mézből, remek minőségben és elérhető áron megvásárolható. Az egyesület szerint az importmézzel jelentős kockázatot vállalnak a vásárlók, az uniós rendeletek adta szabadság miatt ugyanis még azt sem lehet tudni pontosan, hogy melyik országból, országokból származik a termék. A legtöbb importterméken ugyanis az EU-s és EU-n kívüli országok mézkeveréke felirat olvasható.

Az importtermékek közül a legtöbb aggály korábban a kínai mézet övezte. A szakértők szerint a minősége nem hasonlítható a hazaiéhoz, emellett az élelmiszer-biztonsági kockázatok is jelentősek egy Távol-Keletről érkező áru esetében. Néhány évvel korábban egy északkelet-kínai helyi lap írta meg, hogy a térségben kapható méz hatvan-hetven százaléka hamisnak számít. A lap szerint a méz hamisítása Kínában „nyílt titok” az iparágon belül, a méztermelők cukorszirupot kevernek a mézbe, ami így jelentősen olcsóbb lesz, mint a tiszta méz.

Vizsgálat is folyik már a mézpiacon. A Baranya Megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hivatala egy bejelentés nyomán azt vizsgálja, hogy az egyik méz palackján gyártási országként Magyarországot nevezik meg, miközben származási helyként ugyanakkor az EU-s és nem EU országokat jelölték meg. A bejelentő szerint a magyar gyártási hely feltüntetésével a forgalmazó megtévesztheti a fogyasztót. A Baranya megyei hatóság tájékoztatása szerint a nyomon követési vizsgálat során egyelőre a termék származási helyét vizsgálják, ha az így kapott eredmények indokolttá teszik, akkor a méz összetételét is elemezni fogják.

(Magyar Nemzet, 2015. március 24.)

 

Mézesbödönben a szorgos méhek gyümölcse

Magyarországon 22-25 ezer tonna mézet termelnek évente.

A magyar méztermelés árbevétele éves szinten mintegy 60 milliárd forint, kilogrammonkénti 3 eurós átlagár mellett. A növények megporzásával, a számszerűsíthető bevételen túl a méhek a nemzetgazdaságnak további hasznot is hoznak.

Az árbevétel mintegy 73 százaléka származik a kivitelből. Az elmúlt évben 17-18 ezer tonna magyar származású mézet értékesítettek külföldön. A legfontosabb külföldi piacok az Európai Unión belül Olaszország, Németország, Franciaország, és az Egyesült Királyság.

Ma Magyarországon mintegy 1,1 millió méhcsalád él, és velük 20 ezer méhész foglalkozik. Az Országos Magyar Méhészeti Egyesületnek 12 ezer méhész a tagja. A hazai méhcsaládok 80 százalékát az OMME-tagsággal rendelkező méhészek tartják.

Az ágazat 2007–2010. között 3,1 milliárd, 2010–2013. között pedig 3,5 milliárd forint támogatást kapott. A 2013–2017-es időszakban a támogatás összege 4,2 milliárd forintnak megfelelő euró. Mindebből az uniós és a nemzeti rész aránya 50-50 százalék.

A megtermelt hazai mézmennyiség 40-60 százaléka akácméz, ez a legkeresettebb. Az akácvirágzás a csúcstermelés időszaka. Európa akácerdeinek 50 százaléka Magyarországon található. Emellett jelentős még a hársméz, a selyemfűméz, a gesztenyeméz, a napraforgóméz előállítása is.

Napjainkban már egyre keresettebb a repce-, a mustár-, az olajretek-, a koriander-, a facélia- és a gyógynövényméz is.

(Magyar Nemzet, 2013. április 30.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.