étek₪áruda

A Nemzetközi Ízekben is jó a Gyulahús

Csaknem 13 százalékkal növelte árbevételét 2018-ban a Gyulahús Kft. 

Daka Zsolt ügyvezető igazgató elmondta: a 2018-as árbevételük elérte a 6,5 milliárd forintot, ami 750 millió forinttal több mint az előző évben, írja a Napi.hu az MTI nyomán.

A gyulai önkormányzat tulajdonában álló társaság termékeinek (májasok, kolbász-félék) 80-83 százalékát belföldön értékesíti, a külföldi eladások forgalma megközelíti az 1,1 milliárd forintot. A Gyulahús termékeivel például Nagy-Britanniában, Csehországban, Szlovákiában, Németországban, Svédországban, Dániában, Romániában, sőt még a távoli Hong-Kongban is találkozhatnak a vásárlók.

A termelés volumene is csaknem 9 százalékkal emelkedett tavaly, és elérte az 5300 tonnát. A társaság adózás előtti eredménye 2018-ban megduplázódott az előző évhez képest, és megközelítette az 550 millió forintot.

A 320 munkavállalót foglalkoztató vállalat folyamatosan korszerűsíti a gyártás-technológiát, olyan berendezéseket vásárol, amelyekkel emelik a nyersanyagok feldolgozottsági fokát, növelik az üzembiztonságot és megfelelnek a legkorszerűbb higiéniai előírásoknak is - mondta Daka Zsolt.

Az alapanyagárak kiszámíthatatlansága miatt 2019-ben kisebb árbevétel-növekedéssel számoltak, mintegy 6,8 milliárd forintot terveztek. Kínában tombol az afrikai sertéspestis, ami Európában jelentős többletkeresletet generál, és emeli a sertéshús beszerzési árát - magyarázta az ügyvezető igazgató, aki arra számít, hogy az adózott eredmény el fogja érni a 300 millió forintot.

Daka Zsolt elmondta, a Gyulahús jelentős elismerésben részesült a közelmúltban: a brüsszeli székhelyű Nemzetköz Ízek nevű szervezettől kétcsillagos minősítést kaptak, ami a gasztronómiai szakmában komoly elismerésnek számít. A vállalat 2015 óta áll kapcsolatban ezzel a neves gasztronómusokból álló minősítő szervezettel, akiktől már több elismerést is kaptak.

(Napi.hu, 2019. július 17.)

 

Megy és vesz a Kométa

A Kométa kivásárolja a kaposvári önkormányzat tulajdonrészét, a piaca pedig megy.

A Kométa húsipari cég 2017 végétől 2020 végéig négy részletben, 1 milliárd 735 millió forintot fizet a város 33 százaléknyi tulajdonrészéért, 265 millió forintot érő 5 százaléknyi tulajdonrész pedig Kaposvárnál marad, írja a Napi.hu

Kaposvár, a somogyi megyeszékhely 2013-ban 2 milliárd forintos tőkeemeléssel 38 százalékos tulajdonrészt szerzett a Kométában, hogy segítsen az akkor nehéz helyzetbe jutott cégen, biztosítsa a dolgozók és a beszállítók, mintegy 900 család megélhetését. A város cserébe pénzügyi befektetői hozamgaranciát és döntési kompetenciát kért.

A szerződéscsomag 5 éves önkormányzati befektetésről szólt, ez hamarosan letelik, a többi tulajdonos ezért ajánlatot tett a kivásárlásra. A város jó döntést hozott négy évvel ezelőtt, amikor a helyi lakosság megkérdezését követően, a megkérdezettek 97 százalékos támogatásával jelentős közpénzt fordított a cég megmentésére. Így nemcsak a társaság, a munkahelyek, hanem az a közösségi pénz sem veszett el, amelyet a Kométa adó formájában fizet. Ráadásul a város 2 milliárd forint után eddig mintegy 440 millió forint hozamot kapott, ez az összeg várhatóan megduplázódik a részvények kivásárlásáig.

A ma két olasz húsiparos család és a kaposvári önkormányzat tulajdonában lévő, a somogyi megyeszékhelyen, valamint Budapesten mintegy 700 embert foglalkoztató Kométa korábban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy 2016-ban 6 milliárd forinttal növelte árbevételét az előző évihez képest, az adózás előtti eredménye meghaladta az 550 millió forintot. Az elmúlt négy évben a cég bevétele megduplázódott, 18 milliárd forintról 36 milliárd forintra nőtt.

A 2016-ban a 2015. évinél 21 százalékkal több, 57 ezer tonna húst és húskészítményt állított elő és adott el. Az árbevétel 61 százaléka belföldi értékesítés, az exportárbevétel részaránya pedig 37-ről 39 százalékra nőtt 2016-ban. A készítményexport 52 százaléka Olaszországba irányul, de a Kométa termékei emellett több mint 30 országba is eljutnak. A cég megduplázta dél-koreai kivitelét, és elindította az exportot Japánba is.

A Kométa az elmúlt 10 évben mintegy 8 milliárd forintot költött fejlesztésekre, egyebek mellett teljesen felújította a vágóhidat és a csontozó üzemet, valamint fejlesztette a gyártó és csomagoló üzemegységeket.

A cég a közelmúltban bejelentette, 1,3 milliárd forintos beruházása eredményeként 2018 végétől új termékek előállításába kezd a vágóhídján keletkező melléktermékek feldolgozásával.

(Napi Gazdaság, 2017. november 9.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.