butik₪pórázon

Nem kellene kárt téríteni a Sodexo részére

Hatalmas kártérítést úszhat meg a magyar állam. 

Megúszhatja a magyar kormány a Sodexonak fizetendő kártérítést - írja a Portfolio a Népszava nyomán. A The Wall Street Journal szerint a cég a mai napig nem kapta meg a 80 millió dolláros követelését, ami most semmissé válik.

Az EU a jövő év elején a független békéltető testületek helyett a nemzeti bíróságokhoz irányítja át a külföldi befektetők és az államok vitás ügyeit, így mintegy 6 milliárd eurónyi követelés sorsa válik bizonytalanná. Az intézkedés főleg a bankokat és a tőketársaságokat érinti, mivel azok érdekeltségei jobban ki vannak téve kormányzati beavatkozásoknak Közép-és Kelet-Európában - írja a Népszava. A The Wall Street Journal szerint félő, hogy ez a döntés visszaveti a beruházásokat Európában.

A lap a Sodexo esetét hozza fel példaként. Magyarország gyakorlatilag kitette az étkezési utalványokkal foglalkozó 3 francia céget, közülük a Sodexo az év elején megnyerte a pert, ami alapján 80 millió dollár járna neki. De a pénzt a mai napig nem kapta meg, így a követelés most semmissé válik. 

Az unio azért utalja az ilyen ügyeket a tagállamok bíróságaihoz, mert az Európai Bíróság a közösségi joggal ellentétesnek minősítette a befektetés védelmi megállapodásokban szereplő független ítélkező testületeket. 

(Portfolio, 2019. december 22.)

 

A Posta is kihúzott egy cafetériát végleg

Újabb kedvelt cafeteriaelem szűnik meg végleg.

A kedvezőtlen adószabályok miatt a Magyar Posta is úgy döntött, hogy a jövőben már nem bocsát ki saját utalványokat. Pedig 2011-ben még nagy reményekkel léptek a piacra, írja a Napi.hu. 

Az Erzsébet-utalványok után még egy állami cafeteriaelem tűnik el a piacról, ugyanis csak június 30-ig lehetett Posta Paletta utalvánnyal fizetni a mintegy 14 ezer elfogadóhelyen. "A 2019. januárjában életbe léptetett adótörvény számunkra kedvezőtlen változást hozott, ezért utalvány kibocsátási tevékenységünket 2019. június első hetében befejezzük" - közölte a Posta Paletta Zrt., amely a posta leányvállalata. Az elfogadóhelyekkel kötött szerződéseket június elsejével felmondták, július végétől pedig a késedelmesen beküldött vagy felhasználóknál maradt utalványok ellenértékét már nem is térítik meg.

Szakszervezeti forrásból a Napi.hu úgy értesült, hogy idén a postások már nem is választhatták ezt a cafeteriaelemet. Pedig tavaly decemberben még nagy örömmel jelentette be az állami társaság, hogy már a Tesco is elfogadja a Posta Paletta utalványt. A hvg.hu 2018 januárjában arról írt, hogy fél gőzzel működik a Magyar Posta saját utalványa, jóformán csak a cég alkalmazottai kapták abban a fizetésük egy részét. Például 2016-ban és 2017-ben is utalvány formájában 65 ezer forintos év végi juttatást kaphattak a posta dolgozói. A cikk szerint bár 2011-es indulásakor vélhetően a nagy állami utalványcég titulusára aspirált a Posta Paletta Zrt., hamar kilökte őt a nyerőnek tűnő pozícióból az Erzsébet-utalvánnyal berobbanó, az adózásban kivételezett Erzsébet-cégcsoport. Mostanra viszont már mindkét utalvány a múlté.

"Abától Zsurkig gyakorlatilag alig van olyan település Magyarországon, ahol valamelyik élelmiszerüzletben vagy melegétel árusító helyen ne lehetne Posta Paletta utalvánnyal fizetni" - mondta a 2011-es induláskor Krátky Attila, a Posta Paletta akkori vezérigazgatója. A cég 2011-ben kétmilliárd forint értékben bocsátott ki utalványokat. Beszámolója szerint a leánycég folyamatosan nyereségesen működött, tavaly 1,5 milliárd forint árbevétel mellett 84 millió forintos profitot termeltek. Azt egyelőre nem tudni, hogy utalványok nélkül mi lesz a társasággal, mindenesetre éppen júniustól új vezérigazgatója van a vállalatnak Hivert Balázs személyében. "A leányvállalat több üzletággal is rendelkezik, így a tevékenység megszűnése nem jelenti a leányvállalat megszűnését is egyben" - válaszolta lapunknak a Magyar Posta.

Az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. már 2018 decemberében bejelentette, hogy mind a papíralapú, mind az elektronikus Erzsébet-utalványok forgalmazását megszünteti januártól. Ennek okaként a cég azt jelölte meg, hogy az adójogszabályok értelmében az Erzsébet-utalványok kedvezményes adózása megszűnik.

(Napi.hu, 2019. július 8.)

 

Jól jött a cafetéria pénz is

2019-ben a SZÉP-kártya és a készpénz mellett döntött a munkavállalók többsége.

Bár a munkáltatók többsége 2019-ben is megtartotta az előző évben kínált cafeteria-elemeket, az adóelőnye miatt kiemelt helyzetbe került a SZÉP-kártya, mellette pedig a pénzkifizetés teszi ki a teljes cafeteria-juttatások 94 százalékát – derül ki a BDO Magyarország legfrissebb összegzéséből, írja a Magyar Nemzet.

Az MTI-hez eljuttatott felmérés ezer munkavállaló 2019-es választásait összegzi, ők valamennyien a BDO cafeteria-tanácsadási szolgáltatását igénybe vevő vállalatok alkalmazottai.

A 2018-as 38 százalékkal szemben 2019-ben 54 százalékra nőtt a SZÉP-kártya részesedése a cafeteria-juttatások összértékén belül. A teljes cafeteria-juttatásokat tekintve a vendéglátás alszámla a legnépszerűbb 30 százalékkal, míg a szálláshely 16, a szabadidő alszámla pedig 8 százalékos részarányt képvisel. A növekedés nem meglepő, mivel a cafeteria-rendszer év eleji átalakulása nyomán a legnépszerűbb elemek közül egyedül a SZÉP-kártya tarthatta meg adómentességét.

Az azonnal elkölthető cafeteria-elemeknek (például a korábbi Erzsébet utalványnak) a helyét a pénzkifizetés váltotta fel, ez az elem idén a teljes cafeteria-érték 40 százalékát képviseli. A pénzkifizetés népszerűségének az az oka, hogy az alacsonyabb keresetű munkavállalók az üdülési juttatással szemben a hétköznapi kiadásokat támogató, azonnal elkölthető elemeket preferálják.

Bár a pénzkifizetés adózása már nem tér el a munkabérétől, a cégek mindegyike fenntartotta ezt a lehetőséget, sőt, egy részük a többlet adóteher bizonyos hányadát vagy egészét is átvállalta. Ennek okai között megemlíthető, hogy a béren kívüli juttatások motivációs hatása jóval hosszabb ideig érvényesül, mint egy hasonló mértékű béremelésé – olvasható a közleményben.

A BDO Magyarország felmérése szerint emellett az alapbérbe épített cafeteria-elem megemelte volna egy sor bérhez kötődő juttatásnak, például a túlóradíjnak is az összegét.

A változások nagy vesztesei a hosszabb távú megtakarítást ösztönző önkéntes pénztárak: míg 2018-ban az önkéntes nyugdíj-, és egészségpénztárakba átutalható támogatások együttesen 13 százalékát tették ki a cafeteria-juttatásoknak, 2019-ben ez az arány alig éri el a 3 százalékot.

Az óvodai-bölcsődei költségek térítése továbbra is adómentes maradt, részaránya mégsem emelkedett 1,2 százalék fölé, mivel a munkavállalóknak csupán kis hányadát érinti ez a juttatás.

Kis-Makár Andrea, a BDO Magyarország vezető cafeteria tanácsadója elmondta: „a korábbi sokszínű cafeteria-palettán ma egyértelműen a SZÉP-kártya és a pénzkifizetés a két meghatározó elem, ennek ellenére a vállalatok többsége a következő évben sem tervezi cafeteria-rendszerének átalakítását, racionalizálását.”

(Magyar Nemzet, 2019. április 20.)

 

Maradt a cafetériából

A cégek egy része nem szüntette meg a cafeteriát.

A cafeteria rendszer átalakítását követően a vállalatok többsége nem szüntette meg a juttatások rendszerét, írja az Index a Process Solutions Pénzügyi és Számviteli Szolgáltató (PS) reprezentatív felmérése alapján.

A PS közel 50 vállalat bevonásával készített kutatást a cafeteria rendszer 2019 januárja óta hatályos módosításainak hatásairól.

A felmérésben résztvevő vállalatok 89 százaléka nem szüntette meg teljesen a cafeteria rendszerét, ugyanis ha a cégek beépítették volna a bérbe a cafeteria elemeit, akkor számolniuk kellett volna azzal, hogy ez a plusz bérelem minden alapbérhez kötődő juttatás, így például a túlóra kifizetésének is az alapjává válik.

A felmérésből kiderült, hogy a megkérdezett vállalatok 40 százaléka a kedvezményes adózású béren kívüli juttatások (SZÉP-kártya, valamint a bölcsődei és óvodai szolgáltatások támogatása) mellett a magasabb adókulccsal választhatóakat, például az öngondoskodást segítő elemeket is biztosította dolgozói számára. Az így eljáró cégek több mint 40 százaléka átvállalta a többlet adóteher egy részét vagy egészét.

Kiderült, hogy a kisvállalkozásokat kevésbé érintette a cafeteria rendszer átalakítása, hiszen esetükben eddig sem volt gyakori ez a juttattási forma.

A kormány 2018 júliusában döntött a cafeteria rendszer átalakításáról, amikor a béren kívüli juttatásoknál érvényes kedvezményes adókulcsot a SZÉP-kártya, illetve a bölcsődei támogatások kivételével megszüntették. A változtatás idén januárban lépett hatályba.

(Index, 2019. március 22.)

 

Kárpótlást kaphat az utalványos Sodexo

23 milliárd forintot fizethet a magyar állam a Sodexónak.

Első fokon döntés született a magyar állam elleni egyik utalványos perben, Magyarországnak 73 millió eurót plusz kamatokat kell fizetnie a Sodexonak – írja az Index a Reuters nyomán.

Az elmarasztaló ítéletet a Világbank mellett működő választott bíróság, az International Center for Settlement of Investment Disputes (ICSID) hozta meg. A Sodexo azért ment perre a magyar állammal, mert 2012-ben egy később az uniós joggal is ellentétesnek bizonyult akcióval kiszorították a hazai cafetériapiacról – a többi külföldi utalványos céggel együtt –, hogy helyet csináljanak az Erzsébet-utalványnak és a Szép-kártyának. 

A francia Cheque Déjeuner az Edenreddel (ez a cég forgalmazta a a Ticket Restaurant utalványokat) és a Sodexóval együtt fordult az ICSID-hez a diszkrimináció miatt. Az Edenred ügyében már 2016-ban döntött is a testület, több mint 7 milliárd forint kártérítésre kötelezte a magyar államot.

A ICSID január 28-i döntésével összesen 73 millió euró (nagyjából 23 milliárd forint) kártérítést ítélt meg a Sodexonak, a magyar államnak 120 napja van fellebbezni a döntés ellen. 

Az állam eddig 10 milliárd forintot bukott az utalványos cégek kiebrudalásán, de ha minden pert elbukik jogerősen, ez felmehet akár 30-40 milliárd forintig.

(Index, 2019. február 5.)

 

Erzsébet utalvány: megkezdődött a nagy visszavonulás

Az Aldi és a Lidl már nem számol vele, kihúzták a javadalmazási listáról, de a többiek sem tehetnek mást. Az Aldi eladója most kevesebb javadalmazást lát a hirdetésben. Van, aki egyszerűen nem ad mást, van, aki pótolja mással. A 2019-es béremelések terhére megy a cafetériamatek. Frissítés: Az Aldi megint emelt egy Erzsébet utalvány pótlására.

A 2019-es bérügyekben három kérdés eldőlt, kettő már korábban: a 2% szocho kedvezmény csak második félévben lép be, nincs adókedvezmény a cafetériára a Szép-kártyát kivéve, és van már új minimálbér, 8%-kal nagyobb a korábbinál, ami azért sokaknál sarokkő valamilyen formában.

A boltos forgalom kisebb ütemben fog nőni a javasolt 8%-os béremelésnél (a bérmegállapodás része a javasolt béremelés), így lehet turkálni a boltos kasszák bugyraiban is, mire  mennyi futja. A munkaerőhiány kényszere is marad, így nem könnyű a bérmatek házi feladat.

Az Aldi akkor most mennyit is fizet az eladóknak?

A boltos bérlisták éllovasai közé tartozik az Aldi és a Lidl, akik nyilvánosságra is hozzák, mire számíthatnak a náluk dolgozók a bérekben, juttatásokban. A 2019-es béremelési döntéseket a nagy áruházláncok nem egy időpontban hozzák meg, ez igazodik az üzleti évek fordulónapjaihoz is (például az Aldinál ez december 31, a Lidl-nél és másoknál évközben egy későbbi időpont).

Az Aldi már döntött egyszer a 2019-es bérfejlesztésről, de az Erzsébet utalvány megszüntetése miatt gyorsan változtatnia kellett. 2019 januárjától 11%-kal megemelte az alapbért korábbi bejelentése alapján, ajánlott is Erzsébet utalványt, de a korábbi pénzbeni cafetéria juttatást már elhagyta, nyilván beépítette az emelésbe, a maga 3%-ával (ekkor még nem volt tudható az Erzsébet utalvány megszüntetése).

Az Erzsébet utalvány megszüntetésének bejelentésekor viszont lépnie kellett újra, hiszen az álláskeresők is tudnak olvasni és számolni. Így most már csak a kezdő fizetést tünteti fel honlapján, de rögtön tegyük hozzá, korábban is kínált, most is kínál még többféle más juttatást. Valószínűleg nem a mostani az utolsó számszerű ajánlata az álláskeresőknek, csak éppen még számolgat, írtuk korábban. Így is lett, harmadszor is emelt az Aldi az alapbéren.

A Lidl később szokott dönteni a javadalmazások emeléséről, nem év elején, így most csak annyit tett, hogy az Erzsébet utalvány részét áttette arra a Lidl kártyára, amit eddig is adott:

 
2018
2019
Aldi
kezdő fizetés
(8 órára vetítve)
cafetéria
Erzsébet utalvány
2019/1.
2019/2.
2019/3.
kezdő fizetés
(8 órára vetítve)
Erzsébet utalvány
kezdő fizetés
(8 órára vetítve)
kezdő fizetés
(8 órára vetítve)
272.239.-
6.250.-
4.000.-
301.900.-
4.000.-
301.900.-
309.663
Lidl
elérhető javadalmazás
ebből
elérhető javadalmazás 
ebből
288.000.-
(Budapest, 8 óra)
17.174.- nettó Lidl kártya
8.000.- nettó Erzsébet kártya
282.000.-
(Vác, 8 óra)
25.174.-
Lidl kártya
Forrás: céges honlapok

Azért még jó néhány cég álláshirdetésében ottmaradt a megszüntetett Erzsébet utalvány juttatásának lehetősége (a régebbi Lidl álláslehetőségeknél is találni még ilyet a bejegyzés szerkesztésekor).

Lehet azért cafetériázni: céges kártyák, munkahelyi vendéglátók, saját munkásjáratok

Az Erzsébet utalvány nyilván nem lenne nagyon nyerő az adókedvezmény megszüntetése után, sőt, drágább is lenne a rendes bérnél, hiszen a munkaadónak is fizetnie kell a kibocsájtónak néhány százalékot. Erős persze a megszokás hatalma, ezért egy részét egy darabig megtartották volna a cégek, de nyilván zuhant volna a piaca.

A kedvezményes adózású Szép-kártya a munkaadóknak adózási oldalról vonzó lehet, de kérdés, hogy az, aki eddig boltban költötte el az Erzsébet utalványát, vagy a pénzbeni cafetériáját, az akar-e szállodába, vagy vendéglőbe menni, vagy masszázsra járni. De előreláthatóan a Szép-kártya piaca nőni fog.

A boltos vállalkozások számára kézenfekvő cafetéria juttatás lehet a saját céges kártya, a kedvezményes dolgozói vásárlás lehetősége. A munkavállalója nála vásárol, árkedvezménnyel persze, a bevétel pedig az övé.

Csak másik példaként, lehet vendéglátóssal szerződnie egy munkaadónak a munkavállalói étkeztetésére, ami a vendéglátósnak többlet forgalom, így akár kedvezményt is adhat az árból. Egy másik példa a saját munkahelyi buszjárat, ami már működik is.

Folytatódhat a cafetéria matek, munkaerőhiány van, ez is számít. És persze ezerrel nyomul ilyenkor a szakszervezet is, de hát reménykedni kell abban, hogy a cafetéria matek eredménye szerintük is csak ugyanaz lehet.

A boltosok meg elbuktak egy néhány száz milliárdos nagyságrendű piacot, aminek egy része számukra elvész.

(blokkk.com, 2019. január 3.)

 

Erzsébet utalvány: lehet újramatekozni

2019-től már nem lehet rendelni Erzsébet utalványt, miközben a cégek félnek durván megnyírni a cafetériát, hiába szűnnek meg az adókedvezmények. Azok jártak jól, akik még az év végi jutalmazásra felhasználták. De szép számmal vannak, akik 2019-re is ígértek a dolgozóknak: most ki kell húzni, de hogyan is?

A legnagyobb boltos vállalkozások álláshirdetéseiben ott az Erzsébet utalvány, mint juttatási lehetőség. Az Aldi és a Lidl még az összegét is elárulja ennek a juttatásnak, mennyit adott volna belőle, de például az Auchan is felsorolja a béren kívüli juttatások között.

Nehezíti a boltos vállalkozásoknál is a munkaerő gazdálkodási tervek véglegesítését, hogy még nincs döntés a 2019-es minimálbérekről, de előzetesen számolni kellett már valamivel, leginkább azzal, ami kiszivárgott a híradásokban. A cafetériához nehéz hozzányúlni, hiába szűnnek meg az adókedvezmények a Szép-kártya kivételével, a munkaerőhiány sok szabályt és szokást felülír.

A leleményesebb munkaadók év végi jutalom keretében még kiszórtak egy adag Erzsébet utalványt, de többet rendelni már nem tudnak 2019-re. De legalább lesz mire hivatkozniuk, amikor a szakszervezetekkel tárgyalnak.

Az Erzsébet utalvány 2012-ben indult, nem is akárhogyan. Első körben csak a hazai tulajdonú élelmiszerboltokban lehetett beváltani, a multi áruházak csak később tudtak beszállni a körbe. De hát a kormány is kihasználta ez Erzsébet utalvány lehetőségét, hiszen például a nyugdíjasoknak több alkalommal is juttatott belőle. A 2017-ben bevezetett évi 100 ezer forint pénzbeni, kedvezményes cafetéria azonban már félrelökte számos helyen a költségesebb utalványjuttatást, hiszen egyszerűbb volt adni és főleg elkölteni, nem kellett papírmunkával és utalványokkal bíbelődni.

Egy 200 milliárd forint nagyságrendű piac fog most megszűnni.

Kérdés, mit lépnek a munkaadók, a munkavállalók nem szeretnék, ha a jövedelmük a cafetéria kedvezményes adózásának megszüntetése, vagy éppen az ígért Erzsébet utalvány leállítása miatt csökkenne.

A cégek az eddigi cafetéria egy részét átterelhetik a Szép-kártyára, persze az egy másik kérdés, hogy aki eddig boltban váltotta be az Erzsébet utalványát, az most akar-e szállodába, vagy vendéglőbe menni helyette. Feltehetően amennyire lehet, végül leépítik a cégek a cafetéria kereteit, és a bérbe beépítik azt, amit eddig adtak. Azt a többletköltséget pedig, amit az adókedvezmények megszüntetése jelent, hiszen a bérbe beépíthető cafetéria rész már rendesen, kedvezmény nélkül adózik, vagy ráteszik többletként a 2019-es bérköltségekre, vagy ennyivel visszafogják a 2019-es béremeléseket. Tehát nem fog kevesebbet keresni ezekben az esetekben a dolgozó, de vagy a cég vállal több adóköltséget, vagy lefarag valamennyit a 2019-re tervezett emelésekből.

És persze lesznek olyan vállalkozások is, ahol széttárják a kezüket, hogy ha a kedvezményes adózás megszűnt, akkor nem tudnak több pénzt fordítani bérköltségre.

2019-től persze nem a cafetéria lehetősége, hanem csak annak kedvezményes adózása szűnik meg (a már említett Szép-kártya kivételével). Kérdés, milyen üzenetet akar küldeni egy-egy vállalkozás a dolgozóinak azzal, hogy cafetéria címén továbbra is ad a béren felül valamilyen juttatást, amihez nem kell feltétlenül Erzsébet elnevezésű utalvány.

(blokkk.com, 2018. december 22.)

 

Félnek a cégek megnyirbálni a cafetériát

Hiába, a munkaerőhiány és a megszokás nagy úr a kisöpört cafetériában is.

Várhatóan megtartja a legtöbb cég az adótörvények módosítása ellenére is a béren kívüli juttatásokat, az Edenred felmérése szerint a vállalkozások közel 40 százaléka nem változtat kafetériakeretén – írja a Magyar Idők a vállalatcsoport közleménye nyomán.

A megkérdezett vállalkozások kétharmada nem gondolkozik a juttatások béresítésén, mivel tapasztalataik szerint az így elért pluszkereset erodálódik, fél év elteltével a kis többletre már nem juttatásként tekint a dolgozó. Emellett az adminisztratív teher is nagyobb.

Jellemzően a közép- és nagyvállalatok adnak béren kívüli juttatásokat a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet felmérése szerint. A kutatásban részt vevő négyszáz vállalkozás 88 százaléka ad valamilyen cafetériát, legnépszerűbb forma az utazási támogatás.

Az eredmények alapján a külföldi tulajdonhányaddal rendelkező cégek köré­ben elterjedtebbek a béren kívüli juttatások.

A továbbra is kedvezményesen adható Szép-kártya a feldolgozóiparban és az egyéb gazdasági szolgáltatást nyújtó cégeknél népszerű, míg az építőiparban nem elterjedt.

(Magyar Idők, 2018. október 13.)

 

Szép-kártya: a vendéglátás majdnem mindent vinni fog

A Szép-kártya nagyját, 70%-át a vendéglátóhelyeken költik el. A szálláshelyeknek az ötöde jutott eddig.  A vendéglősök jobban járhatnak s Szép-kártyával 2019-ben, mint a szállodások.

Az Országgyűlés július 20-án döntött, így egyedül a Szép-kártya maradt meg a kedvezményes cafetéria elemek közül. Indulhat is a számolgatás, mi éri meg jobban majd 2019-ben.

Választási lehetőség kevés van, de éppen ezért van is tétje a most már törvényben rögzített változtatásoknak. A különféle cafetériás juttatásoknál a Szép-kártya kivételével megszűnik az adókedvezmény. Az egyik választási lehetőség a megszűnő adókedvezményes cafetériaelemek béresítése, ahol persze a munkavállaló az eddigi nettó, a munkaadó viszont az eddigi bruttó juttatáshoz fog ragaszkodni. Néhány elemet persze megtarthat adókedvezmény nélkül is a munkáltató, például ha egy cafetériás juttatás nyújtására egy szolgáltatóval hosszabb távra szerződött, de hát ez többe is fog neki kerülni, kérdés, minek a rovására.

És mindehhez hozzátartozik az is, amiről kevesebbet hallani, hogy azért 2019-ben is lesz béremelés, hiszen lesz munkaerőhiány is, amibe beleolvadhat a cafetéria béresítése is, így nem fog a munkavállaló kevesebbet hazavinni hó végén a korábbinál, hanem a várhatónál kisebb lesz a bérnövekmény. A kormány is feltehetően ezzel a hatással is számolt.

És ott van a Szép-kártya: a nagyja étkezésre, vendéglátásra ment eddig is

A munkaadók részéről a cafetéria lelke az adókedvezmény, így ha ezzel élni akar, akkor csak a Szép-kártya marad. Szerencsére annak három zsebe van, bár korlátozásokkal, éves keretösszegekkel. Ez azt is jelenti, hogy nem lehet minden régi cafetériát ide átnyomni, de előreláthatóan nőni a fog Szép-kártya juttatások összege.

És ezzel inkább a vendéglősök járhatnak jól, hiszen nem minden munkavállaló igényli, vagy eleve meg sem engedheti magának, hogy többet, vagy egyáltalán turistáskodjon. Így marad a vendéglő, munkaidőben is persze, ahol van, ott munkahelyi étkezdében.

Az eddigi számok ráadásul azt mutatják, hogy ez korábban is így volt, a Szép-kártya pénzek nagyja, 70%-a a vendéglátásba folyt. A szálláshelyeknek csak a kisebbik fele jutott.

2017-ben egyébként másfél milliónál is több volt a Szép-kártya birtokosok száma. A Magyar Turisztikai Ügynökség adatai szerint, amire a blokkk.com már korábban is rámutatott, a Szép-kártya juttatás alapján öt esztendő alatt összesen legalább 470 milliárd forintot költöttek el a családok:

 
2012
2013
2014
2015
2016
2017*
Szép-kártya költés
44
70
73
83
93
81
Magyar Turisztikai Ügynökség, érték: milliárd forint, */ 2017. január-szeptember

De hát ennek a pénznek, az összes Szép-kártya költésnek csak kisebb része, alig több mint ötöde ment el a szálláshelyeken, tehát az zsebarányokban is meghatározott, ráadásul azért sokat hangoztatott fő célkitűzés csak részben jött be.

A szálláshelyek összes bevételének 10%-a alatt mozgott a Szép-kártya költés a szálláshelyeken. A belföldi turisztikai költekezésben már tetemesebb a súlya, 20-25% között hullámzott az elmúlt években:

  2012 2013 2014 2015 2016 2017
szállásdíj bevétel 152 167 190 214 238 278
ebből belföldi 55 61 72 82 92 105
ebből pedig
Szép-kártya bevétel
10* 15* 16 18 19 20
KSH, érték: milliárd forint, szállásdíj bevétel szálláshelyek vendéglátó forgalma nélkül, */: Turisztikai Ügynökség adata,

A vendéglátóhelyeknél nem ilyen egyszerű az adatok áttekintése. A Szép-kártyának ugyanis időközben zsebei is születtek. De azért itt is sikerült adatokat találni a Turisztikai Ügynökségnél, pontosan a legfontosabbakat. Ezekből kiderül, hogy a Szép-kártya pénzek 70%-át a vendéglátóhelyek könyvelhették el bevételként:

 
2011-2016
2017*
két időszak együtt
Szép-kártya költés 363 81 444
ebből
szállás 69 15 84
vendéglátás 250 57 307
szabadidő 44 9 53
Magyar Turisztikai Ügynökség, érték: milliárd forint, */: január-szeptember, 2012: volt üdülési csekk, további 3 milliárd forint

A vendéglátás éves forgalma egyébként 2012-ben 731 milliárd forint volt, 2017-ben pedig már 1.072 milliárd forint. Forgalmukhoz képest kisebb a Szép-kártyás bevétel súlya, mint a szálláshelyeken, de gyaníthatóan jól jött nekik is. És így lesz ez 2019-ben is.

És ha mindehhez hozzátesszük még, hogy a vendéglősök megkapták az 5%-os áfakulcsot is, akkor nem volt rossz időszakuk a szabályozás mezsgyéjén.

(blokkk.com, 2018. július 21.)

 

Szép-kártya: 70%-a egy meleg étkezési utalvány

A Szép-kártya nagyját, 70%-át a vendéglátóhelyeken költik el. A szálláshelyeknek az ötöde jutott eddig.  A vendéglősök járhatnak a legjobban 2019-ben: vissza a gyökerekhez? A cafetéria lelke ugyanis az evés, az adókedvezménnyel körítve.

A Szép-kártya esetében a legtöbbször az hangzik el, hogy mennyiben segíti a családok pihenését, turizmusát. Ez fontos is, de arról már kevesebb szó esik, hogy a Szép-kártya zsebeiből külön-külön mire és mennyit is költenek a családok. A közismertebb adat, hogy a különféle szálláshelyeken mennyi pénzt is hagynak ott a Szép-kártyával, de arról már kevesebbet hallani, hogyan is áll a Szép-kártya a vendéglátásban. Nos, ennek jártunk utána és a végeredmény némi meglepetést is okozott. Sokkal többet költenek a családok ugyanis a Szép-kártyáról a vendéglátóhelyeken, mint a szállodákban. Nem is kicsit. Ez persze nem baj, legkevésbé - a gazdálkodók oldaláról nézve - a vendéglősöknek, akiknek bizonyára jól jön ez a bevétel is, még akkor is, ha már 5%-nál tartanak az áfa-kulcs csökkentésben.

Kísért a cafetéria múltja

Elöljáróban: miért is adnak cafetériát a vállalkozások? Mert olcsóbb az adókedvezmények révén, mint a bér, ebből kevesebbe kerül egy vállalkozásnak rátenni egy lapáttal. Miért is támogatja az állam? Mert egyes társadalmi, gazdaságpolitikai célokat segíthet ezzel. És miért örül neki a dolgozó? Mert összességében többet vihet haza hó végén, még akkor is, ha például a nyugdíjába ez már nem számít bele. Még mindig sokkal jobb, mintha például feketén foglalkoztatnák, vagy nem fizetnék ki a túlórát.

Kacskaringós utat járt be egyébként a cafetéria rendszere Magyarországon, olyannyira, hogy jelenleg még készpénz is adható ennek keretében, vagy például a lakásvásárlás is támogatható vele. De már nem sokáig lesz ilyen bőkezű a rendszer, hiszen a kormány keményen lefaragná ezeket a kedvezményeket, azzal, hogy a munkát bérrel kell megfizetni. Nem érdemes sokat mérlegelni, van ebben is sok igazság, a kérdés csak az, hogy ha csökken a cafetériák adókedvezménye, ki hogyan jár. A munkaerő hiány miatt előreláthatóan 2019-ben is jelentősebb mértékben kell emelni a béreket, így ez a hullám enyhítheti a cafetéria várható szűkülését, de hát nyilván lesznek, akik rosszabbul járnak. A legkézenfekvőbb megoldás az lehet, ha a meglévő kedvezmények felé nyomják a vállalkozások a cafetériát, így valóban erősödhet a Szép-kártya. És ha a zsebek rendje nem változik, akkor a vendéglátásban elkölthető juttatás ugorhat meg leginkább, hiszen - ha már választani kell a szálloda és a masszázs közül - valószínűleg ez lesz a legnépszerűbb. Ugyanis eddig is így volt, azzal, hogy ameddig az Erzsébet utalvány is futott, addig mégis csak az volt a legkedveltebb, hiszen a család számára a legvonzóbb, legszabadabb lehetőség (a pénzt most nem számítva) a boltban elkölteni.

Magyarországon 1989-ben vezették be az étkezési utalványokat, 500 forint havi összeg erejéig. 1995-től szétvált a hideg és a meleg utalványok köre, persze, összegben is (1.200 és 1.600 forint volt a havi keret). Ezt követően többször is átalakították az étkezési utalványok rendjét, sok-sok vitával körítve a rendszert (mit, mennyiért és hol lehessen beváltani, az Erzsébet utalványok 2012-ig visszanyúló történetében pedig például egy időben a multi áruházakban nem is lehetett fizetni vele). A régi utalványos cégeket kinyomták a magyar piacról, a bírósági perekben viszont sokat bukott a magyar állam.

És akkor a kártyás számok: zsebmustra

A Széchenyi Pihenő Kártya 2011 végén indult, felváltva a korábbi üdülési csekket. Ma az adható keret 450 ezer forint, amiből belföldi szálláshelyre 225, meleg étkezésre 150, egészségügyi, szépségápolási és sportszolgáltatásokra pedig 75 ezer forint adható. Azért az arányok sejtetik a fő célt, a turizmus, a szállodák támogatását, de hát a családok igénye ezt alaposan felülírta: ha valakinek nincs egyébként pénze, vagy éppen ideje nyaralni, nehéz rábeszélni, hogy de mégis. A vendéglátás viszont tarolt. Ha csak ennyi a választék, így lesz a jövőben is.

2017-ben másfél milliónál is több volt a Szép-kártya birtokosok száma. A Magyar Turisztikai Ügynökség adataiból ki lehet bányászni a Szép-kártya felhasználására vonatkozó információk egy részét, bár 2017-ről csak az első három negyedév adata érhető el. Végül azért annyiban összegezhető a Szép-kártya felhasználás, hogy öt esztendő alatt összesen legalább 470 milliárd forintot költöttek el a családok:

 
2012
2013
2014
2015
2016
2017*
Szép-kártya költés
44
70
73
83
93
81
Magyar Turisztikai Ügynökség, érték: milliárd forint, */ 2017. január-szeptember

De hát ennek a pénznek, az összes Szép-kártya költésnek csak kisebb része, alig több mint ötöde ment el a szálláshelyeken, tehát az zsebarányokban meghatározott fő célkitűzés csak részben jött be.

A szálláshelyek összes bevételének 10%-a alatt mozgott a Szép-kártya költés a szálláshelyeken. A belföldi turisztikai költekezésben már tetemesebb a súlya, 20-25% között hullámzott az elmúlt években:

  2012 2013 2014 2015 2016 2017
szállásdíj bevétel 152 167 190 214 238 278
ebből belföldi 55 61 72 82 92 105
ebből
Szép-kártya bevétel
10* 15* 16 18 19 20
KSH, érték: milliárd forint, szállásdíj bevétel szálláshelyek vendéglátó forgalma nélkül, */: Turisztikai Ügynökség adata,

A vendéglátóhelyeknél nem ilyen egyszerű az adatok áttekintése. A Szép-kártyának ugyanis időközben zsebei is születtek. De azért itt is sikerült adatokat találni a Turisztikai Ügynökségnél, pontosan a legfontosabbakat. Ezekből kiderül, hogy a Szép-kártya pénzek 70%-át a vendéglátóhelyek könyvelhették el bevételként:

 
2011-2016
2017*
két időszak együtt
Szép-kártya költés 363 81 444
szállás 69 15 84
vendéglátás 250 57 307
szabadidő 44 9 53
Magyar Turisztikai Ügynökség, érték: milliárd forint, */: január-szeptember, 2012: volt üdülési csekk, további 3 milliárd forint

A vendéglátás éves forgalma egyébként 2012-ben 731 milliárd forint volt, 2017-ben pedig már 1.072 milliárd forint. Forgalmukhoz képest kisebb a Szép-kártyás bevétel súlya, mint a szálláshelyeken, de gyaníthatóan jól jött nekik is. És így lesz ez 2019-ben is.

(blokkk.com, 2018. július 9.)

 

Cafetéria: annyi neki

2019-től csak a Szép-kártya marad kedvezményes adózású. Munkáért bért - mondja a kormány.

Bonyolultsága miatt számos kritika érte a cafeteria-rendszert, írja a Portfolio. A jelenlegi szisztéma jelentős adminisztrációs teherrel jár, így a kisebb cégek jellemzően egyáltalán nem fizetnek béren kívüli juttatásokat a foglalkoztatottjaiknak, ezért - a vállalkozások kérésének engedve - 2019-bene a SZÉP-kártya marad az egyetlen kedvező adózású cafeteria-elem.

Az egyszerűsítés mellett a kormány álláspontja az, hogy munkáért munkabér jár mindenkinek, amely nem helyettesíthető semmilyen utalvánnyal - húzta alá Varga Mihály az MTI-ben is közzétett PM-közlemény szerint, hozzátéve, hogy a lehető legnagyobb összegű béremelést számos adó- és munkajogi intézkedéssel segíti a kormány.

A friss adótörvény-javaslat indoklásából kiderült: 

2019. január 1-jétől a munkáltató által adott juttatások közül csak a SZÉP-kártya három alszámlájára utalt támogatás minősül kedvezményes közteher-fizetés mellett adható béren kívüli juttatásnak. A készpénz cafeteria megszűnése miatt hatályon kívül helyezik az éves keretösszeget meghatározó rendelkezést.

A SZÉP-kártyán adott juttatás éves rekreációs keretösszeget meghaladó része már egyes meghatározott juttatásként adóköteles. Az éves rekreációs keretösszeg költségvetési szerv munkáltatók esetében 200 ezer forint, egyéb munkáltatók esetében 450 ezer forint. A munkáltatóval esik ezentúl egy tekintet alá a társas vállalkozás is.

Az adócsomag hatályon kívül helyezi 

  • a lakáscélú munkáltatói támogatás adómentességét,
  • a mobilitási célú lakhatási támogatás adómentességét,
  • a kockázati biztosítás más személy (például munkáltató) révén megfizetett díjának adómentességét,
  • a diákhiteltörlesztés megfizetéséhez adott munkáltatói juttatás adómentességét,
  • a sportrendezvényre szóló belépők és a kultúra utalványok adómentességét,
  • a lakáscélú munkáltatói támogatás adómentességét és a
  • a mobilitási célú lakhatási támogatás adómentességének kiegészítő feltételeit meghatározó rendelkezést is.

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége határozottabb közleményt adott ki, amiben konkrét javaslatot tettek a kormány számára az adórendszer megváltoztatására. Kérték, hogy a kormány tekintse át és egyszerűsítse a cafeteria-rendszert, azon belül a belföldi turizmus támogatására született Széchenyi (SZÉP) Kártya rendszerét is. Ugyanakkor "kiemelkedően fontosnak" tartották a cafeteria-rendszer fenntartását és hatékonyságának további javítását.

(Portfolio, 2018. június 19.)

 

Adják a kkv-k a cafetériát

Több kkv ad cafetériát a dolgozóinak, mint korábban. Most tízből hét, korábban négy. A legmenőbb az utazási költségtérítés.

Tízből hét kkv tervez béren kívüli juttatást adni dolgozóinak, ami az egy évvel korábbi mélyponthoz képest hatalmas ugrás – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi adataiból. Jelenleg a munkába járás költségtérítése a legnépszerűbb, amit a 100 ezer forintig adómentesen adható készpénz és a 13. havi fizetés követ. A több éven át első helyen végző étkezési Erzsébet-utalvány ezzel épphogy lecsúszott a dobogóról.

„Az előttünk álló egy évben a kkv-k több mint kétharmada, 67 százaléka kalkulál a cafeteriajuttatások valamelyik formájával, míg egy évvel ezelőtt – az új törvény bevezetésekor – ez az arány mindössze 25 százalék volt.Az erőteljes növekedés hátterében az állhat, hogy a cégek megbarátkoztak az új szabályokkal. A jelenlegi arányt is tovább növelheti, hogy idén az ún. egyes meghatározott juttatások esetében – mint a helyi bérlet, az Erzsébet-utalvány vagy az iskolakezdési támogatás – a munkaadói terhek 43,66 százalékról 40,71 százalékra mérséklődtek. Ezzel a munkavállalók is jól járhatnak, hiszen az adott munkáltatói keretből így idén nagyobb összeg juthat a dolgozóknak” – mondta el Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője.

A különböző cafeteriaelemek népszerűsége egyaránt nőtt, és jelentősen átrendeződött a korábban megszokott rangsor is.

„Jelenleg a munkába járás költségtérítése a legnépszerűbb, egy év alatt a harmadik helyről tornázta fel magát az élre,hiszen közel ötszörösére, 34 százalékra nőtt az ebben gondolkodó cégek aránya. A dobogó második fokán a 100 ezer forintig adómentesen adható készpénzjuttatás áll (27 százalékkal), ami egy évvel ezelőtt még az első helyen szerepelt. Harmadik helyen jelenleg a 13. havi fizetés áll, minden ötödik vállalkozás kívánja ezzel kiegészíteni munkavállalói fizetését. Eközben pedig a sokáig élen álló étkezési Erzsébet-utalvány épphogy lecsúszott a dobogóról (19 százalék)” – részletezte az eredményeket a szakember.

Nem mindegy azonban, milyen ágazatban és mekkora cégnél dolgozunk. A béren kívüli juttatások gyakorisága a cég méretével párhuzamosan nő: míg a mikrovállalkozások az átlagnál kisebb arányban gondolkodnak cafeteriában (62 százalék), addig a kis- és középvállalkozásoknál ez az arány 72 és 76 százalék. A különböző ágazatok közül a kereskedelemben 10-ből 6, az ipar és szolgáltató szektorban azonban már 10-ből 7 cég tervez a különböző juttatásokkal. Területileg a Dél-Dunántúlon és Pest megyében dolgozók számíthatnak a leginkább béren kívüli juttatásra a K&H kkv bizalmi index szerint.

(Origo, 2018. május 23.) 

 

Felpumpálták az Erzsébet utalványos piacot

Nem is kicsit. A nyugdíjasok már 50 milliárdot költhetnek el Erzsébet utalvánnyal 2018-ban.

Hiszen kétszer kapnak, ami pedig tekintélyes hányada lehet az Erzsébet utalványos piacnak. Ez az élelmiszer és vendéglátó piacnak, ahol az Erzsébet utalvány beváltható, 1%-a körül mozog.

A KSH 2016-ig részletes adatokat tett közzé az Erzsébet utalványok kibocsátásáról és beváltásáról. Ez az adatszolgáltatás 2017-ben megszűnt, mivel a statisztikának információkat nyújtó Erzsébet Utalvány Zrt - nem nehéz kitalálni - nem adott már muníciót ehhez. Nem véletlenül, hiszen az utalványos piac adózási feltételei megnehezültek 2017-ben, miközben belépett a 100 ezer forintos pénzjuttatás a cafetéria piacra. A háttér, hogy megpiszkálták az utalványos piac szabályozását azok a külföldi cégek, akik a feltételrendszer megfaragása nyomán kiszorultak innen. Ki is szabtak már a magyar államra jókora büntetéseket nemzetközi bíróságokon.

A 2017-es utalványos cafetéria piacról így csak keveset, sőt, inkább semmit sem lehet tudni, annyi azonban sejthető, hogy a 100 ezer forintos pénzjuttatási lehetőséggel éltek a vállalkozások, hiszen olcsóbb, kisebb költséggel jár az utalványadásnál az alkalmazottak részére. Feltehetően az Erzsébet utalvány juttatás szorult vissza emiatt, bár lehet, hogy a szép kártya is vesztett emiatt teret. A cégek persze csak óvatosan nyúlhattak bele a cafetéria juttatásokba a munkaerőhiány miatt, hiszen elvenni ilyen munkaerőpiaci helyzetben nem szerencsés (persze, ha egy vállalkozás bajban van, akkor a kényszer nagy úr), de a csere-bere utalványról készpénzre még a dolgozónak is jobb, hiszen nem kell vacakolnia a "hol is tudom és mire beváltani" történettel.

Mégis mennyi is az annyi

A 2017-es esztendőt megelőző időszakról vannak azonban részletes adatok, amelyekből arra azért lehet következtetni, hogy a kormány nyugdíjasoknak adott Erzsébet utalványa sokat visszapumpált a feltételezett piacvesztésből. 2017-ben ugyanis kétszer kaphatnak a nyugdíjasok Erzsébet utalványt, aminek piaca együtt 50 milliárdos nagyságrendűre becsülhető (áthúzódó beváltásokkal és a be nem váltásokkal most nem nagyon számolgatva). Ez viszont az ismert esztendők Erzsébet utalványos piacának a nagyságrendeket tekintve hozzávetőleg harmada, tehát nem kevés.

2014-ben és 2015-ben viszonylag állandó irányzatok jellemezték az Erzsébet utalványok piacát, 140-150 milliárd forint körüli éves kibocsátással és beváltással. 2016-ban volt egy megugrás, negyedével bővült az utalványos piac a kibocsátás oldalán, aminek három oka volt. Egyrészt a munkaerőhiány miatt tolták a cafetéria juttatásokat is a cégek év közben,  másrészt év vége előtt még megszórták a dolgozókat Erzsébet utalvánnyal, kihasználva az akkor még kedvező szabályozás utolsó pillanatait. És 2016 decemberében elindult a nyugdíjasok utalványpiaca is. Az utalványbeváltás már csak közel ötödével nőtt 2016-ban, amiből látszik, hogy a nyugdíjasok a decemberben kapott utalványok egy jelentős részét csak 2017-ben válthatták be.

Nyilván szerepet játszott az Erzsébet utalványok piacán 2017-ben az is, hogy az állami alkalmazottak körében azért feltételezhetően nem volt olyan nagy nyirbálás a juttatásban, ezzel is életet lehelve a kormánynak egyébként kedves utalványos piacba, hiszen azért a kibocsátásnak volt egy jó néhány milliárdos bevételi oldala is, részben a munkáltatók, részben a beváltóhelyek elszámolási terhelése révén.

A korábbi évek Erzsébet utalvány piacát a következő mutatók jellemezték egyébként:

2014 2015 2016
kibocsátás beváltás kibocsátás beváltás kibocsátás beváltás
150 141 155 143 208 168
KSH, érték: milliárd forint

blokkk.com, 2018. március 10.

 

Lakáscafetéria: buli

Vitték már eddig is szépen. Bármi, ami lakás, 83 ezer forintig havonta, teljesen adómentesen.

A vállalkozások 5 millió forintig adómentesen támogathatják dolgozóik lakáshitel törlesztését, lakás vásárlását, építését, bővítését, korszerűsítését, vagy akadálymentesítését. Az akár havi 83 ezer forintos juttatás cafetéria elemként is választható - tájékoztatta Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára az MTI-t. 

A kormány célja, hogy minden család saját otthonhoz jusson. Az Otthonteremtési Program olyan elemein túl - mint a CSOK, vagy a kedvezményes lakásáfa - a lakáshitelek törlesztéséhez, a lakásvásároláshoz segítséget nyújtó úgynevezett lakáscaféteria is segíti a családok otthonteremtését. 

Az államtitkár elmondta, hogy a lakáscafetéria több mint 600 ezer lakáshitelesen is segíthet. Az adómentes támogatást a lakáshitel törlesztése mellett új, vagy használt lakás vásárlására, építésére, korszerűsítésére, akadálymentesítésére és legalább egy lakószobával történő bővítésére is fel lehet használni. A munkáltató a lakás értékének 30 százalékát, öt év alatt maximum 5 millió forintot adhat ilyen támogatásként adómentesen. 

A munkáltató ha a cafetéria rendszerben nyújt a dolgozó számára a béren túl is különféle juttatásokat, ott, mivel jellemzően az év elején kell dönteni, az érintetteknek érdemes megfontolni a lakáscafetéria választását. Nagyon kedvező lehetőség az adómentesen adható lakáscafetéria, hiszen a juttatást egy az egyben, mindenféle levonás nélkül kapja meg a munkavállaló, ugyanis semmilyen közterhet nem kell fizetni utána - húzta alá az államtitkár. 

Tállai András ismertetése szerint 2016 nyarától még kedvezőbbek lettek a feltételek. Azóta már arra a lakásra is igénybe vehető a támogatás, ahol a szobaszám egy-két együtt lakó családtag esetén nem haladja meg a három szobát, három-négy ember esetén pedig a négy szobát. Ezen felül minden további ember esetén egy lakószobával nő a méltányolható méret maximális értéke. 

Az adóhivatalhoz beérkezett adatok szerint 2016-ban a lakáscafetérianak köszönhetően 41 ezer munkavállaló csökkentette összességében 18 milliárd forinttal lakáscélra felvett hitelét.

(MTI, 2018. január 21.)

 

Sokat bukhat a kormány az Erzsébet utalványon

Van még ugyan Erzsébet utalvány, de az már nem a régi. Nyomul vissza a francia Edenred.

Veszít egyeduralmából az Erzsébet-utalvány, de összeházasíthatnák az MKB Szép-kártyájával, írja a HVG.

Vihar előtti csend – így értékelik a piaci szereplők azt, ami az elmúlt egy évben a cafeteriapiacon zajlott. A kormány meglepő módon szó nélkül hagyta, hogy az egykori francia piacvezető, az Edenred lassan lenyomja az állami hátterű Erzsébet-utalványt.

A kormány még 2012-ben alakította át drasztikusan a cafeteriapiacot, a három kisemmizett francia cég pedig bírósághoz fordult az egyenlőtlen feltételek miatt. Elsőként az Edenred kapott 10 milliárd forintos kártérítést. Ha pedig az állam a többi pert is elveszti – ami az első ítélet után már olyan nagyon nem kétséges –, akkor további 25-30 milliárd forint közpénz folyhat el a piac államosítása miatt.

A piaci körülményeket az ítélet miatt visszaállították, de a korábbi három piacvezetőből ketten elestek, a Le Cheque Dejeuner kivonult, a Sodexo cafeteria-üzletága pedig megszűnt.

Az MKB és az Erzsébet Utalványforgalmazó már 2017-ben szándéknyilatkozatot írt alá az együttműködésről, de a HVG információi szerint a választás előtt már nem fűzik szorosabbra a kapcsolatukat. Ha azonban az Erzsébetet megszüntetik, vagy beolvasztják a Szép-kártyába, és azzal – egy újabb zsebet kreálva – hideg élelmiszert is lehet majd vásárolni, az utalványforgalom tovább alakulna. A HVG spekulációi szerint a haszna Mészáros Lőrinc érdekeltségeit gazdagíthatná.

(HVG, 2018. január 17.)

 

Utalványperek: dőzsöl a kormány

A bukott per után 10 milliárdot már kipengetett a magyar állam. De még nincs vége a pereskedésnek, így lehet ez még több is. Sokkal is.

Kifizette egykor a Ticket Express utalványokat forgalmazó francia Enderedet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, tudta meg a Zoom.hu. A étkezési csekk-forgalmazó kiebrudalása a magyar csekkpiacról eddig 10 milliárd forintjába került az adófizetőknek, ám újabb kártérítések is jöhetnek még.

A történet gyökere a cefateria-piac államosítása 2011 őszén, az adótörvények vitájában, aminek következtében 2012 januárjától gyakorlatilag állami monopóliummá lett az étkezési csekkek piaca. Ezt megelőzően a több mint húszmilliárd forintos étkezési utalványpiacon több, jellemzően francia cég osztozott, ami persze jelentős profitot is hozott nekik. Ráadásul az étkezési csekkek piacát az évtizedes gyakorlat szerint adókedvezményekkel ösztönözte az állam, a hideg- és meleg étkezési utalványokat bizonyos összeghatárig.

2012-től rapid módon átalakították az adókedvezményeket, mégpedig úgy, hogy azt csak az akkor összetákolt állami cég, az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. Erzsébet-utalványai kapták meg. Pontosabban 2012 januárjától az Erzsébet Utalványok és Széchenyi Pihenő kártyák 30,9 százalékkal adóztak, szemben a francia multik termékeire kivetett 51 százalékos adóval, pontosan a kirekesztés céljával. Ez a kormányzati-törvényhozási döntés persze azonnal átrendezte a piacot, kirántotta a francia cégek alól a talajt.

A profitból tessék szíves lenni nyaralni

A kormány az étkezési csekkpiac államosítását azzal adta el, hogy az így keletkezett profit az országban marad, amit a szociális üdültetésre lehet fordítani. Korábban is volt ilyen persze, mivel az utalványforgalmazásból részesülő szakszervezeti alapítvány a nyeresége egy részét szociális üdültetésre forgatta vissza.

2012-után kitalálták az Erzsébet üdültetési programot, amely reklámját azóta is rendesen nyomják. Közben az Erzsébet-program működtetése körül több visszaélésgyanús ügy felmerült, de hát ilyen is volt régen. Az egész program finanszírozása és működése viszont átláthatatlan a nyilvánosság számára, miközben súlyos közpénzek fordulnak meg a rendszerben.

Csak ügyvédekre 1,5 milliárd mehet el

A három ügyben a magyar államot két nemzetközi ügyvédi iroda képviseli, derül ki az NFM megbízási szerződéslistájából. Az Endered S. A.-val szemben a Kajtár Takács Hegymegi-Barakonyi Baker&McKenzie (leánykori nevén Martonyi Kajtár Takács Hegymegi-Barakonyi stb.) ügyvédi iroda próbálta védeni a magyar államot. Az ügyben a magyar iroda mellett mozgósították a Baker&McKenzie New York-i, és torontói ügyvédeit is. Mindez bruttó 447 millió forintjába kerülhet az adófizetőknek, legalábbis ennyire szerződtek. A Cheque Dejeuner és a Sodexo ellen a Horváth és Társai Ügyvédi Iroda DLA Piper védi a magyar érdekeket. A keretszerződés bruttó 1 milliárd forintról szól.

A 2012-es államosítás vesztesei, a Sodexo, a Le Cheque Déjeuner, és a Ticket Express szinte azonnal bíróság elé vitték az ügyet. A Ticket Express jegyeket forgalmazó francia Edenred S.A. 2016 decemberében nyerte meg a pert a Világbank mellett működő választott bíróságon, a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjánál (ICSID). Az akkori hírek szerint a bíróság a francia cég számára 23 millió eurós, vagyis mintegy 7 milliárd forintos kártérítést ítélt meg. (A ICSID döntése még visszafogottnak is mondható, ugyanis az Endenred eredetileg 95 millió eurós kártérítést kért.) A kártérítési összeg kiegészült a perköltséggel és a késedelmi kamattal, így összesen 10 milliárd forintot fizetett ki a magyar állam a francia Endered S.A.-nak, válaszolta Zoom.hu kérdésre a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

Az NFM rövid válaszában azt is kifejtette, hogy „a magyar állam ugyanakkor a továbbiakban is mindent megtesz, hogy az utalványos ügyekben kifejtett álláspontjának a még rendelkezésére álló jogi eszközöket kihasználva érvényt szerezzen.” A mondat egyszerre utal a másik két cég (Sodexo, Le Cheque Dejeuner) révén indított perekre, de arra is, hogy a Ticket Express-ügyben a bírósági döntés hatályon kívül helyezését kezdeményezeték. A ICSID honlapjáról kiderül, hogy a magyar kormány még áprilisban megindította a felülvizsgálati eljárást, a kártérítés kifizetésére sor került, ám a felülvizsgálati ügyben a tanács összeállításán túl sok minden nem történt.

Ez nagyon gáz is lehet a kormánynak

Nem tudni, hogy mit remél a magyar kormány az újabb eljárástól a vaskos ügyvédi és peres költségek kifizetésén túl. A Ticket Express 7 milliárd forintos kártérítése még csak az első részlet, hisz a Ticket Express Kft.-nek és a csoporthoz tartozó Edenred Magyarország Kft.-nek a válság sújtotta 2010-es évben 6 milliárd forintos nettó árbevétele volt. Ennek tripláját, 19 milliárd forintot tett ki a Sodexo Pass Kft. és a Sodexo Magyarország Kft. együttes árbevétele, míg a Le Cheque Dejeuner Kft. 1,6 milliárd forintot hasított a piacból. A Ticket Express az éves 6 milliárdos forgalomra kapott 7 milliárdos kártérítést, így akár vészesen nagy kártérítést is fizethet a magyar állam.

(Zoom.hu, 2017. szeptember 18.)

 

Megnyomták az Erzsébet utalványt

Ömlött az Erzsébet utalvány decemberben, a beváltás is kilőtt. A cégek is adtak. Maradt ráadásul jócskán beváltani való 2017-re is. De hát az utalvány helyett jön a cafetériás készpénz.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2016. decemberében közel 53 milliárd forint értékben igényeltek Erzsébet utalványt a különböző intézmények és a vállalkozások. Ez bő két és félszerese az előző év végi igénylésnek, ami akkor 20 milliárd forint volt.

Az adatokból kitűnik, hogy a nyugdíjasoknak juttatott 28 milliárdos utalványösszeget leszámítva a különféle intézmények és vállalkozások közel 25 milliárd forintnyi Erzsébet utalványt adtak dolgozóiknak, ami nem kevés, hiszen negyedével több az egy évvel korábbi összegnél. Feltehetően a munkaadók igyekeztek kihasználni az utolsó kedvezményes adózású időszakot, hiszen 2017-től ez a lehetőség már megszűnt az Erzsébet utalvány juttatásában.

Az Erzsébet utalványt kapóknak nem kellett kapkodniuk a beváltással, hiszen a szabályok szerint a kibocsátást követő év végéig beválthatók, ennek ellenére az elfogadóhelyeken, a boltokban, vendéglőkben másfélszeresére nőtt a decemberi utalványos forgalom. Ez sem kevés, hiszen a 2015. év decemberének 17 és fél milliárdjáról 2016. decemberére bő 25 és fél milliárd forint fölé ugrott a bolti beváltás.

Maradt még jócskán beváltani való 2017-re is

2016-ben közel 208 milliárd forint utalvány igényeltek a kibocsátótól, a beváltás összege azonban csak 168 milliárd forint volt. Egy évvel korábban 155 milliárd forint volt az Erzsébet utalvány kibocsátás, a felhasználás pedig 143 milliárd forint, tehát az átcsúszás akkor a következő évre negyede volt a 2016-ről 2017-re áthúzódó évi 40 milliárd forintnak.

Nincs adat arról - nem is nagyon lehet -, hogy a nyugdíjasok milyen arányban váltották be 2016. decemberében a kapott Erzsébet utalványokat, de könnyen feltételezhető, hogy az átcsúsztatók derékhadát ők alkothatták.

2017-ben is adnak a cégek utalványt, de a legnépszerűbb cafetéria elem a készpénz lesz

2017-ben önmagában az Erzsébet utalványokhoz kapcsolódó adókedvezmény megszűnése miatt alaposan megcsappanhatna a juttatási kedv. Előreláthatóan azonban a továbbra is erős munkaerőhiány közepette nem szívesen vonnak meg juttatásokat a cégek, így a kötelező minimálbér- és a kényszerű további béremelések közepette is próbálnak megtartani cafetéria juttatásokat, hiszen elvenni nem tűnik megtartó erőnek. Így a Szép-kártyás juttatások köre előreláthatóan nem fog szűkülni jelentősebb mértékben.

Egyértelmű ugyanakkor, hogy a 100 ezer forint kedvezményes készpénzjuttatás sok helyen kiszorítja az Erzsébet utalványt. Készpénz hozzávetőleg akkora összegben adható olcsóbban, mint korábban az Erzsébet utalvány kedvezményesen.

(blokkk.com, 2017. február 10.)

 

Nagy bukás az első cafetériaper

Az Edenred után következik a Sodexo és a Le Cheque Déjeuner.

Többmilliárdos pert nyert egy francia cafeteria cég a magyar állam ellen, mintegy 23 millió eurós (több mint hétmilliárd forintos) kártérítést ítélt meg a Világbank Beruházási Viták Rendezése Nemzetközi Központja (ICSID) az Edenred francia utalvány-kibocsátó cégnek. A cég az étkezési és szabadidő-utalványok rendszerének átszervezése miatt indított eljárást a magyar állam ellen, tájékoztatott a Világgazdaság.

A Világbank washingtoni székhelyű választott bírósága 2016. december 13-án hozta meg döntését a Ticket Express utalványokat kibocsájtó Edenred ügyében, amely 2013. szeptemberében adott be kérelmet Magyarországgal szemben.

A magyar állam ellen az ICSID-nél még további két kártérítési eljárás is folyik, ezeket az Edenredéhez hasonló indokkal - és a francia cégek magyarországi befektetéseit garantáló, Budapest és Párizs között 1987-ben aláírt egyezményre hivatkozva - a szintén utalványok kibocsátására és forgalmazására szakosodott Sodexo és a Le Cheque Déjeuner csoport indította. Utóbbi két francia cég esetében még nem hozott döntést a washingtoni székhelyű vitarendező központ.

Az Edenred közleménye szerint a washingtoni bíróság december 13-i ítélete fontos állomás a magyar állammal fennálló vitában és most új szakasz nyílik, amelynek célja az, hogy érvényesítsék az ítéletet.

A magyarországi utalványpiac 2012-re teljesen átalakult, az étkezési jegy kibocsátása állami monopólium lett. A kormány lépése ellen már 2011-ben, a tervek nyilvánosságra kerülésekor több érintett cég, így az említett három francia tulajdonú vállalkozás is tiltakozott, amelyek azóta már kivonultak a magyar piacról.

Az Európai Bizottság egyébként a luxemburgi Európai Bíróság elé vitte az étkezési és szabadidő-utalványok külföldi kibocsátóinak és forgalmazóinak magyarországi korlátozásának ügyét. Brüsszel megítélése szerint a magyar törvényhozás döntései nyomán 2012. január 1-jén bevezetett korlátozások ellentétesek a szolgáltatások szabadságára vonatkozó európai uniós szabályokkal. Az Európai Unió Bírósága 2016. februárjában hozott ítéletében kimondta, hogy nem egyeztethetők össze az uniós joggal a SZÉP-kártyarendszer és az Erzsébet étkezési utalvány rendszer egyes elemei.

(Világgazdaság, 2016. december 18.)

 

Miért nem lehet az Erzsébet utalványból visszaadni a boltban?

Az utolsókat taposhatja az Erzsébet utalvány: 2016-ban még lehet tolni, de utána sokat adózik és a minimálbér emelés mellett amúgy sem lesz annyi pénz cafetériára. Egy kis PISA-teszt is jár a nyugdíjasoknak karácsonyra. Vásárláskor kockázatos lenne visszaadni belőle, ezért tilos.

A postások megkezdték kihordani a nyugdíjasoknak az ígért tízezer forintnyi Erzsébet utalványt. Nem nehéz kitalálni, hogy ennek minden nyugdíjas örülni fog, hiszen tízezer forint nem kis pénz. A kormány igyekezett segíteni a nyugdíjasoknak a tájékozódásban, hogyan költhető el az Erzsébet utalvány, ami nagyon is helyes, hiszen ki tudja, hogy egy nyugdíjas egyáltalán látott-e már életében Erzsébet utalványt. Az étkezési utalványok története több évtizedes ugyan, de az Erzsébet utalvány nem is oly rég, 2012-ben indult.

Az utalványokat rejtő borítékban nyilván az előbbiek okán lapul egy tájékoztató is, amelyben egyebek mellett arról esik szó, hogy "a borítékban három utalványszelvény található, amelyek egyenként két utalványt tartalmaznak, 1000 és 2000 forintos címletekben, összesen 10 ezer forint értékben". Úgy tűnik, a levél fogalmazói példát akartak mutatni a PISA-teszten lebőgő diákoknak, hiszen ha a borítékot bontogató nyugdíjas nem nyálazza át egyenként a kapott utalványokat (előtte persze a két darab utalványból álló szelvényeket óvatosan kettészelve, majd sorba rakva), akkor bizony számolhat, mennyi is az annyi. Hát igen, a hivatalos szöveg egy kicsit bonyolultabbra sikeredett, így lehet fejben is számolgatni egy kicsit.  Az eredmény egyébként egyszerűen fogalmazva az, hogy a tízezer forintot négy darab kétezer, valamint két darab ezer forintos utalvány formájában adják. Talán így is lehetett volna fogalmazni, hiszen csak egy megoldása van a feladatnak.

Felvetődhet a kérdés, hogy miért pont kétezres és ezres címletekben kapják a nyugdíjasok az Erzsébet utalványt, ismerve a vásárlási kosarak értékét. Az utalványforgalmazó honlapjának tájékoztatása szerint az alapszolgáltatás az 500 és 1000 forintos címleteket tartalmazza, 2%-os díjért. Létezik bővített szolgáltatás, 300, 400, 500, 600 és 1000 forintos címletekből. Itt már vastagabban fog az utalványforgalmazó ceruzája, mivel a szolgáltatási díj 2,1%, de hát a különbség nem túl nagy.

Egyedi szolgáltatás keretében lehetőség van egyedi igényű címletek legyártására is. A kétezres címlet ebbe a körbe tartozik, ahol 5% a díj (természetesen + áfa). Feltehetően sikerült lealkudni valamennyit a díjból, ami egy nagybani megrendelő esetében természetes. Elképzelhető, hogy a posta a boríték súlyát is mérlegelte a kiszállítás díjának megállapításakor.

Ezért tilos visszaadni az Erzsébet utalványból a boltban

A kormányzati tájékoztatás felhívja a figyelmet arra is, amit a rutinos utalvány felhasználók jól tudnak: "érdemes figyelembe venni, hogy az utalványok értékéből készpénzben nem adnak vissza". A mondat végéről azért egy szócska hiányzik a teljesség kedvéért, mégpedig az, hogy hol is: tehát a boltban, vagy a vendéglátóhelyen, ahol az Erzsébet utalvány levásárolható. Az intelem persze hasznos, de miért is tiltott ez, ráadásul sok boltban kezdetektől fogva ott virít a pénztáraknál a visszaadási tilalom szövege. Az utalványforgalmazó ugyanis kiköti, hogy tilos visszaadni a vásárlási utalvány értéke alapján.

Az Erzsébet utalvány rendje olyan, hogy pályája során négy kézben is megfordul: az utalvány kibocsátója az első és az utolsó állomás. Általában a munkáltató, a nyugdíjasok esetében pedig a kormány megrendeli, átadja a felhasználónak (most az alkalmazott helyett a nyugdíjasnak), aki annak értékét levásárolja, így fizetéskor átadja a pénztárosnak, vagy a pincérnek, majd az utalványt elfogadó boltos, vendéglős az elszámolás során visszajuttatja azt a kibocsátónak. Az utalványokkal természetesen mindenkinek pontosan el kell számolnia.

A visszaadási tilalom oka, hogy az Erzsébet utalványt elfogadó boltos, vendéglős is fizet az utalványforgalmazónak, az általános szerződési feltételek alapján pedig 5% elfogadóhelyi jutalékkal számolhat. Igaz ugyanakkor, hogy ebből jelentős engedmény alkudható ki, minél több utalványt vált vissza az üzletlánc, annál több. Nyilván senkinek sem közömbös, hogy az utalványok elszámolása nyomán mennyi elfogadóhelyi jutalékot kell fizetni: az utalványforgalmazó sokat akar, a boltos keveset.

Nos, mi lenne akkor, ha vásárláskor vissza lehetne adni az utalvány értékéből. A megoldás egyszerű, hiszen az ügyeskedő boltosnak (ha van ilyen egy kevés) az lenne az érdeke, hogy minél kevesebb elfogadóhelyi jutalékot fizessen. Így előfordulhatna a tilalom hiányában, hogy az elfogadott utalványra azt mondaná, itt bizony visszajáró is volt, tehát az utalványnak csak egy része volt igazi vásárlás. Az utalványforgalmazó így azonnal elesne az elfogadóhelyi jutalék egy részétől.

A tilalom mellett ugyanakkor a boltos jótékonykodni a visszaadással legfeljebb a saját zsebe kárára tudna, hiszen az utalványforgalmazó minden visszavitt utalvány teljes névértéke erejéig számolja ki az elfogadóhelyi jutalékot. Így ha a vásárlás értéke például 490 forint volt, a boltos pedig visszaadna a kapott ötszáz forintos utalvány értéke alapján tíz forintot, ennek a visszajárónak az elfogadóhelyi jutalékát is ki kell fizetnie (sok kicsi sokra is mehet).

Egyébként az utalványos vásárlásokon a több százalékos elfogadóhelyi jutalék miatt általában nem keres, hanem veszít a boltos. Az élelmiszer kereskedelemben a tiszta - a költségek levonása után megmaradó - haszon nem éri el az elfogadóhelyi jutalék szintjét. De kell a forgalom, a vásárló pedig többet költ, mint amennyi utalványt bevált.

Év végén nagyot ugrik az utalványpiac

Az Erzsébet utalványok kibocsájtása és beváltása a KSH adatai szerint a következők szerint alakult az elmúlt időszakban:

2014 2015 2016*
kibocsájtás beváltás kibocsájtás beváltás kibocsájtás beváltás
150 141 155 143 130 130
KSH, érték: milliárd forint, */2016: január-október

Az adatokból kitűnik, hogy lényeges változás az Erzsébet utalvány piacán a kibocsájtás és a beváltás nagyságrendjét nézve nem volt 2014-15-ben. (A csúszás a kibocsájtás és a beváltás között érthető, hiszen az Erzsébet utalvány a kibocsájtást követő év végéig váltható be a boltokban).

2016-ban előreláthatóan valamelyest megugrik az utalványpiac, hiszen az elmúlt években a  cégek novemberben és decemberben juttatták az Erzsébet utalványok negyedét (a névértéket nézve). Ehhez igazodva a felhasználás is jelentősen nőtt decemberben és az azt követő januárban, ez előreláthatóan most is hasonlóképpen történhet. Bár a 2017. évi kötelező minimálbér emelés az év végi javadalmazást is visszafoghatja, vagy éppen még kihasználják az utolsó olcsó lehetőséget, nyilván vegyes lesz a térkép. Egy biztos, a nyugdíjasok utalványjuttatása alaposan megdobja a piacot a következő időszakban. A hat darab utalvánnyal és némi takarékos szemlélettel számolva 2017. első félévében még mozogni fog valamelyest az utalványpiac.

(blokkk.com, 2016. december 13.

 

A Szép-kártyának is annyi?

A kormány 2018-tól megszüntetheti a Szép-kártyát. Az Erzsébet utalvány már 2017-ben megszűnhet.

Bár a szakértők egyöntetűen kiállnak a Szép kártya mellett, A Magyar Nemzet információi szerint a kormány 2018. januárjától megszüntetné a népszerű béren kívüli juttatást. Kérdés: mi jön helyette, ugyanis könnyen előfordulhat, hogy az is népszerű lehet. A készpénzes juttatás, ami szabadon elkölthető, bármit felülírhat a juttatást kapók körében, bár igaz, hogy a kisebb szállodásoknak ez nagy bukás lenne.

Az Erzsébet-utalvány 2017. évi megszüntetése után a magyar kormány azt tervezi, hogy 2018. január 1-jével kivezeti a Széchenyi Pihenőkártya (Szép-kártya) mindhárom alszámláját: a vendéglátásra, a szálláshelyekre és a szabadidőre vonatkozót is. A Szép kártya a turizmusban jelentősebb szerepet játszik, a megkérdezett szakértők pedig egy emberként foglaltak állást a pihenőkártya létjogosultsága és megmaradása mellett. Évente 80-90 milliárd forintot tesz ki a pihenőkártya forgalma, a felhasználók száma pedig meghaladja az 1 millió munkavállalót.

Nem fontos tétel a Széchenyi Pihenőkártya a négy-öt csillagos nagy budapesti szállodáknak, de a családi tulajdonban lévő, vidéki panzióknak és vendégházaknak ez az egyik fő megélhetésük. A belföldi szállodaforgalom 25 százalékát teszi ki a kártya használata, az említett szálláshelyeken ez az arány azonban a 40 százalékot is elérheti. A Szép kártya egy négyszemélyes családban eddig 150-160 ezer forintnyi irányított fogyasztást jelenthetett. A VOSZ szerint egyébként, ha a kormány valóban kivezeti a népszerű cafetéria elemet, nehezen elképzelhető, hogy hasonló összeget költsenek belföldön pihenésre, rekreációra a dolgozók. Se hivatalos egyeztetés, se informális beszélgetés nem volt erről a kormánnyal. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége szerint a béren kívüli juttatások közül ez az egyik legfontosabb elem, amelyet más forrásból nehezen lehetne pótolni. A rendszer fő haszonélvezői azok a vidéki vendéglátósok, akik a magyar kis- és közepes vállalkozások rétegét adják, márpedig.

A VOSZ-hoz, valamint a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségéhez hasonló álláspontot képvisel a Szép kártya kivezetésével kapcsolatban a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, továbbá a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége is. Korábban egyébként többen javasolták, hogy az Erzsébet-utalvány működjön tovább a Szép kártya negyedik zsebeként, ezt azonban lesöpörték a döntéshozók, ezáltal veszni hagyták az étkezési utalványt.

(Magyar Nemzet, 2016. október 7.)
 

Drága mulatság az Erzsébet utalvány

Van elfogadóhelyi jutalék, szolgáltatási díj. Négy kézben fordul meg az utalvány. Egy része el is vész. Mindenki megspórolhatna 10-10 milliárd forintot.

Az alkalmazottak természetesen szívesen fogadják a béren felüli juttatást, ami a munkaadójuknak olcsóbb, mint a bér, az adózást tekintve. Nem véletlen, hogy a személyi jövedelemadóról szóló törvény határt is szab ezeknek a juttatásoknak, így az Erzsébet utalvány havi 8 ezer forintig adható kedvezményes közterhek mellett. De feltehetően szívesebben fogadnának el helyette pénzt.

Mennyibe is kerül az Erzsébet utalvány?

Az Erzsébet Utalványforgalmazó mérlegbeszámolója szerint bevételei 10 milliárd forint körül járnak (a legutolsó nyilvános mérlegadat a 2014. évi, amikor ez 9,8 milliárd forint volt).

Az Erzsébet utalvány négy kézben is megfordul pályája során: az utalvány kibocsátója az első és az utolsó állomás, a munkáltató megrendeli, átadja az alkalmazottnak, aki beváltja, majd az utalványt elfogadó boltos, vendéglős az elszámolás során visszajuttatja a kibocsátónak.

Mindennek persze ára is van. Az Erzsébet utalványforgalmazó honlapja szerint a munkáltató 2% szolgáltatási díjat fizet rendeléskor. A boltos, vendéglős pedig 5% elfogadóhelyi jutalékkal számolhat, bár ebből a nagy üzletláncok engedményt kapnak. Végül az utalványforgalmazó markát 10 milliárd forint üti évente. Egyébként a sérült utalvány cseréje sem olcsó mulatság, 3% a díja. Az üzleti életben szokásos észjárásnak megfelelően természetesen az előbbi díjakat áfa is terheli.

A mérlegadatot és a kibocsájtás értékét egybevetve az Erzsébet utalványok után 7% körüli érték jut vissza a kibocsájtó zsebébe. Hát egy boltos tiszta haszna - ha van - ennél sokkal kevesebb, legfeljebb 1-2% körül mozog. Ez azt is jelenti, hogy az Erzsébet utalvány elfogadása kizárólag erre a forgalmi részre vetítve nem kevés veszteséget jelent.

Az Erzsébet utalványok kibocsájtása és beváltása a KSH adatai szerint a következők szerint alakult az elmúlt időszakban:

2014 2015
kibocsájtás beváltás kibocsájtás beváltás
150 141 155 143
KSH, érték: milliárd forint, az elfogadóhelyek száma jelenleg 59 ezer

Az előző adatokból kitűnik, hogy lényeges változás az Erzsébet utalvány piacán a kibocsájtás és a beváltás nagyságrendjét nézve nem volt 2015-ben 2014-hez képest, így a 2014. évi mérlegadatok megfelelő képet rajzolnak.

De hát el is vész a kibocsájtott utalványok egy része, ennek nagyságrendje 10 milliárd forint körül mozog éves szinten.

Az előbbi adatok arra világítanak rá, hogy sokkal egyszerűbb és főleg olcsóbb lenne pénzben adni az Erzsébet utalványt. Ez most nem okozna különösebb villongást az élelmiszer boltosok és a vendéglősök között, hiszen ma is szabadon választhat a dolgozó, hol váltja be az utalványát, boltban, vagy vendéglőben. (Emlékeztetőül, régebben volt hideg és meleg utalvány, előfordult az is, hogy csak vendéglőben lehetett beváltani az étkezési utalványt.)

Az utalványt adó munkáltatók és az elfogadóhelyek megtakarítása 10 milliárd forint lenne, a dolgozók pedig feltehetően nem veszítenék el azt a másik 10 milliárd forintot, amit nem váltanak be. És akkor még nem is számoltunk azokkal a költségekkel, amelyek a munkáltatóknál és a beváltóknál a díjakon, jutalékokon kívül felmerül, hiszen az utalványok kezelése munkaerőt és munkaidőt is igényel.

Erzsébet utalványt a Szép kártyába? Csak azt ne...

Nem lenne szerencsés megoldás az Erzsébet utalvány beolvasztása a Szép kártyába. Még úgy sem, hogy egy külön zseb lenne (van már három így is), amiből a boltban is lehetne fizetni. Ez is pénzbe kerülne.

És el kellene fogadni: a cafeteria jelenlegi rendje távol áll a dolgozók valós igényeitől. Ha nem így lenne, nem kellene félni attól, hogy amit eddig valamilyen cafeteria formájában megkaptak, készpénzesítés esetében máshol költenék el.

Gondot legfeljebb az okozhat a Szép kártya esetében, hogy 2015-ben a 80 milliárdos beváltásból csak közel 20 milliárd forintot váltottak be a szálláshely szolgáltatóknál. A különbség zöme vendéglátóhelyi beváltás volt. Tehát a Szép kártyának csak kisebb része segíti a szálláshelyeket, ami persze fontos nekik.

(blokkk.com, 2016. május 12.)

 

Cafetéria pénzben: inkább bezsebeljük?

Egy új ötlet: az utalvány legyen a Szép-kártya negyedik zsebe. Na, ez lenne a legrosszabb a családoknak!

A Széchenyi Pihenőkártyának ma van három zsebe, a szállás, a vendéglő és a masszázs, meg egyebek (szabadidő-zseb, magyarul). Az egyik legújabb javaslat, hogy az Erzsébet utalvány legyen a negyedik zseb. Ez persze azt is jelentené a jelenlegi rendben, hogy még bonyolultabb kerete lenne a kártyának, hiszen már négy célnál kötnék meg a felhasználó kezét, mire is költheti a kártyás pénzét. A jelenlegi szabályok szerint boltba már nem mehetne vele.

A cafeteria kötött pályáit - mire mennyi költhető - a dolgozók nem kedvelik. Persze, ha adják, elfogadják, mivel sok más választásuk nincs. Az Erzsébet utalvány a legnépszerűbb, hiszen lehet választani, hogy boltban, vagy vendéglőben váltják be, akik kapják. A legkedveltebb a bolti beváltás.

Nos, az új javaslat megszüntetné a bolti cafeteria költekezés lehetőségét. Vagy alaposan át kellene fabrikálni a rendszert, és akkor három zsebbel lehet menni szállodázni, vendéglőzni, szabadidőzni, a negyedikkel meg a boltba és mindezt még figyelni is kell, nehogy üres zsebbel álljon valaki a pénztár elé fizetni.

A 170-180 milliárdos Erzsébet utalvány piac, ami ma megoszlik a bolt és a vendéglő között, így teljes egészében az utóbbié lenne. A cafeteria piac szabályrendje egyébként sokat hullámzott a múltban, hol szabadon lehetett vele boltba menni, hol nem, volt hideg és meleg utalvány, így, vagy úgy megkötve az étkezési utalvány felhasználását. Bizonyára a politikusok is tudják, hogy a legnépszerűbb a boltban is elkölthető Erzsébet utalvány. Mert erre van szükségük leginkább a családoknak.

Egyébként 2015-ben 83 milliárd forintot költöttek a Szép-kártyával a családok (90 milliárd forint feltöltése mellett). A KSH szálláshelyek vendégforgalmáról szóló jelentése szerint 2015-ben a vendégek összesen 17 milliárd forintot költöttek ezzel a fizetési lehetőséggel a szálláshelyeken. A Szép-kártya többi pénzét máshol, másra költötték el. A 17 milliárd forint a szálláshely szolgáltatók bevételeinek 5%-a, persze, csak átlagosan, de el kell ismerni, manapság minden fillér számít.

Nos, mindent mérlegre téve a családoknak mégis csak az lenne a legjobb, ha inkább pénzben kapnák meg a cafeteria összegét, vagy többet, hiszen akkor szabadon dönthetnék el, mire költik. Kár lenne, ha a Szép-kártya bezsebelné, hiszen az a jelenleginél is több kötöttséget és bonyolultabb rendszert jelentene és persze, mint minden, egy iparági támogatás lenne. Az is kell, de ha már lehet választani, akkor a készpénz a jobb.

Igen, a boltosok feltehetően jobban járnának. De hát ha egyszer a családoknak, a vásárlóknak ez a legjobb és a legolcsóbb. És a kettős bérrendszer, ha már bármilyen oknál fogva felvetődött (igen, az uniós szkander is benne van, ugyanúgy, mint a boltzár eltörlésében a népszavazás), jobb és egyszerűbb, mint a jelenlegi cafeteria. A családokat, dolgozókat pedig elsősorban az érdekli, mit tudnak venni a munkájukból. Igen, a cafeteriának van szerepe a munkahelyhez kötődésben, de ha a kettős bérrendszer új elemének egy ügyes csiri-biri nevet adnak, mint már céloztunk rá, lepipálhatja a cafeteriát. A vendéglősök pedig cserében megkapják az 5%-os áfát.

(blokkk.com, 2016. április 21.)

 

Cafetéria pénzben: csak őszintén

Valóban rossz lenne pénzt adni a cafeteria helyett? Őszinte aggodalom, vagy önös üzleti érdek a mozgatórugó? És miért hallgat a dolgozó?

A cafeteria küldetése a munkavállalók - egyszerűen fogalmazva - segítése annak érdekében, hogy minél erősebben ösztönözzék munkavégzését és hűen szolgálja a kenyéradó vállalkozását, munkaadóját. Kötődést is jelenthet, hiszen béren felül kapja a cafeteriát, ami egyfajta jutalomként is elkönyvelhető. No persze, ne hallgassuk el, sok helyen azért adják ezt is, mert olcsóbb, mint a rendes bér, de többletként könyveltetik el a lelkekben.

Az a kezdeményezés a kormány részéről, hogy inkább pénzt kapjon a munkavállaló, mindent mérlegre téve (az uniós eljárás kényszerét és ütközését is)  nem is biztos, hogy rossz ötlet. A jelenlegi magyar cafeteria rendszer ránézésre sokszínű ugyan, de bürokratikus, költséges és a cafeteriát beváltók üzleti érdekeit is jócskán megszolgálja (ami önmagában még nem hiba), na persze, a mindenkori politikáét is.

És arról senki sem beszél, hogy a dolgozók egy része csak azért fogadja el, mert nem kap mást helyette, így ki is alakult a másodlagos piaca (ott, ahol ez persze megoldható).

Csak egyszerűen

Egyes szakmai érdekképviseletek kiálltak a jelenlegi cafeteria-rendszer védelméért, maradjon meg minél több belőle. De miért is teszik ezt? Azt mondják, félnek, hogy akkor a cafeteria elfogadásával eddig támogatott üzleti vállalkozások súlyos veszteségeket szenvednének, így például a vidéki szállodák, vagy a vendéglők. Ha ez igaz, az viszont azt jelenti, hogy a dolgozók szívesebben költenék másra a cafeteriát, mint amire kapják. Őszintén: másra szívesebben költenék, mint amire kapják. Érdekes ilyenkor a dolgozó érdekeire is hivatkozni, hiányolni a szakszervezet tiltakozását - könnyen lehet, hogy ők a dolgozók valós érdekeit nézik.

Kétség nem fér hozzá, a rendszer teljes megszüntetése gazdasági oldalról káros több szolgáltatónak, így egyebek mellett a szállodáknak, vendéglőknek, önkéntes egészség-, nyugdíjszolgáltatóknak.

A kiindulóponthoz tartozik az is, hogy a vállalkozások többsége nem ad cafeteriát. Akik adják, nyilván mérlegelik, hogy ez olcsóbb, mint a munkabér. Igaz az is, hogy nyugdíj ezután sem jár.

A pénzbeli juttatás könnyen vonzóvá tehető, lepipálhatja a cafeteriát

Csak szabályozás kérdése az egész. És nem is lenne bonyolult. Nyilvánvaló, hogy ki kell kötni, hogy korábbi bér nem csökkenhet változatlan munkaidő mellett az új pénzbeli többletjuttatás mellett (mert akkor valóban rosszul járna a munkavállaló.

Összegszerűen, arányában is behatárolható, meddig nyújtható kedvezményes adózással az új bértöbblet, nyilván a gazdasági érdekekhez igazodva. És nem kell félni attól, hogy a cafeteriát felváltó többletbér esetleg több lesz, hiszen a dolgozók úgyis azt nézik, mit tudnak megvenni a fizetésükből és a cafeteriából együtt, szőröstül-bőröstül. És ha több futja a villanyszámlára, az sem nagy baj.

Kialakíthatók ráadásul olyan szabályozások is, melyek továbbra is ösztönöznek egyes szolgáltatásokat, persze ehhez az kell, hogy szabadon azt válassza a dolgozó. A vendéglátás általános forgalmi adójának bejelentett csökkentése feltehetően ezt a célt szolgálja, hiszen - a mai magyar viszonyok közepette - sokak számára a vendéglő bizony luxus. Meg kell nézni a hosszú sorokat nyáridőben a lángossütők előtt, még mindig az a legnépszerűbb, mert bizonyára még mindig a legolcsóbb.

Segítheti a rendszer a járulékcsökkentést is, hiszen mind a munkaadók, mind a szakszervezetek sokszor felvetik, csökkenjenek az élőmunka terhei. Így is csökkenhet, hiszen végül csaknem mindegy, hogy egy része után több, vagy az egész után esetleg kevesebb kedvezményt, kevesebb befizetni valót szabna az állam.

És a dolgozó

Talán meg kellene kérdezni a dolgozókat is, mit szeretnének: bonyolult cafeteria rendszert, sok-sok kötelemmel, amikor csak arra használhatják fel, amire adják. Vagy helyette szabadon elkölthető pénzt. Tény, hogy a legjobban a boltosok járnának rövidebb távon, de hát ha egyszer inkább áruházban és nem vendéglőben akar valaki költekezni, akkor minek abba beleszólni.

Nehéz ráadásul elképzelni, hogy a munkaadó törődését is kifejező és nehezen kimondható cafeteria ne lenne lepipálható egy jól csengő nevű, a több juttatást ugyanúgy kifejező bérelem bevezetésével. Megszerethető egy ilyen is, jobban is akár, mint a cafeteria.

Az egyes szolgáltatók kárenyhítése érdekében egyébként - elvileg - több lépcsőben is leépíthető lenne a cafeteria, de hát a vasárnapi boltzár eltörlésének ritmusát követően ez nem valószínű. És sok bizonytalanságot okozna, - hátha alapon -feleslegesen.

(blokkk.com, 2016. április 19.)

 

Cafeteria: elmeszelték a magyar államot

Az Európai Bíróság nem engedi, hogy kizárólag az állami kézében legyen az Erzsébet utalvány és a Szép-kártya.

Az Európai Unió Bírósága szerint nem egyeztethetők össze az uniós joggal a SZÉP-kártya rendszer és az "Erzsébet étkezési utalvány" rendszer egyes elemei.

Eltiltotta az Európai Unió bírósága a magyarországi cafeteria-rendszer alapjának számító Erzsébet-utalvány és SZÉP-kártya szabályozásának bizonyos elemeit. A bíróság szerint több ponton is sérül a szolgáltatások szabadságának irányelve.

A SZÉP-kártyánál így szabálytalan az az előírás, hogy a kártyakibocsátó magyarországi székhelyű kft. vagy rt. kell legyen, továbbá szintén magyarországi székhelyű pénzintézet leányvállalataként kell működjön. Ez az előírás jelentős mértékben szűkíti a piaci szereplők lehetőségeit. Szintén indokolatlan az az előírás, amely megköveteli, hogy minden 35 ezer fősnél nagyobb településen irodát kell fenntartani.

Az Erzsébet-utalvány esetében a bíróság azt mondta ki: nem lehet monopolhelyzetet teremteni egy utalványszolgáltatónak. Az állam azzal indokolta a monopólium megteremtését, hogy az Erzsébet-utalványból származó bevételből hátrányos helyzetű családok támogatása válik lehetővé.  A korábbi szereplőket, a nagy utalványosztókat ugyanakkor azzal ütötte ki a versenyből, hogy csak az Erzsébet-utalvány után alkalmazható kedvezőbb adóztatás, így a többi szolgáltató kiszorult a piacról.

A bíróság szerint a magyar állam állásfoglalása nem kellő indok, így a monopólium fenntartása nem engedhető meg. Egyelőre az ítélet teljes szövege nem ismert, így azt nem tudni, a bíróság mire kötelezte Magyarországot, valamint milyen gyakorlati következményekkel járhat az, hogy szabálytalan eszközökkel torzította az állam a piacot. Valójában a most kialakult állapot akkor sem nagyon változhat gyökeresen, ha teljesen meg kell szüntetni a jogsértő állapotot, vélik egyes szakértők. A cafeteria-tortát ugyanis nehéz lesz újraosztani.

(Népszabadság, 2016. február 23.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.