web₪zseb

Kínai okostelefon piac: 88 millió az kevés

Egyre kevesebb okostelefont vesznek a kínaiak. De a Huawei bírta a gyűrődést.

Kínában három százalékkal hat éves mélypontra zsugorodott 2019 első negyedévében az okostelefonok értékesítése a Canalys piackutató vállalat kimutatása szerint, írja az Origo.

2019 első negyedévében hat éve, 2013 első negyedéve óta a legkevesebbet, 88 millió okostelefont értékesítettek Kínában, három százalékkal kevesebbet a 2018 első negyedévi 90,7 milliónál.

Az öt legnagyobb piaci szereplő közül csak egy, a Huawei növelte eladásait az első negyedévben, 41 százalékkal 29,9 millióra. Piaci részesedése ezzel rekordra, 34 százalékra emelkedett a 2018 első negyedévi 23,4 százalékról.

Az eladási rangsorban a Huaweit a kínai Oppo, Vivo és Xiaomi cégek követi, és egyetlen külföldiként az Apple. Az Oppo eladásai négy százalékkal 16,8 millióra csökkentek, piaci részesedése 19,1 százalékra zsugorodott 19,4 százalékról.

A Vivo két százalékkal kevesebb, 15 millió okostelefont adott el az első negyedévben, mint egy évvel korábban, piaci részesedése 17,1 százalékra emelkedett 16,9 százalékról. A Xiaomi eladásai 13 százalékkal 10,5 millióra csökkentek, piaci részesedése 11,9 százalékra csökkent 13,3 százalékról.

Az Apple eladásai Kínában 30 százalékkal estek vissza 2019 első negyedévében az egy évvel korábbihoz képest: 6,5 millió iPhone kelt el 9,3 millió után, a piaci részesedés pedig ezzel 7,4 százalékra zsugorodott 10,2 százalékról.

Illusztráció FORRÁS: SHUTTERSTOCK

Az összes többi gyártó eladásai 39 százalékkal estek vissza az idei első negyedévben 9,3 millióra 15,2 millióról, együttes piaci részesedésük pedig 10,6 százalékra esett 16,8 százalékról.

A Canalys elemzői szerint a Huawei annak köszönheti a többi kínai gyártóval szemben elért értékesítési előnyét, hogy megnövelte a kiskereskedelmi üzletek létesítésébe fektetett beruházásait és ezzel mélyebbre be tudott hatolni Kína távoli, vidéki régióiba is. Az offline értékesítési csatornákat a Huawei behatolása előtt az Oppo és Vivo cégek uralták Kínában.

A Canalys különösen aggasztónak tartja az Apple eladásainak a csökkenését, ami az új készülékek bemutatását megelőzően szezonális jelleggel a második, vagy a harmadik negyedévben szokott bekövetkezni, nem az első negyedévben.

(Origo, 2019. május 3.)

 

Meglépett a kínai okostelefon piac

Megint több mobilt vesznek a kínaiak, és drágábbat. 100 millió felett a negyedéves piac.

A 2018 első negyedévében tapasztalt megtorpanás után újra több mint százmillió okostelefont értékesítettek Kínában a 2018 június 30-ával véget ért három hónap alatt - írja a Napi.hu az MTI nyomán.

2018 második negyedévében 104 millió okostelefont adtak el Kínában, a világ legnagyobb mobilpiacán, ami 14 százalékkal haladja meg az első negyedévi 91 milliót, de 8 százalékkal elmarad a 2017-es második negyedévben elért 113 milliótól - derül ki a Canalys piackutató intézet felméréséből.

A legnagyobb kínai mobilgyártó, a Huawei és leányvállalata, a Honor 28,5 millió okostelefont adott el a második negyedévben, így piaci részesedése 27 százalékra nőtt. Ilyen magas részarányt egy mobilgyártó sem ért el 2011 második negyedéve óta. A második helyezett, az Oppo piaci részesedése 21 százalékra, míg a Vivóé 20 százalékra rúgott.

Elemzésében a Canalys megjegyezte, hogy egyre nehezebb a piaci verseny a kisebb gyártók számára. Az öt legnagyobb mobilgyártó együtt a piac 90 százalékát fedte le 2018 április-júniusban, míg egy évvel korábban 73 százalékra rúgott ez az arány.

Elemzők arra számítanak, hogy a következő negyedévekben csökken az okostelefonok eladása.

2017-ben a mobiltelefonok értékesítése 4 százalékkal, 460 millió közelébe esett vissza. A forgalom hanyatlásában közrejátszott, hogy a fogyasztók a legegyszerűbb telefonokról áttértek a középkategóriájú készülékek vásárlására, és nem tartják szükségesnek másik készülék beszerzését. Szerepet játszik az is, hogy az okostelefonok életciklusa erősen meghosszabbodott.

A Canalys úgy látja, hogy a piac csak akkor kezd ismét bővülni, amikor 2019 vége felé megjelennek az 5G készülékek.

(Napi.hu, 2018. július 30.)

 

Kína: a jó telefon tovább ér

Kínai okostelefon piac: nyolc év után megálló.

Nyolc év folyamatos növekedés után 2017-ben csökkent az okostelefonok értékesítése Kínában, a világ legnagyobb mobilpiacán, bár néhány belföldi gyártó eladásai töretlenül bővültek, írja az MTI.

A mobiltelefonok értékesítése 2017-ben 4 százalékkal, 460 millió darab közelébe esett vissza - idézi a BBC a Canalys piackutató intézet felmérését. Az intézet azzal magyarázza a forgalom hanyatlását, hogy a fogyasztók a legegyszerűbb telefonokról áttértek a középkategóriájú készülékek vásárlására, és nem tartják szükségesnek másik készülék beszerzését. A piacon a "cseréljük ki" hangulat helyett az "ezzel már beérhetjük" hangulat dominál. Szerepet játszik az is, hogy az okostelefonok életciklusa erősen meghosszabbodott.

A Canalys úgy látja, hogy a piac csak akkor kezd ismét bővülni, amikor 2019 vége felé megjelennek az 5G készülékek.

Nyomják a kínai gyártók: nekik megy

A szállítókat tekintve jelentős átrendeződés ment végbe. Míg 2010 és 2015 között a világpiacot az Apple és a Samsung vetélkedése jellemezte, 2017 közepén a Huawei már közel annyi okostelefont értékesített mint az Apple, és eladásai kétszámjegyű növekedést mutatnak.

A nagyvárosi gazdagok továbbra is kötelezőnek tartják a legújabb iPhone és Galaxy modellek megvásárlását, Kína vidéki régióiban azonban az emberek ezt nem engedhetik meg maguknak és alapkategóriájú készülékekkel kénytelenek beérni. Ezeket a fogyasztókat vette célba jóval olcsóbb prémiumkészülékekkel az Oppo és a Vivo, nem elsősorban az interneten, hanem kisvárosi boltokban kínálva telefonjait.

A Canalys kiemeli, hogy a legújabb kínai márkák minősége az iPhone 8 és az iPhone 8 Plus minőségéhez fogható, de a Huawei Mate 10 és Mate 10 Pro típusa 30 százalékkal olcsóbb, mint az iPhone 8.

A Samsung eladásait az is fékezte, hogy a dél-koreai gyártó termékei körében a kigyulladásra hajlamos Galaxy Note 7 márka körüli botrány miatt erősen megcsappant a bizalom.

(MTI, 2018. január 26.)

 

Kínában már csak ötödik az iPhone

Csúszik hátrafelé az Apple a világ egyik legnagyobb mobilpiacáért vívott küzdelemben.

Csökkent az Apple részesedése a kínai okostelefon-piacon 2017 második negyedévében, olyannyira, hogy a negyedik helyüket el is vesztették, írja a Portfolio a CNBC nyomán.

Most éppen a Xiaomi szorította vissza az ötödik helyre az amerikai tech-céget a Canalys elemzőcég adatai szerint, miután 2017 második negyedévében csökkent a kínai vásárlók érdeklődése az iPhoneok piacán.

Jelenleg a négy legnagyobb okostelefon márka Kínában a Huawei 23 millió, az Oppo 21 millió, a Vivo 16 millió, valamint a Xiaomi 15 millió eladott telefonnal 2017 második negyedévében. Az ötödik Apple negyedéves értékesítése az előző évihez képest 14%-ot esett.

A legnagyobb öt márka egyébként a 113 milliós okostelefon-értékesítés 75%-át adta Kínában. Ebből azért kiszámolható, hogy az iPhone piaca nagyjából 10 milliós lehetett.

Az Apple vezére, Tim Cook, hosszú távon optimista a kínai piac kilátásaiban. Sok elemző szerint az iPhone 8-as hozhatja majd el az Apple újabb aranykorát a világ második legnagyobb gazdaságában.

(Portfolio, 2017. július 25.)

 

Kínában Kína az úr

A mobilpiacon. Apple, Samsung csak kullognak.

A pekingi székhelyű okostelefon-gyártó Xiaomi 16 százalékos piaci részesedést szerzett meg a kínai piacon mobiltelefon piacon 2015 második negyedévében, ezzel a teljesítménnyel pedig elfoglalta a dobogó legfelső fokát. A második helyet a Huawei szerezte meg 15,7 százalékos részesedéssel. A Huawei nemcsak szorosan felzárkózott a Xiaomi mögé, de a legnagyobb, 48 százalékos növekedést tudta felmutatni, az Investor.hu összegzése szerint.

Az év eleji jó indulást követően így az iPhone-t gyártó Apple a harmadik helyre szorult, 12 százalék piaci részesedéssel, ami azért ebben az országban nem csekély eredmény, bár a hír nem mindenkinek tetszett, hiszen hallatára az Apple részvényárfolyam esett. Kapott a Samsung is, a dél-koreai céget is egy kínai versenytárs tolta le. A kínai Vivo 8 százalékos részesedést hasított ki magának, így a koreai cég az ötödik helyre csúszott vissza.

Mindeközben a teljes kínai mobilpiac enyhén esett is, két százalékot szűkült az egy évvel ezelőtti időszakhoz képest, ami az ország lassuló gazdaságának számlájára könyvelhető el.

A Xiaomi egyébként a második negyedévben számos újítással rukkolt elő, ami hozzájárulhatott az Apple térvesztéséhez is. A régi kínálatát új LTE modellekkel bővítette: az elmúlt hónapban bemutatkozott az Androidos Mi Note okostelefonnal, amit a kínaiak úgy vittek, mint a cukrot. A cég a tengerentúlon sem tétlenkedett, hiszen az egyre agresszívebben terjeszkedő Uberrel kötött együttműködési szerződést, a találgatások szerint 45-5 milliárd dollár körüli értékben, így az új modellel már taxit is lehet rendelni az utasközönségben nem éppen szegény Kínában.

A Xiaomi tőzsdére lépése a cég közlése szerint a közeljövőben nem várható.

(Investor, 2015. augusztus 4.)

 

Ez nem jó, Kínában kevesebb okostelefont vettek

2015 első negyedévében visszaesett a kínai okostelefon piac.

Erre nem sokan számítottak, a kínai okostelefon piacon 2015. az első negyedévében csökkent a készülékek értékesítése az egy évvel korábbihoz képest. Erre az elmúlt hat évben nem volt példa. Az IDC adatai alapján 99 millió darab okosmobilt adtak el a távol-keleti országban január és március között, ami 4 százalékos visszaesés 2014. hasonló időszakával összevetve.

Kína egyre inkább hasonlít a fejlett országokra a mobiltelefonok forgalmazásában. A teljes Kínai mobilpiacon belül az okostelefonok részesedése már ugyanolyan magas, mint az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban vagy Japánban.

A legtöbb készüléket az Apple tudta eladni, a társaság 14 millió készüléket értékesített, túlnyomó többségük a nagyobb kijelzővel készült iPhone 6-os és iPhone 6 Plus volt. Ez több mint hatvan százalékos növekedést jelentett az egy évvel korábbihoz képest. A korábbi piacvezető Xiaomi 42 százalékos növekedést könyvelhetett el, azonban ez csak a második helyre volt elegendő. Az alsó- és középkategóriás telefonok piacán rendkívül kemény versenyre kényszerítették versenytársai a néhány év alatt hatalmasra növő Xiaomi-t.

A Huawei 11 millió darab okosmobilt adott el ebben az időszakban, ami közel 40 százalékkal haladta meg a 2014. első negyedévi adatot. A Huawei sokat hasított ki a középkategóriás készülékek piacából, emellett bevált a több márkára építő stratégiája. A Honor nevű branddel sikeresen versenyez a társaság a Xiaomival.

Nagyot bukott viszont Kínában a Samsung a január-március közötti időszakban, mivel a dél-koreai cég csak 10 millió darab okosmobilt tudott értékesíteni, ami 53 százalékos visszaesést jelentett 2014 első három hónapjához viszonyítva.

(Világgazdaság, 2015. május 12.)