webzseb₪égbolt

Meglépett a kínai okostelefon piac

Megint több mobilt vesznek a kínaiak, és drágábbat. 100 millió felett a negyedéves piac. 

A 2018 első negyedévében tapasztalt megtorpanás után újra több mint százmillió okostelefont értékesítettek Kínában a 2018 június 30-ával véget ért három hónap alatt - írja a Napi.hu az MTI nyomán.

2018 második negyedévében 104 millió okostelefont adtak el Kínában, a világ legnagyobb mobilpiacán, ami 14 százalékkal haladja meg az első negyedévi 91 milliót, de 8 százalékkal elmarad a 2017-es második negyedévben elért 113 milliótól - derül ki a Canalys piackutató intézet felméréséből.

A legnagyobb kínai mobilgyártó, a Huawei és leányvállalata, a Honor 28,5 millió okostelefont adott el a második negyedévben, így piaci részesedése 27 százalékra nőtt. Ilyen magas részarányt egy mobilgyártó sem ért el 2011 második negyedéve óta. A második helyezett, az Oppo piaci részesedése 21 százalékra, míg a Vivóé 20 százalékra rúgott.

Elemzésében a Canalys megjegyezte, hogy egyre nehezebb a piaci verseny a kisebb gyártók számára. Az öt legnagyobb mobilgyártó együtt a piac 90 százalékát fedte le 2018 április-júniusban, míg egy évvel korábban 73 százalékra rúgott ez az arány.

Elemzők arra számítanak, hogy a következő negyedévekben csökken az okostelefonok eladása.

2017-ben a mobiltelefonok értékesítése 4 százalékkal, 460 millió közelébe esett vissza. A forgalom hanyatlásában közrejátszott, hogy a fogyasztók a legegyszerűbb telefonokról áttértek a középkategóriájú készülékek vásárlására, és nem tartják szükségesnek másik készülék beszerzését. Szerepet játszik az is, hogy az okostelefonok életciklusa erősen meghosszabbodott.

A Canalys úgy látja, hogy a piac csak akkor kezd ismét bővülni, amikor 2019 vége felé megjelennek az 5G készülékek.

(Napi.hu, 2018. július 30.)

 

Kína: a jó telefon tovább ér

Kínai okostelefon piac: nyolc év után megálló.

Nyolc év folyamatos növekedés után 2017-ben csökkent az okostelefonok értékesítése Kínában, a világ legnagyobb mobilpiacán, bár néhány belföldi gyártó eladásai töretlenül bővültek, írja az MTI.

A mobiltelefonok értékesítése 2017-ben 4 százalékkal, 460 millió darab közelébe esett vissza - idézi a BBC a Canalys piackutató intézet felmérését. Az intézet azzal magyarázza a forgalom hanyatlását, hogy a fogyasztók a legegyszerűbb telefonokról áttértek a középkategóriájú készülékek vásárlására, és nem tartják szükségesnek másik készülék beszerzését. A piacon a "cseréljük ki" hangulat helyett az "ezzel már beérhetjük" hangulat dominál. Szerepet játszik az is, hogy az okostelefonok életciklusa erősen meghosszabbodott.

A Canalys úgy látja, hogy a piac csak akkor kezd ismét bővülni, amikor 2019 vége felé megjelennek az 5G készülékek.

Nyomják a kínai gyártók: nekik megy

A szállítókat tekintve jelentős átrendeződés ment végbe. Míg 2010 és 2015 között a világpiacot az Apple és a Samsung vetélkedése jellemezte, 2017 közepén a Huawei már közel annyi okostelefont értékesített mint az Apple, és eladásai kétszámjegyű növekedést mutatnak.

A nagyvárosi gazdagok továbbra is kötelezőnek tartják a legújabb iPhone és Galaxy modellek megvásárlását, Kína vidéki régióiban azonban az emberek ezt nem engedhetik meg maguknak és alapkategóriájú készülékekkel kénytelenek beérni. Ezeket a fogyasztókat vette célba jóval olcsóbb prémiumkészülékekkel az Oppo és a Vivo, nem elsősorban az interneten, hanem kisvárosi boltokban kínálva telefonjait.

A Canalys kiemeli, hogy a legújabb kínai márkák minősége az iPhone 8 és az iPhone 8 Plus minőségéhez fogható, de a Huawei Mate 10 és Mate 10 Pro típusa 30 százalékkal olcsóbb, mint az iPhone 8.

A Samsung eladásait az is fékezte, hogy a dél-koreai gyártó termékei körében a kigyulladásra hajlamos Galaxy Note 7 márka körüli botrány miatt erősen megcsappant a bizalom.

(MTI, 2018. január 26.)

 

Kínában már csak ötödik az iPhone

Csúszik hátrafelé az Apple a világ egyik legnagyobb mobilpiacáért vívott küzdelemben.

Csökkent az Apple részesedése a kínai okostelefon-piacon 2017 második negyedévében, olyannyira, hogy a negyedik helyüket el is vesztették, írja a Portfolio a CNBC nyomán.

Most éppen a Xiaomi szorította vissza az ötödik helyre az amerikai tech-céget a Canalys elemzőcég adatai szerint, miután 2017 második negyedévében csökkent a kínai vásárlók érdeklődése az iPhoneok piacán.

Jelenleg a négy legnagyobb okostelefon márka Kínában a Huawei 23 millió, az Oppo 21 millió, a Vivo 16 millió, valamint a Xiaomi 15 millió eladott telefonnal 2017 második negyedévében. Az ötödik Apple negyedéves értékesítése az előző évihez képest 14%-ot esett.

A legnagyobb öt márka egyébként a 113 milliós okostelefon-értékesítés 75%-át adta Kínában. Ebből azért kiszámolható, hogy az iPhone piaca nagyjából 10 milliós lehetett.

Az Apple vezére, Tim Cook, hosszú távon optimista a kínai piac kilátásaiban. Sok elemző szerint az iPhone 8-as hozhatja majd el az Apple újabb aranykorát a világ második legnagyobb gazdaságában.

(Portfolio, 2017. július 25.)

 

Kínában Kína az úr

A mobilpiacon. Apple, Samsung csak kullognak.

A pekingi székhelyű okostelefon-gyártó Xiaomi 16 százalékos piaci részesedést szerzett meg a kínai piacon mobiltelefon piacon 2015 második negyedévében, ezzel a teljesítménnyel pedig elfoglalta a dobogó legfelső fokát. A második helyet a Huawei szerezte meg 15,7 százalékos részesedéssel. A Huawei nemcsak szorosan felzárkózott a Xiaomi mögé, de a legnagyobb, 48 százalékos növekedést tudta felmutatni, az Investor.hu összegzése szerint.

Az év eleji jó indulást követően így az iPhone-t gyártó Apple a harmadik helyre szorult, 12 százalék piaci részesedéssel, ami azért ebben az országban nem csekély eredmény, bár a hír nem mindenkinek tetszett, hiszen hallatára az Apple részvényárfolyam esett. Kapott a Samsung is, a dél-koreai céget is egy kínai versenytárs tolta le. A kínai Vivo 8 százalékos részesedést hasított ki magának, így a koreai cég az ötödik helyre csúszott vissza.

Mindeközben a teljes kínai mobilpiac enyhén esett is, két százalékot szűkült az egy évvel ezelőtti időszakhoz képest, ami az ország lassuló gazdaságának számlájára könyvelhető el.

A Xiaomi egyébként a második negyedévben számos újítással rukkolt elő, ami hozzájárulhatott az Apple térvesztéséhez is. A régi kínálatát új LTE modellekkel bővítette: az elmúlt hónapban bemutatkozott az Androidos Mi Note okostelefonnal, amit a kínaiak úgy vittek, mint a cukrot. A cég a tengerentúlon sem tétlenkedett, hiszen az egyre agresszívebben terjeszkedő Uberrel kötött együttműködési szerződést, a találgatások szerint 45-5 milliárd dollár körüli értékben, így az új modellel már taxit is lehet rendelni az utasközönségben nem éppen szegény Kínában.

A Xiaomi tőzsdére lépése a cég közlése szerint a közeljövőben nem várható.

(Investor, 2015. augusztus 4.)

 

Ez nem jó, Kínában kevesebb okostelefont vettek

2015 első negyedévében visszaesett a kínai okostelefon piac.

Erre nem sokan számítottak, a kínai okostelefon piacon 2015. az első negyedévében csökkent a készülékek értékesítése az egy évvel korábbihoz képest. Erre az elmúlt hat évben nem volt példa. Az IDC adatai alapján 99 millió darab okosmobilt adtak el a távol-keleti országban január és március között, ami 4 százalékos visszaesés 2014. hasonló időszakával összevetve.

Kína egyre inkább hasonlít a fejlett országokra a mobiltelefonok forgalmazásában. A teljes Kínai mobilpiacon belül az okostelefonok részesedése már ugyanolyan magas, mint az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban vagy Japánban.

A legtöbb készüléket az Apple tudta eladni, a társaság 14 millió készüléket értékesített, túlnyomó többségük a nagyobb kijelzővel készült iPhone 6-os és iPhone 6 Plus volt. Ez több mint hatvan százalékos növekedést jelentett az egy évvel korábbihoz képest. A korábbi piacvezető Xiaomi 42 százalékos növekedést könyvelhetett el, azonban ez csak a második helyre volt elegendő. Az alsó- és középkategóriás telefonok piacán rendkívül kemény versenyre kényszerítették versenytársai a néhány év alatt hatalmasra növő Xiaomi-t.

A Huawei 11 millió darab okosmobilt adott el ebben az időszakban, ami közel 40 százalékkal haladta meg a 2014. első negyedévi adatot. A Huawei sokat hasított ki a középkategóriás készülékek piacából, emellett bevált a több márkára építő stratégiája. A Honor nevű branddel sikeresen versenyez a társaság a Xiaomival.

Nagyot bukott viszont Kínában a Samsung a január-március közötti időszakban, mivel a dél-koreai cég csak 10 millió darab okosmobilt tudott értékesíteni, ami 53 százalékos visszaesést jelentett 2014 első három hónapjához viszonyítva.

(Világgazdaság, 2015. május 12.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.