butikpórázon₪vásárlóktere

Összeakciózták magukat a francia áruházak

Romániában. Ott sem szeretik az adókerülgetőket. 

Több romániai multinacionális üzletlánc rögzítette az élelmiszeripari termékek árát – állapította meg a bukaresti versenyhivatal. Az árkartellezés miatt csaknem tizenkilencmillió eurós bírságot róttak ki az érintett vállalatokra. A megbüntetett cégek listájának élén az Auchan Romania SA áll, a francia tulajdonú üzletláncot nyolcmillió euróra bírságolták. A Carrefour és a Hypermarche (Cora) romániai leányvállalatai sem úszták meg többmilliós büntetés nélkül.

Az erdélyi Krónika című napilap beszámolója szerint az ellenőrzések során arra derült fény, hogy a román, valamint a nemzetközi versenyszabályokat is megszegték az érintett vállalatok, amikor az üzletláncok, valamint beszállítóik rögzítették a polcokon megjelenő értékesítési árat a kiskereskedelmi üzletláncoknál alkalmazott akciók esetére. A versenyhivatal megállapította: bizonyos esetekben a polcárat nem a kereslet-kínálat függvényében határozták meg, hanem a beszállító az üzletlánccal közösen megállapított egy fix vagy minimális árat, amelyen a fogyasztóknak el lehet adni az adott terméket. Ez a gyakorlat magasabb árat eredményezett a fogyasztónak.

Az érintett üzletláncok és a beszállítók rögzítették az akciós termékek árát
Fotó: 123RF

Január elején domináns piaci helyzetével való visszaélés miatt tizennégy millió eurónak megfelelő lejre büntette a versenytanács az Orange telekommunikációs vállalatot, amely az ügyfelek száma szerint Románia legnagyobb mobilszolgáltatójának számít.

A francia vállalatot a versenytanács azért bírságolta meg, mert 2011 és 2015 között megakadályozta az emelt díjas SMS-szolgáltatásokat biztosító Simplus Investet, hogy hozzáférjen az Orange-hálózathoz.

Eugen Teodorovici pénzügyminiszter az év elején jelentette be, hogy idén elsősorban a nagy adófizetőkre és a multinacionális cégekre összpontosít az adóhatóság, amelynek oda kell figyelnie azokra a vállalatokra, amelyek különböző módszerekkel próbálják csökkenteni az állami adókat.

A tárcavezető úgy vélte, azokat a multikat, amelyek jövedelmük nagy részét külföldre irányozzák, a Romániából kivitt összegek függvényében is meg kellene adóztatni. Liviu Dragnea, a kormányzó Szociáldemokrata Párt elnöke még tavaly arról beszélt: kormányzati intézkedésekkel kell rákényszeríteni a multinacionális vállalatokat arra, hogy a Romániában megtermelt profit után helyben adózzanak, ne adóparadicsomokban vagy a származási országukban.

(Magyar Idők, 2019. február 3.)

 

Megcsapták görögben a Heinekent

Rekord összegű, 26,7 millió eurós bírságra büntették a Heineken görögországi leányvállalatát.

Az Athenian Brewery, a holland Heineken söripari konszern 98,8 százalékban tulajdonolt görögországi leányvállalata ellen 2004-ben indult versenyhivatali vizsgálat a görög cég állítólagos jogsértő magatartása miatt, írja a Világgazdaság.

2015-ben a vizsgálat eredményeképpen az Athenian Breweryt Görögországban rekord összegű, 31,5 millió euróra büntette a görög versenyhivatal a versenyjog megsértései miatt.

A görög versenyhivatal szerint az Athenian Brewery visszaélt piaci erőfölényével, amikor támogatásért cserében kizárólagos szerződéseket kötött hotelekkel, éttermekkel és kávézókkal csapolt sör forgalmazására, a kiskereskedelmi boltoknak támogatást adott azért, hogy a polcaik egy meghatározott részén csak az ő termékeit forgalmazzák. A kiskereskedelmi láncokat ráadásul utólagos árkedvezményekkel és támogatásokkal arra ösztönözte azért, hogy az ő termékeit értékesítse, utólagos és egyéb támogatásokkal pedig pénzügyileg támogatta a sört forgalmazó nagykereskedőket abban, hogy az ő termékeit nagyobb mennyiségben és arányban forgalmazzák.

Ezzel az Athenian Brewery akadályozta a piaci versenytársakat a piacra jutásban. Különösen akadályozta a kis görög kézműves sörfőző cégeket piacaik elérésében.

A görög versenyhivatal döntését a Heineken bíróságon megtámadta, Athén közigazgatási fellebbviteli bírósága azonban a múlt héten helybenhagyta a versenyhatóság döntését, és fenntartotta az ítéletet.

A bírság összegét a 2015-ben meghatározott 31,5 millió euróról 26,7 millió euróra csökkentették ugyan, azonban ez még mindig rekordnak számít Görögországban.

Görögországban a sörpiacot két nemzetközi ágazati cég uralja: a holland Heinekenhez egyebek között az Alfa és Amstel márkák, a dán Carlsberghez pedig például a Mythos és a Fix márkák tartoznak. A Heineken és a Carlsberg a görög sörpiac 85 százalékát tartja kézben, a maradék 15 százalékon osztoznak a görög sörgyártók, az Euractiv hírportál értesülései szerint.

John-Paul Schuirink, a Heineken kommunikációjáért felelős vezetője az Euractivnak nyilatkozva elmondta: a holland cég tisztában van Athén közigazgatási fellebbviteli bíróságának döntésével, az Athenian Brewery jelenleg a döntést és a következő lépések megtételét vizsgálja.

(Világgazdaság, 2017. július 11.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.