butikpórázon₪vásárlóktere

Megcsapolnák a nagy sörgyárakat

A kormány megakadályozná, hogy a nagy sörgyártók söreik kizárólagos árusítására kötelezzék a vendéglátóhelyeket. 

Ez derül ki a kereskedelmi törvény módosítását célzó előterjesztés még csak szakértői anyagából, amely az Index birtokába jutott. A kormány még nem is tárgyalta.

Nem véletlen, hogy egy kocsma csak egy gyártó sörét árulja. Ha valaki ma nyit egy kocsmát, vagy éttermet, annak szüksége lesz egy sörbeszállítóra, valamint a sör árulásához szükséges berendezésekre. A legegyszerűbb, amit tehet, hogy leszerződik valamelyik nagy gyártóval (pl. Heineken, Dreher, Borsodi), aki aztán ellátja a sörrel, és kihelyezi az üzletbe a saját sörcsapját, sörhűtőjét. Ezzel meg lehet spórolni a berendezések beszerzésével járó kezdeti költségeket, és lesz folyamatos sörellátás, de hát hosszabb távon egy ilyen szerződés közel sincs ingyen.

A nagy sörgyártónak az az érdeke, hogy az adott helyen minél több fogyjon az ő termékéből, ezért a beszállítói szerződéseket legtöbbször olyan feltételekkel kötik, amelyek tiltják, vagy erősen korlátozzák más gyártók söreinek (így a kisüzemi sörök) árusítását. Cserébe a kocsmák kapnak bizonyos kedvezményeket is, például minél nagyobb mennyiségű csapolt sör eladását vállalják, annál nagyobb százalékos kedvezmény jár hordónként, és különféle, a sör logójával ellátott reklámfelületekhez is hozzájutnak (világító cégér, megállítótábla). Emellett a gyártótól rendszeresen kijönnek ellenőrizni, szervizelni a berendezést.

Kizárólagosság helyett szponzoráció

Ennek a rendszernek vetne most véget a kormány. A szakmai szöveg szerint szponzorációs szerződések kötésére továbbra is lenne lehetőség, de csak úgy, ha a megállapodás legfeljebb egy évre szól, és kizárólag pénzben fizetett ellenszolgáltatás fejében köthetik. Emellett a szponzorációban nem érintett márkák is jól látható helyen kint lehetnek. Nincs minimális értékesítési mennyiségre vonatkozó kikötés, és kedvezmény az eladott sörmennyiség után. Ráadásul kötbér alkalmazása nélkül legfeljebb 90 napos felmondása lehetne a kiskereskedőnek.

Töltésre váró söröspalackokA készülő szabály engedne kivételt is, mivel a szerződő felek kérhetnék a Gazdasági Versenyhivataltól kizárólagos szerződésük jóváhagyását. A GVH akkor mérlegelheti, hogy zöld utat ad, ha teljesülnek bizonyos feltételek, így például a kizárólagos szerződéssel érintett gyártó sörein felül legalább egyféle kisüzemi sör (hogy mi számít annak, azt a jövedéki törvény határozza meg) üveges változatban és vendégcsapon csapolva is kapható. A kizárólagos sörmárkát olcsóbban kell adni.

A terveket azzal indokolják a szakértők, hogy a jelenleg jellemző kizárólagos értékesítési szerződések versenyellenesek. A kisüzemi gyártók és a fogyasztók érdekeit is sérti, hogy az emberek nem juthatnak annyi helyen kézműves sörökhöz, amennyire lehetőség lenne a fenti gyakorlat felszámolásával. 

A kizárólagos szerződések visszásságaira egyébként már a GVH is felhívta a figyelmet egy 2015-ös határozatban, de akkor nem szabtak ki bírságot, mert az eljárás alá vont társaságok vállalták a mennyiségek csökkentését. 

A készülő sörpiaci változások kormányzati célja, hogy a multinacionális sörgyártók pozícióját gyengítsék a magyar sörfőzdék javára. Ennek a magyar tulajdonú sörfőzdék és a kézműves sörök kedvelői örülhetnek leginkább. 

(Index, 2017. október 2., fotó: Nagy Attila Károly, Index)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.