autó₪szalon

VW: lesz újdonság 2020-ban

A Golf nyolcadik generációja mellett egy alternatív hajtású modellcsalád első tagját is bevezeti a Volswagen. 

Világszerte 10,97 millió autót adott el 2019-ben a VW-konszern, amivel folytatta a növekedést, írja az Origo. Mindebből a vállalatcsoport névadó márkája 6,27 millió eladott személyautót tett ki, a közeljövőt pedig a Transform+ 2025 programban sokféle hibrid modell érkezése, a digitalizáció és új üzleti megoldások bevezetése teszi ki, s természetesen sürgős cél az uniós CO2-kibocsátási kvótáknak megfelelés is.

ID.3 villanyautóFORRÁS: VOLKSWAGEN

Még 2020-ban az új logónak megfelelően átalakítják a szalonok arculatát, magát a Volkswagent pedig közvetlenül a prémiumgyártmányok (Audi, BMW, Mercedes) alá, de a kommersz márkák fölé akarják pozicionálni, mint „a tömeggyártás csúcsát". Fontos marketingtevékenység lesz a foci EB szponzorációja, itt a termékek mellett mobilitási partnerként jelenik meg a VW (a bajnokság alatt a tájékozódást, közlekedést élőerővel és applikációval segítve). Az UEFA Euro2020 tevékenység a budapesti meccsekkel Magyarországot is érinteni fogja.

2019-ben amúgy hazánk növekedő piacán a márka 10.897 regisztrációval szerepelt, fontos eseménynek számított a hétüléses autókra adott nagycsaládos állami támogatás, az év végi vásárlási hajrá és az akciós e-Up megjelenése (öt hét alatt elfogyott a 300 villanyminiből álló készlet). Nehezítette viszont az ügymenetet, hogy egyes modellekre megnövekedtek a szállítási határidők, ráadásul a részben a dízelbotrány utóhatásai, részben az nagyvárosi kitiltások miatt a TDI-ktől a TSI-k irányába elmozduló keresletet nehezen érte utol a motorgyártás – de mostanra helyreállt a rend.

Lesz új Golffal és villanyautó

2020-ra a márka importőrje stabilabb termelést és kiszámítható értékesítést vár, amit nehézségként ezúttal a CO2-kibocsátási norma miatt szűkölő motorkínálat, a növekvő listaár, és a villanyautóknál a szűk akkutermelési kapacitás színesíthet. Mindenesetre a márkának elkészült a 2020-as modellbevezetési menetrendje, amely a második negyedévben T-Roc Cabriolet változatot, a harmadikban pedig új Arteont (shooting brake kivitelben is) hoz, év vége felé pedig itt lesz a Touareg R.

Golf FORRÁS: VOLKSWAGEN

A márka két legfontosabb újdonsága a kompakt kategóriába sorolható be. Egyikük a Golf VIII, amelyet részletesen mi is bemutattunk már, és komoly előrelépést jelent digitális szolgáltatások terén, megjelenik benne többek közt a Car2X kommunikáció, a széria online kapcsolat, a digitális műszerfal és egy sor vezetéssegítő rendszer. Dízel változatai már dupla SCR katalizátort kapnak, a benzinesek pedig 48 voltos mild-hibrid hajtással kombinálhatók, de lesz belőle plug-in változat is.

Ami a tisztán elektromos hajtásúakat illeti, egy új modellcsalád első tagjaként az ID.3 veszi át a stafétát, ennek jelentőségét a márkánál a régi Bogárral és a Golffal emlegetik egy lapon. Óriási mérnökcsapat végzi az utolsó simításokat a programozáson, a zwickaui gyár nemsokára készen áll a termelésre. Ez nyári kiszállítással a 1. Edition nevű bevezető limitált szériát jelenti (hét óra alatt 80 előrendelés érkezett be rá), utána pedig a normál modellekkel folytatódik a termelés. Három felszereltségi szint és akkucsomag lesz, várhatóan 330-540 km közötti hatótávval.

(Origo, 2020. január. 29.)

 

Volkswagen: de azért annyira nem

Nőttek a Volkswagen eladásai 2019 júniusában. Kína nagyon, Európa nem ment.

A Volkswagen közzétette a 2019 júniusi eladási statisztikáit, írja a Portfolio. Az autógyártó világszerte 1,6 százalékkal több, 974 ezer járművet értékesített, a társaság értékesítései nagyot nőttek Kínában, miután az új kibocsátási normákra átállva a fogyasztók előre hozták az autóvásárlásaikat.

A társaság júniusi eladásaival kapcsolatban a Volkswagen értékesítési igazgatója elmondta, hogy cég különösen jól teljesített Kínában. Christan Dahlheim szerint a társaság összességében a kihívást jelentő piaci környezetben is fenntartotta pozícióját és globálisan növelni tudta a piaci részesedését.

A Volkswagen Európában 4,8 százalékkal kevesebb, 435 ezer darab autót adott el júniusban, a korábbi év hasonló időszakával összehasonlítva, Nyugat-Európában a társaság 4,7 százalékkal kevesebb, 364 ezer járművet értékesített, míg a Volkswagen németországi, 131 ezer darabos járműeladásai csupán minimális elmozdulást jelentettek 2018 júniusához képest.

Észak-Amerikában a Volkswagen eladásai 0,5 százalékkal 81 ezerre nőttek, míg az autógyártó eladásai az Egyesült Államokban 5,9 százalékkal 57 ezerre emelkedtek júniusban. A társaság dél-amerikai eladásai azonban 0,1 százalékkal 49 ezer darabra csökkentek júniusban.

Ázsiában a Volkswagen 11,3 százalékkal több, 381 ezer autót értékesített júniusban a korábbi év hasonló időszakával összehasonlítva. Kínában 15 százalékos volt a növekedés júniusban, miután az új kibocsátási normákra való átállás következtében a fogyasztók előre hozták az autóvásárlásaikat.

A Volkswagen bejelentette, hogy a jövőben több területen is együttműködik majd a Forddal. 

(Portfolio, 2019. július 12.)

 

Az elektromos autóhoz a VW-nek sem kell annyi ember

Létszámleépítést is hoz az elektromos autók gyártása a VW-nél.

Kisebb alkalmazotti létszámmal, de nagyobb hatékonysággal termelnek majd a Volkswagen elektromos autókat gyártó üzemei - mondta el Gunnar Kilian, a konszern személyzeti igazgatója a dpa hírügynökségnek adott interjúban. A Volkswagen Németországban összpontosítja majd az elektromos autók gyártását, írja a Napi.hu, az MTI nyomán.

Közölte, hogy nem lesz a Volkswagennél második "Zukunftspakt" megtakarítási program, de a mostaninak a kifutása után is a hatékonyság és a termelékenység javítására kell hogy összpontosítsa minden figyelmét a konszern, mivel "már nem csak a többi autógyárral, hanem az informatikai és szoftverfejlesztő ágazattal is versenyben áll" - írja az MTI.

A néhány amerikai gyárának bezárására és alkalmazottak elbocsátására kényszerülő General Motors (GM) példáját idézve a személyzeti igazgató az interjúban rámutatott: mivel az elektromos autók gyártása a hagyományos hajtásláncokénál rövidebb időt igénylő egyszerűbb összeszerelési folyamat, ezért a Volkswagen is hasonló döntésekkel kell hogy szembenézzen, mint a GM. "Szerencsére az elkövetkező években nagy számban éri el a nyugdíjkorhatárt a nagy születésszámú generáció, ezért lehetőségünk nyílik arra, hogy ne töltsük be az így megüresedő munkahelyeket" - mondta.

A Volkswagen nemrégiben hozta nyilvánosságra, hogy nem csak a zwickaui, hanem a hannoveri és az emdeni üzemeit is elektromos autók gyártására állítja át, ahol a konszern vezetése és üzemi tanácsa között 2016-ban megkötött "Zukunftspakt" megállapodás 2028-ig biztosítja a foglalkoztatást. A paktum ugyanakkor a konszern szintjén 30 ezres létszámcsökkentést is engedélyez, ebből 23 ezret Németországban. A létszámcsökkentéssel párhuzamosan ugyanakkor a szoftverfejlesztési és akkumulátor üzletágban 9 ezres létszámnövelést is előirányoz a megállapodás.

Németországban gyártják majd a javát

A Volkswagen elektromos autói gyártását egyértelműen Németországban kívánja összpontosítani, amitől egyúttal termelékenységének 20-25 százalékos növekedését is várja - mondta el a személyzeti igazgató, hozzátéve, hogy "arról azonban korai lenne még elmélkedni, hogy ez mennyi alkalmazottat jelentene úgy egy évtized múlva".

A Volkswagen motorokat és más részegységeket gyártó üzemeire még az elektromos autók növekvő részaránya mellett is hosszú ideig szükség lesz - hangsúlyozta Gunnar Kilian, mivel "még hosszú évekig az új autók nagy része hagyományos hajtással készül majd".

A gyári munka jövőjéről szólva a Volkswagen személyzeti igazgatója rámutatott, hogy "a technológiai átállás természetesen a munka világát is átalakítja". Valószínűleg gyári munkásokra akkora számban nem lesz már szükség, mint korábban, de "azon vagyunk, hogy alkalmazottainkat felkészítsük a jövő munkahelyeire".

Elmondta, hogy Zwickauban már megkezdődött az alkalmazottak átképzése az elektromos mobilitás szakmai követelményeinek megfelelően. A járműipari digitalizációra való tekintettel pedig Volkswagen hamarosan megkezdi a szoftverfejlesztők képzését is. A jövő év elején indul az első kétéves kurzus Wolfsburgban 100 résztvevővel. "A száz helyre kiírt felvételi hirdetményre egyébként 1500-an jelentkeztek" - jegyezte meg Gunnar Kilian.

(Napi.hu, 2018. december 2.)

 

Konnektorra kapcsol a VW

A Volkswagen csoport nekimegy az elektromobilitásnak, de nagyon. Két év alatt 15 új elektromos modellel jönnek. És nem állnak meg utána.

Története legnagyobb szabású átszervezéséről döntött a Volkswagen csoport (VW), a német járműipari társaság a következő öt évben 44 milliárd eurót (14.300 milliárd forint) fordít az elektromobilitásra, az autonóm - önjáró - vezetési technológiákra, a mobilitási szolgáltatásokra és a gyártmányok, valamint a gyártási technológia digitalizációjára - írta a Napi.hu az MTI nyomán.

A fejlesztésekre szánt összeg legnagyobb részét, 30 milliárd eurót az elektromobilitás területére fordítják. Európában 2020 végéig 15 tisztán elektromos meghajtású modellel állnak elő, 2025-ig pedig 50 ilyen modellt vezetnek be.

Három németországi üzemet - Zwickau, Emden, Hannover - átállítanak az elektromos autók gyártására. Emdenben gyártanak majd egy rendkívül olcsónak számító, 20 ezer eurónál alacsonyabb árú elektromos modellt. A zwickaui gyár fejlesztésére kiemelt figyelmet fordítanak, mind a 770 dolgozót átképzik az I.D. elnevezésű elektromos meghajtású modellcsalád gyártására, és egymilliárd euróból átépítik az üzemet.

A névadó Volkswagen márka Passat modelljeinek gyártását Emdenből áthelyezik a csehországi Kvasinyba, a Skoda üzemébe, ahol a Passatok a Skoda Superb és Kodiaq modellekkel együtt készülnek majd 2023-tól. A Skoda Karoq és a Seat Ateca gyártását áthelyezik egy új gyárba, amelyhez helyszínt keresnek Kelet-Európában - közölte a VW.

Két kínai üzemben - Sanghaj, Fosan - is áttérnek az elektromos autók gyártására, és az ázsiai országban felépítenek további három üzemet, amelyekben kizárólag elektromos meghajtású autókat gyártanak majd. A kínai piacon bevezetnek egy új márkát Sol néven, és egyedül 2019-ben 4 milliárd eurót fordítanak fejlesztésekre.

A társaság a költségek csökkentése érdekében együttműködést tervez egy amerikai versenytárssal, a Forddal. A könnyű haszonjárművek közös fejlesztéséről és gyártásáról szóló tervekről kezdett tárgyalások "jól haladnak" - közölte a VW. Új üzemet az Egyesült Államokban is építenek, a helyszínt még nem jelölték ki.

A VW a világ legnagyobb gépjárműgyártója, tavaly 10,74 millió gépjárművet értékesített, ami 4,3 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. A csoporthoz tartozik a névadó Volkswagen és a Skoda mellett az Audi, a Seat, a Bentley, a Bugatti, a Lamborghini és a Porsche autómárka, valamint a Ducati sportmotorkerékpár, és saját márkájú haszonjárművei mellett a Scania és a MAN tehergépjárműveket is a VW gyártja.

(Napi.hu, 2018. november 16.)

 

VW: bogár Beetle helyett SUV

Beszünteti a bogár gyártását a Volkswagen.

A Volkswagen 2019 nyarán leállítja a kultikus "Käfer" (Bogár) utódjának, a kilencvenes évek óta forgalmazott VW Beetle gyártását, hogy minden meglévő kapacitását a SUV-modellek gyártására összpontosíthassa - jelentette be a Volkswagen amerikai érdekeltsége az Egyesült Államokban, írja az Index az MTI nyomán.

Mielőtt azonban 2019 júliusában a VW Beetle utolsó példányai legördülnének a mexikói Puebla üzem szerelőszalagjairól, 2017-ben még két speciális modellszériát bocsát ki belőle a Volkswagen.

A vásárlói preferenciákhoz jobban igazodva a Volkswagen a jövőben a SUV-modellek előállítására kívánja fókuszálni meglévő gyártási kapacitását. Az Egyesült Államokban pedig elsősorban családi autókból és elektromos modellekből állítja össze termékpalettáját a Volkswagen. Az amerikai piacon Bug-nak becézett modell pedig ebbe már nem igazán illik bele.

2017-ben 15 ezer VW Bogár készült el Mexikóban. A Bogár gyártásának befejezése három modellgeneráció után és hét évtized elteltével minden bizonnyal mély nyomot hagy a modell rajongói táborában - mondta Hinrich Woebcken, a Volkswagen észak-amerikai érdekeltségének az igazgatója.

A bogárhátú nagyon sikeres volt Európában és az USA-ban is, de 1979 után az Egyesült Államokban már nem árulták, csak Latin-Amerikában forgalmazták továbbra is, írja a Reuters.

(Index, 2018. szeptember 14.)

 

Megtolta a Daimler a VW-t

A Daimler beszáll a Volkswagen használtautó-forgalmazó online üzletébe.

Villant a Volkswagen

2018 első félév: 3 millió felett.

2018 első félévében történetében első alkalommal értékesített hárommillió autónál többet a Volkswagen konszern VW márkája, írja a Világgazdaság.

A konszern bejelentése szerint 2018 első hat hónapjában a VW a 2017 évinél 6,3 százalékkal több, 3,12 millió autót adott el. Júniusban a VW az egy évvel korábbinál 4,2 százalékkal több, 534 ezer autót értékesített.

Kínában, ahol eladásainak 48 százalékát bonyolítja a VW, júniusban mindössze 1,7 százalékkal növelte eladásait. Ez a július elsejétől egyes modelleknél 25 százalékról 15 százalékra csökkenő importvámokra vezethető vissza, ami vásárlásaik elhalasztására késztette a kínai vevőket. 2018 eleje óta viszont több mint hat százalékkal növelte eladásait a VW Kínában.

A VW márka értékesítési igazgatója, Jürgen Stackmann az értékesítési adatokat kommentálva megjegyezte, hogy az év második fele jóval nagyobb kihívást fog jelenteni mint az első. Elmondta: az átállás a WLTP (Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure) emissziós követelmények teljesítésére késedelmeket okozhat Európában egyes modellek értékesítésénél. A VW emiatt a harmadik negyedévben néhány napra kénytelen is lesz leállítani a szerelőszalagokat wolfsburgi üzemében.

(Világgazdaság, 2018. július 6.)

 

Egymilliárd euró a VW-nek

Büntetés a dízelbalhé miatt. Nem felebeznek.

Egymilliárd eurós  (nagyjából 320 milliárd forintos) büntetést szabott ki a német ügyészség a helyi piacvezető autóipari óriásra, a Volkswagenre a közelmúltbeli dízelbotrányuk miatt, írja a BBC.

Ez a valaha volt legnagyobb vállalati bírság a helyi ügyészség szerint. A cég 2007-2015 közt nagyjából tízmillió eladott dízelautójánál csalt szándékosan és összetett módon, hogy csak a méréseknél tartsa be az autó a környezetvédelmi előírásokat. Most elfogadták a büntetés összegét. 

Az egymilliárd euró egyébként csak elsőre hangzik igen nagy összegnek, a Volkswagen-csoport 2017-es működési profitja például 17 milliárd euró volt, 230 milliárd eurós árbevétel mellett. Tavaly az USA-val egyébként 3,4 milliárd dolláros egyezett ki az autógyártó. Mellé viszont a Volkswagen szerint tavaly 30 milliárd dollárt tett ki az, hogy az érintett autók motorját is átalakítsák megfelelőre.

(Index, 2018. június 3.)

 

Dagad a Volkswagen pénztárcája

A VW a világ legnagyobb járműgyártója. Kétszeres nyereség, több bevétel. Mennyit is keres a VW vezér?

A Volkswagen konszern 2017-es eladásai és bevétele növekedése mellett megduplázta nyereségét az előző évihez képest, sőt, a dízelbotrány előtti évinél, a 2014-esnél is nagyobb nyereséget ért el, írja az MTI nyomán a Világgazdaság. 

A konszern 2017-ben 11,4 milliárd euró nyereséget ért el, több mint a dupláját az előző évinek, forgalma pedig 6,2 százalékkal 231 milliárd euróra emelkedett. A világszerte értékesített 10,7 millió, az előző évinél négy százalékkal több személygépkocsival és haszongépjárművel pedig megerősítette pozícióját a világ legnagyobb járműgyártójaként.

Ezt hozta a VW és az Audi

A konszern alapmárkája, a VW esetében a működési eredmény a dízelbotrány költségei nélkül 3,3 milliárd euróra emelkedett az előző évi 1,9 milliárd euróról. A dízelbotrány költségei pedig 2,8 milliárd euróra csökkentek az előző évi 5,2 milliárd euróról.

A márka értékesítési árbevétele 24 százalékkal 80 milliárd euróra csökkent. A bevétel azonban nem igazán vethető össze az egy évvel korábbival, mert változott a márkához tartozó külföldi képviseletek száma.

A konszern prémium márkája, az Audi működési eredménye a dízelbotrány egyszeri tételei nélkül 5 milliárd euróra emelkedett, 4,8 milliárd euróról. A dízelbotrány miatt az Audinak 400 millió euró költsége lett 2017-ben az előző évi 1,8 milliárddal szemben.

A márka értékesítési árbevétele 800 millió euróval 60 milliárd euróra emelkedett.

Jöhetnek az aksis Volkswagenek

A Volkswagen konszern egyre inkább az elektromobilitásra és a digitalizációra összpontosítja fejlesztéseit. A konszern jelenleg három üzemében gyárt elektromos járműveket, 2022-re pedig 16-ra növeli az üzemek számát, ahol elektromos autók is készülnek. Tervei szerint 2025-re már évi hárommillió elektromos autót gyártanak majd és nyolcvan elektromos modell lesz a kínálatban.

Az elektromobilitás fejlesztése mellett a Volkswagen nem hagy fel a belsőégésű motorok gyártásával sem, sőt, kulcsszerepet szán a dízelmotornak az emissziós előírások teljesítésében – közölte Matthias Müller, a konszern vezérigazgatója, megjegyezve, hogy tekintettel a szigorodó környezetvédelmi előírásokra, „a dízelmotor nem a problémát, hanem a megoldást jelenti”. Csak 2018-ban közel 20 milliárd eurót fordítunk a hagyományos modellek és hajtásláncok fejlesztésére, a következő öt évben pedig 90 milliárdot – hangsúlyozta. Az elektromobilitás, a digitalizáció, az autonóm navigáció és mobilitási szolgáltatások fejlesztésére ugyanebben időszakban 34 milliárd eurót fordít a konszern.

2018-ban a konszern értékesítési árbevételét öt százalékkal tervezi növelni és eladásai is magasabbak lesznek valamivel a korábbinál.

A jó eredmény negyven százalékkal 10 millió euróra növelte a konszern vezérigazgatójának, Matthias Mueller keresetét. Ehhez képest a Daimler vezérigazgatója Dieter Zetsche 8,6 millió eurót keresett tavaly, holott a Mercedes-Benz márka a prémium kategóriában már a második évben előzte meg az Audi és a BMW eladásait.

(Világgazdaság, 2018.március 13.)

 

Kinézte magának a dobogó tetejét a VW

A Volkswagen már azt számolgatja, hogy a világ legnagyobb autógyártója lett 2017-ben eredményei alapján. Ment a Skoda és a Seat. És a kínai piac.

Továbbra is a Volkswagen csoport lehet a világ legnagyobb autógyártója, tudósít róla az MTI. A német társaság 2017-ben minden korábbinál több gépjárművet adott el, és rekordnagyságú bevételre tett szert, ezt írta a Bild am Sonntag német lap a VW belső, előzetes adataira hivatkozva.

A VW nem nyilvános számításai alapján nagyjából 10,7 milliót gyártmányt értékesítettek 2017-ben, ami történelmi csúcs és nagymértékű növekedés az egy évvel korábbi 10,3 millióhoz képest. A VW így második éve a világ legnagyobb autógyártója. A Toyota ismét a második, a japán társaság 10,4 millió autót adott el 2017-ben.

A VW az árbevételben is új csúcsot állított be tavaly, első alkalommal érte el a 220 milliárd eurós (68 milliárd forint) határt. Egy évvel korábban 217 milliárd eurós bevételre tett szert.

Az adózás utáni nyereségről még nincsenek adatok, de az első becslések szerint a profit bőven meghaladhatja a 10 milliárd eurót.

A kiugró eredmények mindenekelőtt a robbanásszerűen fejlődő kínai piacon elért növekedésre vezethetők vissza. A csoport egyes márkáit tekintve nagyon jól ment a Skoda és a Seat, a dízelbotrány miatt válságba jutott Volkswagen eredménye pedig javult. Az Audi eredménye nem érte el a várakozásokat.

A VW a névadó Volkswagen, az Audi, a Skoda és a Seat típusú személyautók mellett olyan luxusmárkák gyártója, mint a Bentley, a Bugatti, a Lamborghini, a Porsche, és a Ducati sportmotorkerékpár. Saját márkájú haszonjárművei mellett a Scania és a MAN tehergépjárműveket is a VW gyártja.

(MTI, 2018. január 4.)

 

Nekifut a VW

34 milliárd euró fejlesztésre, 50 milliárd euró aksira.

Több mint 34 milliárd eurós (10,6 ezer milliárd forint) fejlesztési programot indít a Volkswagen AG, hogy lépést tartson az autóipar átalakulásával - adta hírül az MTI, a német gépjárműgyártó csoport közleménye alapján.

A társaság közleményében Matthias Müller vezérigazgató a felügyelőbizottság ülésén hangsúlyozta, hogy "éppen most találják fel újra az autót", ezért a 2018-2022-es időszakban több mint 34 milliárd eurót fordítanak az elektromobilitás, az autonóm vezetési technológiák, az új típusú közlekedési szolgáltatások és a digitalizáció területére.

A fejlesztéseket az "aktuális technológiák" elhanyagolása nélkül kell végrehajtani, "mert a belátható időben még ezekkel keresünk pénzt" - tette hozzá Matthias Müller. Kiemelte, hogy a következő években az egész autóipar alapvetően átalakul, ami "nagy lehetőségeket kínál, de hatalmas erőfeszítéseket is követel".

A VW átfogó offenzívát indít. Ennek révén 2025-re nagyjából minden negyedik gyártmánya elektromos meghajtású lesz, és 2030-ig eléri, hogy a csoport valamennyi - nagyjából 300 - modelljének legyen legalább egy elektromos változata. Ezt a cél szolgálja a társaság történetének egyik legnagyobb szabású beszerzési programja is, amely több mint 50 milliárd eurót irányoz elő akkumulátorok vásárlására.

A VW a legnagyobb európai gépjárműgyártó. A névadó Volkswagen, az Audi, a Seat és a Skoda típusú személyautók mellett olyan luxusmárkák gyártója, mint a Bentley, a Bugatti, a Lamborghini, a Porsche, valamint a Ducati motorkerékpár. Saját márkájú haszonjárművei mellett a Scania és a MAN tehergépjárműveket is a VW gyártja.

(MTI, 2017. november 17.)

 

Nőtt a VW, közben rágja a dízelt

A Volkswagen árbevétele és nyeresége is nőtt, a dízelbotrány ellenére. Eddig 25 milliárdjába került dízelbalhé.

A dízelbotrány milliárdos költségei ellenére közel egyharmadával nőtt a Volkswagen AG profitja 2017 első háromnegyed évében, írja a Világgazdaság.

A német autóipari konszern nettó nyeresége 2017 első kilenc hónapjában több mint 30 százalékkal 7,7 milliárd euróra emelkedett, a működési eredménye pedig 13 milliárd euróra nőtt az egy évvel korábbi 11 milliárdról. Az árbevétel 7 százalékkal 171 milliárd euróra emelkedett.

A működési eredmény viszont meglepően nagy mértékben, 15 százalékkal 4,3 milliárd euróra nőtt, a vártnál nagyobb mértékben ebben a három hónapban. Az árbevétel a harmadik negyedévben 6 százalékkal 55 milliárd euróra emelkedett.A harmadik negyedévben azonban a dízelbotránnyal kapcsolatos költségek miatt felére, 1,4 milliárd euróra esett vissza a konszern nettó nyeresége. A VW szeptember végén jelezte, hogy további 2,6 milliárd euró kiadással kell számolni, így az emissziós értékek meghamisítása, a visszahívások, kártalanítások és büntetések, már 25 milliárd eurójába kerültek a VW-nek.

A világ legnagyobb autógyára nettó 25 milliárd euró likvid eszközzel rendelkezik, amire szükség is van, mert a „dízelgate” ügynek még nem látni a végét – mutatnak rá elemzők.

A VW közölte, hogy az árbevétel 2017-ben várhatóan 4 százalékkal meghaladja a korábbi 2173 milliárd eurót és az árbevétel-arányos nyereség nagyobb lesz a korábban becsült 6-7 százaléknál.

(Világgazdaság, 2017. október 27.)

 

A VW le akarja nyomni a Teslát

2017 első félévében a Volkswagen konszern (VW) márkájának az eredménye javult. A konszern legnagyobb forgalmú márkája, a VW az elkövetkező években eredményének további javulását várja és világpiaci vezető szerepre tör az elektromos modellek gyártásában.

A német Volkswagen autókonszern beszámolója szerint 2017 júniusában összesen 513 ezer darab VW márkájú autót értékesített, amely éves összehasonlításban 4 százalékos növekedést jelent, írja a Világgazdaság. A növekedés leginkább a dél-amerikai, a kínai és az egyesült államokbeli kereslet kedvező alakulásának köszönhető. Összességében az első félévben pedig 2 millió 935 ezer VW márkájú járművet értékesített a konszern világszerte a január-júniusi időszakban, amely szerény, 0,3 százalékos emelkedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

Jürgen Stackmann, a VW márka eladási részleg vezetőségének tagja kiemelte: az eredményjavuláshoz hozzájárult a dél-amerikai régió keresletének robusztus növekedése, a márka új modelljei, a Polo, az Arteon és a Tiguan pedig optimizmusra adnak okot a második félév tekintetében.

Európában 2017 júniusában összesen 163.500 VW autót adtak el, Ausztriában 11 százalékos, Svájcban 6 százalékos, Dániában 11 százalékos eladásbővülést ért el a márka, azonban Németországban 5 százalékkal visszaesett az értékesített járművek száma. Közép- és Kelet-Európában jelentős, 15 százalékos eladásnövekedést ért el a cég, Oroszországban 18 százalékkal tudta növelni az év hatodik hónapjában eladott járműveinek számát a márka.

Egymillió elektromos VW évente

A VW nyereségessége elmarad a konkurensekétől, ezért az eredménymutatók javítása érdekében a Volkswagen 2025-ig tartó gyökeres szerkezeti átalakítást indított. A program az üzemek termelékenységének a javítása mellett modelloffenzívát is előirányoz a magas nyereségtartalmú SUV kategóriában, valamint világpiaci vezető szerep elérését az elektromos autók gyártásában. Herbert Diess korábbi elmondása szerint a VW 2025-re évi egymillió elektromos autó eladását vette tervbe, ami a világpiaci vezető pozíciót biztosítaná számára.

A Volkswagen konszern már korábban jelezte, hogy az elkövetkező öt évben kilenc milliárd eurót tervez alternatív hajtásláncok, elektromos és hibrid modellek fejlesztésére fordítani. A szerkezetátalakítás keretében a cég a foglalkoztatottak számát is csökkenteni tervezi. Globálisan 30 ezer, Németországban pedig 23 ezer állás szűnik meg 2020-ig, de felmondás nélkül.

A cég tervei között szerepel ezen felül, hogy teljesen felszámolja a kölcsönzött munkaerő alkalmazását, ami Németországban jelenleg 4.500 főre tehető – közölte korábban Karlheinz Blessing személyzeti igazgató. A kölcsönzött munkaerő egy részét határozott idejű munkaszerződéssel veszik majd át, abból a 9.200 alkalmazottból pedig, akiket életkora alapján 2020-ig részmunkaidős állásba lehetne áthelyezni, már 7.000 fogadta el az ajánlatot.

A Volkswagen végül kilencezer új munkahely teremtését is tervezi teljesen új technológiai területeken, például szoftverfejlesztésben.

Akad azért gond is. A cég franciaországi érdekeltsége éveken át megszépített értékesítési adatokat közölt az anyavállalattal, hogy kedvezőbb színben tüntesse fel magát, számolt be június végén a német Der Spiegel magazin egy, a konszernnél készült belső vizsgálat megállapításait idézve.

(Világgazdaság, 2017. július 10., fotó: MW)

 

Mászik kifelé a VW

2016 harmadik negyedévében javított a Volkswagen. Jobban fogytak a drágább márkák.

A Volkswagen 2,5 millió járművet értékesített 2016. harmadik negyedévében, amely 4,2 százalékos növekedést jelentett. Nőttek a VW nyugat- és közép-európai, valamint az ázsiai piacai, így ezek ellensúlyozni tudták a dél-amerikai és a kelet-európai piacok gyengébb teljesítményét, írja a Portfolio.

A cégcsoport árbevétele közel 52 milliárd euró volt a negyedév során, amely 1 százalékos növekedést jelentett az előző év azonos időszakához képest. Az árbevétel szerény mértékben nőtt csak, de ez a dízelbotrány után kedvező elmozdulásnak számít. Ebben szerepet játszott az értékesített darabszám emelkedésén túl az is, hogy a drágább járműveket nagyobb arányban vették a vásárlók.

A Volkswagen üzemi eredménye 3,3 milliárd euró volt. Ez jelentős javulás az egy évvel korábbi, közel 3,5 milliárd eurós veszteség után, amelyet a dízelbotrány miatt szenvedett el a cégcsoport. A Volkswagen jobb eredményt hozott, mint amit előzetesen várni lehetett.

A VW jelenleg azzal számol, hogy eladásai szerény mértékben növekedhetnek 2016-ban. A cég árbevétele a 2015. évihez hasonló szinten alakulhat.

(Portfolio, 2016. október 27.)

 

Ez most nem jött be a VW-nek

2016 júliusában visszaesett a VW csoport piaca, de a féléves mérlege emelkedett.

Csökkentek a Volkswagen konszern eladásai júliusban az egy évvel korábbihoz képest, derül ki a konszern friss kimutatásból.

2016. júliusban 787 ezer autót értékesített a Volkswagen, 0,6 százalékkal kevesebbet a 2015 júliusi 792 ezernél. A január-júliusi időszakban a konszern 5,9 millió autót értékesített, ekkor viszont 1,3 százalékkal többet az egy évvel korábbi 5,8 milliónál.

Európában 323 ezer autót adott el a konszern júliusban, 4,7 százalékkal kevesebbet az előző évinél, az első hét hónapban pedig 2,5 milliót, 2,6 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. Németországban 8,7 százalékkal 103 ezerre csökkent a konszern júliusi eladási száma, január-júliusban pedig 0,9 százalékkal 788 ezerre emelkedett.

Az Egyesült Államokban 51 ezer autót adott el a Volkswagen konszern júliusban, 5,1 százalékkal kevesebbet a 2015. évi júliusinál. Az év első hét hónapjában eladott autók száma itt 6,8 százalékkal 325 ezerre csökkent.

Oroszországban a júliusi eladások 0,3 százalékkal 13 ezerre emelkedtek, az év eleje óta eladott száma viszont 5,8 százalékkal 92 ezerre csökkent. Kínában júliusban 16 százalékkal 286 ezerre, az év eleje óta 8 százalékkal 2,1 millióra növelte eladásait a Volkswagen konszern.

A VW márka júliusban világszere 449 ezer autót értékesített, 1,8 százalékkal kevesebbet, mint tavaly júliusban. Az első hét hónapban az eladások 0,9 százalékkal 3,4 millióra csökkentek. Az Audi 2,3 százalékkal több, 149 ezer autót adott el júliusban, az év eleje óta pedig 5,2 százalékkal 1,1 millióra növelte eladásait. A Skoda eladásai júliusban egy százalékkal 84 ezerre, az év eleje óta pedig 4,1 százalékkal 653 ezerre nőttek. A Porsche 6,8 százalékkal kevesebb autót adott el az idén júliusban mint tavaly, 19 ezret, az év első hét hónapjában pedig 137 ezret, 1,9 százalékkal többet, mint 2015. azonos időszakában.

(Világgazdaság, 2016. augusztus 12.)

 

Kapaszkodik a bogár

Javított 2016-ban a VW-csoport. Visszaelőzték a Toyotát.

A VW konszern jó évkezdetről számolt be 2016. eddig eltelt időszaka alapján, hiszen üzemi nyeresége 3,4 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

A kedvező fordulat hátterében az húzódik meg, hogy a VW-csoport luxusmárkái pótolták a 2015. szeptemberében károsanyag-kibocsátási botrányba keveredett Volkswagen miatt kiesett profitot. A konszern stabil évkezdetről számolt be, üzemi nyeresége 3,4 százalékkal 3,4 milliárd euróra nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A VW márka 73 millió eurós eredménye ugyanakkor eltörpül a 2015-ös félmilliárd euróhoz képest. A csoport eladásainak egyébként a felét hozó VW márka mind forgalmát, mind a bevételét tekintve gyengébb adatokat hozott: 50 ezerrel kevesebb, 1,1 darab millió autót adott el, ezekért pedig 25,1 milliárd eurót kasszírozott, a kiesés pedig ezen a soron 1,2 milliárd euró volt. A csoport egyébként a VW-botrányban érintett 11 millió autójának átalakítására és a bírságokra már 2015-ben félretett 16,2 milliárd eurót.

A VW csoport a botrány után a nehéz körülmények közepette elismerésre méltó eredményeket ért el, saját értékelésük szerint. 2016-ot a VW átmeneti évnek tekinti, az újjászervezés és a stratégiaváltás jegyében. A célja a csoportnak a meghatározó márkájuk presztízsének helyreállítása és a profit növelése, ezzel a profittermelésben élenjáró Audi és a Porsche tehermentesítése is a csoporton belül.

A teljes VW-csoport eladásai - darabszám alapján - 0,8 százalékkal 2,5 millióra nőttek 2016. első három hónapjában, ami azt jelenti, hogy a 2,5 milliós adattal előálló Toyota ismét elveszítette globális piacvezető címét.
(Világgazdaság, 2016. május 31.)
 
 
Döcög a VW

2016 januárja fel, februárja lefelé ment.

2016. januárjában még növekedett a Volkswagen csoport értékesítése, ám február hónapban viszont csökkentek az eladásaik.

A Volkswagen konszern az összes márkájából 2016. január-februárjában 1,5 millió darab autót értékesített, 1,4 százalékkal többet, mint 2015. elején. A februárban eladott 693 ezer autó közel megegyezett az egy évvel korábbival.

A hagyományos VW termékek a januári 2,8 százalékos emelkedés után februárban már 4,7 százalékos csökkenést mutattak az egy évvel korábbiakhoz képest. Az első két hónapban eladott mennyiség így pedig 0,5 százalékkal lett alacsonyabb a 2015. elejinél. Az értékesítés a legnagyobb mértékben az Egyesült Államokban esett vissza, februárban 13 százalékkal, az év első két hónapjában pedig 14 százalékkal. Oroszországban hét százalékkal, Brazíliában 40 százalékkal estek vissza a VW eladásai februárban. Kínában három százalékkal csökkentek az eladások, bár ez jórészt a holdújév miatti szünnapoknak volt tulajdonítható.

Európában a VW eladásai februárban nőttek, összességében 3,7 százalékkal 126 ezerre, ezen belül Nyugat-Európában 3,8 százalékkal, Kelet-Közép-Európában pedig - Oroszországot is beleértve - 3,0 százalékkal emelkedtek.
(Népszabadság, 2016. március 16.)

 

 

 

Döcögősre váltott a bogár

Gondban a Volkswagen.

Európa legnagyobb autógyártója a Volkswagen, aki ráadásul világelsőségre is törne. A VW gondjait jelzi, hogy 2015-ben eddig 2,5 millió járművet értékesített, ami 3 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. Májusban kevesebb, mint 500 ezer autót adtak el, ami már 6 százalékos csökkenés.

Májusban egyedül Európában sikerült több autót értékesítenie a németeknek, mint egy hónappal azelőtt. Ázsiában, Észak-Amerikában és Dél-Amerikában viszont visszaestek az eladások. Így csak az európai autópiacnak a számlájára írható, hogy a Volkswagen nem esett nagyobb mértékben vissza. Európa némileg tudta ellensúlyozni a többi régió gyenge szereplését, mivel még mindig a legnagyobb terepe a VW piacának.

Észak-Amerikában az a probléma, hogy még mindig nem sikerült megtanulni, az amerikai fogyasztók igényeihez igazodni, hiányzik egy ott jól eleadható terepjárója a németeknek a tengerentúli piacon. Erre a célra gyártották ugyan a Tiguan kompakt SUV-t, de ez a modell a Honda CR-V és a Toyota RAV4 mellett nem igazán tud előzni, mivel magasabb a fogyasztása, a vásárlóknak pedig, akik a kisebb európai vagy japán modellek közül választanak, ez a szempont kiemelten fontos. Az új Passat sem hozta meg az áttörést, az átlagára ugyanis magasabb a kategóriája legtöbb szereplőjéhez képest. A Volkswagen helyzetét az is rontja, hogy egyre nagyobb piacot hódítanak meg a dél-koreai, továbbá a detroiti gyártók is..

Dél-Amerikában a legnagyobb gondot a brazil piac mélyrepülése okozza, ahol az értékesítés esése kétszámjegyű hónapról hónapra. Hasonlóan rossz a helyzet Oroszországban is, igaz a cég összértékesítésén belül ez a piac nem jelentős súlyú.

Kínában hasonló a helyzet, mint Észak-Amerikában, nagyon hiányzik egy jó SUV és egy versenyképes crossover. A luxus-kategóriában pedig nincs egyetlen egy modellje sem a Volkswagennek, a kínai milliomos vásárlóknak nem kell a Passat (részben ez is szerepet játszhat abban, hogy piaci hírek szerint a németek újragondolják a Phaeton-projektet). Ráadásul egyre erősebb versenyt diktálnak a helyi márkák.

Az európai autópiacon a Volkswagen élen jár abban, hogy jelentős kedvezménnyel adja el járműveit a vásárlóknak a meghirdetett listaárához képest. Ez pedig azt eredményezi, hogy sokkal kisebb profitot ér el, így az iparági átlaghoz képest jóval alacsonyabb profitabilitással dolgozik a Volkswagen. A Volkswagen-csoport legnagyobb márkája éppen a VW, de egyben ez a legdöcögősebb is az eladásokban. Ráadásul a Volkswagen várható osztalékhozama 2,6 százalék, ami egyáltalán nem mondható magasnak a szektoron belül. A legjobb osztalékhozamot a Ford kínálhatja, a várakozások szerint 3,8 százalékot éves szinten.
(Portfolio.hu, 2015. június 15.)

 

Csapdában a VW

Nem megy a Volkswagennek, de a többi márka tép rendesen.

A Volkswagen-csoport Volkswagenjének értékesítése 2015.  áprilisában 5 százalékkal csökkent, így kevesebb, mint 500 ezer darab járművet értékesítettek. A VW így az első négy hónapban nem lépte át a 2 millió darabos értékesítési határt sem. A VW többi márkája ugyanakkor jól fogyott az elmúlt hónapokban.

A Volkswagen márka egyedül az európai autópiaci állt helyt, ez a régió egyébként cégcsoport legnagyobb piaca. Az ázsiai piacon viszont 2 százalékot visszaesett a VW, Észak-Amerikában pedig 8 százalékkal kevesebb autó fogyott.  Dél-Amerikában közel 20 százalékkal csökkentek az értékesítések, ami a mélypontot is jelenti.

Egyes csoportbeli cégvezetők véleménye szerint rosszul menedzselt a Volkswagent Kínában és az Egyesült Államokban. A Volkswagen továbbra sem tudja tartani helyét a világ két legnagyobb autópiacán (Kína és az USA). A cégcsoporton belül bár csökkent a Volkswagen részaránya az értékesítésben, még mindig a legnagyobb súlyú márkája a cégcsoportnak.

A Volkswagen-szalonok jelentős kedvezményekkel igyekeznek vásárlókat nyerni, de így kevesebbet tud a gyártó keresni az egyes modelljein, így a cég eredményessége rendkívül alacsony szinten mozog.

A Volkswagen cégcsoport 2015-ben a világ vezető autógyártójának címét is megcélozta (az eladott darabszámok alapján), megkaparintva azt a Toyotától. Ez a terv viszont akkor sikerülhet, ha a Volkswagen értékesítései javulnak.

(Portfolio.hu, 2015. május 14.)

 

Gurult egy jót a Volkswagen

Minden eredménye jó lett 2014-ben a német autógyártónak, ráadásul 10 milliónál többet gyártott.

A Volkswagen konszern értékesítési árbevétele 2014-ben 2,8 százalékkal 206 milliárd euróra emelkedett az előző évi 197 milliárd euróról. A Volkswagen 2014-ben 10,1 millió járművet szállított ügyfeleinek, 4,2 százalékkal többet a 2013-as 9,731 milliónál. Az év folyamán a konszern 10,2 millió járművet gyártott, 3,5 százalékkal többet az előző évi 9,7 milliónál.

(Napi.hu, 2015. február 27.)

 

A kínai piac húzza a Volkswagent is

2014 első félévében 5 millió Volkswagent adtak el.

A Volkswagen konszern 2014. januártól június végéig közel 5 millió személygépkocsit és kis haszongépjárművet értékesített világszerte, 5,9 százalékkal többet, mint 2013. első félévében. 2013-ban a wolfsburgi konszern tizenkét márkájával és haszongépjármű érdekeltségeivel együtt összesen 9,7 millió járművet értékesített.

(Napi.hu, 2014. július 11.)
 
 
Szakít a Volkswagen
A Volkswagen 3,3 millió darab új autót adott el a kínai piacon 2013-ban.
 
A General Motors ugyanekkor 3,2 millió darabos értékesítésről tudott beszámolni. A Volkswagen különben a hongkongi értékesítéseket is Kínához számolja, míg a General Motors nem.
 
A Volkswagen leginkább az Audik iránti hatalmas keresletnövekedésnek köszönheti az eredményt, ezekből a modellekből 21 százalékkal többet tudtak eladni tavaly, mint 2012-ben. Ezen túl a Porshe iránt is kiemelkedő volt a kereslet, és a modell a Volkswagen szerint 2014-ben is a kínai növekedés egyik fő motorja lesz.

A Volkswagen ezzel ténylegesen harcba szállt a világ legnagyobb autógyártója címéért. A Volkswagen 2018-ra kíván a világ első számú autógyártójává válni, melynek érdekében egy több mint 84 milliárd eurós fejlesztési programot kezdtek megvalósítani. A német cég ebből 18,2 milliárd eurót Kínában kíván befektetni 2018-ig. A célt elsősorban a világ legnagyobb és leginkább pörgő autópiacának számító Kínában történő terjeszkedéssel kívánja elérni a Volkswagen. Kínában hónapról hónapra emelkednek az újautó értékesítések, mely 2013-ban már megközelítette a 20 millió darabos értéket.
 
Iparági elemzők szerint a kínai autópiac száguldása tovább folytatódhat, mivel az ország teljes népességének mindössze 6 százalékának van autója, így van még tér a növekedés előtt. Az USA-ban például 80 százalék ez az érték, de a közeli Dél-Koreában is 36 százalék ez az arány. Emiatt érthető, hogy egyre több nagy autógyártó összpontosít Kínára és kezd ott jelentős mértékű beruházásokba. A General Motors sem szeretne lemaradni versenytársaitól, és 11 milliárd dollárt fog beruházni Kínában 2016-ig.
(Investor.hu, 2014. január 11.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.