kirakatles₪plázarítus

Made in China: veszik, de gagyinak tartják

A Made in China nagyon olcsó, ezért veszik a vásárlók, de nem sokra becsülik a minőségét. A legmegbízhatóbbnak a német cuccokat tartják.  Van származási ország index is. A világ persze forog közben.

A „kínai” kifejezésnek már Magyarországon is jó ideje van egy ócsároló íze. Amellett, hogy valakinek, vagy valaminek a származását jelöli, a rossz minőségű, ócska termék szinonimájává is vált. Bár ez a sokszor alaptalan beidegződés napjainkra kezd kikopni, és egyre többen rendelnek a világ legnépesebb országából technikai és ruházati termékeket, egy felmérés szerint a „Made in China” felirat továbbra is inkább negatív érzéseket vált ki az emberekből.

 

Ha valaki a kezébe vesz egy pólót, és megnézi a származási helyét, más érzés fogja el, amikor egy Ázsiából érkező ruhadarab van a kezében, mintha egy német póló lenne nála.

Ez az érzés csak attól függ, hogy milyen „Made in” feliratot látni a címkére írva, függetlenül bármilyen más minőségbeli különbségtől. Ugyanazt a pólót értékesebbnek látni akkor, ha „Made in Germany” címke van benne, mintha „Made in Bangladesh”.

Bármennyire is furcsa, de ennek az érzésnek is van mérőszáma, az úgynevezett MICI,amely a „Származási ország index” angol kifejezés (Made-in-country-index) rövidítése. A statisztikai felmérésekkel foglalkozó Statista oldal 52 országban felvett 43 ezer fős tanulmányából kiderül, hogy ebből a szempontból a leginkább tiszteletben tartott ország Németország.

Az 49 államot (plusz az EU-t) tartalmazó rangsorban épp ezért a németeket vették viszonyítási alapnak, azaz Németország 100 pontos indexszel áll az első helyen, és azt követi a többi nemzet. A felmérésben szereplő országok lefedik a Föld teljes lakosságának 90 százalékát.

A Visual Capitalist magyarosított grafikája néhány országgal:

A világ kereskedelmének gyorsulása nyomán ugyan egyre könnyebb megismerkedni a legtöbb ország termékeivel, mégis sokan pusztán a származási hely alapján ítélnek.

Az éllovas Németország 13 országban is első lett, míg kisebb meglepetésre az Egyesült Államok termékei csak a 8. helyre jutottak. Magyarország az elérhető száz pontból 45-öt kapott, megelőzve például több régiós nemzetet: Csehországot, Szlovákiát, Romániát vagy Ukrajnát.

A rangsor végén öt ázsiai ország áll, a „Made in China” feliratnál csak az iráni termékek az elrettentőbbek.

(Origo, 2017. október 17., fotó: dpa Picture-Alliance, AFP, Karl-Josef Hildenbrand)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.