élelmiszeráruda₪fogadó

Pulykahús: húzza a piacot az év vége

Karácsonykor akár negyedével megugorhat a pulykahús forgalma. De a piac csökkenőben.

Mintegy 20-25 százalékkal bővülhet a növekvő kereslet miatt a pulykahús belföldi forgalma az év többi hónapjához viszonyítva decemberben, és az exportnál 35-40 százalékos növekedésre számít a Magyar Pulykaszövetség, írja a Világgazdaság.

A meghatározó áruházláncok az idén is az elmúlt évekhez hasonló áron értékesítik a pulykahúst, kilogrammonként 1.500 forint körüli fogyasztói árat jeleztek a mellfilére, a diszkontoknál ennél mintegy 50 forinttal kevesebbe kerül majd akciós áron. A pulykaszövetség tájékoztatása szerint a termelt pulykahús mennyisége folyamatosan csökken: az idei mintegy 100 ezer tonna 30 ezerrel alacsonyabb a tíz évvel ezelőttinél.

Ez élőállatnál 37 milliárd forint, vágott áru és tovább feldolgozott termékek esetében 74-75 milliárd forint termelési értéket jelent.

A belföldi értékesítés 2017-ben meghaladta a 32 ezer tonnát. Az export is valamelyest mérséklődött: a 2016-os 31 ezer tonnával szemben tavaly mintegy 26 ezer tonna volt a külföldön értékesített pulyka mennyisége, 2018-ban azonban várhatóan 28-30 ezer tonna lesz a pulykahús kivitel. Az export áraknál minimális emelkedés figyelhető meg a tavalyihoz képest. Például az angol piacra kifejezetten a karácsonyi időszakban szállított bőrös pulykamell filé átadói ára 5 százalékkal nőtt.

Fotó: Varga György / MTI

Kitértek arra is, hogy a keltetési-, nevelési-, hizlalási idő hossza miatt a karácsonyra szánt pulykákkal, az eladásra tervezett mennyiséggel már május-június hónapokban számolniuk kell a gazdálkodóknak.

A pulykahús iránti növekvő kereslet a karácsonyt megelőző egy-két hétre koncentrálódik, ebben az időszakban a Gallicoop Zrt. 30-35 százalékos forgalomnövekedést tapasztal elsősorban a pulykamell filé, a pulyka felsőcomb filé és a pulyka darált hús forgalmában – közölte a vállalat. Tájékoztatásuk szerint az exportigényekben a karácsonyi időszakra 35-40 százalék közötti növekedés tapasztalható.

A várakozások szerint a Gallicoop forgalma hasonló lesz, mint 2017-ben, 2018-ban is csaknem azonos mennyiségű pulykát vágnak, darabolnak. A karácsonyi időszakban mindent frissen értékesítenek.

(Világgazdaság, 2018. december 8.)

 

Liba, kacsa, csirke: hízhat a piacuk

Megrázta a baromfipiacot a madárinfluenza, 20 milliárdos veszteséget okozott a baromfiágazatban 2017-ben. A liba, kacsa és a csirke piacai nőhetnek, a pulykáé még nem 2018-ban.

A madárinfluenza miatt a magyarországi baromfiállomány élősúlyban 5,2 százalékkal, egyedszámban pedig 4,3 százalékkal csökkent 2017-ben az azt megelőző évhez képest - közölte Csorbai Attila, a Baromfi Terméktanács elnök-igazgatója, írja a Napi.hu, az MTI nyomán.

Az egyes fajok közül a csirke felvásárolt mennyisége - az ágazatot sújtó járványos betegség ellenére - némileg emelkedett 2017-ben, 0,8 százalékkal, több mint 403 ezer tonnára nőtt. Ezzel szemben a pulykafelvásárlás 4,6 százalékkal 96 ezer tonnára, a libáé 21,3 százalékkal 27 ezer tonnára, a kacsáé pedig 35 százalékkal 56 ezer tonnára csökkent.

A víziszárnyasoknál (liba, kacsa) 2018-ra ambiciózus bővülést prognosztizálnak. Ugyanakkor 2018-ban nőhet a csirkeágazat is, a pulykaágazat esetében pedig enyhe csökkenésre számítanak a szakemberek - fogalmazott az elnök-igazgató.

A madárinfluenza-járvány mintegy 20 milliárd forint ágazati kárt okozott, amelyből a közvetlen kár 11-12 milliárd forintot tett ki. A közvetlen kár a vírus és következményei miatt leölt és megsemmisített állatok, takarmány, alomanyag értéke. Ezeket jogszabály alapján a hatóság gyorsan, pontosan felmérte és kifizette a termelőknek. A közvetett károk a vágó, feldolgozó üzemek leállásából, vagy csökkentett vágásszámból adódó károk, valamint a termelőistállók üresen állásából fakadó veszteségek. Ezek megtérítésére a jogszabály elkészítése és az unió jóváhagyása folyamatban van - mondta Csorba Attila.

A járvány legnagyobb mértékben a víziszárnyas ágazatokat sújtotta, mind a járvány miatt leölt állatok egyedszámában, mind pedig a termelés-kiesésben itt voltak a legnagyobb veszteségek.

Mára nagymértékben csökkent az újabb járvány megjelenésének esélye a szakemberek szerint, azonban a járványvédelmi intézkedéseket fenn kell tartani a továbbiakban is. Emellett fontos, hogy megvalósítsák a termelők járványvédelmi ismereteinek bővítését és képzését is. Mindezt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a BTT szakmai koordinációja mellett végzik.

(Napi.hu, 2018. február 20.

 

Madárinfluenza: 3,2 millió baromfi

Ennyi baromfit kellett megsemmisíteni a vész miatt.

A madárinfluenza Magyarországon eddig 233 állattartó telepet fertőzött meg, ami miatt 3,2 millió baromfit kellett kényszerből leölni és megsemmisíteni, mondta Bognár Lajos országos főállatorvos a madárinfluenza hatásairól tartott szakmai fórumon, a Világgazdaság beszámolója szerint.

A főállatorvos a tájékoztatás szerint a vadmadarak révén terjesztett vírus emberre nem veszélyes. A becslések szerint eddig mintegy 7 milliárd forint közvetlen kárt okozott a baromfiágazatnak, amelyből a kormány több mint 3 milliárd forintot már megtérített.

Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a fórumon kiemelte, hogy a madárinfluenza járvány sújtotta magyar baromfitartók számára a kormányzat megadja a szükséges támogatást az ágazat mielőbbi talpra állításához. Ehhez kártalanítási pénzügyi keret, jövedelempótló és munkahelymegőrző támogatás áll rendelkezésre.

Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatója az országos főállatorvos intézkedésével egyetértve felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar baromfiágazat a krízishelyzetből csak fokozott állami szerepvállalással tud kilábalni. A hazai baromfiipar az elmúlt évtizedekben töretlen fejlődést mutatott, a vállalkozások döntően magyar kézben vannak, az ágazat éves szinten 500 milliárd forint termelési értéket állít elő.

(Világgazdaság, 2017. március 1.)

 

Terjed a madárinfluenza

Tizenöt országban korlátozták eddig a magyar baromfi vásárlását.

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben, derül ki az Origo tudósításából. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) legfrissebb információi szerint az Európai Unión belüli helyekre valamennyi korlátozás alá nem vont magyar területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani. Az unión kívüli, azaz harmadik országok exporttilalmat vezettek be, közülük elsőként Japán függesztette fel a magyar élő baromfi és baromfitermékek exportját. A szigetország azonban csak az október 23-a után előállított termékek bevitelét utasítja vissza.

Teljes korlátozást vezetett be Izrael, Hongkong, Tajvan, Dél-Korea, Jordánia, azonban Mexikó csak Békés megyére terjesztette ki a korlátozást. A Dél-Afrikai Köztársaság az október 11. után gyártott termékekre, Szingapúr az október 12. után előállítottakra vezette be a tiltást, Kanada és Ukrajna az érintett megyékből, Szerbia a kitörés 50 kilométeres körzetén belül eső létesítményekből tiltotta meg az exportot. Regionális tiltást vezetett be Francia Polinézia, Szaúd-Arábia, és az Egyesült Arab Emirátusok.

Magyarországon a megbetegedések 4 megyét érintenek, amelyből Bács-Kiskun megyében 7 településen, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében 1-1 településen mutatták ki a madárinfluenza vírusát.

Az elmúlt napokban több európai országból, Németországból, Romániából és Hollandiából jelentettek újabb madárinfluenza kitöréseket. Több mint 300 ezer csirke és kacsa levágását kezdték el Japán középső részének Niigata prefektúrájában, miután egy baromfitelepen kimutatták a madárinfluenza vírusának egy rendkívül fertőző változatát.

A madárinfluenza továbbterjedésének megakadályozása érdekében megfigyelési körzetet jelölt ki a megyei főállatorvos Bács-Kiskun megyében. Közleménye szerint a megfigyelési körzet a Kecskemét, Ágasegyháza, Izsák, Páhi, Kiskőrös, Kecel, Imrehegy, Kiskunhalas, Zsana, valamint a megyehatár és az M5-ös autópálya Kecskemétig tartó szakaszával határolt és védőkörzetté nem nyilvánított területre terjed ki.

Lényegében mindkét, a megfigyelési és a védő körzet korlátozó intézkedéseket tartalmaz az állatok, emberek és járművek mozgásában, de a védőkörzetben a baromfik és termékeik mozgásának korlátozása szigorúbb, mint a megfigyelési körzetben. A hatóság mindkét esetben számba veszi a baromfitartó gazdaságokat, de a védőkörzetben klinikai vizsgálatot is végeznek és gyanú alapján mintát vesznek.

(Origo, 2016. november 30.)

 

Több milliárdos veszteség néz ki a madárinfluenza nyomán

Dél-Afrika, Hong-Kong, Izrael és Japán nem kér magyar baromfit. Az Unióba lehet szállítani, kivéve a korlátozás alá vont területről. Terjed.

Az eddigi számítások szerint hárommilliárd forintos kárt okozhat a hazai baromfiágazatnak, ha Japánhoz hasonlóan több Európai Unión kívüli ország is importtilalmat vezet be a magyar baromfitermékekre. A nagyobb magyar baromfi felvásárlónak számító országok máris sorra mondják le a rendeléseket, a november elején felfedezett madárinfluenza miatt, számol be a fejleményekről a Magyar Idők.

A szakemberek szerint járványtól nem kell tartani, de az Európai Unión kívüli országokba irányuló export vélhetően alaposan megcsappan majd. Japán már jelentette be, hogy betiltja egyes magyar baromfitermékek importját, mellette pedig Dél-Korea, Dél-Afrika és a többi unión kívüli nagyobb magyar baromfivásárlók is hasonlóan járnak el. A Magyar Broilerszövetség információi szerint miután Magyarország bejelentette az európai uniós állat-egészségügyi rendszeren keresztül a madárinfluenza tényét, a nagyobb magyar baromfi-felvásárlónak számító országok vásárló cégei sorra mondják le a rendeléseket.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal november 3-án jelentette be, hogy egy Békés megyei pulykafarmon madárinfluenza vírus jelenlétét mutatták ki a vizsgálatok. A vírus elterjedésének megakadályozása érdekében kilencezer pulykát, a tótkomlósi gazdaság teljes állományát leölik az állategészségügyi szolgálat szakemberei. A teljes állomány értéke megközelítheti a húszmillió forintot. A Földművelésügyi Minisztérium szerint a gazdaság állami kártalanításra számíthat.

Az uniós kereskedők, mivel oda a járvánnyal nem érintett területekről lehet szállítani, lenyomják majd az árakat, tudva, hogy a magyar gazdák kényszerhelyzetbe kerültek. Ennél azonban sokkal nagyobb kára származhat a teljes hazai baromfiágazatnak az uniós viszonylatokon kívüli exportpiacok ideiglenes elvesztése miatt, ami hozzávetőlegesen hárommilliárd forintos veszteséget jelenthet majd a vágó-feldolgozó üzemeknek. A szakszövetség szerint a legnagyobb baj az, hogy a madárinfluenzával érintett telepen az állomány felszámolását és az újrafertőtlenítést követő hat hónapig az importtilalommal érintett országokba nem lehet magyar baromfit szállítani. Ráadásul már azokat a tételeket sem veszik át az érintett országok, amelyek a fertőzés bejelentését megelőző 21 napban indultak el Magyarországról.

Japánba, Dél-Koreába, Dél-Afrikába és Kanadába is folyamat a magyar az export, így a következő napokban több száz tonna baromfit irányítanak vissza a feldolgozókhoz. A visszaszállítás díját pedig a hazai vállalkozásoknak kell állniuk. A logisztikai költségek mellett az áru tárolása és újracsomagolása is komoly költségekkel jár. Egy terméket, amit egy japán, vagy dél-koreai piacra készítettek, az adott ország nyelvén címkézve és csomagolva, nem lehet eladni az uniós piacon. Ezért a visszaérkezett és a hűtőházakba betárolt árut újra kell csomagolni.

Ezt követően új értékesítési helyet kell találni a visszaszállított termékeknek, de azoknak is a következő hat hónapban, amit az importtilalommal érintett célországba szántak a feldolgozók. A szóban forgó áru élelmiszer-biztonsági és minőségi szempontból is kifogástalan, de ennek ellenére az uniós kereskedők biztosan lenyomják majd az árakat, hiszen tudják, hogy a magyar termelők kényszerhelyzetbe jutottak, a termelőknek és feldolgozóknak pedig szabadulniuk kell a készletektől. Így azt a baromfit, aminek a kilóját Japánban ezer forintért lehetett volna eladni, jó, ha 800 forintért sikerül értékesíteni a szaktanács várakozásai szerint.

(Magyar Idők, 2016. november 7.)

 

Madárinfluenza: a baromfiexport egy része leállt

Dél-Afrika, Hong-Kong, Izrael és Japán nem kér magyar baromfit. Az Unióba lehet szállítani, kivéve a korlátozás alá vont területről.

A Békés megyei madárinfluenza kitörés miatt több EU-n kívüli, úgynevezett harmadik ország is megtiltotta az érintett megyéből, vagy Magyarországról az élőbaromfi és különböző baromfi termékek megvásárlását, ezzel korlátozva a magyar exportot.

A NÉBIH ismételten felhívta az állattartók figyelmét az általános járványvédelmi intézkedések betartásának fontosságára. Az általános előírásokat az országos főállatorvos határozata értelmében a baromfiállományok fedett helyen etetésével, itatásával és a takarmány zárt tárolásával kell kiegészíteni. Ez az intézkedés az egész országra kiterjed.

2016. november 4-én - a szaknyelven szólva - magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét igazolta a NÉBIH laboratóriuma egy Békés megyei, nagy létszámú pulykát tartó gazdaságban. Az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) bejelentését követően több EU-n kívüli ország jelezte, hogy ideiglenesen megtiltja a Magyarországról, vagy csak az érintett megyéből az élő baromfi és különböző baromfi termékek kiszállítását. Jelenleg a Dél-Afrikai Köztársaság, Hong-Kong, Izrael és Japán vezetett be korlátozásokat élőbaromfira, keltetőtojásra, illetve baromfihúsra és -húskészítményekre.

A járványügyi helyzet függvényében a korlátozások változhatnak, enyhülhetnek is, ezért a NÉBIH javasolta, hogy az érintett vállalkozások a szállítások előtt tájékozódjanak a legfrissebb helyzetről a hivatal folyamatosan frissülő weboldalán.

Az Európai Unión belülre valamennyi, korlátozás (védő- vagy megfigyelési körzet) alá nem vont területről lehet baromfit és baromfitermékeket is kiszállítani.

A betegség terjedésének megakadályozása érdekében kulcsfontosságú, hogy az állattartók szigorúan betartsák az általános járványvédelmi szabályokat és jelezzék az állatorvosuknak vagy az állategészségügyi hatóságnak, ha állataikon bármilyen tünetet észlelnek.

(NÉBIH, 2016. november 7.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.