étek₪áruda

A Master Goodé lett a Sága

Megvette a Master Good a Ságát. 

Megvette a magyar tulajdonban lévő Master Good Kft. az angol tulajdonú Sága Zrt. részvényeinek 100 százalékát, a vételár kiegyenlítése megtörtént - írja a Napi.hu az MTI nyomán.

A Master Good tájékoztatása alapján a tranzakciót jóváhagyta a Gazdasági Versenyhivatal.

A kisvárdai székhelyű Master Good cégcsoport a magyarországi csirketermelés és -feldolgozás több mint 40 százalékát adja, értékesítésének nagyobb részét az export teszi ki. A cégcsoport csaknem 2.000 munkavállalót foglalkoztat. A sárvári székhelyű Sága Zrt. Magyarország piacvezető tovább-feldolgozott baromfitermékeket gyártó vállalata, munkavállalóinak száma 260 - írják a közleményben.

A tranzakció szorosan illeszkedik a Master Good cégcsoport hosszú távú stratégiájába, amely szerint bővíteni szeretné a termékkínálatát. A jövőben komoly technológiai fejlesztéseket terveznek a sárvári üzemben is, a beruházások célja a hatékonyság növelése és új, magas minőségű termékek fejlesztése.

A belföldi piacon való növekedés mellett nagy hangsúlyt kap az exportértékesítés növelése, ehhez a világ 43 országába exportáló Master Good piaci kapcsolatai és tapasztalatai biztosítanak kellő szakmai hátteret - áll a közleményben.

(Napi.hu, 2020. január 13.)

 

A Tranzit megvette a Marnevallt

Újabb céggel bővült a szárnyasokban utazó LDC-Tranzit csoport.

Megvette a kényelmi élelmiszereket gyártó Marnevall Zrt. 100 százalékát, írja a Napi.hu a cég közleménye nyomán.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) is jóváhagyta, hogy a francia-magyar tulajdonú LDC-Tranzit Zrt. megvásárolja a Marnevall Zrt. részvényeinek 100 százalékát. Utóbbi, kényelmi élelmiszereket gyártó cég két korszerű üzemmel rendelkezik Magyarországon (Debrecenben és Törökszentmiklóson), a vállalkozás csaknem 200 főt foglalkoztat.

A tranzakció szorosan illeszkedik a debreceni székhelyű LDC-Tranzit csoport hosszú távú stratégiájába, mely szerint növelni akarjuk a továbbfeldolgozott termékek választékát. A Marnevall az elmúlt években a hazai és az exportpiacokon is jelentős sikereket tudott elérni, ezért meggyőződésünk, hogy együtt még tovább erősíthetjük a cég regionális pozícióját - indokolta az akvizíciót Szabó Miklós, az LDC-Tranzit csoport igazgatósági elnöke.

A Tranzit-csoport folytatja az akvizíciókat mind Magyarországon, mind Európában. Ennek részeként 2018-ban közös vállalati szerződést kötött Európa legnagyobb baromfi-előállítójával, a francia LDC-csoporttal. A csoport termékeinek jelentős része külföldön talál vevőre.

Szabó Miklós szerint a közös vállalati fellépés jelenti a hazai fejlesztéseken kívül a nemzetközi fejlesztéseket, beruházásokat. Ez utóbbi első lépésként nemzetközi akvizíciókat takar, több tárgyalás van folyamatban, ezek azonban egyelőre nem publikusak.

"Exportra vagyunk ítélve": ez igaz a volumenre, a minőségre, a szállítási határidőkre és az árra egyaránt - fogalmazott Szabó. A csoport már a víziszárnyasnál deklarálta a GMO-mentességet és folyamatban van az antibiotikum-mentes termelés deklarálása nemzetközi minősítő által is. Lezártak egy 15 milliárd forintos fejlesztési projektet, és megkezdtek egy újabb, 25 milliárdos programot is; az utóbbi érinti a meglévő eszközállomány felújítását és bővítését (további állattartó telepek létesítése, használtak vásárlása és felújítása, újak építése), a keltető további korszerűsítését, a takarmánykeverő modernizálását, a nyírbátori vágóhíd teljes felújítását, és a továbbfeldolgozott termékek fejlesztését. Ebbe a sorba illeszkedik a Marnevall megvásárlása, melynek révén az LDC-Tranzit csoport foglalkoztatottainak száma meghaladja a kétezer főt.

A francia vállalat még 2018. májusban 70 százalékos részesedést vásárolt a magyar cégben, de az összeget nem hozta nyilvánosságra, az akkori bejelentés szerint családi vállalkozás 30 százaléka a jelenlegi tulajdonosoknál maradt.

A francia LDC cégcsoport 1968-ban indult három család összefogásával. A társaság évente 400 millió csirkét és 25 millió pulykát vág le, ez a teljes magyarországi termelés közel kétszerese. A cégnek ugyanakkor nincs egyetlen négyzetméter istállóterülete sem, viszont 5500 termelővel állnak kapcsolatban. A 75 üzemben 18 ezer alkalmazottat foglalkoztató LDC éves forgalma 3,6 milliárd euróra rúg.

(Napi.hu, 2019. december 12.)

 

Pulykahús: húzza a piacot az év vége

Karácsonykor akár negyedével megugorhat a pulykahús forgalma. De a piac csökkenőben.

Mintegy 20-25 százalékkal bővülhet a növekvő kereslet miatt a pulykahús belföldi forgalma az év többi hónapjához viszonyítva decemberben, és az exportnál 35-40 százalékos növekedésre számít a Magyar Pulykaszövetség, írja a Világgazdaság.

A meghatározó áruházláncok az idén is az elmúlt évekhez hasonló áron értékesítik a pulykahúst, kilogrammonként 1.500 forint körüli fogyasztói árat jeleztek a mellfilére, a diszkontoknál ennél mintegy 50 forinttal kevesebbe kerül majd akciós áron. A pulykaszövetség tájékoztatása szerint a termelt pulykahús mennyisége folyamatosan csökken: az idei mintegy 100 ezer tonna 30 ezerrel alacsonyabb a tíz évvel ezelőttinél.

Ez élőállatnál 37 milliárd forint, vágott áru és tovább feldolgozott termékek esetében 74-75 milliárd forint termelési értéket jelent.

A belföldi értékesítés 2017-ben meghaladta a 32 ezer tonnát. Az export is valamelyest mérséklődött: a 2016-os 31 ezer tonnával szemben tavaly mintegy 26 ezer tonna volt a külföldön értékesített pulyka mennyisége, 2018-ban azonban várhatóan 28-30 ezer tonna lesz a pulykahús kivitel. Az export áraknál minimális emelkedés figyelhető meg a tavalyihoz képest. Például az angol piacra kifejezetten a karácsonyi időszakban szállított bőrös pulykamell filé átadói ára 5 százalékkal nőtt.

Fotó: Varga György / MTI

Kitértek arra is, hogy a keltetési-, nevelési-, hizlalási idő hossza miatt a karácsonyra szánt pulykákkal, az eladásra tervezett mennyiséggel már május-június hónapokban számolniuk kell a gazdálkodóknak.

A pulykahús iránti növekvő kereslet a karácsonyt megelőző egy-két hétre koncentrálódik, ebben az időszakban a Gallicoop Zrt. 30-35 százalékos forgalomnövekedést tapasztal elsősorban a pulykamell filé, a pulyka felsőcomb filé és a pulyka darált hús forgalmában – közölte a vállalat. Tájékoztatásuk szerint az exportigényekben a karácsonyi időszakra 35-40 százalék közötti növekedés tapasztalható.

A várakozások szerint a Gallicoop forgalma hasonló lesz, mint 2017-ben, 2018-ban is csaknem azonos mennyiségű pulykát vágnak, darabolnak. A karácsonyi időszakban mindent frissen értékesítenek.

(Világgazdaság, 2018. december 8.)

 

Francia lett a Tranzit

A legnagyobb francia baromfifeldolgozó magyar céget vett. 

Az LDC, a legnagyobb francia baromfifeldolgozó bejelentette, hogy megállapodott az ágazatban tevékenykedő debreceni Tranzit Csoport többségi részesésének a megszerzéséről, európai pozícióinak erősítése részeként, írja a Napi.hu az MTI nyomán. 

A francia vállalat 70 százalékos részesedést vásárol a magyar cégben, de az összeget nem hozta nyilvánosságra, a családi vállalkozás 30 százaléka a jelenlegi tulajdonosoknál marad. Az ügylet lezárásához még a versenyhatóság jóváhagyása is szükséges - adta hírül az MTI.

A Tranzit főleg liba- és kacsafeldolgozással foglalkozik, és jelentős a kivitele Németországba.

Az LDC által közölt adatok szerint a Tranzit 2017-es árbevétele 108 millió euró volt, a kamatok, adófizetés és értékcsökkenési leírások előtti eredménye (EBITDA) pedig 20 millió euró.

A francia cég az elmúlt években erősítette jelenlétét Lengyelországban, május elején pedig megkapta az illetékes francai hatóság engedélyét ahhoz, hogy átvegye helyi riválisát, a Doux baromfifeldolgozót, amely a Közel-Keleten az olcsó brazil csirke miatt jutott csődbe.

Az LDC működési eredménye a február végén záródott pénzügyi évben 184,7 millió euróra emelkedett az egy évvel korábbi 176,6 millió euróról. A nettó profit 140,7 millió euróra nőtt egy évvel korábbi 130,3 millió euróról.

(Napi.hu, 2018. május 30.)

 

Liba, kacsa, csirke: hízhat a piacuk

Megrázta a baromfipiacot a madárinfluenza, 20 milliárdos veszteséget okozott a baromfiágazatban 2017-ben. A liba, kacsa és a csirke piacai nőhetnek, a pulykáé még nem 2018-ban.

A madárinfluenza miatt a magyarországi baromfiállomány élősúlyban 5,2 százalékkal, egyedszámban pedig 4,3 százalékkal csökkent 2017-ben az azt megelőző évhez képest - közölte Csorbai Attila, a Baromfi Terméktanács elnök-igazgatója, írja a Napi.hu, az MTI nyomán.

Az egyes fajok közül a csirke felvásárolt mennyisége - az ágazatot sújtó járványos betegség ellenére - némileg emelkedett 2017-ben, 0,8 százalékkal, több mint 403 ezer tonnára nőtt. Ezzel szemben a pulykafelvásárlás 4,6 százalékkal 96 ezer tonnára, a libáé 21,3 százalékkal 27 ezer tonnára, a kacsáé pedig 35 százalékkal 56 ezer tonnára csökkent.

A víziszárnyasoknál (liba, kacsa) 2018-ra ambiciózus bővülést prognosztizálnak. Ugyanakkor 2018-ban nőhet a csirkeágazat is, a pulykaágazat esetében pedig enyhe csökkenésre számítanak a szakemberek - fogalmazott az elnök-igazgató.

A madárinfluenza-járvány mintegy 20 milliárd forint ágazati kárt okozott, amelyből a közvetlen kár 11-12 milliárd forintot tett ki. A közvetlen kár a vírus és következményei miatt leölt és megsemmisített állatok, takarmány, alomanyag értéke. Ezeket jogszabály alapján a hatóság gyorsan, pontosan felmérte és kifizette a termelőknek. A közvetett károk a vágó, feldolgozó üzemek leállásából, vagy csökkentett vágásszámból adódó károk, valamint a termelőistállók üresen állásából fakadó veszteségek. Ezek megtérítésére a jogszabály elkészítése és az unió jóváhagyása folyamatban van - mondta Csorba Attila.

A járvány legnagyobb mértékben a víziszárnyas ágazatokat sújtotta, mind a járvány miatt leölt állatok egyedszámában, mind pedig a termelés-kiesésben itt voltak a legnagyobb veszteségek.

Mára nagymértékben csökkent az újabb járvány megjelenésének esélye a szakemberek szerint, azonban a járványvédelmi intézkedéseket fenn kell tartani a továbbiakban is. Emellett fontos, hogy megvalósítsák a termelők járványvédelmi ismereteinek bővítését és képzését is. Mindezt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a BTT szakmai koordinációja mellett végzik.

(Napi.hu, 2018. február 20.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.