webzseb₪égbolt

LG: kapkodhatsz a füleddel

Szenzációs fejlesztést hoz az LG csúcsmobilja. Részben a kijelzőpanelből jön majd az okostelefon hangja.

Az LG mobilos részlege évek óta küzd az irrelevánssá válás ellen, hiszen hiába tett le az asztalra különleges fejlesztéseket a csúcsmobiljaiban, a vásárlókat nem volt képes elégséges számban a pénztárcájuk kinyitására rábírni. A történethez persze hozzátartozik, hogy a belépőkategóriás és a középkategóriás eszközei jobbára tizenkettő egy tucat termékek, ráadásul az árazásuk is kritizálható, pedig ezek a készülékek nagyon fontosak a márka ismertsége és megítélése szempontjából, nem csak a csúcskészülékek eladásával kell foglalkozni.

LG G8 ThinQFORRÁS: EVLEAKS / TWITTER

Az LG most megerősítette, hogy a mobil Világkongresszuson február 24-én bemutatkozó G8 ThinQ csúcsmobilja világelsőként Crystal Sound OLED érintőkijelzőt kapott, azaz a panel vibráltatásával képes hangot kiadni a mobil, telefonhíváskor a másik fél hangja is a kijelzőből jön majd. Ettől függetlenül a sztereó hangzás érdekében egy klasszikus hangszóró is került a telefon aljába.

A sztereó hangzásból csak az egyik hangcsatornát viszi a kijelző, a másik hangcsatorna megszólaltatásáért a klasszikus hangszóró felel majd.

Az LG G8 ThinQ másik érdekessége, hogy az előlapjában lesz egy infravörös sugarakkal dolgozó szenzor is, a vállalat az Infineon közreműködésével gyakorlatilag lemásolta az Apple Face ID arcfelismerő rendszert. Ettől függetlenül hátlapi ujjlenyomat-olvasót is kínálhat az okostelefon, ami pozitívum, hiszen az Apple-lel ellentétben így lesz választásuk a vevőknek, hogy melyik biometrikus azonosítási módot használják.

Crystal Sound OLED panellel jön az LG G8 ThinQ FORRÁS: LG

Az LG G8 ThinQ további érdekesebb, de egyelőre csak pletykált specifikációi: 6,1 hüvelykes és 1440×3120 pixeles kijelző, 8 MP-es előlapi kamera, két 16 megapixeles hátlapi kamera, Qualcomm Snapdragon 855 lapkakészlet, modelltől függően 6 / 8 GB memória és 128 / 256 GB háttértár.

(Origo, 2019. február 14.)

 

Tarolhat a Huawei az új mobiljaival

Huawi Mate Pro 20: mindent visz. 

A kínai gyártó 2018-ban is követi a megszokott menetrendet, ahogy megérkeztünk az ősz kellős közepébe, úgy landoltak a hagyományosan a Mate-széria csúcskészülékei is, a Mate 20 Prónál nehezen találunk jobb csúcskészüléket a piacon jelenleg, írja az Origo, Szász Tamás összeállításában.

Ami a külsőségeket illeti: a Huawei Mate 20 Pro nagyjából úgy néz ki szemből, amilyenekké a csúcstelefonok váltak az androidos mezőnyben az iPhone X tavalyi megjelenése után. Széltől szélig tartó kijelző, a tetején a bevágással, angolosan notch-csal. Esetünkben rengeteg szenzort tartalmaz a kis sziget, tehát nem csak az előlapi kamera miatt haraptak ki helyet neki, ugyanis egy továbbfejlesztett 3D arcfelismeréssel is fel lehet oldani a készüléket, ami a hivatalos infók szerint 30 százalékkal gyorsabb, mint eddig, és akkor is felismer, ha a mintavételt követően szakállat növesztünk, vagy a fejünkre húzunk egy csinos kis kalapot.

A sima Mate 20-nál ezek a szenzorok nincsenek, csak egy előlapi kamera, így a szenzorsziget is kevésbé zavaró, már akit ez zavar. Az ujjlenyomat-leolvasó lemaradt az előlapról és a hátlapról is a Mate 20 Pro esetében, ugyanis a kijelzőbe építették,minden bizonnyal ez az első olyan, magyar fogyasztók számára széles körben ismert és könnyen elérhető készülék, ahol ezt sikerült megoldani, A kamera a felhasználó arcának ezer pontját képes beolvasni mindössze 600 ms alatt. A Mate 20 6,53 hüvelykes LCD (felbontás: 2,244 x 1,080), a Mate 20 Pro pedig 6,39 hüvelykes OLED (felbontás: 3,120 x 1,440) kijelzőt kapott, előbbinél a hátlapon van az ujjlenyomat-leolvasó. Az ujjlenyomat-felismerés rövid tesztünk alapján pontosan működik, a 3D arcfelismerés szintén.

A telefonokat a Huawei új chipje, a Kirin 980 hajtja, a chipkészlet nyolcmagos processzora a tavalyi Kirin 970-hez képest 20 százalékkal erősebb és 40 százalékkal hatékonyabb teljesítményt nyújt. A Mate 20-ból 4 és 6 gigabájtnyi memóriával felszerelt verzió is létezik, a tippünk szerint Magyarországra az előbbi érkezik majd, a Pro verzió ugyanis 6 gigabájttal jön. A tárhely 128 gigabájt lesz, amit egy újfajta nanomemóriával egészíthetünk majd ki, viszont hogy ez milyen gyorsan terjed majd el, azt egyelőre nem tudjuk megtippelni.

Huawei Mate 20 Pro FORRÁS: ORIGO

A hátlap már kifejezetten egyedi, ugyanis egy fém keretben egy vakut és három kameraszenzort is találunk mindkét telefonon, vagyis a tavaszi P20 Pro után ismét tripla hátlapi kamerával érkeznek a Huawei új zászlóshajói.A Mate 20 esetében 16MP-es ultra széles látószögű, 12MP-es RGB és 8MP-es teleobjektív, míg a Mate 20 Pro-nál 40 MP-es RGB, 20 MP-es ultra széles látószögű és a 8MP-es teleobjektív lencserendszernyújt megoldást a makró fotózás problémáira is: a készülékek az ígéret szerint tűéles képeket készítenek még akkor is, ha az adott tárgy nagyon közel van – akár 2,5 cm-re – a kamerához.

A Mate 20 és Mate 20 Pro kameráival emellett ultra széles látószögű fotókat is készíthetünk. Emellett a mesterséges intelligencia használatával a mozgásban lévő tárgyak és alanyok útját kiszámítva képesek leszünk arra (pontosabban a kamera), hogy éles maradjon az alany a fotón, például ha valaki ugrál, akkor is normális fotó készül róla. Az új zászlóshajó termékeknél a nagy mélységélességű képek (Bokeh-hatás) készítését szintén mesterséges intelligencia támogatja. Az úgynevezett „MI Mester" funkciónak köszönhetően a Mate 20 Pro minden eddiginél több, 1500 helyzetet és több mint 5000 tárgyat képes felismerni, 25 különböző kategóriában és ezeknek megfelelően választja ki a legoptimálisabb kamera beállításokat. Felismeri az előttünk lévő ételeket, és kijelzi, hogy mennyi kalóriát fogunk elfogyasztani, de akár egy múzeumban sétálva is súghat a kamera az előttünk lévő festményről.

Micsoda kamerasziget FORRÁS: ORIGO

Fejlődik a videó funkció is, a felhasználók igény szerint szerkeszthetik a mozgóképek fényerejét, telítettségét és színárnyalatait, és módosítható és átszínezhető a videók háttere, emellett a londoni bemutatón azt is prezentálták egy plüsspandával, hogy a kiterjesztett valóság is a mindennapjaink része lehet:a játékot a kamerával körbeszkennelték gyakorlatilag, a figura pedig ezután a kijelzőn életre kelt, integetett a színpadon a cég vezére, Richard Yu mellett. Lehet művészkedni, ahogy csak bírjuk.

A sima Mate 20 FORRÁS: ORIGO

A Mate 20 és a Mate 20 Pro között a különbségek utóbbi javára tulajdonképpen a 3D arcfelismerés, a vezeték nélküli töltés (és visszatöltés) az IP68-as víz- és porállóság és az OLED kijelző. A Mate 20-on viszont egészen picit a kijelző tetején lévő betüremkedés. Úgy tudjuk, hogy nagyjából 230 és 330 ezer forintos áron jelennek meg a készülékek Magyarországon hamarosan.

(Origo, 2018. október 17.)

 

Nem rossz a Sony Xperia XZ3, sőt

A Sony Xperia XZ3 egész jó kis telefon, a csúcskategóriában persze, ahol azért van némi tolongás. Jól néz ki, erős, kijelzője ragyogó, csúcsra futtatott kamerák. 

A Sony eszméletlen régóta próbálkozik, hogy maga alá gyűrje a mobilpiacot, de eddig valami miatt mindig elbukott a terv. Pedig a cég évről évre előáll legalább egy ütős telefonnal, és ez 2018-ban sem történt másként. írja az Origo.

A vállalat az egyik legnagyobb szakkiállításon, a berlini IFA-n rántotta le a leplet új csúcsmodelljéről, az Xperia XZ3-ról, amely már hazánkba, sőt hozzánk is eljutott. Nézzük tehát, hogy a Sony mivel is akarja leigázni az okostelefonok univerzumát, indítja tesztjét az Origo.

Dizájn

A telefon hozza a japán gyártótól megszokott, csúcsos sarkokra épülő formavilágot, amelynek köszönhetően első pillantásra felismerhető, hogy itt egy Sony mobilról van szó. De ez nem jelenti azt, hogy a XZ3-ra ne hatottak volna a friss trendek. Így a készülék kellően vékony, és a képernyőt fedő hajlított üveglap olyan hatást kelt, mintha lefolyna a frontfelületről. A rendkívül keskeny kávák miatt a képernyő teljesen kinyúlik a készülékház széléig.

FORRÁS: ORIGO

Ennek köszönhetően pedig extra szolgáltatással is ellátták, hiszen ha valaki ezt a részt megüti az ujjával, akkor azzal különféle funkciókat csalhat elő úgy, hogy egyébként nem kell a „rendes” gombokat nyomkodnia. Tehát például fényképezésnél vagy szelfizésnél foghatjuk úgy a telefont, ahogy az a legkényelmesebb, elég csak rákoppintani a készülék oldalára, és máris exponál a kamera. Mindent mérlegre téve ki lehet jelenteni, hogy a dizájn jól sikerült, az összhatás remek, egyedül azt sajnáltuk, hogy a mai divatnak megfelelően a 3,5 mm-es analóg audio csatlakozót lespórolták a telefonról.

Ragyogó OLED-kijelző

A Sonynak az volt a célja, hogy a lehető legjobb képminőséget garantáló kijelzőt építse ebbe a telefonba, és ennek érdekében a 1440 × 2880 képpontfelbontású OLED-panelt a cég megbolondította a Sony Bravia tévékhez kifejlesztett, saját képfeldolgozó technológiájával. A terv bevált, hiszen az XZ3 kijelzője az elit kategóriát képviseli.

FORRÁS: ORIGO

A betekintési szög hibátlan, a pedig fekete a képalkotási eljárásból fakadóan tökéletes, azaz 0 nit fénysűrűségű, ezáltal a valós kontrasztarány végtelen. A maximális fényerő egyébként 389 nit, ami a világcsúcstól messze elmarad, de arra tökéletesen elég, hogy napfényben is jól látható maradjon a hathüvelykes képátlóval bíró képernyő. A tónusok alaphelyzetben szépek, természetesek, de aki akar, az babrálhat a színhőmérséklettel. A mozgásmegjelenítés remek, akadozásba nem futottunk bele, és egyéb anomáliákkal (pl. remegés, pixelesedés, vibrálás) sem találkoztunk az egyhetes tesztidőszak alatt.

Erős proci

A nyolcmagos Snapdragon 845 processzor a 4GB RAM-mal és az Adreno 630 grafikus chippel megtámogatva nagyon komoly teljesítmény leadására képes. Az ennek mérésére szolgáló AnTuTu benchmark szoftveren 293.246 pontot ért el nálunk, ezzel pedig ebben a rangsorban az első helyre került az egész világon, megelőzve minden más mobilt! A gyakorlati használat során is bebizonyosodott, hogy van itt erő. A legdurvább számítási kapacitást igénylő videószerkesztő szoftverek és a csúcsgrafikájú játékok is zökkenőmentesen futottak. A legújabb, Android 9 Pie operációs rendszert használó telefon maximálisan stabil, hisz fagyást, újraindulást nem produkált, emellett kellően gyors, hiszen az alkalmazásokat, vagy a weboldalakat egy pillanat alatt betölti.

Aksiidő: átlagos

A vállalat a termékkommunikációban külön kihangsúlyozza a 3300 mAh akkumulátort, azonban az igazság az, hogy ez a kapacitás egyáltalán nem mondható világrengetőnek. És az energiacella ilyen felbontás, valamint teljesítmény mellett nem is garantál kiemelkedő akkumulátoridőt. Átlagos használattal, tehát böngészéssel, játékkal, videózással, zenehallgatással 10 óra alatt le is merítettük az akksit, ami ma totálisan átlagosnak számít.

FORRÁS: ORIGO

A beépített hangrendszerre szintén nagyon büszke a vállalat, és tény, hogy jobban szól az integrált hangszóró, mint amit általában a telefonoktól megszokhattunk. Erőteljesebb, tisztább a hangzás, de a végeredmény még mindig elmarad attól is, amit egy olcsó, hordozható Bluetooth hangsugárzó produkál. Ennek egyértelműen fizikai okai vannak, hiszen a túlzsúfolt lapos készülékház egyáltalán nem nyújt ideális feltételeket a „hangteremtéshez”. Fül- vagy fejhallgatóval viszont már egészen elsőrangú hangminőséget produkál a telefon, gyakorlatilag képes felvenni a versenyt a direkt e célra tenyésztett hordozható audio lejátszókkal, ami azért igen nagy szó!

Csúcskamerák

A Sony mindig is híres volt a mobilos kameráiról, így az nem lepett meg, hogy az Xperia XZ3 nagyon erős e téren is. A termék hátlapjára 19 megapixeles felbontású, díjnyertes, 25 mm-es széles látószögű, F2.0 G Lens objektívvel ellátott, hibrid autófókusszal megtámogatott Motion Eye kamerát építettek, ami remek felvételek elkészítését teszi lehetővé. Az automatika nagyon jó munkát végez, akinek ahhoz van kedve, babrálhat a különféle beállításokkal (fényérzékenység, expozíciós idő stb.), amivel egészen különleges fotók lőhetőek (a galériában akad erre konkrét példa). A természetesen lehetővé teszi a nagy dinamikatartományú (HDR) képek és videók létrehozását, és papíron támogatja az úgynevezett bokeh (a fő téma éles, minden más homályosabb, mint a nagy mélységélességű fotókon) módot is. A bibi ezzel csak az, hogy itt nem kétkamerás rendszert használtak, és emiatt a végeredmény nem annyira meggyőző.

A 13 megapixeles másodlagos, előlapi, azaz szelfikamera is rendben van, ami a bloggerek, vloggerek számára nagy jelentőséggel bírhat. Nem hiányoznak a mesterségesintelligencia-funkciók sem. Ennek aktiválása után a képernyőn megjelenik, hogy mit is látunk, aminek egyelőre még sok értelme nincs. Ennek a technológiának ugyanis akkor lenne értelme, ha egy autóra irányítva a kamerát, megmondaná annak pontos típusát, paramétereit. De ehelyett még csak annyit látunk a kijelzőn, hogy „car”, azaz autó, amivel azért nem vagyunk sokkal beljebb.

Milyen is akkor

A Sony Xperia XZ3 egy igazi zászlóshajó. Az akkumulátora közepes, ám a kijelzője pazar, a teljesítménye hatalmas, a kamerái elsőrangúak, a dizájn pedig kellően elegáns és egyedi. Csak a vásárlók kiszámíthatatlansága miatt nem jelenthető ki, hogy aratni fog ez a telefon, hiszen a közelmúltban jó pár olyan modellel találkoztunk, amely sokra lett volna hivatott, ám végül az érdektelenség szürke ködébe veszett.

(Origo, 2018. október 3.)