autórengeteg₪márkazuhatag

Okosban kell nyitni a Hyundait

Lelépteti a slusszkulcsot a Hyundai. 

Okostelefon lehet majd kinyitni a jövőben megjelenő Hyundaiokat, írja a Napi.hu. Már 2019-ben megjelenik a legújabb Hyundai- és Kia modellekben az autógyár egyik legújabb fejlesztése, a digitális kulcs.

A hagyományos, kézzel fogható (fizikai) kulcs helyébe lépő, új megoldást egy okostelefonos alkalmazással lehet letölteni a telefonra és azt négy, engedéllyel rendelkező személy használhatja. A megoldás lehetővé teszi, hogy a sofőrök és a fizikai kulcs nélkül kinyissák és beindítsák az autót.

Amennyiben olyan okostelefon kerül a jármű ajtaja közelébe, amelyre engedélyezett digitális kulcsot telepítettek, akkor az autó felismeri azt. Az ajtó nyitása után a felhasználónak nincs más dolga, mint a padlókonzolon kialakított, vezeték nélküli töltőre tennie telefonját, és megnyomni a műszerfalon elhelyezett motorindító gombot.

A Hyundai közleménye szerint olyan helyzetekre, ahol a digitális kulcs átadása nem megoldható (például parkolószolgálat igénybe vétele esetén vagy szervizlátogatáskor), a rendszer hagyományos intelligens kulccsal és kulcskártyával is rendelkezik. Feltehetően ezzel a megoldással nyitható az autó, ha esetleg lemerül a telefon.

Napi.hu, 2019. március 15.)

 

Levett a lábunkról a Hyundai i30

Mutatós, remekül ment, kényelmesen is ültünk benne. Hyundai i30 teszt: kategóriájában ragyog, de nem csak a fényezése. Sikerült feltenni az i-re a pontot.

Portás barátunkat megkértük, hogy beállhassunk az irodaház zárt udvarára a tesztvezetésen hajtott Hyundai i30 autóval. Meglepetésünkre már messziről kiszúrta a pontos típust. Pedig neki más márkájú járgánya van, de érdeklődik a műszaki cuccok, így az autók iránt is. Neki is tetszett, ami nem rossz induló eredmény, mivel hallottunk tőle már rosszat is autóról.

Külcsín elsőre: hozza a formáját a Hyundai

És kíváncsiságból figyeltük is egy darabig, hogy a nagy jövés-menés közepette az udvaron mennyire ragadja meg a figyelmet a Hyundai i30, hiszen - főleg a férfiak számára - azért ez sem közömbös. Hát bizony, röpke félóra alatt jó néhányan útirányt változtattak, és közelebb ballagva az autóhoz vetettek is rá néhány pillantást. Emelte a röpke mustra értékét, hogy többen az ebéd előtti, az étkezdébe irányuló bandukolást szakították meg egy kis Hyundai nézelődéssel. Ez is azért azt jelezte, hogy pofás járműről van szól, jól eltalált formával, arányokkal, amit mi már első pillanatban kiszúrtunk, a megállapításaink sorát építgetve. Állt ott egyébként más autó is, tehát volt választék nézelődni valóból, de most messzebbről is lerítt az újdonság ereje.

A magyar autósok többsége egyébként a hagyományoshoz közelebb álló autóformákat kedveli. A Hyundai pontosan azzal lepte meg az autósokat, hogy olyan tetszetős formát alkotott ebben a kategóriában, ami ügyesen ötvözi az újszerű és a hagyományos vonalvezetés többé-kevésbé kötelező tekervényeit. Semmi extra, kirívó elem, de mégis tetszetős külső, ügyesen illesztett vonalvezetésekkel, jól eltalált arányokkal. Igyekezett a Hyundai minél több autóst megszólítani az i30 formájával is. Népszerű kategória, így kell is a szapora szóbeszéd, a kapós külcsín, hiszen éles a verseny a vásárlókért. A Hyundai igyekezett nem hibázni.

Az autóvásárlók hada sokszínű. Ki főleg városban, rövidebb, ki pedig hosszabb utakon használja négykerekűjét, akad, aki csak hétvégente ül bele, más pedig naponta többször is megragadja a kormányt. Igyekeztünk is mindehhez igazodva rövidebb városi és hosszabb országúti meneteket egyaránt belecsempészni Hyundai programunkba, az autójukat hosszabb ideig pihentetők ritmusát persze kiiktatva.

Nos, röviden összefoglalva az eredményt, a Hyundai i30 kifogástalanul bírta a városi sürgést-forgást, nyugodtan lehetett vele araszolgatni a kisebb-nagyobb dugókban (ezt persze műszaki oldalról néztük). Az automata sebességváltó megkönnyítette a vezető dolgát, de hát ezért is találták ki. Országúton, autópályán jól gyorsult és - természetesen a megengedett sebességhatárokon belül - remekül, könnyedén száguldott. Az úttartása is jó volt, a legnagyobb sebesség mellett is stabilan tapadt az aszfaltra. 

Bele is ültünk

Tükröm, tükröm

A motor gyönyörűen húzott, kategóriájában kifejezetten jót mutatva.  Szépen adagolja teljesítményét, fokozatosan erősödik, amennyire kell. Nem száguldozásra tervezték, de ennek ellenére nagyon bírja a tempót, úgy tűnik, ha nem lennének sebességhatárok, akkor sem bőgne le a hasonló kategóriájú versenytársaival szemben.

A futómű jól tartotta az autót az úton, fogta, tartotta, tompította, amit kellett - a hazai útviszonyok olyanok, amilyenek, az útminőséggel sok dicsekedni való nincs -, a kormányzás pedig kifejezetten könnyű volt, fürgén forgolódott a Hyundai i30, amerre irányt szabtak neki. Kisebb helyen is kényelmesen meg lehetett vele fordulni, jól vette az élesebb kanyarokat is.

Persze vezetés közben ki is kellett nézni az ablakokon, ez főleg előrefelé erősen ajánlott. A kitekintést semmi sem zavarja. Időnként persze oldalra is kell pillantani, a gondos úr- és hölgyvezetőknél ez bevett szokás. Hát itt bizony azért akad némi holttér, a lefelé hajló hátsó formaalakítás és az oldalvégek aprócska ablaki miatt. Szerencsére azonban a Hyundai tervezői erre az eshetőségre is gondoltak és a kellemes meglepetések közé tartozott az autó tükörrendszere. Az oldalsó tükrök ragyogóan mutatták a teret, jól állíthatóak és rálátást engedtek a belül a fejforgatással már nem követhető útterületekre is.

A tolatóradar, a jármű helyzetét jelző rendszer sokat segített a parkolásban, akár előre, akár hátrafelé kellett gurulni.

És okos is a Hyundai i30, hiszen már beüléskor, majd menet közben is sok apróságra is figyelmeztet, hangjelzéssel, vagy felirattal.

Csomagot is pakoltunk bele

A csomagtartó jól használható, persze ebben a kategóriában nagycsaládos család már csak tetőcsomagtartóval tud hosszabb kirándulásnak nekivágni. A leleményesebb utazó a pótkerék feletti réseket is ki tudja használni, például a futócipő nagyszerűen elfér errefelé is.

A kalaptartó nem tartozik a nagyobb csomagok rejtekhelyei közé, sőt, egy nagyobb karimájú fejfedő már nehezebben fér oda. De néhány apróság azért szétszórható rajta, persze a hátsó kilátás már egy nagyobb tortásdobozzal, vagy egy terebélyesebb virágcsokorral el is zárható.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.