webzseb₪égbolt

Nyereség: ezt nem kapkodta el a Twitter

Pályafutása során először nyereséges lett a Twitter. 

A 2017 negyedik negyedévben már nyereséget is csinált a Twitter, de a mikroblog-szolgáltatást nyújtó közösségi portál felhasználóinak száma kevesebb volt a vártnál, írja a Világgazdaság, az MTI nyomán.

A befektetőket zavarta, hogy a Twitter korábban képtelen volt nyereséget felmutatni, jóllehet a médiában mindenhol felbukkan és nagy népszerűségnek örvend a híres emberek, sportolók és politikusok körében. A Twitter 2017 októberében jelezte, hogy áttörés várható a költségek csökkentésének nyomán.

A San Franciscó-i székhelyű vállalkozás bevételei 2 százalékkal, 732 millió dollárra emelkedtek 2017 utolsó negyedévében. A nyereség 91 millió dollár, részvényenként 12 cent volt, szemben az egy évvel korábbi 167 millió dolláros, részvényenként 23 centes veszteséggel. Az egy részvényre jutó nyereség 19 centre rúgott 2017 október-decemberben, míg elemzők 14 centet vártak.

Forrás: AFP

2017 egészében a Twitter bevétele 2,4 milliárd dollár volt, 3 százalékkal csökkent az előző évhez képest, míg a veszteség a 2016-ban elkönyvelt 457 millió dollár kevesebb mint negyedére, 108 millió dollárra csökkent.

A Twitter felhasználóinak száma éves szinten 4 százalékkal növekedett 2017 negyedik negyedévben, 330 millió aktív felhasználója volt, kevesebb az elemzők által várt 332 milliónál. Az előző negyedévhez képest nem változott a felhasználók száma, miközben a Twitter hamis fiókok tízezreit törölte.

A felhasználók számát azért követik nagy figyelemmel a befektetők, mert a jövőbeni potenciális reklámbevételek fokmérőjének tekintik.

A 2006-ban alapított vállalkozás részvényeit 2013-ban vezették be a New York-i tőzsdére.

(Világgazdaság, 2018. február 8.)

 

Lassan nő a Twitter

Ráadásul továbbra is veszteséges.

A Twitter, a mikroblog-szolgáltatást nyújtó közösségi portál 2016. második negyedévében éves összehasonlításban 20 százalékkal, 602 millió dollárra növelte bevételeit, az elemzők azonban ennél többet vártak. A 2006-ban alapított cég részvényeit 2013-ban vezették be a New York-i tőzsdére, azóta pedig nem fordult elő, hogy ilyen alacsony ütemben növelte bevételeit.

A Twitter tevékenysége továbbra is veszteséges, 107 millió dollár, részvényenként 15 cent veszteséget könyvelhetett el a június 30-án zárult három hónapos időszakban, kisebbet az egy évvel korábbi 137 millió dollárnál, részvényenkénti 21 centnél.

A Twitter felhasználóinak száma mindössze 1 százalékkal növekedett a második negyedévben: 313 millió aktív felhasználója volt, szemben az előző negyedévi 310 millióval. Egy év alatt, 2015. július óta mindössze 9 millióval emelkedett a Twitter-felhasználók száma, ami elenyésző mértékű ahhoz képest, hogy például a Facebook közösségi portál ugyanez alatt az idő alatt több mint 164 millióval tudta gyarapítani felhasználói számát.

A Facebookot egyébként mintegy 1,6 milliárd ember használja aktívan, de az Instagram fotómegosztó közösségi hálózatra is havonta 500 millió felhasználó lép be. A fiatalok kedvenc önmegsemmisítő üzenetes chatalkalmazását, a Snapchatet naponta mintegy 150 millióan használják.

(Investor.hu, 2016. július 27.)

 

Döcög a Twitter

Kevesebb az amerikai felhasználó és több a veszteség.

Egyes helyeken kezdenek a felhasználók elpártolni a Twittertől: 2015. negyedik negyedévében már csökkent az amerikai felhasználók száma az előző három hónaphoz képest. A hirdetési bevételek ugyanakkor tovább nőnek. A társaság viszont továbbra is veszteséges, főként a részvénykompenzációs költségek miatt.

Összességégében megállt a Twitternél a felhasználószám növekedése: a társaságnál először fordult elő, hogy már nem növekedett a felhasználók száma a negyedévben az előző negyedévhez képest. Számos újítást vezetett be a társaság, amivel a szolgáltatás használatát könnyebbé tette és amelyektől azt remélte, hogy a felhasználók több időt töltenek majd a Twitteren. A havonta aktív felhasználók száma végül 320 millió volt a 2015. október-decemberi időszakban, ami nem jelentett változást az előző harmadik negyedévhez képest. Az előző év azonos időszakához mérve ugyanakkor még 9 százalékos volt az emelkedés.

A Twitter 2016. elején javított, az év első hónapjában a havonta aktív felhasználók száma már ismét a 2015. harmadik negyedévi értékre emelkedett.

A bevételek továbbra is kétszámjegyű növekedést mutatnak, 2015. negyedik negyedévében 48 százalékkal emelkedtek az előző évihez képest. A bevételek nagy részét, mintegy 90 százalékát a hirdetési bevételek adják, ami 2015. utolsó negyedévében 641 millió dollár volt.

Továbbra is veszteséges ugyanakkor a társaság, a működési eredmény szintjén 67 millió dolláros, a nettó eredménye pedig 90 millió dolláros veszteség lett.

2016 első negyedévére a Twitter 595-610 millió dollár közötti bevételt vár, kevesebbet, mint az elemzők, esett is a részvények árfolyama 3%-ot.

(Portfolio, 2016. február 11.)

 

Nem akar igazán menni a Twitternek

A piac több bevételt vár, bár nem kevés, ami van, nyereség viszont nincs is.

Az elemzői várakozásoktól elmaradt a Twitter bevétele 2015. első negyedévében, 436 millió dollár lett, a várt 457 millió dollárral szemben. Az elemezők bizonyára kényesek, hiszen ez az árbevétel így is 74 százalékkal magasabb, mint az egy évvel ezelőtti azonos időszaké. A hirdetési bevételek 72 százalékkal nőttek, 388 millió dollárt könyvelhetett el a Twitter, aminek közel 90 százaléka mobil hirdetésekből folyt be.

A Twitternek továbbra sem sikerült nyereséget elérnie, most is 162 millió dollár veszteséget mutatott az eredménysor, ez 25 centes egy részvényre jutó veszteséget jelent.

2015. második negyedévére 470-485 millió dolláros bevételt vár a Twitter, ami ugyancsak elmarad az elemzők várakozásától, az 538 millió dollárostól. A teljes 2015. évre adott 2,2-2,3 milliárd dolláros árbevétel terv is kisebb a piacon várt 2,4milliárd dollárnál. Az eredmények közzétételét követően esett a Twitter részvényárfolyama, közel 20 százalékot.

(Investor.hu, 2015. április 29.)

 

Bukott egyet a Twitter

A bevétel jócskán nőtt, a felhasználók száma kevésbé, a veszteség pedig maradt.

A Twitter a 2014. július-szeptemberi időszakban 361 millió dolláros bevételt ért el, ez 114 százalékos bővülés az egy évvel korábbihoz képest. A Twitter forgalmának túlnyomó részét a reklámok adják, a harmadik negyedévben ez 320 millió dollár volt, 109 százalékos növekedés mellett. A bevétel összetételében a mobileszközökön megjelenő reklámok részesedése a harmadik negyedévben már elérte a 85 százalékot. A Twitternek egyre nagyobb a forgalma az Egyesült Államokon kívül, ez most 121 millió dollár volt, 176 százalékos bővülést mutatva.

A felhasználók száma a vártnál visszafogottabban nőtt. A Twittert a harmadik negyedévben havonta átlagosan 284 millióan használták, ez 23 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbi értéket. A mobilos látogatók aránya 80 százalék körül volt a július-szeptemberi időszakban.

Az év első kilenc hónapjában 923 millió dolláros forgalma volt a Twitternek, közel 120 százalékos növekedéssel 2013-hoz képest. A veszteség ugyanakkor jóval több mint háromszorosára nőtt éves összevetésben, meghaladva a 452 millió dollárt az első három negyedévben.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a leggyorsabb hírforrásnak számít a Twitter, de a cég egyelőre nem váltotta be igazán a hozzá fűzött tőzsdei reményeket. A Nasdaq-on az egy évvel ezelőtti tőzsdei bevezetéskor az első nap végére a 26 dolláros indulóárról közel 45 dollárra erősödött a cég részvénye. Az azóta eltelt egy évet követően ez alatti, 42 dollár körüli áron cseréltek gazdát a Twitter részvényei, tehát 12 hónap alatt nagyságrendjét nézve nem változott a részvény értéke, sőt, néhány százalékot csökkent.

2014 egészében az előző évi 665 millió dollár kétszereséhez hasonló, 1,3 milliárd dollár körüli bevétellel számol a Twitter, 360-390 millió dollár közötti értékű fejlesztésekkel.

(Világgazdaság, 2014. október 29.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.