étek₪áruda

Walmart: nagyra nőtt

A Walmart kiskereskedelmi lánc neve fogalom az Egyesült Államokban, sőt a világ minden táján. 

De hogyan jött létre ez a hatalmas világbirodalom, amely jó ideje már nemcsak az USA, hanem a világ legnagyobb vállalatának számít - fogalmazza meg összeállításában a kérdést az Origo.

A Walmart az USA-ban olyan, mint nálunk a Tesco vagy az Auchan: hatalmas áruházakat működtet (csak még azokénál is gigászibb méretűeket), amelyek az ország egész területén megtalálhatóak. Ezeken a helyeken minden kapható: az élelmiszerektől kezdve az elektronikai felszereléseken és a kozmetikumokon át a ruházati cikkekig.

De még fegyverek is: az Egyesült Államok legnagyobb fegyverkereskedője éppen a Walmart. Ezekben a gigantikus hodályokban az alsógatya- és a chipsrészleg között hosszan elnyúló fegyverpultok terpeszkednek, ahol a helyi törvényeknek megfelelő vásárlók a hétvégi nagybevásárlás közben akár egy gépkarabélyt is vehetnek mondjuk a 16 tekercs vécépapír és a négy kiló szeletelt kenyér mellé.

A Walmart, amelyet 1962-ben alapított Sam Walton, napjainkban árbevétele alapján a világ legnagyobb vállalata, egyben a legtöbb embert foglalkoztató cég a magánvállalati szférában. A 2018-as pénzügyi évben 510 milliárd dollár feletti forgalma volt, alkalmazottainak száma pedig elérte a 2,2 millió főt. A legfrissebb, 2019 április végi adatok szerint a világ 27 országában több mint 11 ezer áruházzal rendelkezik, amelyek 55 különböző márkanév alatt működnek.

Az áruházlánc neve egyet jelent az alacsony árakkal és a széles választékkal FORRÁS: AFP/FREDERIC J. BROWN

A mai napig családi tulajdonú cégnek számít, hiszen az alapító, Sam Walton örökösei a vállalat tulajdoni hányadának több mint 50 százalékát birtokolják.

De hogyan jutott el Walton az első üzlete megnyitásától a hatalmas Walmart világbirodalom kiépítéséig

Szegény család gyermekeként született 1918-ban – írja Novák Ákos, az amerikai áruházlánc történetét feldolgozó tanulmányában. A nagy gazdasági világválság évei alatt nőtt fel, s ekkor megtanulta, mekkora értéke van a kemény munkának.

Már 8 évesen újságkihordásból jutott némi pluszpénzhez, s ezt a munkát egészen az egyetem elkezdéséig folytatta. Ekkor már megcsinálta kicsiben azt, amit felnőtt korában megvalósított, csak akkor már világszinten. Ugyanis asszisztenseket fogadott fel, akik segítettek kiterjeszteni azt a hatókört, ahol az újságot értékesítették. Az akkoriban szerzett tapasztalatok megtanították egy fontos leckére is: a kemény munka kifizetődik.

A pénztárral kezdte

Kezdettől fogva a kereskedelem iránt érdeklődött: 1945-ben már saját diszkontot nyitott Walton's néven. Az üzlet az indulástól kezdve jól ment, de ő többre vágyott, ezért elkezdett új eladási stratégiákkal kísérletezni.

Az egyik ilyen újítás, amire felfigyelt a 40-es években, az a pénztár volt. Akkoriban egy diszkontban több kasszát is elhelyeztek a bolt különböző részein, mert az egyes élelmiszerféleségeket külön kellett kifizetni. De amikor Walton Minnesota államban járva véletlenül betévedt egy helyi üzletbe, észrevette, hogy ott csak két kasszát üzemeltetnek, s azokat is a bolt elején. Tetszett neki ez a radikálisan új elképzelés, és kipróbálta a saját üzletében is. Ezzel a megoldással csökkentette a pénztárosok számát, amivel jelentős költségmegtakarítást tudott elérni.

Az áruházlánc egyik futurisztikus kamionja

Walton azt követően sem hagyta abba a jó ötletek felkutatását és lemásolását, miután igazán sikeres lett. Amikor például már jóval később, 1975-ben meglátogatta az egyik külföldi beszállítóját, felfigyelt arra, hogy az alkalmazottak hogyan gyűltek össze reggelente a munka előtt egyfajta buzdító, kedvcsináló szeánszra. Walton azt tapasztalta, hogy ez szemmel láthatóan növeli a dolgozók munkamorálját. Ezért az Egyesült Államokba való visszatérése után kialakította a cég, saját „Hurrá Walmart” buzdító szertartását.

De hát ha nagyáruház kell

Az igazán nagy ötletek mégsem ezek voltak, hanem valami egészen más. Amikor megnyitotta első üzletét, megfigyelte, hogy a vidéki családok szombatonként beutaznak a farmról a városba bevásárolni, és több különböző szakboltot kell útba ejteniük, hogy beszerezhessenek minden szükséges árut. Ezek a boltok azonban gyakran korán zártak és kis áruválasztékkal rendelkeztek. Ekkor jött a nagyszerű ötlet, hogy hosszabb nyitvatartásra és szélesebb választékra van szükség. És persze a konkurenciánál alacsonyabb árakra. Walton olyan áruházakat hozott létre, amelyeket ma szuper-, valamint hipermarketként ismerünk.

Walmart áruház a floridai Miamiban FORRÁS: AFP/JOE RAEDLE

Ezt a filozófiát követte egész karrierje során. Amikor Walton 1969-ben megnyitotta a 18. Walmartot, egy akkoriban készült közvélemény-kutatás szerint az alacsony árak, a hosszabb nyitvatartás és az ingyenes parkolás voltak a legfontosabb okok, amiért a vásárlók őket választották.

A kisboltok ott is bezártak

A siker ellenére (vagy épp azért), Walton mindig is rengeteg kritikát kapott, mert sokan úgy érezték, vállalata károsan hat a kisüzletekre. Ahol ugyanis megnyílt egy Walmart áruház, a környékbeli kereskedők sorra húzhatták le a rolót.

Sam Walton viszont mindig is úgy gondolta, nem az ő hibája, hogy a helybéli versenytársak kiszorulnak a piacról. Elvégre a vásárlók döntik el, hová mennek vásárolni. És ha a Walmartot választják, azt azért teszik, mert úgy érzik: az jobban megfelel az igényeiknek, mint a többi üzlet.

Az áruházlánc kezdettől fogva hihetetlen tempóban fejlődött. Még nem telt el egy évtized sem az alapítást követően, és a Walmart hálózata 1970-re már az Egyesült Államok egész területére kiterjedt. Tíz évvel később az áruházlánc forgalma elérte az évi egymilliárd dollárt, majd újabb egy évtized múlva a legnagyobb kiskereskedelmi cég lett az amerikai piacon, megelőzve az addigi éllovas Sears-láncot.

A Walmart ma már robotokkal végzi az ár- és készletellenőrzést FORRÁS: WALMART

Forgalmuk ezt követően is szédületes tempóban nőtt tovább, aminek köszönhetően 1993-ban újabb mérföldkövet ünnepelhettek: ekkor érték el első alkalommal a heti egymilliárd dolláros árbevételt. 2002-ben az első helyre kerültek a Fortune magazin legnagyobb amerikai vállalatokat összesítő ranglistáján, 2014 óta pedig az árbevételt tekintve a Walmart már az egész világ legnagyobb cégének számít.

Sam Walton pályafutása során képes volt egy kisvárosi üzletből egy globális kiskereskedelmi birodalmat létrehozni. Ezt pedig méltatói szerint azzal érte el, hogy megtanulta: mindig a vevő az első.

Vásárlók tapossák egymást egy egyesült államokbeli Walmart áruházban a hagyományos Black Friday-akció napján FORRÁS: MTI/EPA/JIM LO SCALZO

Ezzel szemben az alkalmazottak bérét mindig is igyekezett alacsonyan tartani (pontosan a már említett költségcsökkentés céljából), ami miatt szintén sokat kritizálták. A cégen belül a mai napig iszonyú mértékű jövedelemkülönbségek uralkodnak: a Walmart jelenlegi vezérigazgatója 23,6 millió dolláros fizetésével 2018-ban 1.076-szor annyit keresett, mint egy egyszerű áruházi alkalmazott, aki nagyjából 22 ezer dollárt vihetett haza.

A kritikák és támadások ellenére a Walmart immár évtizedek óta töretlenül prosperál, és jó ideje őrzi vezető pozícióját a világ legnagyobb vállalatainak rangsorában. Walton 1992-ben bekövetkezett halála idején a világ egyik leggazdagabb embere volt.

(Origo, 2019. június 1.)

 

Wal-Mart: kilőtt a webje

Felülmúlta a várakozásokat a Wal-Mart a 2018-as karácsonyi negyedévben. Jókorát ugrott a webkereskedelme.

Döntő ok, hogy az e-kereskedelem kezd nagyon felpörögni a cégnél, írja a Portfolio. A menedzsment a gyorsjelentésben megerősítette a 2019-rere vonatkozó várakozásait, aminek szintén örülhetnek a befektetők, emelkedik is az árfolyam. 

A Wal-Mart vezérigazgatója, Doug McMillon szerint a kedvező makrogazdasági környezet segített abban, hogy a Wal-Mart növelni tudta bevételeit és piaci részesedését.

A 2018-as negyedik negyedév fontosabb számai közé tartozik, hogy az összehasonlítható alapon számolt bevételek 4,2 százalékkal növekedtek az Egyesült Államokban, szemben a 3,2 százalékos konszenzussal.

Már 18. negyedéve emelkednek sorozatban az összehasonlítható alapon számolt bevételek.

A negyedéves bevétel 139 milliárd dollár volt, ami 2 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest, ez minimálisan meghaladta az elemzői várakozásokat.

Aa nettó eredmény szintjén 3,7 milliárd dollár nyereséget könyvelt el a Wal-Mart a karácsonyi negyedévben, ami 69 százalékkal magasabb, mint az egy évvel korábbi szint.

Az egyszeri tételektől tisztított egy részvényre jutó eredmény 1,41 dollár volt, szemben az 1,33 dolláros elemzői konszenzussal.

A negyedévben a növekedést nagyban segítette az online értékesítések felpörgése, az e-kereskedelmi értékesítések 43 százalékkal ugrottak meg a negyedik negyedévben. A teljes évet tekintve 40 százalék volt a dinamika, ami megfelel a cég célkitűzésének.

A menedzsment megerősítette a 2019-es évre vonatkozó prognózisát: hazai piacán, az Egyesült Államokban az összehasonlítható alapon számolt bevételek 2,5-3 százalékkal nőhetnek, az e-kereskedelem 35 százalékkal bővülhet. A társaság globális nettó bevétele legalább 3 százalékkal növekedhet 2019-ben, de a brazil tevékenység dekonszolidálása és a dohánytermékek nagykereskedelmi értékesítésének visszavágása negatív hatással lesz a növekedési rátákra.

(Portfolio, 2019. február 19.)

 

A Walmart lenyúlta Indiát

A Walmart felvásárolta a legnagyobb indiai webkereskedelmi vállalkozás háromnegyedét.

Óriási harc folyik a világ legnagyobb cégei között India e-kereskedelmi piacáért, írja az Origo. Sokáig úgy tűnt, hogy ezt az országot is bekebelezi az Amazon, azonban egy amerikai konkurens keresztbe tett, és megvette a legnagyobb indiai online bolt háromnegyedét.

A Walmart bankot robbant

Persze nem úgy és nem olyat, de pénzt már lehet küldeni rajta keresztül. És nagyon gyorsan.

A Walmart négy éve indította el Walmart2Walmart nevű pénzküldési szolgáltatását az Egyesült Államokban, most ezt a rendszert terjesztik ki mintegy 200 országra Walmart2World néven - írja a CNBC nyomán a Portfolio. 

A Walmart áruházlánc világméretű pénzküldési szolgáltatást indít el a Moneygrammal partnerségben, ehhez hasonló belföldi pénzküldéssel már négy éve foglalkoznak. A kereskedőlánc elsősorban azokat célozza, akiknek nincs kapcsolatuk a bankokkal, ők a Világbank becslése szerint kétmilliárdan vannak.

Az áruházak közötti pénzküldés során tranzakciónként 2.500 dollárt küldhetnek az ügyfelek, és összesen 200 országban lesz elérhető a szolgáltatás. Az áruház szolgáltatását többek között számlák befizetésére, vagy éppen külföldön élő rokonoknak pénz küldésére használhatják.

Egy 50 dolláros vagy az alatti tranzakcióért 4 dollárt, 51-1.000 dollár között 8 dollárt, 1.001-2.500 dollár között 16 dollárt kérnek a tranzakciókért egységesen, vagyis minden ország között ugyanez a díjszabás lesz érvényben. Más szolgáltatók általában országonként más-más díjszabással rendelkeznek. A pénzt az ígéret szerint 10 percen belül átutalják, míg versenytársaiknál ugyanez akár három napig is eltarthat.

A Moneygrammal kötött partnerség révén azokban az országokban is elérhető lesz a szolgáltatás, ahol a Walmartnak nincs áruháza. A szolgáltatást és a hozzá kapcsolt mobilappot áprilisban indítják el a tervek szerint.

(Portfolio/CNBC, 2018. április 4.)

 

Botladozik is a Walmart

Az árbevétele nőtt, a profitja nagyot zuhant. A web az ment jól.

A vártnál kisebb nyereséget termelt a Walmart amerikai áruházlánc 2017 negyedik negyedévében, ráadásul nagyon lelassult az internetes eladások növekedési üteme a kulcsfontosságú ünnepi szezonban.

Negyedéves gyorsjelentésében a Walmart azt közölte, hogy profitja üzleti évének 2018 január 31-én végződött negyedik negyedévében éves összevetésben 42 százalékkal, 2,2 milliárd dollárra csökkent. Az üzemi eredmény 28 százalékkal, 4,5 milliárd dollárra zuhant, míg az árbevétel 4 százalékkal, 136 milliárd dollárra nőtt.

A Walmart internetes eladásai 23 százalékkal nőttek, jelentősen lassult a növekedési ütem az előző negyedévben mért 50 százalékhoz képest.

A nyereséget jelentősen csökkentették a béremelés költségei, de a gyorsan terjeszkedő és növekvő riválisával, az elektronikus kiskereskedelemben törtető Amazonnal vívott árháború is megtette a hatását. 2017 novemberében a Walmart először ért elérhető közelségbe az Amazon.com kínálatának áraihoz.

Az új előrejelzés szerint a cég nettó árbevétele 1,5-2 százalékkal növekedhet az új pénzügyi évben.

Az Egyesült Államokban az internetes kereskedés forgalma nagyjából 40 százalékkal bővülhet.

(Világgazdaság, 2018. február 20.)

 

Lapos a Walmart zsebe

A forgalom csökkent, a nyeresége kisebb lett.

A világ legnagyobb kiskereskedelmi áruházlánca az egy évvel korábbinál 8 százalékkal alacsonyabb nyereséggel zárta 2015. utolsó negyedévét. Az amerikai konjunktúra nem igazán érződik a Walmart forgalmán.

A világ legnagyobb kiskereskedelmi áruházlánca emelkedő költségeivel és a túl erős dollárral a 2016. január végén zárult üzleti negyedévében az egy évvel korábbinál 8 százalékkal alacsonyabb, 4,6 milliárd dolláros adózott nyereséggel kellett beérnie. A forgalom 130 milliárd dolláros volt, 1,4 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál. (Az árfolyamváltozásokat kiszűrve egyébként 2,2 százalékos lett volna az bővülés és így 134 milliárdos a bevétel, de hát az számít, ami becsurog a kasszába.)

A februárral indult új, 2016-os üzleti év sem kecsegtet kimagasló eredménnyel, sőt, a cég inkább szinten tartásra számít, mintsem a korábban hangoztatott 3-4 százalékos bővülésre. A forgalom külső hatások nélkül is mérséklődik, hiszen a Walmart számos, magasabb költséggel üzemelő áruházát bezárja, s ez alól Amerika sem kivétel. (2015-ben 269 boltjukra került lakat világszerte.)

Az anyaországban 0,6 százalékos átlagos forgalomnövekedést mértek, ami éppenséggel nem nevezhető kiugró nagyságúnak. A Walmart azonban jobb kilátásokkal számol, a nemzetközi hálózatuk növekedést mutat, az USA piacán pedig már élénküléssel számolnak. Az internetes bevásárlás vevőelszívó hatása ugyan kedvezőtlen, de az új vásárlási szokásoknak megfelelően fejlesztik online felületüket és a házhozszállítási szolgáltatásaikat.

(Világgazdaság, 2016. február 18.)

 

Csúszik a Walmart

A bevétele, lefelé.

Csökkent 2015. harmadik negyedévében a Walmart bevétele, elsősorban az Amerikán kívüli piacai gyengélkedése miatt. A külpiaci bevételek, amelyek a teljes bevétel negyedét adják a cégnél, 11%-kal estek az előző év azonos negyedévéhez képest. Ez részben a dollár erősödésére vezethető vissza (a Walmart gyengébb idegen valuta bevételéből, amikor átváltják erősebbre, kevesebb dollár lesz). A Walmart bevétele összességében 1,3%-kal csökkent a harmadik negyedévben, így 117 milliárd dollárra rúgott, az elemzők egyébként 400 millió dollárral magasabb bevételt vártak.

Az amerikai kiskereskedelmi óriás egy részvényre jutó eredménye 1,03 dollárra csökkent az egy évvel ezelőtti 1,15 dollárról. A menedzsment korábban 0,93-1,05 dollár közötti nyereséget prognosztizált részvényenként. A profitcsökkenés oka, hogy a társaság sokat költött az online értékesítések fejlesztésére, valamint növelte dolgozói bérét.

(Portfolio, 2015. november 17.)

 

Ügyetlenkedik a Walmart

Mintha nálunk történne: nem is amerikai áru az amerikai áru.

Amerika legnagyobb kiskereskedelmi áruházlánca, a Walmart olyan termékeket árult internetes áruházában, amelyekről azt állította, hogy amerikai gyártásúak, miközben egyáltalán nem voltak azok, az Investor.hu beszámolója szerint. A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság nyomozással fenyegette meg az áruházláncot, a Walmart szerint viszont csak az internetes oldallal van gond.

A Truth in Advertising (TINA.org) nevű, a megtévesztő reklámokat vizsgáló nonprofit cég panaszlevelet küldött a Walmartnak, amelyben közölték, hogy mintegy száz olyan terméket – köztük fogkrémeket, babatörlőkendőket, valamint matracpárnákat – találtak, amelyeket az USA-n kívül gyártottak, mégis a „Made in the USA” címkékkel kínálta az áruház. A Walmart mintegy 25 ezer ilyen címkével ellátott terméket árul, és azt hirdeti, hogy növeli az amerikai gyártású cikkek beszerzését. A TINA.org közölte, hogy vizsgálatot fog kérni a kereskedelmi bizottságtól, amennyiben a Walmart nem rendezi a problémát.

A Walmart végül úgy döntött, hogy rövid időn belül eltűnteti a „Made in the USA” címkéket a weboldalról, emellett pedig a nők gazdasági erősítéséről szóló címkéket is leveszi a termékekről. Korábban azért látták el ilyen feliratokkal a Walmart termékeket, hogy a vásárlók könnyebben megtalálják, amit keresnek. A cég szerint néhány internetes kereső nem a helyes terméket jeleníti meg, ez okozza a problémát.

(Investor.hu, 2015. június 30.)

 

Komótosan lépeget a Walmart

2015. eleje rosszabb volt, mint egy évvel korábban.

A Walmart árbevétele 115 milliárd, nettó eredménye pedig 3 milliárd dollár volt 2015. első negyedévében. A mutatók elmaradtak az előző évi eredményektől, ugyanígy az elemzők várakozásaitól is. A cég eredményeit visszahúzta a dollár árfolyam-erősödése, hasonlóan más nagy amerikai cégóriásokhoz. A működési eredmény 8 százalékkal lett alacsonyabb, mint egy évvel korábban, amit befolyásolt a devizaárfolyam ingadozás, a bérköltségek emelkedése és az e-kereskedelem költségeinek növekedése.

Az alacsony üzemanyag árak egyébként javították a vásárlási kedvet az Egyesült Államokban, ahol így 1,1 százalékkal nőtt a kereskedelmi forgalom 2015. első negyedévében, bár az elemzők ennél némileg többet vártak.

A Walmart az Egyesült Államokban nagyobb bevételt könyvelhetett el, 3,5 százalék növekedéssel 2015. első három hónapjában, az Egyesült Államokon kívüli régió árbevétele viszont 7%-kal, a tagsághoz kötött kiskereskedelmi club, a Sam's Club csatorna árbevétele pedig 3 százalékkal csökkent.

Az amerikai kiskereskedelemben is egyre nagyobb a verseny, mely nyomán több cég is az e-kereskedelmet fejleszti, megkísérelve fékezni az Amazon vagy az Alibaba piaci nyomását.

A Walmart nemrég bekapcsolódott a kínai Alibaba-csoport online fizetési platformjába, az AliPay-be. Az együttműködés keretében 25 kínai Walmart áruházban lehet majd használni az AliPayt, ami az Apple Pay-hez és a Google Wallet-hez hasonlóan működik. A cég a nyáron elkezdi tesztelni új ingyenes szállítási szolgáltatását, versenyre lépve az Amazon Prime-mal szemben. A 3 napon belüli szállítás díja várhatóan évente 50 dollárba fog kerülni, szemben az Amazon évi 90 dolláros szolgáltatási díjával.

(Portfolio, 2015. május 19.)

 

Húzott egyet a Walmart

Kisebb árbevétel, nagyobb nyereség.

A világ legnagyobb kiskereskedelmi lánca 131,6 milliárd dollár árbevételt könyvelhetett el 2014. negyedik negyedévében, ami 1%-kal alacsonyabb a vártnál. Az egy részvényre jutó eredmény 5%-kal nőtt a negyedévben, miközben az elemzők kevesebbet vártak. A nettó eredmény közel 5 milliárd dollár, ami 12%-kal nagyobb az elemzők előrejelzésénél.

A kedvező értékesítés elsősorban a megnövekedett lakossági fogyasztás eredménye, részben az elmúlt időszak alacsony olajára miatt, ami az amerikai vásárlók nak is hagyott pénzt a zsebükben. A Wal-Mart bejelentette, hogy 1 milliárd dollárt fog költeni összesen 500 ezer ( az Államokban dolgozók közel fele) teljes és rész-munkaidős amerikai dolgozó bérének emelésére, biztosítva a 9 dollár óránkénti minimálbért, ami 1,75 dollárral nagyobb egyébként a szövetségi minimum szintnél.

A Walmart az éves osztalékfizetési rátáját megemelte a jelenlegi részvényenkénti 1,92-ról 1,96 dollárra, emellett csökkentette a 2015. évi értékesítési előrejelzéseit, ami az erős dollár árfolyam miatt vált szükségessé. Az amerikai kereskedelmi vállalkozásoknak nem előnyös az erős dollár. A tőzsde nem értékelte sokra a Wal-mart eredményeit, közzétételük után esett a részvény árfolyama 2%-ot.

(Portfolio, 2015. február 19.)

 

Hiába a legnagyobb, izzad Walmart is

Kemény tél ide, kemény tél oda, melege lett a világ legnagyobb kiskereskedelmi áruházláncának is.

A kemény észak-amerikai telet a Walmart is megérezte, legalábbis a társaság 2014. első negyedéves gyorsjelentése alapján. A vásárlók kevesebbet látogatták az üzleteket, ezért az amerikai kiskereskedelmi óriás profitja 5%-kal esett az előző év azonos időszakához képest. A kilátások is kedvezőtlenek a Walmart szerint.

A várttól elmaradó bevételről számolt be a Wal-Mart a 2014. első negyedéves gyorsjelentésében. A társaság szerint a kemény tél miatt, ami Észak-Amerikában tombolt idén, a vásárlók kevesebbet költekeztek. Az online kiskereskedelmi cégek ráadásul újabb részt tudtak kihasítani maguknak. A rossz időjárás miatt a vállalat költségei is megemelkedtek.

Az amerikai üzletek forgalma 1,4%-kal csökkent az április 30-án zárult negyedévben, ami sorozatban már a hatodik csökkenő negyedév volt. Az előző gyorsjelentés idején, februárban már számítani lehetett a kedvezőtlen eredményre, a várható gazdasági kilátások alapján.

A folyó negyedévre 1,15 és 1,25 dollár közötti egy részvényre jutó eredményt vár a Walmart, ami elmarad az elemzők várakozásaitól, ami 1,28 dolláros EPS.

(Portfolio, 2014. május 15.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.