autó₪szalon

Nem ciki a Lada

Kezd ismét divatba jönni a Lada és nő is a piaca. 

A Lada autómárka gyártója, az orosz Avtovaz 2018-ban 16 százalékkal, 360 ezerre növelte eladásait, írja a Világgazdaság.

Jan Ptacek, a cég értékesítési vezérigazgató-helyettese azt mondta, hogy az Avtovaz piaci részesedése Oroszországban 20 százalékra nőtt a 2017. évi 19,5 százalékról.

A 2018-ban exportra szánt Lada autók száma 57 százalékkal, több mint 38 ezerre emelkedett.

Fotó: Sefa Karacan/Anadolu Agency/AFP

Nem végleges adatok alapján Oroszországban tavaly összesen 1,8 millió autót adtak el, ami 13 százalékos bővülés a megelőző évhez képest.

Jan Ptacek szerint az orosz autópiac bővülése 2019-ben lassul, legfeljebb 10 százalék körüli lesz, az Avtovaz azonban fenn akarja tartani 2018-as, 20 százalékos piaci részesedését.

(Világgazdaság, 2019. január 13.)

 

Mozgolódik a Lada

Reneszánszát élheti a Lada.

Az Avtovaz 33 százalékkal növelte a LADA autók eladását 2018 első két hónapjában - írja az MTI nyomán a Napi.hu.

Az Avtovaz, a legnagyobb orosz autógyártó, 48,4 ezer LADA személygépkocsit adott el 2018 első két hónapjában, ami 33 százalék növekedés a tavalyi azonos időszakhoz képest.

2018 februárjában a legkeresettebb a LADA Vesta volt, amelyből 8.500-at adtak el, 66 százalékkal többet az előző februárhoz képest.

Az Avtovaz 2017 évi vesztesége 9,7 milliárd rubelre (44 milliárd forint) csökkent az egy évvel korábbi 45 milliárd rubelről, miközben a bevétele 22 százalékkal, 226 milliárd rubelre emelkedett.

Az Avtovaz 2017-ben 17 százalékkal több, 312 ezer LADA autót értékesített Oroszországban, a 2018-as eladást további 10 százalékkal tervezi növelni.

Az AvtoVazban a Renault-Nissan szövetségnek és a Rosztyeh orosz állami konszernnek együttesen 74,5 százalékos a részesedése, a fennmaradó 25,5 százalék kisrészvényeseké.

(2018. március 7.)

 

Azért viszik ám a Ladát a magyarok

Barátkoznak a magyar autósok a Ladával. Közel két év alatt átlépte a kétezres határt a Magyarországon értékesített Ladák száma.

A Lada 2015 decemberében tért vissza a magyarországi piacra, jelenleg négy modellt (Granta, Kalina, 4x4 Classic, illetve Vesta) és azok különböző karosszériaváltozatait forgalmazza hazánkban.

Az értékesítési statisztikák azt mutatják, hogy a négy modell iránti kereslet nagyon kiegyenlített (a Vesta sem magaslik ki), ami azt támasztja alá, hogy mindegyiknek van helye a magyar autópiacon.

Közben folyamatosan bővül a paletta: az őszi időszakban a Lada 4x4 Classic és Urban ötajtós karosszériaváltozatai érkeztek meg az országba (vagyis van már ötajtós Niva is), 2018 első negyedévében pedig a Vesta kombi és Cross válik elérhetővé a hazai vásárlók számára.

(Origo, 2017. október 6., fotó: Mudra László, Origo)

 

Veszteségben a Lada

A jórészt Lada autókat gyártó cég 2017-ben 6 ezer, 2018-ban pedig 2.200 munkavállalóját bocsátja el.

A Lada költségcsökkentési és szerkezetátalakítási programjának része a leépítés, írja a Napi.hu. Az AvtoVaz 112 ezernél több Lada típusú személygépkocsit értékesített 2017 első öt hónapjában, ami 10 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest.

Az AvtoVaz a Lada mellett Renault, Nissan és Datsun autókat is gyárt. A cég a 2017 évi termelését 465 ezerre tervezi növelni a megelőző évi 408 ezerről. Az AvtoVaz a Ladákból idén 280-300 ezret tervez eladni a 2016 évi 266 ezer után.

A cég 2016 évi bevétele 11 százalékkal, 190 milliárd rubelre emelkedett. Az AvtoVaz a 2016-os évet 35,5 milliárd rubel (1 rubel 4,4 forint) adózás utáni veszteséggel zárta, ami 18 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál. A működési vesztesége pedig 11 százalékkal, 18 milliárd rubelre mérséklődött.

Az AvtoVazban a Renault-Nissan szövetségnek és a Rosztyeh orosz állami konszernnek együttesen 74,5 százalékos a részesedése, a fennmaradó 25,5 százalék kisrészvényeseké.

(Napi.hu, 2017 . július 23., fotó: Napi.hu)

 

Lada Vesta Magyarországon

Menni fog a Lada Vesta.

A Lada 2015-ben tért vissza a magyar piacra, de csak 2017 márciusától kapható az az autó, ami formájával és technikájával is méltó versenytársa az olcsó nyugati szedánoknak. A Renault segítséggel kifejlesztett Vesta tágas és jól felszerelt, de már nem annyira diszkontajánlat. Az új Lada Vesta csak Magyarországon új, Oroszországban már két éve bemutatták, és másfél éve forgalmazzák is, tudósít az Origo.

Az AvtoVAZ csúcsmodellje pont annyira modern, hogy a nevesebb európai gyártók legolcsóbb, legegyszerűbb modelljeivel (Citroën C-Élysée, Peugeot 301, Dacia Logan, Fiat Tipo és a Skoda Rapid) egy napon lehessen említeni, amit az alig több mint kétmillióért árult Kalináról és a Grantáról még nem lehetett elmondani. A formatervét az a Steve Mattin rajzolta meg, aki a Volvo XC60-ast és a Mercedes ML-t is tervezte.

Milyen is
A moduláris padlólemez kifejlesztésében segített az anyacég, az ötfokozatú kézi váltó a Renault-tól, az elektromos rásegítésű kormánymű pedig a Nissan Qashqaiból származik, de a karosszéria, a rossz utakra felkészített futómű, az ötfokozatú robotváltó és a motor is Lada-fejlesztés.

Az Európának szánt Vesták hasa 2 centivel közelebb lesz az aszfalthoz, mint az orosz belpiacos modelleké, de a 15 cm még így is átlag feletti, akárcsak a 30 centis gázlómélység.

A motor a kisebb Ladákból ismert és kedvelt, egyszerű 1,6-os szívó 105 lóerővel, de átdolgozták a Vesta számára, hogy mérsékeljék a fogyasztását, és hogy teljesítse az Euro 6-os normát. Az üresen 1.250 kilós Vesta 11 másodperc alatt gyorsul fel százra, a végsebessége 180 km/h, a vegyes átlagfogyasztása az európai mérési ciklus szerint mindössze 6,1 liter.

Az ajtók rendkívül könnyen járnak, és olyan finom hanggal csukódnak, mintha egy prémiumautón lettek volna. A műszerfal olyan, mintha egy öt-tízéves koreai kocsiból származna, de így is hatalmas előrelépés a Grantához, Kalinához képest. Ez az első Lada, amiben hossz- és tengelyirányban is állítható a kormánykerék, nem is kis tartományban.

A második, Comfort felszereltségi szinttől állítható magasságú és deréktámaszos a vezetőülés, és a tükröket is elektromosan lehet állítani. Puha tömésű, kissé rövid ülőlapú a nem sok oldaltartást adó vezetőülés, de így is kényelmesebbnek tűnt a Daciáénál, és a kárpitozása is kellemes tapintású. 480 literével a csomagtartó tágas és jól használható, igaz, az összes vetélytársnak nagyobb van, és azoknál a borítás nélküli zsanér sem nyújt ilyen szomorú látványt. Más autóban még nem láttam olyat, mint a Vestában: a kívülről csak kulccsal nyitható, meglehetősen nagy nyílású csomagtérfedél két rugóját több pozícióban lehet rögzíteni, így a lecsukáshoz szükséges erő változtatható. Öblös a csomagtartó, alacsony a rakodóperem, és szedánhoz képest nagy a nyílása.

Klíma nélkül kereken hárommillió forintért a Vesta alapmodellje két elektromos ablakot, távirányíthatatlan központi zárat, állítható kormányt, lejtmeneti elindulássegítőt, fedélzeti számítógépet, teljes méretű pótkereket, négy légzsákot és ESP-t ad.

Légkondicionáló csak az 500 ezer forinttal drágább Comfort csomagban van (az alapmodellhez sajnos felárért sincs), amely ezen felül automata fényszórót, hátsó elektromos ablakokat, esőérzékelős ablaktörlőt, fényezett tükröket és kilincseket, ülésfűtést, kormányról vezérelhető rádiót, ködlámpát, távirányítós központi zárat, riasztót, tempomatot, tolatóradart és könyöktámaszt is kínál.

2018-ban érkezik a nagy rakterű kombi változat, amely Cross néven, terepjárós kiegészítőkkel, tanulmányként már bemutatkozott a tavalyi moszkvai autószalonon. Emelt futóműves, műanyag védőelemekkel ellátott Cross kivitel a széria kombiból is lesz, sőt, még a négyajtós karosszériával is kínálnak majd ilyet.

A kombinál hamarabb érkezik meg viszont a fronthajtású Lada Xray szabadidőautó, amely műszakilag a Vestára épül.
Még nem tudni, hogy itthon is forgalmazzák-e majd a Vesta Sportot, amely tanulmányként már bemutatkozott Oroszországban. Ezt egy 150 lóerős 1,8-as szívómotor hajtja a dízel Renaultból átvett, de rövid végáttételű kézi váltón és önzáró differenciálműn keresztül. A Sport változat emelt oldaltartású sportüléseket, 2,5 centivel leültetett futóművet, 17 colos könnyűfém felniket, sportosabb lökhárítókat és légterelőket is kap.

Lada Hungary
Már több mint egy éve kaphatóak újra Magyarországon a Ladák, eddig 1600 autót sikerült értékesíteni, ezzel Európában nálunk a legmagasabb a márka piaci részesedése, de az eladott mennyiséget tekintve is a második helyen vagyunk a kontinensen.

(Origo, 2017. március 1., fotó: Lada Hungary Kft.))

 

Jönnek az oroszok - újra itt a Lada

Elsők között Magyarország az újrainduló orosz Lada exportban.

Hajdanán Magyarországon az egyik legnépszerűbb személyautó a Zsiguli volt, amit később átkereszteltek Lada névre. A jelenleg futó Ladák átlagéletkora 27 év a KSH kimutatása szerint, 73 ezer darab fut a magyar utakon, a három millió darab személygépkocsiból.

Az orosz AvtoVAZ autógyár 2015. őszétől felújítja a Lada személyautók forgalmazását Európában, az export kezdetét szeptember-októberre tervezik, az első célország Magyarország és Csehország lesz.

Szigorú feltételeket támasztanak az oroszok a forgalmazókkal szemben, amelyeknek egyebek mellett marketing- és szállítási feladataik is lesznek. Az új magyar és a cseh importőrökkel már aláírták a szerződést, azzal, hogy bővíteni akarják a forgalmazói hálózatot. A Ladákat az európai piaci terjesztés érdekében módosították, egyebek között javítottak biztonsági szintjükön is. Takarékosabbak lettek az Euro 6-os motorral felszerelt kocsik.

Az AvtoVAZ Németországba, Nagy-Britanniába és Olaszországba is tervez exportálni, de az ottani forgalmazókat még keresik.

Az AvtoVAZ 2014-ben mindössze 1500 autót értékesített külföldön. A cég 2015. szeptemberében kezdi meg a vadonatúj modell, a WTCC futamain egyre jobb teljesítményt nyújtó Vesta utcai változatának sorozatgyártását, amelyből a szedánon kívül ferde hátú(hatchback) és hobbi terepjáró (crossover) modellek is legurulnak majd a gyártósorról.

(Portfolio.hu, 2015. június 11.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.