butikpórázon₪vásárlóktere

Nagyon spórol az Airbnb – az adóval

Kiderült, mennyi adót fizet az Airbnb az Egyesült Királyságban. Nagyon keveset. És még kevesebbet, mint előtte.

Az Egyesült Királyságban 65,6 millió forintnyi adót fizetett a népszerű lakáskiadó alkalmazás üzemeltetője. A világon egyre több helyen vádolják a céget adóelkerüléssel, írja a Napi.hu

A digitális zimmer frei szolgáltatást üzemeltető Airbnb brit leányvállalata alig 188 ezer fontnyi társasági adót fizetett be 2016-ban. A 65,6 millió forintnál is kisebb összeg 8 ezer fonttal (2,8 millió forinttal) kevesebb, mint a 2015-ös befizetése.

A BBC cikke szerint a helyi társaságnak 657 millió fontnyi (229,4 milliárd forintnyi) árbevétele volt a szigetországban, viszont kreatívan élt az adózási szabályokkal. Egyrészt a forgalom nagy részét az Írországban bejegyzett anyacég felé utalták, másrészt az applikáció és a hirdetések szervezésével foglalkozó helyi Airbnb UK cég úgy úszta meg a terheket, hogy részvényeket adott az alkalmazottaknak. Az Egyesült Királyságban így adókedvezményhez lehet jutni.

Az Airbnb az üzleti eredményét úgy minősítette, hogy minden szükséges adót befizetett, így az áfát is, amely a jelenlegi számításban nem szerepel. Saját számításuk szerint az Airbnb az Egyesült Királyság gazdaságát 3,5 milliárd fonttal (1.187 milliárd forinttal) húzta fel.

A cég fizetési modellje alapján pénzt szed be az applikációiban megjelenő hirdetésekért, foglalásonként 3 százalékkal terhelik a szobák kiadóit, valamint nagyjából 12 százalékkal a turistákat.

A 2008-ban alapított alkalmazást az elmúlt időszakban több dolog miatt is bírálták: például azért, hogy a legtöbb lakástulajdonos már nem adja ki hosszútávra az ingatlanját a nagyobb városokban, így felhajtva az albérleti és lakhatási költségeket. De az adózási gyakorlata miatt is támadják. A közelmúltban több hasonló ügyben hozott döntést az Európai Bizottság: az Apple-t és az Amazont is büntették egyedi adómegállapodásai miatt.

(Napi.hu, 2017. október 9.)

 

Körbejárja az adóhatóság az Airbnb szállásadóit

Több mint 80 százalékos az eltérés az Airbnb szállásadóinál, mármint adóhiányban.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatai szerint az Airbnb-hálózat szállásadóinak 81 százaléka szerzett több bevételt annál, mint amennyit Magyarországon bevallott, közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára. Tállai András tájékoztatás szerint az ír adóhatóság adatai szerint 2015-ben az Airbnb-vel csaknem 4.500 magyar szállásadó állt kapcsolatban, ők összesen 120 ezer alkalommal adták ki ingatlanjukat, amivel mintegy 6 milliárd forint bevételt szereztek.

A NAV az ír adatokat összevetette a szállásadók bevallásaival, ennek eredményeként pedig a kockázatelemzők az érintettek 81 százalékánál találtak eltérést. Ez vagy abból adódott, hogy a szállásadók egyáltalán nem vallottak be szálláskiadásból származó bevételt, vagy kevesebb összeget szerepeltettek bevallásukban a kapott összegnél.

A kockázatelemzés eredménye alapján a NAV támogató eljárás keretében keresi meg az eltéréssel érintett szállásadókat. Az adóhivatalnak ugyanis nem a bírságolás a célja, hanem az, hogy mindenki a szabályokat betartva adja ki az ingatlanját, hangsúlyozta az adóhatóság vezetője. Már 900 magánszemélynél el is indult a támogató eljárás, amelyet - annak ellenére, hogy az abban való részvétel önkéntes - mindenkinek érdemes kihasználnia, hiszen az eljárás keretében rendezett jogsértések miatt semmilyen szankciót nem szabhat ki a NAV.

A NAV a támogató eljárásban tájékoztatja az adózókat a mulasztásról és a hibákról azért, hogy azokat önként pótolhassák, javíthassák. Amennyiben szükséges, a revizorok egyeztetést kezdeményeznek, adatszolgáltatásra, nyilatkozattételre, a bevallás adatainak kiegészítésére, önellenőrzésre hívják fel az adózókat.

Tállai András elmondta, annak, aki eddig még nem tette, mindenképp érdemes megfizetnie a szállásadásból származó jövedelme után az adót, hiszen az adóhivatalnak - a folyamatosan bővülő adatállományának köszönhetően - a legtöbb ilyen jellegű bevételről pontos információi lesznek. Az eddigi mulasztást az önellenőrzéssel lehet pótolni, ugyanis a be nem vallott adóról mindaddig számot lehet adni és be lehet fizetni, ameddig a NAV nem indít ellenőrzést.

Az államtitkár hozzátette, hogy a fizetővendéglátóknak érdemes a legegyszerűbb és legnagyobb megtakarítást biztosító adózási módot, az úgynevezett tételes átalányadót választani, amely szobánként mindössze évi 38 400 forint közterhet jelent. 2018-tól pedig - amennyiben az Országgyűlés megszavazza - a jelenlegi egy ingatlan helyett már három lakásig, vagy üdülőig választható lesz ez a kedvező adózási mód.

(Kormány.hu, MTI, 2017. május 14.)

 

Megvan a magyar Airbnb szállásadók listája

Az ír adóhatóság szőröstül-bőröstül átadta a magyar adóhatóságnak. Megvan az is, kinek mennyi volt a bevétele.

Az ír adóhatóság átadta a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak az Airbnb-hálózat magyar szállásadónak listáját és bevételi adatait. Ezek szerint 2015-ben összesen 6 milliárd forint bevételt szereztek a magyar szállásadók, az adóbevallásaik azonban ennél jóval kisebb összegről szólnak.

A NAV azonban lehetőséget ad az adóbevallások pontosítására, így akik nem vallották be maradéktalanul jövedelmüket, még kijavíthatják bevallásukat, és megfizethetik az elmaradt adót.

A NAV kérésére az ír adóhatóság az elsők között küldte meg a magyar adóhivatalnak a teljeskörű Airbnb adatokat. Ezek szerint 2015-ben csaknem 4.500 magyar szállásadó állt kapcsolatban az Airbnb-vel, akik összesen 120 ezer alkalommal adták ki ingatlanjukat, amivel mintegy 6 milliárd forint bevételt szereztek.

A magyar adóhatósági eljárás menete, hogy a NAV az ír adatokat összeveti a szállásadók bevallásaival, és kiszűri azokat, akik minden valószínűség szerint adózatlan jövedelemhez jutottak. Az első adatösszevetési körben már fennakadt a rostán egy olyan szállásadó, akinek 2015-ben a szállásadásból 17 millió forint bevétele volt, ám ennek mindössze egytizedét vallotta be. Jóval kevesebb bevételről vallottak a lakáskiadók a NAV-nak, mint amennyi befolyt hozzájuk, ennyi már megállapítható.

A szállásadónak, aki eddig még nem tette, mindenképp érdemes megfizetnie a jövedelme után az összes adót, hiszen az adóhivatalnak mind a 4.500 szállásadó bevételéről pontos információi vannak. A mulasztás pótlásának a módja az önellenőrzés, ugyanis a be nem vallott adóról mindaddig számot lehet adni, és be lehet fizetni, ameddig a NAV nem indít ellenőrzést.

Támogató eljárással segítik a hibázó adózókat egyébként, mivel adóhivatalnak nem a bírságolás a célja, hanem az, hogy mindenki a szabályokat betartva adja ki az ingatlanját. Ezért amennyiben lehetséges, nem rögtön a szigorú szankcionálást alkalmazzák az adóhatóság ellenőrei azoknál, akiknél a bevallások és az ír adóhivataltól érkezett adatok eltérnek egymástól, hanem úgynevezett támogató eljárás keretében segítik a hibázó szállásadókat.

A támogató eljárás lényege, hogy az adóhivatal nem ellenőriz, nem szankcionál, hanem önellenőrzést javasol, és ha szükséges, közvetlen szakmai támogatást nyújt a hibák, hiányosság kiküszöbölése érdekében.

(Origo, 2017. január 15.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.