butik₪pórázon

Bécs keménykedik az Airbnb-vel

Bécs belvárosában tényleg vége lehet az Airbnb-nek. 

A hatóságok elkezdték büntetni a tulajdonosokat a turisztikai célú lakáskiadás miatt, írja a HVG.

Komolyan szigorítottak Bécsben a turisztikai célú lakáskiadások szabályozásán, sőt 28 esetben már eljárás is folyik lakástulajdonosok ellen, mert olyan övezetben adták ki lakásukat rövidtávon turisztikai célokra, ahol ez nem megengedett - idézi az osztrák Kurier című lapot a Napi.hu.

Bécsben 2018 decemberében fogadtak el egy új szabályozást, amellyel igyekeztek megregulázni az Airbnb-re épülő iparágat. Ez kimondja, hogy a városrendezési tervben lakóövezetnek minősített területeken tilos a turisztikai célú lakáskiadás. Az Airbnb azzal védekezik, hogy ügyfeleik nem üzleti célú lakáskiadást valósítanak meg, hanem az otthonukat osztják meg másokkal akkor, amikor épp nem használják azt, s ez egy magánszemélyek közötti kapcsolat, így nem esik a szabályozás hatálya alá.

A korábban megjelent hírek szerint Bécs városának az álláspontja az üggyel kapcsolatban az, hogy ha valóban csak otthonmegosztásról van szó, akkor arra reálisan nem kerül sor többször évente négy-öt alkalomnál. Ha ennél többször is kiadnak egy lakást rövidtávon, akkor az ingatlan egyértelműen ezt a célt szolgálja.

A tét elég nagy, hiszen az övezeti besorolásokban lakóövezetté minősítették gyakorlatilag a város teljes Gürtelen belüli részét. Ez olyan, mintha Budapesten a teljes Nagykörúton belüli részét és még attól is kifelé 4-500 méteres sávban teljesen betiltanák az Airbnb-n és társain keresztüli lakáskiadást.

A Kurier összefoglalója szerint az ellenőrző hatóságoknak sincs könnyű dolga. Mivel az Airbnb és a hasonló szolgáltatást nyújtó platformok nem adják ki a szállásadóik adatait a városnak, ezért a lap szerint az ellenőröknek helyben kell eldönteniük, vajon tényleg tiltott tevékenységről van-e szó.

Az ellenőrzéseket végző építésügyi hatóság lapnak nyilatkozó vezetője, Gerhard Cech szerint a turisztikai célú lakáskiadásra utaló jel lehet, ha például zárható kulcsszekrénnyel lehet bejutni a lakásba, vagy a lakásban a tulajdonos egyetlen személyes tárgya sem található. Ha tiltott kiadásról van szó, akkor határozatban tiltják meg a tevékenység folyatását, s büntetést kell fizetni. Ugyanakkor az eddig eljárás alá vont tulajdonosok közül nem egy fellebbezéssel élt a határozatok ellen, s ezen ügyekben egyelőre nincs még ítélet - írja a lap.

(HVG, 2019. szeptember 21.)

 

Sorra nyomják az Airbnb adót a kerületek

Erzsébetváros is új adót vet ki az Airbnb-re. 

Már a VII. kerületben is parkoló-mérleg díjat kell fizetni, ha valaki szálláskiadásra, például Airbnb-re akar bejegyeztetni egy lakást, írja az Index. Az önkormányzat január 6-én életbe lépett, Erzsébetváros Építési Szabályzatáról szóló rendelete alapján egy ingatlan minden megkezdett 50 négyzetmétere után egy parkolóhelyet kell biztosítani, egy parkolóhely megváltásának költsége 2 millió forint plusz áfa (ami azt jelenti, hogy egy 70 négyzetméteres lakás esetén például 5 millió 80 ezer forintot kell fizetni).

A szabályváltoztatást nem nehéz az airbnb-zés megnehezítésére irányuló intézkedésnek tekinteni, ugyanis a turisták általában nem parkolnak a szállás közelében, és még akkor is fizetnek parkolási díjat, ha autóval érkeznek.

Nem a VII. kerület az első, amelyik hasonló díjat vet ki a szálláskiadásra: 2018-ban lépett életbe a VI. kerületben egy nagyon hasonló szabály, ennek értelmében ha valaki Airbnb-re akar bejegyeztetni egy lakást a kerületben, akkor minden szobáért egyszeri, akár 1,5 millió forintos parkoló-mérleg díjat kell fizetnie. Mivel a VI. kerületben a zártsorú épületek miatt új parkolóhelyet általában nem lehet építeni, ezt pénzben kell megváltani, feltételezhetően a VII. kerületben is ez a helyzet.

A VIII. kerületben is nemrég vetettek ki egy új adónemet a rövid távú lakáskiadásra, ez alapján 2019. január 1-től az egyéb szálláshely-szolgáltatásokat nyújtókat a kiadott lakás vagy lakások alapterülete után adóztatja az önkormányzat egységesen 1.820 Ft/nm/év értékben. Ez azt jelenti, hogy például egy 120 négyzetméteres lakás után például 218 ezer forintot kellene fizetnie a tulajdonosnak építményadó címén, ha a lakás rövid távra adja ki.

Az Airbnb 2017-ben Budapesten utolérte a szállodák férőhelyeinek számát.

(Index, 2019. január 10.)

 

Airbnb: a lakók utálják, adót meg nem akarnak fizetni

Zárt kapuk az új airbnb-zők előtt.

Megugrott a feketézők aránya azok körében, akik a rövid távú szállásszolgáltatást most kezdik, miután az önkormányzatok éppen az új belépők akadályozásával akarják korlátozni az airbnb-zést – közölte a Magyar Apartmankiadók Egyesületének elnöke a Világgazdaság írásában.

Az állam az adó- és járulékterhek csökkentésével kifejezetten segíti, viszont egyes önkormányzatok – pénzügyi és adminisztratív eszközökkel – akadályozni igyekeznek az airbnb-zés, illetve a rövid távú magán-szálláskiadás terjedését – közölte a Magyar Apartmankiadók Egyesületének elnöke. Schumicky Balázst a Világgazdaság annak apropóján kereste meg, hogy Józsefvárosban az airbn-zőkre január 1-jétől kötelező a maximális mértékű építményadót kivetni. A lakásonként és évente négyzetméterenként kivetett 1898 forintos adó az eddigi kommunális adót váltja fel, amelynek címén a rövid távú szálláskiadók eddig évente 28 140 forintot voltak kötelesek fizetni.

Schumicky Balázs szerint Józsefváros vezetősége ügyesen döntött, mert újabb gesztust gyakorolt a turistaforgalomtól szenvedő lakók felé, és az érintett társasházak felújítására költhető adóbevétellel a lakáskiadók érdeke sem sérül. Csakhogy ez egy újabb bőr, amelyet – mint azt a piacot belülről is jól ismerő egyesületi elnök leszögezte – az önkormányzatok lehúznak az egyéb szálláshelyekről úgy, hogy megint nem az illegális hostelekre mértek csapást, hanem a kicsikre, illetve azokra, akik évente néhány hétre, hónapra adják ki a saját lakásukat. Holott a probléma nem a kettő-négy főre méretezett stúdió- és az egy-két szobás lakásokkal van, hanem a nagy és sokszor hangos társaságokat fogadó, egybenyitottakkal, illetve az alagsori hostelekkel.

A rövid távra kiadott szállások 80 százaléka garzon, illetve legfeljebb kétszobás lakás, amelyek fontos és államilag is támogatott szereplői a Budapesten rekordokat döntő turizmus kiszolgálásának.

Az ősz végén 9900 budapesti szálláshelyet kínált az Airbnb, míg nyáron és a főszezon egyes heteiben több mint 12 ezret. Ezeket egészítik ki az egyéb oldalakon – zömmel a Booking.com-on és a Szállás.hu-n – található egyéb szálláshelyek, amelyekről nincs pontos összesítése az egyesületnek. A pesti Airbnb-szállások 75 százaléka az V., a VI., a VII. és a VIII. kerületben működik, továbbá a IX. és a XIII. kerület Nagykörúthoz közel lévő részein, valamint az I. kerületben.

A pesti belvárosi kerületek közül három egyre több intézkedéssel igyekszik megállítani az airbnb-zés terjedését, a VII. nem szigorított, de az egyes társasházak önszabályozóan ott is megtilthatják a rövid távú vendégfogadást. Ezzel egyébként azonnal 20-30 százalékkal csökken az adott házban lévő lakások piaci értéke – tette hozzá Schumicky Balázs. Mindez együtt egyre inkább a feketegazdaságba vagy a sokkal kevésbé jövedelmező hosszú távú bérbeadás felé tereli a lakáskiadókat, különösen az ideiglenesen tevékenykedőket.

(Világgazdaság, 2018. december 7.)

 

Brüsszel falhoz állította az Airbnb-t

Az Airbnb-nek pontosan meg kell mondania, mi mennyibe kerül.

Az Európai Bizottság és az uniós fogyasztóvédelmi hatóságok júliusi felhívását követően a szálláshelyek online piacterét üzemeltető Airbnb elkötelezte magát amellett, hogy módosítja szerződéses feltételeit és az árait átláthatóbban tünteti fel – közölte Vera Jourová, a jogérvényesülésért, a fogyasztópolitikáért és a nemek közötti esélyegyenlőségért felelős biztos, írja az MTI nyomán a Világgazdaság.

Jourová tájékoztatása szerint a vállalat kötelezettséget vállalt arra, hogy honlapján minden esetben a foglalás teljes árát tünteti fel, amely magában foglalja a fizetendő egyéb díjakat – például a szolgáltatási és takarítási díjakat – is. Amennyiben a végső árat nem lehet előzetesen kiszámítani, egyértelműen tájékoztatja a fogyasztót arról, hogy adott esetben további díjak merülhetnek fel.

Az Airbnb vállalta továbbá, egyértelművé teszi, hogy az adott ajánlatot magánvendéglátó vagy szakember nyújtja-e, mivel eltérő fogyasztóvédelmi szabályok vonatkoznak rájuk, továbbá a jogorvoslati lehetőségekről is egyértelműen tájékoztatja a fogyasztókat.

A vállalat arról is tájékoztat, ha úgy dönt, hogy felmondja a szerződést, vagy töröl egy tartalmat, és ilyen esetben lehetőséget ad az esetleges jogorvoslatra és a kártérítésre.

Az Airbnb-nek 2018 végéig kell kiigazítania ennek megfelelően a honlapja valamennyi uniós nyelvi változatát.

Az uniós fogyasztóvédelmi hatóságok és az Európai Bizottság július közepén szólították fel az írországi központú Airbnb-t, hogy szerződéses feltételeit hozza összhangba az uniós fogyasztóvédelmi szabályokkal. A döntést az indokolta, hogy a vállalat árainak bemutatása és számos feltétele nem felelt meg a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokról szóló uniós irányelvnek, a tisztességtelen szerződési feltételekről szóló irányelvnek, valamint a polgári és kereskedelmi ügyekben a joghatóságról szóló rendeletnek.

(Világgazdaság, 2018. szeptember 20.)

 

A GVH megszorongatta az Airbnb-t

Pontosan meg kell mondani, mi mennyibe kerül. Megegyeztek, persze, majd ellenőrzik is, betartják-e.

A GVH 2016 októberében indított eljárást az Airbnb-vel szemben, mert úgy tűnt, hogy a cég díjakkal, költségekkel kapcsolatos tájékoztatásai megtévesztik a fogyasztókat, írja az Index. Az eljárásnak végül nem lett büntetés a vége, ugyanis a cég vállalta, hogy megváltoztatja úgy a téjékoztatását, hogy az megfejeljen a szabályoknak.

Az Airbnb vállalta, hogy magyar nyelvű weboldalain

a fogyasztók az utazás dátumának megadása után a teljes, valamennyi díjtételt (pl. a takarítási díjat és a további vendég után fizetendő díjakat) tartalmazó árat látják majd az Airbnb összes felületén (asztali számítógépen, táblagépen, mobiltelefonon);

az utazás dátumának megadása nélküli kereséskor pedig a fogyasztók az ár értelmezését segítő, figyelmeztető üzenetet látnak majd arról, hogy a teljes árat – amelyet idegenforgalmi jellegű adók is növelhetnek – a dátum és a vendégek számának megadását követően tudhatják meg.

A vállalások kiterjednek továbbá a pénzváltásból és a kerekítésből adódó eltérések megszüntetésére is. Az Airbnb a döntés kézhezvételét követő 120 napon belül köteles végrehajtani az előírt lépéseket, és a teljesítést igazolnia kell a GVH számára. A kötelezettségvállalás teljesülését a GVH utóvizsgálat keretében ellenőrzi.

Megmondja a dán adóhivatalnak az Airbnb

Bezárja a kiskaput az Airbnb, Dániában. És 70 napot lehet kiadni. Legfeljebb.

Az Airbnb szállásfoglaló online platform automatikus adatszolgáltatást fog nyújtani az adóhatóságnak Dániában - jelentette be Carsten Lauritzen dán adóügyi miniszter, írja a Világgazdaság.

A miniszter közlése szerint a San Franciscó-i székhelyű amerikai cég vállalta, hogy továbbítja a szállásadóival kötött megállapodásokat, amelyekből kiderül, hogy az adott szálláshely hány napig volt foglalt, és mennyi bevételt szerzett a tulajdonos.

Dánia az első ország, ahol az Airbnb megkezdi az automatikus adatszolgáltatást az adóhivatalnak. Az új megállapodás bezárja azt a kiskaput, amely eddig lehetővé tette, hogy a szállásadók önkéntes alapon vallják be jövedelmüket az adóhatóságnak.

Patrick Robinson, az Airbnb közérdekű ügyekért felelős európai igazgatója kijelentette, hogy a tevékenység tisztességes és egyértelmű szabályozási kereteket kapjon. A dán politikai pártok abban állapodtak meg, hogy a közösségi gazdasági modellre épülő bérbeadási szolgáltatást ingatlanonként maximum 70 napra engedélyezik.

A 2008 augusztusában alapított Airbnb egy online piactér, amelyen keresztül szálláshelyeket lehet kiadni és lefoglalni az interneten. Az oldal több mint 4 millió hirdetéssel rendelkezik a világ 191 országának 65 ezer városában.

A közösségi gazdaság két legismertebb szereplője, az Airbnb, valamint a fuvarmegosztást kínáló Uber néhány év alatt teljes iparágakat forgatott fel világszerte, és ez sok helyen kiváltotta a hagyományos gazdasági szereplők tiltakozását.

Az Európai Bizottság álláspontja szerint a közösségi gazdasági modellre épülő vállalkozások betiltása kizárólag a legvégső esetben helyénvaló. Ezeket a szolgáltatókat csak akkor indokolt működési, vagy egyéb engedély kiváltására kötelezni, amennyiben ez a „vonatkozó közérdekű célok elérése szempontjából feltétlenül szükséges”.

A bizottság ugyanakkor leszögezte, hogy a gazdaság többi szereplőjéhez hasonlóan a közösségi gazdasági modellre épülő vállalkozásoknak is adót kell fizetniük.

(Világgazdaság, 2018. május 17.)

 

Nagyon spórol az Airbnb - az adóval

Kiderült, mennyi adót fizet az Airbnb az Egyesült Királyságban. Nagyon keveset. És még kevesebbet, mint előtte.

Az Egyesült Királyságban 65,6 millió forintnyi adót fizetett a népszerű lakáskiadó alkalmazás üzemeltetője. A világon egyre több helyen vádolják a céget adóelkerüléssel, írja a Napi.hu

A digitális zimmer frei szolgáltatást üzemeltető Airbnb brit leányvállalata alig 188 ezer fontnyi társasági adót fizetett be 2016-ban. A 65,6 millió forintnál is kisebb összeg 8 ezer fonttal (2,8 millió forinttal) kevesebb, mint a 2015-ös befizetése.

A BBC cikke szerint a helyi társaságnak 657 millió fontnyi (229,4 milliárd forintnyi) árbevétele volt a szigetországban, viszont kreatívan élt az adózási szabályokkal. Egyrészt a forgalom nagy részét az Írországban bejegyzett anyacég felé utalták, másrészt az applikáció és a hirdetések szervezésével foglalkozó helyi Airbnb UK cég úgy úszta meg a terheket, hogy részvényeket adott az alkalmazottaknak. Az Egyesült Királyságban így adókedvezményhez lehet jutni.

Az Airbnb az üzleti eredményét úgy minősítette, hogy minden szükséges adót befizetett, így az áfát is, amely a jelenlegi számításban nem szerepel. Saját számításuk szerint az Airbnb az Egyesült Királyság gazdaságát 3,5 milliárd fonttal (1.187 milliárd forinttal) húzta fel.

A cég fizetési modellje alapján pénzt szed be az applikációiban megjelenő hirdetésekért, foglalásonként 3 százalékkal terhelik a szobák kiadóit, valamint nagyjából 12 százalékkal a turistákat.

A 2008-ban alapított alkalmazást az elmúlt időszakban több dolog miatt is bírálták: például azért, hogy a legtöbb lakástulajdonos már nem adja ki hosszútávra az ingatlanját a nagyobb városokban, így felhajtva az albérleti és lakhatási költségeket. De az adózási gyakorlata miatt is támadják. A közelmúltban több hasonló ügyben hozott döntést az Európai Bizottság: az Apple-t és az Amazont is büntették egyedi adómegállapodásai miatt.

(Napi.hu, 2017. október 9.)

 

Körbejárja az adóhatóság az Airbnb szállásadóit

Több mint 80 százalékos az eltérés az Airbnb szállásadóinál, mármint adóhiányban.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatai szerint az Airbnb-hálózat szállásadóinak 81 százaléka szerzett több bevételt annál, mint amennyit Magyarországon bevallott, közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára. Tállai András tájékoztatás szerint az ír adóhatóság adatai szerint 2015-ben az Airbnb-vel csaknem 4.500 magyar szállásadó állt kapcsolatban, ők összesen 120 ezer alkalommal adták ki ingatlanjukat, amivel mintegy 6 milliárd forint bevételt szereztek.

A NAV az ír adatokat összevetette a szállásadók bevallásaival, ennek eredményeként pedig a kockázatelemzők az érintettek 81 százalékánál találtak eltérést. Ez vagy abból adódott, hogy a szállásadók egyáltalán nem vallottak be szálláskiadásból származó bevételt, vagy kevesebb összeget szerepeltettek bevallásukban a kapott összegnél.

A kockázatelemzés eredménye alapján a NAV támogató eljárás keretében keresi meg az eltéréssel érintett szállásadókat. Az adóhivatalnak ugyanis nem a bírságolás a célja, hanem az, hogy mindenki a szabályokat betartva adja ki az ingatlanját, hangsúlyozta az adóhatóság vezetője. Már 900 magánszemélynél el is indult a támogató eljárás, amelyet - annak ellenére, hogy az abban való részvétel önkéntes - mindenkinek érdemes kihasználnia, hiszen az eljárás keretében rendezett jogsértések miatt semmilyen szankciót nem szabhat ki a NAV.

A NAV a támogató eljárásban tájékoztatja az adózókat a mulasztásról és a hibákról azért, hogy azokat önként pótolhassák, javíthassák. Amennyiben szükséges, a revizorok egyeztetést kezdeményeznek, adatszolgáltatásra, nyilatkozattételre, a bevallás adatainak kiegészítésére, önellenőrzésre hívják fel az adózókat.

Tállai András elmondta, annak, aki eddig még nem tette, mindenképp érdemes megfizetnie a szállásadásból származó jövedelme után az adót, hiszen az adóhivatalnak - a folyamatosan bővülő adatállományának köszönhetően - a legtöbb ilyen jellegű bevételről pontos információi lesznek. Az eddigi mulasztást az önellenőrzéssel lehet pótolni, ugyanis a be nem vallott adóról mindaddig számot lehet adni és be lehet fizetni, ameddig a NAV nem indít ellenőrzést.

Az államtitkár hozzátette, hogy a fizetővendéglátóknak érdemes a legegyszerűbb és legnagyobb megtakarítást biztosító adózási módot, az úgynevezett tételes átalányadót választani, amely szobánként mindössze évi 38 400 forint közterhet jelent. 2018-tól pedig - amennyiben az Országgyűlés megszavazza - a jelenlegi egy ingatlan helyett már három lakásig, vagy üdülőig választható lesz ez a kedvező adózási mód.

(Kormány.hu, MTI, 2017. május 14.)

 

Megvan a magyar Airbnb szállásadók listája

Az ír adóhatóság szőröstül-bőröstül átadta a magyar adóhatóságnak. Megvan az is, kinek mennyi volt a bevétele.

Az ír adóhatóság átadta a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak az Airbnb-hálózat magyar szállásadónak listáját és bevételi adatait. Ezek szerint 2015-ben összesen 6 milliárd forint bevételt szereztek a magyar szállásadók, az adóbevallásaik azonban ennél jóval kisebb összegről szólnak.

A NAV azonban lehetőséget ad az adóbevallások pontosítására, így akik nem vallották be maradéktalanul jövedelmüket, még kijavíthatják bevallásukat, és megfizethetik az elmaradt adót.

A NAV kérésére az ír adóhatóság az elsők között küldte meg a magyar adóhivatalnak a teljeskörű Airbnb adatokat. Ezek szerint 2015-ben csaknem 4.500 magyar szállásadó állt kapcsolatban az Airbnb-vel, akik összesen 120 ezer alkalommal adták ki ingatlanjukat, amivel mintegy 6 milliárd forint bevételt szereztek.

A magyar adóhatósági eljárás menete, hogy a NAV az ír adatokat összeveti a szállásadók bevallásaival, és kiszűri azokat, akik minden valószínűség szerint adózatlan jövedelemhez jutottak. Az első adatösszevetési körben már fennakadt a rostán egy olyan szállásadó, akinek 2015-ben a szállásadásból 17 millió forint bevétele volt, ám ennek mindössze egytizedét vallotta be. Jóval kevesebb bevételről vallottak a lakáskiadók a NAV-nak, mint amennyi befolyt hozzájuk, ennyi már megállapítható.

A szállásadónak, aki eddig még nem tette, mindenképp érdemes megfizetnie a jövedelme után az összes adót, hiszen az adóhivatalnak mind a 4.500 szállásadó bevételéről pontos információi vannak. A mulasztás pótlásának a módja az önellenőrzés, ugyanis a be nem vallott adóról mindaddig számot lehet adni, és be lehet fizetni, ameddig a NAV nem indít ellenőrzést.

Támogató eljárással segítik a hibázó adózókat egyébként, mivel adóhivatalnak nem a bírságolás a célja, hanem az, hogy mindenki a szabályokat betartva adja ki az ingatlanját. Ezért amennyiben lehetséges, nem rögtön a szigorú szankcionálást alkalmazzák az adóhatóság ellenőrei azoknál, akiknél a bevallások és az ír adóhivataltól érkezett adatok eltérnek egymástól, hanem úgynevezett támogató eljárás keretében segítik a hibázó szállásadókat.

A támogató eljárás lényege, hogy az adóhivatal nem ellenőriz, nem szankcionál, hanem önellenőrzést javasol, és ha szükséges, közvetlen szakmai támogatást nyújt a hibák, hiányosság kiküszöbölése érdekében.

(Origo, 2017. január 15.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.