butik₪pórázon

Megmondja az igazat a Booking.com

Gyökeres változás jön a Booking.com-nál a vendégek tájékoztatásában.

A Booking.com vállalta, hogy megváltoztatja gyakorlatát, és a jövőben az Európai Unió előírásainak megfelelően jeleníti meg honlapján az ajánlatokat, kedvezményeket és az árakat, írja az Origo a turizmus.com nyomán..

Az online szállásfoglalási portál a döntést megelőzően egyeztetett az Európai Bizottság és több európai fogyasztóvédelmi szervezet képviselőivel.

A változtatások bevezetése után a fogyasztók könnyebben fogják tudni összehasonlítani az ajánlatokat, összhangban az EU fogyasztóvédelmi előírásaival– tájékoztatott az Európai Bizottság sajtóirodája.

Didier Reynders, a Bizottság igazságügyi és fogyasztóvédelmi jelentéstevője kijelentette: „Az Unió területén működő vállalkozásoknak meg kell felelniük a fogyasztóvédelmi előírásoknak. Létfontosságú, hogy egy olyan piacvezető vállalkozás, mint a Booking is, megfeleljen ezeknek, és ne alkalmazzon a weboldalán olyan manipulatív technikákat, mint a találati sorrendben a szponzoráltság „elhallgatása", a felhasználók szükségtelen időprés alá helyezése vagy az árkedvezmények félreérthető alkalmazása.Az Európai Bizottság és nemzeti fogyasztóvédelmi hatóságok ellenőrizni fogják az összes online utazási platformot, hogy garantálják a tisztességes online környezetet a fogyasztók részére."

A Booking.com a következő változtatások bevezetését vállalta legkésőbb 2020. június 16-tól:

Egyértelművé teszi, hogy az olyan kijelentések, mint a „utolsó foglalható szoba" csak a Booking.com-on elérhető kapacitásra vonatkozik.

Nem mutat be időben korlátozottan foglalhatónak olyan ajánlatot, amely később is foglalható ugyanolyan áron.
Egyértelművé teszi, mi alapján rangsorol, és jelzi, hogy egy adott szálláshely azért kerül előre a listán, mert fizet érte.
Egyértelművé teszi, ha egy árösszehasonlítás eltérő körülményekre vonatkozik (pl. dátum), és ezt a különbséget nem árkedvezményként tünteti fel.
Garantálja, hogy az árkedvezményként feltüntetett összegek valóban megtakarítást jelentenek, például a sztenderd tarifákhoz képest.
Feltünteti a fogyasztó által fizetendő teljes árat, az összes kötelező díjjal, illetékkel együtt, egyértelmű és átlátható módon.
A telt házas szálláshelyeket olyan helyen jeleníti meg a találati listán, ahol az a keresési kritériumokkal összhangban van.
Egyértelműen jelzi, hogy egy szálláshelyet magánszemély vagy professzionális cég üzemeltet.

A Booking.com döntése nem független attól, hogy 2020 január 17-től életbe lép az Európai Unióban az új fogyasztóvédelmi szabályozás, amely olyan területekre is fókuszál, mint a rövid idejű törvénysértés és a félrevezető reklámkampányok.

Az új rendszerben könnyebb lesz az egyes országok fogyasztóvédelmi hatóságai közötti együttműködés, különösen a félrevezető online gyakorlatokkal kapcsolatban.

(Origo, 2019. december 23.)

 

Rakás adót vágtak be Terézvárosban

Terézváros belerúgott az Airbnb-be.

A terézvárosi képviselő-testület december 12-i döntésével megnövelte a szálláskiadáshoz kapcsolódó terheket, írja a Portfolio. A rendelkezés 2020 január 1-jén lép életbe - tájékoztatta a VI. kerületi önkormányzat az MTI-t.

A jelenlegi szabályozás szerint Terézvárosban a szállásadóknak parkolóhelyet kell biztosítaniuk vendégeiknek, ha pedig ezt nem tudják megtenni, akkor pénzben kell megváltaniuk a parkolóhelyet az önkormányzatnál. Egy parkolóhely létrehozásának jelenleg csak a harmadát fizeti ki ilyenkor egy szállásadó.

ENNEK A MEGVÁLTÁSNAK AZ ÖSSZEGÉT EMELTE FÖL AZ ÖNKORMÁNYZAT CSÜTÖRTÖKI ÜLÉSÉN A KORÁBBI ÉVI 1,2-1,5 MILLIÓ FORINTRÓL 2,8-5,6 MILLIÓ FORINT KÖZÖTTI ÖSSZEGRE, ATTÓL FÜGGŐEN, HOGY MILYEN ÜZLETEGYSÉGRŐL, MELYIK TERÜLETRŐL VAN SZÓ.

Az adóemelés érinti az üzleteket, a szállodákat és a rövid távú lakáskiadást, az Airbnb-t is. Terézvárosban minden 15. lakást Airbnb-n adnak ki - áll a közleményben -, a tulajdonosok közül sokan több lakást adnak bérbe, továbbá jelenleg is 27 hotel épül a kerületben. Ennek az üzletnek a haszna a tulajdonosokhoz áramlik, a költsége és a következményei - például zaj, parkolás, takarítás - viszont a kerületben élőket terheli - indokolták a döntést. A kerületnek korlátoznia kell az üzletágat, enyhítenie kell a lakhatási válságot, csökkenteni a lakáspiac szabályozatlanságát a terézvárosiak nyugalma, a túlzsúfoltság csökkentése érdekében - írták.

A megemelt adókból befolyó összeg a kerületben lakók életkörülményeinek javítását, a parkolási káosz mérséklését és egy zöldebb Terézváros kialakítását szolgálja. A 2020. január 1-jétől életbe lépő szabályozáshoz kapcsolódóan az önkormányzat szigorít a szállások ellenőrzésén is - közölte a terézvárosi önkormányzat.

(Portfolio, 2019. december 12.)

 

Bulinegyed: és ha 10 órakor szunyókálnék

A lakókkal dolgozzák ki mely helyek tarthatnának nyitva éjfél után is a bulinegyedben.

Éjfél után csak az a hely tarthat majd nyitva, amely megfelel a lakókkal, civil szervezetekkel közösen kidolgozott nyitvatartási rendnek. Pont. – írta Nidermüller Péter, Erzsébetváros polgármestere Facebook-oldalán a hétfői rendkívüli testületi ülés után. 

A hetedik kerületi képviselő-testület november 25-én döntött a bulinegyed sorsáról. Egyelőre nem lesz januárban éjféli zár, de egy objektív kritériumrendszert dolgoznak ki, hogyan változzon a nyitva tartás a jövőben, írja a 24.hu. 

Niedermüller szerint „a bulinegyedet nem tiltani, nem bezárni kell, hanem okos, konszenzuson alapuló megoldást kell találni.”

„Ennek érdekében egyeztetni kell minden érintettel. Mi valódi, európai kulturális negyedet akarunk a "bulinegyedből" csinálni. Ennek megfelelően éjfél után csak az a hely tarthat majd nyitva, amely megfelel a lakókkal, civil szervezetekkel közösen kidolgozott nyitvatartási rendnek. Pont. Ezt ígértem a kampányban és ehhez tartom magam most is. A Fidesz 9 éven át nem csinált semmit, mi egy asztalhoz ültetjük a lakókat, a vendéglátósokat és a városvezetést. Erről döntött ma az erzsébetvárosi közgyűlés, és ezt fogjuk tenni a következő hetekben” – írta a polgármester.

A bulinegyedet nem tiltani, nem bezárni kell, hanem okos, konszenzuson alapuló megoldást kell találni. Ennek érdekében egyeztetni kell minden érintettel. Mi valódi, európai kulturális negyedet akarunk a "bulinegyedből" csinálni. Ennek megfelelően éjfél után csak az a hely tarthat majd nyitva, amely megfelel a lakókkal, civil szervezetekkel közösen kidolgozott nyitvatartási rendnek. Pont. Ezt ígértem a kampányban és ehhez tartom magam most is. A Fidesz 9 éven át nem csinált semmit, mi egy asztalhoz ültetjük a lakókat, a vendéglátósokat és a városvezetést. Erről döntött ma az erzsébetvárosi közgyűlés, és ezt fogjuk tenni a következő hetekben.

(Napi.hu, 2019. november 25.)

 

Bécs keménykedik az Airbnb-vel
Bécs belvárosában tényleg vége lehet az Airbnb-nek.

A hatóságok elkezdték büntetni a tulajdonosokat a turisztikai célú lakáskiadás miatt, írja a HVG.

Komolyan szigorítottak Bécsben a turisztikai célú lakáskiadások szabályozásán, sőt 28 esetben már eljárás is folyik lakástulajdonosok ellen, mert olyan övezetben adták ki lakásukat rövidtávon turisztikai célokra, ahol ez nem megengedett - idézi az osztrák Kurier című lapot a Napi.hu.

Bécsben 2018 decemberében fogadtak el egy új szabályozást, amellyel igyekeztek megregulázni az Airbnb-re épülő iparágat. Ez kimondja, hogy a városrendezési tervben lakóövezetnek minősített területeken tilos a turisztikai célú lakáskiadás. Az Airbnb azzal védekezik, hogy ügyfeleik nem üzleti célú lakáskiadást valósítanak meg, hanem az otthonukat osztják meg másokkal akkor, amikor épp nem használják azt, s ez egy magánszemélyek közötti kapcsolat, így nem esik a szabályozás hatálya alá.

A korábban megjelent hírek szerint Bécs városának az álláspontja az üggyel kapcsolatban az, hogy ha valóban csak otthonmegosztásról van szó, akkor arra reálisan nem kerül sor többször évente négy-öt alkalomnál. Ha ennél többször is kiadnak egy lakást rövidtávon, akkor az ingatlan egyértelműen ezt a célt szolgálja.

A tét elég nagy, hiszen az övezeti besorolásokban lakóövezetté minősítették gyakorlatilag a város teljes Gürtelen belüli részét. Ez olyan, mintha Budapesten a teljes Nagykörúton belüli részét és még attól is kifelé 4-500 méteres sávban teljesen betiltanák az Airbnb-n és társain keresztüli lakáskiadást.

A Kurier összefoglalója szerint az ellenőrző hatóságoknak sincs könnyű dolga. Mivel az Airbnb és a hasonló szolgáltatást nyújtó platformok nem adják ki a szállásadóik adatait a városnak, ezért a lap szerint az ellenőröknek helyben kell eldönteniük, vajon tényleg tiltott tevékenységről van-e szó.

Az ellenőrzéseket végző építésügyi hatóság lapnak nyilatkozó vezetője, Gerhard Cech szerint a turisztikai célú lakáskiadásra utaló jel lehet, ha például zárható kulcsszekrénnyel lehet bejutni a lakásba, vagy a lakásban a tulajdonos egyetlen személyes tárgya sem található. Ha tiltott kiadásról van szó, akkor határozatban tiltják meg a tevékenység folyatását, s büntetést kell fizetni. Ugyanakkor az eddig eljárás alá vont tulajdonosok közül nem egy fellebbezéssel élt a határozatok ellen, s ezen ügyekben egyelőre nincs még ítélet - írja a lap.

(HVG, 2019. szeptember 21.)

 

Sorra nyomják az Airbnb adót a kerületek

Erzsébetváros is új adót vet ki az Airbnb-re. 

Már a VII. kerületben is parkoló-mérleg díjat kell fizetni, ha valaki szálláskiadásra, például Airbnb-re akar bejegyeztetni egy lakást, írja az Index. Az önkormányzat január 6-én életbe lépett, Erzsébetváros Építési Szabályzatáról szóló rendelete alapján egy ingatlan minden megkezdett 50 négyzetmétere után egy parkolóhelyet kell biztosítani, egy parkolóhely megváltásának költsége 2 millió forint plusz áfa (ami azt jelenti, hogy egy 70 négyzetméteres lakás esetén például 5 millió 80 ezer forintot kell fizetni).

A szabályváltoztatást nem nehéz az airbnb-zés megnehezítésére irányuló intézkedésnek tekinteni, ugyanis a turisták általában nem parkolnak a szállás közelében, és még akkor is fizetnek parkolási díjat, ha autóval érkeznek.

Nem a VII. kerület az első, amelyik hasonló díjat vet ki a szálláskiadásra: 2018-ban lépett életbe a VI. kerületben egy nagyon hasonló szabály, ennek értelmében ha valaki Airbnb-re akar bejegyeztetni egy lakást a kerületben, akkor minden szobáért egyszeri, akár 1,5 millió forintos parkoló-mérleg díjat kell fizetnie. Mivel a VI. kerületben a zártsorú épületek miatt új parkolóhelyet általában nem lehet építeni, ezt pénzben kell megváltani, feltételezhetően a VII. kerületben is ez a helyzet.

A VIII. kerületben is nemrég vetettek ki egy új adónemet a rövid távú lakáskiadásra, ez alapján 2019. január 1-től az egyéb szálláshely-szolgáltatásokat nyújtókat a kiadott lakás vagy lakások alapterülete után adóztatja az önkormányzat egységesen 1.820 Ft/nm/év értékben. Ez azt jelenti, hogy például egy 120 négyzetméteres lakás után például 218 ezer forintot kellene fizetnie a tulajdonosnak építményadó címén, ha a lakás rövid távra adja ki.

Az Airbnb 2017-ben Budapesten utolérte a szállodák férőhelyeinek számát.

(Index, 2019. január 10.)

 

Airbnb: a lakók utálják, adót meg nem akarnak fizetni

Zárt kapuk az új airbnb-zők előtt.

Megugrott a feketézők aránya azok körében, akik a rövid távú szállásszolgáltatást most kezdik, miután az önkormányzatok éppen az új belépők akadályozásával akarják korlátozni az airbnb-zést – közölte a Magyar Apartmankiadók Egyesületének elnöke a Világgazdaság írásában.

Az állam az adó- és járulékterhek csökkentésével kifejezetten segíti, viszont egyes önkormányzatok – pénzügyi és adminisztratív eszközökkel – akadályozni igyekeznek az airbnb-zés, illetve a rövid távú magán-szálláskiadás terjedését – közölte a Magyar Apartmankiadók Egyesületének elnöke. Schumicky Balázst a Világgazdaság annak apropóján kereste meg, hogy Józsefvárosban az airbn-zőkre január 1-jétől kötelező a maximális mértékű építményadót kivetni. A lakásonként és évente négyzetméterenként kivetett 1898 forintos adó az eddigi kommunális adót váltja fel, amelynek címén a rövid távú szálláskiadók eddig évente 28 140 forintot voltak kötelesek fizetni.

Schumicky Balázs szerint Józsefváros vezetősége ügyesen döntött, mert újabb gesztust gyakorolt a turistaforgalomtól szenvedő lakók felé, és az érintett társasházak felújítására költhető adóbevétellel a lakáskiadók érdeke sem sérül. Csakhogy ez egy újabb bőr, amelyet – mint azt a piacot belülről is jól ismerő egyesületi elnök leszögezte – az önkormányzatok lehúznak az egyéb szálláshelyekről úgy, hogy megint nem az illegális hostelekre mértek csapást, hanem a kicsikre, illetve azokra, akik évente néhány hétre, hónapra adják ki a saját lakásukat. Holott a probléma nem a kettő-négy főre méretezett stúdió- és az egy-két szobás lakásokkal van, hanem a nagy és sokszor hangos társaságokat fogadó, egybenyitottakkal, illetve az alagsori hostelekkel.

A rövid távra kiadott szállások 80 százaléka garzon, illetve legfeljebb kétszobás lakás, amelyek fontos és államilag is támogatott szereplői a Budapesten rekordokat döntő turizmus kiszolgálásának.

Az ősz végén 9.900 budapesti szálláshelyet kínált az Airbnb, míg nyáron és a főszezon egyes heteiben több mint 12 ezret. Ezeket egészítik ki az egyéb oldalakon – zömmel a Booking.com-on és a Szállás.hu-n – található egyéb szálláshelyek, amelyekről nincs pontos összesítése az egyesületnek. A pesti Airbnb-szállások 75 százaléka az V., a VI., a VII. és a VIII. kerületben működik, továbbá a IX. és a XIII. kerület Nagykörúthoz közel lévő részein, valamint az I. kerületben.

A pesti belvárosi kerületek közül három egyre több intézkedéssel igyekszik megállítani az airbnb-zés terjedését, a VII. nem szigorított, de az egyes társasházak önszabályozóan ott is megtilthatják a rövid távú vendégfogadást. Ezzel egyébként azonnal 20-30 százalékkal csökken az adott házban lévő lakások piaci értéke – tette hozzá Schumicky Balázs. Mindez együtt egyre inkább a feketegazdaságba vagy a sokkal kevésbé jövedelmező hosszú távú bérbeadás felé tereli a lakáskiadókat, különösen az ideiglenesen tevékenykedőket.

(Világgazdaság, 2018. december 7.)

 

Brüsszel falhoz állította az Airbnb-t

Az Airbnb-nek pontosan meg kell mondania, mi mennyibe kerül.

Az Európai Bizottság és az uniós fogyasztóvédelmi hatóságok júliusi felhívását követően a szálláshelyek online piacterét üzemeltető Airbnb elkötelezte magát amellett, hogy módosítja szerződéses feltételeit és az árait átláthatóbban tünteti fel – közölte Vera Jourová, a jogérvényesülésért, a fogyasztópolitikáért és a nemek közötti esélyegyenlőségért felelős biztos, írja az MTI nyomán a Világgazdaság.

Jourová tájékoztatása szerint a vállalat kötelezettséget vállalt arra, hogy honlapján minden esetben a foglalás teljes árát tünteti fel, amely magában foglalja a fizetendő egyéb díjakat – például a szolgáltatási és takarítási díjakat – is. Amennyiben a végső árat nem lehet előzetesen kiszámítani, egyértelműen tájékoztatja a fogyasztót arról, hogy adott esetben további díjak merülhetnek fel.

Az Airbnb vállalta továbbá, egyértelművé teszi, hogy az adott ajánlatot magánvendéglátó vagy szakember nyújtja-e, mivel eltérő fogyasztóvédelmi szabályok vonatkoznak rájuk, továbbá a jogorvoslati lehetőségekről is egyértelműen tájékoztatja a fogyasztókat.

A vállalat arról is tájékoztat, ha úgy dönt, hogy felmondja a szerződést, vagy töröl egy tartalmat, és ilyen esetben lehetőséget ad az esetleges jogorvoslatra és a kártérítésre.

Az Airbnb-nek 2018 végéig kell kiigazítania ennek megfelelően a honlapja valamennyi uniós nyelvi változatát.

Az uniós fogyasztóvédelmi hatóságok és az Európai Bizottság július közepén szólították fel az írországi központú Airbnb-t, hogy szerződéses feltételeit hozza összhangba az uniós fogyasztóvédelmi szabályokkal. A döntést az indokolta, hogy a vállalat árainak bemutatása és számos feltétele nem felelt meg a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokról szóló uniós irányelvnek, a tisztességtelen szerződési feltételekről szóló irányelvnek, valamint a polgári és kereskedelmi ügyekben a joghatóságról szóló rendeletnek.

(Világgazdaság, 2018. szeptember 20.)

 

A GVH megszorongatta az Airbnb-t

Pontosan meg kell mondani, mi mennyibe kerül. Megegyeztek, persze, majd ellenőrzik is, betartják-e.

A GVH 2016 októberében indított eljárást az Airbnb-vel szemben, mert úgy tűnt, hogy a cég díjakkal, költségekkel kapcsolatos tájékoztatásai megtévesztik a fogyasztókat, írja az Index. Az eljárásnak végül nem lett büntetés a vége, ugyanis a cég vállalta, hogy megváltoztatja úgy a téjékoztatását, hogy az megfejeljen a szabályoknak.

Az Airbnb vállalta, hogy magyar nyelvű weboldalain

a fogyasztók az utazás dátumának megadása után a teljes, valamennyi díjtételt (pl. a takarítási díjat és a további vendég után fizetendő díjakat) tartalmazó árat látják majd az Airbnb összes felületén (asztali számítógépen, táblagépen, mobiltelefonon);

az utazás dátumának megadása nélküli kereséskor pedig a fogyasztók az ár értelmezését segítő, figyelmeztető üzenetet látnak majd arról, hogy a teljes árat – amelyet idegenforgalmi jellegű adók is növelhetnek – a dátum és a vendégek számának megadását követően tudhatják meg.

A vállalások kiterjednek továbbá a pénzváltásból és a kerekítésből adódó eltérések megszüntetésére is. Az Airbnb a döntés kézhezvételét követő 120 napon belül köteles végrehajtani az előírt lépéseket, és a teljesítést igazolnia kell a GVH számára. A kötelezettségvállalás teljesülését a GVH utóvizsgálat keretében ellenőrzi.

Megmondja a dán adóhivatalnak az Airbnb

Bezárja a kiskaput az Airbnb, Dániában. És 70 napot lehet kiadni. Legfeljebb.

Az Airbnb szállásfoglaló online platform automatikus adatszolgáltatást fog nyújtani az adóhatóságnak Dániában - jelentette be Carsten Lauritzen dán adóügyi miniszter, írja a Világgazdaság.

A miniszter közlése szerint a San Franciscó-i székhelyű amerikai cég vállalta, hogy továbbítja a szállásadóival kötött megállapodásokat, amelyekből kiderül, hogy az adott szálláshely hány napig volt foglalt, és mennyi bevételt szerzett a tulajdonos.

Dánia az első ország, ahol az Airbnb megkezdi az automatikus adatszolgáltatást az adóhivatalnak. Az új megállapodás bezárja azt a kiskaput, amely eddig lehetővé tette, hogy a szállásadók önkéntes alapon vallják be jövedelmüket az adóhatóságnak.

Patrick Robinson, az Airbnb közérdekű ügyekért felelős európai igazgatója kijelentette, hogy a tevékenység tisztességes és egyértelmű szabályozási kereteket kapjon. A dán politikai pártok abban állapodtak meg, hogy a közösségi gazdasági modellre épülő bérbeadási szolgáltatást ingatlanonként maximum 70 napra engedélyezik.

A 2008 augusztusában alapított Airbnb egy online piactér, amelyen keresztül szálláshelyeket lehet kiadni és lefoglalni az interneten. Az oldal több mint 4 millió hirdetéssel rendelkezik a világ 191 országának 65 ezer városában.

A közösségi gazdaság két legismertebb szereplője, az Airbnb, valamint a fuvarmegosztást kínáló Uber néhány év alatt teljes iparágakat forgatott fel világszerte, és ez sok helyen kiváltotta a hagyományos gazdasági szereplők tiltakozását.

Az Európai Bizottság álláspontja szerint a közösségi gazdasági modellre épülő vállalkozások betiltása kizárólag a legvégső esetben helyénvaló. Ezeket a szolgáltatókat csak akkor indokolt működési, vagy egyéb engedély kiváltására kötelezni, amennyiben ez a „vonatkozó közérdekű célok elérése szempontjából feltétlenül szükséges”.

A bizottság ugyanakkor leszögezte, hogy a gazdaság többi szereplőjéhez hasonlóan a közösségi gazdasági modellre épülő vállalkozásoknak is adót kell fizetniük.

(Világgazdaság, 2018. május 17.)

 

Nagyon spórol az Airbnb - az adóval

Kiderült, mennyi adót fizet az Airbnb az Egyesült Királyságban. Nagyon keveset. És még kevesebbet, mint előtte.

Az Egyesült Királyságban 65,6 millió forintnyi adót fizetett a népszerű lakáskiadó alkalmazás üzemeltetője. A világon egyre több helyen vádolják a céget adóelkerüléssel, írja a Napi.hu

A digitális zimmer frei szolgáltatást üzemeltető Airbnb brit leányvállalata alig 188 ezer fontnyi társasági adót fizetett be 2016-ban. A 65,6 millió forintnál is kisebb összeg 8 ezer fonttal (2,8 millió forinttal) kevesebb, mint a 2015-ös befizetése.

A BBC cikke szerint a helyi társaságnak 657 millió fontnyi (229,4 milliárd forintnyi) árbevétele volt a szigetországban, viszont kreatívan élt az adózási szabályokkal. Egyrészt a forgalom nagy részét az Írországban bejegyzett anyacég felé utalták, másrészt az applikáció és a hirdetések szervezésével foglalkozó helyi Airbnb UK cég úgy úszta meg a terheket, hogy részvényeket adott az alkalmazottaknak. Az Egyesült Királyságban így adókedvezményhez lehet jutni.

Az Airbnb az üzleti eredményét úgy minősítette, hogy minden szükséges adót befizetett, így az áfát is, amely a jelenlegi számításban nem szerepel. Saját számításuk szerint az Airbnb az Egyesült Királyság gazdaságát 3,5 milliárd fonttal (1.187 milliárd forinttal) húzta fel.

A cég fizetési modellje alapján pénzt szed be az applikációiban megjelenő hirdetésekért, foglalásonként 3 százalékkal terhelik a szobák kiadóit, valamint nagyjából 12 százalékkal a turistákat.

A 2008-ban alapított alkalmazást az elmúlt időszakban több dolog miatt is bírálták: például azért, hogy a legtöbb lakástulajdonos már nem adja ki hosszútávra az ingatlanját a nagyobb városokban, így felhajtva az albérleti és lakhatási költségeket. De az adózási gyakorlata miatt is támadják. A közelmúltban több hasonló ügyben hozott döntést az Európai Bizottság: az Apple-t és az Amazont is büntették egyedi adómegállapodásai miatt.

(Napi.hu, 2017. október 9.)

 

Körbejárja az adóhatóság az Airbnb szállásadóit

Több mint 80 százalékos az eltérés az Airbnb szállásadóinál, mármint adóhiányban.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatai szerint az Airbnb-hálózat szállásadóinak 81 százaléka szerzett több bevételt annál, mint amennyit Magyarországon bevallott, közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára. Tállai András tájékoztatás szerint az ír adóhatóság adatai szerint 2015-ben az Airbnb-vel csaknem 4.500 magyar szállásadó állt kapcsolatban, ők összesen 120 ezer alkalommal adták ki ingatlanjukat, amivel mintegy 6 milliárd forint bevételt szereztek.

A NAV az ír adatokat összevetette a szállásadók bevallásaival, ennek eredményeként pedig a kockázatelemzők az érintettek 81 százalékánál találtak eltérést. Ez vagy abból adódott, hogy a szállásadók egyáltalán nem vallottak be szálláskiadásból származó bevételt, vagy kevesebb összeget szerepeltettek bevallásukban a kapott összegnél.

A kockázatelemzés eredménye alapján a NAV támogató eljárás keretében keresi meg az eltéréssel érintett szállásadókat. Az adóhivatalnak ugyanis nem a bírságolás a célja, hanem az, hogy mindenki a szabályokat betartva adja ki az ingatlanját, hangsúlyozta az adóhatóság vezetője. Már 900 magánszemélynél el is indult a támogató eljárás, amelyet - annak ellenére, hogy az abban való részvétel önkéntes - mindenkinek érdemes kihasználnia, hiszen az eljárás keretében rendezett jogsértések miatt semmilyen szankciót nem szabhat ki a NAV.

A NAV a támogató eljárásban tájékoztatja az adózókat a mulasztásról és a hibákról azért, hogy azokat önként pótolhassák, javíthassák. Amennyiben szükséges, a revizorok egyeztetést kezdeményeznek, adatszolgáltatásra, nyilatkozattételre, a bevallás adatainak kiegészítésére, önellenőrzésre hívják fel az adózókat.

Tállai András elmondta, annak, aki eddig még nem tette, mindenképp érdemes megfizetnie a szállásadásból származó jövedelme után az adót, hiszen az adóhivatalnak - a folyamatosan bővülő adatállományának köszönhetően - a legtöbb ilyen jellegű bevételről pontos információi lesznek. Az eddigi mulasztást az önellenőrzéssel lehet pótolni, ugyanis a be nem vallott adóról mindaddig számot lehet adni és be lehet fizetni, ameddig a NAV nem indít ellenőrzést.

Az államtitkár hozzátette, hogy a fizetővendéglátóknak érdemes a legegyszerűbb és legnagyobb megtakarítást biztosító adózási módot, az úgynevezett tételes átalányadót választani, amely szobánként mindössze évi 38 400 forint közterhet jelent. 2018-tól pedig - amennyiben az Országgyűlés megszavazza - a jelenlegi egy ingatlan helyett már három lakásig, vagy üdülőig választható lesz ez a kedvező adózási mód.

(Kormány.hu, MTI, 2017. május 14.)

 

Megvan a magyar Airbnb szállásadók listája

Az ír adóhatóság szőröstül-bőröstül átadta a magyar adóhatóságnak. Megvan az is, kinek mennyi volt a bevétele.

Az ír adóhatóság átadta a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak az Airbnb-hálózat magyar szállásadónak listáját és bevételi adatait. Ezek szerint 2015-ben összesen 6 milliárd forint bevételt szereztek a magyar szállásadók, az adóbevallásaik azonban ennél jóval kisebb összegről szólnak.

A NAV azonban lehetőséget ad az adóbevallások pontosítására, így akik nem vallották be maradéktalanul jövedelmüket, még kijavíthatják bevallásukat, és megfizethetik az elmaradt adót.

A NAV kérésére az ír adóhatóság az elsők között küldte meg a magyar adóhivatalnak a teljeskörű Airbnb adatokat. Ezek szerint 2015-ben csaknem 4.500 magyar szállásadó állt kapcsolatban az Airbnb-vel, akik összesen 120 ezer alkalommal adták ki ingatlanjukat, amivel mintegy 6 milliárd forint bevételt szereztek.

A magyar adóhatósági eljárás menete, hogy a NAV az ír adatokat összeveti a szállásadók bevallásaival, és kiszűri azokat, akik minden valószínűség szerint adózatlan jövedelemhez jutottak. Az első adatösszevetési körben már fennakadt a rostán egy olyan szállásadó, akinek 2015-ben a szállásadásból 17 millió forint bevétele volt, ám ennek mindössze egytizedét vallotta be. Jóval kevesebb bevételről vallottak a lakáskiadók a NAV-nak, mint amennyi befolyt hozzájuk, ennyi már megállapítható.

A szállásadónak, aki eddig még nem tette, mindenképp érdemes megfizetnie a jövedelme után az összes adót, hiszen az adóhivatalnak mind a 4.500 szállásadó bevételéről pontos információi vannak. A mulasztás pótlásának a módja az önellenőrzés, ugyanis a be nem vallott adóról mindaddig számot lehet adni, és be lehet fizetni, ameddig a NAV nem indít ellenőrzést.

Támogató eljárással segítik a hibázó adózókat egyébként, mivel adóhivatalnak nem a bírságolás a célja, hanem az, hogy mindenki a szabályokat betartva adja ki az ingatlanját. Ezért amennyiben lehetséges, nem rögtön a szigorú szankcionálást alkalmazzák az adóhatóság ellenőrei azoknál, akiknél a bevallások és az ír adóhivataltól érkezett adatok eltérnek egymástól, hanem úgynevezett támogató eljárás keretében segítik a hibázó szállásadókat.

A támogató eljárás lényege, hogy az adóhivatal nem ellenőriz, nem szankcionál, hanem önellenőrzést javasol, és ha szükséges, közvetlen szakmai támogatást nyújt a hibák, hiányosság kiküszöbölése érdekében.

(Origo, 2017. január 15.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.