iparospiac₪próbafülke

Adidas: a városhoz igazítja a cipőt

Adidas Speedfactory: nem mindegy, hogy London, Párizs, Los Angeles, New York, Tokió, vagy Sanghaj utcáját koptatja.

Az Adidas bemutatta első olyan projektjét, amit a szinte teljesen automatizált ansbach-i Speedfactory gyárban készítenek. Az AM4 termékek bevezetése óriási előrelépés a márka tervezési stratégiájában, hiszen a Speedfactory üzem nem csupán a gyártásban, de a viselők egyedi igényeinek felmérésében is fontos szerepet kapott.
 
A Speedfactory üzemben gyártott AM4 széria első termékét, az Adidas Made For Londont kifejezetten a londoni futók igényei szerint alakították ki. A brit fővárost követően további öt metropolisz – Párizs, Los Angeles, New York, Tokió és Sanghaj – sportolói gazdagodhatnak majd a helyi futók igényei mentén tervezett AM4 futócipővel.

Az új termék koncepciójának kialakításakor az Adidas tervezőmérnökei számos igényt szem előtt tartottak, ennek köszönhetően az AM4 széria darabjai már egy könnyebb, stabilabb és fenntarthatóbb futócipőként juthatnak a polcokra. Az Adidas elképzelései szerint a fejlesztési folyamat a gyártás alappillére: az új termék tervezése során a sportolók egyéni igényeire összpontosító, testre szabható, funkcionális designt vettek alapul. Az AM4 projektben a cipőviselők folyamatosan jelezhetik igényeiket a következő fejlesztésekhez.

Az AM4LND modell tervezésébe az Adidas designerei szorosan bevontak helyi sportolókat is annak érdekében, hogy a londoni futók minden igényének eleget tegyenek, és minden problémára megoldást találjanak. A márka más helyszíneken is alkalmazni fogja ezt az tervezési folyamatot, így a különböző városok futói mindig az adott terep specifikumai szerint kialakított lábbelikben sportolhatnak majd.

A németországi Ansbachban működő üzem mellett hamarosan az egyesült államokbeli Atlantában létesített Speedfactory-ban is megkezdődik a gyártás, így a jövőben az AM4 lábbelik két helyszínen készülnek majd.

A londoni kötődésű AM4LND cipők után indul a párizsi futóigények alapján tervezett AM4PAR gyártása is. A cég 2018 évi tervei között szerepel a termékek bevezetése Los Angeles-ben (AM4LA), New Yorkban (AM4NYC), Tokióban (AM4TKY) és Sanghajban (AM4SHA) is.

(Világgazdaság, 2017. október 6., fotó: Adidas)

 

Ugrott a Puma

Nagyobb forgalmat és nyereséget ért el a sportfelszereléseket, sportruházati cikkeket és kiegészítőket gyártó német Puma konszern.

A 2017 második negyedévet kedvező eredménnyel zárta a Puma. Az utóbbi évek gyenge eladásai után forgalma 17 százalékkal, közel 970 millió euróra emelkedett, nyeresége pedig 22 millió euróra nőtt a 2016 év azonos időszakában elért 1,6 millió euró után.

A 2007 óta a francia Kering luxuskonszern irányítása alatt álló Puma az értékesítés 12-14 százalékos növekedését várja 2017-ben, míg a működési nyereség 205-215 millió euró lesz az előző évi 128 millió euró után a cég várakozásai szerint, írja a Világgazdaság.

A Puma és az Adidas elődjét, a Gebrüder Dassler Schuhfabrikot 1924-ben alapította egy német testvérpár, Rudolf és Adolf Dassler. Később azonban különváltak, Adolf (Adi) Dassler nevéből lett az egyik cég neve Adidas, míg a másik céget, a Pumát 1948-ban Rudolf Dassler alapította, eredetileg Ruda néven. A Puma és az Adidas központja is a bajorországi Herzogenaurachban található.

Az észak-amerikai és kínai kereslet bővülésének, továbbá az online kereskedelem kedvező teljesítményének köszönhetően erőteljesen, az elemzői várakozások feletti mértékben nőtt az Adidas árbevétele és nyeresége 2017 első negyedévében.

Az amerikai versenytárs, a Nike június végén közölt adatai szerint a világ legnagyobb sportruházati cikkeket gyártó cége a kedvező kínai és nyugat-európai üzletmenetnek köszönhetően növekvő, az elemzői várakozásokat meghaladó nyereséggel zárta üzleti évét. A szakértők ettől azt várják, hogy a Nike hazai piacán, az Egyesült Államokban is erősíti pozícióját. A jó üzleti eredmények ugyanis kizárólag a nyugat-európai és a kínai értékesítés bővülésének köszönhetők, az amerikai piacon nem nőttek az eladások, főleg az ősrivális Adidas erős konkurenciája miatt.

(Világgazdaság, 2017. július 26., fotó: MW)

 

Ronaldo nagyot húzott a Nike-nak

Ronaldo 2017-ben 147 milliárd forintnyi pénzt termelt a Nike-nak a közösségi médiában.

2016 decemberben a Nike életre szóló szponzori szerződést kötött Christiano Ronaldóval, 1 milliárd dollár (294 milliárd forint) értékben. Csillagászatinak tűnik az összeg, de a Nike meglehetősen jó üzletet kötött, ami abból is látszik, hogy kiderült, Ronaldo csak 2016-ban és csak a közösségi médiás megjelenéseinek köszönhetően 500 millió dolláros forgalmat hozott a sportszergyártónak, adta hírül a HVG.

Így azonban a Nike csak a közösségi médiában két év alatt megkeresi azt a pénzt, amit Ronaldónak adott egy életre szóló szerződés keretében. És akkor a többi bevételről még szó sem esett.

A focifenomént a Facebookon 120 millióan követik, a Twitteren 50 millió, az Instagramon pedig 92 millió követője van. Ezeken tavaly összesen 347 olyan poszt jelent meg, amelyben szerepelt a Nike, és ezek a bejegyzések összesen 477 millió visszajelzést hoztak.

(HVG, 2017. március 7.)

 

Izzad a Nike

Erős a dollár és a verseny. Esett az eredmény.

A Nike megérezte az erős dollár és az Adidas, valamint az Under Armour erős versenyét, ráadásul úgy tűnik, hogy a Lebron és Jordan termékeinek száguldása sem volt elég a piaci részesedése megtartásához.

Egyre élesebb a verseny a sportszergyártók között, ez pedig meglátszik a Nike eredményén is. Az árbevétel a várakozásoknál kisebb mértékben tudott csak emelkedni, miközben az adózott eredmény már esett, a rendelésállományok növekedése pedig kisebb, mint a korábbi negyedévekben. A legnagyobb versenytársak, az Adidas és az Under Armour miatt Észak-Amerikában a Nike az utóbbi időben piaci részesedést vesztett, továbbá a csökkenő értékesítési ár és az erősödő dollár sem segített a sportruházati cégnek.

2016 legutóbbi pénzügyi negyedévében a cég árbevétele 6 százalékkal 8,2 milliárd dollárra emelkedett, az adózott eredmény pedig 2 százalékkal 846 millió dollárra esett, ami részvényenként 49 centnek felel meg.

Az árbevétel régiós összehasonlítása azt mutatja, hogy Japánban (+22%) és Kínában (+18%) nagyot nőtt az értékesítés, de Észak-Amerikában nem volt emelkedés, Európában pedig csökkent az árbevétel (-4%). Az öreg kontinensen elsősorban a sportfelszerelések és a ruházati termékek bevétele csökkent, kétszámjegyű visszaesés volt ezen a piacon. A Nike Jordan brand eladásai 21 százalékkal 2,3 milliárd dollárra emelkedtek.

Kedvező jel ugyanakkor, hogy a rendelésállomány (következő félévre) 8 százalékkal emelkedett. A következő félév értékesítéseit megalapozó rendelésállomány május 31-én 15 milliárd dollár volt, ami 8 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban (devizahatástól tisztítva 11 százalékos volt az emelkedés). Gondot okoz viszont az, hogy a rendelésállomány növekedési üteme a Nike egyik legfontosabb piacán, Észak-Amerikában folyamatosan csökken, a legutolsó negyedévben már csak 6 százalék volt.

A Nike a jelenlegi pénzügyi évben az árbevétel magas, de egyszámjegyű növekedését várja cégszinten. Észak-Amerikában viszont nehézségekkel szembesülhet a cég. Az európai és az amerikai versenytársakhoz (Adidas, Puma, Under Armour) képest a Nike magasabb árszinten mozog, a várható profit-növekedés pedig alacsonyabb a versenytársakéhoz képest. Legutóbb esett is a Nike tőzsdei árfolyama, 2016-ban pedig már közel 20 százalékkal kevesebbet érnek a cég papírjai, ami 2015.augusztusa óta nem látott mélypontot jelent.

(Portfolio, 2016. június 29.)

 

 

Kínában aratna az Adidas

12 ezer üzletet akar Kínában. ₪₪₪

Az Adidas 3 ezer boltot tervez nyitni Kínában a következő öt évben, ami azt jelzi, hogy az ázsiai ország lassuló gazdasági növekedése ellenére a cég bízik a lakossági kereslet bővülésében.

A német cégcsoportnak 9 ezer üzlete van Kínában. Az Adidas China a továbbiakban a fő hangsúlyt a kisebb városokban történő terjeszkedésre helyezik.

Az Adidas tavalyi eladásai az úgynevezett kínai térségben, amibe Hongkong és Tajvan is beletartozik, 18 százalékkal nőtt 2014-hez képest.

A 25 milliárd dolláros kínai sportruházat piac 2015-ben 11 százalékkal bővült. 2015-ben az Adidas piaci részesedése Kínában 16 százalék volt, ezt csak a Nike múlta felül 17,5 százalékkal.

Az Adidas csoport 2015. évi adózott eredménye 29 százalékkal, 634 millió euróra emelkedett, a bevétel pedig 14,5 milliárd euróról 17 milliárd euróra nőtt.

(blokkk.com, 2016. március 5.)

 

 

 

Online nyargal az Adidas

Az Adidas online árbevétele 2015-ben 40 százalékot is emelkedhetett 2014-hez képest.

Az Adidas internetes árbevétele meglepő mértékben növekedett az elmúlt időszakban. A cég online árbevétele 40 százalékkal 600 millió euróra növekedett 2014-hez képest. A sportszergyártó célja továbbra is az, hogy 2020-ra több mint 2 milliárd eurós árbevételt érjenek el az e-commerce csatornáján keresztül. A webes értékesítésben Észak-Amerika, Nyugat-Európa, elsősorban Németország és Nagy-Britannia, valamint Japán és Kína jelentik az Adidas legfontosabb piacait.

2015-ben az Adidas árbevétele 14 százalékkal 16-17 milliárd euróra nőhet. Ez is azt mutatja, hogy az online értékesítés jóval nagyobb mértékben nő, mint a csoport összes bevétele. A 600 millió eurós bevétellel számolva az online bevételek csoport teljes bevételének 3-4 százalékát adják.

Az Adidas árbevételének nagyobb része a tőle vásárló, árut beszerző kereskedelmi áruházaktól érkezik. Így mások mellett a Zalando-val is együtt dolgoznak, akinek közvetlen hozzáférése van az árukészlethez. Így váratlanul megugró nagy kereslet esetén lehetőség van arra, hogy közvetlenül az osnabrücki központból szállítsák ki az Adidas sportszereket. Jelenleg a tesztüzem folyik, ami ha sikeres lesz, akkor több országban is bevezethetik ezt a szolgáltatást.

(Portfolio, 2015. december 1.)

 

Futásra adta fejét az Adidas

Az Adidas megvette a Runtastic okostelefonos alkalmazáscsomagot, meg a fejlesztői csapatot.

Az Adidas 220 millió euróért megvásárolta a Runtastic nevű, okostelefonokon futó alkalmazáscsomagot, annak fejlesztői csapatával együtt, a Népszabadság tudósítása szerint. Az Ausztriában 2009-ben alapított Runtastic az egyik legnépszerűbb egészségmegőrzést támogató program, amelynek hetvenmillió regisztrált, aktív felhasználója van világszerte, további harmincmillióan pedig letöltötték ugyan az alkalmazást, de edzésprogramjukat még nem ez alapján állítják össze, vagy egyszerűen még nem szánták rá magukat a mozgásra. A program személyi trénerként folyamatosan nyomon követi és regisztrálja, elemzi a felhasználó minden egyes mozdulatát, térképen is megjeleníti a teljesített távot, annak az összes paraméterével együtt. Ezt utóbb a közösségi portálokon meg lehet osztani az ismerősökkel.

Tavaly a Runtastic egy hasznos, „kézzelfogható” terméket is piacra dobott: a karóraként hordható, viselője fizikai állapotát éjjel-nappal nyomon követő és az adatokat okostelefonra továbbító Orbit aktivitásmérőt. A negyvenezer forintos kellék alvás közben dolgozik, a folyamatosan küldött adatok elemzésével pedig pontos képet ad arról, mit kell tennie a felhasználójának, hogy fittebb legyen.

A Runtasticban az Axel Springer médiavállalat 50,1 százalékos részesedést szerzett még 2013-ban, ez és az alapítók kisebbségi részesedése is az Adidashoz került. A sportszergyártócsoporton belül a Runtastic az ígéretek szerint megőrzi önállóságát, bécsi, linzi és San Franciscó-i irodáiban munkatársaik ugyanúgy dolgoznak tovább, csak épen a tulajdonos most már az Adidas. Az Adidas azzal számolhat, hogy ha a Runtastic-felhasználók legalább tizede - árukapcsolásként - nála vásárol edzőfelszerelést, hamar megtérülhet a vételár.

Az Adidas legnagyobb versenytársa, a sportfelszerelések piacán világelső amerikai Nike közben tovább nyomul előre, sorra nyerve el újabb és újabb megbízásokat, többnyire éppen az Adidas orra elől. A legutóbbi nagy üzlete a Nike-nak az amerikai kosárlabda liga, az NBA csapatai öltöztetési jogának megszerzése volt. Becslések szerint a Nike egymilliárd dollárt fizetett a ligának, hogy az Adidasszal 2017-ben lejáró szerződésük után ők lehessenek az udvari beszállítók. A Nike piaci értéke jelenleg már közel 100 milliárd dollár áll, míg német vetélytársa, az Adidasé 17 milliárd körül mozog.

(Népszabadság, 2015. augusztus 7.)

 

Nike-nak lenni jó

A foci vb után is jól focizott a Nike.

Az amerikai Nike eredményei a vártnál jobbak lettek 2014 nyarán. Az augusztussal zárult negyedév során 8 milliárd dolláros árbevételt ért el a sportszergyártó, ami 14,5 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbi bevételeknél. Az elemzők ennél némileg alacsonyabb bevételekre számítottak. A profit is bővült, a 962 millió dolláros nettó nyereség közel 25 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, míg a részvényenkénti 1,1 dolláros tisztított profit 27 százalékos növekedést mutatott.

A Nike jelentős részben a nyári foci-világbajnokságnak köszönheti a termékei megugró keresletét. A Vb-n szerepelt 32 csapat közül 10-et az amerikai sportszergyártó öltöztette, köztük a házigazda brazilokat is. Ez a fajta marketing segítette az ilyenkor amúgy is megugró sportszer-értékesítéseket. A labdarúgó-világbajnokság főszponzora ugyan a nagy versenytárs Adidas volt, a Nike mégis tudott profitálni az eseményből. A Nike Nyugat-Európában 25 százalékkal, Észak-Amerikában 12 százalékkal emelte az árbevételt, még az erősödő dollár ellenére is. Kína is egyre nagyobb piaccá válik számára, az ázsiai országban már 679 millió dolláros árbevételt tudott elérni a társaság, 18 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

(Investor.hu, 2014. szeptember 26.)

 

A Nike nagyot kanalazott a foci vb-ből

Megint jó negyedévet zárt május végével a világ legnagyobb sportszergyártója.

A 2014 májussal záruló negyedévben a foci-világbajnokság adhatott lökést tudott adni az értékesítéseknek, mely nyomán a nyereség és árbevétel is a vártnál nagyobb mértékben emelkedett.

A Nike több mint 10 százalékkal tudta növelni árbevételét egy év alatt, ami így 7,4 milliárd dollárra emelkedett (a Converse eladásaival együtt). A szakértők ennél kisebb mértékű növekedésre számítottak. A 78 centes egy részvényre jutó profit is felülmúlta a várakozásokat, ami 7 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbi értéknél.

A Nike továbbra is sokat értékesít a kosárlabdához köthető termékek piacán, ami szerepet játszott az eredményekben. Az amerikai világcég nagy erőfölényre tett szert ezen a piacon.

Emellett a foci-világbajnokság is jelentősen növelte az eladásokat, melynek reklámozására sokat költött a Nike (a marketingköltségek 36 százalékkal ugrottak meg egy év alatt). A cég öltözteti a vb-n szereplő válogatottak közel harmadát.

Nagy részben a foci-vb-nek köszönhetően a két fő piacnak számító Észak-Amerikában 10 százalékkal, Nyugat-Európában 18 százalékkal ugrottak meg a Nike eladásai, amivel továbbra is piacvezetőnek számít a társaság. Az Észak-Amerikában (ahonnan az árbevétel közel fele érkezik) elért 3,29 milliárd dolláros árbevétel meghaladta az elemzői várakozásokat (3,13 milliárd dollár).

(Investor.hu, 2014. június 27.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.