iparospiac₪próbafülke

Adidas: a városhoz igazítja a cipőt

Adidas Speedfactory: nem mindegy, hogy London, Párizs, Los Angeles, New York, Tokió, vagy Sanghaj utcáját koptatja.

Az Adidas bemutatta első olyan projektjét, amit a szinte teljesen automatizált ansbach-i Speedfactory gyárban készítenek. Az AM4 termékek bevezetése óriási előrelépés a márka tervezési stratégiájában, hiszen a Speedfactory üzem nem csupán a gyártásban, de a viselők egyedi igényeinek felmérésében is fontos szerepet kapott.
 
A Speedfactory üzemben gyártott AM4 széria első termékét, az Adidas Made For Londont kifejezetten a londoni futók igényei szerint alakították ki. A brit fővárost követően további öt metropolisz – Párizs, Los Angeles, New York, Tokió és Sanghaj – sportolói gazdagodhatnak majd a helyi futók igényei mentén tervezett AM4 futócipővel.

Az új termék koncepciójának kialakításakor az Adidas tervezőmérnökei számos igényt szem előtt tartottak, ennek köszönhetően az AM4 széria darabjai már egy könnyebb, stabilabb és fenntarthatóbb futócipőként juthatnak a polcokra. Az Adidas elképzelései szerint a fejlesztési folyamat a gyártás alappillére: az új termék tervezése során a sportolók egyéni igényeire összpontosító, testre szabható, funkcionális designt vettek alapul. Az AM4 projektben a cipőviselők folyamatosan jelezhetik igényeiket a következő fejlesztésekhez.

Az AM4LND modell tervezésébe az Adidas designerei szorosan bevontak helyi sportolókat is annak érdekében, hogy a londoni futók minden igényének eleget tegyenek, és minden problémára megoldást találjanak. A márka más helyszíneken is alkalmazni fogja ezt az tervezési folyamatot, így a különböző városok futói mindig az adott terep specifikumai szerint kialakított lábbelikben sportolhatnak majd.

A németországi Ansbachban működő üzem mellett hamarosan az egyesült államokbeli Atlantában létesített Speedfactory-ban is megkezdődik a gyártás, így a jövőben az AM4 lábbelik két helyszínen készülnek majd.

A londoni kötődésű AM4LND cipők után indul a párizsi futóigények alapján tervezett AM4PAR gyártása is. A cég 2018 évi tervei között szerepel a termékek bevezetése Los Angeles-ben (AM4LA), New Yorkban (AM4NYC), Tokióban (AM4TKY) és Sanghajban (AM4SHA) is.

(Világgazdaság, 2017. október 6., fotó: Adidas)

 

Kínában aratna az Adidas

12 ezer üzletet akar Kínában. ₪₪₪

Az Adidas 3 ezer boltot tervez nyitni Kínában a következő öt évben, ami azt jelzi, hogy az ázsiai ország lassuló gazdasági növekedése ellenére a cég bízik a lakossági kereslet bővülésében.

A német cégcsoportnak 9 ezer üzlete van Kínában. Az Adidas China a továbbiakban a fő hangsúlyt a kisebb városokban történő terjeszkedésre helyezik.

Az Adidas tavalyi eladásai az úgynevezett kínai térségben, amibe Hongkong és Tajvan is beletartozik, 18 százalékkal nőtt 2014-hez képest.

A 25 milliárd dolláros kínai sportruházat piac 2015-ben 11 százalékkal bővült. 2015-ben az Adidas piaci részesedése Kínában 16 százalék volt, ezt csak a Nike múlta felül 17,5 százalékkal.

Az Adidas csoport 2015. évi adózott eredménye 29 százalékkal, 634 millió euróra emelkedett, a bevétel pedig 14,5 milliárd euróról 17 milliárd euróra nőtt.
(blokkk.com, 2016. március 5.)

 

Online nyargal az Adidas

Az Adidas online árbevétele 2015-ben 40 százalékot is emelkedhetett 2014-hez képest.

Az Adidas internetes árbevétele meglepő mértékben növekedett az elmúlt időszakban. A cég online árbevétele 40 százalékkal 600 millió euróra növekedett 2014-hez képest. A sportszergyártó célja továbbra is az, hogy 2020-ra több mint 2 milliárd eurós árbevételt érjenek el az e-commerce csatornáján keresztül. A webes értékesítésben Észak-Amerika, Nyugat-Európa, elsősorban Németország és Nagy-Britannia, valamint Japán és Kína jelentik az Adidas legfontosabb piacait.

2015-ben az Adidas árbevétele 14 százalékkal 16-17 milliárd euróra nőhet. Ez is azt mutatja, hogy az online értékesítés jóval nagyobb mértékben nő, mint a csoport összes bevétele. A 600 millió eurós bevétellel számolva az online bevételek csoport teljes bevételének 3-4 százalékát adják.

Az Adidas árbevételének nagyobb része a tőle vásárló, árut beszerző kereskedelmi áruházaktól érkezik. Így mások mellett a Zalando-val is együtt dolgoznak, akinek közvetlen hozzáférése van az árukészlethez. Így váratlanul megugró nagy kereslet esetén lehetőség van arra, hogy közvetlenül az osnabrücki központból szállítsák ki az Adidas sportszereket. Jelenleg a tesztüzem folyik, ami ha sikeres lesz, akkor több országban is bevezethetik ezt a szolgáltatást.

(Portfolio, 2015. december 1.)

 

Futásra adta fejét az Adidas

Az Adidas megvette a Runtastic okostelefonos alkalmazáscsomagot, meg a fejlesztői csapatot.

Az Adidas 220 millió euróért megvásárolta a Runtastic nevű, okostelefonokon futó alkalmazáscsomagot, annak fejlesztői csapatával együtt, a Népszabadság tudósítása szerint. Az Ausztriában 2009-ben alapított Runtastic az egyik legnépszerűbb egészségmegőrzést támogató program, amelynek hetvenmillió regisztrált, aktív felhasználója van világszerte, további harmincmillióan pedig letöltötték ugyan az alkalmazást, de edzésprogramjukat még nem ez alapján állítják össze, vagy egyszerűen még nem szánták rá magukat a mozgásra. A program személyi trénerként folyamatosan nyomon követi és regisztrálja, elemzi a felhasználó minden egyes mozdulatát, térképen is megjeleníti a teljesített távot, annak az összes paraméterével együtt. Ezt utóbb a közösségi portálokon meg lehet osztani az ismerősökkel.

Tavaly a Runtastic egy hasznos, „kézzelfogható” terméket is piacra dobott: a karóraként hordható, viselője fizikai állapotát éjjel-nappal nyomon követő és az adatokat okostelefonra továbbító Orbit aktivitásmérőt. A negyvenezer forintos kellék alvás közben dolgozik, a folyamatosan küldött adatok elemzésével pedig pontos képet ad arról, mit kell tennie a felhasználójának, hogy fittebb legyen.

A Runtasticban az Axel Springer médiavállalat 50,1 százalékos részesedést szerzett még 2013-ban, ez és az alapítók kisebbségi részesedése is az Adidashoz került. A sportszergyártócsoporton belül a Runtastic az ígéretek szerint megőrzi önállóságát, bécsi, linzi és San Franciscó-i irodáiban munkatársaik ugyanúgy dolgoznak tovább, csak épen a tulajdonos most már az Adidas. Az Adidas azzal számolhat, hogy ha a Runtastic-felhasználók legalább tizede - árukapcsolásként - nála vásárol edzőfelszerelést, hamar megtérülhet a vételár.

Az Adidas legnagyobb versenytársa, a sportfelszerelések piacán világelső amerikai Nike közben tovább nyomul előre, sorra nyerve el újabb és újabb megbízásokat, többnyire éppen az Adidas orra elől. A legutóbbi nagy üzlete a Nike-nak az amerikai kosárlabda liga, az NBA csapatai öltöztetési jogának megszerzése volt. Becslések szerint a Nike egymilliárd dollárt fizetett a ligának, hogy az Adidasszal 2017-ben lejáró szerződésük után ők lehessenek az udvari beszállítók. A Nike piaci értéke jelenleg már közel 100 milliárd dollár áll, míg német vetélytársa, az Adidasé 17 milliárd körül mozog.

(Népszabadság, 2015. augusztus 7.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.