autó₪szalon

Húzzák a kéziféket a kínai autóvásárlók

Folyamatosan csökkennek a kínai autóeladások. 

Kínában 2019 novemberében már a 17. egymást követő hónapban csökkentek az autóeladások, írja a Napi.hu. Már ötödik hónapja mérséklődött az elektromos és hibrid autók értékesítése, részben a gazdasági növekedés lassulásának jeleként.

A kínai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, a CAAM azt közölte, hogy novemberben 3,6 százalékkal kevesebb autót adtak el, mint egy évvel korábban. A visszaesés októberben 4 százalék, szeptemberben 5,2 százalék, augusztusban 6,9 százalék volt.

Kínában 2018-ban csökkentek először az autóeladások 1990 óta. 2018-ban 28 millió új autót adtak el, ami 2,8 százalékos csökkenés 2017-hez képest, amikor viszont az eladások 3 százalékkal bővültek. Az eladások 2016-ban pedig még ennél is nagyobb mértékben, 13,7 százalékkal nőttek.

Kínában 2019 novemberében az elektromos és hibrid autók (new energy vehicles, NEV) értékesítése 43,7 százalékkal zuhant az októberi 45,6 százalékos és a szeptemberi 33 százalékos csökkenés után. Az ázsiai országban júliusban csökkent először a NEV autók eladása 2017 januárja óta. Az elektromos és hibrid autók 2018-as eladása 61,7 százalékkal nőtt.

(Napi.hu, 2019. december 10.)

 

Nem kell a kínaiaknak az autó

Annyira. Márciusban is kevés autó fogyott Kínában. De az elektromosat habzsolják.

Kínában már a tizedik egymást követő hónapban csökkent az új személyautók eladása 2019 márciusában, írja az Origo.

Szakértők szerint ez annak a jele, hogy lassul az ázsiai ország gazdasági növekedése, egyre eladósodottabb a lakosság és megcsappant a fogyasztói bizalom.

Illusztráció FORRÁS: IMAGINECHINA/ZHANG WENKUI - IMAGINECHINA/ZHANG WENKUI

A Kínai Személyautó-gyártók Szövetsége (CPCA) a hétvégén azt közölte, hogyaz ázsiai országban 1,78 millió új személygépkocsit értékesítettek márciusban, 12 százalékkal kevesebbet éves összevetésben.

A világ második legnagyobb autópiacán a személyautók eladása éves szinten 10,4 százalékkal, 5,2 millióra mérséklődött az idei első negyedévben.

Az elektromos és hibrid autók (new energy vehicles, NEV) értékesítése ugyanakkor 118 százalékkal, 254 ezerre nőtt a március végével zárult három hónapban.

Szakértők arra számítanak, hogy 2019-ben csak minimálisan, 1,2 százalékkal nő az új személyautók eladása Kínában, ugyanakkor a NEV autók értékesítése akár harmadával, 1,6 millióra bővülhet.

(Origo, 2019. április 15.)

 

Nyekkent egyet a kínai autópiac

20 éve nem volt ilyen: kevesebb autót vesznek Kínában.

Kínában több mint húsz év után először csökkent az új személyautók eladása tavaly. Szakértők szerint ez annak a jele, hogy lassul az ázsiai ország gazdasági növekedése, egyre eladósodottabb a lakosság és megcsappant a fogyasztói bizalom, írja az Index az MTI nyomán.

Szerepet játszik az eladások visszaesésében az amerikai-kínai kereskedelmi feszültség is, amely a vámok emelése miatt megdrágította az amerikai importot. A Kínai Személyautó-gyártók Szövetsége (CPCA) szerdán azt közölte, hogy az ázsiai országban 22,7 millió személygépkocsit értékesítettek 2018-ban, ami 6 százalékos csökkenés az egy évvel korábbihoz képest.

A január 10-én közölt adat szerint 2018 decemberében éves összevetésben 19 százalékkal kevesebb személyautót, 2,256 millió kocsit értékesítettek. (Novemberben az eladás 18 százalékkal, októberben 13,2 százalékkal csökkent).

Az elektromos és hibrid autók (new energy vehicles, NEV) értékesítése 2018-ban bővült, először múlta felül az 1 milliót.

Szakértők arra számítanak, hogy idén csak minimálisan, 1,2 százalékkal nő az új személyautók eladása Kínában, ugyanakkor a NEV autók értékesítése akár harmadával, 1,6 millióra bővülhet.

(Index, 2019. január 9.)

 

Még mindig fékeznek a kínai autóvásárlók

Augusztusban sem ment a kínai autópiac. Kisebb lett.

2018 augusztusában sorban a harmadik hónapban csökkentek az autóeladások Kínában az autóipari cégek helyi szakmai képviseleti szervezete, a China Passenger Car Association (PCA) pekingi közleménye szerint, írja a Világgazdaság, az MTI nyomán.

2018 augusztusában az egy évvel korábbihoz képest 7,4 százalékkal 1,8 millióra csökkent az eladott személygépkocsik száma Kínában.

A csökkenés üteme gyorsult, mivel júliusban 5,4 százalékkal, júniusban pedig 3,7 százalékkal kevesebb autót értékesítettek mint egy évvel korábban.

(Világgazdaság, 2018. augusztus 10.)

 

Kivártak a kínai autóvásárlók

2018 júniusában kisebb ütemben nőtt a korábbinál a kínai autópiac. A kínai autóvásárlók a vámcsökkentést várják. Az ami autók vámtétele viszont nagyot nőtt.

Júniusban lassult az autóeladások növekedési üteme Kínában az Egyesült Államokkal egyre mélyülő kereskedelmi konfliktus közepette, írja a Világgazdaság az MTI nyomán.

A kínai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, a CAAM (China Association of Automobile Manufacturers) kimutatása szerint júniusban az egy évvel korábbihoz képest 2,3 százalékkal nőtt a személygépkocsik értékesítése, jóval kisebb mértékben a májusi 7,9 százalékos növekedésnél.

Peking július elsejétől 25 százalékról 15 százalékra csökkentette az autók importvámját, erre nyilván sok vásárló későbbre halasztotta az autóbeszerzését. Az Egyesült Államokból behozott autókat viszont az amerikai importvám-emelésre adott válaszként további még 25 százalék vámtétellel terheli meg, összesen 40 százalékkal. Az Egyesült Államok 2,5 százalékról növelte meg az autók importvámját 25 százalékra.

  • A kínai autópiacon legnépszerűbb kivitel, a SUV modellek értékesítése az egy évvel korábbihoz képest 0,5 százalékkal 738 ezerre csökkent júniusban, holott az év eleje óta az eladások 9,7 százalékkal öt millióra növekedtek.
  • A négyajtós limuzinok értékesítése júniusban 9,1 százalékkal 963 ezerre emelkedett, az év eleje óta pedig 5,5 százalékkal 5,7 millióra.
  • A teljesen elektromos és hibrid autók eladása 42,9 százalékkal 84 ezerre emelkedett júniusban, az év eleje óta pedig 111 százalékkal 412 ezerre.

Az Amerikai Ford Motor Co. eladásai júniusban 38 százalékkal 62 ezerre csökkentek, az első féléves értékesítés viszont 25 százalékkal 400 ezerre emelkedett. A General Motors havi értékesítési számokat nem tesz közzé, a júniussal zárt negyedévben azonban az egy évvel korábbinál 0,7 százalékkal több, 858 ezer autót adott el. A Japán Nissan Motor Co. eladásai júniusban 10 százalékkal 131 ezerre, az év első felében pedig 11 százalékkal 720 ezerre emelkedtek. A Toyota Motor Co. júniusban 11 százalékkal több, 117 ezer autót értékesített, az év első felében pedig 11 százalékkal többet, 680 ezret.

(Világgazdaság, 2018. július 11.)

 

Feljebb kapcsolt a kínai autópiac

Nagyon ment 2018 áprilisában a kínai autóspiac.

Gyorsult az autóeladások növekedési üteme áprilisban Kínában, a világ legnagyobb nemzeti autópiacán az autóipari szakmai képviseleti szervezet jelentése szerint, írja a Világgazdaság.

Kínában áprilisban 1,9 millió személygépkocsit adtak el, 11 százalékkal többet, mint egy évvel korábban, a növekedés üteme pedig gyorsult a márciusi 3,5 százalékos emelkedéshez képest a CAAM (China Association of Automobile Manufacturers) kimutatása szerint.

A Kínában New Energy Vehicles (NEV) gyűjtőnév alatt kategorizált, a teljesen elektromostól a különböző hibrideket is magában foglaló alternatív hajtású személygépkocsikból 82 ezret értékesítettek áprilisban, több mint dupláját az egy évvel korábbinak.

A kínai gazdaságpolitika az ország egyik technológiai húzóágazataként kezeli az elektromos mobilitás fejlesztését. A külföldi tulajdonú autóipari közös vállalatokra vonatkozó korlátozások lazítása is előnyben részesíti az elektromos járműtechnológiai fejlesztéséket és a gyártást.

Miközben járműipari beruházásokat helyi partnerrel létesített együttműködés keretében lehet csak létrehozni egészen 2022-ig, elektromos járművek gyártására már az idei évtől kezdődően kínai partner nélkül is van lehetőség.

A nagy külföldi autógyárak, a General Motors, a Nissan és a Volkswagen is több tucat elektromos és hibrid járművet mutattak be a Pekingi Autószalonon az elmúlt hónapban.

Áprilisban a haszongépjárműveket is beleértve 2,3 millió járművet értékesítettek Kínában, 11,5 százalékkal többet mint 2017 áprilisában. A CAAM 2018-ra a teljes járműpiaci forgalom 3-4 százalékos növekedését jelzi előre.

(Világgazdaság, 2018. május 11.)

 
Meglódult a kínai autópiac
 
Az elektromos és a hibrid nagyot ment a kínai autós piacon.

2018 januárjában 2,3 millió darab új személygépkocsit értékesítettek Kínában, ami 7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az elektromos és hibrid autók értékesítése pedig csaknem a négyszeresére bővült.

2018 januárjában egyebek között mintegy 30 ezer elektromos és hibrid autót értékesítettek Kínában, ami csaknem négyszerese az egy évvel korábbinak.

A China Daily című kínai lap emlékeztetett arra, hogy 2017 decemberében a személyautók éves szintű eladásának növekedése lényegesen szerényebb, 0,3 százalék volt.

Kínában 2017-ben 24,2 millió autót adtak el, ami 1,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az országban 2018 januárjában 2,3 millió személyautót gyártottak, 13 százalékkal többet a korábbi januárival összevetve.

A szövetség azzal számol, hogy 2018-ban mintegy 4 százalékkal nő az új autók eladása az ázsiai országban, amely a világ legnagyobb autópiaca. Kína egyben az elektromos és hibrid autók leggyorsabban növekvő piaca is annak nyomán, hogy a légszennyezettség ellen küzdő pekingi kormány kedvezményekkel segíti a környezetkímélő technológiák alkalmazását.

(Világgazdaság, 2018. január 20.)

 

Kevés a négyszázalékos növekedés a kínai autópiacon

Már fél éve nő a kínai autópiac, de többet vártak. Az elektromos és a hibrid nagyon megy.

A legutóbbi hat egymást követő hónapban nőttek a kínai autóeladások, az elemzőket mégis nyugtalanítja a növekedés gyengének ítélt üteme, írja a Világgazdaság. Az elektromos és hibrid autók kereslete robbanásszerűen bővül.

A Kínai Autógyártók Szövetségének (CAAM) adatai szerint éves összevetésben 0,7 százalékkal több, 2,9 millió személyautót értékesítettek 2017 novemberében. Az év első tizenegy hónapjában 25,8 millió új jármű talált gazdára, éves összevetésben 3,6 százalékos volt a növekedés. Októberben 2 százalékos, az év első tíz hónapjában pedig 4,1 százalékos volt az éves növekedési ütem.

Fotó: AFP

A CAAM az év elején azt jósolta, hogy 2017-ben 5 százalékkal növekednek az eladások a korábbi 14 százalék után. Hszü Haj-tung, a CAAM egyik vezetője a novemberi adatokat ismertetve azonban elmondta, hogy várakozásaik szerint 2017-ben nem lesz 4 százaléknál magasabb a növekedési ütem, és 2018-ban is gyengén bővülnek az eladások. A vártnál lassúbb növekedést a vásárlást ösztönző adókedvezmények kivezetésével magyarázta Hszü.

A pekingi kormány 2015 októberétől 2016 december végéig megfelezte, 10 százalékról 5 százalékra csökkentette a kis teljesítményű – az 1,6 liternél kisebb hengerűrtartalmú motorral felszerelt – gépkocsik adókedvezményét. 2017-ben már 7,5 százalékos a forgalmi adót kell fizetni, 2018-ban pedig visszaemelik 10 százalékra.

A halvány évkezdet után nyártól viszonylag erős ütemben nőttek az autóeladások: júniusban 4,5 százalékkal, júliusban 6,2 százalékkal, augusztusban 5,3 százalékkal, szeptemberben pedig 5,7 százalékkal. A kínai gazdaság erős ütemben nőtt, így megmaradt a városi terepjárók kereslete, és az autókereskedők jelentős kedvezményekkel kínálták termékeiket.

Az elektromos és hibrid autók (new energy vehicles, NEV) értékesítése, csakúgy mint az előző hónapokban, novemberben is jelentősen – 83 százalékkal 119 ezerre – emelkedett. Január-novemberben éves szinten 51 százalékkal, 609 ezerre nőtt ezeknek a járműveknek az eladása.

(Világgazdaság, 2017. december 11.)

 

Kínában kötelező lesz az elektromos autó gyártása

Kvótát vezet be Kína az elektromos autók gyártására, persze, kínai aksival.

Az eredetileg tervezettnél egy évvel később, 2019-ben, írja a Világgazdaság.

Az ipari és információtechnológiai minisztérium közleménye szerint az évi 30 ezernél több hagyományos robbanómotoros autót gyártó cégeknek 2019-től eladásaik legalább 10 százalékát alternatív hajtáslánc technológiát alkalmazó modellekkel kell teljesíteniük. Az arány 2020-ban 12 százalékra emelkedik.

A követelményrendszert a német autógyárak erősen kritizálják, mivel egyik előírása szerint a gyártási kvóta teljesítéséhez szükséges pontokat kizárólag a kínai hatóságoknál jóváhagyott akkumulátortípusokkal szerelt elektromos autókkal lehet megszerezni. Az engedélyezett listán pedig kizárólag kínai akkumulátor gyártók szerepelnek.A kvótát pontrendszer alapján kell teljesíteni. Eszerint teljesen elektromos autókra több pontot kapnak a gyártók, mint a hibrid meghajtású autókra. A kvótát nem teljesítő gyártóknak pedig vagy egy másik autógyártól kell megvásárolniuk a szükséges mennyiségű autót, vagy büntetést kell fizetniük. A kvótarendszer bevezetését eredetileg 2018-ra tervezték, 8 százalékos induló kvótával.

Az új hajtáslánc technológiát képviselő autókra (New Energy Vehicle, NEV) adott állami támogatás nyomán Kína a tisztán elektromos és hibrid járművek legnagyobb piacává vált. 2016 végén már több mint félmillió hibrid és elektromos autó rótta a kínai utakat.

A súlyos légszennyezéssel terhelt kínai nagyvárosokban már most is szigorú korlátozások alá esik a robbanómotoros járművek használata, de Peking már – határidő megadása nélkül – kilátásba helyezte a belsőégésű motorok teljes betiltását is.

(Világgazdaság, 2017. szeptember 28., fotó: AFP)

 

Odavágott Kína a luxusjárgányoknak

2016 decemberétől 10% adót kell fizetni a luxusautók után. ₪₪₪

A politikai és gazdasági elit költekezésének megfékezése, valamint a károsanyag-kibocsátás csökkentése érdekében 10 százalékos különadót vetettek ki a Kínában értékesített luxusautókra, jelentette be a kínai pénzügyminisztérium.

A luxusautó adó december 1-jétől él és a 177 ezer eurónál drágább járművek vásárlásánál kötelező megfizetni. Hszi Csin-ping kínai államfő nagyszabású korrupcióellenes kampányt indított az elmúlt években azzal a céllal, hogy megtisztítsa az országot irányító kommunista pártot a bűnösöktől. Az utóbbi időben célkeresztbe vette a fényűző életmódot folytató politikusokat és üzletembereket, miközben az államapparátust a becsület, az áldozat és a puritánság imázsával próbálja meg felruházni.

Kínában azonban egyre jobban növekednek a vagyoni különbségek. A közösségi portálokon rendszeresen kritikus, vagy éppen sértő bejegyzések látnak napvilágot annak nyomán, hogy a politikai káderek és gyermekeik szinte fitogtatják vagyonukat méregdrága öltözetükkel, ékszereikkel, vagy autójukkal. A jelenség visszaszorítására a kormány több intézkedést hozott, egyebek között megtiltotta tisztviselőinek a költséges utazásokat és luxusautók birtoklását.

A legújabb szabály olyan márkákat sújt, mint például a Ferrari, a Rolls-Royce vagy a Lamborghini, amelyeket pedig különösen kedvelnek a leggazdagabbak. De a luxusautókat gyártó német cégek, köztük a kínai prémium autómárka piacot uraló BMW, Audi és Daimler is érintettek az új adóban.

Az autógyárak és elemzők szerint a magasabb adónak csak korlátozott hatása lesz. Egyfelől az üzletmenetben a nagyon drága luxusautók eladása nagyon kis hányadot tesz ki, az Audinál például az értékesített autók kevesebb mint 1 százalékát. Másfelől Kínában folyamatosan csökken a luxusautók ára, nem utolsó sorban a fogyasztók panaszára is, azzal, hogy túlárazottak ezek a járművek a világ más országaihoz képest.

Kínában egyébként 25 százalékos adó sújtja a külföldről importált autókat. A kínai autópiac mindezzel együtt az utóbbi hónapokban erősen fellendült. 2016. októberében éves összevetésben 19 százalékkal emelkedtek a személyautó-eladások, és ebből a luxusautó-gyártók is hasznot húztak.
(2016. december 1.)

 

Kína lenyomta az áfát

Ezzel pedig felnyomta az autópiacát. 

A jelek szerint célba talált a kínai kormány intézkedése, amelynek keretében csökkentették az 1600 köbcentinél kisebb motorral szerelt járművek adóját, az eladások ugyanis megugrottak - írja a Portfolio. A lépésre nagy szükség volt, mivel a világ legnagyobb autópiaca a lassulás egyértelmű jeleit mutatta az elmúlt hónapokban.

A kínai kormány 10 százalékról 5 százalékra csökkentette az 1600 köbcentinél kisebb motorral szerelt járművek áfáját annak érdekében, hogy segítse az eladásokat. Az adócsökkentések nyomán a jelek szerint októberben több mint 1,9 millió autót adtak el az országban, ami 13 százalékos növekedést jelentett. Ráadásul ez volt idén a legnagyobb mértékű növekedés is.

Az értékesített járművek között a kedvezményben részesített autók 70 százalékos súllyal szerepeltek. A kormány beavatkozására nagy szükség volt, ugyanis az év eleje óta tapasztalható kedvezőtlen gazdasági folyamatok hatására a Kínai Autógyártók Szövetsége (CAAM) kénytelen volt 7 százalékról 3 százalékra visszavágni a helyi autópiac növekedésére irányuló várakozásait.
(Portfolio, 2015. november 11.)

 

Remeg az autógyártók lába Kínában

Egyre több a visszaesést elkönyvelő autógyártó a világ legnagyobb autópiacán.

A kínai autópiac az ezredforduló óta a nyolcszorosára nőtt, 2009-ben pedig már lekörözte az amerikait, az Investor.hu beszámolója szerint. Az elmúlt időszakban több nagy autógyár is üzemet épített Kínában, így többek között a Ford Motor és a Volkswagen is. Igen ám, de a kínai gazdaság lassulása a nemzetközi autógyártók eladási lehetőségeit is visszahúzza. Az amerikai Ford 17 évnyi felfutás után 2015-ben először érzi meg a kínai válság kedvezőtlen hatását az eladási mutatóin. A Volkswagen kínai értékesítései is estek 2015. első felében, egy évtizednyi növekedés után.

A BMW a visszaeső kínai autó eladási ütem miatt az idei profitcélokat csökkentette. A június óta tart kínai részvénypiaci esés ráadásul elég sok megtakarítást értékelt le, ami miatt az emberek autóvásárlásra szánt pénze is csökkent. Így a német cég eddigi kétszámjegyű növekedési tervét lefaragja, ráadásul az autógyár 2015-re mindössze 8,4 százalékos haszonkulcsot tervez, amivel elmarad az Audi és a Mercedes-Benz számaitól. 2015. júniusában 0,1 százalékkal csökkent a BMW kínai autóértékesítése, ezzel együtt 2015-ben 16 ezerrel kevesebb gépjármű fog kigördülni a kínai gyáraiból. 

Mindezek ellenére az elemzők szerint Kína még mindig egy növekvő piac, a luxusautó-gyártók előtt pedig összességében jók a kilátások

A Toyota a növekvő értékesítési költségeken és a csökkenő eladási árakon keresztül érzi meg a kínai gazdaság lassulását, ennek ellenére a márka ezen a piacon tudta legnagyobb ütemben növelni piacát, mivel 12 százalékkal több autót értékesített. A japán autócég tervei között szerepel a tianjini gyárának bővítése, amivel 2018. közepétől további 100 ezer autóval tudna többet legyártani. Félő, hogy a beruházás már nem fogja beváltani a hozzáfűzött reményeket. jelenleg a Toyota kétszámjegyű növekedés helyett már csak 5-8 százalék körüli növekedéssel számol Kínában.
(Investor.hu, 2015. augusztus 5.)
 

Rángat a kínai autópiac

Nő majd, de nem annyival, közben pedig a hatóságok piszkálják a külföldi gyártókat.

A világ vezető autógyártóit a helyi hatóság sorozatos vizsgálatokat követően elmarasztalta erőfölénnyel visszaélés miatt, ennek következtében pedig arra kényszerültek, hogy csökkentsék alkatrészeik és járműveik árát.  Most ráadásként beütött a rossz hír, mely szerint a kínai autópiac növekedése kisebb lesz a vártnál.

A korábban jelzethez képest nem fog olyan gyors ütemben bővülni a kínai autópiac, hiszen korábban azzal számoltak, hogy  10 százalékkal több új autó találhat gazdára 2014-ben, miközben a legfrissebb novemberi statisztikák szerint csupán 2,3 százalékkal nőtt a piac. A Kínai Autógyártók Szövetsége (CAAM) azt prognosztizálja, hogy 2014-ben 7 százalékkal nőhetnek az autóeladások. Ez kínai viszonylatban jelentősnek számító lemaradás a korábban várt 10 százalékos növekedési ütemtől.

Az autóipari stratégiák célpontja Kína ezért a visszaesés érzékenyen érinti a világ legnagyobb autógyártóit. A Volkswagen legnagyobb piaca ma már Kína, az összes értékesítésének több mint a 40 százalékát teszi ki. A General Motors szintén Kínában adja el a legtöbb járművét, de a Daimler és a BMW is, akik egyre nagyobb szerepet szánnak ennek a piacnak.

Igencsak jelentős beruházásokba fogtak a nagy autógyártók az elmúlt években Kínában, nagyobb növekedési hullámra számítva hosszabb távon. A gyártókapacitások bővítése érdekében a Volkswagen például 18 milliárd eurót fog elkölteni Kínában az elkövetkezendő öt évben. A Daimler tervei keretében 2,7 milliárd dollárt fektetne be a távol-keleti országban, annak érdekében, hogy utolérje a BMW-t és az Audit. Továbbá 12 százalékos részesedést vásárolt a Daimler Kína egyik legnagyobb járműgyártójának személyautó részlegében (BAIC Motor). A Daimler az első olyan nagy külföldi társaság, mely beszállhatott egy állami autógyártóba. A BMW a legfrissebb hírek szerint kínai partnerével (Brilliace China Automotive Holdings) új gyár építését tervezi annak érdekében, hogy megduplázzák jelenlegi gyártókapacitásukat a világ legnagyobb autópiacán.
(Portfólio.hu, 2014. december 10.)
 
 
Megugrott a kínai autópiac

Ismét kétszámjegyű ütemben emelkedett az új autók eladása Kínában.

2014 júniusában tovább nőttek az új autók eladásai Kínában a legfrissebb statisztikák szerint. A személyautókból 1,5 millió fogyott a hatodik hónapban, ami 14 százalékkal több az egy évvel korábbi eladásoknál. Az első hat hónapban a kínai autóértékesítések 9,1 millió darabra ugrottak fel, ami 11 százalékos éves növekedést jelent.

A júniusi eladásokkal már bőven 20 millió darab fölött mozog az elmúlt 12 hónapban Kínában eladott autók száma, ami újabb rekord. Ezzel a kínai autópiac továbbra is a világ legnagyobb autópiacának számít, megelőzve a második helyezett USA-t és a dobogó harmadik fokát elfoglaló euró zónát.

A külföldi autógyártók közül a Volkswagen bejelentette be, hogy 2 milliárd euróért további két gyárat létesít az ázsiai országban, azért, hogy lépést tudjon tartani az autói iránti egyre növekvő kereslettel. A német cég 1,1 millió autót adott el az első öt hónapban Kínában, 18 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A Volkswagen számára mára Kína lett a legnagyobb piacuk, az eladásaik 2014-ben 10 százalékkal ugorhatnak meg 2013-hoz képest.

A General Motors eladásai a sorozatos amerikai botrányok ellenére 9,1 százalékkal nőttek júniusban éves alapon. A Buic és Cadillac modellek értékesítése 14, valamint 46 százalékkal emelkedett.

A prémiumautó-gyártók közül a Daimler arra számít, hogy a Mercedeseinek értékesítése idén már meg fogja haladni a rivális BMW-k és Audik eladásait. A kínai eladások nagyobb ütemű felpörgetésére szüksége is lenne a Daimlernek, ugyanis a Mercedesek értékesítése a növekedés ellenére is messze elmarad a BMW-k, vagy Audik értékesítésétől.(Investor.hu, 2014. július 7.)

 

Az autógyártók turkálója a kínai autópiac

A kínai autópiac termeli a profit számottevő részét a világ legnagyobb autógyártói számára.

Az amerikai és európai autógyártók közül a GM és a Volskwagen a profitjának már közel felét Kínában szerzi, ennek alapján a legnagyobb piacuk a hatalmas ázsiai ország.

Kína fontos a világ legnagyobb autógyártói számára, hatalmas fejlesztések, beruházások kötődnek többek között a Ford, a Volkswagen, a Peugeot, a Daimler vagy a BMW márkákhoz..

A General Motorsnak a nettó profitja közel 50 százalékban Kínából származik. A GM 2013-ban 3,8 milliárd dolláros nettó profitot ért el, míg a kínai vállalkozásai összesen 3,7 milliárd dolláros nyereséget termeltek. Ezen túl a vállalat az autóinak több mint harmadát már Kínában adja el, az ottani értékesítések már 2012 óta nagyobbak a korábban fő területnek számító Egyesült Államokbeli eladásoknál.

A General Motorson mellett a Volkswagen eladásainak 31 százalékát már Kínában bonyolította le 2013-ban, 11,7 milliárd eurós operatív profitja mellett 9,6 milliárd eurós operatív profitot ért el kínai befektetésein keresztül.

A Ford kínai eladásai folyamatosan kétszámjegyű ütemben növekednek, 2014-ben  nem volt ritka a 60 százalékos növekedési ütem sem. Ennek köszönhetően pedig már Kína lett a Ford második legfontosabb piaca az USA mögött, a harmadik helyre szorítva Európát.

Az autógyártók a hatalmas kínai autópiacban látják növekedésük fő zálogát. Mára Kínáé lett a világ legnagyobb autópiaca, az eladások szinte hónapról hónapra rekordokat döntenek, a 2014. az áprilissal záruló elmúlt 12 hónapban az értékesítések már megközelítették a 20 millió darabos szintet.

A növekedés egy jó darabig nem fullad ki a várakozások szerint, mivel Kína országútjain még mindig csak az ország népességének alig 7-8 százalékára rúgó gépkocsi fut, így bőven van még növekedési lehetőség az ottani autópiacban. A kínai kormány környezetbarát politikája miatt pedig az elektromos autók is előretörhetnek.

Szabályozzák a Kínában elért profitot, mivel azt a külföldi autógyártók nem mutathatják ki pénzügyi beszámolóikban, hanem ahelyett tőkejövedelemként kell elszámolni. Az autógyártók erre válaszul a kínai nyereség egy részét elkezdték osztalékként kifizetni, és így viszik haza Amerikába és Európába. A Volkswagen például 2,7 milliárd eurónyi osztalékot kapott kínai leányától 2013-ban, 2014-ben is hasonló összegű osztalékra számít onnan.

(Investor.hu, 2014. június 12.)

 

2013-ban is pörgött a kínai autópiac

Júliusban a várakozásoknál húszezerrel több, 1 millió 240 ezer darab személyautó és kishaszonjármű talált gazdára a Kínai Autógyártók Szövetségének friss statisztikája szerint.

A kiárusítások miatt a raktárkészletek alakulását követő index a júniusi 56,1 pontról 53,2 pontra csökkent, de még így az ésszerű szintet jelző 50 pont felett tartózkodik. Az erős kínálati piacon a forgalom további dinamikus növekedésével lehet számolni, ebben az évben húszmillió, az évtized végére pedig harmincmillió darab autó eladását várják éves szinten a szakértők.

2013 első hét hónapja után együttesen számolva 12 millió jármű eladásánál tartanak a kínaiak, igaz, ebben gyakorlatilag minden olyan közlekedési eszköz benne van, aminek kettőnél több kereke van.

A kilátásokat legfeljebb az adminisztratív korlátozások ronthatják, ugyanis a levegőszennyezésre és a folyamatossá váló közlekedési dugókra való hivatkozással egyre több város követi Peking és Sanghaj példáját, és a korlátozza az autóvásárlásokat.

A júliusi statisztikából kiderül, hogy a kínaiak kicsire nem adnak, hiszen a legdinamikusabban, 45 százalékkal a drága városi terepjárók forgalma nőtt ebben a hónapban. Összesen 235 ezret adtak el belőlük, azaz minden ötödik új autó ebből a kategóriából került ki. Azt azért a vásárlók javára kell írni, hogy hazait vittek leginkább: a Great Wall cég Haval nevű – japán versenytársaihoz megtévesztésig hasonlító – terepjárójából kelt el a legtöbb. A limuzinok között 840 ezres volt a forgalom. A Ford Focus volt a legnépszerűbb modell. A gyártók versenyében továbbra is a General Motors vezet, eladásait 11 százalékkal 221 ezer fölé tudta tornászni, főleg a Buick iránti érdeklődésnek köszönhetően.

(Népszabadság, 2013. augusztus 10.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.