webzseb₪égbolt

Ezer milliárd felett a Microsoft

A Microsoft elérte az álomhatárt. 

A Microsoft elérte az ezermilliárd dolláros álomhatárt. A 2019 harmadik negyedéves jelentésük közzététele után a részvények, várakozások felett, három százalékkal emelkedtek – írja az Origo a CNBC nyomán.

Az elemzők egydolláros (290 forint) emelkedésre számítottak részvényenként, ám a kereskedés során végül 1,14 dollárt (330 forint) értek el, így az összbevétel-emelkedés 30,6 milliárd dollár lett – a Refinitiv adatai szerint. A Microsoft részvények az elmúlt években összességében 34 százalékot emelkedtek,és a meghosszabbított tőzsdei kereskedés során 130,5 dollár (37 ezer forint) fölé növekedett részvényenként, így a cég piaci értéke meghaladta az ezermilliárd dollárt.

Miután a vállalat erőteljesen nyitott a nyilvános felhőszolgáltatások felé, az értékesítés mintegy 14 százalékkal emelkedett az utolsó negyedévben – maga a felhőszolgáltatások pedig 41 százalékkal nőttek. Bár a Microsoft felhőszolgáltatása, az Azure még mindig kisebb a rivális Amazon Web Service-nél, ugyanakkor a Stifel elemzői szerint gyorsabban növekszik.

Bill Gates, a Microsoft alapítója FORRÁS: AFP/ANDREW CABALLERO-REYNOLDS

A Microsoft jelezte, hogy a becslések alapján a negyedik negyedéves bevétele várhatóan minimum 32,2 milliárd dollár lesz.

(Origo, 2019. április 25.)

  

Microsoft: a felhőmegoldások nagyon mennek

Nőtt a nyereség és a bevétel is.

A Microsoft a vártnál nagyobb nyereséget és árbevételt ért el a 2018 június végével záródott három hónapban, a jó eredményekhez pedig lényegesen hozzájárult a felhőmegoldások-üzletág sikeressége, írja a Napi.hu az MTI nyomán.

A negyedéves adózott eredmény 8,8 milliárd dollár, részvényenként 1,14 dollár lett, ami 9 százalékkal nagyobb az egy évvel korábbinál.

A Microsoft értékesítési árbevétele 17 százalékkal, 30,1 milliárd dollárra emelkedett, nagyobb lett az elemzői várakozások átlagában szereplő 29,2 milliárd dollárnál.

A felhőmegoldások-üzletág negyedéves forgalma 23 százalékkal, 9,6 milliárd dollárra nőtt.

(Napi.hu, 2018. július 20.)

 

A felhőket hajtja a Microsoft

Nagyon megy a felhő üzletág, a pc viszont csak döcög.

A Microsoft a korábbinál nagyobb profitról és bevételről számolt be 2017 harmadik negyedéve alapján, amihez jelentős mértékben hozzájárult a felhőmegoldások üzletág sikere.

A cég adózott eredménye a szeptember végével záródott három hónapban 6,6 milliárd dollárra nőtt az egy évvel korábbi 5,7 milliárd dollárról. Az egy részvényre jutó eredmény 72 centről 84 centre emelkedett.

A cég értékesítési árbevétele 12 százalékkal, 24,6 milliárd dollárra nőtt.

A felhőmegoldások üzletág forgalma 14 százalékkal, 6,9 milliárd dollárra bővült. A Windows szoftvereladást is tartalmazó személyi számítógép üzletág értékesítése 0,2 százalékkal, 9,4 milliárd dollárra csökkent.

A Microsoft az Egyesült Államokban 70 ezer embert, világszerte összesen mintegy 120 ezer embert foglalkoztat - írta az MTI.

(Napi.hu, 2017. október 27.)

 

Fellegekben a Microsoft

2017-re az egyik legerősebb szolgáltatási ággá nőtte ki magát a Microsoft felhőszolgáltatása Redmondban, a vártnál is nagyobb bevételt hoztak a felhőalapú megoldások. 

A Microsoft közel a kétszeresére növelte bevételeit az Azure néven futó felhőszolgáltatásából 2017 legutóbbi negyedévében. Ezzel a céges webszolgáltatások piacán jelenleg első Amazont is befogta, a két óriás között egyre kisebb a távolság, írja az Origo.

Jöttek a milliárdok a felhőből

A Microsoft 2017 évi szárnyalása az elemzők és a cég szerint is egyértelműen a felhőszolgáltatások kimagaslóan jó szereplésére vezethető vissza. A cég 25 milliárd dolláros negyedéves forgalmat ért el, és ez a nem várt növekedés a felhőből érkezett.A bevételek 2017-ben 4 százalékkal nőttek, nem számítva hozzá a LinkedIn szolgáltatást, melyet 2016-ban kebelezett be az óriás. Eközben a negyedéves nettó bevétel 7,7 milliárd dollárra rúgott, szemben az előző év hasonló időszakának 5,5 milliárd dolláros bevételéhez képest, ami 40 százalékkal magasabb a vártnál.

A Microsoft-nak nem csak a bevétele, hanem a nyeresége is nőtt a negyedéves mutatók alapján. Az Azure szolgáltatáról a főhadiszálláson úgy gondolják, még mindig van benne tartalék. 

A Microsoftnál arra hívták fel a figyelmet, hogy az elmúlt pénzügyi évben az Azure és egyéb szolgáltatások, mint az Office365 és a Dynamics365, együttesen is 15 milliárd dollár közeli forgalmat hoztak.

A mostani kiemelkedő eredmények nyomán a Microsoft a következő negyedéves forgalmat is hasonló, 24 milliárd dollár körüli értéken várja. A korábban a bevételek legfontosabb forrását jelentő Windows-licencek értékesítése folyamatosan csökken.

(Origo, 2017. július 21.)

 

Kever-kavar a Microsoft

A felhőpiac 7 milliárdot hozott neki. ₪₪₪

A felhőszolgáltatások nagyot húztak a Microsofton. 2016. negyedik negyedévében a cég bevételeinek immár 28 százaléka, 6,9 milliárd dollár innen jött, részesedése pedig folyamatosan nő, igazolva Satya Nadella vezérigazgató irányváltásának helyességét, írja a Világgazdaság. A vezérigazgató a hagyományos szoftverfejlesztés helyett a felhő­alapú, bárhonnan elérhető szolgáltatásokra helyezte át a hangsúlyt, és ide összpontosította a fejlesztési forrásokat is.

Az is jó döntésnek bizonyult, hogy okostelefonostul kidobták a horribilis összegért megvett Nokiát a csónakból, miközben 26 milliárd dollárért megszerezték a LinkedIn üzleti közösségi portált, amelynek a felhőszolgáltatások további szélesítésében jut majd kulcsszerep. A LinkedIn felvásárlását 2016. december 8-án hagyták jóvá, de már a tört hónap adatai megjelentek a negyedéves számokban.

Az Office üzleti szoftverek is felhőalapúak lettek, forgalmuk pedig 10 százalékkal, 7,4 milliárd dollárra nőtt. Nem várt kellemes meglepetést jelentett, hogy 5 százalékkal gyarapodott a PC-gyártók Windows szoftverekért kifizetett licencdíja, de ugyanilyen mértékben nőtt a céges ügyfelektől az alapszoftver használatáért beszedett díj is.

A PC-gyártásban a nagy teljesítményű, egyaránt játékra és üzleti felhasználásra épített, Windows 10-et futtató készülékek piacán növelte a részesedését a Microsoft. Nadella szerint - az IDC és a Gartner adataira hivatkozva - a PC-piac öt éve tartó zsugorodása akár már 2017-ben véget érhet. A teljes PC-üzletága a Microsoftnak a Windowszal együtt a vártnál kisebb, 5 százalékos visszaesést szenvedett el, bevétele közel 12 milliárd dollár volt.

A Microsoft negyedéves bevétele egy százalékkal, 24 milliárdra, míg adózott eredménye 3,6 százalékkal, 5 milliárd dollárra nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

(Világgazdaság, 2017. január 30.)

 

A fellegekben jár a Microsoft

A felhőpiac hozza a formáját.

A vártnál jobb eredményeket könyvelhetett el a Microsoft 2016. második negyedévében (ez nála a pénzügyi évének utolsó negyedéve). A költségek ugyan a vártnál jobban emelkedtek, de a cég a jövőre nézve kedvező lehetőségeket lát a piacokon.

A legutóbbi negyedévben a cég árbevétele 22,6 milliárd dollárra emelkedett, amely felülmúlta az elemzők várakozását. Az adózott eredmény 6,2 milliárd dollárra esett, ami kevesebb volt a vártnál. A költségnövekedés oka az volt, hogy a Microsoft jelentős összegeket fordít a felhőalapú szolgáltatások fejlesztésére.

Az Office irodai programcsomag értékesítése 5 százalékkal növekedett, ezen belül az Office 365 csomag több mint 50 százalékkal. A PC bevételek (amelyek a Windows operációs rendszert, a Surface táblagépet és az Xbox játékkonzolt tartalmazzák) 4 százalékkal estek. A készülék bevételek, amelyek az okostelefonok és a táblagépek értékesítéseit is tartalmazzák, 74%-kal zuhantak.

2014-től a Microsoft elsősorban a cloud - felhő - üzletágra összpontosít, ami mostanra az egyik legnagyobb bevételt termelő üzletág lett. A felhő alapú szolgáltatásokból származó bevételek 7 százalékkal, 6,7 milliárd dollárra emelkedtek, az Azure szoftver bevételei pedig a duplájukra nőttek. A jó növekedési számok ellenére 17 százalékkal csökkent a felhő alapú szolgáltatások profitja, a megnövekedett fejlesztési és kutatási költségek miatt.

Hiába vásárolták fel azonban a Nokia mobilos üzletágát, a Microsoft az okostelefonos piacon nem ért el értékelhető eredményt. És hiába vették a saját kezükbe a gyártást, a globális piaci részesedésük 1 százalék alatt maradt. A Gartner 2016. első negyedéves adatai szerint az Android részesedése 84, az iOS-é 15 százalék. A cégvezetés nem nézte tétlenül a kudarcot: májusban a márkanévhez tartozó licenceket és a szerzői jogokat is értékesítették. Májusban 1.850 fő távozásáról volt szó, de a legutóbbi tájékoztató alapján sokkal több embernek kell új munka után néznie. A leépítési tervezetet 2.850 alkalmazottal egészítik ki. Mindez valószínűleg nem független attól, hogy a negyedéves jelentésében a telefonokkal kapcsolatos bevételekről csak annyi derült ki, hogy a visszaesés 71 százalékos volt.
(Portfolio, 2016. július 20., Index, augusztus 1.)

 

A Microsoft lenyúlta a LikedInt

Felvásárolja 26 milliárd dollárért. Ez csúcs vételár online cégért.

A Microsoft bejelentette, hogy 26,2 milliárd dollárért felvásárolja a LinkedInt . A Microsoft készpénzért veszi meg az álláskereséső és professzionális kapcsolatépítő közösségi szolgáltatást, 196 dollárt ad részvényenként. Ennyi pénzt még nem adtak online cégért, a Microsoftnak is ez az eddigi legnagyobb bevásárlása.

A LinkedIn a világ legnagyobb, kifejezetten üzleti kapcsolatokat gyűjtő közösségi oldala. A felhasználók itt nem egyszerűen személyes ismeretség, hanem céges kötődés alapján ismerősei egymásnak. A LinkedIn már évek óta folyamatosan fejleszti szolgáltatásait. Jelenleg már a mobilalkalmazásuk is használható.

A közösségi oldalnak több mint 433 millió felhasználója van évente. Havonta 105 millió egyedi látogatójuk van, ami kilencszázalékos éves növekedést takar. Ennél jóval nagyobb a mobilalkalmazás növekedése, közel 50 százalékkal többen használják most, mint egy éve. A cég 2016. februári gyorsjelentésében már lassuló növekedésről számolt be, pénzügyi elemzők szerint a gyors növekedés időszakának már vége. Ezek az elemzések nem tettek jót a cégnek, a részvények értéke is sokat zuhant. Ez is szerepet játszhatott abban, hogy a LinkedIn belement a felvásárlásába. A Microsoftnak pedig beléphet a közösségi piacra.

(Index, 2016. június 13.)