élelmiszeráruda₪fogadó

Borban jó, konyakban balhés a Lidl

A magyar borokat nagyon dobja a Lidl, de a francia konyakkal befürdött. 

A Lidl Magyarország 2017-ben közel 15 millió palack magyar bort értékesített, mintegy 20 százalékkal többet az előző évinél – mondta Nepp Zoltán, a Lidl Magyarország Kereskedelmi Bt. beszerzési ügyvezetője, írja a HVG.

Az eladás bővülése közel azonos volt a belföldi és az európai piacon, 5 milliárd forint értékben 7,9 millió palackot adtak el Magyarországon és 7 millió palackot exportáltak. A Lidl Magyarország 9,7 millió euró (mintegy 3 milliárd forint) értékű borexportja 10 százaléka a teljes magyar bor- és mustexportnak.

Nepp Zoltán tájékoztatása szerint külföldön a Királyleányka, a Tokaji Furmint és a Szürkebarát volt a legnagyobb palackszámban értékesített magyar bor 2017-ben. A 2018-as Lidl Wine Expo Hungary-re mintegy 1.200 tételből 366 féle bort állítottak ki. A 2018-ban ötödik alkalommal megrendezett bormustrára – amelynek célja a magyar borok Európán belüli népszerűsítése – 120 borászatból érkeztek borok.

A program eredményeként már 320 magyar szállító mintegy 2.500 terméke található meg a cég termékpalettáján, azok 19 ország Lidl áruházainak polcain jelennek meg – jegyezte meg Nepp Zoltán. Hozzáfűzte: az idei Lidl magyar borexpón 10 európai ország – köztük Németország, Írország, Nagy-Britannia, Lengyelország, Románia, Horvátország – képviselői ismerkedhettek a kínálattal.

De hát közben Franciaországban

Több franciaországi Lidl üzletben potom húsz euróért árulják a világ legismertebb konyakjait. A termelők tiltakoznak, az áruházlánc hárít, írja a HVG.

 A XO Extra Old verzióról van szó, amelynek alapára hétdecis üvegben minimum 100 euró lenne. Ráadásul mind a három legendás francia márkának, tehát a Hennessynek, a Martellnek és a Remy Martellnek is van XO Extra Old változata, ezek a konyak műfajban a csúcsot jelentik. És most félliteres palackjaikat potom húsz euróért vesztegetik. Ez arculcsapása egy világhírű szakmának, a francia konyaktermelésnek, ami nem is mesterség, hanem inkább művészet. Ezzel az érveléssel Alexandre Imbert, az Appellation d’Origine Controlée, vagyis a szigorú francia szabályozás alatt álló konyaktermelők szövetségének elnöke állt elő. De nincs könnyű helyzetben, hiszen a jelenlegi szabályok szerint a húszeurós konyak nem sért semmilyen törvényt- írja a Le Figaro.

A Lidl vezérkara arra hivatkozik, hogy a most piacra dobott készleteket régen szerezték be és a beszerzési költség és a vásárlóknak kínált ár között nincs lényegi különbség. Persze a történet nem a francia konyakról, hanem a nagy láncok olykor tényleg elképesztő, tömegfogyasztási cikkekre érvényesített árcsökkentési akcióiról szól.

Pár hete a Nutella hetven százalékos árcsökkentése tömegverekedéseket provokált a francia Intermarché áruházaiban, de hasonló agresszív árcsökkentést más termékek esetében is tapasztalhattak a francia fogyasztók. A francia versenyhivatal egyébként azóta már megállította az ultra agresszív árcsökkentést. A konyak esetében persze másról van szó. Az árcsökkentés csak kb. ötven százalékos. És itt vélhetően az a helyzet, hogy miközben a francia konyak a világban a leginkább exportált tömény ital, amelynek fő fogyasztói az amerikaiak és a kínaiak, a legendás ital a saját hazájában visszaszorulóban van. Miközben a whisky eladás rekordokat dönt a gallok földjén.

Az alacsony francia konyakfogyasztás egyik oka a magas ár. Erre jöttek rá a szupermarketek. De azért a francia konyaktermelőket nem kell félteni, bevételeik túlnyomó része az exportból származik és talán még részesednek is a Lidl agresszív árcsökkentéséből is. Amit persze meg kell támadni a márka és a becsület védelmében.

(HVG, 2018. március 6., 7.)

 

A lengyel Lidlnél minden hét lengyel

És ott is feltolják a béreket.

A lengyelországi Lidl hírül adta, hogy 2018 márciusától felemeli dolgozói bérét a 2017-eshez képest 9,3 százalékkal - tudósított a Business Insider Polska nyomán a Lidl. A bérek szintje a bolt elhelyezkedésétől és a megélhetési költségektől függ.

A Lidl dolgozói márciustól bruttó 2.800-3.550 zlotyt (210-250 ezer forint) kapnak az alkalmazás kezdetekor. Egy év munkaviszony után a munkaadó garantálja a bér emelkedését bruttó 2.950-3.750-ig, két év után pedig 3.150-4.050 zlotyig - közölte a cég. Jelezték azt is, hogy a nő és férfi dolgozók fizetése ugyanabban a munkakörben egyenlő.

A cég dicsekszik az olyan juttatásokkal, mint az ingyenes orvosi ellátás, az ünnepi ajándékcsomagok, az alkalmi bónuszok vagy a diákoknak szóló adományok. A Lidl Polska alkalmazásában 15 ezer ember dolgozik.

Nem közvetlenül, de nemrégiben a kormányfő, Mateusz Morawiecki a Lidlt is kritizálta, azt hangoztatva, hogy a nagy hálózatok nem szerveznek lengyel heteket. Válaszul a Lidl vezetősége jelezte, hogy élelmiszer-termékeik 70 százaléka lengyel termelőktől származik, így nyugodtan állíthatják, hogy a Lidl üzleteiben minden hét "lengyel hét".

(Napi.hu, 2018. február 22.)

Beragadt a startnál a Lidl valahol Amerikában

A tervezettnél sokkal kevesebb boltot tudott nyitni.

Több hibás döntés miatt nem sikerült az amerikai indulás a Lidlnek. A verseny óriási, ami nem meglepő, hiszen évi 800 milliárd dolláros piacról van szó, írja  Napi.hu.

Egyelőre nem hozta a terveket a Lidl egyik legnagyobb vállalkozása, az amerikai piacra lépés. Lényegében ezt ismerte be a Lidl tulajdonosa, a Schwarz-csoport vezetője, Klaus Gehrig a német Manager Magazinnak adott nyilatkozatában, amelyről több amerikai hírportál is beszámolt.

Gehrig egyenesen azt mondta: ha az ember felismeri a hibát, korrigálnia kell - ezzel utalva arra, az üzletlánc változtat stratégiáján, hogy eredményt érhessen el az amerikai piacon. A Lidl 2017-ben már száz boltot szeretett volna az Egyesült Államokban, de egyelőre ennek kevesebb mint a fele, 47 egység jött össze. A terjeszkedésért felelős csapat - Gehrig megítélése szerint - gyakran rosszul választotta ki a telephelyeket. Ráadásul túl nagy és túl drága boltokat építettek.

2017 februárjában a Washington Post számolt be a német boltlánc amerikai terveiről. A Lidl akkor annyira új volt és ismeretlen az amerikai piacon, hogy az amerikai lap külön kiemelte azt is, hogyan kell ejteni a nevét. Ez pedig nem más, mint a "lee-duhl". A Washington Post már akkor azt írta, hogy a Lidlnek nem lesz könnyű dolga, hiszen a hagyományos kiskereskedelmi szektor már most is szenved az Egyesült Államokban, mivel olyan vetélytársakkal kell szembenéznie, mint az online bevásárlás vagy éppen a drogériák egyre növekvő kínálata.

Ott a Walmart, az Amazon, no meg az Aldi is

A Financial Times 2017 októberi cikkében foglalkozott azzal, hogy az amerikai piac komoly kihívást jelent a Lidl mellett a másik német diszkontláncnak, az Aldinak is. Éles a harc ugyanis a hagyományos áruházakkal, például a Walmarttal, valamint az online kiskereskedelmi nagyágyúval, az Amazonnal, amely nemrég vásárolta fel a Whole Foodsot. Dollárcentenként faragják le a termékek árát, hogy elszipkázzák egymás elöl a vevőket.

Az amerikai piacon folyó éles verseny nem meglepő, hiszen évi 800 milliárd dollár értékű (ez a magyar GDP ötszöröse) amerikai élelmiszerpiacról van szó. A német diszkontok pedig azzal igyekeznek hódítani, hogy mindenki másnál olcsóbban kínálják az áruikat.

A Lidl és az Aldi abban bízik, hogy megismételhetik azt a sikert, amelyet alacsony árak mellett áttekinthető kínálatot nyújtó diszkontmodelljükkel a kontinentális Európában és Nagy-Britanniában elértek. Klaus Gehrig mostani nyilatkozata alapján ehhez azonban a Lidlnek változtatnia kell az eddigi módszerein.

(Napi.hu, 2018. január 29.)

 

Készül a Lidl amerikai haditerve

Több száz boltot nyitnak, nagyon olcsó árakkal. Árháború lesz, a javából.

Hamarosan piacra lép az Egyesült Államokban a Lidl, amely csak 2017-ben 80, a következő években pedig akár több mint 300 üzletet nyithat az USA-ban. Az élelmiszerek akár 50 százalékkal is olcsóbbak lehetnek, mint amennyibe a jellemzően amerikai versenytársaknál kerülnek, ezzel alaposan átrendezheti a német lánc az amerikai élelmiszerpiacot, összegez a Portfolio.

A német diszkontlánc 2017 nyarán nyithatja meg első üzleteit az Egyesült Államokban. Brendan Proctor a Lidl amerikai vezérigazgatója szerint most optimális belépni az amerikai piacra, mivel biztosak az üzleti modellben és gyorsan képesek alkalmazkodni a piaci körülményekhez.

A Lidl a világméretű szereplő, amely 27 országban 10.000 üzletettel van jelen és már Nagy-Britanniában is megjelent, ahol alaposan felforgatta a kiskereskedelmi piacot, így kiélezettebb versenyhelyzetet teremtett, piaci részesedést szereztek a nagy versenytársaktól, a Tescótól és a Wal-Mart helyi üzletláncától az ASDA-tól is.

A német diszkontlánc Észak-Karolinában, Dél-Karolinában és Virginiában nyithatja meg az első 20 üzletét 2017. június 15-én, a tervek szerint még az első évben további 80 üzletet nyithatnak, ezzel összesen közel 5.000 munkahelyet teremthet a német cég. A várakozások szerint 2020-ig közel 330 áruházat üzemeltethet a Lidl az USA-ban. Az első 100 bolt teljesen új, a Lidl tulajdonában lévő ingatlanban nyílik meg, az áruházak viszonylag kicsik, közel 1.900 négyzetméter alapterületűek lesznek, az értékesített termékek közel 90 százaléka saját márkás termék lesz.

(Portfolio, 2017. május 18.)

 

A lengyeleknek nem tetszik a Lidl akciója

A patrióták szerint olyat is lengyelnek reklámoz, ami nem is az.

A Jagelló Klub lengyel patrióta civil szervezet szerint a Lidl átveri a vevőket, mert a Lengyel márkák hete akcióban olyan olyan termékeket is reklámoz, amelyeket nem hazai gyártók állítanak elő. A Jagelló Klub lengyel patrióta szervezet - amelyet 1989-ben Krakkóban alapítottak, s amelynek célja a lengyel hazafiság terjesztése otthon és külföldön - úgy véli, hogy a Lidl megtéveszti vásárlóit a "Lengyel márkák hete" című akciójával, tudósított a Rzeczpospolita konzervatív lap. Az áruházlánc ugyanis világcégek termékeit is reklámozta az akcióban, írja a Napi.hu

A civil szervezet ezért feljelentette a kiskereskedőt a kereskedelmi felügyeleti hatóságnál és vitriolos stílusban írt levéllel támadta a Lidlt a sajtóban. "Megértjük, hogy a lengyelországi gazdasági patriotizmus pillanatában a külföldi hálózat ennek a trendnek a tüzénél melegszik, de kétség sem fér ahhoz, hogy a kampány sok vevőt megtéveszthet ismét, mert számos külföldi, globális cég termékeit lengyelként reklámozza" - írták.

A levélben felsorolják az általuk kifogásolt árucikkeket, például a Zywiec Zdrój kristályvíz már a Danone céghez tartozik, vagy a híres Ptasie Mleczko édességet gyártó Wawel lengyel cég már a japán Lotte-csoport része, nullaszázalékos lengyel tőkével. A klub szerint nagyon kevés lengyel tud arról, hogy ezek és sok más hozzájuk hasonló márka immár külföldi cégekhez tartozik.

A Lidl válaszában arról ír, hogy a Lengyel márkák hete alatt olyan árukat kínálnak, amelyek általánosságban a lengyelséggel vannak kapcsolatban, vagy Lengyelországban állítják elő azokat. Bizonyos régiókban még sajátos helyi termékek is vannak a polcaikon, mint például a wloclaweki ketchup. Hangsúlyozzák, hogy forgalmuk több mint 70 százalékát lengyel termelőktől vásárolt áruk adják.

(Napi.hu, 2017. május 12.)

 

Lidl: jön Amerika

Amerikában nyit boltokat a Lidl. Hűtött sör és ingyen rágcsa lesz a csalogató, de kaszát is kínálnak majd. A Lidl név kiejtését még magyarázni kell: "lee-duhl". Az Aldi már ott van.

A német kiskereskedelmi lánc több mint egy éve készül arra, hogy betör az Egyesült Államok piacára, tudósít a Napi.hu a The Washington Post beszámolója alapján. A Lidl annyira új az USA piacán, hogy az újság külön kiemeli azt is, miként kell ejteni a nevét. Ez pedig nem más, mint a "lee-duhl".

A Lidl 2015 őszén ismertette hosszú távú stratégiáját, amely az amerikai piacra lépés mellett célul tűzte ki azt, hogy öt éven belül 100 milliárd euróra növekedjen a Lidl-csoport bevétele. Klaus Gehrig, a társaság elnöke akkor azt mondta, a Lidl a célul kitűzött bevétel elérése érdekében több országban, például az Egyesült Államokban is terjeszkedni fog. Gehrig már akkor jelezte, hogy az amerikai piacra lépés drága és az amerikai lakosság igényeinek megfelelő termékpalettával kell elindulni.A lépés fontosságát jól jelzi, hogy a multi boltláncok számára az egyik legnagyobb piacot az amerikai jelenti, ám ott rettenetesen erős a verseny. Az amerikai piacról indult a világ legnagyobb boltlánca, a Walmart, amelynek éves forgalma - a tavaly január végén zárult üzleti évben - 478 milliárd dollár volt, ami közel 140 ezer milliárd forint.

A Lidl jelenleg mintegy 10 ezer boltot üzemeltet 27 országban. Magyarországon egyébként 2004-ben jelent meg a cég, azóta már 164 áruháza, három logisztikai központja található az országban.

A Lidlnek nem lesz könnyű dolga, hiszen a kiskereskedelmi szektor sokat küszködik az Egyesült Államokban, mivel olyan új vetélytársakkal kell szembenéznie, mint az online bevásárlás, vagy éppen a drogériák egyre növekvő kínálata.

A korábbi tervek 2018-as amerikai indulásról szóltak, most úgy tűnik, hogy előrehozzák ezt a dátumot. Az első lépésként 20 boltot terveznek nyitni Virginiában, Észak- és Dél-Karolinában, majd 12 hónapon belül legalább 100 üzlettel fednék le a keleti partot, ahol a nagy vetélytárs Aldinak már van 1.600 boltja.

Az USA-ra egyébként új taktikával is készül a Lidl: az első, úgymond prototípus boltjuk például közel kétezer négyzetméteres lesz, ami 35 százalékkal nagyobb, mint a legnagyobb európai egységük. A cég amerikai vezetője szerint szükség volt erre a váltásra, ha meg akarnak maradni a piacon. Az új vásárlókat pedig például hűtött sörökkel és a pékpultnál ingyen kóstolóval is várják, ezzel is alkalmazkodva a helyi vásárlókhoz.

Az üzletek kialakításában igyekeznek minél egyszerűbben elrendezni a boltokban kínálható termékeket. A Lidl üzleteinél törekedni fognak az egyszerűségre, így például arra, hogy csak hat folyosó legyen, mindent könnyen meg lehessen találni. Az árudömping ellen pedig a jól bevált módszerrel, a saját - olcsó - termékekkel veszik fel a harcot, de az amerikai vásárló igényeihez igazodva fúrót, jóganadrágot, vagy kaszát is kínálnak a polcokon.

(Napi.hu, 2017. február 16.)

 

Szépen siklik a magyar Lidl

Neki még a felügyeleti díj se fog úgy fájni?

Jót nőtt a német tulajdonú áruházlánc magyarországi eredménye 2014-ben, ami elsősorban az árbevétel növekedésére vezethető vissza. No persze a Lidl is rákényszerült a stréberkedésre, így két éve új programot indított, mely támogatja a hazai kistermelőket. De hogy ez mit hoz, vagy mit visz a költséggazdálkodásban, azt nem tudni, azt viszont igen, hogy könnyű kijelenteni, miszerint ez is kedvezően hathat majd a cég jövőbeli eredményességére. Hát ennyi púder is belefér.

A Lidl 2004-ben jelent meg Magyarországon, amikor első logisztikai központját és 12 üzletét megnyitotta. Ma már országszerte 163 áruháza, 3 logisztikai központja (Székesfehérvár, Hejőkürt, Szigetszentmiklós)van, ahol több mint 3500 alkalmazott dolgozik.

Az áruházlánc Magyarországon 2014-ben 261,5 milliárd forint árbevételt ért el (melynek egy csekély hányada export), ami közel 15 százalékkal magasabb, mint a megelőző évben. A forgalombővülés fő oka, hogy a Lidl tavaly is több új áruházat nyitott.

Az árbevétel emelkedése nyomán az üzemi eredmény is nőtt, 7 milliárdról 8 milliárd forintra, ami közel 20 százalékos emelkedés. A személyi jellegű ráfordítások 13 százalékkal 16 milliárd, az anyagjellegű ráfordítások pedig 15 százalékkal 225 milliárd forintra emelkedtek tavaly.

A Lidl 2014-ben 145 millió forintnyi társasági adót fizetett. A 8 milliárd forint 2014-es adózott eredmény közel négyszer annyi lett, mint 2013-ban. Ez részben a pénzügyi műveletek bevételeinek emelkedésének, részben pedig a ráfordítások csökkenésének eredménye. A Lidl 2013-ban is nyereséges volt, előtte nem.

(Portfolio.hu, 2015. május 29.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.