élelmiszeráruda₪fogadó

Keserű is lehet a csokoládé

Ára. Most szakadékban, de majd jön a drágulás. Svájcban is kevesebb csokit esznek. 

A világ legnagyobb kakaótermelője Elefántcsontpart. A kakaóbab tonnánkénti ára 2017 április második felében gyakorlatilag beszakadt és immáron 2007 szeptembere óta nem látott mélypontra zuhant. A Bloomberg hírügynökség felmérése szerint az év végére azonban fordulat jöhet. A kakaó egyébként már hosszú ideje okoz komoly fejfájást a termelőknek, mivel 2017-ben 15 százalékkal, előtte pedig több mint 40 százalékkal esett az ára, írja az Investor.hu.

Az ár szakadása mögött jelentős részben a világ legnagyobb kitermelőjének számító Elefántcsontpart megnövekedett kínálata áll, amely ezzel egy időben a csokoládé árát is lenyomta. A következő időszakban azonban bekövetkezhet a fordulat a kakaó piacán, ahogy a vásárlók elkezdik fölszívni az olcsó készleteket, ráadásul a keresletet mérő kakaóbabőrlés is nő. Az elmúlt időszak árzuhanása pedig arra kényszerítheti a termelőket, hogy visszafogják a beruházásaikat, csökkentve ezzel a kínálatot.

John Stephenson, a Stephenson & Co. Capital Management vezetőjének meglátása szerint a jövőben nagyobb kereslet mutatkozhat a kakaó piacán, aminek következtében az árak lendületesen fölpattanhatnak. A Bloomberg összegyűjtött kilenc prognózist, ezek szerint a kakaóbab tonnánkénti ára 2017 végére elérheti a 2.350 dollárt is, amely 30 százalékos emelkedést jelentene a mostani árhoz képest.

A kakaóbabőrlés a 2017. szeptember 30-ig tartó 12 hónapos időszakban elérheti a 4,2 millió tonnát, az International Cocoa Organization (ICCO) szerint. Ez lenne a második legmagasabb adat, mióta a mérést 1960-ban elkezdték.

Ezzel párhuzamosan a csokoládéeladások 2016-ban rekordszintet értek el, ahogy elérték a 98 milliárd dolláros értéket, világszinten. Ez ráadásul úgy jött össze, hogy éves alapon kevesebbet is adtak el, 0,2 százalékkal, 6,9 millió tonnányit. Az Euromonitor International szerint 2021-re a mennyiség elérheti a 7,3 millió tonnát, 110 milliárd dolláros értékesítés mellett.

Csokipiaci módi

A kereslet várhatóan bővülni fog, az ICCO prognózisa szerint azonban a kínálat továbbra is igen magas szinten marad. A többlet 2017-ben 264 ezer tonna lehet, ami hatéves csúcsnak felelne meg. Egyes elemzők azonban még ennél is magasabb, 300 ezer tonnás kínálati többlettel számolnak.

A csokoládépiac teljes képéhez ezzel együtt hozzátartozik, hogy a közelmúltban csökkenő irányzat is látszott a fogyasztásban, ahogy egyre többen választanak egészségesebb nassolási formákat, így olyan országokban, mint Nagy-Britannia, Németország, Ausztria vagy Oroszország, amelyek ma még a legnagyobb egy főre eső keresletet adják. Mi több, még a csokoládéjáról híres Svájcban is látni erre utaló jeleket.

Mindeközben a világ legnagyobb kitermelőjének számító Elefántcsontpart egyszerre küzd jelentős politikai és gazdasági problémákkal, részben éppen az ország GDP-jének 40 százalékát adó kakaó hatásai miatt. A rekordmértékű termés mellett ugyanis az elmúlt időszakban a felhasználható készletek – főként minőségi problémák miatt – erősen korlátozottak voltak. Ez pedig csak tovább mélyíti az egyébként is meglévő gondokat, amelyek egyike az volt, hogy a kormány 2017. márciusában 36 százalékkal vágta vissza a kakaóiparban dolgozók bérét. A döntés csak fokozza annak kockázatát, hogy elégedetlenségi hullám indul a csökkenő bevételektől szenvedő termelők között, további bizonytalanságokat okozva ezzel a nyugat-afrikai ország gazdaságában.

Az elefántcsontparti kormány egyébként nemrégiben közölte, hogy a kakaó árának beszakadása miatt 10 százalékkal (ez nagyjából 320 millió dollárnak felel meg) fogja vissza az állami beruházások költségvetését. A döntés azért is jelentős, mert Ouattara elnök korábban komoly infrastrukturális fejlesztéseket ígért az országban. A régió politikai és gazdasági stabilitása kulcskérdés a kakaópiacon, mivel ez a térség adja a világ termelésének nagyjából 70 százalékát.

Mindezek fényében nem véletlen tehát, hogy a felvásárlók igyekeznek lecsapni a kakaókészletekre, amíg az árak nem indulnak emelkedésnek. Ezt erősíti, hogy Ázsiában 2017 az első három hónapjában 20 százalékkal nőtt a kakaóbabőrlés. Ugyanebben az időszakban Európában 1 százalékkal, míg Észak-Amerikában 1 százalékkal bővült a kakaóbab-feldolgozás.

(Investor.hu, 2017. április 22.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.