élelmiszeráruda₪fogadó

Áll a Nutella

Leállt a világ legnagyobb Nutella-gyára. 

A világ teljes nutellamennyiségének negyedét megtermelő normandiai Nutella-gyárban ideiglenesen leállt a termelés, írja az Index, a The Local francia kiadása nyomán. Probléma volt ugyanis a termékek egyik összetevőjének minőségével, bár azt nem lehet tudni, hogy pontosan melyikkel, és hogy mi a gond.

A francia gyár olasz tulajdonosa, a Ferrero február 20-án közölte, hogy "elővigyázatosságból" döntöttek a termelés leállítása mellett, de azt is megjegyezték, hogy a fogyasztóknak nem érdemes izgulniuk a Nutella vagy más Ferrero-termékek minősége miatt, mert azokat nem érinti az a hiba, ami miatt leállították a termelést.

"Egyelőre annyit mondhatunk, hogy a boltokban lévő termékeinket nem érinti a döntésünk, és a partnereink ellátásában nem lesz fennakadás" - nyilatkozta a Ferrero francia leányvállalata. A francia gyárban a termelést a minőségellenőrök szokásos vizsgálatát követen állították le, ugyanis a Nutellában és a Kinder Buenóban is megtalálható egyik hozzávalóval nem volt minden rendben. A vizsgálat elvileg már a hét végére lezárul, és ez követően derül majd ki, hogy mikor indul újra a termelés.

(Index, 2019. február 21.)

 

A világ legnagyobb csokigyártói

Nemrég jött ki egy kutatás, amely szerint a magyarok 86%-a rendszeresen nassol, 52% heti néhány alkalommal, 34% viszont naponta többször.

És jön a karácsony. De kik is a legnagyobb édességipari vállalatok a világon, hány embert foglalkoztatnak és milyen márkák kapcsolódnak hozzájuk, ennek járt utána a Portfolio.

1.Mars Wrigley Confectionary, nettó értékesítés: 35 milliárd dollár

A Mars székhelye az USA-ban van, de világszerte 80 országban van jelen. A magyarok számára sok márkájuk ismert lehet, hiszen ők gyártják többek között a Snickerst, a Bountyt, a Twixet, a Marsot, a Milky Wayt, az Orbitot, de egyébként hozzájuk tartozik az Uncle Ben's vagy a Pedigree márka is. 

Ismerd meg a világ öt legnagyobb csokigyártóját!

Forrás: AFP/Jeff Pachoud

2. Ferrero Group, nettó értékesítés: 13 milliárd dollár

A Ferrerónak Luxemburgban és Olaszországban is van székhelye, világszerte 23 gyáruk és 91 cégük van, közel 35 ezer dolgozóval. Minden bizonnyal a gyerekek és felnőttek másik nagy kedvenc édességgyártója, miután ők forgalmazzák a Nutellát, a Kinder csokik széles választékát, a Ferrero Rochert, a Raffaellot vagy éppen a Tic Tacot. 

Ismerd meg a világ öt legnagyobb csokigyártóját!

Forrás: AFP/Ole Spata

3. Mondelez International, nettó bevétel: 11,6 milliárd dollár

A Modelez központja az USA-ban van, de világszerte mintegy 150 gyára működik és több mint 80 ezer embert foglalkoztat. Olyan ismert márkák tartoznak ide, minden a Cadbury, a BelVita, az Oreo, a Tuc vagy a Toblerone. 

Ismerd meg a világ öt legnagyobb csokigyártóját!

Forrás: AFP/Leon Neal

4. Meiji Co., nettó bevétel: 9,5 milliárd dollár

A japán cég jelentős bevétellel bír, miközben mindössze 7 gyára működik és közel 11 ezer embert foglalkoztat. A cég édességmárkái leginkább Japánban ismertek, az ottani piacon értékesítés alapján a legnagyobb édességipari cégnek számít. 

Ismerd meg a világ öt legnagyobb csokigyártóját!

Forrás: Shutterstock

5. Nestle SA, 8,8 milliárd dollár

A Nestlének Svájcban van a központja, de világszerte 400 feletti telephellyel bír a cég és közel 330 ezer embert foglalkoztat. Olyan ismert márkák vannak a Nestlénél, mint a KitKat, a Smarties vagy a Nestle Aero. 

Ismerd meg a világ öt legnagyobb csokigyártóját!

Forrás: Shutterstock

(Portfolio, 2018. november 18.)

 

Keserű is lehet a csokoládé

Ára. Most szakadékban, de majd jön a drágulás. Svájcban is kevesebb csokit esznek.

A világ legnagyobb kakaótermelője Elefántcsontpart. A kakaóbab tonnánkénti ára 2017 április második felében gyakorlatilag beszakadt és immáron 2007 szeptembere óta nem látott mélypontra zuhant. A Bloomberg hírügynökség felmérése szerint az év végére azonban fordulat jöhet. A kakaó egyébként már hosszú ideje okoz komoly fejfájást a termelőknek, mivel 2017-ben 15 százalékkal, előtte pedig több mint 40 százalékkal esett az ára, írja az Investor.hu.

Az ár szakadása mögött jelentős részben a világ legnagyobb kitermelőjének számító Elefántcsontpart megnövekedett kínálata áll, amely ezzel egy időben a csokoládé árát is lenyomta. A következő időszakban azonban bekövetkezhet a fordulat a kakaó piacán, ahogy a vásárlók elkezdik fölszívni az olcsó készleteket, ráadásul a keresletet mérő kakaóbabőrlés is nő. Az elmúlt időszak árzuhanása pedig arra kényszerítheti a termelőket, hogy visszafogják a beruházásaikat, csökkentve ezzel a kínálatot.

John Stephenson, a Stephenson & Co. Capital Management vezetőjének meglátása szerint a jövőben nagyobb kereslet mutatkozhat a kakaó piacán, aminek következtében az árak lendületesen fölpattanhatnak. A Bloomberg összegyűjtött kilenc prognózist, ezek szerint a kakaóbab tonnánkénti ára 2017 végére elérheti a 2.350 dollárt is, amely 30 százalékos emelkedést jelentene a mostani árhoz képest.

A kakaóbabőrlés a 2017. szeptember 30-ig tartó 12 hónapos időszakban elérheti a 4,2 millió tonnát, az International Cocoa Organization (ICCO) szerint. Ez lenne a második legmagasabb adat, mióta a mérést 1960-ban elkezdték.

Ezzel párhuzamosan a csokoládéeladások 2016-ban rekordszintet értek el, ahogy elérték a 98 milliárd dolláros értéket, világszinten. Ez ráadásul úgy jött össze, hogy éves alapon kevesebbet is adtak el, 0,2 százalékkal, 6,9 millió tonnányit. Az Euromonitor International szerint 2021-re a mennyiség elérheti a 7,3 millió tonnát, 110 milliárd dolláros értékesítés mellett.

Csokipiaci módi

A kereslet várhatóan bővülni fog, az ICCO prognózisa szerint azonban a kínálat továbbra is igen magas szinten marad. A többlet 2017-ben 264 ezer tonna lehet, ami hatéves csúcsnak felelne meg. Egyes elemzők azonban még ennél is magasabb, 300 ezer tonnás kínálati többlettel számolnak.

A csokoládépiac teljes képéhez ezzel együtt hozzátartozik, hogy a közelmúltban csökkenő irányzat is látszott a fogyasztásban, ahogy egyre többen választanak egészségesebb nassolási formákat, így olyan országokban, mint Nagy-Britannia, Németország, Ausztria vagy Oroszország, amelyek ma még a legnagyobb egy főre eső keresletet adják. Mi több, még a csokoládéjáról híres Svájcban is látni erre utaló jeleket.

Mindeközben a világ legnagyobb kitermelőjének számító Elefántcsontpart egyszerre küzd jelentős politikai és gazdasági problémákkal, részben éppen az ország GDP-jének 40 százalékát adó kakaó hatásai miatt. A rekordmértékű termés mellett ugyanis az elmúlt időszakban a felhasználható készletek – főként minőségi problémák miatt – erősen korlátozottak voltak. Ez pedig csak tovább mélyíti az egyébként is meglévő gondokat, amelyek egyike az volt, hogy a kormány 2017. márciusában 36 százalékkal vágta vissza a kakaóiparban dolgozók bérét. A döntés csak fokozza annak kockázatát, hogy elégedetlenségi hullám indul a csökkenő bevételektől szenvedő termelők között, további bizonytalanságokat okozva ezzel a nyugat-afrikai ország gazdaságában.

Az elefántcsontparti kormány egyébként nemrégiben közölte, hogy a kakaó árának beszakadása miatt 10 százalékkal (ez nagyjából 320 millió dollárnak felel meg) fogja vissza az állami beruházások költségvetését. A döntés azért is jelentős, mert Ouattara elnök korábban komoly infrastrukturális fejlesztéseket ígért az országban. A régió politikai és gazdasági stabilitása kulcskérdés a kakaópiacon, mivel ez a térség adja a világ termelésének nagyjából 70 százalékát.

Mindezek fényében nem véletlen tehát, hogy a felvásárlók igyekeznek lecsapni a kakaókészletekre, amíg az árak nem indulnak emelkedésnek. Ezt erősíti, hogy Ázsiában 2017 az első három hónapjában 20 százalékkal nőtt a kakaóbabőrlés. Ugyanebben az időszakban Európában 1 százalékkal, míg Észak-Amerikában 1 százalékkal bővült a kakaóbab-feldolgozás.

(Investor.hu, 2017. április 22.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.