kirakat₪láz

Ötcsillagos zuhé jön

Mona Lisa is betört a magyar luxushotelek piacára. Épülnek, de nem csak diadalmenet lesz.

A következő három évben Budapesten két tucat, zömmel 4-5 csillagos szállodát adnak át vagy vannak különféle előkészítési szakaszban csaknem 4.500 szobával. Az ötcsillagos kínálat 1.200 szobával, vagyis 40 százalékkal bővülhet, írja a Portfolio. Mester Nándor írása.

Ha minden jól megy, Budapesten folytatódik az ötcsillagos luxus hotelek térhódítása. Főleg a szűken vett pesti belvárosban, de a nagykörúton kívül is. Csaknem másfél ezer új extra kivitelezésű szoba kerül így a piacra -  tudtuk meg több forrásból is, köztük a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségétől, a BDO-tól és a Collierstől. A kormány nagy nemzetközi rendezvények, kongresszusok és konferenciák egész sorát kötötte le a következő évekre, az ezekre érkezők között mindig lesznek olyanok is, akik a szervezetük sztenderdjei vagy saját igényük alapján a legfelsőbb kategóriájú szállást választják. Ez tehát megnyugtató az üzemeltetőknek. 

Az egyediség, a különlegesség viszont manapság szinte a legfontosabb, amire törekszik egy beruházó és üzemeltető. Ezért is hallani, hogy (majdnem) mindenki butik vagy lifestyle hotelt akar építeni. Mások meghökkentő koncepciókkal és „arcokkal” akarnak hódítani. Ilyen például a pár hónapja átadott 82 szobás Mystery hotel a körúton kívüli Podmanitzky utcában. Ott az egyik szobában óriási Mona Lisa képben gyönyörködhet a vendég.

A belsőépítész, Varró Zoltán optikai csalódásokkal fokozta a szálloda dizájnját: az épület grandiózus lépcsője ódon hangulatú gyertyákkal van megvilágítva, a recepció felett pedig mintha Aladdin szőnyege lebegne felettünk - olvastuk a hotel honlapján. Kiderült még, hogy a liftet nagy, súlyos bársonyfüggönyök rejtették el, melyek varázsszerűen nyílnak szét, az egyik különtermet pedig csak egy titkos ajtónyitóval érhetjük el. Az épületet még 1896-ban emelte a Magyar Szabadkőművesek Szimbolikus Nagypáholya.

Nem sokára megkapja párját a Ferenciek terén álló, hamarosan újranyitó Klotild Palota: török beruházó jegyzi a Matild Palotát, ott szintén ötcsillagos színvonal fogadja majd a betérőket. A téren egyébként néhány hete adták át a felújított Párizsi udvart, benne a Mellow Mood által épített és üzemeltetett hotelt, amely az Unbound Collection by Hyatt márkához tartozik.

Talán ennél is nagyobb koncentráció zajlik az Andrássy úton és közvetlen környékén. Magyar és külföldi beruházók csapatostul szállták meg ezt a sugárutat. Két-három éven belül több mint ezer szobát szeretnének átadni, többségük felsőkategóriás lesz. Korábban a KPMG szakértői úgy nyilatkoztak ezzel kapcsolatban, hogy a ténylegesen ötcsillagos ellátást biztosító, nagy globális hálózatok nagyon alaposan megnézik az adott desztinációt, mielőtt a piacra lépésről döntenek. Saját márka standardjaik vannak, ahol például egy tárgyaló vagy rendezvény helyiség méretét is szigorúan megszabják.

„Az nem elég, hogy a hotel maga kiemelkedő minőséget hoz, a vendégkörnek a szállodán kívüli szolgáltatásokból is a legjobbak kellenek, tehát luxus üzletekre, éttermekre, kávézókra, egyéb szolgáltatókra is szükség van a környéken, fontos a rendezett miliő is. ” – sorolta a szempontokat a két szakértő.

Az utóbbi évek fejleménye, hogy az ingatlanpiac más területén már nem jól működő épületekből is hoteleket varázsolnak, például irodaházakból. Ilyen lesz az egykori Angyal ház a Boráros téren, ott Bad and Breakfest, vagyis alsó közép kategóriájú szálloda nyílik majd. A Váci úton három olyan projekt előkészítése is zajlik, aholt szintén irodaházakból nőhetnek ki szállodák. Másutt gyakori, hogy nagy bérházakat alakítanak át szállodává: ezeknél szinte mindig befedik a belső udvart és ott látványos aulát, lobbyt vagy luxus fürdőt, netán koncert termet alakítanak ki.

Ingatlanfejlesztők gyakran panaszkodnak arra, hogy – részben az épületek adottságai, vagy a sűrű beépítettség miatt az új hotel alatt jóval nehezebb megépíteni a mélygarázst. Többen lobbiznak azért, hogy ne kelljen annyi kocsibeállót létrehozni, mint amennyi szoba lesz a hotelben. Mások közeli parkolóházakban vagy foghíjtelkeken bérelnek parkolóhelyeket a vendégeknek.

A hotelek belső infrastruktúrája, gépészete is sok tízmilliós nagyságrendű beruházás. A hatékony üzemeltetéshez szükséges berendezések gyorsan drágulnak, ezzel is kalkulálnia kell a beruházónak. A legmodernebb környezetvédelmi előírásoknak is megfelelő „zöld hotelek” tömeges megjelenése ezért nem várható a közeljövőben Magyarországon. Nemzetközi szinten ugyanakkor már előrébb járnak, Norvégiában tavalyelőtt nyílt meg az első, BREEAM minősítésű szálloda.

A szövetség szerint a következő három évben Budapesten két tucat, zömmel 4-5 csillagos szállodát adnak át vagy ilyenek vannak különféle előkészítési szakaszban csaknem 4500 szobával. A főbb alföldi, balatoni és hegyvidéki üdülőközpontokban további 10-14 ilyen beruházásról tudni, kb. 700-900 szobával számolva. A hotelpiaci tanácsadók ugyanakkor megjegyezték lapunknak: a munkaerőhiány és az alapanyagdrágulás miatt lesznek olyan projektek, amiket csak nagy késéssel tudnak átadni, egyeseket pedig biztos félbehagynak. 

Nyomulnak a magyar befektetők

A legismertebb magyar nagyvállalkozókon kívül más hazai üzleti vállalkozások is dinamikusan törnek előre a piacon. Az egyik ilyen a Continental Hotel Group, amely hamarosan átadja a Belgrád rakparton található egykori kisgazdapárti székház teljes átépítésével készülő szállodát. A cég honlapja szerint a négycsillagos szállodában 82 szoba és 10 apartman lesz, a butik hoteleknek megfelelően egyedi szoba koncepciókkal.Több forrásból is úgy tudjuk, hogy ez a csoport fogja üzemeltetni a belváros szívének legújabb butik hoteljét is. A Szervita téri Emerald Residence komplexumban kialakítandó Emerald Hotel&Suites szállodát a Biggeorge Property Zrt. fejleszti.

Elindította szállodai üzletágát a WING Zrt. Az ingatlanfejlesztő nevéhez már fűződnek hotelek, ez a cég fejlesztette a ferihegyi repülőtéren megnyílt ibis Styles Budapest Airport Hotelt. Tavaly indította el a boráros téri irodaház átalakításával létrejövő hotelberuházását, folyamatban van a MÜPA közelébe tervezett 179 szobás hotel engedélyezése, valamint a repülőtértől nem messze tervezett 187 szobás hotelnek előkészítése.

(Portfolio, 2019. szeptember 8.)

 

Repülnek a szállodák

Nagyot nőtt a szállodák árbevétele.

Kiugróan nőtt a magyarországi szállodák árbevétele 2019 júniusában, és az első fél évben egyaránt, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) legfrissebb elemzése szerint, írja a Napi.hu az MTI nyomán.

Júniusban a szállodák árbevétele kiugróan, országos szinten és Budapesten is 13,3 százalékkal, a fővároson kívüli hotelekben 13,2 százalékkal, a balatoni régióban 11,3 százalékkal nőtt a 2018 júniusihoz képest - írja az MTI. 

Az év első hat hónapjában országos szinten a szállodák bruttó szoba árbevétele 8,8 százalékkal 122,4 milliárd forintra, összes bruttó forgalma is közel 9 százalékkal 213 milliárd forintra nőtt. A szállodákban országos szinten jelentkező bruttó 122,4 milliárd forint szoba árbevételből 39,8 milliárd (32,5 százalék) kapcsolódik hazai, 82,6 milliárd forint (67,5 százalék) külföldi vendégekhez. Az előbbi 6,9 százalékkal, az utóbbi 9,7 százalékkal nőtt a múlt évhez képest.

Nemzetközi összehasonlításban is jól teljesítettek a magyarországi szállodák az első fél évben. A kelet-közép-európai régióban Magyarországon a 2. legmagasabb volt az egy kiadható szobára jutó bruttó szobaár-bevétel (Revpar) mutató 62,2 euróval Ausztria után, Csehország, Lengyelország, és Szlovákia előtt. Január-júniusban a fővárosok között Budapest pedig 64,5 euróval a 3. helyet érte el Bécs és Prága mögött, Varsó és Pozsony előtt.

Az elemzés szerint június végéig országos szinten a belföldi vendégéjszakák száma 0,3 százalékkal, a külföldieké 0,5 százalékkal volt nagyobb a bázisnál.

A belföldi vendégéjszakák számának szerény, 0,3 százalékos növekedése ellenére az első fél évben a SZÉP-kártya forgalom 21,6 százalékkal 9,2 milliárd forint volt, júniusban robbanásszerűen 61 százalékkal múlta felül a 2018 hasonló időszakában elértet.

Kiemelték, hogy január-június között a szállodai vendégéjszakák száma minden régióban nőtt a nyugat - dunántúlit és a dél-alföldit kivéve. A legfontosabb beutazó piacok között növekedés volt az Egyesült Államokból (+9,5 százalék), az Egyesült Királyságból (+7,3 százalék), Romániából (+5,5 százalék), Franciaországból (+5,1 százalék), Izraelből (+4,4 százalék) és Csehországból (+3,7 százalék).

2019 első félévében Magyarországon összesen 5 új szálloda nyílt, Budapesten 590 szobával (Meininger hotel, Mystery hotel, Hilton Garden Inn, Párisi udvar), a fővároson kívül 1 szálloda (Donautica étterem és hotel, Fadd-Dombori) 17 szobával.

(Napi.hu, 2019. augusztus 14.)

 

Gellért Hotel: eddig mi volt

Eladják a Gellért Hotelt, luxusszálloda lehet belőle.

A Danubius Hotels Group megállapodást kötött a magyar ingatlan-befektető Indotek Csoporttal a Gellért Hotel eladásáról, írja az Index a Danubius közleménye nyomán. A tranzakció lezárásához számos jogi és adminisztratív kérdést kell a feleknek rendezniük, amely várhatóan hónapokig is eltart. 

Az épületet megvásárló Indotek Group igazgatója és többségi tulajdonosa Jellinek Dániel, aki ma már Magyarország egyik leggazdagabb, de e ligában talán a legkevésbé ismert milliárdosa, egy hatalmas cégbirodalom és ingatlanvagyon gazdája.

Az Indotek Group teljes rekonstrukciót kíván végrehajtani a műemléki védelem alatt álló létesítményben az eredeti külső megtartásával, azzal a céllal, hogy a szálloda az eddiginél is színvonalasabb szolgáltatásokkal erősítse a minőségi turizmust Budapesten – közölték az ingatlanfejlesztő társaság képviselői.

A Gellért Szálló eladásáról szóló szerződés rögzíti, hogy az átépítés tervezési szakaszában, valamint az engedélyezési eljárás befejezéséig továbbra is a Danubius Hotels fogja működtetni a szállodát. A felújítást követően az Indotek Group egy luxus színvonalú nemzetközi hotelláncot kíván megbízni a szálloda működtetésével.

Az adás-vétel a szálloda napi működését nem érinti közvetlenül, a vendégek fogadása és a foglalások kezelése a megszokott módon folyik tovább. Szintén fontos, hogy a hotel épület eladása a szálloda közvetlen szomszédságában működő Szent Gellért Gyógyfürdőre nem terjed ki, ugyanis az a Budapest fürdőit kezelő önkormányzati vállalattulajdonába tartozik.

(Index, 2019. június 21.)

 

Nőtt tovább a Hunguest Hotels

Eddigi legsikeresebb évét zárta a Hunguest Hotels szállodalánc.

Eredményes évet tudhat maga mögött Magyarország legnagyobb belföldi szállodalánca, írja a Magyar Nemzet. A Hunguest Hotels Zrt. révén üzemeltetett szállodákban 2018 során az előző évinek több mint a másfélszeresére nőtt az árbevétel, miközben az év végére a hálózat márkája alatt jegyzett 27 hotelből 22 szálloda saját üzemeltetésbe, valamint tulajdonba is került.

A Magyar Nemzetnek Hülvely István, a Hunguest Hotels Zrt. vezérigazgatója arról is beszélt, hogy 2019-ben folytatódik a hazai turizmus lendülete, a cégek árbevétele tovább nőhet, ám ahhoz, hogy ez a jövedelmezőségben is megmutatkozzon, fontos volna a versenyképesség feltételeinek javítása is ágazati szinten. A vezérigazgató elmondta: a szektor fehérítését támogatja a nyáron debütáló új digitális adatszolgáltató rendszer.

Az előző évhez képest több mint 62 százalékos növekedéssel tavaly 23,7 milliárd forint volt a Hunguest Hotels Zrt. nettó értékesítési árbevétele, mely után 3,4 milliárd forint adózott eredmény született – ez 86 százalékkal magasabb a 2017-esnél. A saját üzemeltetési körbe tartozó szállodák pedig 2018-ban közel 55 százalékkal, 5,2-ről 8 milliárd forintra bővítették bruttó üzemeltetési eredményüket – közölte a Magyar Nemzettel a legnagyobb belföldi szállodalánc vezérigazgatója.

Hülvely István hozzátette: a megnövekedett forgalomnak köszönhetően a saját tulajdonú hotelek szobakihasználtsága másfél-két százalék fölötti bővüléssel csaknem 70 százalékra nőtt az előző év során, vagyis a szállodalánc piacvezető szerepe stabilan erősödött, miközben fontos változások történtek az Opus Global Nyrt.-hez tartó részvénytársaság életében. Megjegyezte: elégedettek a friss számokkal, mert meglátszik a társaság eredményein, hogy tavaly rekordévet produkált a magyar turizmus.

– 2018 januárjában átvettük a Saliris és a Lifestyle hotel üzemeltetését, júliustól pedig a szegedi Forrás szálló és az akvapark üzemeltetése került hozzánk – mondta a vezérigazgató. Emellett két heiligenbluti és egy montenegrói szálloda működtetése is a Hunguest feladata lett az év során. Ezenkívül novemberre a Konzum-csoporthoz került a legnagyobb balatoni kempingüzemeltető vállalat, a Balatontourist is a BLT Group Zrt. megvásárlásával. A 2018-as szezonban tíz balatoni kempinget és egy vendégházat üzemeltető patinás cég bekerülésével a legnagyobb magyarországi szállásadó vállalatot alapozták meg. 2018 végén pedig – egy kivételével – az említett szállodák tulajdona és az üzemeltetés is fokozatosan egy kézbe került, így a múlt év során üzemeltetésbe átvett egységeket is a cégcsoport birtokolja, akárcsak két szállodát Murauban.

– Mostanra 27, a Hunguest Hotelshez franchise-partneri vagy tulajdoni viszonyban kapcsolódó szállodából 22 egység teljesen saját kézben van – összegezte Hülvely István. A Balatontourist kapcsán megjegyezte: a túlnyomórészt önkormányzati tulajdonban lévő kempingek üzemeltetésének átvétele a vendégeknek nem jelent majd feltűnő változást. A társaságnál a jövőben arra törekednek, hogy hatékonyan kihasználják a patinás magyar turisztikai márkák közötti szinergiákat.

– Megerősödtünk, a cégcsoporton belül egy helyre kerültek a szállásadó cégek, és immár együttműködünk a kempingüzemeltetésben is. Személyi változásokkal ugyanakkor nem járt a veszprémi központú Balatontourist megvásárlása, a cég nem beolvadt, hanem megmaradt a jól ismert márkanévvel együtt, vagyis a vendégek a jövőben is ezen a néven kereshetik a megszokott balatoni kempingjüket – fűzte hozzá Hülvely István. 

Kitért rá: az egykor ­alapvetően munkás­szállókból és szakszervezeti üdülőkből átalakult szállodaláncnál folytatódnak az átalakulások. Néhány héten belül a céget birtokló Konzum Nyrt. beolvad az Opus Global Nyrt.-be, ami azzal jár, hogy a Hunguest Hotels tulajdonjoga közvetlenül az Opushoz kerül.

A vezérigazgató beszélt arról is, hogy a Hunguest saját magyarországi egységeiben 2018-ban a külföldi vendégek száma meghaladta a korábbi években mért beutazóforgalmat, a főbb küldőországokból egyaránt emelkedett az ideérkezők száma. Leginkább a cseh, a német és az osztrák turisták érdeklődése nőtt a magyarországi pihenési lehetőségek iránt, míg Romániából, Lengyelországból, Szlovákiából és Oroszországból, illetve más országokból a tavalyelőttivel közel azonos arányban érkeztek a szállodákba a turisták.

A jellemzően a családi, szabadidős utazások, gyógy- és wellnessüdülések piacán erős kínálattal rendelkező Hunguestnél azonban a vendégek közel kétharmada magyar családokból áll, akiknek a készpénzes költése, de a Szép-kártyás teljesítése is növekedést mutat 2018-ban.

– Jók a kilátások 2019-ben is, a húsvéti ünnepekre például már telt házas foglalásokat jegyzünk. A hosszú hétvégék az idén eddig nem alakultak olyan jól, mint 2018 tavaszán, illetve az időjárás sem volt túl kegyes az első hónapokban, ezért nehezebben indult be a belföldi turizmus, áprilisra azonban már szép számban érkeznek a szobafoglalások hozzánk is – mondta Hülvely István.

A szakember arról is beszélt, hogy bár 2018-ban javult a hálózathoz tartozó szállodák jövedelmezősége, amely várhatóan idén legalább ugyanezen a szinten alakul, összességében erős stagnálás várható. – 2019-ben az energiaárak jelentős emelkedése, valamint a magas bérköltségek kitermelése jelenti a legnagyobb kihívást a tisztességes piaci szereplőknek.

Nagyon várjuk az új digitális Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) nyári indulását, amelytől azt reméljük, hogy rövid időn belül jelentősen hozzájárul az ágazat fehérítéséhez, ezáltal a versenyképességünk javulásához – jegyezte meg.

A legnagyobb hazai szállodalánc vezérigazgatója szerint ez azért fontos, mert bár a munkaerőkérdés továbbra is aktuális, ám a hazai turizmusban a mintegy 400 ezer fős munkavállalói tömeg mérete már nem fog jelentősen nőni. Ezért azokat a vállalkozásokat kell helyzetbe hozni, amelyek jogkövető módon alkalmazzák a dolgozókat, és a kötelező költségvetési tételek teljesítése mellett nem zsebbe fizetik a bért, mert utóbbi cégek jelenleg előnyben vannak a munkaerőért folytatott harcban.

– Még mindig komoly bérfeszültségek vannak a piacon, a bérek költségei jobban emelkednek, mint a forgalom és az árbevétel, ezért a jövedelmezőség szempontjából kiélezett lesz ez az év. A fekete- és a szürkegazdaságban alkalmazott munkavállalókat vissza kell terelni a tisztességes munkaadók irányába, ebben az NTAK nagy segítség lesz. Ezzel együtt a cégek versenyképességének új lendületet adhat 2020-ban a szállodaiparban régóta várt áfacsökkentés az európai viszonylatban is magas, jelenlegi 18 százalékról a kedvezményes, egykulcsos körbe, amelyet jelzése szerint a kormány fontolóra vesz az új digitális adatszolgáltatás életbelépését követően – jegyezte meg Hülvely István.

(Magyar Nemzet, 2019. április 4.)

 

Kergeti Budapesten az Airbnb a szállodákat

Havi 186 ezret hoz egy átlagos pesti Airbnb-lakás.

2017 elején a piaci szereplők visszajelzései és a hozzáférhető adatok alapján úgy tűnt, hogy Budapesten véget ért az Airbnb-láz, és már egyre kevesebben vesznek lakást kifejezetten azért, hogy rövid távra adják ki turistáknak. Azóta eltelt több mint egy év, és az új Közgazdasági Szemlében megjelent egy nagyon érdekes új kutatás, amiből kiderül, hogy a budapesti Airbnb-s férőhelyek ideiglenes stagnálása után megint nőni kezdett a platformon kiadott lakások száma, írja az Index. Olyannyira, hogy 2017 júniusára a pesti Airbnb kínálat már majdnem elérte a szállodák kapacitását. 

A Budapesti Gazdasági Egyetem Turizmus Tanszékének egyetemi docense, Jancsik András által vezette a kutatást, ami azért is nagyon érdekes, mert a KSH adataiban nem jelent meg külön a piacot elég jelentősen felforgató Airbnb, másrészt pedig az eddig hozzáférhető adatokban nem voltak benne a hatóságoknak be nem jelentett szállások.

A kutatás során viszont 2014 októberétől négy évig web scraping technológia segítségével gyűjtöttek az Airbnb oldaláról adatokat. Így most egy csomó olyan dolog is kiderült a szállásmegosztó alkalmazás hatásairól, amiről eddig csak találgatni lehetett. Ennek a lényege egy olyan számítógépes program használata, amely megfelelő paraméterezés után sorra megnyitja a megadott weboldalakat, majd az azokon található információkat lementi egy adatbázisba. Az Airbnb Budapesten megjelenített ingatlanjai kapcsán a felhasználói vélemények kivételével a teljes elérhető adatállományt összegyűjtötték a tanulmány szerzői. Az állomány részét alkották az ingatlanokra, valamint az üzemeltetőkre vonatkozó adatok is. Az adatbázisba összesen 19.498 ingatlan és 10.576 felhasználó adatait vették bele.

A lakások jellemzői és a booking.com oldalról támpontként gyűjtött adatok alapján modellezték a vendégek átlagos számát lakásonként, amiből a foglaltsági adatok alapján levezették a vendégéjszakák számát, ezek mellett az árakat is felhasználva megállapították a bevételek valószínűsített nagyságát.

Az AIRBNB ott liheg a szállodák nyakában

Azt például eddig nem lehetett tudni, hogy pontosan mekkora a jelentősége az Airbnb-nek a budapesti turizmusban. 2017 közepére - bár azóta csökkenés látszik - 42,5 ezerre nőtt az Airbnb-s férőhelyek száma, ami már közelíti a szállodás 45 ezer fő befogadására képes kapacitásait. Mindez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy az Airbnb vendégéjszakákban is utolérte volna a szállodákat, mivel 2017 végén kétszer nagyobb volt a vendégéjszakák száma a szállodákban. Ennek a különbségnek az az oka, hogy az Airbnb-s szállásoknak jóval rosszabb az átlagos kihasználtsága, mint a szállodáknak: nagyjából 30 százalékpontos lemaradásban vannak ebben.

A kihasználtság alapján egyébként még egy érdekes következtetésre jut a tanulmány: összehasonlítva azt, hogyan alakult az egyes szállástípusok forgalma egy hónapon belül, azt látni, miszerint az Airbnb-s szállások szezonalitása sokkal szorosabban követi a szállodákét, mint a közösségi szálláshelyekét, amilyenek például a hostelek. Ebből arra lehet következtetni, hogy az Airbnb-s lakásoknak hasonló a szállodákéhoz a vendégkörük.

A vendégéjszakák száma alapján azt is meg lehet nézni, hogy hogyan változtak az egyes szálláskategóriák piaci részesedései: nagyon látványos az Airbnb nyomulása az elmúlt négy évben Budapesten. Trendszerűen az látszik, hogy az Airbnb egyre komolyabb szereplővé válik (habár a férőhelyek száma most épp csökken egy ideje), a hostelek kategóriája is növekszik, miközben a panzióké stagnál, a szállodáké pedig csökken.

Hozza a pénzt, kinek sokat, kinek kevesebbet

A kezdetekben, amikor az egész sharing economy nagy sláger kezdett lenni, az Airbnb még bőven úgy marketingelte magát, mint egy olyan platform, ami arra jó, hogy ha valakinek ideiglenesen üres a lakása, akkor ott meghirdetheti, és egy kis pluszpénzhez juthat. Végül ebből több városban is az lett, hogy a szállodák azért kezdtek lobbizni, hogy az Airbnb-kre is ugyanazok a szabályok vonatkozzanak, mint rájuk, ugyanis versenytársnak tekintették őket. Többek között emiatt is tiltották be a platformot az USA több nagyvárosában is.

Az adatok alapján is az derül ki, hogy nagyon sokan foglalkoznak professzionálisan Airbnb-s lakáskiadással. Budapesten a tulajdonosok több mint fele legalább két, vagy több lakást üzemeltet a rendszerben. Viszont van nagyjából 9.500 tulaj, aki csak egy lakást üzemeltet.

Az adatok alapján az is kiderül, hogy minél több lakást üzemeltet valaki, arányosan annál több bevételt lehet összehozni lakásonként. Egy lakás esetén az átlagos havi jövedelem még csak 186 ezer forint körül alakul, de 11-nél több lakás esetében ez már 300 ezer forint körül van.

A professzionális működés elterjedtségére utal a tevékenységből származó jövedelmek koncentrációja is: az összes jövedelem mintegy 44 százalékát az üzemeltetők egytizede realizálja. Látszik, hogy ha az üzemeltetőket az Airbnb-zésből bejövő bevételeik nagysága alapján tíz egyenlő csoportra osztanánk, akkor mekkora bevétele lenne az egyes tizedekbe tartozóknak átlagosan.

A felső tized bevétele bőven másfél millió forint felett alakul, miközben a második legjobban kereső 10 százalék már csak átlagosan 550 ezer forintnyi havi bevételt termel. Emellett viszont sokaknak valóban csak jövedelemkiegészítés.

2017-ben már látszott, hogy egyre több korábban Airbnb-n kiadott lakást adnak ki inkább hosszabb távon albérletként, mert egyszerűen annyira telített lett a piac. Ezt a jelenséget a tanulmány is megerősíti: a vizsgált hároméves időszakban a rendszerben publikált 19,5 ezer lakásból közel 9,9 ezret visszavontak a piacról. Ebből persze sok lakás esetében csak simán rájöhettek, hogy nincs elég idejük az Airbnb operatív részéhez, de az utóbbi időben már pénzügyi megfontolások is lehettek az ilyen döntések mögött.

Legyenek uniós szabályok?

Az Európai Unióban 2010 ás 2015 között csaknem 25 százalékkal nőtt a turizmus forgalma, eközben Magyarország ennél jóval nagyobb, 50 százalékos volt a fellendülés. A tanulmányból kiderül, hogy ebből a fellendülésből talán a Airbnb-s szállásadók profitáltak a legtöbbet, ugyanakkor általában minden budapesti szállásadónak elég kedvező volt ez az időszak.

És bár a szállodások egy része Magyarországon is szerette volna, hogy szigorítsák az Airbnb-kre vonatkozó szabályokat, olyan komoly átszabályozás, vagy tiltás végül nem született, mint amilyet néhány amerikai, vagy nyugati-európai város vezetése tető alá hozott ebben az időszakban. Ennek a tanulmány szerint az is lehetett az oka, hogy minden területen, csatornában bővülés volt a turizmusban. Azt ugyanakkor megjegyzik a szerzők, hogy a megélénkülő turisztikai keresletre a budapesti szállodaipar nem reagált hatalmas kapacitásbővítéssel, ami alapján akár arra is következtethetnénk, hogy a fejlesztéshez szükséges extra bevételek az Airbnb felfutása miatt nem a szállodáknál kötöttek ki.

De ha viszont bebizonyosodna, hogy tényleg a lazább szabályozás mellett működő Airbnb-s szállások veszik el a piacot a szállodáktól, akkor egyből legitimmé is válna a szállodák szigorúbb szabályozásra irányuló igénye. A tanulmány szerint ugyanakkor csak annyi látszik, hogy a szállodai és a kisebb méretű magánszállások vendégeinek utazási szokásai nagyon hasonlítanak egymáshoz. A szerzők szerint egy esetleges újraszabályozás előtt azt lenne érdemes megnézni, hogy például középkategóriájú hotelek és a jó minőségű, 2–4 férőhelyes lakások mennyire számítanak ugyanannak a piacnak.

Az ugyanis látszik, hogy a például a 30-40 lakást üzemeltető Airbnb-zők már-már a hotelekéhez hasonló szervezési módszereket alkalmaznak, és a szállodák komfortszintjét igyekszik elérni, de arra is emlékeztetnek, miszerint az egy nagy különbség, hogy a legtöbb Airbnb-ingatlan egyaránt megfelel szálláshelynek és lakásnak is. Emiatt gyorsan lehet ilyen lakások hosszú vagy rövid távú kiadása között váltani, amire például jó példa a 2017-es úszóvilágbajnokság, amikor csúcson voltak a magánszállások kapacitásai. Egy túl szigorú szabályozással pedig a szálláspiac ilyen jellegű rugalmasságát egy csapásra tönkre lehetne tenni - figyelmeztetnek a szerzők.

(Index, 2018. március 24., Stubnya Bencze írása)

 

Accor Hotels: jött a pénz

Többet kasszázhatott az Accor Hotels 2017-ben.

Kiemelkedően, 15 százalékkal nőtt az Accor Hotels magyarországi szállodáinak árbevétele 2017-ben, meghaladta a 25 milliárd forintot. 2018-ban a korábbihoz hasonló árbevétel-növekedést terveznek - mondta Luc Gesvret, a cég magyarországi vezérigazgatója, írja az MTI.

A cégcsoport Magyarországon 18 szállodát üzemeltet, különböző kategóriákban. A vezérigazgató elmondta: a csoport magyarországi szállodáiban az egy kiadható szobára jutó szobaárbevétel (revpar) jelentősen, 14 százalékkal emelkedett, 15 ezer forintra, ami döntően az átlagár növekedésének eredménye. A nettó átlagos szobaár 11 százalékkal közel 20 ezer forintra emelkedett. Luc Gesvret rámutatott: a kelet-közép-európai régióban a magyarországi szállodák teljesítménye nőtt a legjobban, Budapest egyre vonzóbb úti cél, mind a szabadidős, mind az üzleti utazók körében.

Az Accor vendégei fele-fele arányban belföldiek és külföldiek voltak 2017-ben, a belföldiek elsősorban üzleti céllal, konferenciákra érkeztek. Budapesten kívül három szállodája van a csoportnak, Győrben, Szegeden és Székesfehérváron, a vidéki szállodák teljesítménye is kiemelkedő volt, bár nem kétszámjegyű növekedést értek el. A foglaltság 76 százalékra emelkedett a 2016-os 74 százalékról.

Számos fejlesztésük van folyamatban. A szállodák fejlesztésére fordított összeg elérte a 35 millió eurót az elmúlt két évben, ebben a folyamatban lévő beruházások is benne vannak, így a budapesti Mercure Korona, a Mercure Buda és a Mercure City Center teljes felújítása.

2018 januárjában nyitott meg az ország első közvetlen terminál kapcsolattal rendelkező reptéri szállodája, az Ibis Styles Budapest Airport, és újabb szállodák nyitását tervezik, elsősorban Budapesten. A környező országok közül legutóbb Szerbiában, Szlovéniában, és Bosznia-Hercegovinában nyitottak új szállodákat. 

Az Accor Hotels kelet-európai stratégia partnere az Orbis Csoport, amely 16 országban kizárólagosan képviseli az Accor Hotels márkákat. Az Accor Hotelsnek 25 márkája van a luxus kategóriától az economy kategóriáig, Magyarországon 6 márkával vannak jelen. Az Accor Hotelsnek 250 ezer alkalmazottja dolgozik a csoport 4.300 szállodájában a világ 100 országában, Magyarországon ezer munkavállalót foglalkoztatnak.

A KSH adatai szerint a magyarországi szállodák szobakihasználtsága 3,4 százalékponttal, 60 százalékra emelkedett 2017-ben. A KSH adatai szerint pedig a revpar 2017-ben 16 százalékkal közel 12 ezer forintra emelkedett országosan.

(MTI, 2018. február 23.)

 

Nyomja a szállodákat az Airbnb

A turisták egyre több alvóhelyet foglalnak le az Airbnb-n. Erzsébetváros nagyot nyomult. A szállodásoknak ez nagyon nem tetszik, de még nem tüntetnek.

A budapesti vendégforgalom egyre nagyobb hányadát érik el a bérbe adott magánlakások, amelyek legtöbbjét az Airbnb-n foglalják le a külföldi turisták, összegzi a friss adatokat a Világgazdaság.

2016 szeptemberében sem lankadt a külföldi - főleg brit - turisták forgalma a Király utca és a Gozsdu udvar környékén, a budapesti bulinegyed központjában. A fapados légitársaságok terjedését is kihasználva lázasan növekvő, zömmel fiatalokból álló turistaréteg nemcsak az éttermeket és bárokat gazdagítja, hanem azokat a magánembereket is, akik kiadják lakásukat az Airbnb-n, vagy más szállásközvetítő portálon keresztül, vagy épen a személyes kapcsolatokat, ismertséget kihasználva. Ez a turistaréteg ugyanis jellemzően kerüli a szállodákat: a KSH adatai szerint a „buliturizmusban” élen járó briteknek tavaly csak körülbelül hatoda, 351 ezer fő szállt meg kereskedelmi szálláshelyeken, vagyis hotelekben, panziókban.

A magánlakásokat kereső külföldiek körében egyre népszerűbb Budapest, amit jól mutat, hogy a Skift.com utazási portál májusi elemzése szerint az Airbnb-n a VII. kerület volt 2015-ben a 13. „legtrendibb” úti cél. A szakportál azokat a feltörekvő területeket szedte össze, ahol a legnagyobb volt a forgalom növekedése: Erzsébetváros 145 százalékos bővüléssel szerepelt a listán.

A trend jól látszik a KSH adataiból is: 2015-ben 618 ezer külföldi turista közel 2,2 millió vendégéjszakát töltött el az üzleti céllal bérbe adott magánlakásokban, zömmel Budapesten, ez az egy évvel korábbihoz képest 26 százalékkal nagyobb forgalmat jelez. 2010-hez képest még nagyobb a növekedés, hiszen akkor még csak 236 ezer külföldi egymillió vendégéjszakát töltött el országosan magánlakásokban. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) szerint ugyanebben az ötéves időszakban a fővárosi szállodák száma csupán 5,2 százalékkal, a külföldi vendégéjszakák száma pedig 45 százalékkal emelkedett. Míg 2010-ben a szállodákban regisztrált külföldi vendégéjszakáknak 2,7 százalékát érte el a magánlakásokban elért forgalom, addig 2015-ben már 15,5 százalékára rúgott.

A magánlakások bérbeadása az évtized eleje óta terjed gyorsan Budapesten, miközben vidéken némileg csökkent az üzleti céllal kiadott ingatlanok száma. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2010. és 2015. között 1.492-ről 4.047-re, vagyis jóval több mint a duplájára nőtt a bérbeadásra hivatalosan regisztrált magánlakások száma. A kiadott szobák száma pedig több mint a négyszeresére, csaknem 9 ezerre emelkedett 2015-re. (Ezek a számok ráadásul csak a hivatalosan bejelentkező bérbeadókat tartalmazzák, mert bár Magyarországon a lakások rövid távú kiadása engedélyhez kötött, de ennek a kötelezettségnek sokan nem tesznek eleget.) 2016. nyarán az Airbnb kínálatában közel hétezer, a Booking.com portálon pedig több mint kétezer fővárosi lakás szerepelt.

Jönnek a lakáshotelek

A szállodaszövetség egy ideje - egyelőre sikertelenül - lobbizik a kormánynál, hogy az újraszabályozza újra a rövid távú lakáskiadás piacát. Az MSZÉSZ legfrissebb piacelemzésében azt azonban elismeri, hogy az Airbnb és társai olyan vendégkört vonzanak Budapestre, amely a fővárosi kisvállalkozások - például éttermek, bárok, fürdők, taxik - számára számottevő forgalmat jelent. A szállodások azonban több ponton szigorítanának a szabályozáson, a többi közt korlátoznák a bérbeadási napok számát, és a társasházakban a többi lakó engedélyéhez kötnék a lakás kiadhatóságát. A szállodásoknak leginkább a budapesti „bulinegyedben” megszaporodott úgynevezett „lakáshotelek” szúrnak szemet, amelyek esetében a vállalkozók lakástulajdonosoktól hosszú távra bérbe vesznek akár 50-100 lakást, és szállodaszerűen üzemeltetik őket, de jóval alacsonyabb költségekkel.

(Világgazdaság, 2016. október 5.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.