kirakat₪láz

A Spar is aláírt a szakszervezetnek

Bejelentették: ennyi a legkisebb bér a Sparnál 2020-ban. 

 

Megállapodott a 2020-as bérfejlesztésről a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ), írja a Napi.hu. Újdonság a 13. havi juttatás rendszerének kibővítése, valamint az, hogy az eddig elérhető dolgozói vásárlási kedvezmény a KASZ kezdeményezésére február 1-től 10 százalékra emelkedik. A megegyezés értelmében továbbra is megmarad a SPAR Hűségprogram. A bérfejlesztést a vállalat kizárólag saját forrás felhasználásával valósítja meg.

Újra sikeresen zárult a több mint 13 ezer munkavállalót foglalkoztató Spar Magyarország Kereskedelmi Kft.-nél lezajlott bértárgyalás. A vállalat a garantált bérminimum, illetve a minimálbér jogszabályban rögzített mértékéhez képest magasabb bért biztosít munkatársai számára, melyet továbbra is kiegészít saját hűségprogramjának juttatási elemeivel - adta hírül a kereskedelmi lánc.

Az elérhető legalacsonyabb bruttó alapbér a legnagyobb létszámot kitevő áruházi munkakörökben a próbaidő alatt 235 ezer forint, próbaidő után 245 ezer forint. A vállalat továbbra is biztosítja a kiemelt teljesítménnyel bíró áruházak számára az alapbéren felüli kiegészítő jövedelmet.

A kiskercég 2017 és 2019 között 26,5 milliárd forint értékű bérfejlesztést hajtott végre. Ez a szám 2020-ban közel 7 milliárd forinttal egészül ki - idézi a közlemény Maczelka Márk kommunikációs vezetőt.

A társaság 2020-ban is biztosítja a Spar Hűségprogramot, így 2020-ban is megmarad a Szép-kártya: a juttatás mértéke pedig változatlan marad, a társaságnál eltöltött évek számától függően éves szinten minimum 40, maximum 100 ezer forint, amivel a vállalat támogatni kívánja munkavállalói kikapcsolódását, feltöltődését. Új elem a 13. havi juttatás kiterjesztése az év első felében belépők számára, melynek célja a vállalat vonzóbbá tétele a munkaerőpiacon, valamint továbbra is él a dolgozói vásárlási kedvezmény, melynek mértéke a 2020-as évben február 1-től kezdődően 10 százalékos kedvezmény elérését teszi lehetővé az egyes vásárlások alkalmával, havi 80 ezer forint vásárlási összeghatárig.

A Spar Magyarország 2020-ban is folytatja a beruházásokat új áruházak építésével - és ezzel együtt új munkahelyek teremtésével - valamint a meglévő áruházak felújításával: az idei beruházási keret meghaladja a 31,6 milliárd forintot, melyet az osztrák családi tulajdonban lévő vállalat Magyarországon fektet be.

(Napi.hu, 2020. január 9.)

 

Mondja a szakszervezet a boltosoknak

Mielőbb meg kell állapodni a bérekről.

Célegyenesben a kiskereskedelmi bértárgyalások, az ideális esetben csak két-három fordulós egyeztetés eredménye 10-15 százalékos emelés és a bruttó 300 ezer forintot közelítő kezdő bér is lehet, írja a Világgazdaság.

A következő egy-két hétben – de a bérszámfejtés miatt legkésőbb január 20-ig – meg kell állapodni a bérekről azoknál a nagy áruházláncoknál, amelyek a hagyományos január–decemberi üzleti év szerint működnek – közölte a Világgazdasággal Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke.

Kifejtette, hogy nem segítette a gyors megállapodást egyik bolthálózatnál sem, hogy csak az év végén dőlt el: a minimálbér és a garantált bérminimum 8-8 százalékos emelkedése marad érvényben, vagyis az idei minimálbér 161 ezer forint, a garantált bérminimum pedig 210.600 forint – tehát nem írják felül a hatéves bérmegállapodásban foglaltakat.

A tárgyalások tétje ezek után az, hogy a láncok az utóbbinál mennyivel kínálnak többet a legalacsonyabb fizetési kategóriában. A KASZ elnöke jelezte, hogy eddig csak egy aláírt bérmegállapodásuk van, méghozzá a barkácsláncok között piacvezető OBI-nál.

A héten azonban több élelmiszer-kiskereskedelmi láncnál is bértárgyalás lesz, köztük az Auchannál és a SPAR-nál. Karsai Zoltán szerint ideális esetben akár két fordulóban is egyezségre lehet jutni, de az is jó eredménynek tekinthető, ha a harmadik tárgyaláson állapodnak meg a béremelésről. Sok múlik azon, hogyan sikerült a karácsonyi szezon az egyes munkáltatóknál, hiszen a negyedik negyedév iparági átlagban az éves árbevétel 30-35 százalékát is hozhatja.

A budapesti kiskereskedelmi bérek jellemzően bruttó 215 és 270 ezer forint között szóródnak, de aki a dolgozók legjavából akar válogatni, annak legalább 295 ezer forintos bérben érdemes gondolkodnia Karsai Zoltán szerint.

(Világgazdaság, 2020. január 6.)

 

Ad 2,5 milliárdot bérfejlesztésre az Aldi

2,5 milliárd forintot fordít 2020-ban bérfejlesztésre az ALDI.

Tovább folytatja béremelését az ALDI Magyarország: 2020. január 1- jétől minden pozícióban az inflációt meghaladó emelést hajt végre az vállalat, olvasható a cég sajtóközleményében.

A cég bérpolitikája a lojalitást honorálja: a minél hosszabb ALDI-nál eltöltött szolgálati időt magasabb összeggel díjazza. Két év ALDI-nál töltött munkaviszony után a bolti dolgozók legalább 12%-kal, a boltvezetők 24%-kal magasabb bérsávba kerülnek.

Magyarországi piacra lépése óta az ALDI kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a kiskereskedelmi szektoron belül kiemelkedő bért fizessen, olyan bért, amely más iparágakkal szemben is versenyképes, vagy akár magasabb. Ez nem csupán a bolti, valamint a logisztikai területen dolgozók kezdő bérére igaz, hanem a több éves ALDI-nál töltött munkaviszonyra is: a vállalat sávos rendszerben, például a bolti értékesítés és a logisztika területén összesen öt lépcsőben honorálja a munkatársak lojalitását. A sávos rendszer egyrészt kiszámíthatóvá teszi a munkavállalók karrierjét, hiszen a belépő dolgozó azonnal tudja, hogy melyik sávot mikor éri el, és ezzel párhuzamosan legalább mekkora fizetésre számíthat a későbbiekben. A struktúra további előnye, hogy lehetőséget teremt a bérek versenyképességének megőrzésére, egyúttal a lojalitást magasabb bérrel, illetve magasabb béremeléssel honorálja.

Az ALDI Magyarország Élelmiszer Bt. továbbra is földrajzi elhelyezkedéstől függetlenül egységes bértáblát alkalmaz, vagyis minden ALDI üzletben és a biatorbágyi logisztikai központban egyforma bért kapnak a dolgozók – kivételt a nagy forgalmú kiemelt boltok jelentenek.

A vállalat 2020. január 1-jétől tovább emeli béreit: heti 40 órás foglalkoztatás esetén 24 hónapos aldis munkaviszony után bruttó 362.900 forintra, kiemelt üzletek esetében bruttó 406.500 forintra nő a fizetés. A bérek versenyképességét és reálértékének megőrzését célzó, következetes bérpolitika eredményeként az elmúlt öt évben az ALDI 76.500 forinttal emelte a heti 40 órában dolgozó bolti és a raktári dolgozók kezdő bruttó bérét.

Egy 10 éve az ALDI-nál dolgozó bolti eladó kezdő bére a 11. évtől 406.500 forintra, kiemelt bolt esetében 449.500 forintra emelkedik. A boltvezetők kezdő bére heti 40 órás munkaviszony esetén bruttó 580.200 forintra, kiemelt bolt esetében 667.200 forintra nő 2020-tól. Két év ALDI-nál eltöltött munkaviszony után a bér 720.400 forintra, kiemelt bolt esetében bruttó 828.500 forintra emelkedik – ez 24%-os emelés a kezdő bérhez képest mindkét esetben.

A boltvezetők kezdő bére 132.400 forinttal lett magasabb az elmúlt öt év során. A kereskedelmi lánc a boltvezetők esetében is nagymértékben honorálja a kitartást és a lojalitást: az ALDI-nál munkaviszonyban töltött 10. év után 814.400 forint (ez 40%-kal több mint a kezdő fizetés), a kiemelt üzletek esetében 940.200 forint a bruttó fizetés.

2020-ban a vállalat mintegy 2,5 milliárd forintot fordít bérfejlesztésre Magyarországon. „Az ALDI tervezhető és kiszámítható karrierlehetőséget kínál mind üzleteiben, mind logisztikai központjában. Munkatársaink lojalitása visszaigazolja munkaadói és bérpolitikánk sikerét, hiszen munkavállalóink mintegy 25%-a több mint 5 éve dolgozik nálunk, közel 10%-ukkal pedig immár 10 éve közösen építjük az ALDI sikertörténetét Magyarországon. A kezdetekben felvett munkatársak közel 1/3-a ma is vállalatunknál dolgozik, munkatársaink létszáma pedig év végével várhatóan meghaladja majd a 3.800-at” – mondta a béremelések bejelentése kapcsán Bernhard Haider, az ALDI Magyarország Élelmiszer Bt. ügyvezetője.

(aldi.hu, 2019. december 16.)

 

Az OBI már emelt bért 2020-ra

A barkácspiacon is éles a bérverseny.

A szakszervezet jelenléte négyszázalékos pluszemelést hozott az OBI eredeti ajánlatához képest, így minden bizonnyal két számjegyű mértékben nőnek a bérek. A piacvezető barkácsláncnál tető alá hozott megállapodás a rivális Praktikerre is nyomást helyez.

Lezárult a november 5-én kezdődött bértárgyalási folyamat az OBI vezetése és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) között – tájékoztatta a Világgazdaságot Karsai Zoltán, a KASZ elnöke. Kifejtette, hogy a mindkét fél számára elfogadható megállapodásig hosszú és rögös út vezetett, de a felek az egyeztetés folyamán kölcsönösen nyitottak voltak meghallgatni egymás érvelését. Karsai kiemelte, hogy mindkét fél őszintén és nyíltan kommunikált a tárgyalások során.

Szakszervezeti oldalról öröm olyan munkáltatóval tárgyalni, aki nemcsak hallja, de érti is a munkavállalók hangját. Összességében elmondható, hogy jó megállapodást sikerült kötnünk, amellyel véleményünk szerint valamennyi áruházi munkavállaló elégedett lesz – tette hozzá a KASZ első embere.

Az eredeti vállalati ajánlathoz képest végül 4 százalékkal magasabb emelésben sikerült megállapodniuk a feleknek, és az már most biztosan kijelenthető, hogy az OBI munkavállalóinak minimális béremelése több ezer forinttal meghaladja majd a szakmai bérminimum 2020-ra várható nominális emelkedését. Karsai Zoltán szerint ez a megállapítás akkor is igaz lesz, ha megvalósul a szakszervezeti szándék, és a szakmai bérminimum a hatályos 15 600 helyett 19 500 forinttal emelkedik jövőre. Bár a KASZ elnöke erről nem számolt be,

a Világgazdaság információi szerint a megállapodás két számjegyű növekedést eredményez a bérekben, így elképzelhető, hogy a mérték az eredeti 6 helyett 10 százalékra kúszott fel az egyeztetések során.

Az OBI – és a KASZ – vélhetően azért nem közölt konkrétumokat, mert a nagy rivális Praktikernél még csak ezután kezdődnek a bértárgyalások, márpedig a két lánc között különösen éles a verseny a dolgozókért. A mintegy 175 milliárd forintos hazai barkácspiac meglehetősen koncentrált, és a szegmens növekedését éppen az OBI és a Praktiker rivalizálása határozza meg, ketten együtt a teljes értékesítés több mint 80 százalékáért felelnek.

(Világgazdaság, 2019. december 16.)

 

Boltos diákbérek listája

Ennyit fizet a diákmelósoknak az IKEA, DM, Decathlon, CCC.

2019 nyarán várhatóan 60 ezer diák áll munkába, ők nagyjából bruttó 1.100-1.300 forintot tudnak megkeresni óránként - ez az összeg persze nagyban függ a munka típusától, ahogy attól is, az ország melyik részén sikerül elhelyezkedniük, írja a Pénzcentrum. Egy táblázat pontosan összeszedi, hogy a különböző bolti pozíciókban mennyit fizetnek a legnagyobb magyar áruházláncok.

Nagyjából 300 ezer diák vállal munkát évente itthon, közülük 60 ezren dolgozhatnak a nyári szezon alatt - számolt be Majzik Nándor, a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetségének (Diákész) főtitkára.

A nemzetgazdaság számára kifejezetten hasznos a diákmunka, bizonyos területeken tartalékot is jelentenek az általános hazai munkaerőhiány orvoslására, a nyári szabadságolás ideje alatt sok esetben szezonálisan helyettesítik az állandó állományt. A minimálbér alapján bruttó 857 forint, a garantált bérminimum esetében bruttó 1.121 forint az órabérük, valójában azonban átlagosan ezek a számok 1.100 és 1.300 forint körül alakulnak, hiszen a cégek a diákmunkásokért is versenyeznek - mondta a szakember. 

Ma már szinte bármelyik ágazatban el tudnak helyezkedni a diákok, hiszen alig van olyan szegmense a gazdaságnak, amelyet ne sújtana a munkaerőhiány, és ne várnák tárt karokkal a dolgozni vágyó friss embereket. Ahogy arról korábban a Pénzcentrum is beszámolt, a turizmusban, a Balaton körül nyilván kiemelkedően jól lehet keresni: egy vendéglői konyha diákmunkásként alkalmazott kisegítője vagy egy "placcos" felszolgáló bruttó 400 ezer forintot kereshet havonta, egy szobalány vagy strandbüfés pedig ezerforintos órabérért dolgozhat a Balatonnál.

Azonban nem mindenkinek van lehetősége a tó mellé utazni, sokan szívesebben maradnak a lakóhelyük közelében, nekik maradnak a helyi lehetőségek, például a nagy áruházláncok, ahol szinte mindig van felvétel.

Egy érdekes összeállítást mutatott a Pénzcentrumnak Szetlák Tamás, az ATLASZ Csoport igazgatója. Az alábbi táblázatban a különböző bolti pozícikban diákként megkereshető bruttó órabéreket szedték össze az iroda munkatársai. 

A fent említett összegek tehát megállják a helyüket, ezen számok alapján ugyanis az átlagkereset bruttó 1.140 forint körül mozog.

Ahogy a táblázatból is látszik, legjobban a vidéki Lidl üzleteiben lehet keresni éjszakánként: bruttó 2.260 forintot, a Sparban vasárnap délutánonként bruttó 2.160 forintot adnak a diákoknak egy órányi munkáért cserébe. De a tescós alkalmazottak sem járnak rosszul, ők 1.869 forintot kapnak ugyanebben az idősávban.

Összesen két helyen fizetnek 1.000 forint alatt, egy meg nem nevezett ruhaüzletben, valamint a vidéki Dechatlon áruházakban.

Érdekes adalék még, hogy mennyivel kevesebbet kapnak a diákok vidéken, mint a fővárosban például a Lidl (1.017 forint vs. 1.243 forint), vagy éppen a Dechatlon áruházaiban (950 forint vs. 1.250 foint). Persze ez nem csak a diákmunkások esetében, de a felnőtt munkavállalóknál is bevett gyakorlat ez.

Duplázott az Auchan

Újra emelt dolgozói bérén az egyik nagy áruházlánc. Az Auchan.

A 2019 januárjában bejelentett bérfejlesztésen túl április 1-től újabb jelentős béremelést hajtott végre az Auchan Retail Magyarország - írja az áruházlánc az Origóhoz eljuttatott közleményében.

Az 1.150 vezető és beosztott munkavállalót érintő, átlagosan 9 százalékos bérnövekedéssel 2 milliárd forintra nő az áruházlánc új javadalmazási rendszerébe 2019 folyamán befektetett összeg. A vállalat bérpolitikájának a szakmai teljesítmény elismerése mellett a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának támogatása továbbra is fontos eleme.

Illusztráció FORRÁS: AFP/PHOTOALTO/JAMES HARDY

Az év eleji béremelést követően 2019 tavaszán több mint ezer munkavállaló bére újra jelentős mértékben emelkedik az Auchan Retail Magyarországnál. A most bejelentett fizetésemelés sokak esetében előléptetéssel is járt, mellyel áruházi és irodai munkatársak, valamint vezetők szakmai teljesítményét egyaránt elismerték.

A mostani béremelés a munkavállalók 16 százalékát érinti, és az év elején bejelentett 1,7 milliárd forintos bérfejlesztést 2 milliárd forintra egészíti ki.

2019-ben a béren kívüli juttatások körét is bővítette az áruházlánc, így 2019. január 1-től minden teljes munkaidős Auchan-munkavállaló éves szinten bruttó 91 ezer forint béren kívüli juttatásban részesül, ami átfogó élet- és balesetbiztosítással, egészségügyi szolgáltatásokkal, így például rendszeres szűrővizsgálatokkal, valamint 5 százalékos vásárlói kedvezménnyel egészül ki.

A hazai kiskereskedelmi szektorban egyedülálló módon a vállalat részvényesi programot is kínál minden munkavállalójának, amely további bérkiegészítést tesz lehetővé a gazdasági eredmények függvényében.

(Origo, 2019. április 29.)

 

Kergeti a szakszervezet a Metro áruházat

Megalakult a sztrájkbizottság a Metro áruházláncnál. Volt már sztrájk is.

Sztrájkbizottság alakult a Metro áruházláncnál, írja a Népszava. A vállalat vezetői 19,5 százalékos béremelést jelentettek be, ám a szakszervezet szerint ez a 13-14. havi bér alapbéresítésével jöhetett csak ki. Ezzel valóban 233 ezer forintra nő a Metro-alapbér.

Ám a szakszervezet 210 ezer forintos emelést követelt, ami a két havi többlet bérrel együtt 245 ezer forint lenne. Valójában a 195 ezer forintos alapbért mindössze 200 ezer forintra emelte a cég. Ami még az 5 százalékot sem éri el – nyilatkozta a Népszavának Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke.

A Metro áruházakban a faliújságra olyan tájékoztató cédulát tett ki a vállalat vezetése, amelyben azt írták, hogy a bértárgyalásokon a cég és a szakszervezet képviselői aláírták a bérmegállapodást, és a szakszervezet most átgondolatlanul újabb követelésekkel állt elő. Ez azonban csúsztatás, mert a tárgyalásokat valóban lezártuk, de megállapodás nélkül éppen azért, mert hónapok óta tartó egyeztetések után sem sikerült dűlőre jutni. Ezért is alakult meg a sztrájkbizottság- jegyezte meg Karsai Zoltán.

A KASZ elnöke azt sem érti, miért tájékoztatták úgy a dolgozókat, hogy a vállalat vezetőit váratlanul érte a szakszervezet követelése, amikor azokról tárgyaltak tavaly ősz óta és a pontok semmit sem változtak. - Az elmúlt időszakban a 210 ezer forintos alapbér, a 3-5-10 éve a cégnél dolgozók 5-5 százalékos béremelése és a targoncások számára járó juttatásoknak a vállalat minden területére történő kiterjesztése: ezek a pontok folyamatosan szerepeltek a tárgyalások napirendjén. Ezért inkább minket lepett meg, hogy a cég vezetői meglepődtek – tette hozzá a KASZ elnöke. A vállalat vezetőinek egy hete van arra, hogy újabb ajánlattal álljanak elő.

(Népszava, 2019. március 12.)

 

A Spar visszacsapott a KDFSZ-nek

Spar: beruházást tervez a vállalat, nem kivonulást.

A Spar Magyarországnál nincs bérvita, a cég nem vonul ki Magyarországról, 2019-es beruházási keretük meghaladja a 26 milliárd forintot - közölte a vállalat az MTI-vel február 28-án lapinformációkra reagálva.  

A közleményben ismertették, a cégnél a legalacsonyabb alapbér 220 ezer forint, mely több mint 12 százalékkal magasabb a garantált bérminimumnál. A munkatársaknak 13. havi juttatást is biztosítanak - tették hozzá. A targoncavezetők 2018-ban pótlékok és egyéb juttatások nélkül havonta átlagosan bruttó 367 447 forintot kerestek a tájékoztatás szerint. 

Kiemelték azt is, hogy saját dolgozókat foglalkoztatnak logisztikai szervezetükben, 13 ezer munkavállaló után fizetnek adót, járulékot, és idén 7,5 milliárd forintot fordítottak bérfejlesztésre.

A február 28-i Magyar Nemzet a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) elnökére hivatkozva azt írta, hogy miután a Spar több szakképzett dolgozójának  nem a jogszabályban előírt garantált bérminimumot alkalmazta alapbérként, a vélelmezhetően több millió forintnyi elmaradt bérkifizetés, valamint a feltételezett jogszabálysértés miatti elmarasztalás következtében elhagyhatja Magyarországot az áruházlánc.

(MTI, 2019. február 28.)

 

Összecsapott a Spar és a KDFSZ

Kivonulással fenyegetőzik a Spar.

A magyar piacról való kivonulással, valamint külföldi — román, ukrán — vendégmunkások alkalmazásával fenyegette meg munkavállalóit a Spar üzletlánc vezetősége, miután kirobbant a lapunk által bemutatott bérvita, amely szerint több szakképzett dolgozójuk esetében nem a jogszabályban előírt garantált bérminimumot alkalmazták alapbérként — írja a Magyar Nemzet. A szakszervezet kezdeményezett munkaügyi felügyeleti eljárást, mellette az érdekvédők az adóhatóságnál is feljelentést tesznek. Továbbá az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál és az adatvédelmi hivatalnál is bejelentik, hogy a láncnál nyilvánosan megnevezték azt a dolgozót, aki jogi úton már elküldte követelését a cégnek.

Elmérgesedni látszik a bérvita a Spar üzletláncnál. Miután lapunk megírta, hogy felügyeleti eljárást kezdeményeztek az alapbérek jogszerűtlen megállapítása miatt, össztűz alá vették a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) tisztségvise­lőit a multinacionális kereskedelmi cég képviselői, mondván, hazugságokat állítanak a sajtónak, a hivatali feljelentés miatt pedig súlyos következményeket helyeztek kilátásba.

– Hetek óta vegzálják a képviselőinket az üllői logisztikai bázison, amióta jeleztük a problémát a munkáltatónak. Ezúttal azt a fenyegetést kapták, hogy amennyiben jogorvoslatot követelünk, és nem állunk le az ügyben, a vélelmezhetően több millió forintnyi elmaradt bérkifizetés, illetve a feltételezett jogszabálysértés miatti elmarasztalás következtében elhagyhatja Magyarországot a Spar áruházlánc – mondta a Magyar Nemzetnek a KDFSZ elnöke.

Bubenkó Csaba hozzátette: azt is kilátásba helyezték a Spar helyi vezetői, hogy a magyar munkavállalók helyett majd a kisebb fizetéssel is megelégedő ukrán, román vendégmunkásokat állítanak be a raktárakba dolgozni.

Kérdésünkre Pál Péter, a KDFSZ jogásza elmondta: hamarosan kezdődik a munkaügyi felügyeleti eljárás, erről az illetékes kormányhivatal tájékoztatta az ügyvédet. Emellett adóigazgatási hatósági eljárást is kezdeményeznek a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál a kormányrendeletben előírt garantált bérminimumnál alacsonyabb alapbérek miatt, amelyek után vélhetően nem a megfelelő összegben teljesítette a munkáltató a foglalkoztatáshoz kapcsolódó adó- és járulékkötelezettségeket.

Az ügyvéd szerint az sem jogszerű, hogy cikkünk megjelenése után név szerint megnevezték a Spar üllői bázisán összehívott állományi gyűlésen azt a munkavállalót, akinek ügyében már felszólítást küldtek a cégnek.

– Adatvédelmi szempontból aggályos lehet ez az eljárás – mondta, majd úgy folytatta: emiatt az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál és az adatvédelmi hivatalnál is bejelentést tesznek. Azóta ráadásul újabb munkavállalók ügyében küldtek ügyvédi felszólítást a Sparnak, mert többeket érint a bérvita, és valamennyiük képviseletét vállalja a KDFSZ.

Úgy tűnik, az osztrák tulajdonú üzletlánc továbbra is sokallja az egyébként több kormányzati intézkedéssel mérsékelt munkáltatói terheket, illetve a szakképzetteknek járó garantált bérminimum összegét.

Megtudtuk: ehhez képest a cég anyaországában egy 35 éves, tíz év szakmai tapasztalattal, évi 24 nap szabadsággal rendelkező munkavállalónak targoncás munkakörben heti negyvenórás munkáért alapbérként havi 2170 eurót, vagyis mai értéken számolva több mint 683 ezer forintot számolnak el, míg a különféle pótlékokkal együtt ebben a munkakörben az átlagos kereset 2870 eurót, azaz több mint 904 ezer forintot tesz ki.

Ezt az „egyenlő fizetés az egyenlő munkáért” elve alapján, az Osztrák Statisztikai Hivatal 2012–2014-es adataiból merítő, miniszteri kezdeményezésre létrehozott Gehaltsrechner.gv.at ausztriai weboldal tartalmazza, amelyet az ottani jövedelmi hátrányok csökkentése céljából hoztak létre.

Ezzel szemben lapunknak a Spar üzletlánc azt jelezte: a cég alkalmazásában a targoncavezetők 2018-ban pótlékok és egyéb juttatások nélkül havonta átlagosan bruttó 367 ezer forintot kerestek hazánkban. – Jelenlegi gyakorlatunk jogszerű, azon nem kívánunk változtatni – szögezte le lapunknak a Spar Magyarország Kft.

Emlékezetes, a bérvita azért pattant ki a szakszervezet és a cég között, mert a kézhez kapott fizetéseket az említett munkakörben több érintett esetében a jogszabályban előírt mindenkori garantált bérminimumnál kisebb összegben állapították meg, amely azért problémás, mert relatíve hiába magas a kézhez kapott végösszeg, annak alapját az alapbér adja.

Emiatt nem mindegy, hogy például a szabadságon töltött időt vagy a táppénzes ellátást, valamint a különféle pótlékokat mekkora összegből számolják ki, alacsonyabb alapbér esetén ugyanis mindenképpen károsul a munkavállaló.

– Jellemzően belehajszolják az alkalmazottakat egy olyan munkatempóba, amit folyamatosan fenn kell tartania; sokan betegen is dolgoznak, hogy a teljesítménybérezés miatt ne veszítsenek havonta több tízezer forintot.

A jogszabály szerint három évre visszamenőleg lehet követelni az elmaradt béreket, ezért kezdeményeztük a Pénzügyminisztérium állásfoglalása alapján a hivatalos eljárásokat – mondta Bubenkó Csaba.

A KDFSZ elnöke kitért rá: a cégnél – mérete alapján – reprezentatívnak számító Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) – amely köztudottan szoros kapcsolatot ápol a szocialista párttal, és többször vett részt kormányellenes tüntetéseken, legutóbb a túlóratörvény miatt – helyzeti előnyben van a láncnál. Belépéskor például minden új munkavállaló már a KASZ-hoz való csatlakozásról szóló nyilatkozatot is megkapja, az egyéb érdekvédelmi lehetőségekről viszont nincsen tudomása.

Bubenkó emlékeztetett: a KASZ 2012-ben kollektív szerződésben állapodott meg a Sparral a munkavégzés feltételei­ről, amely szerződés sok tekintetben rosszabb körülményeket teremt a dolgozóknak, mint a munka törvénykönyve előírásai. Megjegyezte: hiá­ba kérték a munkaadótól, azóta sem kapták kézhez tanulmányozásra az azóta többször módosított kollektív szerződést.

Emlékezetes, a Spar üzletlánc volt az, amelyik feljelentette a magyar kormányt Brüsszelben a hipermarketekre kirótt progresszív élelmiszerlánc-felügyeleti díj miatt, amelynek eredményeként az Európai Bizottság 2015-ben felfüggesztette a nagy láncoknak nagyobb terhet jelentő sávos adóztatást.

(Magyar Nemzet, 2019. február 27.)

 

Sztrájkbizottság alakulhat a Metro áruházaknál

Február 28-án sem tudtak megegyezni.

Az eredménytelen bértárgyalások után a Metro áruházi dolgozóit képviselő tisztségviselők ma egyeztetnek a szakszervezettel, és várhatóan sztrájkbizottság megalakításáról döntenek, írja a Világgazdaság.

A feszült helyzet előzménye, hogy a tizenhárom áruházban csaknem 2.600 főt foglalkoztató Metro nem jutott dűlőre az érdekképviselettel a 2019-es béremelésről. Úgy tudni, hogy az áruházi munkakörökben a kezdőbéreket a 2018-as bruttó 180,5 ezer forintról előbb 195, majd 200 ezer forintra volt hajlandó emelni a Metro, miközben a szakszervezet a bruttó 210 ezer forintot tűzte ki célul.

A képet árnyalja, hogy a bolthálózat 13. és 14. havi fizetést is ad. Havi bruttó 200 ezerrel számolva, az éves bért 12 hónapra visszaosztva, ez bruttó 233 ezer forint. A többi bérsávra annak alapján lehet következtetni, hogy a legtöbb üzletláncnál négy-hat bérkategória van, amelyek között 10-15 százalék is lehet az eltérés. A 13. és a 14. havi bér nyolc-tíz éve még versenyelőnyt jelentett a Metrónak, ami azóta elolvadt, ma már inkább kompenzációként lehet rá tekinteni.

A Világgazdaság megkereste a Metrót, de a cég nem reagált arra a kérdésre, hogy hajlandó-e megfontolni egy kedvezőbb ajánlat kidolgozását. A Népszava értesülései szerint a munkatársakkal viszont azt közölték, kétszáz embert kellene elküldeniük, ha teljesítenék a követeléseket. Amint megalakul a sztrájkbizottság, a munkáltatónak hét napon belül tárgyalóasztalhoz kell ülnie a dolgozók képviselőivel.

(Világgazdaság, 2019. február 28.)

 

A Lidl is feljebb tolta a béreket

Szakszervezet nélkül. A Lidl 15%-os emelést jelentett be a bolti és raktári dolgozók körében.

A béremelést követően az áruházakban dolgozó bolti eladó munkatársak kezdő havi bruttó járandósága 267 ezer és 287 ezer forint között alakul, míg a már három év munkaviszonnyal rendelkező bolti eladók számára az elérhető legmagasabb bruttó havi járandóság 297 ezer forinttól 317 ezer forintig terjedhet, 8 órás munkaidőben, amely összeg a havi bruttó alapbér és a béren kívüli juttatás összegét tartalmazza. Továbbá ezen felül kerülnek kifizetésre a pótlékok, melyek összege előre nem meghatározható, de a tavalyi évben átlagosan havonta bruttó 32 ezer forintot jelentett.

A logisztikai központokban dolgozó komissiózó feladatkört ellátó munkavállalók esetében a kezdő havi bruttó járandóság 277 ezer és 313 ezer forint között alakul, míg a már három év munkaviszonnyal rendelkező komissiózó számára a legmagasabb bruttó havi járandóság 342 ezer és 393 ezer forint között érhető el, 8 órás munkaidőben, amely összeg a havi bruttó alapbér és a béren kívüli juttatás összegét tartalmazza. Továbbá ezen felül kerülnek kifizetésre a pótlékok, melyek összege előre nem meghatározható, de a tavalyi évben átlagosan havonta bruttó 55 ezer forintot jelentett.

A logisztikai központokban dolgozó targoncavezető feladatkört ellátó munkavállalók esetében a kezdő havi bruttó járandóság 302 ezer és 333 ezer forint között alakul, míg a már három év munkaviszonnyal rendelkező targoncavezető számára az elérhető legmagasabb bruttó havi járandóság 370 ezer és 413 ezer forint között alakul, 8 órás munkaidőben, amely összeg a havi bruttó alapbért és a béren kívüli juttatás összegét tartalmazza. Továbbá ezen felül kerülnek kifizetésre a pótlékok, melyek összege előre nem meghatározható, de a tavalyi évben átlagosan havonta bruttó 60 ezer forintot jelentett.

A vállalat a Lidl Egészségprogram keretében éves szinten nagyértékű komplex egészségügyi szolgáltatást is biztosít minden munkavállalója számára, amely országszerte magánklinikai környezetben kínál számukra prevenciós és a gyógyulást elősegítő kényelmes, gyors és ingyenes megoldásokat.

Az üzletvezetők esetében a kezdő havi bruttó járandóság 449 ezer és 523 ezer forint között alakul, míg a már három év munkaviszonnyal rendelkező üzletvezetők számára a legmagasabb bruttó havi járandóság 632 ezer és 695 ezer forint között érhető el, 8 órás munkaidőben, amely összeg a havi bruttó alapbért és a béren kívüli juttatás összegét tartalmazza. Továbbá ezen felül kerülnek kifizetésre a pótlékok, melyek összege előre nem meghatározható, de a tavalyi évben átlagosan havonta bruttó 69 ezer forintot jelentett. Ezen felül az áruházlánc – korlátlan magáncélú használattal, minden költséget 100%-ban átvállalva – személyautót is biztosít üzletvezetőinek, akik szintén igénybe vehetik a vállalat által garantált egészségügyi szolgáltatást is.

(Lidl sajtó, 2019. február 14.)

 

Bértárgyalások: a Tesco is beállt a sorba

Ő is megállapodott a szakszervezettel, a Spar, a Penny és az Auchan után. A Tesco 3,4 milliárd forintot költ béremelésre.

A Tesco 2019-ben két fázisban összesen további 3,4 milliárd forinttal emeli a kiskereskedelmi dolgozók bérét, állapodott meg az áruházlánc a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetével (KASZ) és a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetével (KDFSZ) – írja az Index a cég és a két szakszervezet közös közleménye nyomán. A megállapodás értelmében JANUÁRTÓL AUGUSZTUSIG BRUTTÓ 207 EZER FORINT, SZEPTEMBERTŐL FEBRUÁRIG PEDIG 215 EZER FORINT LESZ A LEGALACSONYABB ELÉRHETŐ ALAPBÉR.

A legalacsonyabb elérhető csomag (alapbér, cafeteria, átlagos pótlékok) így 2019. január–augusztus között kb. bruttó 240 ezer forint, ez az összeg 2019. szeptember és 2020. február között 248.500 forintra emelkedik.

A felek azt is rögzítették, hogy a 2019-ben a Tesco további több mint 4 milliárd forintot fordít a dolgozók juttatási csomagjára. Ezt Karsai Zoltán, a KASZ elnöke hatalmas előrelépésnek nevezte. Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnöke azt hangsúlyozta, nagy siker, hogy a béremelés két fázisban történik meg, hiszen ez biztosítja, hogy a 2020-as bértárgyalások magasabb alapról kezdődhetnek majd. 

(Index, 2019. február 14.)

 

A Penny is 10%-kal emel

Bért.

A Penny Market a 2018-as átlagosan mintegy 10 százalékos béremelés után 2019-ben is hasonló növelésre készül - jelentette be a német tulajdonú társaság. A diszkontlánc egyébként Tatabányán december közepén nyitotta meg 218. magyarországi üzletét, írja a Napi.hu.

A cégnél 2016-ról 2017-re akár a 25 százalékot is elérhette a béremelés az értékesítési és logisztikai területen dolgozóknál. A vállalat 2018-ban is folytatta a bérek fejlesztéseit: valamennyi területen átlagosan közel 10 százalékos emelést hajtott végre.

A társaság 2019-ben is hasonló jellegű fejlesztéseket tervez. Ezzel párhuzamosan 2019. január 1-től a Szép-kártyás juttatás összege a teljes munkaidős munkatársak számára 14 ezer forint.

A diszkontlánc ezen kívül támogatja alkalmazottai gyermekeinek iskolakezdését, emellett szükség esetén munkabérelőleget vagy munkáltatói kölcsönt is biztosít. A szülési szabadságuk után újra munkába állók visszatérését többek között részmunkaidős foglalkoztatással, míg a központban dolgozó alkalmazottak munka-magánélet egyensúlyát további intézkedésekkel segítik elő, amennyire csak lehetséges.

A Penny Market Kft. megállapodott a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetével, valamint a Penny Market Kft. Üzemi Tanácsával az úgynevezett túlóratörvény kapcsán, melynek értelmében a diszkontcég a kollektív szerződésben meghatározott évi túlmunkakeret mértékét nem emeli. Azoknak, akik ennél magasabb, évente akár 400 óra túlmunkát szeretnének, lesz rá lehetőségük, de csak kizárólag önkéntesen, valamint ehhez egy külön megállapodás megkötése is szükséges a munkavállalói érdekképviseletek közreműködésével.

(Napi.hu, 2019. január 23.)

 

A Spar már kipipálta a szakszervezetet

Emelik a béreket a Sparnál, a 400 túlórát viszont nem vezetik be.

Megállapodott a 2019-es bérekről a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete, írja a Világgazdaság. A megegyezés értelmében a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. munkavállalóinak jelentős része magasabb fizetést kap az idei évtől, valamint a vállalatnál érvényben lévő Kollektív Szerződés túlórára és munkaidőkeretre vonatkozó szabályai nem változnak – olvasható a Spar közleményében.

Ezen túlmenően a kedvezőtlen adóváltozások ellenére megváltozott formában, de megtartásra kerül a SPAR hűségprogram, melynek keretében további béren kívüli juttatásokat is kapnak a munkavállalók, és megmarad a 13. havi juttatás is. A béremelést a SPAR kizárólag saját forrás felhasználásával valósítja meg.

A közlemény szerint ismét eredményesen zárult a több mint 13 ezer munkavállalót foglalkoztató SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft.-nél lezajlott bértárgyalás. A SPAR Magyarország a garantált bérminimum, illetve minimálbér jogszabályban rögzített emelésén túl is jelentős béremelést biztosít munkatársai számára, melyet továbbra is kiegészít saját hűségprogramjának juttatási elemeivel.

A munkaerőpiac által leginkább kitett területeken, a legnagyobb létszámot kitevő áruházi munkakörökben, valamint a logisztikai központokban a kezdő alapbér minimum havi bruttó 220 ezer forint 2019. január 1-től.

A SPAR 2017-ben 10 milliárd forint értékű bérfejlesztést hajtott végre. Ez a szám 2018-ban elérte a 9 milliárd forintot, 2019-ben pedig további 7,5 milliárd forinttal egészül ki. A bérfeszültség megelőzése érdekében a fizetések meghatározása során pedig most is törekedtünk arra, hogy az egyes vezetői szintekhez köthető bérek összecsúszását elkerüljük – hangsúlyozta Maczelka Márk kommunikációs vezető.

Ugyan több más, hazánkban működő vállalatnál kivezetésre került a készpénzes béren kívüli juttatás az adóterhek jelentős növekedése miatt, addig a SPAR ezen juttatás megtartása mellett döntött, mely a munkatársak versenyképes javadalmazását szolgálja. A SPAR mellett természetesen az érdekvédők is kiemelten kezelték a hosszabb ideje a vállalatnál dolgozók megbecsülését.

A SPAR tehát 2019-ben is biztosítja a SPAR hűségprogramot két fontos változtatás életbe léptetésével. 2019. január 1-től a korábban minden munkavállaló számára elérhető, éves szinten nettó 100 ezer forintos készpénzes juttatás éves szinten bruttó 120 ezer forintos készpénzes juttatásra módosul, amely havi szinten bruttó 10 ezer forint bérkiegészítés formájában kerül kifizetésre. A 2018-ban még választható SPAR Ajándékkártya helyét kizárólagosan a SZÉP kártya veszi át, a juttatás mértéke pedig változatlan marad, –a SPAR-nál eltöltött évek számától függően éves szinten minimum 40, maximum 100 ezer forint- amivel a vállalat támogatni kívánja munkavállalói kikapcsolódását, feltöltődését.

Emellett megmarad a dolgozók 13. havi juttatása is, valamint továbbra is él a dolgozói vásárlási kedvezmény, mely időszaktól függően 5-10 százalék kedvezmény elérését teszi lehetővé az egyes vásárlások alkalmával.

„A munkatársi létszámunk 2019-ben is tovább fog nőni, elsősorban az új beruházásaink miatt, illetve mert a SPAR céljai között szerepel a kiemelt területek leterheltségének csökkentése. Mindezek mellett továbbra is érvényben marad a Kollektív Szerződésünk túlórára és munkaidőkeretre vonatkozó rendelkezése, amely

300 órában maximalizálja az elrendelhető túlóra mennyiségét, és 4 hónapban a munkaidőkeret mértékét.

Ezen –a szakszervezetekkel egyetértésben- a vállalat nem kíván változtatni. Az elmúlt évben megtett intézkedések eredményeképpen a fluktuációs rátánk pedig egy év alatt további 6 százalékponttal csökkent, mely így jelenleg közel 26 százalék” – emelte ki Maczelka Márk kommunikációs vezető. Ez is bizonyítja, hogy a vállalat jelentős erőfeszítéseket tett munkavállalói megtartása érdekében, reagálva az aktuális munkaerőpiaci helyzetre.

A SPAR Magyarország 2018-ban is folytatja a beruházásokat új áruházak építésével – és ezzel együtt új munkahelyek teremtésével – valamint a meglévő áruházak felújításával: a 2019-es beruházási keret meghaladja a 26 milliárd forintot, melyet az osztrák családi tulajdonban lévő vállalat Magyarországon fektet be.

(Világgazdaság, 2019. január 10.)

 

Elszólta magát a Kika, mennyi fizetést ad

Lehull a lepel: ennyiért gályázhatsz raktárosként, eladóként a Kikában.

A Kika is megosztja már álláshirdetéseiben, hogy mennyit lehet keresni, ha az adott pozícióban helyezkedsz el, írja a Pénzcentrum. Megnéztük, hogy van-e differencia a különböző áruházaknál elérhető bérek között, és egyáltalán mennyit lehet keresni, ha a bútoráruháznál helyezkedsz el.

A Szárnyas Fejvadász Facebook-oldalon szúrtuk ki, hogy munkatársakat keres a Kika. Mivel a hirdetésekben meg volt adva a cafeteriával együtt kalkulált bruttó bér, ezért felkerestük a Kika karrieroldalát, ahol kiderült, hogy az összes pozícióhoz feltüntetik a kereseti lehetőségeket. Érdekesség, hogy ugyanazért a pozícióért kevesebbet fizetnek Győrben és Pécsett, mint Budapesten, ami valószínűleg a megélhetési költségek közötti különbségből adódik.

KIKÁNÁL MEGHIRDETETT POZÍCIÓKHOZ TARTOZÓ BRUTTÓ FIZETÉSEK CAFETERIÁVAL EGYÜTT:

  Budaörs Budapest Soroksár Győr Pécs
Adminisztrációs ügyintéző 250        
Raktárkezelő 275 275 275   239
Eladó-tanácsadó   210 - 270 210 - 270 210 - 250 210 - 250
Reklamációs ügyintéző   250 250 239  
Pénztáros-árufeltöltő   235      
Bútorösszeszerelő       240  
Érték: ezer forint, bruttó összegek cafetériával, pótlékokkal együtt, 2018.07.22-i állapot; forrás: Kika web

Kiderül, hogy míg 

  • Budapesten raktárosként bruttó 275 ezer forintot lehet keresni, Pécsett csupán 239 ezret,
  • Budapesten reklamációs ügyintézőként 250 ezer forintot lehet keresni, Győrben csak 239 ezret,
  • eladó tanácsadóként pedig a bérsáv felső határa alacsonyabb 20 ezer forinttal Győrben és Pécsett, mint a fővárosban.

Mivel a munkatársakkal szemben feltüntetett elvárásokban nincs különbség, a fentiek alapján könnyű kiszámolni, hogy raktárosként 15 százalékkal lehet jobban keresni a cégnél Budapesten, mint Pécsett, reklamációs munkatársként 4,6 százalékkal fizetnek kevesebbet Győrben, mint a fővárosban, a két említett vidéki városban pedig egyaránt 8 százalékkal alacsonyabb fizetést érhetünk el eladóként, mint a budapesti üzletekben.

A fenti példa is alátámasztja, hogy országos szinten még mindig nagy különbségek vannak a bérek között. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat legfrissebb, 2016-os adatai szerint Budapesten 297600 forint volt a bruttó átlagkereset, Pest megyében 220 030 forint, Baranya megyében 193 522, Győr-Moson-Sopron megyében pedig 210 336 forint.

(Pénzcentrum, 2018. július 22.)

 

Az Euronics tovább tolja a béreket

Az Euronics Műszaki Áruházlánc megemeli értékesítő és hitelügyintéző dolgozói bérét.

A béremelés okán, a munkavállalók fejenként bruttó 20.000, valamint 30.000 forinttal többet vihetnek haza havonta, írja az Origo. A változás, azaz az éves szinten összesen 123 millió forintnyi extra béremelés az áruházlánc közel 500 dolgozóját érinti.

Az Euronics hitelügyintéző kollégáinak bérét bruttó 30.000 forintal növelte, értékesítőinek bérét pedig bruttó 20.000 forinttal megemelte. Így utóbbi pozícióban az Euronics szakértői átlagosan közel bruttó 300.000 forintot kerestek májusban, ami több mint 70 százalékkal meghaladja a magyarországi eladók átlagos, bruttó 176.676 forintos keresetét.

A cég továbbra is teljesítményarányos fizetést kínál, így a legjobb értékesítő kollégák szerződés szerinti bérük másfél-kétszeresét is megkereshetik havonta.

Fontos, hogy szakértői gárdánkat folyamatosan motiválni tudjuk. Ezért ebben a kiemelt időszakban anyagilag is szerettünk volna még inkább elismerni eddigi eredményeiket, és ösztönözni kiváló teljesítményüket – mondta el Hunyady László, az Euronics Műszaki Áruházlánc marketing és értékesítési igazgatója.

2018 januárjától a cég bevezette a cafeteria-rendszert is, így 2018-ban bruttó 440 millió forintot költenek béren kívüli juttatásokra.

(Origo, 2018. június 29.)

 

Az Euronics megnyomja a cafetériát

Az Euronics a cafetériával húz nagyot a juttatásokban.

Az Euronics Műszaki Áruházlánc januártól bevezette a cafeteria-rendszert, és 2018-ban 440 millió forintot költ béren kívüli juttatásokra. Az üzletvezetőknek és a szakértői gárdának év elején 50-100 ezer forintos ajándékkártya is jár, emellett az új rendszer egy főre nézve havonta átlagosan több mint 30 ezer forint béren kívüli juttatást oszt szét.

Az Euronics úgy döntött, hogy 2018-ban átlagosan havi 33 ezer forint béren kívüli juttatással is értékeli dolgozói munkáját, a cafeteria-rendszer keretében - olvasható a Napi.hu tudósításában, az üzletlánc közleménye alapján.

A cég munkatársai pénzbeli juttatásra, SZÉP Kártyára, kulturális, vagy sporteseményekre szóló belépőre, valamint ajándékkártyára számíthatnak az újévben. Emellett januárban az üzletvezetők teljesítményét 100 ezer forint, a szakértői gárdát pedig 50 ezer forint értékű ajándékkártyával is megjutalmazta a cég, összesen közel bruttó 40 millió forint értékben.

(Napi.hu, 2018. február 2.)

 

Bizalmatlan a Metro a szakszervezettel

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete mostanság a Metro áruházlánctól próbál sztrájkfenyegetéssel nagyobb bért kisajtolni. Egyébként a Metro is a boltos bérátlagnál többet ad a dolgozóknak. És úgy tűnik, nem bízik a szakszervezetben, ezért legutóbbi bérajánlatát önállóan közzétette, hadd ismerjék meg a dolgozók rajta keresztül.

A Metro december elsején arról tájékoztatta az MTI-t, hogy minden dolgozójának az alapbér felett, éves szinten kéthavi alapbérnek megfelelő extra bért garantál, ami rugalmasan felhasználható cafeteria-keretként is. Így a vállalatnál 2018. január 1-jétől a legalacsonyabb garantált munkabér meghaladja a 211 ezer forintot, ami több mint 30 ezer forinttal magasabb a jogszabályban előírt garantált bérminimumnál.

A javasolt bérrendezés eredményeként az áruházi - nem vezetői szintű - dolgozók 86 százaléka kap januártól 23 ezer forintot meghaladó munkabéremelést. A bérrendezési program kidolgozása során kiemelt szempontként kezelték, hogy ne csak a legalacsonyabb jövedelmi szinten lévő munkavállalók bérét emeljék. Az áruházi vezetői, valamint egyéb kiemelt felelősségű beosztások esetében átlagosan 22 ezer forint egyéni teljesítménytől és bérszinttől függő béremelést alkalmaznak.

A Metro közleményében kitért arra, hogy a 2018-as bérrendezés tartalmáról több körben egyeztettek a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetével. Az alapelvekben és irányokban egyetértésre jutottak, a Metro a KASZ visszajelzései alapján további elemekkel egészítette ki és értékében meg is emelte ajánlatát. A cég azt is közölte ugyanakkor, hogy végső megegyezésre még nem jutottak a december elsejei tárgyaláson.

A bérrendezési programot a Metro az összes dolgozót képviselő Központi Üzemi Tanáccsal (KÜT) együttműködve, a dolgozói igényeket és visszajelzéseket figyelembe véve, javaslataikat beépítve véglegesítette. A legutóbbi egyeztetésen a KÜT képviselői egyhangúlag támogatták a programot - közölte a cég. A Metro a dolgozók várakozása miatt tette közzé a KÜT révén támogatott bérrendezési csomagot.

A Metro bizalmatlan is lehet, ezért nyilvánosságra hozta legújabb javaslatát, hadd ismerjék meg a dolgozók rajta keresztül

A KASZ a honlapján megjelent tájékoztatásban ugyanakkor azt közölte: november 28-án tárgyalt a szakszervezet és a Metro vezetése. A cég a bérekre olyan ajánlatot tett, ami távol állt a KASZ követelésétől, így ezt az ajánlatot a tárgyalódelegáció nem fogadta el. A Metro ezért a bérajánlatát visszavonta, és december elsejére újabb béremelési javaslatot készített. A második ajánlat némiképp eltért az előzőtől, de nem tartalmaz érdemi előrelépést, amit ezért a KASZ nem tudott elfogadni - írja a szakszervezet.

"Mivel tisztán látszik, hogy a tárgyalások nem vezetnek eredményre, a KASZ megalakította a sztrájkbizottságot. A cégnek a jogszabályok szerint 7 napja van arra, hogy tárgyaljon a szakszervezettel, és elfogadható bérajánlattal álljon elő. Ha ez nem történik meg, sztrájk lesz, mégpedig olyan időpontban, amely fájni fog a cégnek" - fogalmazott a szakszervezet.

A KASZ hamarosan közzéteszi a követeléseit, de a Metro ragaszkodott ahhoz, hogy december elsején közzétegye saját béremelési terveit a dolgozóknak, ezért fontos leszögezni, hogy az nem egyezik a szakszervezet véleményével - közölte honlapján az érdekképviselet.

(MTI, 2017. december 1.)

 

Rányomott egyet a Fornetti is

Kapott mindenki 96 ezer forintot. Egy évre. Ez havi nyolc ezer.

A Fornetti emelte alkalmazottai fizetését: minden egyes dolgozó éves szinten bruttó 96 ezer forinttal vihet többet haza 2017-ben, mint 2016-ban, összegzi a Napi.hu.

A kormányzati intézkedések a Fornetti csoportra is hatással vannak: a cég dolgozóinak túlnyomó többsége korábban is a minimálbért meghaladó összeget keresett, így a jogszabály-módosítások (a járulékcsökkentés) megtakarításokat hozott a cégnek.

A Fornetti úgy döntött, hogy semmit sem tart meg a járulékcsökkentés révén megspórolt összegből, amelyet így teljes egészében szétosztanak a dolgozók között. Így minden egyes alkalmazott egységesen évi bruttó 96 ezer forint - havi szinten bruttó 8 ezer forint - béremelést kap, ez a cégcsoport foglalkoztatottjainak 83 százalékánál 3-6 százalékos béremelést jelent. A Fornetti arra is figyelmet fordít, hogy a fizetésemelés ne járjon a munkaterhek növekedésével.

A Fornetti felhívta ugyanakkor a figyelmet arra is, hogy feltehetően a beszállítók részéről díjemelést vonnak majd maguk után a kormányzati bérintézkedések.

(Napi.hu, 2017. január 11.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.