autórengeteg₪márkazuhatag

Kelleti magát a kínai Geely

Tolja rendesen a kínai Geely autógyártó. Van 17 autógyára, és övé a Volvo is. 

A Geely kínai járműgyártó 2017-ben várhatóan 1,2 millió autót ad el, jóval többet a 2016-os 750 ezernél, írja a Világgazdaság. 

A cég 2017 első tíz hónapjában 950 ezer autót értékesített és a tervek szerint az eladott autók száma 2 millióra nő 2020-ban – közölte a kínai cég vezetője Fehéroroszországban, a cég legújabb külföldi üzemének átadásakor. A Geely cég vegyes vállalkozásban kezd autókat gyártani Fehéroroszországban, a gépkocsik 90 százalékát Oroszországba exportálják.

A kínai cég májusban megvásárolta a dán Saxo Bank 26 százalékát, és ezzel a pénzintézet főrészvényese lett. A Saxo Bank a Geely első befektetése a pénzügyi szektorban.A Geely a tíz legnagyobb kínai autógyártó egyike. A Geely tulajdonában van egyebek között a svéd Volvo Car Corp. autógyár és a London Taxi Co., de tulajdonosa a legnagyobb malajziai autógyártónak, a Protonnak, és hozzá tartozik még például a brit Lotus Cars 51 százaléka is.

A Geely összesen 17 autógyárral rendelkezik, amelyek közül 8 külföldön van: Oroszországban, Fehéroroszországban, Egyiptomban, Szaúd-Arábiában, Etiópiában, Sri Lankán, Irakban és Indonéziában.

(Világgazdaság, 2017. november 27., fotó: AFP)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.