butikpórázon₪vásárlóktere

Kapott a Media Markt egy 10 milliós bírságot a GVH-tól"justify">A Gazdasági Versenyhivatal jogsértőnek ítélte a Media Markt 2015-ös  karácsonyi bronz hétvégi reklámakcióját. A jogsértésért 10 millió forint bírságot szabott ki.

A GVH a Media Markt 2015. december 5-ére és 6-ára hirdetett akciójának felhívásait vizsgálta, többek között a következő szlogent: „Bronzhétvégén most minden húszezer forint feletti vásárlás esetén tízezer forintonként ezer forintot visszaadunk Media Markt ajándékkártyán!”

A cég a reklámokat rádióban, bannereken és eladáshelyi reklámeszközökön tette közzé. A GVH a reklámok értékelésekor kiemelt figyelemmel volt arra, hogy olyan célzott kampányról volt szó, amely csatornáit (nagy hallgatottságú rádió, nagy látogatottságú honlapok, webáruházban látható bannerek), tárgyát (műszaki cikkekre adott – minimum 2.000 forintos kedvezmény) és időszakát (az adventi, illetve a „Black Friday” utáni időszak) tekintve különösen alkalmas a fogyasztói figyelem hatékony felkeltésére, így a forgalom jelentős növelésére.

A GVH megállapította, hogy a Media Markt tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott, mert a rádióreklámjaiban megtévesztő tájékoztatást nyújtott a promóció részleteiről, a hirdetettekkel ellentétben ugyanis az akció nem minden 20.000 forint feletti vásárlásra vonatkozott. A bannerjein elhallgatta az akció korlátait, például azt, hogy szórólapos termékre, vagy webáruházas vásárláskor nem volt érvényes az akció.

A GVH a bírság kiszabásakor a jogsértéssel érintett bevételekből indult ki, mert úgy ítélte meg, hogy ez a tényező megfelelő viszonyítási alapként szolgált, ez tükrözte legpontosabban a hibás kereskedelmi gyakorlat lehetséges hatását.

A GVH enyhítő körülményként értékelte a vállalkozás javító szándékú törekvéseit, amelyek ugyan nincsenek közvetlen összefüggésben a vizsgált kereskedelmi gyakorlattal, de jelentős fogyasztóbarát intézkedéseknek minősülnek, és a jogsértő kereskedelmi gyakorlat megelőzését segítik.

A GVH gyakorlata értelmében a kifejezetten „minden” vásárlásra, termékre ígért akciók, kedvezmények megtévesztők, ha a reklám valójában nem terjed ki ezek mindegyikére, azaz, a kedvezmény elérhetősége korlátozott, a reklámban szereplő ígérettel ellentétben. A GVH az eljárást megszüntette az eladáshelyi reklámokkal kapcsolatban.

(GVH, 2017. augusztus 29.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.