butikpórázon₪vásárlóktere

Lehetsz egyszerre jogkövető és jogsértő kereskedő

Kezdődik a bemelegítés fekete péntekre. A tudatos vásárló tájékozódik, de könnyen zavarba jöhet: akad webáruházas cég, amelyik a jogsértők és a jogkövetők listáján is rajta van. A jogsértő webáruházak között pedig akad, aki háromszor is rajta van ugyanazért a büntetésért a listán. De a jogsértők azért ráadásul kapnak egy kis reklámot is, ha szemfüles a vásárló. 

A posta már elsütötte a startpisztolyt, mivel jelezte, hogy aki távoli, az öreg kontinens határain túli webáruházból szeretne karácsonyi ajándékot venni, az rögvest essen neki a vásárlásnak, ha időben meg is akarja kapni az ajándékot. A tudatos vásárlók nyilván tüsténkednek is már, hiszen az alapos tájékozódás előfeltétele a sikeres vásárnak, ahhoz pedig idő kell, ráadásul a szemfüles fogyasztónak nem csak karácsony táján, hanem az év minden napján résen kell lennie. Ez persze nem mindig könnyű feladvány.

A törtető értékesítési csatornák éllovasa a webáruház, amelyek tájékáról már megindult az információözön minden irányban, mit , miért, mennyiért és hogyan. Nos, a hogyan azért néha akadályokba is ütközhet.

A fogyasztóvédelmi szabályok szerint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (2017-től már nincs Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság) közzéteszi a súlyosan jogsértő webáruházak listáját. Közzéteszi ugyanakkor a jogkövető vállalkozásokat is. Nos, a két listában bizony van némi átfedés, tehát van olyan vállalkozás, aki mindkét listán szerepel (egyiken a webáruházával, másikon egy, vagy több boltjával). A tudatos vásárló pedig vakargathatja feje búbját, hogy akkor most minek higgyen.

Elindulni tájékozódni a hatóság vonalán szerencsére egyszerű, mert a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság ugyan megszűnt, de a köztudatba beivódott nfh.hu domain elérhetőségre bejön a kormány égisze alatti fogyasztóvédelmi oldal. De a fogyasztovedelem.kormany.hu valószínűleg nehezebben emészthető a kedves vásárlók számára, talán a második felét elhagyva egyszerűbb és könnyebben megjegyezhető lenne. De hát ma ez van, a kormány nem hagy ki egyetlen reklámlehetőséget sem, hadd tudja a vásárló, kinek is legyen hálás az információért.

Már összeszámolni sem könnyű kapásból a jogsértő webáruházakat:
van, aki háromszor is rajta van a listán

Elöljáróban azért meg kell jegyezni, hogy a nyilvánosság ereje sok-sok bírság visszatartó erejét felülírja, tehát nem elvetendő ötlet a vásárló számára információt adni a turpisságokról. Az már más kérdés, hogy a webáruházaknál az ismételt jogsértés esetében a legkisebb bírságösszeg 200 ezer forintnál indul, miközben a fogyasztóvédelmi bírság legkisebb összege úgy egyébként 15 ezer forint. Hát ez csak arra jó, hogy egy kisvállalkozás ne vágjon bele a digitális jólétbe (nem azért, mert eleve csalásra készül, hanem mert nagyon könnyű a legjobb szándék mellett is hibázni és itt bizony a legkisebb hiba is számíthat). De a lényeg.

A fogyasztóvédelemért felelős minisztérium honlapján közzé kell tenni, ha egy webáruház egy kormányrendeletben meghatározott súlyos jogsértést elkövet és az eljáró fogyasztóvédelmi hatóság, vagy a Gazdasági Versenyhivatal, vagy a bíróság jogerős döntést hoz, némi adatsorral fűszerezve. A kifüggesztés időtartama két év, addig tűrni kell. Hát hogy hányan nézegetik bevásárlás előtt ezt a listát, azt nem tudni, de hát a fogyasztóvédelmi szervezetek is bóklászhatnak errefelé és mazsolázhatnak belőle, ha fontosnak tartják hírt adni erről a térfélről.

Az NFM honlapján található, jogsértő webáruházak rubrikára kattintva 87 találat jön be. Felületes szemlélő nyilván kapásból azt hiszi, ennyi a súlyosan jogsértő webáruház. Hát innentől kezdve viszont némiképp már eleve sántikál a dolog, mivel végigbogarászva a jogsértő webáruházak listáját, bizony akad olyan, amelyiket kétszer is feltüntették a sorban. Ez igazságtalan is egy picit, hiszen nem mindegy, hogy valakinek a neve az elrémisztést szolgáló olvasmányban hányszor tűnik fel.

Ráadásul akad olyan szerencsés - vagy éppen nagyon is szerencsétlen - webáruház, amelyik az október 9-i állapot szerint háromszor is rajta van a jogsértők listáján. Hát a blokkk.com nyilván nem fogja elárulni a nevét, elég neki ott is annyit szerepelnie, de a jelenlegi állás szerint a 16., 17. és a 18.oldalak környékét bogarászóknak ez könnyen szemet szúrhat. Ez a többiekhez képest szigorúbb büntetés azért.

A blokkk.com 2017 október 9-én a találati listában végül összesen 13 ismétlődést talált, így a súlyosan jogsértő webáruházak száma 74. És nem 87, amit a találatok száma sugallhat. Pontos statisztika nincs egyébként a webáruházak összlétszámáról (bár az önkormányzati nyilvántartásokból kigyűjthető lenne nem kevés macera árán), de jó néhány ezerre tehető a számuk, így ehhez képest kell mérlegelni, sok-e a 74, vagy nem. Nyilván annak a vásárlónak, aki egyszer beleszalad hátulról a döcögő szekérbe, annak egy kaland is sok a tévelygők táborából.

A jogsértő és jogkövető áruházak románca

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság 2011 márciusától vezette be a vállalkozások pozitív listáját. A fogyasztóvédelem honlapján így megtalálhatók azok a vállalkozások, amelyek fogyasztóvédelmi ellenőrzései, egy kiemelt vizsgálati téma során semmilyen  rendellenességet nem talált a hatóság, az ellenőrzést megelőző egy évben pedig nem alkalmaztak velük szemben szankciót, továbbá nem volt megalapozott panasz ellenük. A pozitív listára jutás feltétele, hogy a szolgáltatóhely az árfeltüntetés és árfelszámítás átfogó ellenőrzésekor, a szavatossággal és jótállással kapcsolatos fogyasztói kifogások és a vásárlók könyvébe tett bejegyzések intézésének ellenőrzésekor, vagy az idegenforgalmilag frekventált helyeken működő vendéglátó egységek és a személy-taxi szolgáltatás ellenőrzésekor megfeleljen az előírásoknak. De aki akarja, kérhet ellenőrzést és ha minden rendben, felkerülhetn a pozitív listára.

Jelenleg 2.233 vállalkozás boltja, szolgáltatóhelye szerepel a kormányzati honlap találati listájában, ráadásul akad olyan is, aki több árusítóhellyel egyidejűleg.

Nos, elöljáróban le kell szögezni: a szabályok alapján szerepelhet egy vállalkozás egyidejűleg a jogkövető szolgáltatóhelyek listájában és a súlyosan jogsértő vállalkozások között is. Egy bolt ellenőrzése nyomán az árusítóhely lehet hibátlan, a webáruháza pedig hibás. A kérdés csak az, hogy mit szól ehhez a vásárló. És a pozitív lista kapcsán azért felvetődik, hogy ha egy ellenőrzés nyomán odajut egy szolgáltatóhely, akkor az idők végeztéig maradhat-e rajta. És ha a vállalkozást más boltban, vagy éppen a webáruházában fülön csípik valamilyen szabálytalanság miatt, akkor a vásárló fejében mi marad meg.

A pozitív listás szabályok szerint egyébként az igazolást elnyerő "vállalkozás" vállalja az esetleges utóellenőrzést, ezzel együtt azt, hogy amennyiben egy utó- vagy újbóli ellenőrzés során a hatóság jogsértést tár fel, a hatóság honlapjáról is törlik. A bökkenő csak az, hogy arról részleteiben nem esik szó, mi van akkor, ha egy másik egységében, vagy éppen a webáruházában hibát találnak. De ha e bekezdés első mondatát, mely a hatósági honlapról származik, szó szerint értelmezzük, amiben nem bolt, vagy szolgáltatóhely, hanem "vállalkozás" megnevezés van, akkor erősen aggályos, vajon egy vállalkozás boltja lehet-e jogkövető listán, miközben a webáruháza súlyosan jogsértő.

Nos, végül a blokkk.com a 74 súlyosan jogsértő webáruház között hét olyan, a webáruházat működtető vállalkozást talált, amelyeknek saját hagyományos boltjai (egy, vagy több is) a pozitív listán is rajta vannak. Tehát ennek a hét vállalkozásnak van súlyosan jogsértő webáruháza és jogkövető boltja is (aki akarja, összefuttathatja a két listát). Egyidejűleg (majdnem 10%-a ilyen a súlyosan jogszegő webáruházas vállalkozásoknak). A vásárló pedig lehet, hogy zavarba jön, ha mindkét listát nyüstöli.

Szigorúan ellenőrzött webáruházak: kijavították a hibát, tuti hibátlanok

Hát bizony, ha a vásárló biztosra akar menni, és szemfüles is, érdemes végigbogarásznia a súlyosan jogsértő webáruházak listáját, de nem csak azért, hogy ott ne vásároljon. A hatóság honlapjának tanulsága szerint a korábban fülön csípett webáruházak mintegy fele már ki is javította a hibáját (ezek általában a honlapon előírt tájékoztatással kapcsolatos hiányosságok), ezt szép zöld betűkkel ki is emelik: a vállalkozás utólag pótolta a hiányosságokat, a határozatban foglaltakat teljesítette! (A blokkk.com most a zöld színtől eltekint.) De hát akkor ez azt is jelenti egyidejűleg, hogy a hibát kijavító webáruházak a legszigorúbb ellenőrzésen túlestek, akár nyugodtan lehet náluk vásárolni, hiszen ha nem változtatnak később a honlapjukon, akkor ők tuti hibátlanok.

Ez így már felérhetne akár egy jobbfajta ajánlólevéllel is. És nem is okoz nehézséget a vétkes, de hibajavító webáruház honlapját megkeresni, mivel minden súlyosan vétő webáruház webcímét a jog erejénél fogva fel kell tüntetni a jogsértők listáján, ami így már reklámnak sem rossz.

Lusta a minisztérium? ... azért a régi jó kis elemzések de hiányoznak

Az Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság fennállása alatt folyamatosan közzétette nagyon is részletes vizsgálati jelentéseit, évente pedig alapos elemzés keretében összegezte az ellenőrzések tapasztalatait.

Az NFH megszűnésével ezek a vizsgálati jelentések is megszűntek, pedig nagyon is tanulságosak voltak. Kár értük.

(blokkk.com, 2017. október 10.)

 

Kap egy kis reklámot is a súlyosan jogsértő webáruház

A hatóságtól persze, és ingyen. Két évig. Jelenleg 34 súlyosan vétkező webáruház van a hatóság honlapján.

A fogyasztóvédelem 2017-től hatályos előírásai szerint a súlyosan szabálysértő webáruházakat külön is fel kell tüntetni a hatóság honlapján. A céllal nincs is baj, hiszen a nyilvánosság elrettentő ereje sok-sok bírságot felülír. De hát az élet sokszor felülírhat korábban józannak ígérkező receptet is. Előreláthatóan lehet majd vitatkozni azzal, hogy vajon mennyit segít a vásárlón az új szabály, de azon is, lehetnek-e vadhajtásai is a kötelemnek. A vitával nincs is baj, az csak segítheti a tisztánlátást.

Csak egy kattintás az egész, a garancia pedig maga a hatóság

A galibát az okozhatja, hogy a súlyos hibát vétő webáruház esetében a honlapjának elérhetőségét is fel kell tüntetni - most már nem az időközben beolvasztott Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, hanem a feladatait átvevő - Nemzeti Fejlesztési Minisztérium honlapján. Egyszerűbben fogalmazva, a kíváncsiskodók a minisztérium honlapjáról közvetlenül megnyithatják az elmarasztalt webáruház honlapját is.

Nos, a nagyon tudatos vásárló két dolgot bizonyára tudhat. Az egyik, hogy sok az elsősorban adminisztratív, tájékoztatási hibákat elkövető webáruház. A másik viszont az, de ehhez már nagyon tudatosnak kell lenni, hogy a fülön csípett webáruháznak általában 30 napon belül ki kell javítania a hibát és azt jelentenie kell a hatóságnak. Így viszont két dolog biztos. Az egyik, hogy a hatóság láthatja, ha akarja, ismételten le is ellenőrizheti, kijavították-e a hibát. Még fel sem kell kerekedniük, mint egy hagyományos bolt esetében, hanem csak rá kell pillantani a számítógép monitorjára az íróasztalon.

Hát igen, a másik pedig az, hogy ezt követően szinte biztos, hogy az ellenőrzött webáruház már hibátlan, feltételezve, hogy a hatóság jól végezte a dolgát. De hát aki a hatóság honlapját nézi, az nyilván hisz neki. Így a kétéves feltüntetési időszak zömében ezek a korábban vétkező webáruházak már jó eséllyel hibátlanok (kivéve, ha jogszabályváltozás van időközben és ezt nem követnék, de hát ők már legalább megtapasztalták, milyen az, amikor a hatóság ellenőriz).

Tehát a vétkező webáruház egy-két hónap után nagyon is megbízható webáruház lehet, amire biztos garancia az ellenőrző hatóság eljárása. És ismerve a kedves vásárlót, ha kevésbé tudatos, és mégis rátéved a hatóság honlapjára, akkor is elsősorban egy jó kis akció érdekli, az pedig könnyen előfordulhat, hogy belebotlik egybe. A blokkk.com talált ilyet.

De mit is kell csinálni

A fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. számú törvény előírja, hogy a fogyasztóvédelemért felelős minisztérium honlapján közzé kell tenni az elektronikus kereskedelmi szolgáltatásban súlyos jogsértést elkövető webáruházak legfontosabb adatait (elmarasztalhat a fogyasztóvédelmi hatóság, a Gazdasági Versenyhivatal vagy a bíróság), és persze magát a jogerős döntést.

Az adatok egy része a beazonosítást segíti a tájékozódásban, mi is történt. Nyilvánosságra kell hozni a közzététel jogcímét, a jogerő beálltát, az eljáró hatóság, vagy bíróság megnevezését, az ügy számát és tárgyát. De természetesen nem maradhat ki a jogsértő vállalkozás neve, székhelye, a nyilvántartási száma, vagy cégjegyzékszáma és az adószáma sem.

Fontos az is, hogy a vállalkozás az elektronikus kereskedelmi szolgáltatásban milyen nevet használ, hiszen a hagyományos boltoknál is eltérhet az üzlet és a vállalkozás, vagy a vállalkozó neve.

És esetünkben a legfontosabb, hogy a hatóság feltünteti az elmarasztalt vállalkozás honlapjának a címét is. Így a végletekig kíváncsi vásárló a hatóság honlapjáról egy kattintással eléri a vétkes webáruház honlapját. Ráadásul a hatóság pontosan feltünteti a közzététel napját és a honlapról törlés várható időpontját. A közzétételt pedig nem lehet nagyon halogatni, mivel a fogyasztóvédelemért felelős miniszter a közigazgatási, vagy a bírósági döntés kézhezvételétől számított 15 napon belül köteles azt megtenni.

A súlyos esetek

A 453/2016. számú kormányrendelet felsorolja, melyek azok a súlyos esetek, amelyek elkövetőit közzé kell tenni:

- a szerződéskötést megelőzően nem tájékoztatja a fogyasztót a vállalkozás meghatározott adatairól (ezt egy másik kormányrendelet sorolja fel, de végül egy vállalkozás legfontosabb adatairól van szó, amivel azonosítani lehet őt),

- felróható magatartása miatt a fogyasztó a jogszabályban meghatározott elállási jogával nem tudott élni (ami 14 nap)

- tisztességtelen szerződési feltételt alkalmazott, amennyiben ezt bíróság megállapította,

mindezt 2017 január elejétől.

Az eddig elmarasztalt és nyilvánosságra hozott 34 webáruház ilyen hibákat követett el és az ellenőrző hatóság kötelezte is őket ezek kijavítására. Pénzbírságot közülük ezekben az esetekben egyik webáruház sem kapott, ha pontosak voltunk.

Ott a 200 ezres bírság, de hol a hatóság beszámolója

Az elektronikus kereskedelmi szolgáltatást nyújtó vállalkozás ismételten megállapított jogsértése esetén a bírság összege 200 ezer forinttól indul. A fogyasztóvédelmi bírság legkisebb összege egyébként 15 ezer forint, a különbség tizenháromszoros 2017-től. Ez azért elég nagy fenyegetettség ahhoz, hogy egy webáruház kijavítsa a hibát, hiszen a 34 webáruház esetében is látszik, hogy a fogyasztóvédelmi hatóság első alkalommal csak figyelmeztet és a kijavításra kötelez. A kis- és középvállalkozásokat - a legsúlyosabb eseteket nem számítva - tilos is első alkalommal a hatóságoknak megbüntetniük (itt most nem a webáruházak súlyos hibáiról van szó, hanem például az egészséget veszélyeztető vétségekről).

Hát igen, 200 ezer forintért nem érdemes sokat kockáztatni, egyszerűbb kijavítani a webáruház hibáját.

Egyébként akit a közzététel zavar, csinálhat magának új webáruházat, ráadásul hibátlant.

Az NFH, amíg létezett, minden évben közzétette beszámolóit ellenőrzéseiről, így a webáruházakéról is. 2016-ban azonban ez már elmaradt, rejtély ennek oka. De a korábbi évek ellenőrzései azért összegezhetők. Ami tény, hogy valóban nagy volt a hibaarány, de ezek túlnyomó többségében a vásárlónak semmiféle kárt nem okozó, tájékoztatással kapcsolatos hiányosságok voltak. Nyilván a fogyasztóvédők ezt másként látják: 

e-kereskedelem ellenőrzése 2012 2013 2014 2015
ellenőrzött webáruház 165 185 162 169
kifogásolt webáruház 116 129 130 148
kifogásolási arány 70% 70% 80% 88%
határozatok száma (kötelezés és bírság együtt) 77 88 95 113
bírságolt webáruházak száma 2 11 6 3
bírságok összege együtt (forint) 80.000.- 470.000.- 735.000.- 275.000.-
átlagos bírság (forint) 40.000.- 42.727.- 122.500.- 91.667.-
Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

(blokkk.com, 2017. július 12.)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.