iparospiac₪próbafülke

Jót zárt a Telenor

2018 jól indult a Telenornak. 

A Telenor norvég telekommunikációs konszern a vártnál jobb eredménnyel zárta 2018 első negyedévét, írja a Világgazdaság, az MTI nyomán.

A cég azt közölte, hogy nyeresége (a kamat- és adófizetés, amortizáció és egyéb tételek előtt kiigazított EBITDA) 11,3 milliárd norvég koronára (367 milliárd forint) emelkedett az egy évvel korábbi 10,5 milliárdról. A részvényesekre jutó nettó eredmény 5 milliárd korona volt. Elemzők előzetesen különben 11 milliárd koronával számoltak.

A Telenor egyúttal kiigazította éves előrejelzését a kelet-közép-európai érdekeltségeinek eladását figyelembe véve.

Forrás: MTI/EPA/Mauritz Antin

A társaság még 2018 márciusában jelentette be, hogy kivonul a régióból, és 2,8 milliárd euróért eladja közép-kelet-európai leányvállalatait, köztük a Telenor Magyarországot a cseh PPF-csoportnak, amely a közép-kelet-európai térség legnagyobb magántőke-befektetője. A PPF csoport tulajdonosa Peter Kellner cseh milliárdos.

A Telenor immár arra számít, hogy 2018-ban 1-2 százalékkal nőhet az árbevétele, és 2-3 százalékkal a nyeresége, amire korábban 1-3 százalékos növekedési sávot adtak. A tőkeberuházások értéke 17-18 milliárd norvég korona lehet, míg korábban 18-19 milliárd norvég koronával számoltak.

Bár az eredmények jobbak voltak a vártnál, a befektetőket megijesztette, hogy a délkelet-ázsiai piacokon esett a Telenor árbevétele, ami miatt az oslói tőzsdén egy időszakban csökkenésre váltott a cég árfolyama.

(Világgazdaság, 2018. április 24.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.