iparos₪piac

Kicsit állami lett a Telenor

Az Antenna Hungária megvette a Telenor 25 százalékát. 

Igaznak bizonyultak a korábbi hírek, a PPF Csoport és az Antenna Hungária bejelentése szerint az állami cég megvásárolta a Telenor Magyarország 25 százalékát, írja az Index. Közleményük szerint a vásárlással a "Telenor Magyarország megerősíti és magasabb szintre emeli a két cég közös tevékenységében rejlő lehetőségeket."

A Telenor Magyarország üzleti működését továbbra is a PPF irányítja, a cég menedzsmentje és vezetősége változatlan formában folytatja munkáját. Az Antenna Hungária stratégiai partnerként egy-egy főt delegál az új holding igazgatóságába és felügyelőbizottságába, valamint egy-egy megfigyelőt a Telenor Magyarország és a Telenor Real Estate igazgatóságába és felügyelőbizottságába.

Még 2018 nyarán, a norvég Telenor értékesítési eljárása közben felröppentek arról hírek, hogy NER-es csoportok (Mészáros Lőrinc és Jászai Gellért nevét érdemes kiemelni) is jelezték érdeklődésüket a Telenor Magyarország iránt, de a befutó végül nem magyar üzleti kör lett, hanem a cseh Petr Kellner.

Ő a világ 88-ik leggazdagabb embere, akinek a vagyonát 15 milliárd dollárra becsülik, de PPF nevű holdingcége összesen 38 milliárd dollárt kezel. A norvég cég nemcsak a magyar érdekeltségét, de egy kelet-európai portfóliót értékesített. Kellner se nem klasszikus szakmai (hosszú távú), se nem kizárólag pénzügyi (rövid távú) befektető. Ismerői szerint, ha jó árat kap, bármikor, bármilyen eszköztől szívesen megválik, de ha valamiben lát fantáziát, akár fejleszti és hosszasan őrzi is a befektetéseit. Mivel a Telenor iránt kormányközeli üzletemberek is érdeklődtek, ahogyan arról már korábban írtunk, Kellnernek Magyarországon érdekében állhatott, hogy ne legyen a bizalmi embereket beelőző ellenség, hanem tegyen egy gesztust, mutasson nyitottságot egy amolyan társbefektetői státuszra. Petr Kellner is láthat fantáziát egy ilyen felállásban, különösen a hazai mobiltávközlés jövőjét alapvetően meghatározó frekvencia-pályázatok előtt.

(Index, 2019. október 31.)

 

Jót zárt a Telenor

2018 jól indult a Telenornak.

A Telenor norvég telekommunikációs konszern a vártnál jobb eredménnyel zárta 2018 első negyedévét, írja a Világgazdaság, az MTI nyomán.

A cég azt közölte, hogy nyeresége (a kamat- és adófizetés, amortizáció és egyéb tételek előtt kiigazított EBITDA) 11,3 milliárd norvég koronára (367 milliárd forint) emelkedett az egy évvel korábbi 10,5 milliárdról. A részvényesekre jutó nettó eredmény 5 milliárd korona volt. Elemzők előzetesen különben 11 milliárd koronával számoltak.

A Telenor egyúttal kiigazította éves előrejelzését a kelet-közép-európai érdekeltségeinek eladását figyelembe véve.

Forrás: MTI/EPA/Mauritz Antin

A társaság még 2018 márciusában jelentette be, hogy kivonul a régióból, és 2,8 milliárd euróért eladja közép-kelet-európai leányvállalatait, köztük a Telenor Magyarországot a cseh PPF-csoportnak, amely a közép-kelet-európai térség legnagyobb magántőke-befektetője. A PPF csoport tulajdonosa Peter Kellner cseh milliárdos.

A Telenor immár arra számít, hogy 2018-ban 1-2 százalékkal nőhet az árbevétele, és 2-3 százalékkal a nyeresége, amire korábban 1-3 százalékos növekedési sávot adtak. A tőkeberuházások értéke 17-18 milliárd norvég korona lehet, míg korábban 18-19 milliárd norvég koronával számoltak.

Bár az eredmények jobbak voltak a vártnál, a befektetőket megijesztette, hogy a délkelet-ázsiai piacokon esett a Telenor árbevétele, ami miatt az oslói tőzsdén egy időszakban csökkenésre váltott a cég árfolyama.

(Világgazdaság, 2018. április 24.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.