élelmiszeráruda₪fogadó

Jön a magyar zöldség

Megtelnek a boltok magyar zöldségekkel, a nagyobb mennyiségű hazai áru megjelenésével pedig az árak is csökkennek. De van szakértő, aki szerint árnyaltabb a kép. 

A szokatlanul hideg tél ellenére egyébként csekély a fagykár.Április közepe táján, néhány hét múlva a boltokban megjelennek a magyar zöldségek. A fűtött üvegházakban és fóliasátrakban nevelt hajtatott növények többségénél a gazdák már megkezdték a betakarítást, így hamarosan nagyobb mennyiséggel tudják ellátni a piacot, összegzi a Magyar Idők.

Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a FruitVeb elnöke a Magyar Időknek elmondta: a sok napfénynek köszönhetően a legtöbb helyen elkezdődött a paprika szedése, a boltokban pedig hamarosan nagy mennyiségben jelenik majd meg a magyar tölteni való és a hegyes erős paprika is. Bár néhány termelő télen sem hagyott fel a paradicsomtermesztéssel, így kisebb mennyiségben ugyan, de egész évben jelen volt a piacon a magyar áru, a következő hetekben már a közkedvelt zöldségből is bővebb választék kerülhet a polcokra.

Húsvét környékén minden bizonnyal már jórészt magyar áruval lehet ellátni a boltokat, paprikából és paradicsomból is fedezi a termelés a hazai igényeket. A fejes káposzta, kínai kel, karalábé hamarosan kapható lesz a boltokban, ezenkívül kígyóuborkából és fejes salátából is válogathatnak majd a vásárlók rövidesen.

Bár az év elején sok esetben drasztikus árakkal találkozhattak a zöldségesnél a vásárlók - az Olaszországból és Spanyolországból származó paradicsom ára csaknem a kétszeresére emelkedett a múlt évihez viszonyítva -, rövidesen csökkenhetnek az árak. Az ágazati szereplők várakozásai szerint április elején még kicsivel a megszokott szint felett alakulnak az árak, ezt követően azonban már a tavalyi árakon lehet válogatni a zöldségek közt.

A szántóföldeken és a gyümölcsültetvényeken megindultak el a tavaszi munkálatok. A viszonylag száraz időjárásnak köszönhetően jól haladnak a talajmunkák is, a hidegtűrő növényeket pedig, a hagymát, a sárgarépát és a petrezselymet, már vetik a gazdák. A vetés után azonban nagy szükség lenne esőre, mivel összességében csapadékhiány van Magyarországon.
A gyümölcsösökben a rendkívül hideg téli időjárás ellenére országosan csupán 1-2 százaléknyi fagykárt szenvedtek az ültetvények. Kivétel a szamóca, mert helyenként nagyobb károkról számoltak be a termelők. A fagyos idő miatt januárban és februárban nem lehetett metszeni a fákat, ezért sok helyen késében vannak a gazdák. Korábban azt gondolták a szakemberek, hogy a rendkívül hideg tél miatt késni fog a virágzás, erre azonban rácáfolt a meleg március. A korai kajszifajták a megszokottnál 7-10 nappal előbb kezdtek virágozni, így a szakemberek várakozásai szerint más gyümölcsöknél is a vártnál korábban indulhat el a bimbózás. Most már csak abban kell reménykedniük a termelőknek, hogy nem jön nagyobb fagy, ami kárt tehet a gyümölcsösökben.

(Magyar Idők, 2017. március 26.)

 

Nincs is elég magyar zöldség?

Már lassan több a külhoni származású zöldség-gyümölcs, mint a hazai az élelmiszerüzletek polcain. Nincs már bolgárkertész.

A gazdák többsége felhagyott a zöldségfélék termesztésével, mert az jelentős befektetést és élőmunkát igényel. Az egyszerűbb utat választják: aki teheti gabonát termeszt. Ugyanakkor kissé még növekszik is a zöldség-gyümölcs fogyasztás Magyarországon, írja a Népszava.

Eltűnt a legtöbb valaha híres bolgárkertészet, és velük együtt maguk a bolgárkertészek is. Ugyanakkor a magyarországi zöldség-gyümölcs termőterületek is visszaszorultak. Ennek számos oka van, egyebek mellett az egyre drágább élőmunka, az ágazat magas tőkeigénye is, emellett pedig a szántóföldi növények termesztését kiemelten kezeli az uniós és nemzeti támogatási rendszer is, a zöldség-gyümölcspiaccal szemben.

A zöldség-gyümölcs ágazat részesedése az Európai Unió mezőgazdasági termelési értékéből 17 százalékos, miközben a támogatásoknak mindössze 3,5 százaléka jut az ágazatra, hívta fel a figyelmet egy minapi előadásában Raskó György. A közigazgatási tapasztalatokkal is bíró agrárközgazdász-vállalkozó megdöbbentő tényt közölt: napjainkra odáig fajult a helyzet, hogy jó néhány magyar agrárvállalkozó már Marokkóban termeltet, például görög görögdinnyét, Spanyolországból pedig itthon is megtermő zöldségeket, gyümölcsöket szállítanak a magyar boltokba. Az importált zöldségek mennyiségi aránya a hazai fogyasztásban elérte a 25 százalékos szintet.

A zöldségágazat, beleértve a termesztett gombát is, korábban évente 1,8-2,1 millió tonna termést adott. Jelenleg ez a mennyiség alig éri el az 1,5 millió tonnát. Egy másik adatsor arról tanúskodik, hogy 2000-2014 között a zöldség-gyümölcs fogyasztás 216 kilóról 106 kilóra zsugorodott.

A magyar zöldség és gyümölcs legnagyobb felvevőpiaca Németország, különösen a zöldpaprika, a friss paradicsom és a meggy kedvelt. Egyébként összességében a vezető exporttermék a csemegekukorica. Az étkezési alma kivitele ugyanakkor drasztikusan csökkent.

A földművelésügyi kormányzat csak látványos jövőképet fest fel, vélik a szakértők. A tárcánál elkészítették a Magyar Zöldség-gyümölcs Ágazati Stratégiát, amelynek az a célja, hogy az ágazat jelenlegi évi 2,5 millió tonnás évi átlagos termelését 1,0 millió tonnával megemelje. A kormányzati elképzelések szerint a stratégia eredményeként a zöldségtermesztés termésátlaga 35 százalékkal, míg a gyümölcstermesztésé 70 százalékkal emelhető. Magyarországon a hektáronkénti termésmennyiség az uniós átlag fölé emelkedik, amely önmagában 100 ezer új munkahely megteremtéséhez járulhat hozzá. A többletfoglalkoztatás 80 százaléka egyébként a termesztésben, míg 20 százaléka a feldolgozóiparban jöhetne létre. Agrárszakemberek azonban ennek a programnak sem jósolnak nagyobb esélyt, mint a 2010 után meghirdetett sertésstratégiának. Akkor a kormányzat azt ígérte, hogy a 3 millió darabos állományt 10 év alatt 6 milliósra bővíti, az eredmény azonban közismert: a helyzet az elmúlt hét évben még romlott is.

(Népszava, 2017. március 27.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.