élelmiszeráruda₪fogadó

Olcsó a magyar spárga Bécsben

De méregdrágán nyitott a zöldborsó itthon. 

A 2018-ashoz képest 27 százalékkal magasabb áron került piacra 2019-ben a zöldborsó, a zöldbab pedig 7 százalékos drágulással kezdett, írja a Napi.hu. Bécsben pedig a legolcsóbbak között van a magyar spárga. Május közepén megérkezett a kínálatba két kedvelt hüvelyes zöldség, a zöldborsó és a zöldbab.

Bő negyedével drágább

Az Agárgazdasági Kutató Intézet adatai szerint a magyar zöldborsót kilónként 900 forintért adták, ez 27 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi szintet. A zöldbab 1600 forintos kilós ára pedig 7 százalékos áremelkedésnek felel meg.

Magyar spárgát, Bécsben

Az elmúlt napokban többször is napirendre került a spárga, amely egészséges zöldség, de a magyar piacon méltatlanul kevés fogy belőle, a termés több mint 90 százaléka külföldi piacokon landol. Közben pedig Németországban nincs, aki leszedje a spárgát. Mindenesetre a magyar spárgának van esély arra, hogy Ausztriában még nagyobb teret nyerjen.

A magyar spárga ugyanis a bécsi nagybani piacon mindössze kilónként 3-3,5 euróba került. Ezzel megelőzi az olasz spárgát, amelynek ára 3,3 euró volt a bécsi piacon, a belgiumi és ausztriai spárga, viszont 6, illetve 8 euró, vagyis jóval drágább.

 (Napi.hu, 2019. május 26.)

 

A legnagyobb agrárberuházás

Közép-Európa legkorszerűbb kertészeti központja épül.

Közép-Európa legkorszerűbb kertészeti termelési, feldolgozási és logisztikai központja épül a német FAKT AG egymilliárd eurós (313,7 milliárd forint) beruházásában Hegyeshalom és Bezenye határában, írja a Magyar Nemzet az MTI nyomán.

Nagy István agrárminiszter mérföldkőnek nevezte a beruházást, mert a 330 hektáron megvalósuló fejlesztéssel az Agrárminisztérium azon céljai valósulnak meg, hogy versenyképessé váljon a magyar mezőgazdaság és széles körben elterjedt legyen a precíziós technológia.

Ez a beruházás az elmúlt évtizedek legnagyobb és legkomplexebb hazai agrár- és élelmiszeripari beruházása – hangsúlyozta, majd hozzátette, hogy a német vállalat ötven hektáron feldolgozó- és logisztikai központot,

Magyarország tavaly 83,8 milliárd forint értékben importált friss gyümölcsöket és 75,5 milliárd forint értékben friss zöldségeket. A magyar agrárexport pedig dinamikus növekedéssel az elmúlt években elérte a kilenc milliárd eurót – mondta Nagy István.

A területen a beruházó a termelési, feldolgozási és logisztikai központ mellett hosszú távon haltenyészetet, üvegházakat, hűtőkonténereket, konferencia központot, hotelt, autópálya felhajtót és lakásokat is kialakítana. A teljes beruházással ötezer új munkahelyet teremtenek – mondta Hubert Schulte-Kemper, a FAKT AG elnök-vezérigazgatója.

A beruházással modern, fenntartható módon kívánnak termelni, s egész Magyarország területéről származó agrártermékeket szeretnének feldolgozni és értékesíteni, valamint együttműködnének a térség oktatási intézményeivel.

Az elnök-vezérigazgató beszélt arról is, hogy azért választották a Hegyeshalom és Bezenye határában lévő területet, mert az a Budapest-Bécs-Pozsony tengelyen fekszik és kiváló az infrastruktúrája észak-déli és kelet-nyugati irányba is.

Az előzetes tervek szerint 12-féle terméket fognak gyártani, a cél pedig az, hogy Európában jegyzett márkát hozzanak létre.

Ponevács-Pana Petra, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) beruházások ösztönzéséért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy Németország 2018-ban is Magyarország legnagyobb befektetője volt és a legfontosabb külkereskedelmi partnere. Tavaly mintegy 27 százalékát tette ki a kereskedelemnek a magyar-német reláció.

A KKM befektetésösztönző projektjei révén az elmúlt négy évben 25 projekt valósult meg Győr-Moson-Sopron megyében 1,2 milliárd euró értékben, amelyekkel mintegy 4.900 munkahelyet teremtettek – tette hozzá.

Jamniczky Zsolt, az E.On Hungária Zrt. igazgatóságának tagja elmondta, hogy ez a beruházás energetikailag Európa zászlóshajója lehet, mert olyan komplex megújuló energiára alapozott fenntartható energia menedzsmentet kell kidolgozniuk, amelyhez egy városfejlesztési koncepció is kapcsolódik. „Ezeket eddig még senki nem csinálta meg így egyben” – mondta, majd hozzátette, hogy Magyarország kidolgozás alatt álló új energia stratégiájához is illeszkedik a beruházás, mert az okos, megfizethető és fenntartható energia alappilléreit egyesíti majd.

(Magyar Nemzet, 2019. március 20.)

 

Ezt az esztendőt is meglépte a zöldségpiac

Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (Fruitveb) összegzése szerint a legtöbb növényfajnál jobb évet zárnak a termelők 2017-ben, mint 2016-ban.

Jövedelmezősében a legnagyobb veszteséget a hajtató kertészek szenvedik el, írja a Napi.hu.

Hagymafélék

A hagymafajták fejlődésére összességében az időjárás kedvező volt. Megfelelő minőséget az idén is csak azok tudnak elérni, akik öntözni tudtak és a tápanyagot is megfelelően tudták pótolni. A fokhagyma betakarítása befejeződött, a termés jó minőségben került betakarításra, folyamatos az ellátás. A vöröshagyma korai típusai és az áttelelő hagyma betakarítása már befejeződött és részben az értékesítés is megtörtént. Folyik a középérésű, már tárolásra is alkalmas hagymák betakarítása, ha kedvező lesz a szeptemberi időjárás az átlagosnál jobb termés várható mennyiségben és minőségben.

Gyökérzöldségek

A rövid tenyészidejű fajták szedése folyamatos, különösebb növény egészségügyi probléma eddig nem jelentkezett. Ahol nincs öntözés, ott várhatóan az aszály miatt minőségben és mennyiségben is alacsony terméshozamok lesznek.

Káposztafélék

A szabadföldi zöldségnövények közül a káposztaféléket viselte meg a nagy forróság, légköri aszály, annak ellenére, hogy a káposztaféléket szinte kizárólag öntözéssel termesztik. Legnagyobb károsodásokat július-augusztusban a karfiol, kelkáposzta szenvedte el. Az üvegházi molytetű (lisztecske) főleg e két növényfajt károsította az idén is és szinte megvédhetetlenek a kártevőktől.

Csemegekukorica

Az aszály ellenére is rendkívül jó termés várható (betakarítás folyamatos). Csak nagy odafigyeléssel lehetett kivédeni a különböző molykártevőket. A nagy meleg miatt a különböző tenyészidejű fajták érése összeért, sok esetben a feldolgozó kapacitás kevés volt, ezért átvételi gondok is voltak a nyár folyamán.

Konzervparadicsom

Az idő - a hőségnapokat leszámítva - kedvező volt a fejlődésre. A palántázott táblák betakarítása augusztus 10. körül elkezdődött, a betakarítás vége várhatóan szeptember 20-25. körül lesz. Rendkívül jók a termésátlagok (80-85 tonna/ha), és eddig a minőség (brix 5,5-6) is rendkívül kedvező.Az ipari paradicsom korszerű technológiájának (gépesítés, öntözés, palántálás, tápanyagutánpótlás) és az Univer gyártókapacitás bővítésének köszönhetően az elkövetkezendő években további jelentős terület, mennyiségi növekedés várható.

Szabadföldi paprikafélék (étkezési és fűszer)

Az étkezési szabadföldi paprika betakarítása a korai palántázott táblákból július közepén elkezdődött, és tart az első fagyig. A konzervüzemek csak augusztus 10-én indultak meg a paprikafeldolgozással, úgy, hogy korai szabadföldi étkezési paprika és hajtatott paprika a friss piacon túlkínálatot eredményezett, meglátszott a termelői árakon is. Augusztus 20. után egyensúlyi helyzet alakul ki a piacon. 2017-ben az exportértékesítés is később kezdődhetett, meg mint 2016-ban, mert a déli országokból tovább szállítottak étkezési paprikát főleg a német és skandináv piacokra.

Paprikafélék

A legtöbb típusnál május közepétől augusztus közepéig enyhe túlkínálat jelentkezett, mely negatív hatással volt a termelői árakra is. A hajtatott paprikák (TV, Kápia) sokkal jobban megérezték az exportlehetőség hiányát. Míg a TV paprikát le lehetett vezetni a belföldi piacokon, addig a kápiánál ez nem sikerül teljes mértékben, mert a minőségi kápia paprikának 60-65%-a exportra jut. Amikor elindultak a feldolgozók, onnantól normalizálódott a helyzet. 

A nagy forróság ellenére sem volt jelentős minőségi romlás, mennyiségi növekedés is tapasztalható országosan
Növényegészségügyi helyzet is valamivel jobbnak ítélhető, mint tavaly volt. Kisebb volt a levéltetű fertőzés és ennek köszönhetően kevesebb volt a vírusfertőzés, ugyanakkor a különböző molyok nagyobb veszélyt jelentettek, mint tavaly. Eddig a termelői árak TV, He paprikánál kisebb, kápia paprika esetében jelentősen elmaradtak a tavalyi évtől.

Hajtatott paradicsom

A technológiai korszerűsítéseknek köszönhetően tovább nőttek a hozamok, a korszerű fajtáknak köszönhetően a minőség is sokat javult. Közel megduplázódott a különböző cherry típusok termelése, melyet a piac is kedvezően fogadott. Komolyabb növényegészségügyi probléma nem jelentkezett az idén. A hajtatott paradicsom esetén az integrált - biológiai növényvédelem aránya országosan megközelíti a 80 százalékot.

Május közepétől folyamatos túlkínálat jellemezte a hazai piacot főleg fürtös és bogyós típusokból. Július végétől augusztus végéig pedig az értékesítést csak erős akciók kezdeményezésével lehetett megoldani. Az elmúlt évekhez képest a termelői árak főleg július-augusztusban jelentősen elmaradtak.

Ugyan legtöbb termelő növelni tudta a hozamokat, de az közel sem volt elég a termelői árcsökkenésből eredő veszteségek pótlására. 2017-ben ugyan még hátra van a termelésből 2-3 hónap, amikor biztosan látható, hogy jelentős jövedelem csökkenés következeik be a paradicsom termelőknél.

Kígyóuborka

Egész szezonban 1-2 hetet leszámítva egyensúlyi helyzet volt. Májustól a belföldi termelés el tudta látni a piacot magyar termesztésű uborkával. Ugyan voltak kisebb-nagyobb növényegészségügyi gondok, de ezek nem veszélyeztették a piacok ellátását.

(Napi.hu, 2017. szeptember 7.)

 

Jön a magyar zöldség

Megtelnek a boltok magyar zöldségekkel, a nagyobb mennyiségű hazai áru megjelenésével pedig az árak is csökkennek. De van szakértő, aki szerint árnyaltabb a kép.

A szokatlanul hideg tél ellenére egyébként csekély a fagykár.Április közepe táján, néhány hét múlva a boltokban megjelennek a magyar zöldségek. A fűtött üvegházakban és fóliasátrakban nevelt hajtatott növények többségénél a gazdák már megkezdték a betakarítást, így hamarosan nagyobb mennyiséggel tudják ellátni a piacot, összegzi a Magyar Idők.

Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a FruitVeb elnöke a Magyar Időknek elmondta: a sok napfénynek köszönhetően a legtöbb helyen elkezdődött a paprika szedése, a boltokban pedig hamarosan nagy mennyiségben jelenik majd meg a magyar tölteni való és a hegyes erős paprika is. Bár néhány termelő télen sem hagyott fel a paradicsomtermesztéssel, így kisebb mennyiségben ugyan, de egész évben jelen volt a piacon a magyar áru, a következő hetekben már a közkedvelt zöldségből is bővebb választék kerülhet a polcokra.

Húsvét környékén minden bizonnyal már jórészt magyar áruval lehet ellátni a boltokat, paprikából és paradicsomból is fedezi a termelés a hazai igényeket. A fejes káposzta, kínai kel, karalábé hamarosan kapható lesz a boltokban, ezenkívül kígyóuborkából és fejes salátából is válogathatnak majd a vásárlók rövidesen.

Bár az év elején sok esetben drasztikus árakkal találkozhattak a zöldségesnél a vásárlók - az Olaszországból és Spanyolországból származó paradicsom ára csaknem a kétszeresére emelkedett a múlt évihez viszonyítva -, rövidesen csökkenhetnek az árak. Az ágazati szereplők várakozásai szerint április elején még kicsivel a megszokott szint felett alakulnak az árak, ezt követően azonban már a tavalyi árakon lehet válogatni a zöldségek közt.

A szántóföldeken és a gyümölcsültetvényeken megindultak el a tavaszi munkálatok. A viszonylag száraz időjárásnak köszönhetően jól haladnak a talajmunkák is, a hidegtűrő növényeket pedig, a hagymát, a sárgarépát és a petrezselymet, már vetik a gazdák. A vetés után azonban nagy szükség lenne esőre, mivel összességében csapadékhiány van Magyarországon.
A gyümölcsösökben a rendkívül hideg téli időjárás ellenére országosan csupán 1-2 százaléknyi fagykárt szenvedtek az ültetvények. Kivétel a szamóca, mert helyenként nagyobb károkról számoltak be a termelők. A fagyos idő miatt januárban és februárban nem lehetett metszeni a fákat, ezért sok helyen késében vannak a gazdák. Korábban azt gondolták a szakemberek, hogy a rendkívül hideg tél miatt késni fog a virágzás, erre azonban rácáfolt a meleg március. A korai kajszifajták a megszokottnál 7-10 nappal előbb kezdtek virágozni, így a szakemberek várakozásai szerint más gyümölcsöknél is a vártnál korábban indulhat el a bimbózás. Most már csak abban kell reménykedniük a termelőknek, hogy nem jön nagyobb fagy, ami kárt tehet a gyümölcsösökben.

(Magyar Idők, 2017. március 26.)

 

Nincs is elég magyar zöldség?

Már lassan több a külhoni származású zöldség-gyümölcs, mint a hazai az élelmiszerüzletek polcain. Nincs már bolgárkertész.

A gazdák többsége felhagyott a zöldségfélék termesztésével, mert az jelentős befektetést és élőmunkát igényel. Az egyszerűbb utat választják: aki teheti gabonát termeszt. Ugyanakkor kissé még növekszik is a zöldség-gyümölcs fogyasztás Magyarországon, írja a Népszava.

Eltűnt a legtöbb valaha híres bolgárkertészet, és velük együtt maguk a bolgárkertészek is. Ugyanakkor a magyarországi zöldség-gyümölcs termőterületek is visszaszorultak. Ennek számos oka van, egyebek mellett az egyre drágább élőmunka, az ágazat magas tőkeigénye is, emellett pedig a szántóföldi növények termesztését kiemelten kezeli az uniós és nemzeti támogatási rendszer is, a zöldség-gyümölcspiaccal szemben.

A zöldség-gyümölcs ágazat részesedése az Európai Unió mezőgazdasági termelési értékéből 17 százalékos, miközben a támogatásoknak mindössze 3,5 százaléka jut az ágazatra, hívta fel a figyelmet egy minapi előadásában Raskó György. A közigazgatási tapasztalatokkal is bíró agrárközgazdász-vállalkozó megdöbbentő tényt közölt: napjainkra odáig fajult a helyzet, hogy jó néhány magyar agrárvállalkozó már Marokkóban termeltet, például görög görögdinnyét, Spanyolországból pedig itthon is megtermő zöldségeket, gyümölcsöket szállítanak a magyar boltokba. Az importált zöldségek mennyiségi aránya a hazai fogyasztásban elérte a 25 százalékos szintet.

A zöldségágazat, beleértve a termesztett gombát is, korábban évente 1,8-2,1 millió tonna termést adott. Jelenleg ez a mennyiség alig éri el az 1,5 millió tonnát. Egy másik adatsor arról tanúskodik, hogy 2000-2014 között a zöldség-gyümölcs fogyasztás 216 kilóról 106 kilóra zsugorodott.

A magyar zöldség és gyümölcs legnagyobb felvevőpiaca Németország, különösen a zöldpaprika, a friss paradicsom és a meggy kedvelt. Egyébként összességében a vezető exporttermék a csemegekukorica. Az étkezési alma kivitele ugyanakkor drasztikusan csökkent.

A földművelésügyi kormányzat csak látványos jövőképet fest fel, vélik a szakértők. A tárcánál elkészítették a Magyar Zöldség-gyümölcs Ágazati Stratégiát, amelynek az a célja, hogy az ágazat jelenlegi évi 2,5 millió tonnás évi átlagos termelését 1,0 millió tonnával megemelje. A kormányzati elképzelések szerint a stratégia eredményeként a zöldségtermesztés termésátlaga 35 százalékkal, míg a gyümölcstermesztésé 70 százalékkal emelhető. Magyarországon a hektáronkénti termésmennyiség az uniós átlag fölé emelkedik, amely önmagában 100 ezer új munkahely megteremtéséhez járulhat hozzá. A többletfoglalkoztatás 80 százaléka egyébként a termesztésben, míg 20 százaléka a feldolgozóiparban jöhetne létre. Agrárszakemberek azonban ennek a programnak sem jósolnak nagyobb esélyt, mint a 2010 után meghirdetett sertésstratégiának. Akkor a kormányzat azt ígérte, hogy a 3 millió darabos állományt 10 év alatt 6 milliósra bővíti, az eredmény azonban közismert: a helyzet az elmúlt hét évben még romlott is.

(Népszava, 2017. március 27.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.