autó₪szalon

Rekordra futott a Mercedes

Soha nem adtak még el annyi Mercedest, mint 2019-ben. 

A 2019 decemberi eladások csökkenése ellenére is éves rekordot ért el a Mercedes-Benz autók eladásával 2019-ben a Daimler – jírja az Index, a konszern jelentése nyomán.

Az MTI beszámolója szerint decemberben 0,3 százalékkal kevesebb Mercedest értékesített a Daimler mint egy évvel korábban, éves eladásai azonban 1,3 százalékkal 2,34 millióra emelkedtek, ami újabb rekord, sorban a kilencedik. Eladási rekordot értek el Németországban, Kínában és az Egyesült Államokban is, elsősorban a SUV modellek népszerűségének köszönhetően. A legnagyobb növekedést, 6,2 százalékosat Kínában érte el a Daimler.

Ola Källenius, aki 2019 óta a konszern vezérigazgatója, az eredményesség romlása és a technológiai átállás magas költségei miatt szigorú költségcsökkentési programot léptetett életbe, amely egyebek között több mint 10 ezer alkalmazott elbocsátását is maga után vonja. A magyarországi Mercedes-gyárból is küldtek el embereket az utóbbi időben, de nagyszabású leépítésről egyelőre nincs szó.

A konszernnek főként 2019 első felében kellett nehézségekkel megküzdenie a kompakt osztály új modellekre való átállítása, valamint a SUV modellek gyártásában bekövetkezett fennakadások miatt. A SUV modellek értékesítése 2019-ben 4,5 százalékkal csökkent, de ezzel együtt is ez a kategória adja a Mercedes-Benz autók eladásának harmadát.

(Index, 2020. január 9.)

 

Leépít a Merci is

Több ezer embert küld el a Daimler.

Több ezer munkahelyet számol fel az elkövetkező három évben világszerte a Daimler AG - jelentette be konkrét létszám megadása nélkül november 29-én a német járműipari konszern, írja a Napi.hu.

Költségcsökkentési programja keretében az autógyártó elsősorban a megüresedő munkahelyek be nem töltésével tervezi végrehajtani a leépítést. Emellett részmunkaidős foglalkoztatást kínálnak majd a nyugdíjhoz közeledő munkatársaknak, valamint a munkavállalóval kötött megállapodással csökkentik az adminisztratív létszámot a németországi telephelyeken. Németországban 2029 végéig üzemgazdasági indokkal nem lesznek elbocsátások - írta az MTI.

A konszern vezérigazgatója, Ola Källenius november hónapban már korábban bejelentette 1,4 milliárd eurós megtakarítási tervét a bérköltségnél, ezen belül minden tizedik adminisztratív munkahely felszámolására. Konkrét számok azonban akkor sem hangzottak el.

Az üzemi tanáccsal a karcsúsításról megkötött keretegyezménnyel 2022 végéig el tudjuk érni a kitűzött célt - fogalmazott Wilfried Porth személyzeti igazgató a Daimler közleményében. A megállapodás sarokpontjai teljesítésének a részleteit az elkövetkező hetekben dolgozzák majd ki.

A bejelentés szerint a határozott idejű munkaszerződéseket csak "nagyon korlátozott számban" fogják lejáratkor meghosszabbítani. Az új heti 40 órás munkaszerződésekkel pedig "szűkmarkúan" fognak bánni, emellett ösztönzőkkel igyekeznek majd rávenni meglévő alkalmazottaikat munkaidejük önkéntes csökkentésére.

(Napi.hu, 2019. novembre 29.)

 

Daimler: egyre hevesebb a vonzalom

A kínai befektetők és a német autógyár között.

A kínaiak lassanként beveszik a Daimlert is. A kínai BAIC bejelentette, hogy 5 százalékos részesedést vásárolt a Daimlerben – írja az Index több sajtóforrás alapján.

A német autógyártó részvényei nagyot emelkedtek a bejelentés után. A BAIC július 23-án jelentette be, hogy 5 százalékos részesedést vásárolt a Daimlerben, de hogy mennyiért, azt nem közölték. A két cég nem most kezd ismerkedni egymással, a Daimler konszern és a BAIC vegyesvállalata, a Beijing Benz Automotive Co., Ltd. (BBAC) évek óta közösen gyárt autókat az ázsiai országban, jelenleg pedig egy akkumulátorüzemet is épít Pekingben.

A BAIC vezérigazgatója kiemelte, hogy a lépés megerősíti a cég a Daimler menedzsmentje és stratégiája iránti támogatását, a német autógyártó pedig üdvözölte a kínai cég befektetését. 

A Daimler legnagyobb tulajdonosa egyébként a szintén kínai Geely autógyár. A Geely vezetője tavaly a német szabályozási kiskapukat kihasználva gyakorlatilag teljesen észrevétlenül szerzett 9,7 százalékos részesedést a Daimlerben a Tenaciou3 Prospect Investment Ltd.-n keresztül.

(Index, 2019. július 23.)

 

A kínaiak bedugták a lábukat a Merci papucsába

A kínai Geely 10%-os tulajdonrészt szerzett a Daimlerben. Most fáj a Mercisek feje.

Egy botrányhős bankár kínai kézre játszotta a német autóipar büszkeségének egy részét. A Geely tulajdonosa fű alatt tíz százalékot szerzett a Daimlerben, és ezzel a konszern legnagyobb részvényese lett. Berlin szigorítana a törvényeken, írja a Világgazdaság, a Manager Magazin írását idézve. 

Li Sufu, a Geely autógyártó tulaja és vezére cingár férfi, mégis duzzad az önbizalomtól. A kínai üzletember már régóta szeretne partnerségre lépni kedvenc német autógyártójával, a Daimlerrel. Kezdetben tőkeemelést javasolt a stuttgartiaknak, hogy bevásárolhassa magát a cégbe.

Elutasították Linek azt az ajánlatát is, hogy átengedi nekik a tulajdonában lévő Volvót, ha cserébe tulajdonrészt szerezhet a konszernben.A Daimler-vezetőknek azonban nem tetszett az ötlet: miért kellene olcsón beengedniük a kínait, ha nincs is szükségük friss tőkére?

Jött a mutyizás csendben

A sikertelen próbálkozások után Li új eszközökhöz folyamodott, és szerződtetett három befektetési bankárt, köztük a Morgan Stanley korábbi németországi vezérét.

Dirk Notheis rögtön aktivizálta magát, és november óta többször is járt a Daimler pénzügyi igazgatójánál, Bodo Uebbernél. Az új taktika bevált: a február végi Daimler-közgyűlésen kiderült, hogy Li már a szavazati jogok tíz százalékát birtokolja.

Fokozatosan és titokban növelte részesedését, számos nagyrészvényestől szerzett szavazati jogokat, a jelentési kötelezettségeket pedig ügyesen, de törvényesen kikerülte. A német ipar büszkeségének tehát hirtelen lett egy új nagyrészvényese, aki bármikor növelheti hatalmát a cégen belül. Az üzlet ugyanakkor Peking szempontjából vissza is üthet, mivel fokozhatja a félelmet Európában a kínai terjeszkedés miatt. Berlinben és Brüsszelben már olyan törvényeken dolgoznak, amelyek megnehezítenék a mostanihoz hasonló befolyásszerzést.

Következményekkel kell számolnia a közvetítő szerepet betöltő Dirk Notheisnek is, aki az üzlettel több partnerét is magára haragította. Nem először járt így: a befektetési bankárok Olümposzáról például akkor zuhant le, amikor tollba mondta BadenWürttemberg miniszterelnökének, Stefan Mappusnak, hogyan és milyen feltételekkel vásárolja vissza az EnBW áramszolgáltató részvényeit. A tartomány végül túl sokat fizetett, amikor pedig az is kiderült, hogy Notheis leveleiben politikailag irányítható anyucinak nevezte Angela Merkel kancellárt, betelt a pohár, ügyfele, Mappus pedig politikailag megsemmisült.

Notheis elképesztően becsvágyó. Kritikusai (és irigyei) szerint befektetési bankárként szemfényvesztő és önző volt. Üzleteit nagyrészt kapcsolati hálójának köszönheti, egy tranzakció hosszú távú értékteremtése számára mellékes. Igaz, e tekintetben nem sokban különbözik a kollégáitól. De más baj is van vele. Anno hatalmas felhajtás közepette vitte tőzsdére az Air Berlint, amely végül csődbe ment. A TUI turisztikai konszernnél többéves viszályt okozott, hogy leválasztotta a brit TUI Travelt. A Deutsche Bahnt szintén mindenáron tőzsdére akarta vinni akkori vezérével, Hartmut Mehdornnal, ez azonban végül nem sikerült.

Notheis most befektetőként feszegeti a határokat: a Rantum és a Cederlake Capitallel közösen fű alatt kínai befektetők kezére játszik német technológiai cégeket, hogy hatalmas pénzeket keressen.

Ebben segíti őt Joachim Hunold, az Air Berlin csődjének egyik előidézője, Hans-Joachim Körber, a légitársaság évekig regnáló elnöke, valamint Lothar Steinebach, a cég korábbi kontrollőrje. Együtt alapították meg a Rantum Capitalt. A klikk kapcsolatai révén eddig 125 millió eurót hajtott fel, a hozam jóval meghaladja a tíz százalékot. Eközben már fel is állítottak egy újabb alapot, amely további 300 millió euróból nyújt majd alárendelt kölcsönöket. A rendelkezésre álló összeg később 400 millióra is emelkedhet.

De hát sikerült valami

A Rantum Capitalnél tehát beindult az üzlet, ami a külsőségeken is látszik. A cég központja a frankfurti Maintor-torony legfelső emeletén található, a tetőteraszról pazar kilátás nyílik a Majnára. Az irodák falait gigantikus futballposzterek és egy világbajnok focimez díszíti, rajta a 2014ben vb-győztes német csapat tagjainak szignójával. Hát igen, ez a győztesek birodalma.

Notheis persze nem éri be ennyivel. Mindig többre vágyik, hogy bizonyítsa tehetségét. Két évvel ezelőtt szövetkezett egy másik kínaival, Yi Baóval, aki korábban szintén a Morgan Stanley-nél dolgozott vezető pozícióban. Yi Bao kapcsolatba hozta őt Li Sufuval, most pedig a Daimler elleni kínai támadást segíti. Ketten együtt kidolgoztak egy tervet, melyre még a legdörzsöltebb magántőke-befektetési guruk is csettintenének. A Cedarlake Capital olyan német nyelvterületen működő technológiai cégeket vásárol fel, amelyek stratégiai szempontból érdekesek Kína számára, ott azonban nem vagy csak alig van üzleti érdekeltségük. Yi Bao a kapcsolataival segíti a piacra lépésüket, és összehozza őket helyi cégekkel. Ha sikeres az együttműködés, öt-hat éven belül tőzsdére viszik őket Sanghajban vagy Hongkongban.

A kínai üzletembernek ebben is van tapasztalata, hiszen már több mint száz IPO-ban vett részt. Kínai és más ázsiai befektetők eddig 300 millió eurót helyeztek készenlétbe, további 300 milliót pedig közvetlenül a társult vállalatoknál ruháznak be. Utóbbi üzleteken tehát a befektetési alap nem keres. A Rantum-üzlet tár saknak maguknak is közvetlen érdekeltségük van az alapban, amely eddig két társaságban szerzett többségi tulajdont: az egyik a fekete-erdei Montratec, amely intelligens szállítási rendszereket fejleszt gyárak számára, a másik a drótkötélpályákat építő Bartholet. A svájci cég közös vállalatot alapított egy kínai állami konszernnel, és már a 2022-es pekingi téli olimpiára is kapott megbízásokat.

Ha igazán beindul az üzlet, az gigantikus nyereséget hozhat a Rantumnak és a Cederlake-nek. Ráadásul a kínai tőzsdéken sokkal többre taksálják a cégeket, mint a nyugatiakon: Zhou Hongyi (Csou Hung-ji) kínai üzletember nemrég legkevesebb tízmilliárd dollárt keresett azzal, hogy szoftvercégét kivezette a New York-i tőzsdéről, majd nem sokkal később kis változtatásokkal bevezette a sanghaji parkettre. Habár az üzleteket teljes diszkréció övezi, Notheisnek a Daimler-deal még így is kellemetlenné vált. Partnerei nem értik, miért ment bele olyasmibe, aminek semmi köze a Rantum célkitűzéseihez. Az üzletember a rá jellemző módon próbálta hűteni a kedélyeket: ez a tanácsadás egy privát szívesség volt, amiért még honoráriumot sem kapott. Kritikusai azért kételkednek ebben.

A Geely márciusban e-mailben megköszönte Notheis munkáját. Mint írták: büszkék arra, hogy gyorsan megvalósították a projektet, az együttműködést pedig befejezettnek tekintik. A levél azonban nemcsak dicséretként, hanem az elégedetlenség udvarias kifejezéseként is értelmezhető. Li szerint Notheis túl gyors tempóra ösztönözte azzal, hogy figyelmeztette: a német kormány hamarosan szigoríthatja a befektetések szabályait. Bár a gazdasági minisztérium valóban fontolgatta, hogy 25-ről 10 százalékra viszi le az engedélyezési küszöböt – a német állam jelenleg csak akkor vizsgálja EU-n kívüli befektetők németországi cégvásárlását, ha azok a szavazati jogok legalább 25 százalékát megszerzik –, a tervből mostanáig nem lett semmi.

A Mercedes lehet az ékkő A Geely offenzíváját nemcsak Németországban nézik rossz szemmel – állítólag még a kancellári hivatal is bekapcsolódott az ügybe –, hanem Pekingben is.

A kínai vezetés ugyanis az „óvatos megközelítés” híve, és ha teheti, kerüli a konfliktust a kiszemelt céggel. Li most próbálja menteni a menthetőt: nemrég kínai képviselők előtt bejelentette, hogy együttműködik majd ugyan a Daimlerrel, ha a menedzsment ezt szeretné, de nincs semmilyen kényszer. A Geely addig is örül az osztaléknak. Németországban viszont már azt hangsúlyozza, hogy a tulajdonszerzés stratégiai jelentőségű, s kooperálni szeretne a németekkel. Az az álma, hogy felépítsen egy második Volkswagent, egy autókonszernt sok globális márkával: holdingját az önjáró villanyautók korszakának meghatározó gyártójává fejlesztené. Ehhez pedig szüksége van egy olyan jó nevű, csillogó márkára, mint a Mercedes.

A Geely a legsikeresebb kínai autógyártó nemzetközi szinten, és Kínában is csak a VW, a Honda és a GM ad el több gépkocsit. Már bekebelezte a Volvo Carst, a London Taxit, a Protont, valamint bevásárolta magát a Volvo Trucksba és most a Daimlerbe, ami összesen jóval több mint tízmilliárd euróba került. A nagy ívű hadjárat a kínai vezetés jóindulata nélkül aligha lett volna lehetséges. Li amúgy is kiváló kapcsolatokat ápol a nómenklatúrával, különösen Hszi Csin-ping kínai elnökkel. Bár a Daimlerüzletben állítólag nincs állami pénz, ezt lehetetlen ellenőrizni, a holding ugyanis számos fontos üzleti mutatót nem közöl.

A Daimler vezére, Dieter Zetsche és társai mindenesetre nem repesnek az örömtől a kiismerhetetlen kínai láttán, aki bármikor kész lecserélni tulajdonait: a Volvót például beváltotta volna Daimler-részesedésre. Először egyenesen sokkolta őket az érkezése – a tulajdonszerzés módját sem tartották szerencsésnek –, lassan azonban napirendre térnek az ügy felett. Zetsche már fogadta is Li Sufut, és a pénzügyi igazgató is tárgyalt a kínaiakkal, sőt, nemrég mindketten ellátogattak a távol-keleti országba. Alighanem abban reménykednek, hogy hűséges nagyrészvényesük, Kuvait tovább növeli tulajdonrészét a konszernben, és így ellensúlyt képez majd a kínaiakkal szemben.

A konszern vezetése már kijelölte a határokat, amelyeket az új tulajdonos nem léphet át.

Ha a Geely használni akarja a technológiánkat, akkor ugyanúgy fizetnie kell érte, mint a kínai joint venture partnereinknek – mondja a Daimler egyik menedzsere.

Azt sem fogják engedni, hogy Li vagy egyik megbízottja bekerüljön a felügyelőbizottságba. Ott ugyanis semmi keresnivalója a konkurenciának, márpedig Li nemcsak a Volvo Carst birtokolja, hanem részben a Volvo AB tehergépjármű-gyártót is, amely a második legnagyobb szereplő a piacon a Mercedes után. Egy ilyen húzás a kartelljogot is sértené, hiszen a Geely bármikor növelheti részesedését a teherautó-gyártóban. Li a tizedik leggazdagabb kínai, vagyonát 16,5 milliárd dollárra becsülik, a Daimlernek azonban nincs rá szüksége, hiszen már korábban szövetséget kötött két kínai állami konszernnel, a Beijing Automotive Industry Holdinggal (BAIC) és az elektromos autókra specializálódott BYD-del. Ráadásul a BAIC, amelyben tízszázalékos részesedése van a németeknek, enyhén szólva sem örült a Geely nyomulásának, mivel maga is szeretett volna beszállni a Daimlerbe. Vezérük, Xu Heyi (Hszü Hoji) kétszázalékos részesedést akart szerezni, de nem kapott rá pénzt. Li Sufu gyorsabb volt.

De mit adhat a kínai milliárdos a német ipar büszkeségének? Az akkumulátorgyártásban nem akar közösködni a Daimler, az viszont elképzelhető, hogy használja majd a Geely elektromos autókra kifejlesztett nyílt forráskódú platformját, melyet más gyártók számára is felkínálnak. Li Sufu együttműködne a carsharing szolgáltatásban is: cégének, a Cao Caónak jól jönnének a Mercedes limuzinjai. Ezek persze csak tervek. A Daimler előbb munkacsoportokat állítana fel, valamint – ha van rá igény – motorokat és más alkatrészeket szállítana a Volvo Carsnak. Együttműködési készségének bizonyítására pedig kisebb részesedést vásárolna a svéd–kínai autógyártóban, ahogy tette ezt korábban a Tesla és az Aston Martin esetében. Összességében azonban nem vinné túlzásba a közösködést.

Berlin a körmét rágja:  mérgében odavághat

Li Sufu a svédeket meg tudta győzni a vízióiról. Ott szeretik őt – mondja egy megfigyelő. Ha ez Németországban is sikerül, az a hazájában is jól jöhet neki. Ha viszont nem sikerül, akkor bajba kerülhet, már csak azért is, mert a Daimler-ügylet opciós, a vételárat még nem fizette ki. Két éven belül több milliárd eurót kell majd leperkálnia. A politikai ár ennél jóval nagyobb lehet: a németek szigoríthatják a cégeik megkörnyékezésének szabályait, hogy ne lehessen derivátumok révén észrevétlenül tulajdont szerezni bennük. Ez a gyakorlatban például a jelentési kötelezettség erősítését jelentheti.

A német gazdasági minisztérium emellett szeretné, ha Brüsszel mihamarabb elfogadná a külföldi befektetések uniós kontrollját célzó rendelettervét.

Örülünk a külföldi tőkének, de „nem vagyunk naivak” – jelentette ki nemrég Kínára célozva Karl Wendling, a minisztérium egyik magas rangú képviselője. Egy uniós felügyelőszervet is felállíthatnak, amely az Európai Bizottsághoz tartozna, s többek között azt vizsgálná, hogy kontrollálja vagy támogatja-e EU-n kívüli állam a Geelyhez hasonló külföldi invesztorokat. Mintaként szolgálhat az Egyesült Államok külföldi befektetéseket felügyelő szervezete, a CFIUS. Ha az EU-rendelet nem lesz elég szigorú, akkor Berlin saját hatáskörében emelheti a befektetési korlátokat. Ennek előkészítése már javában zajlik.

(Világgazdaság, 2018. szeptember 16., borítókép: Li Sufu a kínai elnöknek Hszi Csin-pingnek mutatja a régi és új Volvókat Gentben, AFP)

 

Nagyot kaphat a Daimler

Bírságot. Majdnem 4 milliárd eurónyit.

Közel 4 milliárd eurós bírságot kaphat a Daimler, írja a Portfolio, a Reuters nyomán. A német közlekedési miniszter ugyanis 3,75 milliárd eurós bírsággal fenyegette meg a Daimlert. Lapértesülések szerint Andreas Scheuer a Daimler vezérigazgatójával folytatott korábbi megbeszélésén amiatt aggódott, hogy akár 750 ezer dízelmotorral szerelt Mercedest is érinthet a kipufogógáz tisztító szoftverrel kapcsolatos probléma, amely autóként ötezer eurós bírságot jelenthet a német autógyártónak. 

A német közlekedési miniszter aggodalmai szerint ilyen mértékben is érintett lehet a dízelbotrányban a Mercedes. A német szövetségi közúti közlekedési hatóság (KBA) szerint az 1.6 literes, Euro 6 környezetvédelmi besorolású dízelmotorral szerelt Mercedes-Benz Vito kisbuszoknál nem felel meg az előírásoknak két programbeállítás a kipufogógáz tisztítását végző berendezés vezérlésében.

A Spiegel szerint bizonyíték van rá, hogy a probléma a Mercedes C-osztály dízelmotorjait is érinti, és a lap szerint a Daimler képviselőit is beidézték a német közlekedési minisztériumba, az autógyártó vezérigazgatójával tervezett újabb megbeszélés előtt. A Spiegel beszámolója alapján akár újabb 80 ezer Mercedes visszahívására is számítani lehet majd ennek következtében.

(Portfolio, 2018. június 1.)

 

Kínai lett a Mercedes legnagyobb tulaja

Li Sufu szerzett közel 10% részvényt. Övé a Gelly, a Volvo, a London Taxi, vagy a malajziai Proton.

A Geely kínai autógyártó anyacége, a Zhejiang Geely Holding Group tulajdonosa, Li Sufu mintegy 9 milliárd dollárért megszerezte a német Daimler járműgyártó 9,69 százalékát – jelentette be közleményben Li Sufu, írja a Világgazdaság.
A hírt kezdetben nem kívánta kommentálni sem a kínai, sem pedig a német cég, és a német gazdasági minisztérium is hallgatott.

Később ugyanakkor közölték, hogy a Geely autógyártó képviselői megbeszélést folytatnak a Daimler vezetőségével és kínai remények szerint esetleg német kormányzati illetékesekkel is tárgyalnak Berlinen március elején. A Geely pedig közleményben szögezte le, hogy egyelőre nincs napirenden a részesedés további növelése. 

Li Sufu a csaknem 10 százalékos részesedéssel a Daimler legnagyobb egyéni részvényesévé vált. A Daimler november végén még elutasította a Geely autógyártó közeledését, és jelezte, hogy elégedett jelenlegi részvényesi struktúrájával.

A Zhejiang Geely Holding Group akkor azt ajánlotta fel, hogy diszkontáron kibocsátott új részvények útján akár 5 százalékos tulajdoni hányadot vásárolna a stuttgarti székhelyű autógyártóban. Egy ilyen részvénypakett piaci ára 4,5 milliárd dollár körüli lett volna.

A visszautasított ajánlat után Li Sufu taktikát változtatott és szép csendesen elkezdte felvásárolni a Daimler részvényeket a piacon.

A Kínában Geely márkanév alatt személygépkocsikat forgalmazó Zhejiang Geely Holding a tíz legnagyobb kínai autógyártó egyike. A Geely tulajdonában van egyebek között a svéd Volvo Car Corp. autógyár és a London Taxi Co., de tulajdonosa a legnagyobb malajziai autógyártónak, a Protonnak, és hozzá tartozik még például a brit Lotus Cars 51 százaléka is.

A Daimlerben eddig a legnagyobb tulajdonos a kuvaiti állami vagyonalap (KIA) volt 6,8 százalékkal, valamint a BlackRock amerikai vagyonkezelő, 6 százalékkal.

(Világgazdaság, 2018. február 25.)

 

Nagyon húzza a kínai piacát a Mercedes

2017-ben 27%-kal nőtt a Mercedes piaca Kínában. Nekilendül a Daimler is az elektromos autók fejlesztésének.

A 2017-es jó eredmények után a kínai piacon az elektromos autókra összpontosítja fejlesztéseit a Daimler, jelentette ki a kantoni autószalonon Hubertus Troska, a német autóipari konszern kínai érdekeltségének az igazgatója.

2017 elejétől októberig az előző évihez képest 27 százalékkal közel félmillióra nőttek a Daimler eladásai Kínában és ezzel az Audit és a BMW-t is megelőzve a prémium kategóriában az ország legnagyobb gyártójává lépett előre. A Daimler azonban a megszerzett piacvezető rang megőrzése helyett inkább olyan hosszú távú céloknak ad elsőbbséget fejlesztési terveiben, mint az elektromos mobilitási üzletág kiépítése Kínában - írta az MTI nyomán a Napi.hu.

Ha van a világon egy ország, ahol érdemes elektromos autót fejleszteni, akkor az Kína. Ellentétben Németországgal, ahol az autósok inkább nagyobb távokat tesznek meg autóikkal, a kínai sofőrök többsége elsősorban nagyvárosokban használja autóját. Az elektromos mobilitást gyorsítja Kínában a robbanómotoros autóknak a részleges, vagy teljes kitiltása a belvárosi forgalomból (a rendszám szerinti részleges kitiltás), valamint az autógyártókra bevezetett elektromos jármű kvóta is.

A kínai autógyáraknak már vannak tisztán elektromos modelljeik, de a Daimler ügyfeleinek még várniuk kell az első elektromos modellre: a német autógyár 2019-ben kezdi meg első tisztán elektromos városi szabadidő autó modellje, az EQC gyártását Kínában.

Hubertus Troska a kantoni autószalonon jelentette be, hogy a Daimler megjelenik egy teljesen elektromos kompakt modellel is a kínai piacon.

(Napi.hu, 2017. november 17.)

 

Laposabb a Merci nyeresége

A károsanyag kibocsájtás lelapította a Daimler nyereségét.

Emelkedő árbevétel mellett csökkent a Daimler nyeresége 2017 harmadik negyedévében, miután a károsanyag kibocsátási botrányban érintett járművei javítási költségei és más egyéb egyszeri tételek több száz millió euróval rontották eredményét, írja az MTI.

A német autóipari konszern bevételei éves összevetésben 6 százalékkal 40,8 milliárd euróra emelkedtek. A negyedéves profit 17 százalékkal 2,3 milliárd euróra csökkent. Az adófizetés előtti eredmény (EBIT) 14 százalékkal, 3,5 milliárd euróra süllyedt. Elemzők valamivel kisebb EBIT-re számítottak.

Daimler 223 millió eurót költött arra a harmadik negyedévben, hogy javítsa az európai utakon futó hárommillió Mercedes károsanyag-kibocsátási mutatóit. A Takata légzsákok miatti visszahívások további 230 millió euróba kerültek.

A Daimler 9 százalékkal több járművet, szám szerint 824 ezer darabot értékesített július-szeptemberben. Ezen belül a Mercedes-Benz személyautóiból 6 százalékkal, furgonjaiból pedig 9 százalékkal több kelt el, de a tehergépkocsikból 30 százalékkal, a buszokból pedig 17 százalékkal fogyott több.

A legtöbb bevételt, 23,4 milliárd eurót (+1 százalék) a Mercedes-Benz személyautóinak értékesítése hozta, a furgonoké viszont 1, százalékkal 3,1 milliárd euróra csökkent. A Daimler teherautó ágazata 17 százalékkal 9,2 milliárd euróra, a buszoké pedig 8 százalékkal 1 milliárd euróra nőtt. A konszern pénzügyi szolgáltatási ágazata 14 százalékkal 5,8 milliárd euróra növelte bevételét.

Az év első kilenc hónapjában a Daimler bevétele 8 százalékkal, több mint 120 milliárd euróra, a nyeresége 15 százalékkal 7,6 milliárd euróra, a kamat és adófizetés előtt eredménye pedig 19 százalékkal 11,2 milliárd euróra nőtt.

(MTI, 2017. október 20.)

 

Mindene megy a Mercedesnek

Jól megy a Daimlernek, a járműeladások új csúcsra emelkedtek. Sikeres az E-osztály, de a SUV-ok is jól fogynak.

A Daimlernek sok a pénze is, nettó likviditása 18,4 milliárd euró, amire még szüksége is lehet a Daimlernek, például a kartellezés miatt várható esetleges bírságok miatt, írja a Portfolio.

Kifejezetten jól ment a Daimlernek 2017 második negyedévében, a német autógyártó 8 százalékkal több, összesen 822 ezer darab járművet adott el. A Mercedes személyautók eladása 9 százalékkal 595 ezerre nőtt, teherautókból 116 ezret adtak el (+9%), kisteherautóból 103 ezer talált gazdára (+4%), buszból pedig 8 százalékkal többet adtak el (7 és félezer darabot).

Az árbevétel 7 százalékkal 41 milliárd euróra nőtt, az üzemi eredmény 15 százalékkal 3,8 milliárd euróra bővült, miközben az adózott eredmény 2 százalékkal 2,5 milliárd euróra emelkedett. A bevételek és az eredmény megugrásában a személyautó részlegnek volt kiemelkedő szerepe, elsősorban az E-osztály és a SUV-ok értékesítése ugrott meg, ezeken pedig jellemzően több a haszon is.

Bár a cég nettó likviditása 19,7-ről 18,4 milliárd euróra csökkent, továbbra is magas a vállalat készpénzállománya, amire még szüksége lehet, mert egyrészt a vállalat átalakításával, a belső égésű motorokról az elektromos hajtásra való áttérésben magas költségek merülnek fel, ráadásul ha igazak a vádak, és a Daimler is kartellezett, akkor komoly bírságokra számíthat a cég. Az európai hatóságok egyébként akár az előző évi bevételek 10 százalékának megfelelő összeget is kiszabhatnak bírságként, ami a Daimlernél 15 milliárd euró lenne, vagyis csak az uniós bírság elvihetné a nettó készpénzállomány nagy részét, és akkor a beszállítói, vásárlói perekről nem is esett szó.

A Daimler azzal számol, hogy az autókereslet továbbra is erős, 2017-ben 1-2 százalékkal nőhet az előző évi, magas szinthez képest is, ezzel 2017 már zsinórban a nyolcadik olyan év lehet, amelyben nőnek az autóeladások. A Daimler Kínában, Európában és Japánban mérsékelt növekedésre számít, Indiában és az alacsony bázis miatt Oroszországban nagyobb lehet a bővülés, az amerikai autópiacon viszont kisebb visszaesésre számít a német autógyártó.

2017 egészében jelentősen emelkedhetnek a Daimler eladásai (az év első felében 9 százalékos volt a bővülés), a személyautóknál a bővülés motorja az E-osztály, az S-osztály és az új GLC lehet. A teherautóknál mérsékelt lesz az eladások növekedése, a kisteherautóknál és a buszoknál viszont jelentős bővülésre számít a cég. A beruházási költségek is növekednek a 2016-os 7,6 milliárd euróhoz képest, részben azért, mert a cég többet költ alternatív hajtásra és önvezető autók fejlesztésére.

(Portfolio, 2017. július 26.)

 

Jó a Mercedes

Vitték az új E-osztályú szedánokat és a sportkocsikat.

Emelkedett a Daimler árbevétele és nyeresége is 2016. harmadik negyedévében. Bár a teherjárművek iránti kereslet gyengült, de ezt ellensúlyozta a személygépkocsi-eladások növekedése, összegzi az eredményeket a Figyelő.

A német autóipari konszern bevételei éves összevetésben 4 százalékkal 38 milliárd euró fölé emelkedtek. A negyedéves profit 13 százalékkal 2,7 milliárd euróra ugrott, míg eredménye 10 százalékkal, 4 milliárd euróra növekedett.

A Daimler 5 százalékkal több járművet, szám szerint 754 ezret értékesített a július-szeptemberi időszakban. A Mercedes-Benz személyautóiból 11 százalékkal, furgonjaiból pedig 13 százalékkal több kelt el, de a tehergépkocsikból 24 százalékkal, a buszokból pedig 17 százalékkal fogyott kevesebb. A személyautók közül főleg az új E-osztályú szedánok és a sportkocsik kereslete nőtt.

2016. első kilenc hónapjában a tavalyihoz képest az eladott járművek száma 6 százalékkal, közel 2,2 millióra emelkedett, a bevételek pedig 3 százalékkal nőttek, több mint 112 milliárd euróra. A nyereség viszont 4 százalékkal 6,5 milliárd euróra süllyedt. Az egy részvényre jutó nyereség a harmadik negyedévben 9 százalékkal 2,4 euróra emelkedett, de az év első kilenc hónapjában csökkent, 4 százalékkal 6 euróra.

Kedvezőtlen hír, hogy a stuttgarti székhelyű cég rontott 2016. évi előrejelzésén, így a korábban várt enyhe növekedés helyett immár bevételeinek szinten maradásával számol.

(Figyelő, 2016. október 21.)

 

Nyomul a Mercedes

Rekord volt 2016 második negyedéve is.

Értékesítési rekorddal zárta 2016 második negyedévét a Mercedes-Benz anyacége, a Daimler, amely világszerte 761 ezer járművet adott el, ami 7 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Ebből 546 ezer volt a személyautó, ami 9 százalékos növekedés. A cég luxusautóinak legnagyobb felvevőpiacán, Kínában 29 százalékos, Európában 13 százalékos forgalombővülést mértek, miközben az észak-amerikai eladások enyhén visszaestek.

A második negyedévben az árbevétel 38,6 milliárd euró volt, ami 3 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. A kamat és adófizetés előtti eredmény (Ebit) azonban a félmilliárd euróval 3,3 milliárdra esett vissza, ebben a Miskolcon gyárat építő japán Takata selejtes légzsákjainak kicserélése mellett az új modellek kifejlesztésének pluszköltsége játszott szerepet.

A Mercedes személyautó eladásaival szemben a kamionüzletág szenved: az egy évvel korábbi 125 ezerrel összevetve csak 108 ezret tudtak eladni a második negyedévben. Nagy volt a visszaesés a recesszióban lévő Brazíliában, de a többi feltörekvő országban sem volt sokkal jobb a helyzet, ráadásul Észak-Amerika sem hozta a várt eredményt. Kivételt képeznek a kisáruszállítók, ezek iránt erős volt a kereslet. A buszeladások viszont mínuszban zártak. 

(Világgazdaság, 2016. július 22.)

 

Nagyot kapcsolt a Mercedes

Rekordot lépett 2016 áprilisában.

Áprilisi értékesítési rekorddal indította 2016 második negyedévét a Daimler konszern Mercedes-Benz márkája.

Áprilisban 164 ezer autót értékesített világszerte a Mercedes-Benz, 11 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A prémium kategóriában a Mercedes volt a piacvezető márka áprilisban az Egyesült Államokban, Németországban, Japánban, Kanadában, Ausztráliában és Tajvanon.

Európában 73 ezer autót értékesített a Mercedes áprilisban, 14 százalékkal többet a 2015. évi áprilisinál. Németországban 11 százalékkal 25 ezerre, az ázsiai-csendes-óceáni térségben 17 százalékkal 52 ezerre, ezen belül Kínában 32 százalékkal 35 ezerre nőttek az eladásai. Az Egyesült Államokban 29 ezer autót adott el a Mercedes, 0,2 százalékkal többet az egy évvel korábbinál.

Az év első négy hónapjában a Mercedes-Benz éves bázison 12,1 százalékkal több, összesen 647 ezer autót értékesített, ami szintén rekord.

(MTI, 2016. május 9.)

 

Megy a Merci jól

Az eredmény már nem annyira.

A Daimler csoport 2015 negyedik negyedévében rekordszámú, közel 777 ezer járművet értékesített, ami az egy évvel korábbi időszakhoz képest 9 százalékos növekedés. A cég árbevétele 13 százalékkal 40 milliárd euró fölé emelkedett.

A Daimler 2015 egészében 12 százalékkal több, összesen 3 millió járművet értékesített. A növekedés motorja a személyautógyártó részleg volt, mivel most először több mint 2 millió személyautót adott el a konszern, igy a növekedés 16 százalék volt 2014-hez képest. Az értékesítés megugrásában fontos szerepe volt a C-osztálynak, de az SUV kategóriában is meredeken emelkedett az értékesítés. A teherautóeladások 1 százalékkal 502 ezerre, a kisbuszeladások 9 százalékkal 321 ezerre emelkedtek, a buszeladások viszont 15 százalékkal 28 ezerre csökkentek. Az egy részvényre jutó eredmény elmaradt a várttól.

A Daimler autógyártó részlegének pénzállománya (likviditása) a 2014. év végi 17-ről tavaly év végére 18 milliárd euró fölé emelkedett, miközben 1,2 milliárd euró nyugdíj jellegű kifizetés, és a HERE térképszolgáltatás megvételére költött 0,7 milliárd euró is terhelte az évet. A cég részvényenként 3,25 eurós osztalékfizetésre (ami összesen 3,5 milliárd euró) tesz majd javaslatot, míg az előző évben csak 2,45 eurót fizetett.

A cég arra számít, hogy 2016. is erős év lesz, ismét nagymértékben emelkednek majd a Daimler eladásai, de a növekedés üteme valószínűleg a 2015-ös 12 százalék alatt marad. A legnagyobb növekedés Ázsiában és Nyugat-Európában lehet, Kínában pedig nem csak az értékesítés, de a helyi gyártás aránya is tovább emelkedik.

Az eladások növekedésével párhuzamosan az árbevétel is jelentősen emelkedhet 2016-ban, ez pedig a profitra is pozitívan hat, igaz, a devizahatások már nem lesznek olyan kedvezőek, mint 2015-ben, így az üzemi eredmény csupán mérsékelten emelkedhet. Az üzemi eredmény a személyautó részlegnél, a kisbusz részlegnél, a buszgyártó részlegnél és a pénzügyi szolgáltatások szegmensben kissé a tavalyi felett alakulhat, a teherautógyártó részlegnél pedig a 2015-ös szinten lehet 2016-ban. A marzs (haszonkulcs) az iparági részlegnél a 2015-össel megegyező, 9 százalék lehet, ezen belül a személyautó szegmensben 10, a teherautógyártó részlegnél 8, a buszgyártó részlegnél 6 százalékot érhet el 2016-ban.

A Daimler a következő években felpörgeti a fejlesztéseket, K+F-re éves szinten átlagosan 7 milliárd eurót költ a cég.

(Portfolio, 2016. február 4.)

 

Nagyot lőtt a Mercedes

Csillagos évet zárt a német autógyártó 2014-ben.

A Daimler célja, hogy 2020-ig a világ első számú luxusautó gyártója legyen, amihez nem volt rossz lépés 2014. A csoportszintű árbevétel 11 százalékkal emelkedett 2014. utolsó negyedévében. A Mercedes üzemi eredménye 2,8 milliárd euró lett, ami az egy évvel korábbi 2,6 milliárdnál eurónál több.

Az S osztály eladásai majdnem megkétszereződtek, a kompakt autókból 25 százalékkal többet adtak el 2014-ben. A Mercedes márka éves szintű értékesítése 13 százalékot emelkedett, összesen 1,6 millió darabot adott el. A jelenlegi luxusrangsorban a Mercedes az Audi mögött van 91 ezer darabbal darabbal, a BMW-től pedig még nagyobb, 162 ezer darab a lemaradás.

A Daimler egyébként a világ legnagyobb kamiongyártója is. A kamion eladások 45 százalékkal nőttek 2014. negyedik negyedévében, amikor 173 ezer darab teherautót adtak el.

(Investor.hu, 2015. február 5.)

 

Turbózzák a Mercit

A Daimlernek a 2014 decembere már csak a ráadás.

2014 első 11 hónapjában éves alapon 12 százalékkal nőttek a német Daimler AG százszázalékos tulajdonában levő Mercedes-Benz autógyártó eladásai. A Mercedes-Benz november végéig 1,5 millió járművet adott el. A csillagos autógyártónak 2014. novemberére már sikerült elérnie a teljes 2013-as év eladásait. A Mercedes-Benz jelentése szerint 2014-ben így rekordot dönthetnek az értékesített járművek számában.

Az autógyártó Európában 655 ezer járművet adott el november végéig, éves szinten ez 8 százalékos növekedés. Az európai piacon belül a németországi eladások elérték a 238 ezret.

Észak-Amerikában 6 százalékos növekedéssel 335 ezer autót értékesített a Mercedes-Benz, Ázsiában és a csendes-óceáni térségben 440 ezret, kiugróan magas 26 százalékos növekedés után. Ezeken a régiókon belül az Egyesült Államokban 296 ezer, Japánban 53 ezer, Kínában 252 ezer volt az idén eddig eladott járművek száma.
(Index, 2014. november 5.)

 

Jó most a Mercedes

A Daimler sok Mercedest adott el 2014 első negyedévében, a profit megkétszereződött.

A Mercedeseket is gyártó Daimler profitja 2014. első három hónapjában megduplázódott, ami elsősorban a Mercedesek megnövekedett eladásaira vezethető vissza. A német társaság üzemi- és nettó eredménye közel megkétszereződött egy év alatt, előbbi az első negyedévben 1,8 milliárd euróra ugrott. A Daimler árbevétele is a vártnál jobban, 13 százalékkal bővült egy év alatt.

Az eredmények a cég új modelljei iránti növekvő keresletnek köszönhetőek. Az európai autópiac élénkül, a kereslet különösen a prémiumszegmensben erősödik. A Mercedesekből 374 ezer darabot tudott eladni a gyártó az első negyedév során, ami 15 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest. Ez ráadásul negyedéves rekordot is hozott a Daimlernek. Legnagyobb mértékben az új S-osztályú szedánok értékesítése ugrott meg, melyből 71 százalékkal többet értékesítettek, mint egy évvel korábban. Az idei első három hónapban összesen 566 ezer autót adott el a Daimler, aminél többet korábban még nem sikerült értékesíteni bármelyik első negyedévben.

A Daimler a Mercedesek eladásaival megelőzte a nagy rivális BMW-t és Audit, mivel a két versenytársnak csak 12 százalékkal nőttek az értékesítései a negyedév során, szemben a Mercedes 15 százalékos növekedésével. Az európai prémiumgyártók között egyre élesebb a verseny, mindhárom társaság rekordszintű eladások elérését tűzte ki célul erre az évre. A Daimler - a BMW-vel és a Volkswagennel együtt - óriási beruházásokba, hatékonyságnövelő programokba kezdett az elmúlt hónapokban. Ennek keretében a Daimler összesen 30 új Mercedes modellt fog piacra dobni az évtized végéig.

A Daimler arra számít, hogy a 2014. évi üzemi eredmény meg fogja haladni a 2013. évi 7,9 milliárd eurós profitot. Ezen túl az árbevétel is nőni fog. A Mercedesek eladása tovább bővül előreláthatóan. Egyébként 2014. márciusában 158 ezer darab fogyott a Mercikből, emellett 9 és félezer Smart autó. Ez 13 százalékkal több, mint amennyit 2013. márciusában sikerült eladni.

(Investor.hu, 2014. április 4., 30.)

 

Szaladt a Mercedes 2013 végén

2013 utolsó negyedévében 7%-kal nőtt a Mercedes árbevétele.

Jó utolsó negyedévet zárt 3013 végén a Daimler. A Mercedes gépkocsik gyártója szinte minden soron meglepte az elemzőket.

A negyedik negyedéves beszámoló szerint az utolsó három hónapban az árbevétel 32,9 milliárd euró volt, ami 7 százalékos növekedés a bázishoz képest. Az elemzők 32 milliárdot vártak. A nettó eredmény 34 százalékkal esett ugyan az előző év azonos időszakához képes, az 1,6 milliárd euró így is meghaladta ez elemzők várakozását. Az egy részvényre jutó eredmény 1,53 euró, szemben a szakértők előzetes 1,44 eurós becslésével. 

A negyedik negyedévben 9 százalékkal több gépjárművet értékesítettek az egy évvel korábbinál, ami összesen mintegy 650 ezer darab eladott autót jelentett. A nagy kategóriás autók sikerének köszönhetően jelentősen javult az eladott autókon elért eredmény, így a 2,37 milliárdos EBIT-várakozást is sikerült 160 millió euróval túlszárnyalni. A Daimler a személyautók, a kamionok, a kisteherautók és a buszok értékesítését egyaránt növelni tudta, ezáltal több országban is megszerezte az első helyet a luxusautó-gyártók versenyében.

(Napi Gazdaság, 2014. február 7.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.