autórengeteg₪márkazuhatag

Daimler: egyre hevesebb a vonzalom

A kínai befektetők és a német autógyár között. 

A kínaiak lassanként beveszik a Daimlert is. A kínai BAIC bejelentette, hogy 5 százalékos részesedést vásárolt a Daimlerben – írja az Index több sajtóforrás alapján.

A német autógyártó részvényei nagyot emelkedtek a bejelentés után. A BAIC július 23-án jelentette be, hogy 5 százalékos részesedést vásárolt a Daimlerben, de hogy mennyiért, azt nem közölték. A két cég nem most kezd ismerkedni egymással, a Daimler konszern és a BAIC vegyesvállalata, a Beijing Benz Automotive Co., Ltd. (BBAC) évek óta közösen gyárt autókat az ázsiai országban, jelenleg pedig egy akkumulátorüzemet is épít Pekingben.

A BAIC vezérigazgatója kiemelte, hogy a lépés megerősíti a cég a Daimler menedzsmentje és stratégiája iránti támogatását, a német autógyártó pedig üdvözölte a kínai cég befektetését. 

A Daimler legnagyobb tulajdonosa egyébként a szintén kínai Geely autógyár. A Geely vezetője tavaly a német szabályozási kiskapukat kihasználva gyakorlatilag teljesen észrevétlenül szerzett 9,7 százalékos részesedést a Daimlerben a Tenaciou3 Prospect Investment Ltd.-n keresztül.

(Index, 2019. július 23.)

 

A kínaiak bedugták a lábukat a Merci papucsába

A kínai Geely 10%-os tulajdonrészt szerzett a Daimlerben. Most fáj a Mercisek feje.

Egy botrányhős bankár kínai kézre játszotta a német autóipar büszkeségének egy részét. A Geely tulajdonosa fű alatt tíz százalékot szerzett a Daimlerben, és ezzel a konszern legnagyobb részvényese lett. Berlin szigorítana a törvényeken, írja a Világgazdaság, a Manager Magazin írását idézve. 

Li Sufu, a Geely autógyártó tulaja és vezére cingár férfi, mégis duzzad az önbizalomtól. A kínai üzletember már régóta szeretne partnerségre lépni kedvenc német autógyártójával, a Daimlerrel. Kezdetben tőkeemelést javasolt a stuttgartiaknak, hogy bevásárolhassa magát a cégbe.

Elutasították Linek azt az ajánlatát is, hogy átengedi nekik a tulajdonában lévő Volvót, ha cserébe tulajdonrészt szerezhet a konszernben.A Daimler-vezetőknek azonban nem tetszett az ötlet: miért kellene olcsón beengedniük a kínait, ha nincs is szükségük friss tőkére?

Jött a mutyizás csendben

A sikertelen próbálkozások után Li új eszközökhöz folyamodott, és szerződtetett három befektetési bankárt, köztük a Morgan Stanley korábbi németországi vezérét.

Dirk Notheis rögtön aktivizálta magát, és november óta többször is járt a Daimler pénzügyi igazgatójánál, Bodo Uebbernél. Az új taktika bevált: a február végi Daimler-közgyűlésen kiderült, hogy Li már a szavazati jogok tíz százalékát birtokolja.

Fokozatosan és titokban növelte részesedését, számos nagyrészvényestől szerzett szavazati jogokat, a jelentési kötelezettségeket pedig ügyesen, de törvényesen kikerülte. A német ipar büszkeségének tehát hirtelen lett egy új nagyrészvényese, aki bármikor növelheti hatalmát a cégen belül. Az üzlet ugyanakkor Peking szempontjából vissza is üthet, mivel fokozhatja a félelmet Európában a kínai terjeszkedés miatt. Berlinben és Brüsszelben már olyan törvényeken dolgoznak, amelyek megnehezítenék a mostanihoz hasonló befolyásszerzést.

Következményekkel kell számolnia a közvetítő szerepet betöltő Dirk Notheisnek is, aki az üzlettel több partnerét is magára haragította. Nem először járt így: a befektetési bankárok Olümposzáról például akkor zuhant le, amikor tollba mondta BadenWürttemberg miniszterelnökének, Stefan Mappusnak, hogyan és milyen feltételekkel vásárolja vissza az EnBW áramszolgáltató részvényeit. A tartomány végül túl sokat fizetett, amikor pedig az is kiderült, hogy Notheis leveleiben politikailag irányítható anyucinak nevezte Angela Merkel kancellárt, betelt a pohár, ügyfele, Mappus pedig politikailag megsemmisült.

Notheis elképesztően becsvágyó. Kritikusai (és irigyei) szerint befektetési bankárként szemfényvesztő és önző volt. Üzleteit nagyrészt kapcsolati hálójának köszönheti, egy tranzakció hosszú távú értékteremtése számára mellékes. Igaz, e tekintetben nem sokban különbözik a kollégáitól. De más baj is van vele. Anno hatalmas felhajtás közepette vitte tőzsdére az Air Berlint, amely végül csődbe ment. A TUI turisztikai konszernnél többéves viszályt okozott, hogy leválasztotta a brit TUI Travelt. A Deutsche Bahnt szintén mindenáron tőzsdére akarta vinni akkori vezérével, Hartmut Mehdornnal, ez azonban végül nem sikerült.

Notheis most befektetőként feszegeti a határokat: a Rantum és a Cederlake Capitallel közösen fű alatt kínai befektetők kezére játszik német technológiai cégeket, hogy hatalmas pénzeket keressen.

Ebben segíti őt Joachim Hunold, az Air Berlin csődjének egyik előidézője, Hans-Joachim Körber, a légitársaság évekig regnáló elnöke, valamint Lothar Steinebach, a cég korábbi kontrollőrje. Együtt alapították meg a Rantum Capitalt. A klikk kapcsolatai révén eddig 125 millió eurót hajtott fel, a hozam jóval meghaladja a tíz százalékot. Eközben már fel is állítottak egy újabb alapot, amely további 300 millió euróból nyújt majd alárendelt kölcsönöket. A rendelkezésre álló összeg később 400 millióra is emelkedhet.

De hát sikerült valami

A Rantum Capitalnél tehát beindult az üzlet, ami a külsőségeken is látszik. A cég központja a frankfurti Maintor-torony legfelső emeletén található, a tetőteraszról pazar kilátás nyílik a Majnára. Az irodák falait gigantikus futballposzterek és egy világbajnok focimez díszíti, rajta a 2014ben vb-győztes német csapat tagjainak szignójával. Hát igen, ez a győztesek birodalma.

Notheis persze nem éri be ennyivel. Mindig többre vágyik, hogy bizonyítsa tehetségét. Két évvel ezelőtt szövetkezett egy másik kínaival, Yi Baóval, aki korábban szintén a Morgan Stanley-nél dolgozott vezető pozícióban. Yi Bao kapcsolatba hozta őt Li Sufuval, most pedig a Daimler elleni kínai támadást segíti. Ketten együtt kidolgoztak egy tervet, melyre még a legdörzsöltebb magántőke-befektetési guruk is csettintenének. A Cedarlake Capital olyan német nyelvterületen működő technológiai cégeket vásárol fel, amelyek stratégiai szempontból érdekesek Kína számára, ott azonban nem vagy csak alig van üzleti érdekeltségük. Yi Bao a kapcsolataival segíti a piacra lépésüket, és összehozza őket helyi cégekkel. Ha sikeres az együttműködés, öt-hat éven belül tőzsdére viszik őket Sanghajban vagy Hongkongban.

A kínai üzletembernek ebben is van tapasztalata, hiszen már több mint száz IPO-ban vett részt. Kínai és más ázsiai befektetők eddig 300 millió eurót helyeztek készenlétbe, további 300 milliót pedig közvetlenül a társult vállalatoknál ruháznak be. Utóbbi üzleteken tehát a befektetési alap nem keres. A Rantum-üzlet tár saknak maguknak is közvetlen érdekeltségük van az alapban, amely eddig két társaságban szerzett többségi tulajdont: az egyik a fekete-erdei Montratec, amely intelligens szállítási rendszereket fejleszt gyárak számára, a másik a drótkötélpályákat építő Bartholet. A svájci cég közös vállalatot alapított egy kínai állami konszernnel, és már a 2022-es pekingi téli olimpiára is kapott megbízásokat.

Ha igazán beindul az üzlet, az gigantikus nyereséget hozhat a Rantumnak és a Cederlake-nek. Ráadásul a kínai tőzsdéken sokkal többre taksálják a cégeket, mint a nyugatiakon: Zhou Hongyi (Csou Hung-ji) kínai üzletember nemrég legkevesebb tízmilliárd dollárt keresett azzal, hogy szoftvercégét kivezette a New York-i tőzsdéről, majd nem sokkal később kis változtatásokkal bevezette a sanghaji parkettre. Habár az üzleteket teljes diszkréció övezi, Notheisnek a Daimler-deal még így is kellemetlenné vált. Partnerei nem értik, miért ment bele olyasmibe, aminek semmi köze a Rantum célkitűzéseihez. Az üzletember a rá jellemző módon próbálta hűteni a kedélyeket: ez a tanácsadás egy privát szívesség volt, amiért még honoráriumot sem kapott. Kritikusai azért kételkednek ebben.

A Geely márciusban e-mailben megköszönte Notheis munkáját. Mint írták: büszkék arra, hogy gyorsan megvalósították a projektet, az együttműködést pedig befejezettnek tekintik. A levél azonban nemcsak dicséretként, hanem az elégedetlenség udvarias kifejezéseként is értelmezhető. Li szerint Notheis túl gyors tempóra ösztönözte azzal, hogy figyelmeztette: a német kormány hamarosan szigoríthatja a befektetések szabályait. Bár a gazdasági minisztérium valóban fontolgatta, hogy 25-ről 10 százalékra viszi le az engedélyezési küszöböt – a német állam jelenleg csak akkor vizsgálja EU-n kívüli befektetők németországi cégvásárlását, ha azok a szavazati jogok legalább 25 százalékát megszerzik –, a tervből mostanáig nem lett semmi.

A Mercedes lehet az ékkő A Geely offenzíváját nemcsak Németországban nézik rossz szemmel – állítólag még a kancellári hivatal is bekapcsolódott az ügybe –, hanem Pekingben is.

A kínai vezetés ugyanis az „óvatos megközelítés” híve, és ha teheti, kerüli a konfliktust a kiszemelt céggel. Li most próbálja menteni a menthetőt: nemrég kínai képviselők előtt bejelentette, hogy együttműködik majd ugyan a Daimlerrel, ha a menedzsment ezt szeretné, de nincs semmilyen kényszer. A Geely addig is örül az osztaléknak. Németországban viszont már azt hangsúlyozza, hogy a tulajdonszerzés stratégiai jelentőségű, s kooperálni szeretne a németekkel. Az az álma, hogy felépítsen egy második Volkswagent, egy autókonszernt sok globális márkával: holdingját az önjáró villanyautók korszakának meghatározó gyártójává fejlesztené. Ehhez pedig szüksége van egy olyan jó nevű, csillogó márkára, mint a Mercedes.

A Geely a legsikeresebb kínai autógyártó nemzetközi szinten, és Kínában is csak a VW, a Honda és a GM ad el több gépkocsit. Már bekebelezte a Volvo Carst, a London Taxit, a Protont, valamint bevásárolta magát a Volvo Trucksba és most a Daimlerbe, ami összesen jóval több mint tízmilliárd euróba került. A nagy ívű hadjárat a kínai vezetés jóindulata nélkül aligha lett volna lehetséges. Li amúgy is kiváló kapcsolatokat ápol a nómenklatúrával, különösen Hszi Csin-ping kínai elnökkel. Bár a Daimlerüzletben állítólag nincs állami pénz, ezt lehetetlen ellenőrizni, a holding ugyanis számos fontos üzleti mutatót nem közöl.

A Daimler vezére, Dieter Zetsche és társai mindenesetre nem repesnek az örömtől a kiismerhetetlen kínai láttán, aki bármikor kész lecserélni tulajdonait: a Volvót például beváltotta volna Daimler-részesedésre. Először egyenesen sokkolta őket az érkezése – a tulajdonszerzés módját sem tartották szerencsésnek –, lassan azonban napirendre térnek az ügy felett. Zetsche már fogadta is Li Sufut, és a pénzügyi igazgató is tárgyalt a kínaiakkal, sőt, nemrég mindketten ellátogattak a távol-keleti országba. Alighanem abban reménykednek, hogy hűséges nagyrészvényesük, Kuvait tovább növeli tulajdonrészét a konszernben, és így ellensúlyt képez majd a kínaiakkal szemben.

A konszern vezetése már kijelölte a határokat, amelyeket az új tulajdonos nem léphet át.

Ha a Geely használni akarja a technológiánkat, akkor ugyanúgy fizetnie kell érte, mint a kínai joint venture partnereinknek – mondja a Daimler egyik menedzsere.

Azt sem fogják engedni, hogy Li vagy egyik megbízottja bekerüljön a felügyelőbizottságba. Ott ugyanis semmi keresnivalója a konkurenciának, márpedig Li nemcsak a Volvo Carst birtokolja, hanem részben a Volvo AB tehergépjármű-gyártót is, amely a második legnagyobb szereplő a piacon a Mercedes után. Egy ilyen húzás a kartelljogot is sértené, hiszen a Geely bármikor növelheti részesedését a teherautó-gyártóban. Li a tizedik leggazdagabb kínai, vagyonát 16,5 milliárd dollárra becsülik, a Daimlernek azonban nincs rá szüksége, hiszen már korábban szövetséget kötött két kínai állami konszernnel, a Beijing Automotive Industry Holdinggal (BAIC) és az elektromos autókra specializálódott BYD-del. Ráadásul a BAIC, amelyben tízszázalékos részesedése van a németeknek, enyhén szólva sem örült a Geely nyomulásának, mivel maga is szeretett volna beszállni a Daimlerbe. Vezérük, Xu Heyi (Hszü Hoji) kétszázalékos részesedést akart szerezni, de nem kapott rá pénzt. Li Sufu gyorsabb volt.

De mit adhat a kínai milliárdos a német ipar büszkeségének? Az akkumulátorgyártásban nem akar közösködni a Daimler, az viszont elképzelhető, hogy használja majd a Geely elektromos autókra kifejlesztett nyílt forráskódú platformját, melyet más gyártók számára is felkínálnak. Li Sufu együttműködne a carsharing szolgáltatásban is: cégének, a Cao Caónak jól jönnének a Mercedes limuzinjai. Ezek persze csak tervek. A Daimler előbb munkacsoportokat állítana fel, valamint – ha van rá igény – motorokat és más alkatrészeket szállítana a Volvo Carsnak. Együttműködési készségének bizonyítására pedig kisebb részesedést vásárolna a svéd–kínai autógyártóban, ahogy tette ezt korábban a Tesla és az Aston Martin esetében. Összességében azonban nem vinné túlzásba a közösködést.

Berlin a körmét rágja:  mérgében odavághat

Li Sufu a svédeket meg tudta győzni a vízióiról. Ott szeretik őt – mondja egy megfigyelő. Ha ez Németországban is sikerül, az a hazájában is jól jöhet neki. Ha viszont nem sikerül, akkor bajba kerülhet, már csak azért is, mert a Daimler-ügylet opciós, a vételárat még nem fizette ki. Két éven belül több milliárd eurót kell majd leperkálnia. A politikai ár ennél jóval nagyobb lehet: a németek szigoríthatják a cégeik megkörnyékezésének szabályait, hogy ne lehessen derivátumok révén észrevétlenül tulajdont szerezni bennük. Ez a gyakorlatban például a jelentési kötelezettség erősítését jelentheti.

A német gazdasági minisztérium emellett szeretné, ha Brüsszel mihamarabb elfogadná a külföldi befektetések uniós kontrollját célzó rendelettervét.

Örülünk a külföldi tőkének, de „nem vagyunk naivak” – jelentette ki nemrég Kínára célozva Karl Wendling, a minisztérium egyik magas rangú képviselője. Egy uniós felügyelőszervet is felállíthatnak, amely az Európai Bizottsághoz tartozna, s többek között azt vizsgálná, hogy kontrollálja vagy támogatja-e EU-n kívüli állam a Geelyhez hasonló külföldi invesztorokat. Mintaként szolgálhat az Egyesült Államok külföldi befektetéseket felügyelő szervezete, a CFIUS. Ha az EU-rendelet nem lesz elég szigorú, akkor Berlin saját hatáskörében emelheti a befektetési korlátokat. Ennek előkészítése már javában zajlik.

(Világgazdaság, 2018. szeptember 16., borítókép: Li Sufu a kínai elnöknek Hszi Csin-pingnek mutatja a régi és új Volvókat Gentben, AFP)

 

Nagyot kaphat a Daimler

Bírságot. Majdnem 4 milliárd eurónyit.

Közel 4 milliárd eurós bírságot kaphat a Daimler, írja a Portfolio, a Reuters nyomán. A német közlekedési miniszter ugyanis 3,75 milliárd eurós bírsággal fenyegette meg a Daimlert. Lapértesülések szerint Andreas Scheuer a Daimler vezérigazgatójával folytatott korábbi megbeszélésén amiatt aggódott, hogy akár 750 ezer dízelmotorral szerelt Mercedest is érinthet a kipufogógáz tisztító szoftverrel kapcsolatos probléma, amely autóként ötezer eurós bírságot jelenthet a német autógyártónak. 

A német közlekedési miniszter aggodalmai szerint ilyen mértékben is érintett lehet a dízelbotrányban a Mercedes. A német szövetségi közúti közlekedési hatóság (KBA) szerint az 1.6 literes, Euro 6 környezetvédelmi besorolású dízelmotorral szerelt Mercedes-Benz Vito kisbuszoknál nem felel meg az előírásoknak két programbeállítás a kipufogógáz tisztítását végző berendezés vezérlésében.

A Spiegel szerint bizonyíték van rá, hogy a probléma a Mercedes C-osztály dízelmotorjait is érinti, és a lap szerint a Daimler képviselőit is beidézték a német közlekedési minisztériumba, az autógyártó vezérigazgatójával tervezett újabb megbeszélés előtt. A Spiegel beszámolója alapján akár újabb 80 ezer Mercedes visszahívására is számítani lehet majd ennek következtében.

(Portfolio, 2018. június 1.)

 

Kínai lett a Mercedes legnagyobb tulaja

Li Sufu szerzett közel 10% részvényt. Övé a Gelly, a Volvo, a London Taxi, vagy a malajziai Proton.

A Geely kínai autógyártó anyacége, a Zhejiang Geely Holding Group tulajdonosa, Li Sufu mintegy 9 milliárd dollárért megszerezte a német Daimler járműgyártó 9,69 százalékát – jelentette be közleményben Li Sufu, írja a Világgazdaság.
A hírt kezdetben nem kívánta kommentálni sem a kínai, sem pedig a német cég, és a német gazdasági minisztérium is hallgatott.

Később ugyanakkor közölték, hogy a Geely autógyártó képviselői megbeszélést folytatnak a Daimler vezetőségével és kínai remények szerint esetleg német kormányzati illetékesekkel is tárgyalnak Berlinen március elején. A Geely pedig közleményben szögezte le, hogy egyelőre nincs napirenden a részesedés további növelése. 

Li Sufu a csaknem 10 százalékos részesedéssel a Daimler legnagyobb egyéni részvényesévé vált. A Daimler november végén még elutasította a Geely autógyártó közeledését, és jelezte, hogy elégedett jelenlegi részvényesi struktúrájával.

A Zhejiang Geely Holding Group akkor azt ajánlotta fel, hogy diszkontáron kibocsátott új részvények útján akár 5 százalékos tulajdoni hányadot vásárolna a stuttgarti székhelyű autógyártóban. Egy ilyen részvénypakett piaci ára 4,5 milliárd dollár körüli lett volna.

A visszautasított ajánlat után Li Sufu taktikát változtatott és szép csendesen elkezdte felvásárolni a Daimler részvényeket a piacon.

A Kínában Geely márkanév alatt személygépkocsikat forgalmazó Zhejiang Geely Holding a tíz legnagyobb kínai autógyártó egyike. A Geely tulajdonában van egyebek között a svéd Volvo Car Corp. autógyár és a London Taxi Co., de tulajdonosa a legnagyobb malajziai autógyártónak, a Protonnak, és hozzá tartozik még például a brit Lotus Cars 51 százaléka is.

A Daimlerben eddig a legnagyobb tulajdonos a kuvaiti állami vagyonalap (KIA) volt 6,8 százalékkal, valamint a BlackRock amerikai vagyonkezelő, 6 százalékkal.

(Világgazdaság, 2018. február 25.)

 

Nagyon húzza a kínai piacát a Mercedes

2017-ben 27%-kal nőtt a Mercedes piaca Kínában. Nekilendül a Daimler is az elektromos autók fejlesztésének.

A 2017-es jó eredmények után a kínai piacon az elektromos autókra összpontosítja fejlesztéseit a Daimler, jelentette ki a kantoni autószalonon Hubertus Troska, a német autóipari konszern kínai érdekeltségének az igazgatója.

2017 elejétől októberig az előző évihez képest 27 százalékkal közel félmillióra nőttek a Daimler eladásai Kínában és ezzel az Audit és a BMW-t is megelőzve a prémium kategóriában az ország legnagyobb gyártójává lépett előre. A Daimler azonban a megszerzett piacvezető rang megőrzése helyett inkább olyan hosszú távú céloknak ad elsőbbséget fejlesztési terveiben, mint az elektromos mobilitási üzletág kiépítése Kínában - írta az MTI nyomán a Napi.hu.

Ha van a világon egy ország, ahol érdemes elektromos autót fejleszteni, akkor az Kína. Ellentétben Németországgal, ahol az autósok inkább nagyobb távokat tesznek meg autóikkal, a kínai sofőrök többsége elsősorban nagyvárosokban használja autóját. Az elektromos mobilitást gyorsítja Kínában a robbanómotoros autóknak a részleges, vagy teljes kitiltása a belvárosi forgalomból (a rendszám szerinti részleges kitiltás), valamint az autógyártókra bevezetett elektromos jármű kvóta is.

A kínai autógyáraknak már vannak tisztán elektromos modelljeik, de a Daimler ügyfeleinek még várniuk kell az első elektromos modellre: a német autógyár 2019-ben kezdi meg első tisztán elektromos városi szabadidő autó modellje, az EQC gyártását Kínában.

Hubertus Troska a kantoni autószalonon jelentette be, hogy a Daimler megjelenik egy teljesen elektromos kompakt modellel is a kínai piacon.

(Napi.hu, 2017. november 17.)

 

Laposabb a Merci nyeresége

A károsanyag kibocsájtás lelapította a Daimler nyereségét.

Emelkedő árbevétel mellett csökkent a Daimler nyeresége 2017 harmadik negyedévében, miután a károsanyag kibocsátási botrányban érintett járművei javítási költségei és más egyéb egyszeri tételek több száz millió euróval rontották eredményét, írja az MTI.

A német autóipari konszern bevételei éves összevetésben 6 százalékkal 40,8 milliárd euróra emelkedtek. A negyedéves profit 17 százalékkal 2,3 milliárd euróra csökkent. Az adófizetés előtti eredmény (EBIT) 14 százalékkal, 3,5 milliárd euróra süllyedt. Elemzők valamivel kisebb EBIT-re számítottak.

Daimler 223 millió eurót költött arra a harmadik negyedévben, hogy javítsa az európai utakon futó hárommillió Mercedes károsanyag-kibocsátási mutatóit. A Takata légzsákok miatti visszahívások további 230 millió euróba kerültek.

A Daimler 9 százalékkal több járművet, szám szerint 824 ezer darabot értékesített július-szeptemberben. Ezen belül a Mercedes-Benz személyautóiból 6 százalékkal, furgonjaiból pedig 9 százalékkal több kelt el, de a tehergépkocsikból 30 százalékkal, a buszokból pedig 17 százalékkal fogyott több.

A legtöbb bevételt, 23,4 milliárd eurót (+1 százalék) a Mercedes-Benz személyautóinak értékesítése hozta, a furgonoké viszont 1, százalékkal 3,1 milliárd euróra csökkent. A Daimler teherautó ágazata 17 százalékkal 9,2 milliárd euróra, a buszoké pedig 8 százalékkal 1 milliárd euróra nőtt. A konszern pénzügyi szolgáltatási ágazata 14 százalékkal 5,8 milliárd euróra növelte bevételét.

Az év első kilenc hónapjában a Daimler bevétele 8 százalékkal, több mint 120 milliárd euróra, a nyeresége 15 százalékkal 7,6 milliárd euróra, a kamat és adófizetés előtt eredménye pedig 19 százalékkal 11,2 milliárd euróra nőtt.

(MTI, 2017. október 20.)

 

Mindene megy a Mercedesnek

Jól megy a Daimlernek, a járműeladások új csúcsra emelkedtek. Sikeres az E-osztály, de a SUV-ok is jól fogynak.

A Daimlernek sok a pénze is, nettó likviditása 18,4 milliárd euró, amire még szüksége is lehet a Daimlernek, például a kartellezés miatt várható esetleges bírságok miatt, írja a Portfolio.

Kifejezetten jól ment a Daimlernek 2017 második negyedévében, a német autógyártó 8 százalékkal több, összesen 822 ezer darab járművet adott el. A Mercedes személyautók eladása 9 százalékkal 595 ezerre nőtt, teherautókból 116 ezret adtak el (+9%), kisteherautóból 103 ezer talált gazdára (+4%), buszból pedig 8 százalékkal többet adtak el (7 és félezer darabot).

Az árbevétel 7 százalékkal 41 milliárd euróra nőtt, az üzemi eredmény 15 százalékkal 3,8 milliárd euróra bővült, miközben az adózott eredmény 2 százalékkal 2,5 milliárd euróra emelkedett. A bevételek és az eredmény megugrásában a személyautó részlegnek volt kiemelkedő szerepe, elsősorban az E-osztály és a SUV-ok értékesítése ugrott meg, ezeken pedig jellemzően több a haszon is.

Bár a cég nettó likviditása 19,7-ről 18,4 milliárd euróra csökkent, továbbra is magas a vállalat készpénzállománya, amire még szüksége lehet, mert egyrészt a vállalat átalakításával, a belső égésű motorokról az elektromos hajtásra való áttérésben magas költségek merülnek fel, ráadásul ha igazak a vádak, és a Daimler is kartellezett, akkor komoly bírságokra számíthat a cég. Az európai hatóságok egyébként akár az előző évi bevételek 10 százalékának megfelelő összeget is kiszabhatnak bírságként, ami a Daimlernél 15 milliárd euró lenne, vagyis csak az uniós bírság elvihetné a nettó készpénzállomány nagy részét, és akkor a beszállítói, vásárlói perekről nem is esett szó.

A Daimler azzal számol, hogy az autókereslet továbbra is erős, 2017-ben 1-2 százalékkal nőhet az előző évi, magas szinthez képest is, ezzel 2017 már zsinórban a nyolcadik olyan év lehet, amelyben nőnek az autóeladások. A Daimler Kínában, Európában és Japánban mérsékelt növekedésre számít, Indiában és az alacsony bázis miatt Oroszországban nagyobb lehet a bővülés, az amerikai autópiacon viszont kisebb visszaesésre számít a német autógyártó.

2017 egészében jelentősen emelkedhetnek a Daimler eladásai (az év első felében 9 százalékos volt a bővülés), a személyautóknál a bővülés motorja az E-osztály, az S-osztály és az új GLC lehet. A teherautóknál mérsékelt lesz az eladások növekedése, a kisteherautóknál és a buszoknál viszont jelentős bővülésre számít a cég. A beruházási költségek is növekednek a 2016-os 7,6 milliárd euróhoz képest, részben azért, mert a cég többet költ alternatív hajtásra és önvezető autók fejlesztésére.

(Portfolio, 2017. július 26.)

 

Jó a Mercedes

Vitték az új E-osztályú szedánokat és a sportkocsikat.

Emelkedett a Daimler árbevétele és nyeresége is 2016. harmadik negyedévében. Bár a teherjárművek iránti kereslet gyengült, de ezt ellensúlyozta a személygépkocsi-eladások növekedése, összegzi az eredményeket a Figyelő.

A német autóipari konszern bevételei éves összevetésben 4 százalékkal 38 milliárd euró fölé emelkedtek. A negyedéves profit 13 százalékkal 2,7 milliárd euróra ugrott, míg eredménye 10 százalékkal, 4 milliárd euróra növekedett.

A Daimler 5 százalékkal több járművet, szám szerint 754 ezret értékesített a július-szeptemberi időszakban. A Mercedes-Benz személyautóiból 11 százalékkal, furgonjaiból pedig 13 százalékkal több kelt el, de a tehergépkocsikból 24 százalékkal, a buszokból pedig 17 százalékkal fogyott kevesebb. A személyautók közül főleg az új E-osztályú szedánok és a sportkocsik kereslete nőtt.

2016. első kilenc hónapjában a tavalyihoz képest az eladott járművek száma 6 százalékkal, közel 2,2 millióra emelkedett, a bevételek pedig 3 százalékkal nőttek, több mint 112 milliárd euróra. A nyereség viszont 4 százalékkal 6,5 milliárd euróra süllyedt. Az egy részvényre jutó nyereség a harmadik negyedévben 9 százalékkal 2,4 euróra emelkedett, de az év első kilenc hónapjában csökkent, 4 százalékkal 6 euróra.

Kedvezőtlen hír, hogy a stuttgarti székhelyű cég rontott 2016. évi előrejelzésén, így a korábban várt enyhe növekedés helyett immár bevételeinek szinten maradásával számol.

(Figyelő, 2016. október 21.)

 

Nyomul a Mercedes

Rekord volt 2016 második negyedéve is.

Értékesítési rekorddal zárta 2016 második negyedévét a Mercedes-Benz anyacége, a Daimler, amely világszerte 761 ezer járművet adott el, ami 7 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Ebből 546 ezer volt a személyautó, ami 9 százalékos növekedés. A cég luxusautóinak legnagyobb felvevőpiacán, Kínában 29 százalékos, Európában 13 százalékos forgalombővülést mértek, miközben az észak-amerikai eladások enyhén visszaestek.

A második negyedévben az árbevétel 38,6 milliárd euró volt, ami 3 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. A kamat és adófizetés előtti eredmény (Ebit) azonban a félmilliárd euróval 3,3 milliárdra esett vissza, ebben a Miskolcon gyárat építő japán Takata selejtes légzsákjainak kicserélése mellett az új modellek kifejlesztésének pluszköltsége játszott szerepet.

A Mercedes személyautó eladásaival szemben a kamionüzletág szenved: az egy évvel korábbi 125 ezerrel összevetve csak 108 ezret tudtak eladni a második negyedévben. Nagy volt a visszaesés a recesszióban lévő Brazíliában, de a többi feltörekvő országban sem volt sokkal jobb a helyzet, ráadásul Észak-Amerika sem hozta a várt eredményt. Kivételt képeznek a kisáruszállítók, ezek iránt erős volt a kereslet. A buszeladások viszont mínuszban zártak. 

(Világgazdaság, 2016. július 22.)

 

Nagyot kapcsolt a Mercedes

Rekordot lépett 2016 áprilisában.

Áprilisi értékesítési rekorddal indította 2016 második negyedévét a Daimler konszern Mercedes-Benz márkája.

Áprilisban 164 ezer autót értékesített világszerte a Mercedes-Benz, 11 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A prémium kategóriában a Mercedes volt a piacvezető márka áprilisban az Egyesült Államokban, Németországban, Japánban, Kanadában, Ausztráliában és Tajvanon.

Európában 73 ezer autót értékesített a Mercedes áprilisban, 14 százalékkal többet a 2015. évi áprilisinál. Németországban 11 százalékkal 25 ezerre, az ázsiai-csendes-óceáni térségben 17 százalékkal 52 ezerre, ezen belül Kínában 32 százalékkal 35 ezerre nőttek az eladásai. Az Egyesült Államokban 29 ezer autót adott el a Mercedes, 0,2 százalékkal többet az egy évvel korábbinál.

Az év első négy hónapjában a Mercedes-Benz éves bázison 12,1 százalékkal több, összesen 647 ezer autót értékesített, ami szintén rekord.

(MTI, 2016. május 9.)

 

Megy a Merci jól

Az eredmény már nem annyira.

A Daimler csoport 2015 negyedik negyedévében rekordszámú, közel 777 ezer járművet értékesített, ami az egy évvel korábbi időszakhoz képest 9 százalékos növekedés. A cég árbevétele 13 százalékkal 40 milliárd euró fölé emelkedett.

A Daimler 2015 egészében 12 százalékkal több, összesen 3 millió járművet értékesített. A növekedés motorja a személyautógyártó részleg volt, mivel most először több mint 2 millió személyautót adott el a konszern, igy a növekedés 16 százalék volt 2014-hez képest. Az értékesítés megugrásában fontos szerepe volt a C-osztálynak, de az SUV kategóriában is meredeken emelkedett az értékesítés. A teherautóeladások 1 százalékkal 502 ezerre, a kisbuszeladások 9 százalékkal 321 ezerre emelkedtek, a buszeladások viszont 15 százalékkal 28 ezerre csökkentek. Az egy részvényre jutó eredmény elmaradt a várttól.

A Daimler autógyártó részlegének pénzállománya (likviditása) a 2014. év végi 17-ről tavaly év végére 18 milliárd euró fölé emelkedett, miközben 1,2 milliárd euró nyugdíj jellegű kifizetés, és a HERE térképszolgáltatás megvételére költött 0,7 milliárd euró is terhelte az évet. A cég részvényenként 3,25 eurós osztalékfizetésre (ami összesen 3,5 milliárd euró) tesz majd javaslatot, míg az előző évben csak 2,45 eurót fizetett.

A cég arra számít, hogy 2016. is erős év lesz, ismét nagymértékben emelkednek majd a Daimler eladásai, de a növekedés üteme valószínűleg a 2015-ös 12 százalék alatt marad. A legnagyobb növekedés Ázsiában és Nyugat-Európában lehet, Kínában pedig nem csak az értékesítés, de a helyi gyártás aránya is tovább emelkedik.

Az eladások növekedésével párhuzamosan az árbevétel is jelentősen emelkedhet 2016-ban, ez pedig a profitra is pozitívan hat, igaz, a devizahatások már nem lesznek olyan kedvezőek, mint 2015-ben, így az üzemi eredmény csupán mérsékelten emelkedhet. Az üzemi eredmény a személyautó részlegnél, a kisbusz részlegnél, a buszgyártó részlegnél és a pénzügyi szolgáltatások szegmensben kissé a tavalyi felett alakulhat, a teherautógyártó részlegnél pedig a 2015-ös szinten lehet 2016-ban. A marzs (haszonkulcs) az iparági részlegnél a 2015-össel megegyező, 9 százalék lehet, ezen belül a személyautó szegmensben 10, a teherautógyártó részlegnél 8, a buszgyártó részlegnél 6 százalékot érhet el 2016-ban.

A Daimler a következő években felpörgeti a fejlesztéseket, K+F-re éves szinten átlagosan 7 milliárd eurót költ a cég.

(Portfolio, 2016. február 4.)

 

Nagyot lőtt a Mercedes

Csillagos évet zárt a német autógyártó 2014-ben.

A Daimler célja, hogy 2020-ig a világ első számú luxusautó gyártója legyen, amihez nem volt rossz lépés 2014. A csoportszintű árbevétel 11 százalékkal emelkedett 2014. utolsó negyedévében. A Mercedes üzemi eredménye 2,8 milliárd euró lett, ami az egy évvel korábbi 2,6 milliárdnál eurónál több.

Az S osztály eladásai majdnem megkétszereződtek, a kompakt autókból 25 százalékkal többet adtak el 2014-ben. A Mercedes márka éves szintű értékesítése 13 százalékot emelkedett, összesen 1,6 millió darabot adott el. A jelenlegi luxusrangsorban a Mercedes az Audi mögött van 91 ezer darabbal darabbal, a BMW-től pedig még nagyobb, 162 ezer darab a lemaradás.

A Daimler egyébként a világ legnagyobb kamiongyártója is. A kamion eladások 45 százalékkal nőttek 2014. negyedik negyedévében, amikor 173 ezer darab teherautót adtak el.

(Investor.hu, 2015. február 5.)

 

Turbózzák a Mercit

A Daimlernek a 2014 decembere már csak a ráadás.

2014 első 11 hónapjában éves alapon 12 százalékkal nőttek a német Daimler AG százszázalékos tulajdonában levő Mercedes-Benz autógyártó eladásai. A Mercedes-Benz november végéig 1,5 millió járművet adott el. A csillagos autógyártónak 2014. novemberére már sikerült elérnie a teljes 2013-as év eladásait. A Mercedes-Benz jelentése szerint 2014-ben így rekordot dönthetnek az értékesített járművek számában.

Az autógyártó Európában 655 ezer járművet adott el november végéig, éves szinten ez 8 százalékos növekedés. Az európai piacon belül a németországi eladások elérték a 238 ezret.

Észak-Amerikában 6 százalékos növekedéssel 335 ezer autót értékesített a Mercedes-Benz, Ázsiában és a csendes-óceáni térségben 440 ezret, kiugróan magas 26 százalékos növekedés után. Ezeken a régiókon belül az Egyesült Államokban 296 ezer, Japánban 53 ezer, Kínában 252 ezer volt az idén eddig eladott járművek száma.
(Index, 2014. november 5.)

 

Jó most a Mercedes

A Daimler sok Mercedest adott el 2014 első negyedévében, a profit megkétszereződött.

A Mercedeseket is gyártó Daimler profitja 2014. első három hónapjában megduplázódott, ami elsősorban a Mercedesek megnövekedett eladásaira vezethető vissza. A német társaság üzemi- és nettó eredménye közel megkétszereződött egy év alatt, előbbi az első negyedévben 1,8 milliárd euróra ugrott. A Daimler árbevétele is a vártnál jobban, 13 százalékkal bővült egy év alatt.

Az eredmények a cég új modelljei iránti növekvő keresletnek köszönhetőek. Az európai autópiac élénkül, a kereslet különösen a prémiumszegmensben erősödik. A Mercedesekből 374 ezer darabot tudott eladni a gyártó az első negyedév során, ami 15 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest. Ez ráadásul negyedéves rekordot is hozott a Daimlernek. Legnagyobb mértékben az új S-osztályú szedánok értékesítése ugrott meg, melyből 71 százalékkal többet értékesítettek, mint egy évvel korábban. Az idei első három hónapban összesen 566 ezer autót adott el a Daimler, aminél többet korábban még nem sikerült értékesíteni bármelyik első negyedévben.

A Daimler a Mercedesek eladásaival megelőzte a nagy rivális BMW-t és Audit, mivel a két versenytársnak csak 12 százalékkal nőttek az értékesítései a negyedév során, szemben a Mercedes 15 százalékos növekedésével. Az európai prémiumgyártók között egyre élesebb a verseny, mindhárom társaság rekordszintű eladások elérését tűzte ki célul erre az évre. A Daimler - a BMW-vel és a Volkswagennel együtt - óriási beruházásokba, hatékonyságnövelő programokba kezdett az elmúlt hónapokban. Ennek keretében a Daimler összesen 30 új Mercedes modellt fog piacra dobni az évtized végéig.

A Daimler arra számít, hogy a 2014. évi üzemi eredmény meg fogja haladni a 2013. évi 7,9 milliárd eurós profitot. Ezen túl az árbevétel is nőni fog. A Mercedesek eladása tovább bővül előreláthatóan. Egyébként 2014. márciusában 158 ezer darab fogyott a Mercikből, emellett 9 és félezer Smart autó. Ez 13 százalékkal több, mint amennyit 2013. márciusában sikerült eladni.

(Investor.hu, 2014. április 4., 30.)

 

Szaladt a Mercedes 2013 végén

2013 utolsó negyedévében 7%-kal nőtt a Mercedes árbevétele.

Jó utolsó negyedévet zárt 3013 végén a Daimler. A Mercedes gépkocsik gyártója szinte minden soron meglepte az elemzőket.

A negyedik negyedéves beszámoló szerint az utolsó három hónapban az árbevétel 32,9 milliárd euró volt, ami 7 százalékos növekedés a bázishoz képest. Az elemzők 32 milliárdot vártak. A nettó eredmény 34 százalékkal esett ugyan az előző év azonos időszakához képes, az 1,6 milliárd euró így is meghaladta ez elemzők várakozását. Az egy részvényre jutó eredmény 1,53 euró, szemben a szakértők előzetes 1,44 eurós becslésével. 

A negyedik negyedévben 9 százalékkal több gépjárművet értékesítettek az egy évvel korábbinál, ami összesen mintegy 650 ezer darab eladott autót jelentett. A nagy kategóriás autók sikerének köszönhetően jelentősen javult az eladott autókon elért eredmény, így a 2,37 milliárdos EBIT-várakozást is sikerült 160 millió euróval túlszárnyalni. A Daimler a személyautók, a kamionok, a kisteherautók és a buszok értékesítését egyaránt növelni tudta, ezáltal több országban is megszerezte az első helyet a luxusautó-gyártók versenyében.

(Napi Gazdaság, 2014. február 7.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.