butikpórázon₪vásárlóktere

13 milliárd eurót kell megfizetnie az Apple-nek

Az ír kormány korábban nem, de most igen. Behajtja.

Behajtja az ír kormány az Apple 13 milliárd eurós adótartozását. Az ír kabinet az amerikai óriáscéggel közösen állít fel egy alapot, az összeget itt kell letétbe helyezni, tudósít a HVG a dublini pénzügyminisztérium közleményéről (amelyet egyébként a Bloomberg idéz.

A négyezer milliárd forintnyi (a magyar költségvetés negyedének megfelelő) hátralék megfizetését az Európai Bizottság rendelte el 2016 augusztusában, arra hivatkozva, hogy az ír kormány túlságosan előnyös adózási feltételeket biztosított az Apple számára. Az összeget azonban nem Brüsszel szedi be, arra csupán kötelezni tudja a helyi, ez esetben az ír adóhivatalt. A dublini kormány nem lelkesedett az ötletért attól tartva, hogy az amerikai óriáscég távozik az országból. Így az adó behajtására kitűzött 2017 januári határidőt sem tartották.

„A folyamat megkezdése fontos mérföldkő, és az Apple, az Európai Bizottság és Írország között hónapok óta tartó intenzív tárgyalások eredménye” - közölte a dublini pénzügyminisztérium.

(HVG, 2017. július 22.)

 

Japánban is kapott egyet az Apple

A japán adóhivatal 12 milliárd jent (104 millió eurót) vágott a nyakába. ₪₪₪

Európában már megbüntették az Írországban kapott adókedvezmények miatt az Apple-t, ezután Japánban is büntetést kapott az adóhatóságtól az amerikai techóriás, írja az Index.

Japán sajtóbeszámolók szerint az Apple leányvállalata, az iTunes K. K. kénytelen volt 12 milliárd jent (104 millió eurót) befizetni a japán adóhivatal számlájára, mert a revizorok megállapították, hogy 2012. és 2014. között szabálytalanul utalt át 60 milliárd jent egy írországi vállalatnak. Ez az összeg az iTunes szoftvereladásaiból származó haszon volt, és azt a szerzői jogokat birtokló írországi cég kapta meg. A japán adóellenőrök szerint az iTunes K.K. a bevételek után nem adózott. A japán adóhivatal nem reagált a hírügynökségek megkeresésére, ahogy az Apple Japan sem.

Az Európai Bizottság augusztus végén tiltott állami támogatásnak minősítette az Apple-nek nyújtott írországi adókedvezményeket, és ezért mintegy 13 milliárd euró (körülbelül 4 ezer milliárd forint) megfizetésére kötelezte az amerikai óriáscéget. Írország és az Apple is megfellebbezte azt a döntést.

(Index, 2016. szeptember 16.)

 

Ezt megszívhatja az Apple

Brüsszel megvágta 13 milliárd euróra. Fellebbezés lesz.

Az uniós szabályok értelmében tiltott állami támogatásnak minősülnek az adókedvezmények, amelyeket Írország nyújtott az Apple-nek, az amerikai informatikai óriáscégnek. Ezért akár 13 milliárd eurót (körülbelül 4 ezer milliárd forintot) kell visszafizetnie az ír államnak, erről döntött az Európai Bizottság (EB).

A nemzetközi sajtóban megjelent cikkek szerint ez a Brüsszel által valaha kiszabott legnagyobb adózási büntetés.

Írország és az Apple is jelezte, hogy fellebbezni fog a döntés ellen. Ebben az esetben az ügy az Európai Unió Bírósága elé jut, ahol vélhetően még évekig tartó jogi csatákra lehet számítani.

Az uniós versenyhatóságként eljáró bizottság 2014. nyarán indított vizsgálatot annak megállapítására, hogy a nagyvállalat és az ír adóhatóság közötti megállapodás sérti-e a szabad versenyt. Az eljárás nyomán a többi techmogul törheti a fejét, meddig célszerű elmenni az adórések kihasználásában.

(Népszabadság, 2016. augusztus 30.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.