élelmiszeráruda₪fogadó

Magyar McDonald’s: Amszterdamból London

A Flippy, a hamburgerforgató robot után egy Michelin-csillagos séf nagyon messze merészkedett: az MIT mérnökeinek segítségével minden embert kiváltott újonnan megnyílt éttermének konyhájában. Úgy tűnik, hogy a dolog működik, a vendégek pedig élvezik a látványt, összegez az Origoban Vaffler Dávid.

Előbb Flippyről

Kaliforniában, Pasadenában található Caliburger gyorsétterembe már korábban megérkezett Flippy, a robot. Azaz egészen pontosan egy földhöz erősített robotikus kar, akinek a feladata az lett volna, hogy a grillre helyezett hamburgerhúst forgassa. Ehhez a karon a spatuláján kívül hagyományos és hőkamerás megfigyelést alkalmazott,  így pontosan tudta, hogy az adott hamburgerhús mikor készült el. Mellé odatettek azért egy időzítőt is, hogy az emberi alkalmazottak tudják, mikor kell rátenni a húsra a sajtot, hogy az megolvadjon, és mikor kezdjék el összekészíteni a többi alapanyagot.

Flippy egészen okosan tudott működni: képes volt spatulát váltani a nyers és a kész hús között, hogy elkerülje a fertőzésveszélyt, le tudta kaparni a grillre ragadt maradványokat, sőt az általa használt eszközöket még el is tudta mosogatni, miközben sült a hús. Mindezek ellenére egy nap után fel kellett függeszteni szegényke tevékenységét, méghozzá egyszerű indok miatt: hiába tudott óránként 150 hamburgerhúst megsütni, ez közel sem volt elég akkor, amikor a robotnak híre ment és a kíváncsi vásárlók megrohamozták az éttermet.

Az étterem tulajdonosának gyorsan vissza kellett állítani az embereit munkába, holott ugyebár Flippy eleve pont a hatékonysága miatt került oda. Na, meg persze azért, mert neki nem kell fizetést adni, sem adózni utána, és még munkahelyi sérülések sem nagyon érhetik, az például nem nagyon hatja meg, ha megégeti magát a grillnél. De persze nem égeti meg, mert egy robot és pontosan tudja, mit csinál.

Jó kaja, csak ember ne nyúljon hozzá

Az igény ezzel együtt nyilvánvaló: az egyszerű, mechanikus feladatok esetében az emberi munkaerőt lecserélni robotokra, és úgy tűnik, ebben lépett most egy nagyot előre a Spyce néven megnyitott étterem. A Michelin-csillagos séf, Daniel Boulud Boston belvárosában hozta létre azt a  vendéglátó egységet, aminek konyháján ugyanis kizárólag robotok készítik el az ételt.

Az ötlet a Massachusetts Institute of Technology (MIT) húsz robotikus mérnökétől ered, akik hamar partnerre találtak Boulud személyében. Mint mérnökök, alapvetően nem úgy jár az agyuk, mint egy szakácsnak: szerintük egy igazán jó étel alapvetően előállítható tudományos alapon, hiszen minden összetevő optimális mennyisége meghatározható.Ha pedig így van, és onnantól kezdve már „csak” össze kell rakni a kaját, akkor tulajdonképpen miért ne végezhetnék el ez a folyamatot gépek?

Persze, ekkor már jóval többről van szó, mint Flippy esetében, aki csak egy rendkívül egyszerű részfeladatot végzett el. Itt ténylegesen teljes ételek elkészítéséről beszélhetünk, igaz, nem feltétlenül egy Michelin-csillagos séftől elvárható formátumban: a Spyce inkább a gyorsan megfőzhető, ízletes egytálételekre szakosodott.

A folyamat úgy néz ki, hogy a konyhán emberi szakácsok helyett alapvetően hét darab gépesített wok áll egymás mellett. Amikor a vásárló leadja a rendelését, egy automatizált rendszer kihozza a szükséges alapanyagokat a hűtőből, összerakja a kívánt méretű porciókat, majd a megfelelő sorrendben és megfelelő időben elkezdi beadagolni azokat a wokba, ahol pedig ugyebár megsül az étel. Ha elkészült, akkor a wok előredönti magát, beletöltve ezzel a táplálékot a tányérba. Az automatika ezután forró vízzel kiöblíti az edényt, és jöhet a következő rendelés.

Az étteremben nagy hangsúlyt fektettek az élményre és az újszerűségre, úgyhogy ezt az egészet nem rejtik el valahova hátra, a konyhába, hanem a folyamat a vendégek szeme előtt zajlik, akik az első beszámolók alapján nagyon élvezik a dolgot. Ráadásul már maga a rendelés folyamata sem hagyományos: tableteken állíthatjuk össze a kívánt ételünket az elérhető alapanyagokból különböző témák (például thai, vagy mediterrán) köré építkezve, ami mellett rögtön az is láthatóvá válik, hogy mennyi kalória bevitelét fogja jelenteni. Ezt követően a vendég neve megjelenik egy kijelzőn egy wok felett, amelyikben az étele készül.

Kajáldába is jöhet a robot

Ma már egyértelmű, hogy a közeli jövőben számos munkahelyet szüntethet meg a robotika, és a Spyce-hoz hasonlóan tisztán látható az is, hogy ebben a vendéglátóipar is komolyan érintett lesz. Különböző elemzések szerint egy étteremben körülbelül a munkák 73%-a lenne hatékonyan kiváltható automatizációval, vagyis nagyjából az összes előre tervezhető, ismétlődő munka: az ételek elkészítése, a koszos tányérok összegyűjtése, a takarítás, vagy az italok kitöltése.

Alapvetően azért terjedhet majd lassabban a robotizáció a vendéglátásban, mert ebben az iparágban a munkákat végző munkavállalók bére már eleve elég alacsony, így jelenleg még nem feltétlenül éri meg őket kiváltani technológiával. Ez azonban az automatizáció és a robotizáció terjedésével, olcsóbbá válásával minden bizonnyal meg fog változni.

Ezzel együtt azt Boulud séf is hangsúlyozza, hogy még a Spyce esetében sem volt céljuk, hogy teljesen kiváltsanak minden embert. Alkalmaznak embereket pincérszerű pozícióban, aki segít a rendelések összeállításánál, és persze beszélget a betérőkkel. A gépekkel elkészített ételeken is egy ember végzi el az utolsó simításokat (például a díszítést), és magukat az alapanyagokat is emberek készítik elő éjszakánként a robotok számára.

Végső soron a Spyce tulajdonosai szerint az éttermük azért nagyon hatékony, mert a gépek is és az emberek is azt a feladatot végzik, amiben a legjobbak. Arról viszont már nem voltak hajlandóak nyilatkozni, hogy kemény dollárokban ez a hatékonyság pontosan hogyan jelentkezik.

(Origo, 2018. május 21., Vaffler Dániel írása)

 

Ment jól a McDonald’s

Nagy forgalom és nagy profit is volt.

A McDonald's amerikai gyorsétteremlánc a vártnál nagy forgalomról és emelkedő profitról számolt be 2018. első negyedéve alapján - írta a Napi.hu az MTI nyomán.

A cég az április 30-i New York-i tőzsde nyitása előtt azt közölte, hogy forgalma összehasonlítható alapon számolva 2,9 százalékkal nőtt az Egyesült Államokban, miközben összes - nemzetközi - forgalma eközben  5,5 százalékkal bővült a március végével záródott három hónapban. Ez jócskán felülmúlta a szakértői várakozások átlagában szerepelt 3,6 százalékos növekedést.

A lánc adózás utáni eredménye 1,4 milliárd dollár, részvényenként 1,72 dollár lett az egy évvel korábbi 1,2 milliárd dollár, részvényenként 1,47 dollár után.

A McDonald's tényleges bevétele a negyedévben 9 százalékkal, 5,7 milliárd dollárról 5,1 milliárd dollárra csökkent ugyan, de így is nagyobb lett valamivel a várt 5 milliárd dollárnál.

(Napi.hu, 2018. április 30.)

 

Kínai faloda: itt már nincs pincér

És eddig nagyon bejött, Hangcsouban.

Kiszolgáló személyzet nélküli éttermet nyitott egy híres kínai étteremlánc a kelet-kínai Csöcsiang tartomány fővárosában, Hangcsouban, írja az MTI nyomán az Index. A 97 éves múltra visszatekintő Vufangcsaj elsősorban levelekbe tekert ragadós rizsgombócairól híres.

9fc115b7-4dd6-4cd2-a69e-a315fea51721

A cég az Alibaba kínai internetes kiskereskedelmi portálon működtetett, Koupej nevű szolgáltatással együttműködve indította el az első kiszolgáló személyzet nélküli éttermét. A vendégek sorban állás nélkül, önkiszolgáló gépeknél, vagy az okostelefonjukkal egy kódot beolvasva tudják megrendelni az ételeket, amelyeket azután ételszekrényekből tudnak átvenni.

A 24 órás nyitvatartással működő étteremben nagyjából három percet kell várni egy-egy fogásra és a vendégek napi ajánlatok közül is válogathatnak. Ez pedig úgy néz ki, hogy bejött a helyieknek, az étterem forgalma ugyanis 40 százalékkal nőtt az elmúlt hónapban. A bérköltség ezzel szemben csökkent –mondta Vang Sujing, az étterem vezetője, hozzátéve, hogy a személyzet létszáma a korábbi 13-ról hatra csökkent.

(Index, 2018. március 10.)

 

A legfinomabb Subway falat Magyarország

Magyarországon megy a legjobban a szendvicsező. 

Száz országból Magyarországon teljesített a legjobban a Subway  2017-ben – írja a szendvicsezős gyorsétteremláncról az Index. A hálózatnak legalább száz országban 43 ezer üzlete van, ezek közül viszont a 9 magyar étteremben nőtt legjobban a cég forgalma.

A magyar szendvicsezőkben 9 százalékkal több volt a vendég és 18 százalékkal növekedett a forgalom, ezzel párhuzamosan pedig az élelmiszerek ára átlagosan 6 százalékkal csökkent, mindez pedig hozzájárult ahhoz, hogy jól zárja a cég a pénzügyi évét. 

Azért nem volt mindig rózsás a helyzet a Subway háza táján: a közleményük szerint "apró nehézségekkel" indult az év, ugyanis "a közelmúltban néhány franchise partnerünkkel, éttermeik nem megfelelő színvonalú működtetése miatt meg kellett szakítanunk az együttműködést." Viszont már keresnek új partnereket. 

Vitte a McDonald's-ot a McPick 2

Hatalmas nyereség csökkenő amerikai forgalom mellett, de jöttek a Quarter Pounders, Signature Sriracha, a McPick 2.

A McDonald's amerikai gyorsétteremlánc a vártnál jobb eredményeket ért el az Egyesült Államokban a 2017 szeptemberének végén zárult negyedévben, döntően az üdítőital népszerűsítésnek, az új szendvicsek és az új menü, a McPick 2 sikerének köszönhetően, írja az MTI nyomán a Napi.hu.

Az amerikai cég azt közölte, hogy adózott eredménye 1,9 milliárd dollár volt ebben a három hónapban, a korábbi 1,3 milliárd dollárral szemben. Ez részvényenként pedig 2,3 dollár, az előző év azonos időszakában elért 1,5 dollár után.

A McDonald's összforgalma éves szinten 10 százalékkal, 5,8 milliárd dollárra csökkent. Az elemzők nagyjából ennyivel is számoltak.

Az amerikai piacon a McDonald's összehasonlítható alapon számított eladásai, a korábbi év azonos időszakához képest, a 3,4 százalékos emelkedést váró elemzői előrejelzéseket felülmúlva, 4,1 százalékkal nőttek.

A cég persze igyekezett megfordítani a forgalom csökkenését az Egyesült Államokban működő éttermeiben, ahonnan profitja nagy része származik. Új hamburgereket (Quarter Pounders, Signature Sriracha) vett fel a választékba, új menüsort vezetett be, az öt dollárért kapható McPick 2-vel, az üdítőitalokat mérettől függetlenül 1 dollárért, míg a McCaféban kapható italokat, például a kávét és a smoothie-kat, 2 dollárért adta.

A Forbes legértékesebb márkákat rangsoroló (Most Valuable Brands) 100-as listáján az Apple, a Google, a Microsoft, a Facebook, a Coca-Cola, az Amazon, a Disney és a Toyota után kilencedik helyre jutott 2017-ben a McDonald's 40 milliárd dollár márkaértékkel, éves szinten 3 százalék növekedés után.

A piacok kedvezően fogadták a negyedéves eredményeket, a cég részvénye az eredmények közzétételét követően emelkedett a New York-i értéktőzsdén.

(Napi.hu, 2017. október 24.)

 

Nekimegy a Nagy Falnak a McDonalds

A McDonalds a következő öt évben kétezer új üzletet akar nyitni Kínában.

A McDonalds 2.500-ról 4.500-ra akarja növelni üzletei számát Kínában, ráadásul évente két számjegyű árbevétel-növekedést tervez a világ legnépesebb országában, írja a Napi.hu.

Az amerikai központú gyorsétterem-hálózat azt is bejelentette, hogy főként a kisebb kínai városokban akar terjeszkedni.

A McDonald's-nak világszerte 37 ezer étterme van, ebből 14 ezer az Egyesült Államokban. 

Az amerikai üzletmenet lanyhulása miatt több gyorsétterem-társaság fordult Kína felé, a Starbucks például azt tervezi, hogy 2021-ig 5.000 kávézót nyit Kínában. Nem mindenki boldogul azonban, ezért a Yum!Brands, a KFC és a Pizza Hut tulajdonosa külön társaságba szervezte ki 7.500 kínai üzletét, miután nem tudott gátat vetni az értékesítés csökkenésének.

Kína kell a Starbucksnak

Mert az a legnagyobb piac. Meg is kétszerezi üzletei számát. 

A Starbucks tovább terjeszkedne Kínában, mivel a ma a világ második legnagyobb gazdasága hamarosan a világ legnagyobb piaca lehet számukra, ráadásul az amerikai óriásnak kedveznek az ország változó fogyasztásai szokásai is, számol be az Origo.

A Starbucks 2021-ig megduplázná üzleteinek számát Kínában, írja a Business Insider. Ráadásul 2016-ban a cég vezérigazgatója, Howard Schultz azt hangsúlyozta, hogy idővel Kína lehagyja az Egyesült Államokat, és a világ legnagyobb piacának fog számítani, mindazok közül, melyeken a társaság jelen van.

Az elemzők úgy számolnak, hogy a 2017 első negyedév végére feltételezett 2.542 Starbucks üzlethez képest a Starbucks öt éven belül megduplázhatja jelenlétét a világ második legnagyobb gazdaságában. Ez legalább 500 új üzletet jelentene évenként.

A Starbucks terveinek alapját a kínai kávéfogyasztási szokások megváltozása adja. A kávéfogyasztás ugyanis az elmúlt néhány évben háromszorosára nőtt az országban, a Starbucks pedig éppen ezt szeretné kihasználni. A kínai ráadásul vásárlók egyre nagyobb kedvvel isszák a Starbucks termékeit.

A kínai kávéfogyasztók 78 százaléka legalább minden második héten vásárolt kávézóban kávét az elmúlt 12 hónapban, szemben az USA-ban mért 61 százalékkal. Nem elhanyagolható emellett az sem, hogy a Starbucks a versenytársaihoz képest már is így nagy súllyal van jelen Kínában, mi több, a Starbucks rendelkezik a leghűségesebb fogyasztói bázissal is az országban.

A UBS kutatása szerint a Starbucks fogyasztóinak 50 százaléka mondta azt, hogy keresne egy másik Starbucksot, amennyiben a szokásos üzlete bezárna. A versenytársak fogyasztóinak körében ez az arány csupán nagyjából 30-35 százalékos volt.

Az elemzők becslése szerint a Starbucks tervei megvalósíthatók, hogy a társaság a következő öt évben háromszorosára bővítheti bevételét és működési eredményét Kínában.

(Origo, 2017. március 17.)

 

Olaszba rándul a Starbucks

Milánóban nyitja első üzletét 2017-ben. Közben Kínában is nyújtózkodik.

Az amerikai Starbucks kávéházóriás nagy húzására szánta el magát és 2017. elején megnyitja az első üzletét Olaszországban. Ezzel a kávéházi kultúra egyik legfontosabb szentélyében vetné meg a lábát. A Starbucks a tervek szerint 2017. elején megnyitja az első üzletét Milánóban olasz partnerével, a Percassival. A tervek szerint a későbbiekben fokozatosan terjeszkedne a Starbucks szerte Olaszországban.

Nagy kérdés, hogy az olaszok vajon mennyire lesznek majd vevők a Starbucks sajátos kávéira, de a cég sikert is arathat a piacon, különösen a turisták körében, például az ingyen Wi-Fi segítségével is.

Az olasz kávézók egyik sajátossága, hogy gyakran extra díjat számolnak fel az ülőhelyekért az állóhelyekkel szemben. A Starbucksnál ilyen nincs, sőt, azt is megteheti, hogy hosszabb ideig tart majd nyitva, mint a hagyományos, családi kézben lévő olasz kávézók.

Az Euromonitor számai szerint az olasz kávépiac 2015-ben éves alapon 2 százalékkal 1,7 milliárd eurósra (1,9 milliárd dollárra) bővült. 2015. és 2020. között az összesített kiskereskedelmi volumentől azonban már csak 1 százalékos éves növekedést várnak. Az olasz piacnak egyébként már van egy nagy szereplője, a Lavazza, amely 37 százalékos részesedéssel bír.

Az amerikai kávéházi kiskereskedelem a Statista számításai szerint 2015-ben 31 milliárd dolláros bevételt könyvelhetett el, de hát a nagyjából 62 millió lakosú Olaszországgal szemben az USA-ban mintegy 321 millióan élnek.

A Starbucks a 2015. végén zárult első pénzügyi negyedévében (ők így számolnak) az európai, közel-keleti és afrikai (EMEA) üzletek csupán 1 százalékos bevétel-növekedést értek el, szemben az amerikai földrészek 9 százalékos bővülésével.

A Starbucks egyszer már sikertelenül próbált meg betörni egy telített piacra, amikor 2013-ban nyitott üzleteket Vietnámban. Vietnám rengeteg olcsó, kisebb kávézóval és saját, előkelőbb láncokkal is rendelkezik, így nehéz helyzetbe jutott a Starbucks.

A Starbucks lendületes kínai terjeszkedésbe is belekezdett, ahol a cég 2015-ben mintegy 500 üzletet tervez nyitni.

A Starbucks 2015-ben 5,4 milliárd dolláros bevétel mellett részvényenkénti 46 centes nyereséget ért el, ami éves alapon 12, valamint 29 százalékos visszaesést jelent. A profit mértéke ugyan meghaladta az elemzői várakozásokat, a bevételi oldal azonban elmaradt a várttól.

(Investor.hu, 2016. március 1.)