iparos₪piac

Átalakítja boltjait a Vodafone

És ezer üzlet bezárására készül a Vodafone. 

1,2 milliárd fonttal akarják csökkenteni kiadásaikat 2021-re, írja a Népszava.

7.700 üzletének 15 százalékát, azok közül mintegy ezret készül bezárni a Vodafone - jelentette be a telekommunikációs céget vezető Nick Read. Mint a Reuters írja, az ok az online üzletkötésre való átállás.

Nagyrészt a megmaradó üzleteket is átalakítják, azok szolgáltatásait a legnépszerűbbekre szűkítik le. Ez több "élmény" jellegű boltot, kisboltot és pavilont jelent majd. Read szerint megmaradó üzleteik 40 százalékát alakítják át 2021-ig, ügyfélszolgálatukat pedig mesterséges intelligenciára épülő megoldásokkal fejlesztik.

Mindez a cégnek 1,2 milliárd font költségcsökkentést jelent majd - ez mai árfolyamon több mint 446 milliárd forint. 

(Népszava, 2019. október 9.)

 

Felejtősbe tolták a UPC-t

2020 áprilisában megszűnik a UPC névhasználat.

2020 áprilisáig lesz már csak UPC, utána a céget felvásárló Vodafone márkanevén fog futni minden mobil- és vezetékes szolgáltatásuk, írja az Index a HWSW.hu nyomán. A UPC nevet egyébként a cég Magyarországon, Romániában és Csehországban használta, Németországban Unitymedia néven futott.

Az üzlet hátterében az áll, hogy a Vodafone integráltabb szolgáltató kíván lenni szerte a világon, egyszerre adva mobilszolgáltatást, tévét, internetet és vezetékes telefont. Eddig nálunk ezt érdemben csak a Telekom tudta, a többiek közül a Telenor kizárólag mobilszolgáltató, a Digi pedig ugyanezt az utat járná be (az Invitel felvásárlása után), de a mobilszolgáltatásukon még bőven dolgozniuk kell. Ráadásul úgy tűnik, hogy erősen nehezített pályán.

A Vodafone-nal érdemibb versenytársa akadhat a Telekomnak, és ettől a verseny élénkülése is várható.

A UPC alapvetően internet- és tévészolgáltatást értékesített nálunk, de 2014-től megpróbálkoztak virtuális mobilszolgátatással is. A jelenlegi UPC Mobil-előfizetők most a határozott idejű szerződésük végéig használhatják jelenlegi formában a szolgáltatást, azután új csomagot fog ajánlani nekik a Vodafone. A UPC márka tehát elég gyorsan, kevesebb mint egy éven belül teljesen el fog tűnni az országból.

(Index, 2019. október 2.)

 

A Vodafone rátette kezét a UPC-re

A Vodafone megkapta az engedélyt a UPC felvásárlására.

Az integráció csak a tranzakció lezárása után kezdődhet, egyes folyamatok hónapokig is eltarthatnak, írja a Népszava. Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a Vodafone csoport 18,4 milliárd euróért megvásárolja a Liberty Global német, cseh, román és magyar leányvállalatát, így a UPC Magyarországot is.

Az ügylet július 31-én zárulhat, amikor a Vodafone Magyarország és a UPC Magyarország megkezdi közös működését. A Vodafone az MTI-vel csütörtökön közölte: a felvásárlás lezárásáig a két cég különálló szolgáltatóként működik tovább, az ügyfeleiket pedig változatlanul, az eddig megszokott ügyfélszolgálati csatornákon szolgálják ki. A tájékoztatás szerint a két cég integrációja akár egy évig is eltarthat.

Amanda Nelson, a Vodafone Magyarország vezérigazgatója közleményében ismertette: a céljuk, hogy a két cég egyesüléséből mihamarabb profitáljanak az ügyfelek, ezzel a Vodafone nemcsak a mobil, hanem a vezetékes szolgáltatások piacán is jelen lesz. Az integrációs folyamat csak a tranzakció lezárása után kezdődhet, egyes folyamatok hónapokig is eltarthatnak – tette hozzá. Rámutatott: a Vodafone és a UPC magyarországi egyesülése erősíti a piaci versenyt, innovatív szolgáltatásokat eredményez, ami a fogyasztók és az egész ország számára is előnyös lesz.

A vállalat továbbiakban is Magyarország megbízható partnere szeretne maradni, inspiráló újdonságokat és a szolgáltatások teljes skáláját kínálva lakossági és vállalati ügyfelek számára – jelezte. Elmondta, hogy a növekedés során biztosítani fogják, hogy mindez fenntartható módon történjen. A Vodafone elkötelezett Magyarország digitális jövőjének építésében – tette hozzá. A Vodafone Magyarország és a UPC Magyarország a jövőben közösen bővíti majd gigabitképes szolgáltatásait, az egyesült vállalat képes lesz teljes körű – mobil-, vezetékes szélessávú internet, televízió és telefon – szolgáltatások nyújtására.

A felvásárlással a Vodafone Európa legnagyobb vezetékes szolgáltatója lesz: 116 millió mobil-, és 22 millió televíziós ügyféllel, valamint egy olyan újgenerációs vezetékes hálózattal, amely összesen 122 millió háztartást és vállalkozást ér el 13 európai országban. A megállapodással a Vodafone Magyarországnak a mobil üzletágban hozzávetőlegesen 25 százalék, a vezetékes szélessávú üzletágban 24 százalék, a kereskedelmi televíziós üzletágban pedig 19 százalék körüli piaci részesedése lesz az előfizetők száma alapján.

A Vodafone csoport jelenleg 25 országban van jelen mobilszolgáltatással, és további 41-ben rendelkezik partnerhálózattal, 19 piacon kínál vezetékes szolgáltatásokat. A 2019. március végi állapot szerint a Vodafone 650 millió mobil-, illetve 19 millió vezetékes szélessávú szolgáltatást igénybe vevő ügyféllel, valamint 14 millió TV előfizetővel rendelkezik.

(Népszava, 2019. július 18.)

 

Menetel a UPC

Növelte árbevételét és az előfizetőinek számát a UPC.

 A UPC Magyarország 6,6 százalékos árbevétel-növekedést ért el 2019-ben az első negyedévben, előfizetéseinek száma 4,8 százalékkal nőtt, meghaladta a 2 millió 193 ezret – írja a Világgazdaság, az infokommunikációs szolgáltató bejelentése nyomán.

A nyilvános adatok szerint 2017-ben a társaság árbevétele 72,9 milliárd forint volt. Korábbi közlésük szerint 2018-ban a UPC magyarországi árbevétele 5,6 százalékkal nőtt.

A közlemény szerint az árbevétel mellett az előfizetések és az ügyfelek száma is nőtt 2019 első negyedévében. Az előfizetések száma a mobil előfizetéseket is beleértve megközelítette a 2,2 milliót, ami 4,8 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest.

A lakossági és üzleti vezetékes és mobil előfizetők száma túllépte a 872 ezret, amely közel 17 ezerrel több, mint 2018 első negyedévében.

Az előző évhez viszonyítva a nagy sebességű internet előfizetések száma több, mint 27 ezerrel bővült, és így elérte a 700 ezret, miközben a digitális és analóg televízió előfizetések száma elérte a 691 ezret, ez 5.900-zal haladta meg az előző év azonos időszakának teljesítményét. A közlemény szerint a mobil előfizetések száma közelítette a 116 ezret, amely közel 23,3 százalékos bővülés 2018 első negyedévéhez képest.

Fotó: VG

Robert Redeleanu, a UPC Magyarország és a UPC Lengyelország vezérigazgatója a közlemény szerint elmondta: folytatódik a UPC erőteljes növekedése, amit jól mutat kimagasló negyedéves árbevételük is. A monori körzetben a – saját forrásból és a Szupergyors Internet Programból (SZIP) származó állami támogatással történő – fejlesztések túlnyomó részével elkészültek –tette hozzá.

A UPC Magyarország a pályázaton elnyert 12 ezerből 8.500 háztartásba már eljuttatta szupergyors optikai hálózatát.

A kormányzati és saját forrásokból megvalósított hálózatfejlesztés 14 településen valósul meg a monori, a dabasi és a gyáli járásokban. 2019 első negyedévének végére összesen 9 településen a SZIP-fejlesztések közel 70 százaléka már megvalósult.

A UPC az elmúlt 4 évben közel 70 milliárd forintot fordított hálózatfejlesztésre.

A UPC a Liberty Global leányvállalata, Magyarországon 1998 óta van jelen. A brit Vodafone csoport tavaly májusban jelentette be, hogy 18,4 milliárd euróért felvásárolja a Liberty Global amerikai kábelszolgáltató cég németországi, cseh, magyar és román leányvállalatait. Az ügylet az illetékes versenyhatóságok jóváhagyása után 2019 közepén zárulhat le.

(Világgazdaság, 2019. május 7.)

 

A Vodafone lenyúlja a UPC-t

A Vodafone megveszi a UPC-t az amerikaiaktól. Sok pénzért. A magyart is.

A Vodafone csoport 2018. május 9-én bejelentette, hogy 18,4 milliárd euróért felvásárolja a Liberty Global amerikai kábelszolgáltató cég németországi és közép-európai leányvállalatait, írja a Világgazdaság, az MTI nyomán.

A brit mobilszolgáltató a Liberty Global cseh, magyar és román érdekeltségeit szerzi meg a németországi mellett. A Vodafone hangsúlyozta, hogy mobiltelefonos szolgáltatása a Liberty révén nyújtott kábeltelevíziós és szélessávú internet szolgáltatással kiegészülve azt eredményezi, hogy létrejön az első igazi páneurópai társaság, amely képes lesz versenyre kelni olyan nagy, vezetékes üzletággal bíró riválisokkal, mint a Deutsche Telekom. Az ügylet a versenyhatóságok jóváhagyása után 2019 közepén zárulhat le.

A brit mobilcég és az amerikai kábelszolgáltató már évek óta tárgyal egymással. Két és fél év után 2018 elején, februárban kezdődtek el újra az akvizíciós tárgyalások.

Magyarországon a Liberty Global a UPC Magyarország tulajdonosaként van jelen 1989 óta.

2017-ben a UPC Magyarország 9,7 százalékos árbevétel-növekedést ért el, az előfizetések száma 7,3 százalékkal nőtt, meghaladta a 2 milliót. Az árbevétel 2017-es összegét a cég nem közölte, a nyilvános adatok szerint 2016-ban a társaság árbevétele 66,6 milliárd forintot tett ki.

A UPC 2017-ben 17,6 milliárd forintot költött beruházásokra, 40 településen valósult meg hálózatépítés és fejlesztés. Így 2017 végén már az ország 347 településén, közel 1,8 millió háztartásban volt elérhető a szélessávú hálózata.

A lakossági és üzleti ügyfelek száma 2017 végén már 850 ezer felett járt, ami több mint 27 ezres növekedés a 2016-os záróadathoz képest. A nagysebességű internet előfizetések száma közel 40 ezerrel nőtt, és meghaladta a 664 ezret 2017-ben. A digitális és analóg televízió előfizetések száma is 683 ezerre bővült, ami közel 20 ezerrel több, mint az előző év azonos időszakában. A mobil előfizetések száma 2017. decemberének végén meghaladta a 88 ezret, 26 ezer új előfizetést kötöttek 2017-ben.

(Világgazdaság, 2018. május 9.)

 

Terebélyesedik a Vodafone

Már 272 millió előfizetője van a világ második legnagyobb mobilszolgáltatójának, a Vodafone-nak.

A növekedés nagy része Európán kívülről származik. Nőttek a bevételek, a menedzsment pedig megerősítette a korábban megfogalmazott egész éves célokat, összegzi a Portfolio.

A 2017 júniusával végződő negyedévben (ez a Vodafone első pénzügyi negyedéve) tovább nőtt a Vodafone csoport. A távközlési cégnek június végén már 272 millió ügyfele volt, ami 2,6 százalékkal, vagyis 7 millióval több, mint egy évvel korábban. A legnagyobb növekedés a dél-afrikai térségben volt, a Vodacomnál egy év alatt 12 százalékkal 79 millióra nőtt az ügyfelek száma. Európában 115 millió ügyfele van a Vodafone-nak, ami 4,4 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Ez a visszaesés elsősorban annak tudható be, hogy többek között Görögországban (-4,5%), Olaszországban (-4,4%) és Nagy-Britanniában (-1,5%) is csökkent az előfizetők száma. Magyarországon június végén 2,8 millió előfizetője volt a Vodafone-nak, ami 1 százalékkal, vagy 29 ezerrel több, mint egy éve.

Az ügyfélszámmal párhuzamosan a bevételek is nőttek, 2,2 százalék volt a bővülés a szolgáltatási bevételeknél, ezen belül Európában 0,8, az AMAP régióban (Dél-Afrika, Törökország, Egyiptom, Új-Zéland) pedig 8 százalékos volt a növekedés.

Az adatforgalom 63 százalékkal nőtt, részben ez az, ami hozzájárul az egy ügyfélre jutó bevételek stabilizálódásához Európában. További eredmény, hogy a negyedévben közel 300 ezerrel nőtt a vezetékes szélessávú internetelőfizetések száma.

A menedzsment az első negyedévben látott trendek alapján megerősítette az éves várakozását, így a profitja 4.8 százalékkal nőhet 2017-ben.

(Portfolio, 2017. július 21.)

 

India betett a Vodafone-nak

Kisebb bukóval azért megúszta.

Hatalmas veszteséget hozott a Vodafone számára az indiai mobilpiac, ugyanis a brit társaság 5 milliárd eurós leírásra kényszerült a világ második legnépesebb államában kialakult gyilkos verseny következményeként. Üzleti évének 2016. szeptemberével zárult első felében a társaság ugyancsak 5 milliárd eurós veszteséget könyvelt el. Az indiai bukás nélkül nullásra kihozhatták volna az időszakot, ez viszont már javulás lett volna az egy évvel korábbi 2,3 milliárd eurós veszteséghez képest, összegzi a Vodafone eredményeit a Világgazdaság.

Az indiai Reliance Jio Infocomm társaság átszámítva 600 forintos havidíjas csomagokkal tömegével vonzza magához előfizetőket, sőt ingyenes szolgáltatást is ad 2016. végéig, amire a Vodafone nem számított. Az indiai versenyhatóságnál legalább azt el akarja érni Vodafone, hogy az ingyenes promóciók ne lehessenek hosszabbak 90 napnál. Az árháború egyébként épp akkor érte a Vodafone-t, amikor indiai egységét tőzsdére vitte volna, de ezt most elhalasztották.

A Vodafone számára a közeljövőben továbbra is gondokat okoz India piaca, az európai viszonylatban viszont tartják az erősödő irányzatot. Főként a német és az olasz piac ígéretes, előbbinél egy teljes szolgáltatási csomag - mobil és vezetékes telefon, internet és kábeltévé - feltételeinek megteremtésével nagyot léptek előre.

Az előfizetők száma alapján a China Mobile mögött a világ második legnagyobb mobiltársaságának számító Vodafone bevétele a fél év alatt 4 százalékkal 27 milliárd euróra csökkent. Az cég eredménye is csökkent, de a gyengülés hátterében árfolyamhatások állnak.

A cég gyorsjelentésében egyébként Magyarországot az „egyéb” kategóriában jegyzi, és ömlesztett adatokat közöl a régióról. Egy adatot külön is megad a Vodafone , ez a mobilelőfizetők szeptember végi 2,8 milliós száma, ami 34 ezerrel nagyobb a június véginél, s közel 200 ezerrel több a két évvel ezelőttinél. Kedvező az is, hogy a havi előfizetéses ügyfelek aránya egy év alatt négy százalékponttal 61 százalékra nőtt.

(Világgazdaság, 2016. november 15.)

 

Esett a Vodafone

Csökkent a bevétele és veszteséges is lett 2015-ben.

Veszteséges évet zárt a Vodafone 2015-ben. Alacsonyabb forgalom mellett veszteségbe fordult 2015-ben a Vodafone távközlési cég eredménye az előző évi nyereség után, az éves eredmény-beszámoló szerint.

A Vodafone a 2016. március végén zárt 2015/16-os pénzügyi évében 41 milliárd font-sterling, az előző évi 42 milliárd fontnál 3 százalékkal alacsonyabb bevétel után 3,8 milliárd font nettó veszteséget kényszerült elkönyvelni. Egy évvel korábban 5,9 milliárd font volt a nyereség.

A Vodafone bevétele a font árfolyamának erősödése miatt csökkent, a nyereség pedig az eredményt terhelő tőkeleírások és más finanszírozási költségek miatt fordult veszteségbe.

A Vodafone kamat-, adó- és értékleírások előtti (EBITDA) eredménye a 2015/16-os pénzügyi évben 2,5 százalékkal, 11,6 milliárd fontra csökkent az előző évi 11,9 milliárd fontról. A cég bevételarányos jövedelmezősége tíz bázisponttal, 28,3 százalékra javult 28,2 százalékról.

A Vodafone a folyó pénzügyi évre 3-6 százalékos növekedés mellett 15,7-16,2 milliárd euró EBITDA eredményt vár. A Vodafone a folyó pénzügyi évre már euróban adja meg mérlegadatait.

(Vodafone, 2016. május 17.)

 

A Vodafone is Ázsiában gyúrt egy nagyot

Több előfizető 2014-ben, de a bevétel csökkent, persze nem Ázsiában. ₪₪₪

A Vodafone a világ második számú mobilszolgáltatójának 0,4 százalékkal csökkent a bevétele 2014. utolsó negyedévében. Az elemzők nagyobb visszaesést vártak, 0,7 százalékos csökkenést. Az elmúlt két és fél évet nézve ez a negyedév hozta a legkisebb mértékű visszaesését.

A bevétel az Ázsiát, Óceániát, Közel-Keletet és Afrikát magában foglaló térségben 5,9 százalékkal nőtt 2014. utolsó negyedévében. A növekedés motorja az előfizetők, továbbá a mobil adatforgalom növekedése volt.

A legnagyobb szelete a Vodafone piacának India, innen van az ügyfélállomány 40 százaléka, ráadásul a második legnagyobb ázsiai országban 15 százalékkal nőtt a bevétel. 2014. egészében Indiában 70 százalékkal bővült a mobil adatforgalom, ami mögött részben az ügyfélállomány növekedése (30%-kal), másrészt pedig az egy ügyfélre eső adatforgalom megugrása (40%-kal) húzódik meg.

A Dél-Afrikában működő Vodacom a negyedévben 3,9 százalékos betételcsökkenést mért, a térség többi országa viszont növekedést hozott a Vodafone kopnyhájára.

Európa továbbra is csökkenő piaca Vodafone számára, de a visszaesés mértéke egyre kisebb ütemű. Nagy-Britanniában hosszú idő után viszont ismét nőtt a Vodafone, 0,9%-kal, Németországban is már csak 1 százalékos a csökkenés, míg Olaszországban és Spanyolországban egyszámjegyű a bevételesés.

A Vodafone folyamatosan fejleszti hálózatát és szolgáltatásait, így 2014. végére 65 százalékos 4G lefedettséget épített ki Európában. Az elmúlt két évben több mint négyszereződött az adatforgalom az európai ügyfelek körében, a következő években pedig a jelenlegi igény többszörösével kell számolni.

Résen kell lennie ugyanakkor a Vodafone társaságnak, mivel BT bejelentette, hogy megveszi a Deutsche Telekom és az Orange által fele-fele arányban tulajdonolt EE-t. A BT és az EE összeolvadása révén létrejövő univerzális szolgáltató komoly veszélyt jelenthet a Vodafone számára, mivel jelenleg nem tud hozzá hasonló szolgáltatás portfóliót (kábeltévé, internet, vezetékes telefon és mobiltelefon egy helyen) felmutatni.

A Vodafone egyébként a német Kabel Deutschland után a spanyol Ono kábelszolgáltatót is megvette.

(Investor.hu, 2015. február 8.)

 

Vodafone: indiai turné indul

Rövidesen új indiai teleóriás születhet, miután a piac második számú szereplője, a Vodafone felvásárolná egyik kisebbik versenytársát a Tata Grouptól. A tengerentúlról közben pedig már lenne kérője a Vodafone-nak.

Európa legnagyobb mobilszolgáltatója, a Vodafone az indiai Tata Grouppal folytat tárgyalásokat utóbbi telekommunikációs leányának megvételéről. Piaci értesülések szerint azonban még kezdeti stádiumban tartanak az egyeztetések a Tata Teleservicesről, melyben a Tata Group 59,45 százalékos befolyással bír.

A tranzakció elé komoly akadályt gördíthet a japán NTT DoCoMo telekomcég is, amely az indiai távközlési vállalat mintegy negyedét tudhatja magáénak. Ráadásul a szigetországiak vétójoggal rendelkeznek, így vélhetően velük is egyességet kellene kötnie a Vodafone-nak.

A rendelkezésre álló legfrissebb, azaz 2013 október végi adatok alapján, ha a Vodafone helyi leányának sikerülne bekebeleznie a Tata telekommunikációs egységét, akkor ügyfélállomány alapján a legnagyobb indiai mobilszolgáltató jönne létre. 220 milliós ügyfélbázisával és 25,15 százalékos piaci részesedésével maga mögé utasítaná az eddigi piacvezető Bharti Airtelt

A Vodafone indiai terjeszkedése már nem számít újdonságnak, hiszen a telekomcég már korábban megszellőztette a terjeszkedés lehetőségét. Igaz, ehhez előbb még a Vodafone-Verizon gigaügyletre is rá kell bólintania a hatóságnak, a brit távközlési óriás ugyanis 130 milliárd dollár fejében megválna a két cég közös amerikai leányában meglévő 45 százalékos pakkjától.

Vélhetően nem csak az indiai terjeszkedésen töri a fejét a Vodafone. A legnagyobb brit kábeltelevíziós társaság, a British Sky Broadcasting Group (BSkyB) is rajta lehet a mobilszolgáltató kívánságlistáján. E terén ráadásul a Vodafone felvásárolta a legnagyobb német kábeltelevíziós céget, a Kabel Deutschlandot, így nem lenne meglepő, ha a szigetországban is hasonló babérokra törne a telekomóriás. Mindezeken túl az amerikai AT&T élénken érdeklődik a Vodafone felvásárlása iránt.

(Investor.hu, 2014. január 5.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.