webzseb₪égbolt

Én úgy odavagyok magáért

... a közösségi oldaláért. Lúgunk a neten rendesen. Már hat közösségi oldalnak van egy milliárdnál több felhasználója.

A közösségi oldalaknak rendkívüli vonzereje van. A legnagyobb ilyen oldalt, a Facebookot már több mint 2 milliárdnyian nyitják meg havonta, ami azt jelenti, hogy az internetes populáció több mint fele aktív felhasználó. Egyébként már hat olyan oldal is van, ami havonta 1 milliárd aktív felhasználóval büszkélkedhet.

Az internet terjedése még mindig nem ért véget, ugyanis van a világ népességének még egy jelentős része, amely soha nem használta azt.

2018 januárjában fordult először elő, hogy az internetet használók globális száma átlépte a 4 milliárdos határt, a Statista adatai alapján jelenleg 4 milliárd 119 millióan szörföznek a neten havi szinten.

Ez azt jelenti, hogy a Föld lakosságának 54 százaléka van online.

A növekedésben tehát van még lehetőség, melyet leginkább az elérhető árú okostelefonok terjedése hajt.

FORRÁS: APA-PICTUREDESK/HELMUT FOHRINGER / APA / PICTUREDESK.COM/HELMUT FOHRINGER

Emellett megfigyelhető egy demográfiai átalakulás is, hiszen egyre több az úgynevezett digitális bennszülött, azaz olyan ember, aki már a digitális korszakban született. Ezt a határt jellemzően 1996-ban húzza meg szakirodalom. Nekik már teljesen természetes az internet és a közösségi média világa.

A Föld lakóinak egyharmadának van okostelefonja.

Persze, a Facebook

Nem meglepő, de korunk legnépszerűbb közösségi oldala a Facebook. Azonban az döbbenetes, hogy a cégnek 2,2 milliárd havi aktív felhasználója, vagyis az internet népességének több mint fele fent van az oldalon.

Ráadásul az oldal égisze alatt van két, az egymilliárdos felhasználószámot elérő chatprogram (Messenger és WhatsApp) is, és sikerült bekebelezni az Instagramot is.

Ezek az oldalak teljesen felforgatták az internetes felhasználási és kommunikációs szokásokat, és ennek eredményeként már hat olyan közösségi oldal is van, amelynek havi felhasználói száma eléri az 1 milliárd embert.

A Visual Capitalist gyűjtése szerint az alábbi húsz oldal rendelkezik a legtöbb felhasználóval.

A 20 legnagyobb közösségi oldalFORRÁS: ORIGO, VISUAL CAPITALIST

Természetesen az oldalak felhasználói között jelentős az átfedés, összesen3,356 milliárd főre teszik azt a mennyiséget, amely legalább egy ilyen oldalt használt már.

A legnépszerűbb négy oldal amerikai tulajdonban van, azonban az első 10-be már befért öt kínai website is.

(Origo, 2018. augusztus 31.)

 

Közösségi oldalban legjobb Magyarország

Az Európai Unióban az internetezők közül a legtöbben Magyarországon használnak közösségi oldalakat. Neten bankolni viszont nem szeretnek a magyarok.

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat 2016-os adatai szerint átlagosan az internetet használó 16-74 évesek 63 százaléka volt jelen valamilyen közösségi hálózaton, számol be az MTI a felmérés eredményeiről.

A tagországok rangsorát Magyarország vezeti, ahol 83 százalék volt ez az arány, majd Málta (82 százalék), Belgium (80 százalék), Ciprus (79 százalék), Dánia (77 százalék) következnek. A rangsor végén Franciaország áll, ahol mindössze 47 százalék volt a jelenlét valamilyen közösségi hálózaton 2016-ban, Szlovéniában 51 százalék, Csehországban 55 százalék, Németországban 56 százalék, Ausztriában 58 százalék, míg Lengyelországban 60 százalék volt a mutató.

A fiatalok (16-24 éves korcsoport) között az unióban a legnagyobb arányban (97 százalék) Belgiumban, Magyarországon és Dániában használták a közösségi oldalakat, a legkisebb arányban (77 százalék) Franciaországban, míg az uniós átlag 88 százalék volt.

Az idősebbek közötti közösségi hálózati aktivitás az unióban átlagosan 32 százalék volt, és majdnem minden uniós tagállamban 50 százalék alatt maradt, kivéve Belgiumban (56 százalék), Magyarországon (55 százalék), Máltán (51 százalék) és Portugáliában (50 százalék).

Az internethasználók 16-74 éves korcsoportjában a tagállamok közül Litvániában olvastak a legnagyobb, 93 százalékos arányban online híreket, ugyanez a ráta Horvátországban 91 százalék, Észtországban és Luxemburgban 89 százalék, Magyarországon pedig 88 százalék volt. Legkisebb, 49 százalékos arányban Írországban olvastak az internetezők online híreket, Franciaországban 56 százalék, Olaszországban 60 százalék, Romániában pedig 63 százalék volt az internetes hírolvasók aránya.

Zenehallgatásra a legnagyobb arányban (69 százalék) Svédországban használták a 16-74 évesek a világhálót. Finnországban a felhasználók 68 százaléka, Máltán 65 százaléka, Észtországban 64 százaléka, Dániában 62 százaléka, Magyarországon pedig 61 százaléka hallgatott zenét online 2016-ban. Horvátországban ugyanakkor ugyanez az arány mindössze 28 százalék volt.

Internetes banki ügyintézésre legmagasabb arányban (92 százalék) Finnországban használták a világhálót. Dániában és Hollandiában az internethasználók 91 százaléka, Észtországban 90 százaléka, Svédországban pedig 89 százalék intézte a világhálón keresztül banki ügyeit. Ebben a rangsorban Magyarország a 22. helyre került 44 százalékkal.

Az internetes banki ügyintézés sereghajtói az EU-ban Bulgária (7 százalék), Románia (8 százalék), Görögország (28 százalék), Ciprus (37 százalék), Portugália (41 százalék) és Olaszország (42 százalék).

Információkeresésre a legmagasabb arányban (92 százalék) Németországban használták a világhálót, de magas volt az arány Horvátországban, Finnországban és Hollandiában (egyaránt 91 százalék) és Csehországban (90 százalék) is. Magyarország a rangsor 9. helyén állt a 80 százalékos uniós átlagot meghaladó 88 százalékkal. Legkisebb arányban Olaszországban (50 százalék), Romániában (59 százalék) és Bulgáriában (65 százalék) használták az internetezők információkeresésre az internetet 2016-ban.

(MTI, 2017. július 13.)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.