web₪zseb

Kína és USA lehúzza az okostelo piacot

Tovább zsugorodott az okostelefonok globális piaca. 

Csökkenést hozott 2019 második negyedéve az okostelefonok piacán, a nagy kérdés, hogy az új Samsung csúcsmobil és az ősz elején érkező iPhone megtöri-e a negatív trendet, írja a Világgazdaság.

A második negyedévben világszerte 333 millió okos­telefont adtak el a gyártók, ez 2,3 százalékos visszaesés az egy évvel korábbihoz képest – derül ki az IDC előzetes adataiból. A kutatócég elemzése szerint a csökkenésben meghatározó szerepet játszott, hogy a legnagyobb piacokon, Kínában és az Egyesült Államokban még mindig viszonylag jelentős zuhanást mértek.

Igaz, a szakértők arra is felhívták a figyelmet, hogy a távol-keleti országban az előző negyedévekhez képest valamivel kedvezőbb volt a helyzet az április–júniusi időszakban, ami arra enged következtetni, hogy az év második felében már javulhatnak az eladások számai a világ legnagyobb piacán.

Az IDC elemzésében külön kiemelik a Huaweit, amely az amerikai intézkedések miatt került nehéz helyzetbe a második negyedévben. Úgy tűnik, a társaságnak sikerült súlyosabb megrázkódtatás nélkül átvészelnie a nehéz időszakot, mert növelni tudta értékesítését, bár a korábbinál valamivel visszafogottabb mértékben. A Huawei 58,7 millió okosmobilt szállított le az üzletekbe, ami éves összevetésben 8,3 százalékos bővülésnek számít, és a második negyedévben már a piac 17,6 százalékát fedte le.

A legnagyobb gyártó továbbra is a Samsung 22,7 százalékos piaci részesedéssel, ráadásul a dél-koreai társaság 5,5 százalékkal növelni tudta forgalmát.

Lényegesen gyengébben sikerült az április–júniusi időszak a korábbi legnagyobb riválisnak, az Apple-nek, amely majdnem ötödével kevesebb iPhone-t szállított ki kereskedelmi partnereinek. Érdemes itt megjegyezni, hogy újrahasznosítási programja és a használt iPhone-ok intenzív kereskedelme folytán a cég teljes piaci szerepe nagyobb lehet annál, amit az új készülékek értékesítése mutat.

Forrás: Shutterstock

A Xiaomi piaci részesedése már megközelíti a 10 százalékot, ezzel a negyedik legnagyobb gyártó, bár a második negyedévben minimális mértékben, de csökkent a forgalma. Az ötödik pozíciót az OPPO foglalja el, amely főleg Kínában és Indiában ért el kiváló eredményeket.

Nagy kérdés, hogyan hatnak majd a piacra a meghatározó gyártók következő hónapokban érkező prémiumkészülékei. A Samsung lapzárta után mutatta be New Yorkban a Galaxy Note 10-et, amelyet az előzetes információk szerint több eszközt is kiváltó megoldásnak szánt. A kiszivárgott információk arról szólnak, hogy az eszköznek nemcsak a képernyője, de a számítási kapacitása is hatalmas lesz, ráadásul jókora akkumulátorral is ellátták, hogy a fő célközönségnek számító üzleti felhasználók folyamatosan használhassák.

Nagyjából egy hónap múlva, szeptember 10. körül várható az Apple legújabb okosmobiljainak bemutatója, pár nappal később megkezdődik az előrendelés, és a következő hónap végén az üzletekbe is megérkeznek a készülékek. Három modell lesz majd az iPhone 11-ből, a kiszivárgott információk alapján túl nagy meglepetésre nem készülhetünk, pedig az Apple-nek nagyon fontos lenne egy igazán ütős eszköz, hogy megállítsa a negatív trendet.

(Világgazdaság, 2019. augusztus 8.)

 

Ha menőznél a mobillal

Megrogyott a prémium mobilok piaca.

Jókora részt az Apple zuhanó eladásai állnak a háttérben, írja az Origo.

Feltehetően kevesek számára meglepő eredményekkel állt elő a Counterpoint Research piackutató intézet, az adatai alapján 2019 első negyedévében globálisan 8 százalékkal csökkentek a prémium okostelefonok eladásai az előző év azonos időszakához képest. A vállalat a prémium telefon kategória alatt a 400 dollárnál (nettó 114 ezer forintnál) drágább készülékeket tartja számon, ami kellemesen realisztikus álláspont a részéről.

A Counterpoint szerint az idei első negyedéves zuhanás mögött elsősorban az Apple áll, éves összehasonlításban a telefoneladásai 20 százalékkal csökkentek. Az elemzőcég az iPhone-ok kitolódó életciklusával magyarázza a drámai csökkenést, plusz a rivális Samsung Galaxy S10 termékcsalád jobb ár-érték arányának is szerepet tulajdonít.

A mobilgyártók piaci részesedése a prémium szegmensben, 2019 első negyedév 
FORRÁS: COUNTERPOINT RESEARCH

A drámai esés ellenére a 400 dollár feletti árfekvésű mobilok 47 százalékát továbbra is az Apple értékesítette, amivel messze piacvezető. Viszont a 2017-es csúcsponton a gyártó még 58 százalékos részesedéssel büszkélkedhetett, ami tavaly 51 százalékra esett.

Az Apple gyengélkedésének haszonélvezői a Samsung és a Huawei voltak: éves összehasonlításban az előbbi plusz 3 százalékkal 25 százalékra, míg az utóbbi plusz 6 százalékkal 16 százalékra növelte a részesedését a prémium okostelefonok piacán. A három nevesített gyártó a prémium mobilpiac 88%-át tartja a kezében.

A Counterpoint szerint a 8 százalékos eladáscsökkenés körülbelül feléért egymagában a lelassult kínai piac tehető felelőssé.

(Origo, 2019. június 23.)

 

Nem kell már annyi új okostelefon

Megint esett az okostelefonok piaca.

Hatodik negyedéve csökkent az okostelefonok eladása világszerte a 2019 március végével záródott negyedévben, írja a Világgazdaság.

Az amerikai International Data Corporation (IDC) informatikai és távközlési piackutató vállalat adatai szerint az eladott készülékek száma éves összevetésben 6,6 százalékkal, 310,8 millióra csökkent.

Az IDC közleménye szerint az első negyedévi adatok alapján arra lehet számítani, hogy a 2019-es lesz a harmadik egymást követő év, amikor csökken az eladott okostelefonok száma.

A piackutató szerint az egyetlen dobogós gyártó, amely növelni tudta értékesítését, a kínai Huawei, amelynek az eladásai 50,3 százalékkal, 59,1 millió készülékre nőtt. A kínai cég piaci részesedése eközben 11,8 százalékról 19 százalékra ugrott.

A piacvezető továbbra is a Samsung. A dél-koreai vállalat ugyanakkor 8,1 százalékkal kevesebb, 71,9 millió készüléket adott el, a piaci részesedése 23,5 százalékról 23,1 százalékra süllyedt.

A lista harmadik helyén az Apple állt az első negyedévben, amikor az eladott készülékeinek a száma 30,2 százalékkal, 36,4 millióra esett, piaci részesedése pedig 15,7 százalékról 11,7 százalékra csökkent.

Az eladott készülékek alapján a további sorrend: Xiaomi (25 millió, -10,2 százalék), vivo (23,2 millió, +24 százalék), OPPO (23,1 millió, -6 százalék).

(Világgazdaság, 2019. május 17.)

 

A Huawei lelökte az iPhonet

A kínai gyártó Huawei darabszámban beelőzte az iPhone-t a világ okostelefon piacán.

Az IDC előzetes adatai alapján világszerte 342 millió mobiltelefont adtak el 2018 második negyedévében, ami 1,8 százalékos visszaesés az előző évhez képest. Ez sorozatban már a harmadik negyedév, amikor az előző évhez képest csökkennek az eladások, írja az Index.

Nagy meglepetés, hogy a Huawei megszerezte a második helyet az eladott darabszám alapján, így az Apple 2010 nyara óta először visszaszorult a harmadik helyre. A kínai gyártó 54,2 millió telefont adott el, és a piaci részesedése 15,8 százalékra nőtt. Ez részben a P20 sorozat jó fogadtatásának köszönhető, és a Honor márka is erősíti a céget, főleg Kínában. A Samsung megtartotta stabil első helyét, annak ellenére, hogy 10,4 százalékkal kevesebb telefont adott el 2017 azonos időszakához képest.

Az Apple 2010 óta most először szorult ki az első két helyről.

Persze lehetnek még változások a dobogón, hiszen az Apple minden évben ősszel frissíti a termékkínálatát, és olyankor óriási fellendülés tapasztalható az eladásaiban, általában a kaliforniai cég uralja a karácsonyi szezont.

Miközben a Samsung, a Huawei és az Apple erős versenyt folytat a 700 dollár fölötti ársávban, a ranglistán utánuk következő cégek is igyekeznek lassan növelni az eladási átlagáraikat, így a Xiaomi, az OPPO és a Vivo is egyre több bevételre tesz szert. A Xiaomi az élre törését főleg annak köszönheti az IDC szerint, hogy Indiában első helyen állnak, és Indonéziában is felzárkóztak a Samsunghoz.

(Index, 2018. augusztus 1.)

 

A kínaiaknak nem kell annyi okostelefon

Mint régen. Vissza is esett az okostelefonok piaca 2018 elején.

Visszaesést hozott 2018 első negyedéve az okostelefonok értékesítésében, amiben főszerepet játszott, hogy meglepően kevés készüléket sikerült eladni Kínában, írja a Világgazdaság.

2018 első negyedévében 334 millió okostelefont értékesítettek világszerte, ez 3 százalékos visszaesés az egy évvel korábbi eladásokhoz képest – derül ki az IDC előzetes adataiból. Az elmúlt években az okosmobilok iránt folyamatosan nőtt a kereslet, igaz, a fejlődés üteme fokozatosan visszaesett. A mostani, valamint a 2017 év végi és a 2017-es egész éves adatok azonban azt mutatják, hogy jelentős változás állt be a piacon. 2017-ben első alkalommal fordult elő, hogy csökkent az okostelefonok forgalma, de igaz, csak minimális mértékben, 2017 utolsó három hónapjában azonban már 6 százalék fölötti volt a visszaesés éves összevetésben.

A 2018 első negyedévében mért csökkenés nem is tűnik túl vészesnek, persze a gyártókat mindenképpen aggasztja. Az IDC elemzése szerint ugyanis a visszaesés hátterében az áll, hogy nagyon visszafogták magukat a kínai felhasználók a január–márciusi időszakban. A társaság közlése szerint százmillió alá csökkent a negyedévben az országban eladott okosmobilok száma, amire 2013 harmadik negyedéve óta nem volt példa. A szakértők szerint a globális értékesítés visszaesésében az is szerepet játszik, hogy a legmagasabb szintet képviselő eszközök ára már ezer dollár környékére, vagy a fölé emelkedett.

A felmérések szerint a fogyasztók már nem igazán akarnak ekkora összeget kiadni évente egy új csúcsmodellért, amely lényegében csak néhány kisebb elemében tér el a korábbi verzióktól.

Pedig igazi újdonságokban nem volt hiány a 2018 január–márciusi időszakban, hiszen ez volt az első teljes negyedév, amikor az iPhone X kapható volt, ekkor jelent meg a piacon a Samsung Galaxy S9, és a periódus végén mutatták be a Huawei P20-at, amely valószínűleg a második negyedévben fut nagyot. Az IDC szakértői szerint 2018 második felében azonban nem a csúcskészülékek, hanem a megfizethetőbb prémiumtelefonok lesznek igazán népszerűek.

(Világgazdaság, 2018. május 10.)

 

Okostelo piac: csökkent, először

Az okostelefonok piaca 2017-ben csökkent, először. Korábbi híradás szerint Kínában is, ami a világ legnagyobb okostelo piaca.

2017-ben 0,5 százalékkal csökkent az okostelefonok eladása a világpiacon, és ezzel először jegyeztek fel visszaesést, írja az MTI.

Az amerikai International Data Corporation (IDC) informatikai és távközlési piackutató cég adatai szerint 2017-ben világszerte 1,5 milliárd okostelefont értékesítettek, 99,9 százalékuk iOS vagy Android operációs rendszerű (85,1 százalék Android, 14,8 százalékuk iOS) volt.

Az IDC szakértői azzal számolnak, hogy 2017-hez képest 2018-ban némileg nő az okostelefonok eladása. Előrejelzésük szerint az okostelefonpiac bővülése 2017 és 2022 között átlagosan 2,8 százalék lesz, 2022-ben 1,7 milliárd okostelefont értékesítethetnek.

Az IDC számításai szerint a 2017-es eladás Kínában csaknem 5 százalékkal visszaesett, Európában, a Közel-Keleten és Afrikában 3,5 százalékkal csökkent, míg az Egyesült Államokban nem változott.

Az amerikai piackutató adatai szerint 2017-ben 216 millió iPhone talált gazdára világszerte, ami 0,2 százalékkal több a 2016. évinél, 2018-ban pedig várhatóan 3,7 százalékkal 2248 millióra nő az eladott készülékek száma.

(MTI, 2018. március 4.)

 

Megtolták a kínai gyártók a mobilpiacot

Nyomják a kínai gyártók, a Huawei, az Oppo és a Xiaomi a Samsungot és az Apple-t.

2017 második negyedévében csak az öt legnagyobb gyártó tudta növelni okostelefon-eladásait, a világpiaci forgalom azonban összességében csökkent, összegzi az International Data Corporation (IDC) informatikai és távközlési piackutató elemzését a Világgazdaság.

2017 második negyedévében 342 millió okostelefont értékesítettek a világpiacon, 1,3 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban és 0,8 százalékkal kevesebbet, mint az első negyedévben.

Az okostelefon piacának két hagyományos vezetője, a Samsung és az Apple mögé már jó ideje kínai cégek zárkóznak fel a legnagyobb öt közé. A kínai gyártók közötti egy helycsere kivételével ebben most sem történt változás. Az ötödik helyről a Xiaomi ütötte ki csekély előnnyel a szintén kínai vivo céget.

Az Apple 41 millió készüléket értékesített, 1,5 százalékkal többet az egy évvel korábbinál, piaci részesedése pedig 12 százalékra nőtt 11,7 százalékról. Az Apple új modellje, az iPhone 7 és iPhone 7 Plus kétszámjegyű százalékos növekedést ért el, megemelve ezzel készülékei átlagos eladási árát. A piacvezető Samsung 1,4 százalékkal több okostelefont értékesített a második negyedévben, mint előző évben. Az eladott 80 millió készülékkel 23 százalékos piaci részesedést szerzett magának valamivel többet a korábbinál.

A Huawei eladásait 20 százalékkal 38,5 millióra növelte, piaci részesedése 11 százalékra nőtt 9 százalékról. A Huawei elsősorban a prémium kategóriában erősíti modellkínálatát és a két piacvezető márka megelőzését tűzte ki célul.

Az OPPO eladásai 22 százalékkal 28 millióra nőttek, piaci részesedése 8 százalékra emelkedett 6,6 százalékról. Az OPPO Kínán kívül elsősorban a délkelet-ázsiai piacon terjeszkedik gyors ütemben.

A legnagyobb mértékben, 59 százalékkal a Xiaomi növelte eladásait, 21 millió okostelefont adott el a második negyedévben a 2016 második negyedévi 13 millió után, ami akkor még nem volt elegendő az öt legnagyobb gyártó közé kerüléshez.

Az összes többi márkából 133 millió készüléket értékesítettek 2017 második negyedévében a világpiacon, ami 16 százalékos csökkenés és 39 százalékos piaci részesedés, a korábbi 46 százalék után.

(Világgazdaság, 2017. augusztus 3.)

 

Tolják az újakat a mobilosok

2017 őszén ismét egy rakás új mobil készülék köszön be a csúcsgyártóktól. Nagy képernyő, két kamera. Lesz azért csúszás is.

Az Apple, a Samsung és a Google is új csúcstelefonokkal készül meglepni a piacot a következő hónapokban, több cég is új kijelző technológiával kísérletezik, számol be a Világgazdaság.

Elképesztő tempóban érkeznek a friss információk az őszre várható okostelefonokról, ezek alapján úgy tűnik, hogy rendkívül mozgalmas hónapok áll a piac. Az eddig kiszivárgott hírek szerint egyre fontosabb szempont a prémiumkategóriás eszközöknél, hogy a képernyő az előlap minél nagyobb részét elfoglalja, és természetesen kétkamerás megoldásból sem lesz hiány. Emellett az ívelt kijelző is egyre népszerűbb a nagy gyártók körében, és az eddigi beszámolókból az is jól látszik, hogy igyekeznek csökkenteni a fizikai gombok számát. Rossz hír viszont, hogy várhatóan az új készülékek közül több is a reméltnél később érkezik majd jelentős technológiaváltás miatt.

Csúszás lehet a legfrissebb hírek szerint a tavalyi év meglepetésének számító Google Pixel új generációjánál is. A nagyon jó értékeléseket begyűjtő okostelefon két új modellje is várható őszre, ám kérdés, hogy a nagyobb, Pixel 2 XL – amely majdnem hathüvelykes kijelzőt kap majd – elkészül-e időre. A problémát az okozza, hogy a Google OLED-képernyőre vált az új generációnál, és a kiszemelt gyártó, az LG gyártási kapacitása szűkös lehet. Ennek oka, hogy az év valószínűleg legjobban várt okosmobilja, az iPhone 8 készítésébe is bevonták a céget a BGR nevű technológiai oldal értesülései szerint. Így a Samsung mellett az LG is szállít majd OLED-kijelzőket az Apple új telefonjaihoz, és még így is előfordulhat, hogy csúszik az eszközök bemutatása.

Az amerikai vállalat egyébként nagy váltást hajt ezzel végre, hiszen korábban LCD-kijelzőket használt, sőt a héten megjelent új hírek szerint úgy tűnik, hogy az idei kínálatban is helyet kap még ez a technológia.A héten a KGI Securities elemzője, Ming-Chi Kuo és a Bloomberg Apple-szakértője, Mark Gurman is friss értesüléseket osztott meg a társaság új mobiljairól. Ezeket érdemes komolyan venni, mivel a két szakember számos korábbi előrejelzése valósnak bizonyult. Az új információk megerősítik azokat a korábbi híreket, hogy három új iPhone modell érkezik majd ősszel, az iPhone 8 mellett az előző generációhoz képest kisebb változtatásokat tartalmazó 7S és 7S Plus, amelyek mindegyike LCD-kijelzőt kap majd. Az iPhone 8-ról eltűnik a fizikai Home gomb, az első kamerája képes lesz 3D-s szkennelésre, és arcfelismerő funkció is lesz benne. Új információ, hogy a készülék valószínűleg a legnagyobb kijelző-előlap aránnyal rendelkezik majd a piacon lévő okosmobilok között. A 256 gigabyte az Apple új iPhone-jainál is fontos szám lesz, a héten megjelent hírek szerint ugyanis a 128 gigabyte-os kialakítást száműzték, és csak 64, valamint 256 gigabyte-os tárhellyel rendelkező modellek lesznek az új generációban.

A Galaxy Note 7 tavalyi fiaskóját követően nagy érdeklődéssel várja a piac a Samsung phabletjének új generációját, amely egyes hírek szerint akár már augusztusban bemutatkozhat. A friss információkból az derül ki, hogy a felhasználóknak le kell majd mondaniuk a kijelző alá beépített ujjlenyomat-olvasóról, és a készülék hátoldalán, a kamera alatt lesz majd az erre szolgáló érzékelő – igaz, várhatóan nagyobb helyet hagynak a két szenzor között, így nem fogják állandóan összetapogatni a felhasználók a kamerát, amikor azonosítják magukat.

Az eddig kiszivárgott információk szerint a Galaxy Note 8 teljesítményére nem lehet majd panasz, a Qualcomm júliusban bemutatkozó Snapdragon 836 processzorát és 8 gigabyte RAM-ot kap a mobilkészülék, amely alapból 256 giga­byte-nyi tárhellyel rendelkezik majd.

(Világgazdaság, 2017. július 6.)

 

Húzzák az okostelefon piacot a kínai gyártók

Negyedév alatt 347 millió okostelefont vittek haza. A Samsung és az Apple mennek össze.

Több okostelefon fogy a világpiacon, mint egy éve: a korábbi becslésnél kissé nagyobb mértékben nőttek az okostelefon értékesítések a világpiacon 2017 első negyedévében, állapítja meg az amerikai International Data Corporation (IDC) informatikai és távközlési piackutató friss elemzése.

2017 első negyedévében 347 millió okostelefont értékesítettek világszerte, 4 százalékkal többet, mint egy évvel korábban és többet az IDC előrejelzésénél. A növekedés zömét három kínai cég hozta, számol be a Világgazdaság. Mindhárom cég, a Huawei, az OPPO és a Vivo növelte piaci részesedését, miközben a két legnagyobb gyártó, a Samsung és az Apple piaci súlya csökkent.

A piacot változatlanul a Samsung vezeti az egy évvel korábbival megegyező 79 milliós készülék értékesítéssel az első negyedévben, ami mellett piaci részesedése 24 százalékról 23 százalékra csökkent. A rangsorban második Apple csak szerény mértékben növelte eladásait, 0,8 százalékkal 51,2 millióról 51,6 millióra, piaci részesedése viszont így is 15 százalékra csökkent. A harmadik helyen álló Huawei 22 százalékkal 34 millióra növelte első negyedéves eladásait az egy évvel korábbi 28 millióról, és eközben piaci részesedését is 10 százalékra növelte 8 százalékról.

Eladásait a legnagyobb mértékben, 30 százalékkal az OPPO növelte: 2017 első negyedévében közel 26 millió okostelefont adott el az előző évi 20 millió után, piaci részesedése pedig 7 százalék fölé bővült 6 százalékról.

A rangsorban ötödik, a kínai Vivo 24 százalékkal több okostelefont értékesített 2017-ben, mint korábban, 18 milliót a 15 millió után, ami 2017-ben 5 százalékos piaci részesedésnek felelt meg az előző évi 4 százalék feletti súly után.

Az összes többi gyártó eladása egy százalékkal, 139 millióra csökkent, együttes piaci részesedésük pedig 40 százalékra zsugorodott 42 százalékról.

(Világgazdaság, 2017. április 27.)

 

Huawei, Oppo, Vivo: de nagyon

Jönnek fel a kínaiak az okostelefonok piacán. Az iPhone visszaesett, a Samsungnak nagyon kell kapaszkodnia.

A 2016 utolsó negyedévében elért iPhone-értékesítési rekordnak nyomán a világ okostelefonpiacának trónjára ugrott az Apple. Az amerikai társaság 78, míg legnagyobb riválisa, a Samsung 77 millió készüléket értékesített az október–decemberi időszakban, ismerteti a Világgazdaság az IDC piackutató elemzését.

A piackutató cég adatai szerint közel 7 százalékkal több, 428 millió telefont adtak el 2016. negyedik negyedévében világszerte. A 2016-os év utolsó három hónapja történelminek tekinthető, mert a vezető pozícióért vívott korábban kétszereplős verseny kibővült, a Huawei ugyanis átlépte a 10 százalékos piaci részesedést. A kínai Huawei 2016. utolsó negyedévében 45 millió okostelefont adott el, ami 39 százalékos növekedést jelentett az egy évvel korábbihoz képest.

A teljes évet vizsgálva ugyanakkor az látszik, hogy alaposan lelassult a mobiltelefonpiac növekedése. 2016-ban összesen 1,5 milliárd okostelefon kelt el, ez mindössze 2 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit. Összehasonlításként, 2015-ben éves összevetésben még 10 százalék körüli bővülést mért az IDC.

A piackutató cég tanulmánya szerint egyébként mérföldkőnek számított a 2016-os esztendő az okostelefonok piacán. Egyrészt első alkalommal fordult elő, hogy csökkent az iPhone-ok értékesítése, nem is kicsit, 7 százalékos volt a visszaesés.

2016-ban az év egészét nézve a Samsung adta el a legtöbb okosmobilt a világon. A dél-koreai cég piaca ugyan ingadozott is, a Galaxy Note7 túlmelegedő akkumulátora miatt, amely nyomán a teljes készletet vissza kellett hívni.

2016-ban a Huawei mellett két, Európában és az Egyesült Államokban kevésbé ismert kínai gyártó egészen elképesztő növekedést tudott felmutatni. Az egész évet vizsgálva az OPPO 133, míg a Vivo 103 százalékkal tudta növelni okostelefon-értékesítését.

(Világgazdaság, 2017. február. 6.)

 

Oppo, Vivo

A Huawei–ZTE–Xiaomi–Lenovo után ők jönnek. A Samsung és az Apple nem érdekli a falusi mobilozót, lassan olvadoznak is mellettük. A kínai piac mindent eldönt.

Folytatódik az átrendeződés a világ mobilpiacán, a nem oly régen ismeretlen kínai márkák lassan kikezdik a Samsung–Apple páros túlsúlyát. Most éppen az Oppo és a Vivo tűnik megállíthatatlannak.

A mobilpiacon zajló átrendeződés, a kínaiak inváziójának magyarázata nem elsősorban a minőségben és az árban rejlik, hanem a marketingben, számol be a legfrissebb fejleményekről a Világgazdaság. A Magyarországon is ismert Huawei-ZTE-Xiaomi-Lenovo kvartett mellé felzárkózott az Oppo és a Vivo. Sikerük titka az, hogy a hagyományos kiskereskedelmi hálózatot együttműködő féllé választva elsősorban vidéken támadnak. A cég reklámarcai maguk a kereskedők: az Oppo például modelltől függően 6 és 30 dollár közötti jutalékkal premizálja őket, így nem véletlen, hogy az ő készülékeiket ajánlják elsőként a betérőknek. Nem is csoda, hogy 2016. harmadik negyedévében az Oppo és a Vivo már a kínai piac egyharmadát uralta, miközben 2012-ben 2,5 százalékkal rendelkeztek csupán. Maguk mögé is utasították a korábbi favoritot, a Xiaomit.

A kínai vidék az Apple-t egyáltalán nem érdekli, a cég megelégszik a nagyvárosokban létrehozott, 40 szalonból álló hálózatával, amellyel az exkluzivitást hirdeti az iPhone-t megfizetni képes vásárlók számára. A begubózás viszont komoly piacvesztéssel jár, hiszen az amerikaiak hároméves mélyponthoz értek, részesedésük a Kínában eladott telefonoknál 7 százalékra zsugorodott. Az Oppo és a Vivo a kereskedői hálózat lojalitására alapozva, osztozva velük a profiton, új szemléletet honosít meg a kínai piacon.

Az Oppo és a Vivo ugyan egymástól függetlenül működik, de mögöttük érdekeltségein keresztül egyaránt Duan Yong Ping multimilliárdos áll. Az első millióját elektronikai cikkek "koppintásával" megszerző Duan neve akkor vált világszerte ismertté, amikor 2006-ban a licitálást megnyerve akkori rekordösszeget, 620 ezer dollárt fizetett a Warren Buffett befektetőguruval elköltött ebédért. A kapott tanácsok persze visszahozták a pénzt. Az Oppo első okostelefonját az üzletemberek számára fontos blackberrys billentyűzettel 2011-ben dobta piacra, és még abban az évben útjára indította a Vivót is. Előbbi márkát júniusban már 240 ezer, utóbbit 120 ezer kiskereskedésben árulták.

A Samsung lerobbant

A robbanékony Samsung Galaxy Note7 csúcsmobil kivonása a piacról megrendítette a dél-koreai cég iránti bizalmat, ezt jelzi, hogy 2016 harmadik negyedévében 12 millióval kevesebb mobilt tudtak eladni, de vezetőhelyüket a világpiacon 19 százalékos részesedéssel így sem veszélyezteti senki jelenleg. Különösen nem a második Apple, amely nem hajlandó csökkenteni magas haszonkulcsát az eladások növelése érdekében. Náluk 3 millió darabos volt a keresletcsökkenés. Gyengélkedésükből profitált a Huawei, amely az előző év azonos időszakához képest eladásait 5 millióval, világpiaci részesedését egy százalékponttal, 9 százalékra növelte a Gartner piackutató adatai szerint. Az igazi nyertes azonban az Oppo-Vivo duó, amely megduplázta, 12 százalékra bővítette részesedését az egyébként 12 százalékkal bővülő, de a túltelítettség jeleit is mutató mobil világpiacon.

(Világgazdaság, 2016. november 24.)

 

Megtelt a bögre?

2016-ban már csak egyszámjegyű lesz az okostelefonok piacának növekedése.

Nagyot fékezhet az okostelefonok piaca, mivel előrejelzések szerint 2016-ban első alkalommal fordulhat elő, hogy nem éri el a tíz százalékot a bővülés üteme.

A Gartner előrejelzése szerint várhatóan hét százalékkal több okostelefont adnak el 2016-ban, mint egy évvel korábban, vagyis valamivel több, mint másfélmilliárd új készülék talál majd gazdára világszerte. Ez ugyanakkor jóval lassúbb fejlődés, mint a 2015. évi, amikor éves szinten még 14 százalékos volt a növekedés, nem is beszélve a 2010-es évről, ami 72 százalékos ugrást hozott.

A piackutató elemzése szerint a folyamat hátterében az áll, hogy az érett piacok, mint például Észak-Amerika és Nyugat-Európa, mára gyakorlatilag telítődtek, 90 százalék, vagy még magasabb az okostelefont használók aránya. A kisebb keresletet az is indokolja, hogy az utóbbi években végzett fejlesztések nyomán már olyan csúcskategóriás készülékek jutnak el a fogyasztókhoz, amelyeket ritkábban cserélnek le. A fejlett piacokon a prémium modellek átlagos életciklusa 2,5 év. Ebben a mutatóban egyébként nincs nagy eltérés a feltörekvő országokban sem, ott általában 2-2,5 évig tartják meg a magasabb színvonalat képviselő eszközöket a felhasználók.

A nagy gyártók és a helyi cégek is kiélezett harcot vívnak a kínai piacon, de a legnagyobb fejlődésre Indiában lehet számítani. Ez azért várható, mivel ott 2015-ben is 167 millió hagyományos készüléket adtak el, ami a teljes piac 61 százalékát adta. A Gartner prognózisa szerint az ázsiai országban 2016-ban már 130 millió okostelefont értékesíthetnek, ami közel 30 százalékos növekedést jelentene 2015-höz képest.

(Világgazdaság, 2016. június 8.)

 

Megállt az okostelo piac

2016 első negyedévében nem nőtt a piac, két évtized alatt erre nem volt példa.

2016 első negyedévében közel 335 millió okostelefont adtak el a világon. Ezzel az értékesítés piaca nagyságrendjét nézve nem nőtt 2015. első negyedévéhez képest. Erre nem volt eddig példa 1996., a modern okostelefon-piac létrejötte óta.

Két különböző adat látott napvilágot. Az IDC piackutató cég adatai szerint 2016. első negyedévében a világon 335 millió darab okostelefont adtak el. Ezzel a piac 0,2 százalékkal nőtt 2015. első negyedévéhez képest, ami nem sok.

A Strategy Analytics piackutató adatai szerint is közel 335 millió telefont adtak el, de ez 3 százalékos csökkenést jelent, mivel egy évvel korábban a két piackutató más-más értéket mért. A két mérés közti különbség az, hogy a 2015. első negyedéves adatokban az egyik cég szerint akkor 334 millió darab, míg a másik szerint 345 millió darab telefont adtak el.

1996 óta nem történt ilyen leállás. Ha az IDC száma pontos, akkor ez volt 1996 óta az okostelefon-piac legkisebb, tizedekben mérhető növekedése éves alapon. Ha pedig a Strategy Analytics volt a pontos, akkor pedig az első alkalom 1996. óta, hogy a piac zsugorodott. Bármelyik adat is igaz, úgy tűnik, lezárult egy korszak az okostelefon-piac történetében, a piac növekedése leállt.

Telített a piac, ami az okokat illeti, a két piackutató egyet is ért. A nagy piacok (beleértve Kínát, amely eddig a növekedés egyik motorja volt) már telítettek. Emellett a világgazdasági környezet sem kedvez a növekedésnek.

A piacot egyébként négy cég uralja. A gyártók közül az első négy helyen mindkét piackutatónál ugyanazok a vállalatok állnak: a Samsung, az Apple, a Huawei és az Oppo.

(Origo, 2016. április 28.)

 

Mobilpiac: kétszámjeggyel utoljára

Lassul az okostelefonok piacának növekedése. És csökken az átlagár is.

Az okostelefonok világpiaci értékesítésének lassulására számít 2016-ban és a következő években is az amerikai International Data Corporation (IDC) informatikai és távközlési piackutató intézet, amelynek negyedéves rendszeres piaci felmérése szerint a 2015-ös esztendő volt a kétszámjegyű növekedés utolsó éve az okostelefonok világpiacán.

2015-ben 1,4 milliárd darab okostelefont értékesítettek világszerte, 10 százalékkal többet, mint 2014-ben. A 2016-os értékesítés az IDC szerint ennél 5-6 százalékkal lesz magasabb, a piackutató intézet 1,5 milliárd készülék értékesítésével számol. Az IDC előrejelzése szerint a piaci növekedés az elkövetkező években is folytatódik, de csak egyszámjegyű százalékos mértékben, 2020-ra pedig eléri az éves 1,9 milliárdos darabszámot az értékesítés éves mennyiségét nézve.

A vásárlók nem panaszkodhatnak, hiszen a mobilkészülékek átlagos eladási ára eközben folyamatosan csökken, a 2015-ös 295 dollár után 2020-ban várhatóan már csak 237 dollár lesz.

Phablet

Az okostelefon értékesítéseken belül folyamatosan növekszik a nagyméretű "phablet" készülékek részaránya. A 2015-ös forgalomnak mintegy 20 százalékát adták a nagy monitor átmérőjű okostelefon készülékek, ami az IDC előrejelzése szerint 2020-ra ez már 32 százalékra emelkedik. Az Android készülékeknél a nagyméretű mobilok részarányának növekedése megegyezik majd a piaci átlaggal, az Apple készülékeknél pedig a 2015-ös 26 százalékról 2020-ra 31 százalékra emelkedik a részarány.

Android

Android készülékekből 2015-ben 1,2 milliárdot értékesítettek, ami 2016-ban 1,3 milliárdra, 2020-ra pedig 1,6 milliárdra emelkedik. Az Android készülékek piaci részesedése a 2016. évi 83 százalékról az évtized végére 85 százalékra duzzad.

IOS

Az iOS készülékek értékesítése 2015-ben 20 százalékkal 232 millióra emelkedett, a készülékek átlagos eladási ára pedig a 2014-es 663 dollár után 2015-ben 713 dollár volt.

2016-ban az Apple okostelefonok értékesítése kissé csökken a 2015. évihez képest, az IDC által előrevetített 231 milliós értékesítés 15 százalékos piaci részesedésnek felel majd meg. Az iOS részesedése az okostelefon piacon 269 millió készülék eladásával 14 százalékra csökken 2020-ra.

Windows

A Windows operációs rendszeren futó okostelefonok értékesítése 2015-ben 18 százalékkal csökkent a 2014. évihez képest. Az eladott készülékek 95 százaléka Microsoft (Nokia) márka volt. 2016-ban az IDC számításai szerint a 2015. évinél 19 százalékkal kevesebb, 24 millió Windows okostelefont értékesítenek, ami 1,6 százalékos piaci részesedésnek felel majd meg. A 2020-ra prognosztizált 18 milliós értékesítéssel pedig a piaci részesedés 0,9 százalékra csökken.

(Origo, 2016. március 3.)

 

Most éppen az Oppo

Mobilpiac: hízik a kínai negyed.

Kitúrhatják-e trónjáról az Apple-t a kínaiak? A kínai gyártó Oppo 50 millió okostelefont adott el 2015-ben, ezzel a világ nyolcadik legnagyobb mobilgyártójává küzdötte fel magát.

Komoly trónkövetelővé is vált ezzel az Oppo. Az 50 millió okostelefon értékesítéssel 67 százalékos növekedést ért el, a megelőző 2014. évhez képest. Összehasonlításként, az LG 60 millió okostelefont adott el 2015-ben.

Többségbe is kerültek a kínai márkák a mobilgyártók toplistáján. A Gartner piackutató adatai szerint a világ top tíz okostelefon gyártója közül már hat kínai márka: az élbolyban ott van a Huawei, a Lenovo, a Xiaomi, a ZTE, a TCL, és immár az Oppo is.

Ráadásul az európai piac még csak most kezdi közelebbről megismerni a 2001-ben alapított céget, az Oppo-t. Az Oppo leginkább olyan középkategóriás készülékeiről ismert, mint az R7 és az egyedi kialakítású, szelfikhez szánt N1, ami az első forgó kamerával rendelkező okostelefon. Az Oppo 2016-ban a kameraközpontú F-szériát futtatja be.

Azonban az Opponak még sokat kell tekernie addig, míg birkózik az igazi nagyhalakkal: a Huawei 100 millió okostelefont adott el 2015-ben, ami eddig még egy kínai gyártónak sem sikerült. A Xiaomi 70 milliónál tart. Az LG 60 milliót, a Meizu pedig 20 millió darabot értékesített.

Persze, első az iPhone

Bár többségbe kerültek a kínai telefonok a toplistán, de azért az iPhone kemény dió: csak 2015. utolsó negyedévében 75 millió mobilt adott el az Apple, 2015. egészében pedig  290 millió iPhone-t és iPadet értékesítettek. Az Apple egyébként bevételcsökkenést vár, előrejelzéseik szerint a negyedéves bevétel 2016. első negyedévében 58 milliárd dollárról 50-53 milliárd dollárra eshet vissza az előző év azonos időszakához képest.

(Origo, 2016. január 28.)

 

Kína rángatja az okostelefon piacot

Most éppen lefelé. Sok telefont adnak el, de nem többet, mint egy évvel korábban.

Kína miatt még a globális okostelefon-értékesítések is lassulnak 2015-ben, tudósít a Portfolio a legfrissebb előrejelzésekről. Az elemzők szerint 2015-ben mindössze 1%-kal emelkedhetnek az eladások a távol-keleti országban, a világban pedig 10%-ra lassulhat a növekedés üteme.

Jelentős lassulást várnak az IDC kutatócég elemzői. 2014-ben még 27%-kal növekedtek az okostelefon-értékesítések a világban, viszont 2015-ben már csak 10%  körüli bővülés várható. Ez azt is jelenti, hogy valamelyest romlottak az okostelefon piac kilátásai, hiszen nemrég még 11% feletti növekedést jósoltak.

Kínának nagy szerepe van a világpiac lassulásában, mivel az okostelefon értékesítésekben részesedése közel egyharmad. 2014-ben csaknem 20%-kal adtak el több okostelefont a távol-keleti országban, mint egy évvel korábban, 2015-ben viszont már csak 1-2%-os növekedés várható. Kína még mindig a legnagyobb okostelefon-piac lesz 2015-ben is, azonban most India húzza a piacot, ahol növekedés várható és a gyártás bővül.

2015-ben is tarolnak majd az Androidos telefonok, 80%-os piaci részesedéssel, aminek oka, hogy a legnagyobb okostelefon-piacokon nagyon is árérzékenyek a fogyasztók.

A nagyobb kijelzős okostelefonok, a "phabletek" előreláthatóan különösen kapósak lesznek 2015-ben, a várakozások szerint 80% feletti mértékben is növekedhetnek az eladások és 2019-ben már az okostelefon-értékesítések 70%-át tehetik ki.
(Portfolio.hu, 2015. augusztus 26.)

 

Fékezett az okostelefon piac

2015 második negyedévében csak 14%-kal nőtt, korábban gyorsabb volt. Első továbbra is a Samsung.

2015 áprilisa és júniusa között 330 millió okostelefont adtak el világszerte, még mindig a Samsung a világelső. Most nagyobb volt az Apple részesedése, és nagyon nyomulnak a kínai gyártók is, derül ki a Portfolio tudósításából.

Két éve nem nőtt olyan lassú ütemben az okotelefonok eladása, mint 2015. második negyedévében, de még így is az egy évvel korábbihoz képest 14 százalékkal több, összesen 330 millió okostelefont adtak el világszerte. A leggyorsabb növekedés Ázsiában, a Közel-Keleten, Kelet-Európában és Afrikában volt, a legtöbb okostelefont pedig Kínában adták el, így a világ legnépesebb országa adja a világpiac 30 százalékát.

Az értékesítésekben továbbra is a Samsung áll az első helyen, de részesedése csökkent az egy évvel korábbihoz képest: míg 2014 második negyedévében 76 millió telefon eladásával 26 százalékos piaci részesedést szerzett, addig idén a 72 millió eladott okostelefon már csak 22 százalékos részesedés megszerzéséhez volt elég. A lista második helyezettje, az Apple 48 millió iPhone-t adott el, ezzel piaci részesedése az egy évvel korábbi 12 százalékról 15 százalékra emelkedett. A listán a további sorrend: Huawei, Lenovo, Xiaomi.

Mobiltelefonból (okos+nem okos) összesen közel 446 millió darabot adtak el a második negyedévben, így ebben az időszakban az összes eladott telefon közel 74 százaléka okostelefon volt. Itt az első 5 sorrendje: Samsung, Apple, Microsoft, Huawei, LG.

(Portfolio, 2015. augusztus 20.)

 

India adja a következő löketet a mobil telo piacnak

Könnyen lekörözheti Amerikát. Indiában az olcsóbb a kelendőbb.

India ma a világ harmadik legnagyobb okostelefon-piaca, de vészesen közelít Amerikához és Kínához. Már csak India lakosságának számossága miatt is is óriási lehetőség van az okostelefon-piac növekedésében, de a gazdasági folyamatok is abba az irányba mutatnak, hogy elképesztő méretű növekedés jöhet az az ázsiai országban az okos telo piacon az elkövetkező öt évben. Megkétszereződhetnek az okostelefon értékesítések, sőt, ezzel már az Egyesült Államokat is lekörözheti India.

Az indiai piac azonban más, mint a szomszédos Kínában. Az indiai piacon alacsonyak az eladási árak, lassú a technológiai befogadása, beépülése és sok múlik az értékesítési csatornákon. Jelenleg a növekedés zöme a 100 dollár alatti értékű telefonok eladásából származik. Indiában 2014-ben az eladott mobilok 40 százaléka száz dollárnál is olcsóbb volt, és ez az arány a következő öt évben várhatóan az 50 százalékot is meghaladja majd.  Ez az arány sokkal alacsonyabb, mint Kínában vagy Indonéziában. Indiában a 3G képes okostelefonokból adják el a legtöbbet.

A mobiltelefonokat Indiában főként viszonteladók forgalmazzák, miután az indiai lakosság 70 százaléka vidéki területeken él, ahol a mobilszolgáltatók közvetlenül nincsenek jelen. A közvetlen szolgáltatói értékesítés valószínűleg továbbra is csekély marad Kínához és a többi fejlett piachoz képest. Indiában az okostelefon-gyártók partnerei az e-kereskedelemben is ott vannak, mint például az Amazon India vagy a Flipkart, az online értékesítés gyorsan növekszik, de a nagy eladásokat az alacsony internet lefedettség és logisztikai hiányosságok akadályozzják.

A piac adottságai alapján a helyi, valamint az olcsó kínai gyártók kaphatják el a várható nagy indiai növekedési hullámot. Jelenleg 28 százalékos piaci részesedésével a Samsung India legnagyobb okostelefon eladója. A helyi gyártók is gyorsan törnek előre, az indiai Micromax, Intex és Lava is a legnagyobb szereplők, 5-15% közötti piaci részesedésekkel. Az olcsó okostelefonok nagy száma miatt új szereplőknek egyre nehezebb lesz betörni az indiai piacra a helyi és a már ott lévő kínai versenytársak miatt.

A kínai Xiaomi a kontinens olyan gyártója, amelynek jelentős esélye van az indai piacon a kiugró, gyors növekedésre. A cég 2014-ben lépett az indiai piacra és egy év alatt 5 százalékos piaci részesedést ért el, ráadásul új gyártóbázist is épít Indiában. A Motorolát felvásároló Lenovo szintén gyorsan szerzett piaci részesedést Indiában, a Flipkarttal folyatatott együttműködése révén.

(Investor, 2015. június 17.)

 

 

Az Apple beelőzte a Samsungot

Az okostelefon piacon 2014. végén. Egy év alatt 1 milliárd fogyott.

2014-ben több mint 1 milliárd okostelefont adtak el világszerte. A Samsung 300 millió készüléket értékesített egy év alatt, amivel a legnagyobb gyártó volt 2014-ben. Az év végén azonban megbicsaklott a dél-koreai mobilgyártó.

Folytatódott a növekedés tavaly az okostelefonok piacán, mivel 2014-ben 1,2 milliárd készüléket értékesítettek, ami 28%-os növekedést jelent az egy évvel ezelőtti szinthez képest, a Gartner legfrissebb adatai szerint. A karácsony nagyot lökött a piacon, mivel negyedik negyedévben összesen 367 millió darab készüléket vásároltak meg.

2014 negyedik negyedévében az Apple lekörözte a piacvezető Samsungot az értékesített készülékek számát tekintve. Ezzel elvágta a dél-koreai mobilgyártó 2012. óta tartó elsőségét.

2014 utolsó negyedévében nagyot esett a Samsung, mivel már csak közel 20%-os részesedése volt a piacon, az egy évvel korábbi 30%-hoz képest. Ez azt jelentette számára, hogy 10 millió darabbal kevesebb okostelefont adott el, mint egy évvel korábban, miközben a piac kétszámjegyű ütemben bővült.

Számított az is, hogy a Samsung előző csúcstelefonja már avult a piacon, hiszen 2014. tavaszán dobta piacra a Galaxy S5-öt. Az Apple viszont ősztől árulta az új iPhone 6 és az iPhone 6 Plus.

A Samsung a felső kategóriás telefonok piacán az Apple-lel versenyez, míg az alsóbb kategóriákban a kínai gyártók olcsóbb, de nagy tudású készülékeivel. Az új Samsung modell, emellett pedig mobilfizetési rendszere, a Samsung Pay javíthatja piaci esélyeit.

Az Apple és a Samsung mellett csak kínai gyártók tudtak bekerülni 2014. utolsó negyedévében az első ötbe: a harmadik a Lenovo, a negyedik legnagyobb okostelefon-gyártó a Huawei, az ötödik pedig a Xiaomi volt az október-decemberi időszakban.

A teljes 2014-es év egészét tekintve megőrizte vezető szerepét a Samsung: a 307 millió darabos értékesítés csaknem a piac negyedét adta. A második helyen az Apple állt, míg a harmadik legnagyobb a Lenovo volt (a felvásárolt Motorola számaival együtt).

(Portfolio.hu, 2015. március 4.)

 

Zabáljuk az okostelefont

2014-ben 1,3 milliárd darabot vettünk világszerte.

Sok iparág irigyelheti ezt az eredményt, hiszen ugyan lassult az okostelefon piac növekedési üteme 2014-ben, még így is több mint 25 százalékkal több készüléket adtak el, mint egy évvel korábban. Világszerte összesen 1,3 milliárd darab telefont értékesítettek a gyártók, amiben szokás szerint és nem véletlenül a negyedik negyedéves ünnepi szezonban vették a legtöbbet a vásárlók, 375 millió darabot.

A nagy mobilvágtát továbbra is a Samsung vezeti, 2014ben 318 millió darab készülék eladásával. Ott liheg a nyomában viszont az Apple, ráadásul már kisebb a Samsung előnye. Az Apple a negyedik negyedévben ugyan 600 ezer darabbal kevesebb készüléket adott el, mint dél-koreai riválisa, de ez jóval kisebb különbség, mint egy évvel korábban, amikor még 33 millióval volt mögötte, az IDC adatai szerint.

Az Apple nagyot szakított 2014. utolsó negyedévében, jól fogyott az új iPhone 6 és 6+. A profitmarzs is nagy löketet kapott, a közel 40 százalékos bruttó eredményhányad igencsak tekintélyes szint.

A Samsung erős présben van. A magas árkategóriájú készülékek oldaláról szorítja az Apple, míg az olcsóbb készülékek között nagy a verseny főleg a kínai gyártókkal (Lenovo, Huawei, Xiaomi, ZTE), akik kíméletlenül nyomulnak a mobilpiacon. 2014. negyedik negyedévben a Samsung és az Apple mögött már három kínai cég következik a rangsorban. A Lenovo, aki a Motorola készülék-divízióját megvette, a harmadik, míg a negyedik és az ötödik helyen a Huawei és a Xiaomi áll. A Xiaomi az egy évvel korábbi szinthez képest megháromszorozta eladott készülékeinek számát (ami 16,6 millió darab), szédületes tempót diktálva.

(Investor.hu, 2015. február 2.)

 

A kínai gyártók húzzák a mobilpiacot

Erős három negyedév, gyengülő Samsung.

Tovább bővült az okostelefon-piac 2014. harmadik negyedévében. A világ legnagyobb mobilgyártójának és a legnagyobb okostelefon-gyártónak számító Samsung eladásai azonban csökkentek a harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az Apple ősszel piacra dobta legújabb iPhone-jait, addig a Samsung legfontosabb terméke, a Galaxy S-sorozat fél éve volt frissítve, ami sokban befolyásolta az éles versengést. Az Apple tartja helyét a sorban, eladásai kétszámjegyű mértékben emelkedtek a harmadik negyedévben, pedig az iPhone 6-okostelefonok értékesítései éppen csak elkezdődtek a negyedév végén.  A világ öt legnagyobb okostelefon-gyártója között két kínai céget találunk, a Xiaomit és a Lenovot. A mindössze négyéves múltra visszatekintő Xiaomi Kínában már a legnagyobb okostelefon-gyártó, lekörözte a Samsungot, a globális terjeszkedés pedig csak most kezdődik a cégnél. A harmadik negyedévben több mint háromszor annyi okostelefont adott el, mint egy évvel korábban.

Az eladások csökkenése ellenére a Samsung még tartja vezető pozícióját az okostelefonok piacán. A prémium készülékekkel az Apple nem igazán veszélyezteti a Samsung pozícióját az igazán olcsó tömegtermékek hiánya miatt, nem úgy a kínai gyártók. A Samsung piaci részesedése esett 2014. harmadik negyedévében, a világban értékesített okostelefonok negyede volt Samsung, míg egy évvel ezelőtt még közel a harmada.

A távol-keleti gyártók stratégiája, hogy olyan készülékekkel állnak elő, amelyek tudásukat tekintve versenyképesek a csúcsmobilokkal, viszont alacsonyabb áron kínálják őket. Megpróbálják minél alacsonyabbra leszorítani a költségeiket és a profit marzs nagy részét is feláldozzák annak érdekében, hogy piacot szerezzenek. A Samsung most egy második telefongyárat épít Vietnamban, ahol jóval alacsonyabb költségekkel tud dolgozni, részben az alacsonyabb munkaerőköltségek miatt.

A Samsung bevételei az értékesítési volumen csökkenése miatt 20%-kal estek, a profit pedig megfeleződött a harmadik negyedévben. A profit zuhanása ellenére még mindig a Samsung az egyetlen az Apple mellett, aki komolyabb nyereséget tudott elkönyvelni a mobilgyártók között, az LG és a Lenovo jóval alacsonyabb profitrátákkal működik. Az Apple magasan vezeti a profitabilitási rangsort, különösen a működési eredményszint és a nettó eredményszint magas. A bruttó fedezeti szintben jóval kisebb az előnye a Samsunghoz képest.

(Portfolio, 2014. november 19.)
 

Mászik tovább az okosmobil piac

2014-ben negyedmilliárd darabbal több okostelefont vásárolhatnak, mint egy évvel korábban.

2014-ben előreláthatóan 1 milliárd és 250 millió darab okostelefont adhatnak el világszerte, ez 24 százalékos növekedés 2013-hoz képest. Az átlagár az érett piacokon még 400 dollár körül, míg a feltörekvő piacokon 250 dollár alatt lehet.

Az IDC legújabb előrejelzése alapján 2018-ig évente átlagosan 12-13 százalékkal nő majd az okosmobilok forgalma, és a vizsgált időszak végére, 2018-ban már 1,8 milliárdot adnak el belőlük.

Az érett piacokon lényegesen lassabb fejlődést vár a piackutató cég, ezekben az országokban az idén 4,9 százalékkal nőhet az okostelefon értékesítés. A feltörekvő piacokon azonban marad a lendület, azokon a területeken közel egyharmadával bővül majd a forgalom. A feltörekvő gazdaságokban adják majd el idén az okosmobilok közel háromnegyedét.

Az érett piacokon visszafogottabb a fejlődés, a gyártók azonban ezekben a térségekben még mindig jó áron, jelentősebb haszonnal értékesíthetik a készülékeket. Az IDC elemzése szerint ezekben az országokban jelenleg is 400 dollár fölött van az átlagos eladási ár. Lényegesen alacsonyabb összeget hajlandóak fizetni a felhasználók egy-egy okosmobilért a feltörekvő piacokon, ahol az IDC adatai szerint 2014ben 250 dollár alatt lesz az átlagár.

Az IDC prognózisa szerint folytatódik a nagykijelzős, 5,5-7 hüvelykes készülékek, az úgynevezett phabletek térhódítása. A piackutató azzal számol, hogy az ebbe a kategóriába tartozó okostelefonok 2014-ben a teljes forgalom 14 százalékát adják, részesedésük azonban 2018-ra elérheti a 32 százalékot. A folyamatot felgyorsíthatja, hogy várhatóan az Apple is megjelenik ebben a szegmensben.

(Világgazdaság, 2014. augusztus 29.)

 

Lódult egyet az okostelefon piac

Az okostelefonok vásárlása negyedével nőtt 2014. második negyedévében.

2014 második negyedévében az okostelefonok világpiaci értékesítése, az eladási szám átlépte a 300 milliós küszöböt, az amerikai International Data Corporation (IDC) számítástechnikai és informatikai piackutató vállalat szerint. A második negyedévben összesen 301,3 millió okostelefont értékesítettek a különböző gyártók a világpiacon, 25,3 százalékkal többet az egy évvel korábbi 240,5 milliónál.

Az Android és az iOS operációs rendszerek együttesen a piac 96,4 százalékát fedték le 2014. második negyedévében, részesedésük a Windows és a BlackBerry kárára növekedett az egy évvel korábbi 92,6 százalékhoz képest.

Az Android operációs rendszeren futó készülékek értékesítése 33,3 százalékkal 255,3 millióra emelkedett, a piaci részesedés pedig 79,6 százalékról 84,7 százalékra nőtt 2014. második negyedévében. Az iOS operációs rendszeren futó készülékek értékesítése 12,7 százalékkal 35,2 millióra nőtt, kisebb ütemben a piac 25,3 százalékos növekedésénél, a piaci részesedés így a második negyedévben 11,7 százalékra csökkent a 2013. évi 12,7 százalékról.

A második negyedévben 7,4 millió Windows operációs rendszeren futó okostelefont értékesítettek, 9,4 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. A piaci részesedés 3,4 százalékról 2,5 százalékra csökkent. A legnagyobb visszaesés a BlackBerry eladásokban volt, 78,0 százalékos. Az idei második negyedévben eladott 1,5 millió készülék 0,5 százalékos piaci részesedést jelentett az előző évi 2,8 százalék után.

Egyéb más operációs rendszerek részesedése 0,6 százalékra csökkent a második negyedévben a 2013. évi 1,2 százalékról, 32,2 százalékkal kevesebb ilyen készüléket értékesítettek a 2014. első félévében, mindössze 600 ezret.

(Népszabadság, 2014. augusztus 15.)

 

Trónfosztás jön az okostelo piacon?

Kína a dobogó tetejére, a feltörekvők a nyomában.

Kína válhat a világ legnagyobb mobilpiacává 2014-ben az eladott mobilokból származó árbevételeket tekintve. Az ázsiai ország ezzel ezen a téren is átveheti a vezető szerepet az USA-tól, a Strategy Analytics előrejelzése szerint. Ezzel az elektromos autók piaca mellett a mobilpiacot is meghódíthatja az ázsiai ország a Strategy  kutatása alapján.

2014-ben már 87 milliárd dollár értékben fognak mobiltelefont értékesíteni Kínában a különböző gyártók, ami 53 százalékos növekedés 2013-hoz képest. Ezzel szemben az USA-ban jó esetben is csak négy százalékkal növekedhet majd az éves árbevétel, mely közel 60 milliárd dollárt tehet ki.

A mobiltelefonok eladott mennyiségét tekintve Kína már régóta az USA előtt jár, 2014-ben pedig ez az előny tovább nőhet. Az SA szerint 2014-ben már 430 millió darab mobilt adhatnak el Kínában, ami 15 százalékkal több, mint tavaly. Az USA-ban 163 millió darab körül mozog ez a szám.

Kínában a volumennövekedés mellett az eladási árak növekedése is oka az első hely átvétele. Az országban még mindig viszonylag alacsonyak a készülékek árai például az USA-hoz képest.

Kínában elsősorban a nagy ázsiai gyártók uralják a piacot, a Samsung, a Huawei és a Lenovo, melyek folyamatosan terjeszkedésnek a hatalmas piacon. Ezek a társaságok elképesztő ütemben növelik értékesítési hálózatukat és elsősorban olcsóbb készülékekkel szélesítik termékkínálatukat.

A prémiumkategóriás készülékek iránt is növekszik az igény, melyben a Samsung és az Apple versenyez egymással az első helyért. A Samsung áprilisban dobta piacra legújabb csúcsmobilját, a Galaxy S5-öt, melytől az első helyének megszilárdítását várja a dél-koreai óriás. Az Apple pedig a korábban pletykált szeptember helyett már májusban jelentkezhet az új iPhone-nal.

Nagy részben a kínai mobilpiac bővülése nyomán a globális mobilpiac is tovább növekedhet, és az eladásokból származó árbevétel 13 százalékkal emelkedhet majd 2013-hoz képest. Az eredményességet nézve még mindig az Egyesült Államok maradhat a legnyereségesebb mobilpiac. Ennek oka, hogy az USA-ban jóval magasabbak az eladási árak, így a gyártók magasabb árréssel tudják értékesíteni a mobiltelefonokat.

A növekedés motorja végérvényesen áttevődött a feltörekvő piacokra, melyek élén Kína áll. Az ázsiai ország mellett Brazíliában, Oroszországban és Indiában is elképesztő ütemben növekszik a mobiltelefonok eladása, ennek a négy országnak a piaca teszi ki a globális eladások több mint harmadát.

(Investor.hu, 2014. május 31.)

 

Okostelefon piac egy milliárd felett

2013-ban egy milliárdnál több okostelefont adtak el.

2013-ban lépte át első alkalommal az egymilliárdos eladási darabszámot az okostelefonok piaca, az Android operációs rendszer pedig tovább erősítette vezető piaci szerepét - közölte csütörtökön az amerikai IDC informatikai és távközlési kutató intézet.

Tavaly több mint egymilliárd, 1009,6 millió okostelefont értékesítettek a világon, 39,2 százalékkal többet a 2012-es 725,3 milliónál. Ezen belül tavaly csak az Android operációs rendszeren futó okostelefonokból többet adtak el - 793,6 milliót -, mint 2012-ben okostelefonból összesen, beleértve minden létező operációs rendszert.

Az Android 2013-ban 78,6 százalékra növelte piaci részesedését a 2012-es 69,0 százalékról. Az androidos okostelefonokból több mint másféleszer annyit értékesítettek 2013-ban, mint 2012-ben.

Az Apple iOS operációs rendszerén futó készülékek eladásai 12,9 százalékkal nőttek 2013-ban az előző évihez képest, de mivel ez a növekedés elmaradt a piac 39,2 százalékos növekedési ütemétől, az iOS operációs rendszer részaránya az okostelefonok piacán 15,2 százalékra csökkent a 2012-es 18,7 százalékról. Tavaly 153,4 millió iOS operációs rendszeren futó okostelefon kelt el a világpiacon a 2012-es 135,9 millió után.

A Windows Phone operációs rendszer eladásai közel megduplázódtak, az eladott készülékek száma 33,4 millióra emelkedett az előző évi 17,5 millióról, az operációs rendszer piaci részesedése így 2,4 százalékról 3,3 százalékra nőtt.

A BlackBerry készülékek értékesítése visszaesett, 32,5 millióról 40,9 százalékkal, 19,2 millióra csökkent, a piaci részesedés pedig 4,5 százalékról 1,9-re zsugorodott.

A többi operációs rendszer tavaly 10,0 milliós készülék eladással 1,0 százalékos piaci részesedést hasított ki magának, lényegesen kisebbet a 2012-ben 39,3 milliós eladási számmal kiérdemelt 5,4 százaléknál.

(Világgazdaság, 2014. február 13.)