iparos₪piac

Svájcban bóklászik a CCC

A CCC habzsolja a cipőboltokat. 

A hazánkban is népszerű lengyel CCC cipőkereskedelmi cég belép a svájci piacra, írja az Origo. Szerződést kötött a nálunk ruhakereskedelmi üzleteiről ismert Karl Vögele AG 70 százalékos részvénycsomagjának megvásárlására 10 millió svájci frankos vételáron.

A tranzakció a CCC terjeszkedési stratégiájának következő lépése, amelynek keretében szeretné bővíteni értékesítési hálózatát.

A közel 100 éves tradícióval rendelkező Karl Vögele 1960 óta tulajdonosa egy svájci cipőbolt-hálózatnak, amely az ottani piac második legnagyobb szereplője. 

A tranzakciót a társaság átvilágítását követően véglegesítik, ami 2018 első félév végéig, de legkésőbb a harmadik negyedév végéig zárul le – tudósított a Reuters. A szerződés kimondja, hogy a CCC megvásárolhatja a svájci cég részvényeinek fennmaradó 30 százalékát is.

FORRÁS: AFP/NURPHOTO/JAAP ARRIENS

A Karl Vögele 2017 végén 219 cipőboltot üzemeltetett. Nettó árbevétele 2017-ben 172 millió svájci frank volt, míg 5,9 milliós veszteséget volt kénytelen elkönyvelni: Az idén azonban pozitív eredményt szeretne elérni.

A CCC idén áprilisban 33 millió euróért felvásárolta a román Shoe Express céget 33 millió euróért, s jelenleg Közép-Európa egyik legnagyobb cipőbolt-hálózatának számít. Tizenkilenc országban közel ezer üzletet működtet. Lengyelországon kívül többek között Csehországban, Magyarországon, Németországban, Szlovákiában, Ausztriában, Litvániában, Oroszországban, Bulgáriában, Szerbiában és Ukrajnában rendelkezik érdekeltséggel. Bevételei tavaly 4,2 milliárd zlotyt tettek ki, a nettó nyereség 302 millió zloty volt.

(Origo, 2018. június 20.)

 

Húzza a CCC

Megugrottak a CCC bevételei. Magyarországon 74 boltja van.

A CCC 16 országban 889 boltot üzemeltet, emellett tíz országban online értékesítéssel is kínálja a lábbeliket,írja a Világgazdaság.

2017. első félévében az árbevétel 32 százalékkal 1,8 milliárd zlotyra növekedett.  A forgalombővülés ellenére 0,2 százalékkal 113 millió zlotyra (8,1 milliárd forintra) csökkent a lengyel CCC cipőboltlánc profitja.

Magyarországon 71 CCC-üzlet működik összesen 41 ezer négyzetméter területen. A lánc legtöbb, 439 boltja Lengyelországban található, de saját üzletekkel van jelen számos térségbeli országban, a többi között Csehországban és Ausztriában, valamint Oroszországban és Németországban. A CCC bevételeinek 89 százaléka cipők eladásából származik, ezek 63 százaléka női, 24 százaléka férfi-, 13 százaléka pedig gyerekcipő.

2017 hátralévő részében tovább terjeszkednének a kelet-közép-európai régióban, ahol jelenleg eladóterületük kétharmada található. A cég szerint három éve a CCC számít a régió legnagyobb, lábbeliket árusító kiskereskedelmi láncának.

A terveik között szerepel az ausztriai és a németországi jelenlét növelése is, de az első évek sikerei után arra számítanak, hogy ott a kelet-közép-európai régióban látottnál jóval kisebb ütemben tudnak majd bővülni. Emellett az e-kereskedelemben is növekedési potenciált látnak.

(Világgazdaság, 2017. szeptember 1., fotó: MTI/ Világgazdaság)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.