iparos₪piac

Electrolux: minek a porszívó

 Nyolcszáz embert kirúgnak az Electrolux jászberényi gyárából. 

D  BJ20170522011

Fotó: Bugány János / MTI)

Megszünteti a porszívógyártást jászberényi gyárában az Electrolux, így 800 ember veszíti majd el a munkáját, írja az Index. A svéd vállalat közleményben jelentette be: stratégiai vizsgálat után úgy döntött, hogy a hatékonyság növelése érdekében átszervezi magyarországi termelését. Ennek része a jászberényi üzem leépítése mellett az, hogy 100 millió eurót fektetnek a nyíregyházi gyáruk automatizációjába és digitalizációjába, ahol hűtőket gyártanak. A cég közlése szerint jelenleg is tájékoztatják a dolgozókat, és tárgyalnak a szakszervezettel. 

Az Electrolux januárban jelentette be, hogy jelentősen átszervezné termelését, ennek érdekében pedig alaposan átvizsgálja, hogyan lehetne hatékonyabb. Ennek eredményeként jelentette be a cég a jászberényi gyár leépítését. Ezenkívül pedig még világszerte közel 900 nem termelő munkahely megszüntetését is tervezi a vállalat.

Ezekkel a lépésekkel a cég évente hozzávetőleg 500 millió svéd koronát, vagyis nagyjából 15,4 milliárd forintot takarítana meg 2022-től.  Ezzel párhuzamosan 2018-ban egy 4-5 milliárd koronás beruházási programot is hirdetett a cég, ennek része a most bejelentett 100 millió eurós, vagyis 33 milliárd forintos beruházás a nyíregyházi hűtőgépgyártásba, igaz, nem valószínű, hogy ez jelentős számú új munkahellyel jár majd. 

Az egykori Lehel hűtőgépeket gyártó jászberényi gyárát 1991-ben vette meg a svéd Electrolux. A porszívók gyártását 2004-ben hozta Magyarországra a cég Svédországból, nagyrészt azért, mert itt jóval alacsonyabb volt a munkaerő költsége. Mostanra viszont már nem éri meg itt termelni, hiszen ugyanezt a munkát jóval olcsóbban el tudják végezni Ázsiában, éppen ezért most oda szervezi ki a termelést a gyár. A porszívók helyett a cég ígérete szerint high-end okoshűtőket gyártanak majd.

Hiába, Ázsiában olcsóbb a munkaerő

A jászberényi Electrolux Lehel Hűtőgépgyár Kft. 2018-ban átlagban 2.807 főt foglalkoztatott, ebből 2.385 volt fizikai, 422 szellemi. A fizikai állományból mintegy 1.450-re tehető a saját foglalkoztatott, a többi vendég – alapvetően Ukrajnából bérelt – munkaerő.

A leépítés nagyságát jól jelzi, hogy hasonló mértékű tömeges elbocsátásra 2019-ben nem volt példa, sőt, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat júliussal záródó adatai alapján egyetlen hónapban sem haladta meg a 800 főt a csoportos leépítéssel érintettek száma, írja az Mfor.

A leépítés mértéke még megyei szinten is jelentős, a KSH második negyedévre vonatkozó adatai szerint a megyében 8.400 munkanélküli volt, vagyis a térségben élő állás nélküli személyek létszáma közel 10 százalékkal ugrana meg, a munkanélküliségi ráta pedig a jelenlegi 4,8 százalékról 5,2 százalékra. A lépés valódi hatása azonban a fentieknél kisebb mértékű lehet, hiszen annak minimális esélye van, hogy az elbocsátott dolgozók közül senki sem tudna elhelyezkedni.

 

Profitja az van az Electroluxnak

Nagyot nőtt az Electrolux profitja, de bevétele elmaradt a várakozásokhoz képest.

A Magyarországon is jelen lévő svéd Electrolux háztartási gépeket és berendezéseket gyártó vállalat a szakértők körében várt mértékben növelte profitját 2019 második negyedévében, a működési eredménye felülmúlta a vártat - írja a Napi.hu az MTI nyomán.

A stockholmi központú cég csütörtökön azt közölte, hogy a 2019 június végével zárult második negyedévben az adózott eredménye 119 százalékkal, 1,1 milliárd svéd koronára (1 svéd korona=31,05 forint) ugrott az egy évvel korábbi 517 millió koronáról. A részvényarányos eredmény 1,8 koronáról 3,9 koronára emelkedett.

A működési eredmény 96 százalékkal, 1,6 milliárd koronára nőtt a negyedévben. Szakértők némileg gyengébb adatra, 1,6 milliárd koronára számítottak. A cég azt közölte, hogy a negyedévben 818 millió koronát tartalékolt lehetséges bírságokra.

Az Electrolux bevétele a június végével záródott három hónapban 1,1 százalékkal, 31,7 milliárd koronára nőtt, szakértők 33 milliárd koronával számoltak.

A cég várakozása szerint 2019-ben a termékei iránt mérsékelten nő a kereslet Európában, Délkelet-Ázsiában és Latin-Amerikában, valamelyest csökken viszont Észak-Amerikában és Ausztráliában.  A vállalat Electrolux, Frigidaire, AEG, Anova és egy sor másik márkanév alatt gyárt háztartási készülékeket.

Az Electrolux-csoport 1991-ben vásárolta meg a Lehel Hűtőgépgyárat, 1998-ban porszívógyárat nyitott Jászberényben, majd 2005-ben zöldmezős beruházással épített hűtőszekrénygyárat Nyíregyházán.

(Napi.hu, 2019. július 18.)

 

Faragják a Gorenjét

Az új kínai tulaj leépít a Gorenjénél.

A szlovén Gorenje új kínai tulajdonosa, a Hisense Electric háztartásigép-gyártó vállalat elbocsájtja 325 alkalmazottját, írja az Index az MTI nyomán. A szakszervezetet kellemetlen meglepetésként érte a bejelentés.

Zan Zeba, a szakszervezet elnöke a sajtónak úgy nyilatkozott: azokat a teljes munkaidőben foglalkoztatott alkalmazottakat bocsátják el, akikkel a vállalat tavaly határozott időre kötött munkaszerződést.

"Az optimista bejelentések után, miszerint az új tulajdonos növelni fogja a termelést és új munkahelyeket teremet, kellemetlen meglepetésként ért minket a hír" - mondta, majd hozzátette, hogy kevesebb dolgozóval nehéz lesz elérni a kitűzött célokat.

Denis Ostir, a Gorenje szóvivője elmondta: nem hosszabbítják meg a most lejárt szerződéseket, mert azok szezonális szerződések voltak, amelyek gyakoriak egy vállalat működésében. Szavai szerint a vállalatnak alkalmazkodnia kell az ügyfelek igényeihez és a kereslet szezonális trendjeihez. Ugyanakkor jelezte, hogy a Gorenje új gyár létrehozását és évente egymillió tévékészülék gyártását tervezi, valamint 300-400 új munkahelyet hoz létre. Folyamatban van az ehhez szükséges dokumentáció beszerzése - tette hozzá.

Sajtóértesülések szerint azért váltak feleslegessé munkahelyek Szlovéniában, mert a Gorenje tavaly év végén termelése egy részét a szerbiai Valjevóban működő gyárába költöztette át. A Hisense tavaly vette meg a Gorenje részvényeinek 95,42 százalékát, 293 millió euróért.

A Gorenje, amely az egyik legnagyobb, exportra termelő szlovén cég, 2018 elején jelezte, hogy stratégiai partnert keres. A Gorenje 2017-es profitja 84 százalékkal zuhant a költségek növekedése és az éleződő verseny miatt.

A kínai vállalat kötelezte magát, hogy megőrzi a Gorenje márkanevet és megtartja az alkalmazottakat. A szlovéniai cég lesz a Hisense fő európai kutatási és fejlesztési, valamint termelési központja. Az új tulajdonos a felvásárlást követően kivezette a Gorenje részvényeit a tőzsdéről.

(Index, 2019. február 1.)

 

Jól teker az Electrolux

A vártnál jobb eredményeket hozott 2017 harmadik negyedévében. ₪₪₪

A várakozásokat meghaladó mértékben nőtt az Electrolux eredménye, mert az árukínálat nyereségességének javulása ellensúlyozta a nyersanyagárak emelkedését, írja a Világgazdaság.

A stockholmi központú, háztartási berendezéseket gyártó cég működési eredménye 2017 harmadik negyedévében 2 milliárd koronára (63 milliárd forint) nőtt az egy évvel korábbi 1,8 milliárd koronáról. Az elemzők csak 1,9 milliárd koronára számítottak. 

A svéd központú multinacionális vállalat Electrolux, Frigidaire, AEG, Zanussi és egy sor másik márkanév alatt gyárt háztartási készülékeket. Az 1919 óta működő, több mint 55 ezer munkavállalót foglalkoztató cég az elmúlt 25 évben 140 milliárd forintot fektetett be Magyarországon, és a jászberényi székhelyű, három gyárat üzemeltető Electrolux Lehel Kft. az 2017-ben további 6 milliárd forintot ruház be.Az árbevétel-arányos működési eredmény 5,9 százalékról 6,7 százalékra emelkedett, a várt 6,2 százalékkal szemben.

Az Electrolux-csoport 1991-ben vásárolta meg a Lehel Hűtőgépgyárat, 1998-ban porszívógyárat nyitott Jászberényben, majd 2005-ben zöldmezős beruházással épített hűtőszekrénygyárat Nyíregyházán. Az Electrolux mintegy 3.500 alkalmazottat foglalkoztat Magyarországon.

(Világgazdaság, 2017. október 27.)

 

Húz az Electrolux

Nőtt az Electrolux árbevétele és nyeresége. Jászberény is megy.

A kedvező észak-amerikai és kelet-európai üzletmenetnek köszönhetően jelentősen nőtt az Electrolux nyeresége és árbevétele 2017 második negyedévében, írja a Napi.hu. 

A stockholmi központú háztartási berendezéseket gyártó cég bejelentette, hogy nyeresége a júniussal végződött negyedévben 20 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, és elérte az 1,3 milliárd svéd koronát (42 milliárd forintot). A működési eredmény 1,6 milliárd koronáról hét éves negyedévi csúcsra, 1,9 milliárd koronára emelkedett, meghaladva a Reuters 1,7 milliárd koronás előrejelzését.

Az árbevétel 5 százalékkal, 31,5 milliárd koronára nőtt. A cég arra számít, hogy 2017-ben Európában 1 százalékkal, Észak-Amerikában pedig 3-4 százalékkal nő a kereslet.

A cég Electrolux, Frigidaire, AEG, Zanussi és egy sor másik márkanév alatt gyárt háztartási készülékeket. Az 1919 óta működő, több mint 55 ezer munkavállalót foglalkoztató cég az elmúlt 25 évben 140 milliárd forintot fektetett be Magyarországon, és az Elektrolux Lehel Kft. 2017-ben további 6 milliárd forintot ruház be.

A jászberényi székhelyű, három gyárat üzemeltető cég 2016-ban ünnepelte magyarországi működésének huszonötödik évfordulóját. Az Electrolux-csoport 1991-ben vásárolta meg a Lehel Hűtőgépgyárat, 1998-ban porszívógyárat nyitott Jászberényben, majd 2005-ben zöldmezős beruházással épített hűtőszekrény gyárat Nyíregyházán. Az Electrolux mintegy 3.500 alkalmazottat foglalkoztat Magyarországon, Jászberényben körülbelül 2.300 embert alkalmaznak.

(Napi.hu, 2017. július 19.)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.