élelmiszeráruda₪fogadó

Hízik a Fornetti

A svájci tulajdonos európai léptékű hálózatot tervez. 

Az előzetes adatok szerint a Fornetti csoport árbevétele 25 milliárd forint körül alakult 2015-ben, ami a 2014-es 22 milliárd forinthoz képest mintegy 12 százalékos növekedés. 2016-ban további 10 százalékos növekedéssel számolnak a cégnél.

A Fornetti Kft.-t 2015-ben vette meg a svájci Aryzta AG. A tranzakcióval az Európában piacvezető svájci pékárugyártó cég kelet-közép-európai jelenlétét szándékozza erősíteni.

A Fornetti termékei 11 országban, több mint 2000 sütési ponton - 1800 "pékség a boltban" típusú üzletben, valamint franchise boltokban - találhatók meg. A FORNETTI Kft. Magyarországon 970 alkalmazottat foglalkoztat, külföldi leányvállalatainál még 500 dolgozója van. Éves szinten 40 ezer tonnánál több pékárut értékesít.

Teljesítménye alapján a Fornettit választotta 2015. franchise hálózatának a Magyar Franchise Szövetség. A svájci cégcsoport elsődleges célja a növekedés. A cseh, szlovák és ukrán megállapodásokat követően már több mint 4700 Fornetti üzlet működik a régióban, az elkövetkező évek feladata pedig, hogy felépítsenek egy Németországtól Bulgáriáig terjedő hálózatot.

A Fornetti anyacége, a több tőzsdén is jegyzett Aryzta AG a világ egyik legnagyobb fagyasztott pékipari termékeket forgalmazó vállalkozása, négy kontinensen üzemeltet pékségeket, több mint 60 márkanév alatt. Élelmiszeripari árbevételének 47-47 százaléka származik Észak-Amerikából, valamint Európából. A társaság legutóbbi tőzsdei jelentése szerint 2014-ben árbevétele 4,8 milliárd euró, adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti eredménye (EBITDA) 566 millió euró volt.

(Világgazdaság, 2015. január 25.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.