kirakatles₪plázarítus

Met-gála: majd megmondják

Tízmilliókért lehet asztalt foglalni egy olyan gálára, ahol szinte mindent megszabnak. 

A gála exkluzív és a meghívottak listája évekig titkos volt, a vendégek nem készíthetnek videókat vagy fotókat. Sőt, a szervezők dönthetik el, hogy a vendégek kik mellé ülhetnek le egyáltalán, írja a Világgazdaság.

Minden év májusának első hétfőjén rendezik meg a New York-i Metropolitan Múzeumban a Met-gálát, amelyet az év egyik legjelentősebb közéleti eseményének tartanak számon, és amelyre már a „keleti part Oscarjaként” hivatkoznak az Egyesült Államokban. A Met-gála a Metropolitan Museum of Art’s Costume Institute Gala rövidítése, az eseményen ismert művészek, politikusok, közéleti szereplők vesznek részt a világ minden tájáról.

A gálát 1948-ban Eleanor Lambert divatújságíró alapította, hogy pénzt gyűjtsön a múzeum újonnan létrehozott divatért felelős részlegének: az első éjféli vacsorára ötven dolláros jegyeket árultak, az adománygyűjtő divatgálára ma már 35 ezer dolláros (több mint 9,8 millió forint) jegyárat, a vacsorát is tartalmazó jegyekért pedig 200 és 300 ezer dollárt (56-84 millió forint) is elkértek – írja a The New York Times.

Madonna és Jean Paul Gaultier divattervező a 2018-as Met-gálán Fotó: AFP

A 2018-as gála témája a „Mennyei testek: a divat és a katolikus képzelő erő” címet kapta, amelynek kiállításán a Vatikánban viselt pápai és főpapi viseleteket is felsorakoztattak, a vendégek pedig keresztény ihletésű ruhákban jelentek meg.

2019-ben a „Camp: Notes on Fashion” címet viseli, ami Susan Sontag 1964-es könyvére, a Notes on Campre utal, vagyis a túlzásokra, az extravaganciára épülő művészeti ágakra.

A lap hozzáteszi, a Met-gála résztvevőinek nem teszik kötelezővé az aktuális tematikához kapcsolódó megjelenést, azonban ha vendégek nagyobb publicitást szeretnének kapni, akkor erre érdemes odafigyelni. Továbbá az sem kötelező, ha egy divatház hív meg egy világsztárt, akkor a meghívottnak az adott márkában kell megjelennie, de valójában a híresség meghívásáért elvárják a márkájuk reklámozását is.

A 2018-as gálára például Nicolas Ghesquière, a Louis Vuitton tervezője hívta meg Emma Stone-t, Michelle Williamst, Alicia Vikandert, Justin Therouxot és Laura Harrieret is, akik a Met-gálára vezető vörös szőnyegen a divatház kreációt viselték, hirdetve ezzel a francia céget. A 2016-os Met-gála a „Manus x Machina – Divat a technológia korában” címet kapta, amelyen a Kardashian-család (a 21 éves Kyle Jenner már a legfiatalabb milliárdosokklubjába is bekerült) a Balmain kreációiban jelent meg.

Anna Wintour Fotó: AFP

A Met-gála házigazdája 1995 óta Anna Wintour, az amerikai Vogue magazin főszerkesztője. A divatipar egyik legbefolyásosabb nőjéhez 2019-ben csatlakozhatott Alessandro Michele, a Gucci kreatív igazgatója és a friss Oscar-díjas Lady Gaga is, mindannyian az idei esemény arcai lesznek.

A Met-gálára csak meghívóval, vagy egy elég hosszú várólistán keresztül lehet bejutni, ellentétben a New York City Ballet vagy a Frick Collection Young Fellows Ball nevű eseménnyel, melyeket szintén a városban rendeznek meg. A The New York Times cikke szerint a lista összeállításánál Wintournak végső döntése van, ami azt jelenti, ha egy cég több százezer dollárért egy egész asztalt vásárol meg, a vevő még akkor sem döntheti el, hogy kiket ültet le egy társasághoz.

2019-ben mintegy 550 vendéget választottak ki: korábban a vendéglisták titkosak voltak, most először a Vogue kiadta a neveket. Donald Trump amerikai elnök 2004-ben, mint üzletember vett részt a gálán, ahol a jelenlegi first lady, Melania Trump kezét megkérte. Trump utoljára 2011-ben jelent meg az eseményen.

A jegyértékesítésből származó összes bevételt a múzeum divat részlegére költik, ami azért szükséges, mert ez az egyetlen terület a Metropolitan Múzeumon belül, amelynek önmagát kell finanszíroznia.

Az elmúlt években az esemény résztvevőinek megtiltották, hogy fotókat posztoljanak magukról a bevonulás vagy az egész este alatt. Egy korábbi gála szervezője, Sylvana Durett 2016-ban úgy nyilatkozott, bár nem ellenőriznek folyton mindenkit, de ha valaki egyértelműen csak a telefonjával van elfoglalva, akkor figyelmeztetik az illetőt. Két évvel ezelőtt több vendég is egy közös kép erejéig összeállt, amelyet Kyle Jenner osztott meg a múzeum mellékhelységéből.

A gála központi nagytermének feldíszítéséért Raul Avila felel, Anna Wintour mellett a felkért házigazdák fogadják a meghívott vendégeket, akik a múzeum aktuális kiállítását tekinthetik meg, majd a bejárást követően részt vesznek egy koktélozáson. A fogadás után vacsorára hívják a vendégeket, a gála lezárásaként pedig egy kötetlen partit tartanak. A Vogue magazin főszerkesztője minden évben szelektálja a vendégek listáját, vannak olyanok, akik egyszer vendégeskedhettek a gálán, de többször már nem. És a 2019-es gála május 7-én startol.

(Világgazdaság, 2019. május 7.)

 

Hipsztervilág: a top'10 legmenőbb városuk

A hipszter az amerikai jampec mintájára a huszas, harmincas fiatal, aki szörnyű cuccokat hord, borzalmas zenéket hallgat, vegánt eszik: sehova sem akarnak tartozni, amivel eggyé is válnak. És persze költekeznek.

A MoveHub imét összeállította a leg hipszterbarátabb városok listáját, az International Hipster Indexet. Összesen 446 várost hasonlítottak össze a hipszter szubkultúra igényeit szem előtt tartva.

A hipszter kultúra hazánkban is egyre népszerűbb. és egyre több követője akad, akik rendszerint városi fiatalok, és ők egy összetett ízlésvilágot alkotnak, viselkedésük és öltözködésük pedig távol áll az ismert divatirányzatoktól.

Illusztráció FORRÁS: GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO/BRICKRENA/BRICKRENA

A szubkultúra tagjai rendszeres látogatói a vegán éttermeknek, kávézóknak, tetováló szalonoknak, az újjáéledő borbély szalonoknak, valamint a vintage üzleteknek és a lemezboltoknak – és éppen ezek elterjedését vizsgálta a MoveHub kutatása a rangsor felállításához, és ennek alapján osztották ki a pontszámokat.

10, Spokane, Washington állam, Amerikai Egyesült Államok

A több mint 200 ezer lakossal rendelkező városban több mint kétszáz kávéház található, valamint rengeteg park és múzeum is. Spokane ezzel 6,69 pontot szerzett a tízből.

9, Helsinki, Finnország

Helsinki FORRÁS: FACEBOOK / HELSINKI DESIGN DISTRICT

A finn fővárosi előkelő helyét a sok kávéháznak (80 darab jut 100 ezer emberre), valamint a vintage butikoknak (42 darab jut 100 ezer emberre) köszönheti. Valamint a Helsinki Kávé Fesztivál a legrangosabb a skadináv régióban, és ezt több ezer hipszter keresi fel évente. Mindezzel együtt a finn főváros 6,7 pontot szerzett az International Hipster Index ben.

8, Orlando, Florida állam, USA

Egy kevésbé nyilvánvaló választás a hipszter szubkultúra tagjai körében, de a Walt Disney Worldnek otthont adó város bőséges kínálattal rendelkezik vegetáriánus üzletekből és tetováló szalonokból,ezzel pedig 6,82 pontot gyűjtött össze.

7, Miami, Florida állam, USA

Florida állam másodszor szerepel a listában, ezúttal az állam délkeleti részén fekvő Miamival, amely 2008-ban elnyerte az Amerika legtisztább városa címet is.Miami a tökéletes hely a bevásárlásokra, mivel 215 áruházzal rendelkezik, vagyis minden 47,4 lakosra jut egy,ezzel pedig egy századponttal előzte meg Orlandót.

6, Fort Lauderdale, Florida állam, USA

A napfényes államban található a legtöbb hipszterek által kedvelt város, ráadásul Fort Lauderdale az egyik legnépszerűbb tavaszi pihenőhely, különösen a fiataloknak. A város rendkívül sok kávéházzal rendelkezik: 78,8 lakosra jut egy, ezzel pedig 6,85 pontot szerzett magának.

5, Lisszabon, Portugália

Portugália fővárosa egyben a legnépesebb városa is az országnak, és az egyike annak a két európai városnak, ami szerepel az International Hipster Index ben. A rendkívül sok vintage butikkal rendelkező – 78 üzlet jut 100 ezer emberre – város emellett még lenyűgöző vegán jelenléttel is büszkélkedhet, amivel 6,94 pontot gyűjtött össze.

4, Seattle, Washington állam, USA

Starbucks kávéház 1977-ben, Seattle-ben FORRÁS: WIKIMEDIA COMMONS

Nemcsak Florida állam szerepel többször a listán, hanem Washington is, amely ezúttal az északnyugati régió legnagyobb városával került fel a listára. Seattle ráadásul otthont ad az Amazon irodakomplexumának, ahol igazi esőerdő is található. A város emellett igazi paradicsom a kávé rajongók számára: 808 kávézó található a 600 ezer fős városban, amivel kereken hét pontot gyűjtött össze a tízből.

3, Salt Lake City, Utah állam, USA

Az International Hipster Index harmadik helyén, 7,85 ponttal Utah állam városa áll, ami a világ egyik tetováló fellegvára is: 100 ezerből 24 ezer embernek van tetoválása a városban, valamint minden év márciusában itt tartják a Nemzetközi Tetováló Kiállítást is.

2, Portland, Oregon állam, USA

A dobogó második helyére Portland városa került 8,16 ponttal, ami különösen népszerű a vegán étkezést kedvelők körében, mivel 18 vegán-barát étterem jut 100 ezer lakosra, valamint itt található az első vegánoknak kialakított bevásárlóközpont is.

1, Brighton, Egyesült Királyság

A hipszterek fellegvára azonban egy európai város, méghozzá Brighton. A dél-angliai város a legfontosabb tényezők között vezetett a MoveHub szerint: vegán éttermek, kávézók, valamint lemezboltok igazi sokasága várja a hipsztereket.

Illusztráció FORRÁS: GETTY IMAGES/PHOTOLYRIC STOCK PRODUCTIONS (KLÖPPER & EISENSCHMIDT GBR)/PHOTOLYRIC STOCK PRODUCTIONS KL

Kilenc lemezbolt jut 100 ezer lakosonként, valamint a kávézók sűrűsége is igen kiemelkedő, 125 jut 100 ezer emberre, és van egy igen lenyűgöző vegán étterem-hálózata is, amely 37 éttermet foglal magába.

(Origo, 2018. április 14.)

 

Nyomul a Z generáció: kell a hangulat is

Z generáció. iGeneráció. A digitális tér mindennapjainak új urai. Saját cégüket tolják, vagy félévente váltanak.

A digitális világban és a közösségi médián nevelkedett Z generáció – vagy más néven az iGeneráció - legidősebb tagjai most érnek húszas éveik elejére, vagyis hamarosan elhagyják az iskolapadot, megjelennek a munkaerőpiacon és elkezdenek pénzt keresni, ha még eddig nem tették. A Z generáció tagjai már most megkezdték az ezredfordulósok leváltását, akik közül a legidősebbek már a harmincon is túl vannak, néhányuk már cégtulajdonos vagy sikeres középvezető. Hamarosan viszont a Z szokásai és nézetei fogják formálni a munkaerőpiacot, írja az Origo. 

A 39-53 év közötti X generáció a második legnagyobb megcélzott közönség, őket követi az Y generáció, azaz a 6-23 évesek.

A Z generáció tagjai úgy nőttek fel, hogy életükben meghatározó szerepet töltött be a közösségi média. Megfigyelhették, ahogy néhány internetes sztár hatalmas sikereket ér el, ezért pontosan tudják, hogy a modern világban meghatározó szerepe van a digitális térnek. A közösségi oldalak, mint a Facebook, átalakították a Z generáció világlátását és hatással vannak arra is, ahogy ezek a fiatalok fogják fogják majd a maguk szájíze szerint formálni a dolgokat.

Ez a generáció már nagyon fiatalon megtanulta menedzselni és építeni saját brandjétés ez egy olyan tulajdonság, ami az idősebbek többségében a mai napig nincs meg és nehezen tanulható, ha valaki nem így szocializálódott. Egy Instagram profil, vagy egy YouTube csatorna felépítése és üzemeltetése, megtöltése érdekes és minőségi tartalmakkal, óriási előnyt és tapasztalatokat nyújt számukra, amit később fel tudnak majd használni az élet különböző területein.

Egy korábbi cikkben éppen Nagy Vivien, az ország egyik legsikeresebb influencere beszélt az Origónak a tapasztalatairól. A cégek egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a digitális reklámpiacra, azon belül is a közösségi felületeken, ahol sokszor népszerű felhasználókkal, véleményvezérekkel közösen jelennek meg. Vivien fiatal kora ellenére olyan cégekkel dolgozott már együtt, mint a Chanel, vagy a Tezenis és ez is jól mutatja, hogy ha valaki képes sikeresen felépíteni saját brandjét - azaz önmagát -, akkor annak meg is lesz a gyümölcse.

A saját brand kiépítésének fontosságáról és a közösségi médiában való jelenlétről Rácz Barbara stylist is beszélt, aki nem mellesleg a Petőfi Rádió honlapján hivatalos blogot is vezet a divatvilággal kapcsolatban. (www.petofilive.hu/barbiblogja). Ő arról mesélt az Origónak, hogy rengeteg olyan kezdő magyar tervezőt ismert meg a közösségi média révén, akik készülő, vagy már kész kollekciójukról posztoltak. Hozzáteszi viszont, hogy pusztán a közösségi médiából nehéz megélni, nem fog senki bekopogtatni az ajtón, hogy befizeti a számlákat, csak mert valakinek sok követője van. A sikeres közösségi profil inkább csak egy nagyon erős névjegykártya, vagy egy ugródeszka a mai világban.

Dan Miller, a 19 éves londoni közgazdaságtan hallgató hasonló véleményen van. Egyetemi tanulmányai mellett már saját cége is van, a Young Professionals UK. A célja az, hogy 2022-re 5 millió fiatal britet tudjanak megszólítani. Miller elmondta, hogy szeretné, ha cége lenne a következő LinkedIn, csak ebben az esetben nem a felnőttekre, hanem a diákokra építene az oldal.

A céget egy ösztöndíj segítségével alapította két éve és 2017-ben már sikerült 45 ezer fontot keresnie, valamint egy 50 ezer fontos befektetést is bebiztosított. Miller jelenleg tíz alkalmazottat foglalkoztat az Egyesült Királyságban található három irodában és olyan cégekkl dolgozik együtt, mint a Rolls-Royce, a L'Oreal, a KPMG, vagy a Barclays.

A YouTube sztárok sikerei is jó példa arra, hogy sokak számára már nem a hagyományos értelembe vett munka lesz a megfelelő, hanem a mikrovállalkozások irányába fognak elindulni. A legnépszerűbb videómegosztó portál tele van olyan sikeres fiatalokkal, akikre több millióan kíváncsiak, miközben elkészítik sminkjüket, dobozokat nyitnak ki, vagy videojátékokkal játszanak. Amit sokan nem értenek, hogy ez is egy munka, hiszen sok idő elmegy a tartalom kitalálásával, összeállításával, videóvágással, sőt a pénzügyekre is komoly hangsúlyt kell fektetni és legtöbb esetben mindezt egyedül kell lebonyolítani.

Ezen felül pedig egyre kevésbé vonzóak a fiatalok számára a hagyományos munkahelyek és a robotolás a multiknál. Sokan nem szeretnének egész nap egy irodában ülni és javarészt ugyanazokat a feladatokat ellátni évekig, éppen ezért figyelhető meg a Z és az Y generáció körében az egyre gyakoribbá váló "job hopping", azaz a munkahely váltás akár féléves rendszerességgel.

A Z generáció tagjai várhatóan még inkább keresni fogják a kihívásokat és a kreatív munkákat és sokan már nem fognak megelégedni egy sima irodai állással, az önmegvalósítás és a munkájuk iránti szenvedély lassan azonos szinten áll majd a jó fizetés fontosságával. Ugyanakkor a cégek sem jutalmazzák már úgy a lojalitást, mint tették azt néhány évtizede. Mára majdnem teljesen megszűnt az időközönkénti fizetésemelés: akik munkát váltanak a húszas éveik közepén, azok átlagosan 15 százalékkal keresnek többet, mint az előző munkahelyükön, ezért sokszor ez tűnik a jobb megoldásnak, mintsem várni a fizetésemelésre.

A fiatal munkavállalókat leginkább a monotonitás és a kihívások hiánya lombozza le és ezek együttesen kiégéshez is vezethetnek.Vannak olyanok, akik már alig néhány hónap elteltével ki nem állhatják munkájukat, mert azt vontatottnak, unalmasnak tartják. A gyakori váltás hátterében az is állhat, hogy az új munkahely a kezdeti időszakban friss kihívásokat és feladatokat ígér számukra.

A British Telecommunications, a Z generáció munkavállalásáról és fizetési igényeiről szóló tanulmányából más érdekességek is kiderülnek a fiatalok és a fiatal felnőttek igényeiről. A felmérés azt is vizsgálta, hogy a Z generáció általában milyen követelményeket támaszt a munkáltatókkal szemben. A munkahely választásnál a legfontosabb tényező egyértelműen a jó fizetés és a juttatások, ezt követi a biztos munkahely, de a harmadik helyen már egy korosztályi újdonságot találunk: a munkahelyi hangulatot.

Jean Twenge, a San Diego State University pszichológia professzora és az iGen című könyv szerzője arra hívja fel a figyelmet, hogy nagy hiba a Z generációra vállalkozóként tekinteni, hiszen nem szeretnek kockáztatni. A University of Michigan 2015-ben elkészített tanulmánya szerint az amerikai középiskolások 55 százaléka mondta azt, hogy hajlandó lenne rendszeresen túlórázni, ez pedig az utóbbi 24 év legmagasabb aránya. Csökkent azoknak a száma is, akik saját vállalkozásukban szeretnének sikereket elérni. Míg 1984-ben ez az arány 50 százalék volt, addig 2016-ban már csupán 37 százalék.

Twenge hozzáteszi, hogy a kockázatvállalás a válság éveiben felnőtté vált generációra jellemző.Az ezredfordulósok is szívesen vállaltak kockázatot, hiszen jó gazdasági kilátásokkal számolhattak, így nem féltek a bukástól, úgy gondolát az életben és a munkában minden simán fog menni. Az iGeneráció, viszont nem kerget hiú ábrándokat, tisztába vannak a jelenlegi gazdasági helyzettel, ezért nem is szeretik kockáztatni amijük van.

A technológiához való kötődés is sokkal erősebb náluk, mint az elődeiknél. A mobiltelefon függőségszerű használata odáig vezetett, hogy Jason Dorsey, a Center for Generational Kinetics elnöke külön felhívja a munkáltatók figyelmét arra, ha egy állásra nem lehet mobiltelefonon keresztül jelentkezni, akkor el is felejthetik ezt a korosztályt.

Dan Miller korábban már említett alkalmazása is nagyon hasonlít egy közösségi média oldalra. A felhasználók videós önéletrajzot tölthetnek fel, valamint a jövőben élő chaten is lehet majd beszélgetni az olyan vállalatok idősebb munkatársaival, ahová a felhasználó be szeretné adni jelentkezését. Dorsey is ennek a digitalizációnak a fontosságáról beszél. Elmondása szerint a Z generáció a Youtube-on nőtt fel és kiemelten fontos számukra a vizualitás, mint a képek és a videók, ezért nekik az fekszik a legjobban, ha az állásra jelentkezés is így zajlik.

Néhány kulturális változást is hozhatnak majd a fiatalok, de Mark Zuckerberg és Evan Spiegel sikereinek ellenére, a Z generáció inkább praktikus és kockázatkerülő lesz.

Nem akarnak óriási diákhitel tartozásokat felhalmozni, sőt egyetemre sem fognak menni, ha nincs olyan szak, amelyik valóban érdekelné őket. Emellett elvárják majd a cégektől, hogy azonos módon bánjanak velük, és nem félnek majd elmondani véleményüket az interneten.

Cary Cooper, a University of Manchester pszichológia professzora szerint a Z generáció mentalitása a „kinyitom a számat és megváltoztatom, ami nem tetszik”, de pontosan tudják azt is, hogy milyen reakciókat válthatnak ki beszólalásaikkal és posztjaikkal, hiszen ebben nőttek fel. Nagy változás lesz az is, hogy míg az idősebbek a mesterséges intelligencia megjelenésére és a robotizáció elterjedésére fenyegetésként tekintenek, addig a fiatalok a lehetőséget és segítséget látják benne.

(Origo, 2018. március 3., Balogh Tamás Márk írása)

 

Y és Z generáció: legkönnyebben befolyásolható

A vásárlási döntésekben az Y és a Z generáció a legkönnyebben befolyásolható.

Legalább is ezek a korosztályok hajlamosak leginkább a hirtelen döntésből fakadó, így átgondolatlan vásárlásokra – ez derül ki az Antall József Tudásközpont (AJTK) Suschool ismeretterjesztő fórumán ismertetett reprezentatív kutatás adataiból, írja a Világgazdaság.

Az idősebb generációkat kevésbé teszi boldoggá a vásárlás, és akkor is inkább a használati cikkek beszerzését jelölik meg örömforrásként, míg a fiatalabbak gyakrabban érzik boldognak magukat a vásárlás hatására. Náluk leginkább ruházati cikkek és élelmiszerek szerepelnek a listán – ez derül ki az Antall József Tudásközpont (AJTK) Suschool ismeretterjesztő fórumán ismertetett reprezentatív kutatás adataiból.

Eszerint a 15 év alattiak csaknem 40 százalékát, a 15–20 éveseknek pedig a negyedét teszi minden alkalommal boldoggá egy új termék vásárlása. A felmérésből kiderült, hogy minél idősebb valaki, annál kevésbé jellemző rá ez a magatartás: a 20 és 30 évesek között már csak minden ötödik, a 30 és 50 év közöttieknél pedig csak minden tizedik válaszadó tartozik ebbe a körbe. Ötven év felett pedig csupán 8 százalék nyilatkozott így.

Éppen ezért az impulzív - hirtelen, átgondolatlan - vásárlás is a fiatalabbakra jellemző: a 15 év alattiak kétharmada, a 15–20 évesek 70 százalékával előfordul, hogy hirtelen felindulásból, „mert megérdemlem” alapon vásárol. A 20 és 30 közötti válaszadóknak a harmada, a 30–50 éveseknek 15, az 50 felettieknek pedig már csak 4 százaléka válaszolt így – áll a felmérésben.

„Az Y és a Z generációknál a vásárlás a másoknak való megfelelést, az elfogadás iránti vágyat is jelenti, sokszor a médiában alkotott ideálokat igyekeznek követni, olyan példaképeket, akik a valóságban gyakorlatilag nem is léteznek” – mondta Fetter Barbara, a BME PhD-hallgatója, fenntartható fogyasztás-kutató, a 2000 fő megkérdezésén alapuló reprezentatív kutatás készítője.

A szakember szerint egy-egy termék megvásárlásának motivációi közül az, hogy „mások is felfigyeljenek rám”, szintén a legfiatalabbakra jellemző: 15 év alatt 39, 15 és 30 év között pedig 30 százalék válaszolt úgy, hogy előfordult már vele ilyen, míg 30 felett már csak 16, 50 felett pedig 9 százalék sorolta magát ebbe a kategóriába.

A kutatás szerint a jövedelem növekedésével egyre kevésbé jelent boldogságot a vásárlás, egyre fontosabbá válnak más örömforrások, ugyanakkor jellemzőbbé válnak a nem tervezett bevásárlások, a felesleges termékek beszerzése, és egyre nő a lejárt szavatosság miatt kidobott élelmiszerek mennyisége. A megfelelési vágy, mint vásárlási motiváció azonban az alacsonyabb keresetűekre jellemző, mint ahogy az új termék miatti boldogságérzés is kevésbé meghatározó a jómódúbbak körében.

„Az alacsonyabb keresetűeket leginkább az élelmiszerek megvásárlása tölti el boldogsággal, míg a több pénzzel gazdálkodók a ruházati cikkekről, használati tárgyakról nyilatkoztak így. Földrajzi bontásban a budapestiekre inkább jellemző az impulzív vásárlás, a fővárosban fontosabb a sikeres karrier jelentette boldogságérzés, mint vidéken, ahol inkább a vásárlás tölti be ezt a motivációs szerepet” – tette hozzá Varsányi Cecília, az AJTK Fenntartható Fejlődés Irodájának vezetője.

A felmérés végül rámutatott, a nagyobb városban élőket kevésbé teszi boldoggá egy-egy új termék megvásárlása, mint a kisebb városban élőket, továbbá míg vidéken az élelmiszervásárlás jelent nagyobb örömöt, a nagyobb városokban inkább a ruházati cikkek és használati tárgyak.

(Világgazdaság, 2017. november 27.)

 

Z generáció: nem kell neki sör

A Z generáció is formálja a világot.

Nem isznak sok sört, nem mennek gyorsétterembe, nem használnak szappant, nem vesznek lakást - ez a Z generáció, összegez az Origo.

Sör

A fiatalok nagy része ma már nem sört iszik elsősorban, ha bulizni megy. A fogyasztási szokások megváltozása Amerikában oda vezetett, hogy a Goldman Sachs idén két nagy sörgyárat is leminősített. Az ezredforduló környékén született Z generáció inkább a trendi italokat és alkoholmárkákat kedveli. A hagyományos nagy sörmárkák szép lassan kimennek a divatból. Az iparágon belül is nagy verseny kezd kibontakozni a világmárkák és a különleges kézműves italok között.

Étteremláncok

Az új generáció már nem szeret gyorséttermekben ücsörögni. A sok új étkezési lehetőségnek köszönhetően - ilyen például a street food - már nem is kell nekik. Rengeteg olyan cég jelent meg, amelyek kifejezetten őket célozzák meg, és éppen ezért a hagyományos, régi étteremláncok a tinik számára érdektelenek. A házhozszállítás mellett sok fiatal választja a főzést, mert ez még mindig a legolcsóbb és gyakran a legegészségesebb megoldás. Emellett több olyan startup is megjelent, amelyek személyre szabható napi étkezést kínálnak ügyfeleiknek.

Gabonapelyhek és müzlik

Egészen érdekes oka van annak, hogy a Z generáció miért fogyaszt sokkal kevesebb müzlit reggelire. A megkérdezett fiatalok 40 százaléka azért nem eszik gabonapelyheket, mert takarítani kell utána. Az elmúlt 15 évben 30 százalékkal esett vissza a müzlik eladása, mert egyre többen választanak olyan ételt, amely menet közben is elfogyasztható, vagy pedig egyáltalán nem reggeliznek.

Saját ingatlan

A mai világban általános tendencia, hogy a házasság, saját lakás vásárlása és a gyerekvállalás egyre inkább kitolódik. A Z generáció szereti az albérletet, nem tartja fontosnak, hogy saját ingatlana legyen, és nem is ez áll vágyai toplistájának élén. Természetesen ez később változhat, de a kitolódott életesemények miatt erről még nincs adat.

Joghurtok

A Nielsen adatai szerint csökken a kereslet a joghurtok iránt is. A legnagyobb vesztes a piacon belül a light joghurt, amely 2016 óta 8,5 százalékot zuhant. Zsinórban negyedik éve esik a joghurtok eladása. Ennek egyik oka, hogy az ezredfordulós generáció a proteinben gazdag, laktató, természetes ételek felé nyit, és kevésbé érdekli őket az alacsony zsír- és kalóriatartalmú ételek. Egy nyertese mégis van a dolognak: a görög joghurt.

Hagyományos szappan

A Z generáció nem rajong a hagyományos szappanért. Mi több, a megkérdezett fiatalok 60 százaléka szerint a felülete tele van bacilussal. Még ha ennek nem is sok az igazságtartalma, a gondolkodásmód teljes mértékben érthető és elfogadható. A folyékony szappan tisztább, gyorsabb és nem csúszik ki a kézből.

Gyémántok

Mivel egyre kevesebb fiatal házasodik meg, ezért nem meglepő, hogy nem ez a korosztály költi a legtöbbet gyémántvásárlásra. Ez a generáció már másként áll a házasság és a pénz kérdéséhez. A fontossági sorrendet nem a drága gyűrű vezeti, de ha mégis vesznek, akkor inkább más drágakövet választanak hozzá. Számukra elfogadott, hogy a kapcsolatot inkább egyenrangú felek viszonyaként élik meg. A sztereotípiák, mint a dolgozó férfi és az otthon ülő feleség, kezdenek eltűnni, és ezzel a drága eljegyzési gyűrű is végérvényesen a múlté lehet.

Bankok

Bankba menni leginkább a 2000-es években volt jellemző. Már egyik Z növendék sem ül be a bankfiókba, hacsak nem muszáj. Ügyeiket online vagy telefonon intézik, akárcsak a pénzügyi megbízásokat. Az ezredfordulós fiatalok 75 százaléka havonta egyszer, vagy egyszer sem megy be bankjába. A jövőben lehet, hogy ez lesz az általános, és mindenki otthonról tudja majd intézni pénzügyeit.

Olaj

A környezetszennyezés és a benzines autó nem trendi. Az egyre környezettudatosabb generációnak már nemcsak az számít, hogy mennyi lóerő dübörög alatta, hanem az is, hogy a természetet mennyire károsítja, mennyit fogyaszt stb. Az elektromos autók egyre vonzóbbak számukra, és néhány évtized múlva valószínűleg teljesen átveszik az uralmat. Az ezredfordulósok viszont magától az ipartól is próbálnak elzárkózni. A megkérdezettek 14 százaléka sosem szeretne az olajiparban dolgozni, és úgy gondolják, hogy az ágazat hamarosan leáldozik.

Hagyományos ruhaboltok és a világmárkák

A pénzügyi tudatosságukba nem fér bele, hogy több tízezer forintért vegyenek maguknak pólókat. A többség inkább kevésbé ismert márkájú ruhákat szeret vásárolni magának. Pénzüket pedig a boltok helyett inkább online áruházakban költik el. A fiatalok viszont sokkal többet költenek utazásra, étkezésre, szórakozásra és ez is lehet az egyik oka annak, hogy a drága, márkás ruhák már nem férnek bele a pénzügyi keretükbe.

(Origo, 2017. augusztus 22.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.