élelmiszeráruda₪fogadó

Hiánycikk a Moutai

Kínában. Majdnem nemzeti ital. Egy 80 éves Flying Fairy 30 ezer dollár.

A világ legértékesebb italgyártó cégének, ez a kínai Moutai, több kihívással is szembe kell néznie 2018-ban, írja az Origo a Bloomberg nyomán. Az egyik ezek közül a készlethiány. A likőrszerű ital ugyanis annyira keresett termék, hogy – a gyártás technológiai korlátai miatt – nem győznek belőle eleget készíteni.

Tüzes, bizsergető ízű, és nem lesz tőle az ember másnapos – mondják sokan azok közül, akik már fogyasztottak a leginkább likőr és pálinka egyvelegére hasonlító Moutaiból (vagy Maotai). Kínában annyira népszerű, hogy szinte nemzeti itallá vált. A gyártó nagy kihívás előtt áll, most, hogy elfogytak a készletek a termékből.

Ez a legértékesebb italgyártó a világon

A Kweichow Moutai a világ legértékesebb italgyártója. Piaci értéke már meghaladja a Diaego-t is, noha az angol whiskyóriás a legnagyobb márkákat birtokolja, ám a Moutai már ezt a céget is lekörözte. 

A cég értéke jelenleg 145 milliárd dollár körül van, ami 38 ezer milliárd forintnál is több. Ez nagyobb, mint Magyarország éves GDP-je.

A cég most bajban van. Termelése nem képes kiszolgálni az egyre növekvő vásárlói igényeket, gyártókapacitásának egy részét pedig az utóbbi időben arra fordította, hogy többféle, limitált kiadású változatát állítsa elő az italnak. Üzleti szempontból a döntés helyénvalónak bizonyult, például a második világháborúban, Japán felett aratott győzelem 70. évfordulójára forgalomba hozott párlat üvegjét 2.000 jüanért (kb. 80 ezer forint) lehet megrendelni a weboldalán – amíg volt abból.

Vagy például a Flying Fairy márkanévre keresztelt fajtából már a webáruházakból sem tudnak a vásárlók rendelni. A JD.com-on, Kína egyik legnagyobb online piacterén, egy 80 éves üveget 30 ezer dollárnak megfelelő jüanért lehet elvinni.

Fotó: AFP/ImagineChina/Li Yuze

A helyzetet bonyolítja, hogy a cég állami tulajdonban van. Vagyis – figyelembe véve Kína jelenlegi gazdasági berendezkedését – tekintettel kell lennie kisebb versenytársaira is.

Többet kellene gyártani, csak hogyan

Az értékesítés volumene 2017-ben – az előzetes kalkulációk szerint – meghaladta a 60 milliárd jüant, azaz a 2.400 milliárd forintot. 2018-ra a cégnél 10 százalékos növekedést várnak.

A cég ígéretet tett arra, hogy megpróbálja növelni termelését. Ám a „baijiu" nevű, cirokból, rizsből, kukoricából vagy búzából készülő, 53 százalékos alkoholtartalmú italnak szigorú technológiai előírások alapján kell készülnie, meghatározott ideig. A cégnek ugyanakkor arra is ügyelnie kell, hogy a boltok készletei ne öregedjenek el (a termék értéke így magasabb az ajánlott normál áraknál), hanem a frissebb gyártásból jusson a mindennapok vásárlóinak kosarába.

A számítások szerint, évi 4 százalékos termelésnövelésre kell berendezkedni a következő 3-5 évre, hogy a Flying Fairy márkanév termékeit kiegyensúlyozott gazdálkodáson alapuló termeléssel tudják előállítani majd értékesíteni.

Fotó: AFP/ImaginesChina/Chen Yong

Pénz az van

Hatalmas készpénzállományon ül a cég, melyet akár máshol is befektetnének, mint az italgyártás. 

A cégnél úgy látják, a hatalmas készpénzállományt – 69 milliárd jüan, azaz 2.800 milliárd forint – ugyanakkor nem csak a gyártásba, hanem más üzleti területeken is érdemes lenne befektetni. Emellett továbbra sem szeretnének lemondani a kisebb mennyiségben gyártott, különleges márkákról sem.

(Origo, 2018. január 19., fotó: AFP/ImagineChina/Liu Debin)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.