kirakatles₪plázarítus

Sok jegyet szedtek a jegyszedők a moziban

Csúcson a moziipar. 

A szuperhősök filmre álmodott kalandjai és a Walt Disney kasszasikerei 41,7 milliárd dolláros rekordbevételhez segítették 2018-ban a globális moziipart. Ez 2,8 százalékos éves bővülést takar, írja a Világgazdaság. A stabil piacvezető Egyesült Államokban a 2017-es 11,4 milliárd után 2018-ban 11,9 milliárd dollárért vettek jegyet az előadásokra, ebből 3 milliárdot a legnézettebb tíz filmből ötöt forgalmazó Disney produkcióira – írja a CNN.

Fotó: DIRK WAEM / AFP

A stúdió ezzel a helyi piac negyedét birtokolja, a másfélszeresére, 3 milliárd dollárra növelve bevételét. Vezető helyét a rivális Fox 2018-as felvásárlásával erősíteni fogja.

Amerikában a nézőszám 5 százalékkal nőtt. Az idei év is bővelkedik szuperprodukciókban, így a mozi reneszánsza tartósnak tűnik.

Sőt, Kínában már a forradalomnál tartanak. A helyi filmszínházak kasszáinál az előző évinél 9 százalékkal többet, 60,98 milliárd jüant hagytak tavaly a nézők, bár a növekedési ütem lankadt a 2017-ben mért 13,45 százalék után. A 8,87 milliárd dollárnak megfelelő jegyárbevétel 62 százalékát már a kínai filmek teszik ki az állami Hszinhua hírügynökség beszámolója szerint. Egy évvel korábban részesedésük még 52 százalékos volt.

Az Egyesült Államok mögött Kína a világ második legnagyobb filmfogyasztója, a vetítőtermek számában viszont már az élre tört. A távol-keleti országban a hatalmas filmipari beruházáshullám következtében 2018-ban a 2017-eshez képest 9.303-mal, 60.079-re nőtt a termek száma. Ezzel szemben az amerikai moziüzemeltetői szövetség adatai szerint az Egyesült Államokban csupán negyvenezer teremben vetítenek filmeket, és ezeknek a zöme is kínai kézben van.

A Dalian Wanda csoporthoz tartozik ugyanis az Egyesült Államokban 661 filmszínházat, benne 8.200 vetítőtermet működtető, s ezzel piacvezető AMC Theatres, amelyet 2012-ben 2,6 milliárd dollárért szereztek meg a kínaiak. Később hozzávásárolták Európában az Odeont, a UCI-t és a Carmike-ot, ezzel létrehozva a világ legnagyobb mozis cégét. Az AMC egyébként tavaly finanszírozási problémákkal küzdött.

(Világgazdaság, 2018. január 19.)

 

Harry Potter 30 éves

Mármint Daniel Radcliffe.

Daniel Radcliffe az MSNBC reggeli beszélgetős műsorában volt vendég, és ott sikerült kiböknie a fájdalmas igazságot: a mai gyerekek már nem ismerik őt fel Harry Potterként. Azt ugyan nem tette hozzá, hogy ennek mennyire kimondhatatlanul örül, de hát el lehet képzelni, mekkora megkönnyebbülés lehet egy színésznek, ha végre sikerül kimásznia a skatulyából, amit a leghíresebb szerepe jelentett. Még ha nem is azzal, hogy újabb, még emlékezetesebb alakításokkal homályosítja el azt, hanem azzal, hogy egyszerűen kiöregszik belőle.

És akkor szórjunk egy kis sót a nyílt sebbe:

  • Az első Harry Potter könyv 1997-ben jelent meg. HUSZONEGY ÉVE.
  • Az első film 2001-ben debütált a mozikban. 17 ÉVVEL EZELŐTT.
  • A főszereplő Daniel Radcliffe, aki 11 éves gyerekként csöppent a világhírbe, jövő nyáron betölti a HARMINCAT.

(Index, 2018. október 27.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.