kirakatles₪plázarítus

Az oroszlánkirály milliárdos lett

Brutális bevételt generált Az oroszlánkirály. Disney.

Kevesebb mint három héttel forgalmazásának megkezdése után Az oroszlánkirály című amerikai családi kalandfilm elérte az egymilliárd dolláros jegybevételt globálisan – írja a Világgazdaság, a Variety című filmes hírportál nyomán.

Az 1994-es Disney-animáció újragyártott verziója ezzel a stúdió negyedik filmje a Bosszúállók – Végjáték, a Marvel Kapitány és az Aladdin után, amely idén globálisan egymilliárd dollárnál több bevételt hozott a stúdiónak.

Ez újabb bizonyíték a Disney abszolút dominanciájára a filmiparban. A filmstúdió a hazai piacon a jegybevételek 38 százalékát mondhatja magáénak a Variety szerint.

Jon Favreau rendező hiperrealista remake-je már az év ötödik legnagyobb jegybevételű globális forgalmazása. A filmre a hazai mozikban 361 millió dollárért váltottak jegyet, külföldön 638 millió dollárért. Észak-Amerikán kívül különösen Kínában nagy az érdeklődés iránta, ahol 115 millió dollárt forgalmazott, továbbá az Egyesült Királyságban (48 millió dollár) és Brazíliában (44 millió dollár).

Az egymilliárd dolláros mérföldkő egy másik Disney sikerrel is párosul, a stúdió a múlt hét végén új rekordot, 7,7 milliárd dollárt állított fel a globális jegyeladásokban, amellyel saját 2016. évi 7,6 milliárd dolláros jegyeladását szárnyalta túl.

A 2016-os rekordot is úgy érte el, hogy négy filmje haladta meg az egymilliárd dolláros jegybevételt.

A következő hónapokban a stúdió három kasszasikergyanús filmmel jön ki, a Jégvarázs 2., a Demóna folytatásával és a Star Wars – Skywalker kora című alkotásokkal. Ezért jó esélye van arra, hogy a Disneynek legalább még egy egymilliárd dollárnál nagyobb jegybevételű filmje lesz 2020 januárjáig.

(Világgazdaság, 2019. július 31., fotó: AFP)

 

Trónok harca: nem aludt senki

Két magyarországnyi ember bámulta a Trónok Harcát.

Amerikán kívül számos rajongó kelt fel éjszaka, hogy lássa a befejező részt, írja a Világgazdaság az MTI nyomán.

A Trónok harca fantasysorozat 73., egyben befejező részét 19,3 millióan nézték vasárnap este az Egyesült Államokban, ezzel a csatorna nézettségi rekordja is megdőlt – közölte az HBO.

Az előző csúcs nem volt túl régi, a 2011 óta futó sorozat utolsó előtti része tartotta, mely 18,4 millió amerikait ültetett a képernyő elé, ám a záró évad első része is tarolt.

A George R. R. Martin A tűz és jég dala című regényfolyamából adaptált sorozat a csatorna legnézettebb szériája 2014 óta, a Maffiózókat taszította le a trónról.

Amerikán kívül számos rajongó kelt fel éjszaka, hogy még azelőtt lássa a befejező részt, hogy reggel a közösségi médiát elárasztanák a részleteket kibeszélő spoilerek.

Az Egyesült Államok sorozatrekordját továbbra is a MASH utolsó epizódja tartja, melyet 106 millióan néztek 1983-ban, amikor se az internet, se a streamingszolgáltatók nem léteztek még.

A Trónok harcát több mint 150 országban lehet nézni, ám a csatorna szerint sok országban nem egyszerű megtudni a nézettségi adatokat, ezért lehetetlen kiszámítani, mekkora nézőszámot ért el világviszonylatban.

A befejező rész fogadtatása vegyes volt, a Change.org petíciós portálon kedd reggelig több mint 1,3 millióan írták alá a kérést, hogy forgassák újra az utolsó évadot. Az alkotók, David Benioff és D. B. Weiss nem szólaltak meg.

A csatorna tavaly megrendelt egy előzményszériát, melynek írásában részt vett George R. R. Martin. A cselekmény évezredekkel korábban játszódik, mint a Trónok harca, ám ennek ellenére egy ismert kávés cég pohara is feltűnt az egyik rész forgatásán.

Sok rajongó igényelné, hogy az egyik szereplő, a Maisie Williams alakította Arya Stark külön sorozatot kapjon.

A széria hatására egyre több gyereket neveznek el a főhősök után, Németországban 2006 óta 365 Jon, 250 Arya, 185 Brandon és 20 Bran van egy amatőr névkutató adatai szerint.

Buenos Airesben nagyjából 300 gyerek kapott 2016 óta a Trónok harcához kapcsolódó nevet, a tendencia egyre erősödik – mondta el a város anyakönyvi hivatalának vezetője hétfőn, a népszerűségi lista élén a Brandon, a Khaleesi és a Daenerys áll.

(Világgazdaság, 2019. május 21.)

 

Sok jegyet szedtek a jegyszedők a moziban

Csúcson a moziipar.

A szuperhősök filmre álmodott kalandjai és a Walt Disney kasszasikerei 41,7 milliárd dolláros rekordbevételhez segítették 2018-ban a globális moziipart. Ez 2,8 százalékos éves bővülést takar, írja a Világgazdaság. A stabil piacvezető Egyesült Államokban a 2017-es 11,4 milliárd után 2018-ban 11,9 milliárd dollárért vettek jegyet az előadásokra, ebből 3 milliárdot a legnézettebb tíz filmből ötöt forgalmazó Disney produkcióira – írja a CNN.
 

A stúdió ezzel a helyi piac negyedét birtokolja, a másfélszeresére, 3 milliárd dollárra növelve bevételét. Vezető helyét a rivális Fox 2018-as felvásárlásával erősíteni fogja.

Amerikában a nézőszám 5 százalékkal nőtt. Az idei év is bővelkedik szuperprodukciókban, így a mozi reneszánsza tartósnak tűnik.

Sőt, Kínában már a forradalomnál tartanak. A helyi filmszínházak kasszáinál az előző évinél 9 százalékkal többet, 60,98 milliárd jüant hagytak tavaly a nézők, bár a növekedési ütem lankadt a 2017-ben mért 13,45 százalék után. A 8,87 milliárd dollárnak megfelelő jegyárbevétel 62 százalékát már a kínai filmek teszik ki az állami Hszinhua hírügynökség beszámolója szerint. Egy évvel korábban részesedésük még 52 százalékos volt.

Az Egyesült Államok mögött Kína a világ második legnagyobb filmfogyasztója, a vetítőtermek számában viszont már az élre tört. A távol-keleti országban a hatalmas filmipari beruházáshullám következtében 2018-ban a 2017-eshez képest 9.303-mal, 60.079-re nőtt a termek száma. Ezzel szemben az amerikai moziüzemeltetői szövetség adatai szerint az Egyesült Államokban csupán negyvenezer teremben vetítenek filmeket, és ezeknek a zöme is kínai kézben van.

A Dalian Wanda csoporthoz tartozik ugyanis az Egyesült Államokban 661 filmszínházat, benne 8.200 vetítőtermet működtető, s ezzel piacvezető AMC Theatres, amelyet 2012-ben 2,6 milliárd dollárért szereztek meg a kínaiak. Később hozzávásárolták Európában az Odeont, a UCI-t és a Carmike-ot, ezzel létrehozva a világ legnagyobb mozis cégét. Az AMC egyébként tavaly finanszírozási problémákkal küzdött.

(Világgazdaság, 2018. január 19.)

 

Harry Potter 30 éves

Mármint Daniel Radcliffe.

Daniel Radcliffe az MSNBC reggeli beszélgetős műsorában volt vendég, és ott sikerült kiböknie a fájdalmas igazságot: a mai gyerekek már nem ismerik őt fel Harry Potterként. Azt ugyan nem tette hozzá, hogy ennek mennyire kimondhatatlanul örül, de hát el lehet képzelni, mekkora megkönnyebbülés lehet egy színésznek, ha végre sikerül kimásznia a skatulyából, amit a leghíresebb szerepe jelentett. Még ha nem is azzal, hogy újabb, még emlékezetesebb alakításokkal homályosítja el azt, hanem azzal, hogy egyszerűen kiöregszik belőle.

És akkor szórjunk egy kis sót a nyílt sebbe:

  • Az első Harry Potter könyv 1997-ben jelent meg. HUSZONEGY ÉVE.
  • Az első film 2001-ben debütált a mozikban. 17 ÉVVEL EZELŐTT.
  • A főszereplő Daniel Radcliffe, aki 11 éves gyerekként csöppent a világhírbe, jövő nyáron betölti a HARMINCAT.

(Index, 2018. október 27.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.